Moet het Westen wel clusterbommen aan Oekraïne willen leveren? ‘Dit gaat de verkeerde kant op’ (trouw.nl)


Is het een goed idee om Oekraïne van clustermunitie te voorzien, zoals de VS nu doen? Of gaat dat te ver? Twee theologen over de morele vragen die ... ...

door Sjaak Trekhaak in Politiek  ·  26 Reacties

  • 11
  • 261x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

De Russen gebruiken het. De Oekraïne kan het goed gebruiken om bezet gebied te heroveren.

6
1 RobP

Als de Russen de wapens neerleggen is er vrede
Als het westen geen wapens meer levert is er geen Oekraïne meer

6
2 Rinze

@1 Weer lekker eenzijdig aan het zwatelen?
https://nos.nl/artikel/2481745-ook-oekraine-doodde-burgers-met-clustermunitie-vs-moet-het-niet-leveren


Een mens moet dit gewoon niet willen.

4
3 Sjaak Trekhaak

@3 Ben je weer dom aan het reutelen?

6
4 RobP

@4 Gezien de artikelen en wat andere weldenkende betreft zou dat zomaar andersom kunnen zijn.

4
5 Sjaak Trekhaak

Al die talloze ongemarkeerde mijnenvelden lijken mij een groter gevaar dan correct ingezette clustermunitie.

4
6 Prikkebeen

@2 Exact, maar velen zien graag de Oekraïne verdwijnen.

5
7 RobP

@5 Gezien jouw gereutel verdwijnt dat in de marge.

5
8 RobP

@7 Je hebt gewoon aan aangeboren kronkel, dat is af te lezen door het feit dat je graag voor anderen wil denken/praten.

4
9 Sjaak Trekhaak

@9 "Je hebt gewoon aan aangeboren kronkel, "
Afkomstig van een achterlijke reutelaar... Probeer het nog een keer.

6
10 RobP

@3
Lijkt mij dat je in principe geen enkel wapen moet willen gebruiken, maar als je dat toch doet, dan alleen als verdedigingswapen (zoals de Oekraïners doen bij de verdediging van hun land) en niet als aanvals-/veroveringswapen zonder rekening te houden met de risico's voor burgers/burger infrastructuur zoals de (pro-)Russische massamoordende- en (kinder)verkrachtende oorlogsmisdadigers van genocidePoetin het doen.

5
11 Immanuel

Ik zeg altijd: Waar 2 kijven hebben 2 schuld.

3
12 benbenieuwd

@12
Was Nederland ook schuldig toen Duitsland ons land binnenviel?

1
13 Rinze

@12
Helaas is dat niet altijd waar.
Bullenbakken zoals genocidePoetin hebben geen enkele aanleiding nodig om anderen lastig-/aan te vallen en zijn zonder uitzondering alleen zelf schuldig aan hun eigen bullenbakkerij; hun slachtoffers telt geen enkele schuld of blaam.

5
14 Immanuel

@11 Het lijkt jou.., je bedoelt waarschijnlijk dat men op zo`n forum de minst bedeelde figuren er zo uithaalt, dat komt namelijk vele malen dichter in de buurt.

“Vanuit het Westen zijn we geen directe partij in dit conflict. We moeten ons niet een-op-een identificeren met het standpunt en de wensen van Oekraïne. Onze taak is het een rem te zetten op de geweldsescalatie, erop uit zijn verbinding te leggen tussen de vechtende partijen. Hiermee gooien we olie op het vuur.
“We hebben als Nederland en andere Europese landen dat verdrag tegen clustermunitie ondertekend. Dan kunnen we het niet zomaar over onze kant laten gaan als onze bondgenoot Amerika die bommen wel levert. Wij hadden toch goede redenen om dat verdrag te ondertekenen? Neem je je eigen positie nog wel serieus als je niet protesteert? Of het zal helpen? Je moet bondgenoten op hun verantwoordelijkheid aanspreken. Als je niks doet, heb je sowieso geen invloed.

“Het gaat er vooral om dat we bij onze eigen positie blijven. Dat is ook voor onszelf belangrijk. We hebben partij gekozen in dit conflict omdat het recht geschonden werd. Dan moet je ook zorgen dat dat recht gerespecteerd blijft. Door deze munitie te leveren laat je los wat je zegt te verdedigen.”

Lees je verschil met de kronkels van jezelf en van de andere minder bedeelden?
Mooi 👍

2
15 Sjaak Trekhaak

@15
" je bedoelt waarschijnlijk"

Nope; ik zeg wat ik bedoel, en ik bedoel wat ik zeg!
Ik heb niemand, ook jou niet, nodig om te zeggen wat ik eigenlijk bedoel in plaats van wat ik zeg.

"We moeten ons niet een-op-een identificeren met het standpunt en de wensen van Oekraïne."
Klopt; dat moeten we niet.
Wat we moeten, is collectief de agressie, de veroveringsdrang en de genocidale massamoorden en -oorlogsmisdaden van Rusland in Oekraïne veroordelen en alles doen wat in onze mogelijkheden ligt om genocidePoetin en zijn oorlogsmisdadigers af te stoppen!

"Dan kunnen we het niet zomaar over onze kant laten gaan als onze bondgenoot Amerika die bommen wel levert."

A) Dat is niet onze verantwoording, noch hebben wij ons via een verdrag eraan verbonden onze bondgenoten die dit verdrag niet ondertekend hebben er alsnog aan te houden.
B) Lijkt mij dat je in principe geen enkel wapen moet willen gebruiken, maar als je dat toch doet, dan alleen als verdedigingswapen (zoals de Oekraïners doen bij de verdediging van hun land) en niet als aanvals-/veroveringswapen zonder rekening te houden met de risico's voor burgers/burger infrastructuur zoals de (pro-)Russische massamoordende- en (kinder)verkrachtende oorlogsmisdadigers van genocidePoetin het doen.


"“Het gaat er vooral om dat we bij onze eigen positie blijven."

Nope; het gaat er vooral om, dat we genocidale oorlogsmisdadigers als GenocidePoetin afstoppen met alle middelen die daarvoor noodzakelijk en voor handen zijn.

En over "minder bedeelden" gesproken, kijk eens in de spiegel, zou ik zo zeggen.

4
16 Immanuel

@16 Als je blind blijft voor de essentie van dit artikel is verder praten zinloos. Ik had het uiteraard kunnen weten.

2
17 Sjaak Trekhaak

@17
Een ander visie hebben heeft niets te maken met "Als je blind blijft voor de essentie van dit artikel".
Je toont echter wel je eigen narcistische storing aan met je impliciete "Sjaak heeft gelijk, want Sjaak heeft de waarheid in pacht" reactie.

3
18 Immanuel

@18 Begrijpend lezen is niet je dingetje, je eigen teksten zijn de beste. Prima dan toch? Ik hou me wel vast aan mensen die weten wat ze schrijven.

2
19 Sjaak Trekhaak

@19
Niet zo spiegelen, Sjaakie.

4
20 Immanuel

@20 Simpel gegeven over niet begrijpend kunnen lezen, en alles omdraaien wat hen niet welgevallig is, om daarna over een spiegel te brabbelen.., manmanman wat armoe.

"Oekraïense burgers zijn omgekomen door clustermunitie die is ingezet door hun eigen leger, concludeert mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch." https://www.nrc.nl/nieuws/2023/07/06/greep-oekraine-per-ongeluk-steeds-naar-de-verkeerde-raket-met-clustermunitie-ik-betwijfel-dat-a4169115

2
21 Sjaak Trekhaak

@21
Feiten verdraaien en pretenderen dat het gebruik van dergelijke wapens om je mand te verdedigen hetzelfde zou zijn als het gebruik ervan om genocide te plegen op een ander soeverein land, dat is pas stompzinnigarmoedigbrabbelen/-zwatelen.
.
"Since Russia’s invasion of Ukraine on February 24, 2022, Russian armed forces have used at least six types of cluster munitions in attacks that have caused hundreds of civilian casualties and damaged civilian objects, including homes, hospitals and schools. Evidence indicates that Ukrainian forces have also used cluster munitions at least once.

The exact number of Russian cluster munition attacks is not known, but hundreds have been documented, reported, or alleged to have occurred, many in populated areas. At least eight of Ukraine’s 24 oblasts (provinces) have been struck by cluster munitions: Chernihiv, Dnipropetrovsk, Donetsk, Kharkiv, Kherson, Mykolaiv, Odesa, and Sumy."
https://www.hrw.org/report/2022/05/11/intense-and-lasting-harm/cluster-munition-attacks-ukraine

Maar hè... laten we vooral stompzinniugrechts blijven zwatelen over het feit dat Oekraïne wel 8 burgerdoden en 15 burgergewonden heeft veroorzaakt met het gebruik van Clustermunitie ter verdediging van hun land, en vooral blijven negeren/stompzinnigrechtsverzwijgen dat GenocidePoetin en zijn genocidale oorlogsmisdadigers een veelvoud aan slachtoffers hebben gemaakt door hun clustermunitie bewust op "homes, hospitals and schools." te droppen.
Manmanman wat een stompzinnigrechtsearmoede!

1
22 Immanuel

stompzinnigarmoedigbrabbelen
stompzinniugrechts
stompzinnigrechtsverzwijgen
stompzinnigrechtsearmoede

Zo, dit waren dan weer de hersenspinsels van een topgeleerde.. 😂

3
23 Sjaak Trekhaak

@23
Die Sjaakie... komt niet verder dan wat C/P om zichzelf op basis daarvan een "topgeleerde" te noemen 😋 😂

2
24 Immanuel

@12 Dat was natuurlijk ook op school zo met die bully en de underdog. Had die underdog maar wat meer moeten slijmen bij die bully en beter luisteren natuurlijk....

1
25 RobP

ik kan mij herinneren dat het westen afkeer had van gebruik van clusterbommen elders, vanwege de nare gevolgen. maar nu is het geoorloofd? hypocrisie..

0
26 maarten1234

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Olivia
Muziekdraadje

@1362 10 jaar al , jee is best al lang 😚 Frank Sinatra - Strangers In The Nighthttps://www.youtube.com/watch?v=ZwAERaRUsp0...

5 minuten geleden geplaatst door Olivia

van Keulen
Jimmy Dijk (SP) over PVV, VVD, NSC en BBB: 'Vieze politieke spelletjes over de ruggen van miljoenen mensen' - Joop - BNNVARA

@8 Ik vind het jammer dat Lilian Marijnissen het niet voor elkaar heeft gekregen om flink wat stemmen te winnen maar ze was naar mijn mening ee...

5 minuten geleden geplaatst door van Keulen

Artikel39
In 100 woorden | Wat is het verschil tussen geslacht en gender?

@4 Hier gaat het mis, uit dat stuk:"Genderidentiteit gaat over wie mensen zijn"Wie je bent heeft niks met sekse of gender te maken....

6 minuten geleden geplaatst door Artikel39

elsemiek
Muziekdraadje

@1362 Jij plaatste uit 2011 toch ? Royal Albert Hall , das al 12 jaar terug, 😉Tom Cruise is jaar of 10 in beeld 😄https://www.yout...

11 minuten geleden geplaatst door elsemiek

Prikkebeen
Na de Toeslagenaffaire moet de houding van de overheid anders, maar echte hervormingen lijken nog ver weg

@17 Als ook jij niet meer in te brengen hebt dan op de man spelen kan jij ook opsodemieteren hufter. ...

17 minuten geleden geplaatst door Prikkebeen

Olivia
Muziekdraadje

@1359 Oei , dus Tom is nog maar pril dan 🙃The Beatles - Oh Darlinghttps://www.youtube.com/watch?v=__w3kLuXQMo...

20 minuten geleden geplaatst door Olivia

elsemiek
Muziekdraadje

https://www.youtube.com/watch?v=DyV6T3TBXcEHarel Skaat. Milim...

25 minuten geleden geplaatst door elsemiek

Artikel39
Digitale Identiteit goedgekeurd door het Europees Parlement - Welkom in de controlestaat - Dissident.one

Dissident One gaat altijd meteen van A naar Z, dat heb ik er op tegen. Het gaat erom dat het gevaarlijke mogelijkheden schept voor overheden om ...

29 minuten geleden geplaatst door Artikel39

NK. App