Asielzoeker die broek liet zakken niet vervolgd: 'Verwerpelijk, maar niet strafbaar' (rtvnoord.nl)


De 27-jarige man, die vorige week donderdag in Ter Apel in de nabijheid van een 11-jarig meisje zijn geslachtsdeel toonde, wordt niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt. ...

door Nieuwskoerier in Binnenland  ·  47 Reacties

  • 16
  • 505x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Voor zover mijn kennis reikt, is Art, 239 sr (schennis van de eerbaarheid) no steeds van kracht, en lijkt dat me hier zeer van toepassing.
Maar ja, asielzoeker, dus zielig en maar ontzien.

Kots ...

1
1 Prikkebeen
2 Graaier1000

Er zijn er wel voor heel wat minder veroordeeld.

1
3 MARCUSAURELIUS

@1
Je kleding in het openbaar uittrekken valt juridisch gezien al heel lang niet meer onder "schennis van de eerbaarheid", Prik; ongeacht wie het doet.
Vrouwen die topless in het zwembad of over het strand lopen, naaktlopers in het voetbalstadion, lieden die meedoen met de pride-parades, en noem maar op laten allemaal in meer of mindere mate hun kleding achterwege om bepaalde lichaamsdelen te tonen die men anders niet zomaar zou tonen, en ook daar is geen sprake van "schennis van de eerbaarheid".
Het is een ander geval wanneer men ongevraagd en gericht gericht lichaamsdelen aan een of meerdere specifieke personen toont met een ondertoon van seksuele aard. Dan zou het inderdaad strafrechtelijk vervolgbaar kunnen zijn.

4
4 Immanuel
5 Prikkebeen

@4
"Wat is schennis van de eerbaarheid precies?
Iemand maakt zich schuldig aan schennis van de eerbaarheid wanneer hij of zij ‘handelt in strijd met de openbare zeden’. Dat is een wat vage omschrijving, maar het komt er op neer dat iemand zich in het openbaar gedraagt op een manier die zedelijk gezien als onbehoorlijk kan worden beschouwd. Denk hierbij aan potloodventen (het tonen van het geslachtsdeel aan voorbijgangers) en publiekelijk masturberen of de liefde bedrijven. Naast deze traditionele vormen is het begrip schennispleging de laatste tijd echter opgerekt, zodat bijvoorbeeld inmiddels ook het laten zakken van je broek (‘moonen’) ten overstaan van een politieagent strafbaar kan worden gesteld."

https://zedendelict-advocaat.nl/schennis-van-de-eerbaarheid-wetsartikel-239-strafrecht/#:~:text=Iemand%20maakt%20zich%20schuldig%20aan,als%20onbehoorlijk%20kan%20worden%20beschouwd.

0
6 Prikkebeen

@5 Alleen het uittrekken van een kledingstuk waardoor eventueel genitaliën te zien zijn is niet genoeg om te vallen onder art 239 en strafbaar te zijn.

3
7 JackKropotkin

@5
Uit je link:
"Niet van belang is of de eerbaarheid van de direct bij het delict betrokkenen is geschonden, maar juist of het handelen op zichzelf kwetsend is voor het normaal ontwikkeld schaamtegevoel (de publieke moraal)."

In de huidige publieke moraal is het (gezien eerder gegeven voorbeelden) allang niet meer " op zichzelf kwetsend is voor het normaal ontwikkeld schaamtegevoel (de publieke moraal)." om in het openbaar lichaamsdelen te tonen.

Verder, ook uit je link:
"Niet elk seksueel gedrag levert per definitie schennis van de eerbaarheid op. Of in een specifiek geval sprake is van schennis van de eerbaarheid, dient te worden bepaald aan de hand van de heersende zeden. De Hoge Raad spreekt van “de hier te lande heersende zeden welke worden bepaald door de bij een belangrijke meerderheid van het Nederlandse volk levende opvattingen”. Deze toets en het inschatten van de heersende zeden is aan de rechter. Niet vereist is dat degene die wordt geconfronteerd ook daadwerkelijk in diens eerbaarheid is aangetast. Anderzijds geldt dat handelingen die door een ander als aantasting van de eerbaarheid worden ervaren niet reeds daardoor schennis van de eerbaarheid opleveren. Naaktrecreatie levert in beginsel geen schennis van de eerbaarheid op, al kunnen bepaalde handelingen die buiten het normale naaktrecreëren vallen wel als schennis van de eerbaarheid worden aangemerkt (bijvoorbeeld het verrichten van seksuele handelingen op een naaktstrand)."

0
8 Immanuel

@6
zie #8

0
9 Immanuel

@4 "BROEK LATEN ZAKKEN KOST INGENAAR € 100,-"

INGEN - Een 54-jarige man uit Ingen is gisteren door de politierechter veroordeeld tot een boete van € 100,-, voor het laten zakken van zijn broek tijdens een conflict met zijn buurvrouw. De buurvrouw had de actie van de man gefilmd.

Er spelen al langer problemen tussen de buren. Zo heeft de man een rechtszaak verloren over een hek op het gezamenlijke terrein en werd hij vervolgd vanwege bedreiging van zijn buren.

De politierechter liet de burenruzie buiten beschouwing, en ze achtte ‘schennis van de eerbaarheid’ voldoende bewezen

https://www.src.fm/regionieuws/41548/broek-laten-zakken-kost-ingenaar-100

0
10 Prikkebeen

@10
"tijdens een conflict"

Precies wat ik @4 bedoelde met: "Het is een ander geval wanneer men ongevraagd en gericht gericht lichaamsdelen aan een of meerdere specifieke personen toont met een ondertoon van seksuele aard."
De "seksuele aard" kun je in deze zien als het tonen van het geslachtsdeel onder het mom van "kus/lik m'n..."

4
11 Immanuel

@11 : "De politierechter liet de burenruzie buiten beschouwing, en ze achtte ‘schennis van de eerbaarheid’ voldoende bewezen"

0
12 Prikkebeen

@12
Daarmee wordt bedoeld dat de rechter geen vonnis gewezen heeft in die ruzie, niet dat de invloed van de ruzie op het gedrag van de man niet mee gewogen is.

Uit je eerdere link:
"Voor overtreding van artikel 239 Sr is allereerst van belang dat de verdachte opzet had op het schenden van de eerbaarheid. Het opzet is ingeblikt in de term “schennis”. "

Die opzet is in door jou aangehaalde uitsprak voor de rechter "bewezen geacht" doordat de buurman deze actie "tijdens het conflict" (dus bewust en met zekere intentie) uitvoerde.

1
13 Immanuel

@13 Ik zie dat anders.
Marco Kroon. Ook veroordeeld voor het tonen van zijn geslachtsdeel.

0
14 Prikkebeen

@14
"Marco Kroon"

Wederom in een conflict situatie getoond aan een specifieke groep personen met een specifiek doel.


"Ik zie dat anders"

Waar het om gaat, is hoe het OM en de rechter het zien 😋

2
15 Immanuel

Dat hij als een dronken lor rondloopt en waarschijnlijk daardoor dit bizarre gedrag vertoont en daardoor de openbare orde verstoort is ook een strafbaar feit.

0
16 21st Century Guy

@15

Nou... uiteraard zullen we eerst moeten beoordelen of het een beetje een propere bedoening was of een plakkerige ongewassen kont... Ter Apel... hmmmm...

Ik vertrouw erop dat het OM die afweging integer heeft gemaakt.

3
17 zeikenderechterThe streak.

1
18 sockknitter

@17 Hoe bedoel je ongewassen kont? Weet jij niet het verschil tussen een plakkerige ongewassen kont en een tampeloeris? Maar een ding scheelt dan nog dat het een moslim was, en die hebben besneden snikkels. Ergo zal er geen vette korrelige pruis op hebben gezeten

1
19 rebo

@15 "Waar het om gaat, is hoe het OM en de rechter het zien"

Zie dus bv 12.
Maar weet u wat, gaat u wanneer her weer het toelaat in adamskostuum in het zicht van de openbare weg op uw balkon vertoeven. Of naakt de deur opendoen voor de DH-koerier. Of zonder broek en/of onderbroek boodschappen doen of de hond uitlaten.
Dat mag toch echt niet.

0
20 Prikkebeen

@17 "Ik vertrouw erop dat het OM die afweging integer heeft gemaakt."

Ik dus absoluut niet, gezien eerdere voorvallen.

0
21 Prikkebeen

@16
Wanneer is er voor het laatst iemand veroordeeld wegens openbare dronkenschap of daaraan verwant (geweldloos) gedrag?

1
22 Immanuel

@17
Ik vrees dat het OM daar niet naar heeft durven kijken.
Bang te worden beschuldigd van het seksualiseren van een verdachte door Ali.

2
23 Immanuel

@20
Ik weet een beter;
ik stel voor dat jij bij de eerst volgend pride parade een politieagent bij de arm neemt en hem iedereen laat verbaliseren die z'n, billen, borsten of andere "eerbare" lichaamsdelen toont 😋
En als dat je te lang duurt, mag je wat mij betreft ook naar een zwembad of strand gaan met vriend agent om alle topless vrouwen te laten verbaliseren 😋

3
24 Immanuel

@24 Jij eerst hè question
En dat er niet geverbaliseerd wordt berekent natuurlijk absoluut niet dat iets is toegestaan,

1
25 Prikkebeen

Als je zo je broek laat zakken in het openbaar loop je altijd het risico dat je wat kwijtraakt.

0
26 Tussenderegels

@22 Dat zal vast wel eens gebeuren, hier een voorbeeld :

https://www.utoday.nl/news/67268/drie-utrechtse-studenten-opgepakt

0
27 21st Century Guy

Hoe zou het zijn gegaan als een grote blanke man dat had gedaan in een zwembad was gereserveerd voor moslim vrouwen?
Ik denk dat die man nu nog zou vast zitten.

1
28 MARCUSAURELIUS

@24 Dat is niet vergelijkbaar , de pride daarvan is bekend dat er op de boten schaars geklede personen kunnen zijn , op het strand of zwembad idem dito, maar als je poedelnaakt de deur opent voor de pizzabezorger bijvoorbeeld is een ander verhaal.

0
29 21st Century Guy

@25
Sorry, prik, ik heb een zeer kwetsbare gezondheid dus ik kan niet het risico nemen dat ik kou vat met die blootloperij 😂

1
30 Immanuel

@27
Ik had het volgens mij toch over geweldloos. Daar voldoet jouw voorbeeld niet aan.

@29
Juridisch is dat zeker wel vergelijkbaar.
Het geeft immers aan welk gedrag/welke hoeveelheid bloot maatschappelijk toelaatbaar wordt geacht.

1
31 Immanuel

@30 Geen problem hoor. dat ook geen risico om opgepakt te worden :

"Je mag naakt zonnen in je tuin of op het balkon, mits je buren of andere omstanders je niet kunnen zien. Zodra zij jou wel naakt zien zonnen, kunnen zij jou aanklagen door gebruik te maken van wet 239: openbare zedenschennis."
https://www.startpagina.nl/blog/naakt-zonnen-tuin

"Naakt door huis lopen kan schennis van de eerbaarheid opleveren"
https://www.zedenadvocaat.nl/naakt-door-huis-lopen-kan-schennis-van-de-eerbaarheid-opleveren/

1
32 Prikkebeen

@32
https://www.zedenadvocaat.nl/naakt-door-huis-lopen-kan-schennis-van-de-eerbaarheid-opleveren/
"Verdachte zou daarbij oogcontact met hen hebben gemaakt en zou naar hen zijn blijven kijken. Getuige [getuige] geeft hierbij aan zeker te weten dat verdachte stond te kijken en niet toevallig voor het raam langs liep.

= opzet, persoonsgericht (aankijken) en "met zekere intentie" (blijven aankijken)

je andere link is een niet artikel op een website zonder enig juridische onderbouwing.

2
33 Immanuel

@32 Het wordt zo wel een beetje "Russische roulette" heb je een buur (m/v/nb) die liberaal /tolerant is dan zal er niets aan de hand zijn , is de buur minder liberaal/tolerant dan heeft iemand een probleem.

0
34 21st Century Guy

@34 Klopt ja. Het hangt af van je buren, de politie, het OM , de rechter. Allemaal vrij willekeurig inderdaad. Maar dat de wet hierin voorziet lijkt mij wel vrij duidelijk.

1
35 Prikkebeen

@34
@35
Nee hoor, de rechter bepaalt de strafbaarheid van je gedrag niet op basis van wat een hobbywebsite over een onderwerp zegt of op de tolerantie van je buurman/-vrouw/-trans maar op wetboeken, jurisprudentie en maatschappelijke invloed van het vonnis.

4
36 Immanuel

@36 Rechters willen ook nog wel eens verschillen als het gaat om de beoordeling dus het lapje van vrouwe justitia hangt niet altijd hetzelfde zullen we maar zeggen.

0
37 21st Century Guy

@37
"dus het lapje van vrouwe justitia hangt niet altijd hetzelfde zullen we maar zeggen."

Klopt, maar dat heeft niets te maken met je buurman/-vrouw/_trans maar alles met hoe de rechter aankijkt tegen de reikwijdte van de wet en het maatschappelijk belang.

2
38 Immanuel

@36

Het begint er al mee of je buren naar de politie gaan.
Dan hangt er maar van af of de dienstdoende diender de aangifte wil opnemen.
Daarna ligt het er maar aan wat de OvJ gaat doen.
En vervolgens hangt het af van het idee van de rechter.

Die keten laat meer dan genoeg ruimte voor subjectiviteit.

0
39 Prikkebeen

@39
"Die keten laat meer dan genoeg ruimte voor subjectiviteit."

In theorie misschien, Prik, maar in de praktijk verzuipen ze allemaal in het werk dat er ligt, dus gaan ze aan dergelijke futiliteiten echt geen tijd, moeite en geld verspillen.

2
40 Immanuel

De man, een Algerijnse asielzoeker, maakte volgens het OM deel uit van een groepje van vijf mannen die voor onrust zorgden in en rond winkelcentrum Promenade, door elkaar te duwen en te trappen. Ze waren luidruchtig en onder invloed van drank.
Op enig moment trok de 27-jarige zijn broek en onderbroek uit. Dat werd gezien door het meisje, dat volgens het OM 'op enige afstand stond'. De man werd vervolgens aangehouden door de politie en een van de ouders van het kind deed aangifte.

Duidelijk.

0
41 Benzardi

@40 Ja, dat is dus precies waar ik en 21st Century Guy het ook over hebben : de willekeur. En nogmaals, dat verandert er niets aan dat het wel degelijk verboden is.

@41 "duidelijk"
Tja, daarover verschillen de meningen.

0
42 Prikkebeen

@42
Tja, daarover verschillen de meningen.

Gelukkig, anders word het zo eenzijdig. 👍

0
43 Benzardi

@42
"de willekeur."

Dat heeft niet zoveel met willekeur te maken, prik.
Het gaat daarbij om prioriteiten stellen, wat wel/niet maatschappelijk aanvaard is en hoe de maatschappij op bepaalde zaken reageert. Alleen die laatste component wordt op basis van willekeur nog wel eens anders ingeschat. de rest wordt redelijk consequent ingevuld, hoor.

1
44 Immanuel

Dus als een native NLer het doet dan is het ook OK?

0
45 maarten1234

Kan mij niet voorstellen dat dit niks seksueels van aard is

0
46 maarten1234

@45
Hoeveel "potloodventers" zijn er in NL tot straffen veroordeeld?

0
47 sockknitter

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
ThWil
Alexander Smirnov told investigators he got Hunter Biden dirt from Russian intelligence officials | CNN Politics

@40 Pfffff, Dus je bent een engerd als je schrijft mocht die hunter worden veroordeeld dit weleens negatieve consequenties kan hebben voor biden...

zojuist geplaatst door ThWil

Reconquista
Muziekdraadje

Alan Walker - Faded .https://www.youtube.com/watch?v=MLZKt96ANH8...

2 minuten geleden geplaatst door Reconquista

Reconquista
Muziekdraadje

Joe Strummer & The Mescaleros - Mondo Bongo .https://www.youtube.com/watch?v=_B9OaJIFumg...

3 minuten geleden geplaatst door Reconquista

Erna van der Ploeg
Indonesische verdachte gearresteerd voor het martelen van aapjes en het online verkopen van de video's Helaas zijn er nog duizenden niet opgepakt

Beste lezers. Ik heb geen misselijk makende beelden geplaatst bij dit artikel. Komt u ze ooit tegen, bekijk ze niet te lang want u krijgt het no...

4 minuten geleden geplaatst door Erna van der Ploeg

Reconquista
Muziekdraadje

Mark Ronson - Feel Right .https://www.youtube.com/watch?v=ognnZ3r2qyQ...

5 minuten geleden geplaatst door Reconquista

Prikkebeen
COA verplaatst mensen naar Biddinghuizen om Ter Apel te ontlasten

@111 Zoals ik al zei in 103 "Kakken op de rechtsorde.Hoe des PPV's ..." Waarom moet bij domregtsch toch altijd alles uitge...

6 minuten geleden geplaatst door Prikkebeen

Oeps112
Timmermans waarschuwt voor radicaal rechts en 'bewonderaar van Poetin' Geert Wilders - Joop - BNNVARA

Walgelijke Frans Timmermans GAAT LOS in tirade over Wilders: "Hij is een bewonderaar van Poetin!"https://www.dagelijksestandaard.nl/politi...

7 minuten geleden geplaatst door Oeps112

ongelovenloos
Dr. Miriam Grossman maakt korte metten met genderideologie

Helemaal mee eens....

8 minuten geleden geplaatst door ongelovenloos

Reconquista
Muziekdraadje

Sash!-Adelante .https://www.youtube.com/watch?v=e3Cy4XTuL20...

8 minuten geleden geplaatst door Reconquista

NK. App