Terug naar de krant

Halsema verdedigt politieoptreden tegen pro-Palestijnse demonstranten

Leeslijst Nieuws
Leeslijst

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema staat achter het optreden van de politie bij de pro-Palestijnse demonstraties van de afgelopen dagen. Ze vindt niet dat er te hard is opgetreden, zegt ze donderdagavond in NPO Radio 1-programma Dit is de Dag. „Er is geweld gebruikt na talloze waarschuwingen om te vertrekken.”

Na de demonstraties klonk uit verschillende hoeken kritiek op geweld dat door politieagenten en de mobiele eenheid werd ingezet tegen demonstranten. Ook was er beperktere kritiek op geweld dat actievoerders gebruikten tegen agenten. Begrip voor kritiek op het politieoptreden heeft Halsema niet. „Ik denk dat het juist is geweest”, zei Halsema. „Gisteren ging het om mensen die binnengedrongen waren in een gebouw, daar gruwelijke vernielingen hebben aangericht, die kunstwerken van het dak hebben gesmeten om hun barricades te versterken, die stenen uit de straat hadden gehaald. Dat is geen demonstratie meer en dan mag de politie op een gegeven moment optreden.” Ze sluit niet uit dat „in een individueel geval” buitensporig is opgetreden, maar benadrukt dat het besluit om politiegeweld in te zetten altijd een weloverwogen beslissing is.

Deze donderdagmiddag heeft Halsema overleg gevoerd met de Universiteit van Amsterdam, waar de protesten plaatsvonden. Ze hoopt vooral dat er een gesprek op gang kan komen tussen studenten en het universiteitsbestuur. Halsema benadrukt dat protesteren een grondrecht is en heeft zelf vroeger deelgenomen aan demonstraties, maar zegt dat bij bezettingen „een grens wordt overschreden”. Donderdagavond verzamelden duizenden demonstranten zich op de Roeterseilandcampus, waarna ze richting andere delen van Amsterdam vertrokken.

Lees ook Paar duizend betogers verlaten Roeterseiland en lopen mars richting centrum
Actievoerders vertrokken, demonstratie in Amsterdam voorbij

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in