Gezondheid
  • 3
Het is niet zo dat fagen nou helemaal nieuw zijn in het mensenlichaam, iedere mensendarm herbergt er sowieso al miljarden. "De bijzondere status die de media ze nu toedicht, is dus behoorlijk overtrokken." ...

11 maanden geleden door Wilmama

REAGEER MET EEN EMOJI

@100 Je moet altijd heel voorzichtig zijn met het overnemen van een conclusie uit één onderzoek waarin één clinical trial beschreven wordt. Dit soort conclusies worden in het algemeen pas getrokken na meta-analyses op verschillende onderzoeken van verschillende onderzoeksgroepen. Daarmee zeg ik dus niet dat jouw conclusie niet waar kan zijn, maar je verwijst niet naar zo'n meta-analyse en daarom kan ik er geen grote waarde aan hechten.

101 oeioeioei    
11 maanden geleden door oeioeioei
2
Meld

@97
Nog even en we hebben er weer wat fantasiegeneeskunde bij: de Vaagtherapie. Met talloze enthousiastelingen die niet gehinderd worden door kennis van zaken, maar onder meer hun eigen duimzuigerij meer dan voldoende vinden. [/satire]

102 Wilmama    
11 maanden geleden door Wilmama
3
Meld

@100 Statines veroorzaken suikerziekte ..en ze leveren geen statistisch significante bijdrage aan de vermindering v.d. sterfte door hart en vaatziekten bij ouderen..
Farma gaat duidelijk voor de poen..ze zijn de meest winstgevende bedrijfstak die er bestaat.

103 Chat Baker    
11 maanden geleden door Chat Baker
7
Meld

@91

Nope, fagen leven niet.

@93

Nope, fagen bewegen niet

@97

Onzin. Ons immuunsysteem zal een faag zien als een indringer en potentieel gevaar en zal dus de aanval in zetten.

https://www.nature.com/articles/srep14802
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4034558/

105 silversurfer    
11 maanden geleden door silversurfer
2
Meld

@104
Leg eens uit wat er volgens jou allemaal klopt en waarom. Ik kan er op deze manier geen touw aan vastknopen.

106 Wilmama    
11 maanden geleden door Wilmama
2
Meld

@101
Dik gelul over een gemiste kans om nu eindelijk eens de patiënt voorop te stellen. Als ik in pubmed legio onderzoeken vind die de basis van statines onderuit halen kaart ik dat aan. Kom maar met wetenschappelijke onderzoeken die mijn bewering onderuit halen als je durft.

107 Al    
11 maanden geleden door Al
6
Meld

@106
Laat mij de wetenschap nou eens zien die die onzin over statines boekstaaft en dan houd ik mijn mond!
Toon mij de onderliggende wetenschappelijke basis voor het domme idee dat statines ook een gunstig effect hebben.

108 Al    
11 maanden geleden door Al
7
Meld

@108

Open maar een nieuw draadje, hier hebben we het over fagen, niet over statines.

109 silversurfer    
11 maanden geleden door silversurfer
1
Meld

@109
Lekker belangrijk, maar ik zie dus nog steeds geen enkele vorm van bewijs en normaal gesproken zijn die beta gasten toch niet vies van links en bewijzen.
Jammer dat er niemand van die concrete wetenschappers iets van bewijs kan leveren.

110 Al    
11 maanden geleden door Al
6
Meld

@110 Lekker belangrijk, jouw off-topic gezeur over statines.

111 LanCaster    
11 maanden geleden door LanCaster
0
Meld

@110

"Jammer dat er niemand van die concrete wetenschappers iets van bewijs kan leveren."

Die ga je hier ook niet krijgen aangezien we het hier over Fagen hebben. Kortom je bent zwaar off-topic aan het janken!

112 silversurfer    
11 maanden geleden door silversurfer
0
Meld

@108 @110
Zo moeilijk is dat niet, dus even snel off topic:
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(10)61350-5/fulltext
Efficacy and safety of more intensive lowering of LDL cholesterol: a meta-analysis of data from 170 000 participants in 26 randomised trials

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22607822
Lancet. 2012 Aug 11;380(9841):581-90. doi: 10.1016/S0140-6736(12)60367-5. Epub 2012 May 17.
The effects of lowering LDL cholesterol with statin therapy in people at low risk of vascular disease: meta-analysis of individual data from 27 randomised trials.

Is nu weer de beurt aan de faagtherapie als wondermiddel tegen infecties.

113 Wilmama    
11 maanden geleden door Wilmama
1
Meld

@113

En van mij nog even deze:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4792011/

Of statins and low-density lipoprotein cholesterol, “fats” and fiction

114 Endandit    
11 maanden geleden door Endandit
1
Meld

@102 In plaats van alles wat betreft fagen af te doen als een soort placebo of wetenschappelijk niet aangetoonde behandeling of fantasiegeneeskunde, zou het niet handiger zijn om open te staan voor onderzoek(wat al jaren eerder had gekund) in samenwerking met landen die al redelijk gevorderd zijn met onderzoeken op dit gebied. Is het niet zo dat iedere behandelings methode meer dan welkom is nu steeds meer bacteriën resistent worden.
Naast aantoonbare genezingen heeft deze therapie in mijn ogen potentie mits er nu een echt werk van gemaakt wordt door middel van uitgebreide onderzoeken en samenwerking, maar ja vernieuwingen geven altijd weerstand van mensen zoals u, het is dan blijkbaar ook heel moeilijk om open te staan voor ander methodes. En als laaatste heeft inderdaad is de onwil van de farmaceutische industrie een grote speler, gezien het verdienmodel.

115 Jojotje    
11 maanden geleden door Jojotje
3
Meld

@115

Je trekt conclusies op basis van onvoldoende gegevens.
Lees de rest van dit draadje even door, dan zul je merken dat niemand de faagtherapie klakkeloos afwijst zoals jij suggereert.
Wel zijn er mensen die terecht de beperkingen ervan aankaarten en de mogelijke risico's.

Vrijwel iedereen die jij gemakshalve schaart onder de mensen die niet open zouden staan voor onderzoek, juichen verder onderzoek juist toe. Maar waarschuwen tegelijk voor overmatig enthousiasme omdat er wel degelijk nadelen aan zitten.

116 Endandit    
11 maanden geleden door Endandit
1
Meld

@115

Dat onderzoek wordt gedaan, maar waar ik met name over val is de hype die zo langzamerhand aan het onstaan is hier over fagen, terwijl het echt geen wondermiddel is. Het kan naast antibiotica worden gebruikt aangezien het voordelen heeft t.o.v. antibiotica, maar zullen nooit ze kunnen vervangen omdat, in tegenstelling tot a.b., fagen niet breedspectrum zijn en je bij acute, levensbedreigende infecties (sepsis b.v.) geen tijd hebt om rustig uit te gaan zoeken welke faag je moet hebben (waar je ook nog eens het risico loopt dat er geen passende in de bibliotheek zit en je op zoek moet naar een geschikte kandidaat, wat enkele dagen kan duren).

117 silversurfer    
11 maanden geleden door silversurfer
1
Meld

@117

Precies. Het gebruik van fagen, dat gedurende WOII nog volop werd toegepast op de slagvelden, werd in de Westerse wereld losgelaten bij de onwikkkeling van antibiotica, omdat die veel beter werkten.
Zo goed helaas dat er te vaak en te veel gebruik van werd gemaakt zodat we te maken kregen met zich steeds sneller ontwikkelende resistentie.

Rusland en een aantal van haar satellietstaten is doorgegaan met onderzoek en gebruik van de faagtherapie. Hun bevindingen hebben ze vanwege de Koude Oorlog niet gedeeld met de Westerse wereld.

118 Endandit    
11 maanden geleden door Endandit
1
Meld

@116 ik reageer op de post @102 en wat daar gesteld wordt en heb het niet over iedereen, nergens spreek ik over andere mensen in dit draadje dat is ook een conclusie gebaseerd op onvoldoende gegevens.
Wanneer ik spreek over “mensen zoals u”, kunt u zich aangesproken voelen echter ik heb het over mensen die zoals in of in dezelfde strekking als @102 faagterapie afdoen als een fantasiegeneeskunde en alle verdedigers van deze faagterapie an passant afdoet als duimzuigende hersenlozen enthousiastelingen “satirisch”

119 Jojotje    
11 maanden geleden door Jojotje
4
Meld

@115
Op basis waarvan leg jij mij woorden in de mond? In plaats daarvan had je je éérst wat beter in kunnen lezen om een en ander in de juiste context te (kunnen) plaatsen. Het woord placebo is bijvoorbeeld nergens gevallen en ik beschouw faagtherapie absoluut niet als fantasiegeneeskunde.

120 Wilmama    
11 maanden geleden door Wilmama
1
Meld

@119

Wilmama is een van de mensen die standaard in dit soort discussies feitelijke documentatie aanreikt en zeer genuanceerde meningen geeft.

@102 is zo ongeveer de eerste keer dat ik haar een satirische opmerking zie plaatsen. Blijkbaar heb je dat gemist.
Die opmerking is overigens gebaseerd op de enorme massa mensen die daadwerkelijk in dit soort draadjes de meest idiote beweringen doen. De "Vaagtherapie" die ze noemt is een persiflage op allerhande kwakzalver dingen die we hier regelmatig zien voorbij komen.

Ik attendeer je er slechts op dat je conclusie is getrokken op één enkele, afwijkende reactie van iemand die altijd enorm duidelijke en ter zake dienende reacties geeft.

121 Endandit    
11 maanden geleden door Endandit
1
Meld

Laat ik het nou geweldig spannend vinden om te blijven janken ook al is het off topic. Niemand die mijn bewering even kan weerleggen? Nee hé, natuurlijk niet, we zeuren liever over de vorm en de inhoud daar hebben de wetenschappers geen antwoord op? Zwak hoor.

122 Al    
11 maanden geleden door Al
6
Meld

@117 Daarom moet er ook meer onderzoek komen en samenwerking met landen die al een stuk verder zijn, juist om die bibliotheek zo groot mogelijk te maken en om methodes te ontwikkelen om sneller de schadelijke bacterie vast te stellen.
Ook bij breed spectrum medicijnen zoals anti biotica zijn er beperkingen, het is juist goed dat er naar andere mogelijkheden gekeken wordt.
Waar bijvoorbeeld vroeger op uitslag van diverse testen dagen of weken gewacht moest worden, heb je door verdere ontwikkelingen van deze testen tegenwoordig vaak direct een uitslag.

123 Jojotje    
11 maanden geleden door Jojotje
1
Meld

@119

PS: voordat we hier onnodig in de clinch gaan: kijk even naar de reacties van Wilmama op de vorige pagina. Ik ben er vrij zeker van dat je dan begrijpt waarom ik op jouw opmerking reageerde zoals ik deed. Dat voorkomt toekomstige misverstanden en discussieert wel zo prettig. question

124 Endandit    
11 maanden geleden door Endandit
0
Meld

@122

@113 en @114

Doe eerst je huiswerk maar eens.

125 Endandit    
11 maanden geleden door Endandit
0
Meld

@122

Drammend kleutertje, meer ben je niet.

De groeten.

126 silversurfer    
11 maanden geleden door silversurfer
0
Meld

@122 "Niemand die mijn bewering even kan weerleggen? Nee hé, natuurlijk niet,"
Ja, hoor. Maar we doen het lekker niet.

127 LanCaster    
11 maanden geleden door LanCaster
1
Meld

@124 Ik ga niet in de clinch hoor, ik werd even getriggerd door de opmerking daar ik een groot voorstander ben maar absolut vindt dat er meer en beter onderzoek gedaan moet worden, misschien iets te fel en te voorbarig in deze en zodoende mij n excuses daarvoor tevens tov Wilhelmina.

128 Jojotje    
11 maanden geleden door Jojotje
0
Meld

@128

Mooi, dan is dat uit de weg.
Het is soms gewoon lastig om een reactie van iemand die je niet kent te beoordelen omdat je die niet altijd in het juiste kader kunt zetten. Overkomt ons allemaal wel eens.
Veel mensen op dit soort draadjes kennen elkaar al vrij lang en dat maakt wel verschil natuurlijk.

129 Endandit    
11 maanden geleden door Endandit
1
Meld

@128
Wat opmerkelijke uitspraken in dit draadje:
[ "Je kan dingen naast elkaar gebruiken er is een databank als het een niet helpt kan je het andere proberen hoeft niet het een of het ander te zijn, het kan naast elkaar." ]

[ De fagen vermeerderen zich in je lichaam ...de fagen leven en vermenigvuldigen zich ten koste v.d. schadelijke bacterie...

Vooral in die delen waarin de schadelijke bacterie zich 't liefst ophoudt in je lichaam ..daar zal de faag zich als vanzelf naartoe bewegen...om zich daar te vermenigvuldigen ten koste van z'n gastheer ; meneer de bacterie.]

[ Net zo min op fagen, een goedgekozen faag ondersteunt het immuunsysteem, het is een symbiose. ]

Vandaar mijn ietwat sarcastische opmerking in @102 . O.a. de zelfverzonnen werking van het immuunsysteem en die van fagen vormen samen de geheel nieuwe 'Vaagtherapie'. question

130 Wilmama    
11 maanden geleden door Wilmama
2
Meld

@130

Bijna net zo wonderbaarlijk als "het geheugen van water" eigenlijk.
Ik zie het al voor me: een sloot Vagen in je lichaam: vergadering links onder de alvleesklier, de voorzitter stuurt alle Vagen vervolgens naar hun juiste positie, alwaar zij netjes logies vragen teneinde de boze bacteriën van binnen uit aan te kunnen vallen.
En dat alles onder het motto: "Hoe Vager hoe beter." question question

PS: Jojotje, ik heb het hier over de imaginaire Vagen, niet over fagen. Om alle misverstanden te voorkomen. question

131 Endandit    
11 maanden geleden door Endandit
1
Meld

http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21597081.2016.1211066

Voorbeeld van een onderzoek waaruit is gebleken dat reacties van het immuunsysteem niet vast te stellen zijn omdat ze binnen marges vallen.
Voordeel van fagen zijn daarbij dat er geen bijwerking zijn en geen vernietiging van gezonde flora van buik / darmen.

De 'weerstand' van de bekende kant, ook in dit topic, bevestigt wat ik eerder schreef @22

132 Proemevla    
11 maanden geleden door Proemevla
6
Meld

@132

Nou nee, het bevestigt de aanmerkingen die je kreeg op je nogal ongenuanceerde reactie in @22

De laatste regel van het rapport dat je linkt stelt namelijk het volgende:
"Significant abundance differences were observed at the OTU level, with OTUs belonging to genera such as Lactobacillus and Streptococcus being over- or under-represented in either antibiotic or phage treated groups compared to control pigs. Determining whether these changes are deleterious to host, however, requires further study."

Dus: Het bepalen of deze veranderingen schadelijk zijn voor de gastheer, vereist echter verder onderzoek.
Jouw stelling dat er geen bijwerkingen zijn is dus op zijn minst prematuur.
Maar dat nuance jouw ding niet is hebben we al eerder mogen constateren.

133 Endandit    
11 maanden geleden door Endandit
1
Meld


@132 , je schrijft dat reacties van het immuunsysteem niet vast te stellen zouden zijn.
Maar als ze niet vast te stellen zijn, hoe weet je dan dat ze bestaan? Heb je ze toch vastgesteld? Maar dat kan niet, zeg je zelf.

@132 , je schrijft ook dat fagen geen bijwerkingen hebben.
Dat schreef je al eerder. We hebben jou erop gewezen dat die uitspraak onjuist is. Er zijn namelijk wel degelijk bijwerkingen mogelijk. Waarom schrijf je nu opnieuw hetzelfde? De eerste keer wist je misschien nog niet dat je ongelijk had, nu weet je dat wel - en toch schrijf je die onjuiste bewering opnieuw op.

@132 , je schrijft dat faagtherapie geen gezonde flora van buik/darmen vernietigt.
Hoe weet je dat? Er zijn immers bijwerkingen... en die bijwerkingen zouden best wel eens een slechte invloed kunnen hebben op de darmflora.

@132 , je hebt het over "weerstand".
Over welke weerstand heb je het? Ik zie alleen maar correcties van apert onjuiste beweringen. Dat heet kennisdeling, geen weerstand.
Als kennisdeling voor jou als weerstand voelt, zegt dat veel over jou.

134 Intellector    
11 maanden geleden door Intellector
1
Meld

@107 Jij beweert, dus jij moet met bronnen komen. Ik heb alleen maar kritiek op het feit dat je met één bron komt, die ook nog eens van één clinical trial uitgaat. Ik zeg nog letterlijk dit in @101 :

Daarmee zeg ik dus niet dat jouw conclusie niet waar kan zijn, maar je verwijst niet naar zo'n meta-analyse en daarom kan ik er geen grote waarde aan hechten.

En daar blijf ik achter staan.

135 oeioeioei    
11 maanden geleden door oeioeioei
0
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Nazikerstballen op Belgische markt
Op de antiekmarkt in het Belgische Tongeren z...

22 uur geleden door AD

Jerry Afriyie: eisen Jenny Douwes in RTL Late...
Jenny Douwes eiste haar ’wit privilege’ op do...

12 uur geleden door Inter

Bom bij huis miljardair en filantroop George...
Bij het huis van miljardair en filantroop Geo...

7 uur geleden door Nu.nl

Donald Trump beweert dat 'onbekenden uit...
President Donald Trump heeft maandag zonder b...

21 uur geleden door Denisova

Melk drinken is rasisme
Volgens PETA, de grootste dierenrechtenorgan...

24 uur geleden door Kuppie


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Widaan
‘Lucas (25) overleed nadat hij van achteren...
Goed ingevoerde bronnen melden nu dat verdac...

minder dan een minuut geleden door Widaan

gaulette
VN-mensenrechtencomité keurt Frans boerkaver...
Saoedie Arabie zit dat nu toch voor? Zal wel ...

minder dan een minuut geleden door gaulette

Yiroesh
Brussel wacht zwaar gevecht met Italiaanse po...
@62 Wel nee, dat was de eerste uit m'n Google...

1 minuut geleden door Yiroesh

Interessant
Langste zeebrug opent in China...
Prachtig en een knap stuk werk ...

1 minuut geleden door Interessant

Grootmoeder
Trump plant wettelijke erkenning transgenders...
@305kan enkel concluderen, dat wij het ni...

1 minuut geleden door Grootmoeder

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig