Direct naar artikelinhoud
LiveblogUniversiteitsprotesten

Live Pro-Palestijnse protesten: zwaarbeveiligd optreden Jerusalem Quartet verloopt zonder incidenten

  • In heel Europa en in steden in Azië wordt, veelal op universiteiten, geprotesteerd tegen de oorlog in Gaza. In Nederland vinden sinds twee weken acties plaats bij instellingen in het hele land.  

  • De protestgolf is komen overwaaien uit de Verenigde Staten, waar studenten van vooraanstaande universiteiten al weken protesteren tegen de Amerikaanse steun aan Israël op universiteitscampussen. 

Live

  1. Zwaarbeveiligd optreden Jerusalem Quartet in Amsterdams Concertgebouw verloopt zonder incidenten

    Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Amsterdamse Concertgebouw is vanavond, onder zware beveiliging, zonder incidenten verlopen. Pro-Palestijnse activisten hadden aangekondigd actie te voeren, omdat ze het kwartet zien als cultureel uithangbord van de Israëlische regering - iets dat de musici zelf ontkennen. In het verleden zijn optredens van het Jerusalem Quartet regelmatig verstoord.

    Buiten het Concertgebouw stonden enkele tientallen mensen, met name bij de hoofdingang. Zij zwaaiden met Palestijnse vlaggen. Op last van de politie moesten zij zich een dik half uur voor aanvang van het concert naar het Museumplein begeven, iets waaraan ze gehoor gaven.

    Politie en demonstranten bij het Concertgebouw in Amsterdam.Beeld Joris van Gennip / de Volkskrant

    Binnen was niets te horen van het protest, waarbij ook een megafoon werd gebruikt. Het concert was vervroegd en verkort tot in totaal een uur. Binnen was er beveiliging van de particuliere organisatie Bij Leven en Welzijn. Tijdens het concert stond een van de beveiligers vlak naast het podium om gedurende het hele concert de zaal in te kijken.

    Het Jerusalem Quartet speelde een strijkkwartet van Paul Ben-Haim, een Israëlische componist die in 1984 is overleden. Dat stuk behoort niet tot hun standaardrepertoire, maar is geen link met de terreuraanslag van 7 oktober en de oorlog in Gaza die daarop volgde. Het programma was daarvoor al afgesproken, aldus een woordvoerder van het Concertgebouw.

    Het kwartet mengt zich in de regel niet met politieke zaken, maar kwam op met gele strikjes van Bring Them Home, verwijzend naar de gijzelaars die Hamas nog steeds vasthoudt in Gaza. Voor de toegift bedankte de cellist het publiek en de steun van collega-musici. Vervolgens zette het kwartet een bewerking in van het Israëlische lied Shir eretz.

    Het Jerusalem Quartet in concert, zaterdagavond in het Amsterdamse Concertgebouw. Beeld ANP

    Merlijn Kerkhof

  2. Pro-Palestijnse hongerstakers aan Universiteit Maastricht zeggen door te gaan totdat eisen zijn ingewilligd

    Vijf pro-Palestijnse hongerstakers aan de Universiteit Maastricht (UM) gaan door tot hun eisen zijn ingewilligd. Ze stopten drie dagen geleden met eten en zijn boos op de universiteit, omdat die hen zou negeren en zo hun gezondheid in gevaar brengt. De hongerstakers willen een eind aan de banden van de universiteit met Israëlische instellingen die betrokken zijn bij wat ze de genocide op het Palestijnse volk noemen. 

    De Universiteit Maastricht zegde vrijdagavond toe in gesprek te willen met buitenlandse partners die mogelijk betrokken zijn bij schendingen van internationaal recht, te beginnen in het Midden-Oosten. Dat is voor de hongerstakers niet genoeg. 

    Ze maken deel uit van de groep actievoerders die sinds maandag een tentenkamp hebben opgeslagen in de tuin van een faculteitsgebouw vlak bij het Vrijthof. De hongerstakers drinken naar eigen zeggen uitsluitend water en elektrolyten, mineralen opgelost in vloeistof. Twee van hen zijn Joods en verklaren zich solidair met de zaak van het Palestijnse volk.

    'We voelen ons shaky', zei de Franse cultuurstudent Pierre zaterdag voor de deur van het universiteitsgebouw aan de Grote Gracht. 'De ochtenden zijn het ergst.' Volgens zijn Duits-Joodse medestudent Alexander (psychologie) is hun bloedsuikerspiegel gevaarlijk laag. De vijf hongerstakers denken hun staking zeker vijf of zes weken te kunnen volhouden. 'Dan wordt het kritiek', zeiden ze. 'Maar we geven niet op.'

    Redactie/ANP


  3. Ook Universiteit Maastricht gaat internationale samenwerkingen tegen het licht houden

    Het college van bestuur van de Universiteit Maastricht en de hoofden van de afzonderlijke faculteiten willen in gesprek met partners in het buitenland die mogelijk een rol spelen bij schendingen van internationaal recht. Dat heeft de universiteit vrijdagavond gezegd in een gesprek met de Universiteitsraad, die bestaat uit gekozen docenten en studenten. 

    In beginsel willen het bestuur van de universiteit en de decanen - de hoofden van de faculteiten - niet tornen aan de uitwisseling van kennis tussen individuele wetenschappers en internationale collega's. De universiteit gaat echter wel werken aan een definitief voorstel voor hoe om te gaan met buitenlandse instellingen en samenwerkingen in conflictgebieden, te beginnen het Midden-Oosten. 

    De Universiteitsraad zou aanvankelijk vrijdagmiddag openbaar vergaderen, maar uit veiligheidsoverwegingen werd daarvan afgezien. Het overleg vond online en in beslotenheid plaats.

    Redactie/ANP

  4. Activisten willen alsnog betogen bij concert Jerusalem Quartet

    Activisten willen alsnog betogen tijdens het concert van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam van zaterdag. Dat zegt de Palestijnse belangenorganisatie Diensten- en Onderzoekscentrum Palestina (DocP).

    'Het eerder geannuleerde concert gaat tóch door, dus ons protest ook!', zegt DocP. Om het optreden van het Jerusalem Quartet is veel te doen geweest. Eerste annuleerde het Concertgebouw de twee geplande shows vanwege aangekondigde demonstraties, naar eigen zeggen om de veiligheid van medewerkers, bezoekers en musici te garanderen. Vervolgens mocht het geannuleerde concert van zaterdag toch doorgaan, met aangescherpte veiligheidsmaatregelen en een andere aanvangstijd.

    Anti-Israëlische organisaties zoals DocP vinden dat het kwartet het imago van Israël oppoetst en de aandacht afleidt van wat er in de Palestijnse gebieden gebeurt. 

    Bij eerdere optredens van de Israëlische groep in Amsterdam en Den Haag werden de optredens verstoord door betogers die door de muziek heen riepen en Palestijnse vlaggen lieten zien. (ANP)

  5. Demonstratie in Amsterdamse Stopera beëindigd door politie

    De sit-in in de Stopera is voorbij. De politie heeft de demonstranten die niet uit zichzelf vertrokken uit het pand verwijderd. Dat meldt het ANP. 

    Eén demonstrant is gearresteerd voor openlijke geweldpleging. De man gooide stenen naar de politiepaarden en hun ruiters.

    De demonstranten zijn volgens de politie ‘aan de wandel gegaan’, maar waarheen is niet bekend. Het Parool meldt dat de activisten van plan zouden zijn zich te verzamelen op de Dam.

    Dylan van Bekkum

  6. Demonstranten in Amsterdam trekken naar Stopera en houden sit-in

    De Amsterdamse pro-Palestijnse demonstranten hebben zich van de UvA-gebouwen in het centrum verplaatst naar de Stopera, waar het stadsbestuur is gevestigd. Dat meldt Het Parool. Volgens de krant gaat het om minstens tweehonderd activisten. Ze hebben daar een zogenoemde sit-in gehouden en riepen om het vertrek van burgemeester Femke Halsema. Vermoedelijk zijn ze boos over de manier waarop de Amsterdamse politie de afgelopen weken demonstraties afbrak.

    Inmiddels is de politie begonnen de Stopera leeg te ruimen. In het gebouw is behalve het stadsbestuur ook een opera- en ballettheater gevestigd. Op beelden die een verslaggever van Het Parool op X zette is te zien hoe een bezoeker van het theater bij een schermutseling op de grond valt. Hij zou – na even bewusteloos te zijn geweest – inmiddels ongedeerd zijn.

    Twitter bericht wordt geladen...

    De demonstranten zijn grotendeels in het zwart gekleed en hebben hun gezicht bedekt. Ze trokken vanaf de UvA, waar zij met tenten kort een binnenplaats hadden bezet, naar de Stopera. De demonstratie bij de UvA was georganiseerd door Amsterdam Encampment, een studentenactiegroep.

    Dylan van Bekkum

  7. Demonstranten zetten tenten op bij UvA, politie zet pepperspray in

    Pro-Palestijnse demonstranten hebben vandaag tenten opgezet in de binnentuin van de Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Protestorganisatie Amsterdam Encampment roept zoveel mogelijk mensen op mee te doen met het protest. Tientallen betogers zijn al aanwezig op de binnenplaats van het pand. Ook zijn enkele demonstranten het gebouw binnen getreden. De betogers willen dat de universiteit de banden met Israël verbreekt.

    De universiteit heeft in totaal zes gebouwen in en rondom het Binnengasthuisterrein, waar de Oudemanhuispoort onderdeel van is, gesloten vanwege het nieuwe protest. Medewerkers zijn inmiddels buiten, zegt een woordvoerder van de UvA.

    Volgens een ANP-verslaggever ter plaatse is de sfeer ‘grimmig’. De meeste actievoerders zijn in het zwart gekleed en dragen gezichtsbedekking. Er is al een confrontatie geweest tussen de politie en de demonstranten, met geduw en getrek over en weer. Ook heeft de politie pepperspray ingezet tegen de betogers. 

    De demonstranten hebben de binnentuin inmiddels weer verlaten. Wel kondigden ze aan later terug te komen. ‘Dit is nog niet het einde. We komen terug’, zei een van de betogers tegen ANP.

    De politie in confrontatie met de demonstranten bij het Binnengasthuis.Beeld ANP

    Jasper Daams

  8. UvA sluit ‘uit voorzorg’ locatie in centrum van Amsterdam tijdelijk af

    De Universiteit van Amsterdam heeft vrijdag ‘uit voorzorg’ het Bushuis en het aaneengeschakelde Oost-Indisch Huis in het centrum van Amsterdam enkele uren afgesloten. Een woordvoerder van de universiteit bevestigt dit na berichtgeving van AT5. Op last van de de faculteit Geesteswetenschappen werd daartoe besloten na signalenDe universiteit wil geen verdere details geven. Onduidelijk is dus of pro-Palestijnse demonstranten concreet van plan waren ook die panden te bezetten.

    Het nabijgelegen Binnengasthuisterrein, zo'n tweehonderd meter verderop, werd vorige week nog door demonstranten bezet. De driehoek van burgemeester, Openbaar Ministerie en politie zag zich genoodzaakt de ME opdracht te geven tot ontruiming van het terrein, waar zich tientallen demonstranten hadden verschanst. Deze week vond opnieuw een kortstondige bezetting plaats van een gebouw aan de Roeterseilandcampus, eveneens in het centrum van de hoofdstad.

    Maartje Geels

  9. Volgende week weer zeven UvA-demonstranten voor de rechter

    Zeven mensen die werden opgepakt bij demonstraties aan de Universiteit van Amsterdam moeten volgende week voor de rechtbank verschijnen. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt tegen persbureau ANP dat zij worden verdacht van geweldpleging tijdens de bezetting van het Binnengasthuisterrein, vorige week woensdag.

    De verdachten zijn twee Amsterdammers (25 en 32 jaar), een man uit Halfweg (22 jaar) en een man zonder vaste woon- of verblijfplaats (24 jaar). Daarnaast staan er twee verdachten terecht die zich hebben geweigerd te identificeren en waarover het OM dus niet meer informatie kan geven.

    Het is niet voor het eerst dat de snelrechter zich over de UvA-demonstraties buigt. Gisteren moesten drie betogers al voor de rechtbank verschijnen; zij werden verdacht van het plegen van geweld tegen politieagenten op de Roeterseilandcampus.

    Eén van hen werd veroordeeld; de 22-jarige Toby B. uit het Verenigd Koninkrijk kreeg een maand cel opgelegd, en nog een maand voorwaardelijk. Van een van de andere verdachten kon niet worden vastgesteld dat hij met stenen gooide. De zaak tegen de derde verdachte werd uitgesteld op verzoek van de advocaat.

    Maartje Geels

  10. Vreedzame pro-Palestijnse betoging bij universiteit van Tilburg

    Een groep van tussen de honderd en tweehonderd pro-Palestijnse betogers heeft een vreedzame protestmars over de campus van Tilburg University gelopen. Ze eisten dat de universiteit bekendmaakt welke banden er zijn met Israëlische universiteiten, dat die worden geboycot en dat eventuele demonstraties niet worden beëindigd door politieoptreden.

    De mars van Palestine Solidarity Tilburg (PST) begon om 21.00 uur. Dat was op verzoek van de universiteit, die juist deze donderdag het toneel was van een groot wetenschapsfestival. Omdat er ook veel kinderen aan zouden meedoen, was de vraag of een demonstratie kon wachten tot na 21.00 uur, zegt een woordvoerster. Volgens haar 'zat de sfeer er goed in' en verliep alles zonder wanklank. Kort na 22.00 uur was de mars afgelopen.

    Over de eisen van PST gaat het college van bestuur zich de komende dagen buigen. Volgens de woordvoerster zullen er ook gesprekken zijn met de actievoerende studenten en medewerkers. (ANP)


  11. Universiteit Leiden stelt ethische commissie aan die banden met Israël beoordeelt

    De Universiteit Leiden stelt op korte termijn een ethische commissie aan. Die moet de banden van de universiteit met Israëlische universiteiten en gezamenlijke onderzoeksprojecten beoordelen. Dat schrijft de universiteit op haar website. Ook zet de Universiteit Leiden de uitwisselingsprogramma’s met de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en de Universiteit van Tel Aviv voorlopig stop.

    Twitter bericht wordt geladen...

    De commissie zal bestaan uit experts – bijvoorbeeld op het gebied van mensenrechten en internationaal recht – die de universiteit moeten helpen met het evalueren van bestaande en toekomstige banden met andere instituties. Houdt een daarvan zich niet aan de ethische standaarden die de commissie heeft opgesteld, dan worden die banden verbroken.

    De universiteit zou eigenlijk morgen pas met een update komen met de maatregelen die ze zou treffen. Na de bezetting van de faculteit aan de Turfmarkt in Den Haag geeft ze toch nu al een korte samenvatting van de plannen. Ook zegt de universiteit in nauw contact te blijven met studenten en personeel over toekomstige stappen. Morgen volgt een uitgebreidere toelichting, waarin ook extra veiligheidsmaatregelen op de faculteit aan bod zullen komen.

    Jasper Daams

    Pro-Palestijnse betogers tijdens de bezetting van een gebouw van de universiteit, vanmiddag in Den Haag. Beeld ANP
  12. Laatste betogers verlaten Universiteit Leiden, demonstratie voorbij

    De laatste activisten die het gebouw van de Universiteit Leiden in Den Haag bezetten, hebben het pand verlaten. Onder luid applaus van de demonstranten die buiten stonden, verlieten zij het gebouw. De politie had hen kort daarvoor opgeroepen naar buiten te komen. Daarmee komt een einde aan de bezetting, die vanmiddag om 13.30 uur begon.

    De meeste actievoerders gaven gehoor aan die oproep van de politie, maar een kleine groep bleef achter in het gebouw. Een arrestatieteam van de politie ging daarop naar binnen, schrijft Omroep West. Niet lang daarna kwamen ook de laatste demonstranten naar buiten. Zij bleven nog even kort staan. Iets na 20.30 uur zetten de actievoerders hun weg richting Den Haag Centraal in. Over eventuele arrestaties is niets bekend.

    Jasper Daams

  13. Politie sommeert demonstranten te vertrekken uit Leids universiteitsgebouw

    De naar schatting twintig pro-Palestijnse activisten die nog in het pand van de Universiteit Leiden in Den Haag zitten, moeten voor 19.30 uur vertrekken. Dat zegt een woordvoerder van de universiteit. Wat er gebeurt als de demonstranten geen gehoor geven aan de oproep, is niet bekend.

    Eerder op de avond verliet een grote groep betogers de Haagse Wijnhavencampus. De ME ziet erop toe dat niemand het pand ingaat.

    Jasper Daams

  14. ME ingezet om betogers buiten Universiteit Leiden te houden

    Om te voorkomen dat meer betogers naar binnen gaan, heeft de Mobiele Eenheid (ME) zich opgesteld tussen het bezette gebouw van de Universiteit Leiden in Den Haag en de actievoerders. Agenten willen op die manier een ‘zichtbare buffer’ creëren, zegt een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen van Den Haag.

    Een pro-Palestijnse actievoerder voor Wijnhaven, een van de Haagse faculteiten van de Universiteit Leiden.Beeld ANP

    Vooralsnog gaat de ME niet naar binnen, waar een groep betogers zich nog altijd op de derde verdieping bevindt. Een politieagent ter plaatse zegt tegen een ANP-verslaggever dat er zich mensen rondom het pand bevinden die mogelijk naar binnen willen. Zij zouden gezichtsbedekking dragen en tassen wc-papier bij zich hebben.

    Er is contact gelegd tussen de Universiteit Leiden en vertegenwoordigers van de actievoerders, bevestigt een woordvoerder van de universiteit.

    Jasper Daams

  15. Actievoerders bezetten Haagse campus Universiteit Leiden

    Pro-Palestijnse betogers hebben vanmiddag een gebouw van de Universiteit Leiden in Den Haag bezet, omdat de universiteit zich niet aan een afspraak zou hebben gehouden. De universiteit schreef eerder op X dat de rector en het hoofd van de Haagse campus enerzijds, en Students for Palestine (SfP) en de Liberale Studenten Partij (LSP) anderzijds, er samen uit zijn gekomen. De universiteit zou morgen bekend maken welke ‘concrete stappen’ ze neemt met betrekking tot de banden met Israëlische universiteiten. 

    Twitter bericht wordt geladen...

    Volgens een woordvoerder van de betogers was dat echter niet de afspraak. Zij hadden verwacht dat de universiteit vandaag al met een verklaring zou komen. ‘Dat zorgt voor wantrouwen bij de actievoerders’, aldus de woordvoerder. ‘We zijn sowieso niet tevreden over de maatregelen, maar als de universiteit met een goed statement was gekomen kon ze niet meer terugkrabbelen en was er reden tot dialoog.’ De universiteit zou volgens de woordvoerder uitwisselingsprojecten met Israël tijdelijk willen stopzetten, en een commissie in het leven roepen waarin experts de banden met Israël evalueren.

    Omdat de universiteit vandaag niet met een statement kwam, besloten de betogers de faculteit Wijnhaven te bezetten. De universiteit heeft alle colleges die in het pand plaatsvinden, afgelast.

    Momenteel zouden zo’n tweehonderd actievoerders buiten het bezette pand staan, waarvan een deel uit Rotterdam is gekomen, waar eveneens een pro-Palestijnse demonstratie plaatsvond. Een klein groepje demonstranten bezet de derde verdieping van het gebouw. Volgens een verslaggever van het ANP gingen politieagenten tweemaal naar binnen, maar is onduidelijk wat daarvan precies het doel was.

    Jasper Daams 

  16. Ingang gebouw UvA beklad met rode verf

    Op de ochtend van de heropening van Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA), zijn drie mannen van schoonmaakbedrijf Vebego druk in de weer met krabbers, zemen en een hogedrukspuit. De reden: de hoofdingang van het ABC-gebouw is in alle vroegte beklad met rode verf. ‘Het was nog nat toen we om kwart over 7 s ochtends aankwamen’, zegt een van de medewerkers, met enkele rode spatten op zijn neus.

    Wie er achter de bekladding zit, is nog niet bekend. Maar de actievoerders lijken hiermee een boodschap - of eerder een waarschuwing - af te willen geven aan het bestuur: we zijn er nog. Het terrein, dat de afgelopen twee dagen uit veiligheidsoverwegingen was gesloten, is deels afgezet met hekken, de beveiliging is opgeschroefd en van de actievoerders ontbreekt elk spoor. Maar iedereen voelt dat er spanning in de lucht hangt. De vraag of de pro-Palestijnse protestacties nog een staartje krijgen, wordt dan ook steevast met een ferm ‘ja’ beantwoord.

    De gebeurtenis van afgelopen maandag, waarbij een vreedzame walk-in ontaardde in complete chaos nadat in het zwart geklede en gemaskerde personen vernielingen aanrichtten, heeft grote indruk gemaakt op zowel medewerkers als studenten. Maar of het ook gevoelens van onveiligheid heeft aangewakkerd? Niet bij iedereen. ‘Ik ben vooral heel blij dat ik weer in de bibliotheek kan studeren’, zegt een tweedejaars student sociologie, die volgende week met zijn tentamens begint. Ook een docent van de rechtenfaculteit merkt op dat ze vooral opgelucht is dat ze weer les kan geven. ‘Er heerste veel weerzin om online les te geven, dus we zijn blij dat we weer naar de campus kunnen komen, zegt ze. Sommige collega's zijn wel huiverig voor wat er nog komen gaat.

    Irene de Zwaan

    De bekladde ingang van het UvA-gebouw.Beeld Irene de Zwaan
  17. UvA weer open na sluiting als gevolg van protest

    De locaties van de Universiteit van Amsterdam gaan donderdag weer open, na een sluiting van twee dagen als gevolg van de pro-Palestijnse demonstraties. Het college van bestuur (cvb) vindt het risico om de deuren weer te openen aanvaardbaar en hecht groot belang aan het hervatten van onderwijs en onderzoek.

    Het college sloot de deuren van de UvA-locaties nadat een demonstratie op de Roeterseilandcampus maandag was uitgemond in een bezetting en vernielingen. De mobiele eenheid moest ingrijpen om de actievoerders weg te krijgen. Dit was voor het cvb aanleiding voor een tweedaagse sluiting, omdat het de veiligheid van de mensen op de universiteitslocaties niet kon garanderen. Alleen de faculteiten geneeskunde en tandheelkunde waren uitgezonderd.

    De UvA sluit nieuwe protesten niet uit en volgt de ontwikkelingen op de voet. Cvb-voorzitter Geert ten Dam deed woensdag een dringende oproep de rust te bewaren.

    Vorige week begonnen de demonstraties op de universiteit tegen de oorlog in Gaza en tegen de banden van de UvA met Israëlische instituten.

    Terwijl de UvA-locaties weer opengaan, sluit de Erasmus Universiteit in Rotterdam (EUR) juist voor één dag. Alle gebouwen op campus Woudestein en het Erasmus University College gaan uit veiligheidsoverwegingen dicht. Pro-Palestijnse organisaties hebben vanaf 13.00 uur een demonstratie aangekondigd op de campus en het college van bestuur van de EUR wil 'Amsterdamse taferelen' voorkomen.

  18. Politie zet wapenstok in tegen betogers bij Universiteit Utrecht

    De politie heeft in Utrecht de wapenstok gebruikt tegen pro-Palestijnse demonstranten die een stadsbus blokkeerden met daarin andere betogers. In de bus zitten naar schatting rond de veertig pro-Palestijnse actievoerders die eerder woensdag een gebouw van de Universiteit Utrecht bezetten. Zij zijn woensdagavond door de politie uit het pand gehaald.

    Iets na middernacht was de rust in de buurt van het universiteitsgebouw weergekeerd, aldus een ANP-verslaggever.

    Voorafgaand aan het gebruik van de wapenstok waarschuwde de politie de demonstranten buiten dat ze weg moesten gaan, omdat er anders geweld zou kunnen worden gebruikt. Toen ze daaraan geen gehoor gaven, werden de wapenstokken ingezet.

    Daarna is de stadsbus met daarin de actievoerders vertrokken. Het is niet duidelijk waar de bus naartoe gaat. Bij een eerder pro-Palestijns protest deze maand in Utrecht werden tientallen demonstranten in bussen naar Houten gebracht, waar ze voor de deur van het cellencomplex werden afgezet en vervolgens weer naar huis mochten.

    De betogers in de bus blokkeerden urenlang een pand van de universiteit op het Janskerkhof. Buiten stonden lange tijd zo'n 150 sympathisanten. Ook Anton Pijpers, de voorzitter van het college van bestuur van de universiteit, was korte tijd ter plaatse. Een woordvoerster van de universiteit liet eerder weten dat hij graag met de demonstranten in gesprek wilde.

    Volgens de betogers valt er echter niet met het college van bestuur te onderhandelen. Hun eisen zijn allang bekend, voeren zij aan, maar het universiteitsbestuur handelt daar volgens hen niet naar. De activisten willen dat al hun eisen worden ingewilligd.

  19. Eerste pro-Palestijnse activisten uit bezet UU-pand gehaald

    De politie heeft woensdagavond de eerste pro-Palestijnse activisten verwijderd uit het pand van de Universiteit Utrecht dat door hen werd bezet. Een ANP-verslaggever ter plaatse heeft zeker 25 mensen naar buiten zien komen. Zij worden met een stadsbus afgevoerd. Hoeveel betogers er nog in het gebouw aanwezig zijn, is niet bekend.

    Buiten zijn veel demonstranten vertrokken. Eerder op de avond stonden voor het gebouw zo'n 150 sympathisanten, rond 23.30 uur waren dat er nog geen vijftig.

    De mobiele eenheid is ook ter plaatse, maar heeft buiten vooralsnog niet ingegrepen.

  20. Politie gaat over tot ontruiming bezet pand Universiteit Utrecht

    De politie in Utrecht gaat het bezette universiteitsgebouw ontruimen. Dat meldt de politie op X. De eerdere inzet van een onderhandelaar van de politie heeft niet mogen baten om de pro-Palestijnse demonstranten uit het gebouw te krijgen.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Eerder riepen de politie en de universiteit de demonstranten op het gebouw vrijwillig te verlaten. Anton Pijpers, voorzitter van het college van bestuur van de universiteit, riep dat ter plaatse ook door een megafoon, maar was nauwelijks te verstaan. Hij werd overschreeuwd door een van de demonstranten, die ook door een megafoon riep dat er met het college van bestuur niet te onderhandelen valt. ‘Onze eisen zijn duidelijk, simpel en al lang bekend’, zei ze. De groep gaat volgens haar pas weg als haar eisen zijn ingewilligd. Een van die eisen is dat de bestuursvoorzitter aftreedt.

    Na de oproep van politie en universiteit zijn de demonstranten met meer mensen voor de deur van het bezette universiteitspand gaan staan. Ook hebben ze een haag gevormd tegenover twee politiebussen.

    Een woordvoerder van de Universiteit Utrecht laat weten dat Pijpers graag in contact wilde komen met de bezettende demonstranten, maar dat de demonstranten niet met hem in gesprek wilden.

    Hoeveel demonstranten er precies in het universiteitsgebouw aan het Janskerkhof zijn, is onbekend. De bezetting door pro-Palestijnse demonstranten begon vanmiddag rond 15.15 uur. Daarvoor was er een demonstratie op het plein voor het gebouw.

    Vorige week bezetten actievoerders ook al twee universiteitsterreinen, het binnenplein van de bibliotheek en een gebouw aan de Drift. Die bezetting werd met inzet van de politie beëindigd.

    Dana Holscher

    Demonstranten bij een gebouw van de Universiteit Utrecht.Beeld ANP, Jeroen Jumelet
  21. Ook Maastrichtse betogers mogen overnachten op universiteitsterrein

    De studenten die bij de Universiteit Maastricht protesteren tegen de oorlog in Gaza, mogen de nacht doorbrengen op de campus. Dat maakt het universiteitsbestuur bekend. Het bestuur meldt tevens dat die beslissing voorlopig blijft staan, zolang het protest vreedzaam verloopt. 

    Pro-Palestijnse demonstranten zetten afgelopen maandag in Maastricht een tentenkamp op. De organisatie van de actie organiseert lezingen, handwerkcursussen, en muziek- en poëzievoordrachten in het tentenkamp.\

    Woensdag heeft de Universiteitsraad van de Universiteit Maastricht met de actievoerders gesproken. De raad is een onafhankelijk medezeggenschapsorgaan dat advies geeft aan het college van bestuur. Volgens de woordvoerder van de universiteit was het gesprek 'goed inhoudelijk' en was sprake van onderling respect. 'Men heeft nu vooral geluisterd , zegt hij. 'Later deze week kijken ze of ze tot een advies kunnen komen voor het college van bestuur.'

    Dana Holscher

  22. Demonstranten mogen overnachten op campus Wageningen

    De pro-Palestijnse betogers die sinds woensdag op de universiteitscampus in Wageningen verblijven, mogen daar de nacht doorbrengen. Dat zegt een woordvoerder van de universiteit. De mededeling komt na een overleg tussen de universiteit en de demonstranten.

    Het protest in Wageningen verloopt vooralsnog vreedzaam. De actie is relatief kleinschalig; volgens de woordvoerder van de universiteit zijn er zo’n vijftien demonstranten aanwezig. Of zij vannacht daadwerkelijk op de campus blijven, valt vanwege de forse regen nog te bezien.

    De organisatie van het studentenprotest in Wageningen, Wageningen Encampment, zegt op Instagram dat de sfeer in het tentenkamp goed is. Ook laat de organisatie weten dat er een mobiel toilet zal komen.

    Ook in Wageningen is de eis van de protesteerders dat hun universiteit alle samenwerkingsverbanden met Israël bekend maakt en vervolgens verbreekt. Het college van bestuur zegt morgen verder te praten met de actievoerders. ‘Wij zijn net als andere universiteiten bezig met de vraag welke samenwerkingen er zijn.’

    Dana Holscher

  23. Politie stuurt onderhandelaar naar pro-Palestijnse betogers Universiteit Utrecht

    De politie Utrecht heeft een onderhandelaar gestuurd om demonstranten te bewegem uit het universiteitsgebouw in Utrecht te vertrekken. Dat laat de politie weten op X. Volgens de politie gaan de demonstranten niet in op een verzoek tot een gesprek van de universiteit. 

    Twitter bericht wordt geladen...

    Eerder vanmiddag bezetten pro-Palestijnse demonstranten een gebouw van de Universiteit Utrecht aan het Janskerkhof. De bezetting volgde op een demonstratie op het plein voor het gebouw.

    Hoeveel demonstranten er in het universiteitsgebouw aanwezig zijn, is niet geheel duidelijk. Volgens een verslaggever van het ANP zijn er zeker vijftien tot twintig mensen vanaf de buitenkant te zien.

    De betogers drongen even na drieën het gebouw op het Janskerkhof binnen. Een woordvoerder van de Universiteit Utrecht zegt dat ze dat deden ‘door zich met kracht langs een security-medewerker te manoeuvreren.’

    Ook buiten het gebouw zijn mensen op de been: zo’n 150 omstanders hebben zich verzameld. Sympathisanten zouden een pan met soep naar binnen takelen. 

    Dana Holscher

  24. Locoburgemeester Amsterdam: ‘Blij dat het onderwijs morgen weer doorgaat.’

    De Amsterdamse wethouder van onderwijs en locoburgemeester Marjolein Moorman zegt blij te zijn dat de Universiteit van Amsterdam morgen haar deuren weer opent. ‘We zijn uiteraard alert, houden de situatie goed in de gaten en staan in nauw contact met de UvA’, aldus Moorman.

    De UvA besloot maandagavond om alle universiteitsgebouwen twee dagen gesloten te houden. Volgens het bestuur kon de veiligheid van studenten en docenten niet gewaarborgd worden. Het besluit volgde op een uit de hand gelopen protestactie maandagmiddag, waarbij demonstranten een UvA-gebouw binnendrongen en vernielingen aanrichtten. De ME en de politie moesten de demonstranten van het universiteitsterrein verwijderen.

    Moorman benadrukt dat demonstreren altijd mag, ‘zolang het vreedzaam is’. Volgens de wethouder hoort bezetten, vernielen en het opzoeken van een confrontatie met de politie daar niet bij. ‘Dat is echt van heel andere orde, en daar wordt tegen opgetreden.’

    Dana Holscher

  25. Groningse demonstranten mogen opnieuw overnachten in tentenkamp

    Pro-Palestijnse demonstranten mogen voor de derde nacht op rij overnachten in het tentenkamp bij het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Dat maakt een woordvoerder van de universiteit bekend. Voorwaarde is wel dat de actie vreedzaam blijft.

    Het tentenkamp in Groningen staat op het Harmonieplein, wat openbaar terrein is. Om die reden kan het universiteitsbestuur niet ingrijpen zolang de actie rustig verloopt. De woordvoerder van de RUG laat wel weten dat de universiteit constant in gesprek is met de driehoek: de politie, het Openbaar Ministerie, en de burgemeester.

    Ook bij andere universiteiten overnachten demonstranten in tentenkampen. Zo hebben betogers de nacht doorgebracht bij de Radboud Universiteit in Nijmegen, en ook bij de Universiteit Maastricht. Vooralsnog verlopen de acties van deze week zonder ongeregeldheden, met uitzondering van de demonstraties in Amsterdam.

    Dana Holscher


    De pro-Palestijnse betogers bij de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze opnieuw de nacht mogen doorbrengen.Beeld ANP, Jilmer Postma
  26. Pro-Palestijnse demonstranten bezetten gebouw Universiteit Utrecht

    Actievoerders hebben vanmiddag een gebouw van de Universiteit Utrecht aan het Janskerkhof bezet. De bezetting volgde op een demonstratie op het plein voor het gebouw.

    Voorzitter van het College van Bestuur, Anton Pijpers, was kort aanwezig op het Janskerkhof. Hij liet de demonstranten weten niet van plan te zijn met hen in onderhandeling te gaan, zolang de bezetting voortduurt. Pijpers droeg de demonstranten op om vóór 19.00 het gebouw te verlaten. ‘Laat mij geen vervelende dingen hoeven doen. Jullie maken de keuze’, aldus Pijpers.

    Vlak vóór de bezetting kwam het bestuur van de universiteit nog met een statement over de banden met Israël. Daarin valt te lezen dat de universiteit geen heil ziet in het verbreken van alle samenwerkingen met het land. Wel zal de universiteit binnenkort een lijst van bestaande samenwerkingen publiceren, en die ‘kritisch evalueren’.

    De universiteit staakt alle colleges die vanavond nog gehouden zouden worden. De universiteitsbibliotheek is naar verluidt nog wel geopend, volgens een bewaker is daar alles rustig. Vorige week bezetten actievoerders ook al twee universiteitsterreinen, het binnenplein van de bibliotheek en een gebouw aan de Drift. Die bezetting werd met inzet van de politie beëindigd.

    Dana Holscher

  27. Erasmus Universiteit sluit donderdag alle gebouwen

    De Erasmus Universiteit in Rotterdam sluit donderdag alle universiteitsgebouwen. Dat meldt een woordvoerder van de universiteit. De sluiting is geadviseerd door de driehoek: de politie, het Openbaar Ministerie, en de burgemeester.

    Pro-Palestijnse demonstranten hebben morgen om 13.00 uur een protestactie aangekondigd op de Rotterdamse campus. Die actie kan doorgang vinden, maar uit veiligheidsoverwegingen zal er geen onderwijs worden gegeven. 

    De voorzitter van het college van bestuur, Ed Brinksma, zegt de sluiting ‘buitengewoon teleurstellend’ te vinden. ‘Onze eigen studenten en medewerkers willen met deze demonstratie op vreedzame wijze aandacht vragen voor de situatie in Gaza en de veranderingen die zij willen zien. Omdat echter de aard en omvang van de demonstratie niet kunnen worden ingeschat, heeft de driehoek ons dringend verzocht om deze preventieve maatregel te treffen en alle gebouwen te sluiten. Het verloop van protesten elders in het land toont aan dat de risico's aanzienlijk kunnen zijn.

    Dana Holscher

  28. Drie verdachten van geweldpleging bij protesten UvA voor de rechter

    Drie mannen die worden verdacht van geweldpleging tegen de politie bij de protestacties op de Universiteit van Amsterdam, staan donderdag voor de rechter. De snelrechter zal de zaken afzonderlijk behandelen.

    Volgens de verdenking zouden de mannen vorige week woensdag of donderdag geweld hebben gepleegd tegen politieagenten. Daarbij zou het gaan om slaan met een paraplu, of gooien met stenen of vuurwerk. (Redactie, ANP)

  29. Pro-Palestijnse protestactie bij UvA verplaatst naar kantoor Booking.com

    De sit-in die woensdagavond zou plaatsvinden bij twee locaties van de Universiteit van Amsterdam, is op het laatste moment verplaatst naar het kantoor van Booking.com. Dat meldt de organisatie van de actie, Sit-In for Palestine NL. Vanavond is er een grote bijeenkomst van Booking.com, waar honderden zakenrelaties van over de hele wereld samenkomen.

    Booking.com biedt hotels en huurappartementen aan op de Westelijke Jordaanoever, Palestijns gebied dat door Israël bezet is. Om die reden ligt het boekingsplatform al langer onder vuur. Volgens een woordvoerder van de protestactie is dat ook de reden dat de bijeenkomst in het centrum van Amsterdam lang geheim gehouden is. Het bedrijf zou bang zijn voor protesten.

    Booking.com ontkent dat het evenement, dat jaarlijks gehouden wordt, geheim gehouden is. Wel zegt een woordvoerder van het bedrijf ‘de nodige voorzorgsmaatregelen’ te hebben genomen. Welke maatregelen dat zijn, is niet duidelijk. 

    De protestactie van vanavond zal om 18.00 uur beginnen met een mars vanaf de Stopera, waar de gemeente Amsterdam zetelt. Die beginlocatie is gekozen uit protest tegen het optreden van de politie bij eerdere acties, evenals de beslissing van burgemeester Femke Halsema om de acties te beëindigen. Volgens de organisatie van het protest is de gemeente op de hoogte gesteld.

    Dana Holscher

  30. Bestuur Radboud Universiteit ontvangt demonstranten

    Dertien demonstranten zijn vanmiddag in gesprek gegaan met het college van bestuur van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dat meldt een woordvoerder van de universiteit. Naar verluidt maakten de demonstranten binnen opnieuw hun eisen bekend.

    Volgens Vox, de universiteitskrant van het Radboud, willen de studenten dat hun universiteit alle banden met Israël verbreekt. Daaronder valt ook het contract met HP, omdat die hardware zou leveren aan Israël. Het universiteitsbestuur heeft nog geen toezeggingen gedaan over een mogelijke tegemoetkoming aan de eisen.

    Sinds maandagmiddag bivakkeren de demonstranten op de campus van de Nijmeegse universiteit. De ontvangst van de demonstranten volgde op een mars vanaf het tentenkamp naar het Berchmanianum, waar het college van bestuur zetelt.

    De bezetting in Nijmegen verloopt tot dusver vredig. De demonstranten melden op Instagram dat er colleges en muziek op de planning staan in het tentenkamp. De universiteit adviseert desondanks om niet op de campus te overnachten.

    Dana Holscher

    Nijmeegse studenten zetten maandag een tentenkamp op bij de Radboud Universiteit.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
  31. UvA-gebouwen gaan donderdag weer open na bezettingsacties

    Alle gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaan donderdag weer open. Het bestuur acht dit verantwoord, ondanks het uit de hand gelopen protest van afgelopen maandag.

    De UvA-locaties waren dinsdag en woensdag gesloten, als reactie op de uit hand gelopen gebeurtenissen op de Roeterseilandcampus. Omdat het college van bestuur geen verantwoordelijkheid meer kon nemen voor de veiligheid van medewerkers en studenten op de campus, vindt het onderwijs tijdelijk thuis plaats.

    Maandag ging het mis op de Roeterseilandcampus, waar de faculteiten Economie en Bedrijfskunde, Maatschappij en Gedragswetenschappen en Rechtsgeleerdheid zijn gevestigd. De dag begon nog vreedzaam met een ‘walkout’, georganiseerd door studenten en medewerkers die hun woede over de oorlog in Gaza en het beëindigen van eerdere bezettingen (door de ME) wilden uiten.

    Toen die walkout voorbij was, bleef een groep studenten achter en drongen in zwart geklede en gemaskerde personen het gebouw binnen. Ze blokkeerden de in- en uitgangen, waardoor er volgens het bestuur een gevaarlijke situatie ontstond, en sloopten een deel van de inrichting. Studenten en medewerkers moesten het gebouw ontvluchten, verslaggevers werden belaagd.

    Het bestuur van de UvA zei ‘geschokt’ te zijn door de manier waarop een ‘vreedzaam protest is gekaapt door gewelddadige elementen die hun eigen ‘demonstratierecht’ misbruiken en de grondrechten van anderen, inclusief de media, ontkennen’. Dat daarbij mensen die op de universiteit werken en studeren zijn belaagd of bedreigd of moeten vluchten, noemt het bestuur onaanvaardbaar. ‘Niemand heeft zo veel gelijk dat dit gedrag geoorloofd is.’

    Mark Misérus

  32. Twintig meldingen over agressie tegen journalisten bij UvA-protesten

    PersVeilig heeft twintig meldingen ontvangen omdat pro-Palestijnse betogers bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) zich agressief hebben gedragen richting journalisten. Dat zegt projectleider van PersVeilig Peter ter Velde.

    Volgens Ter Velde richtten de betogers zich vorige week nog op individuele journalisten en fotografen, maar maandag tegen de volledige pers. De journalisten die melding hebben gedaan, kregen onder meer te maken met geduw, telefoons uit handen slaan, tegengehouden worden en het houden van vlaggen voor camera's zodat zij hun werk niet meer kunnen doen.

    Ook werden journalisten te verstaan gegeven dat ze niet welkom waren in de gebouwen en werden er leuzen geroepen tegen media zoals ‘Everytime the media lies, another child in Gaza dies’.

    Ter Velde schat in dat het vooralsnog niet tot aangiftes komt, omdat de incidenten ‘hinderend, intimiderend en bedreigend’ zijn, maar het niet om strafbare feiten gaat. Bovendien wordt aangifte doen volgens hem lastig omdat je niet weet tegen wie je dat moet doen omdat de agressieve betogers maskers droegen. ‘Dat maakt het extra ingewikkeld.’

    ANP/Redactie

  33. Geen gezichtsbedekkende kleding meer: universiteiten publiceren regels voor protesten

    Universiteiten en hogescholen in Nederland hebben naar aanleiding van de studentenprotesten van de afgelopen dagen een gezamenlijke richtlijn opgesteld die protesten op een veilige manier moet laten verlopen.

    De richtlijn dicteert onder meer dat universiteitsbestuurders voortaan niet meer zullen onderhandelen met personen met gezichtsbedekkende kleding. De Universiteit van Amsterdam maakte vorige week bekend dat wel te hebben gedaan, in een poging de situatie op de universiteitscampus te ‘de-escaleren’.

    Ook zal tijdens protesten ‘mensen met gezichtsbedekkende kleding worden gevraagd om de locatie te verlaten, of om de gezichtsbedekkende kleding af te doen’. Daarnaast wordt het de betogers verboden zonder toestemming te overnachten op de campus, ook wanneer dat in tenten zou gebeuren. Bij een bezetting, zo wordt benadrukt in de richtlijn, kunnen universiteiten en hogescholen overgaan tot aangifte.

    In Maastricht en Groningen stonden universiteiten afgelopen nacht wel toe dat studenten de nacht doorbrachten in tentenkampen. Een woordvoerder van de gemeente Groningen zegt vandaag tegen persbureau ANP dat het daar gaat om ‘een vreedzame en rustige demonstratie’. Er zouden voorlopig nog geen plannen zijn om maatregelen te nemen. Volgens de Rijksuniversiteit Groningen weigeren de demonstranten in gesprek met de universiteit te treden.

    Ook in Eindhoven en Nijmegen bivakkeerden studenten afgelopen nacht op het universiteitsterrein. Het bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven zei vandaag in gesprek te gaan met de demonstranten. Om 12.00 uur is vanaf het centraal station een ‘supportdemo’ vertrokken richting het tentenkamp, zo valt te lezen op de Instagrampagina van de demonstranten. 

    Thom Canters

    Betogers worden wakker bij de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze nacht hebben doorgebracht.Beeld ANP
  34. Onderwijsminister Dijkgraaf: 'droevig' dat UvA komende twee dagen deuren sluit

    Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf vindt het 'droevig' dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zich genoodzaakt ziet dinsdag en woensdag dicht te blijven. Het College van Bestuur (CvB) zegt momenteel 'geen verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor de veiligheid' van de mensen op de locaties van de universiteit. 

    'Het is goed dat de UvA dit besluit neemt als de veiligheid niet is gegarandeerd', zo meldt Dijkgraaf hij op X. 'Maar het is droevig dat dit nodig is. Veiligheid gaat voor alles. Voor studenten, docenten en bestuurders.'

    Twitter bericht wordt geladen...

  35. Betogers TU Eindhoven mogen nacht doorbrengen op campus

    De pro-Palestijnse demonstranten die actievoeren bij de TU Eindhoven mogen blijven slapen op het terrein van de campus. Dat heeft de Eindhovense burgemeester Jeroen Dijsselbloem besloten op grond van de wet openbare manifestaties. Eerder werd al bekend dat ook betogers bij Maastricht University en de Rijksuniversiteit Groningen de nacht mogen doorbrengen op hun universiteitsterrein.

    De betogers bij de TU Eindhoven mogen niet in het universiteitsgebouw slapen, maar wel bij een overkapping op de campus voor de markthal bij MetaForum. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat daar nu nog zo'n zeventig mensen aanwezig zijn en dat er vijftien tot twintig tenten staan. (ANP)

    Volgens een woordvoerder van de gemeente staan er vijftien tot twintig tentjes op het universiteitsterrein in Eindhoven.Beeld Brunopress
  36. Ook in België bezetten studenten universiteitsgebouwen

    Studenten in België hebben vandaag universiteitsgebouwen in Leuven en Antwerpen bezet. Al eerder waren er protestacties in Gent, Brussel en Luik tegen de oorlog in Gaza. Vooralsnog verlopen de acties vreedzaam.

    Net als Nederlandse actievoerders eisen de Belgische studenten dat hun universiteiten de banden met Israëlische instellingen bekendmaken en vervolgens verbreken. Meerdere medewerkers en docenten steunen de studentenacties. Volgens Belgische media zijn er enkele tientallen studenten op de been. Hier en daar is de politie aanwezig, maar alleen om de situatie in de gaten te houden.

    ‘We zijn hier niet om herrie te schoppen, maar wel om druk te zetten op de universiteit, die zo veel voor ons betekent,’ aldus demonstrant Samier Khaled van de KU Leuven. ‘We doen dit op een vreedzame manier, maar we gaan hier blijven tot onze eisen worden ingewilligd.’

    Dana Holscher


    Een spandoek bij de bezetting van de KU Leuven.Beeld BELGA, Ine Gillis
  37. UvA houdt campussen komende twee dagen dicht

    Dinsdag en woensdag zal de UvA geen onderwijs geven op de universiteitscampussen. Dat maakt het College van Bestuur (CvB) in een verklaring bekend. In navolging van de protestacties van vandaag zegt de universiteit de veiligheid op de campussen niet te kunnen waarborgen. Omdat studenten Geneeskunde en Tandheelkunde onderwijs krijgen buiten de universiteitsgebouwen, kunnen zij de komende twee dagen wel onderwijs krijgen.

    ‘Het CvB staat geen bezettingen, blokkades, barricaderingen en overnachtingen toe in en om de gebouwen van de universiteit’, is in de verklaring te lezen. Volgens de UvA verliep de demonstratie in eerste instantie ‘ordelijk’, maar voegden zich daarna ‘gemaskerde en in het zwart geklede mensen’ zich bij de demonstranten. Wie de gemaskerde mensen zijn, en of ze inderdaad een aparte groep vormen, is vooralsnog niet duidelijk.

    Demonstranten in het ABC-gebouw van de Universiteit van Amsterdam.Beeld ANP, Ramon van Flymen

    Na de walk-out drongen demonstranten het ABC-gebouw op de Roeterseilandcampus binnen. Daar richtten ze flinke schade aan, onder andere op de verdieping waar normaliter het CvB zetelt. Nadat meerdere malen was opgeroepen de campus te verlaten, verdreven de politie en de ME de overgebleven demonstranten uiteindelijk met wapenstokken van het terrein.

    Dana Holscher

  38. Politie: vooralsnog geen arrestaties in Amsterdam

    De politie zegt in een verklaring niemand te hebben aangehouden bij de protestacties in Amsterdam. Wel loopt er nog een onderzoek naar openlijke geweldplegingen en vernielingen.

    Eerder vanmiddag maakte de politie bekend niemand te willen aanhouden bij de demonstratie op de Roeterseilandcampus. Die mededeling werd met luid gejuich ontvangen onder de protesteerders. Later traden de politie en de ME wel op, en werd er minstens één demonstrant afgevoerd.

    Bij protestacties vorige week verrichtte de politie wel arrestaties. Precies een week geleden hield de politie 140 demonstranten aan, die naar een cellencomplex werden afgevoerd. Net als vorige week deed de Universiteit van Amsterdam vandaag aangifte tegen het protest, waardoor de politie kon ingrijpen.

    Dana Holscher

  39. Betogers in Maastricht mogen nacht doorbrengen op de campus

    Een deel van de demonstranten bij de Universiteit Maastricht mag komende nacht binnen de muren van een de faculteiten doorbrengen. Dat heeft het universiteitsbestuur voorgesteld aan zo’n honderd overgebleven demonstranten, schrijft De Limburger. Het is nog niet duidelijk of de actievoerders akkoord zullen gaan met dat voorstel.

    Pro-Palestijnse demonstranten zetten vanochtend een tentenkamp op bij de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen aan de Grote Gracht. Het begon vreedzaam met onder meer zang, dans en het ophangen van Palestijnse vlaggen. Later sloeg de sfeer om, toen demonstranten lenzen van fotografen afdekten en het vertrek van de media eisten. Ook zouden verslaggevers geduwd zijn.

    Vanmiddag heeft de universiteitsraad, onder wie bestuursvoorzitter Rianne Letschert, uitgebreid overlegd met een delegatie van de demonstranten. Een nieuw overleg zou momenteel plaatsvinden, met het laatste voorstel van het universiteitsbestuur als vertrekpunt.

    Jasper Daams

  40. Demonstranten in Nijmegen mogen niet overnachten op campus

    De actievoerders die vanmiddag een tiental tentjes opzetten bij de Radboud Universiteit, mogen daar niet blijven. Dat maakt de organisatie van de actie, Nijmegen Encampment, bekend op sociale media. De Radboud zou de protesteerders hebben medegedeeld dat overnachten niet toegestaan is.

    De demonstranten zeiden eerder vandaag op de campus te willen blijven totdat de universiteit hun eisen inwilligt. Die eisen, het bekend maken en verbreken van samenwerkingen met Israël, zijn in lijn met de eisen in andere studentenprotesten.

    Het kampement is een vervolg van een protestbijeenkomst om half twee op de campus van de Radboud Universiteit. Die was gericht tegen de eerdere ontruimingen van de demonstraties in Amsterdam en Utrecht, en ter ondersteuning van de Palestijnen in Gaza. Het protest in Nijmegen verloopt rustig, in tegenstelling tot de acties in Amsterdam. Daar trad vanmiddag de Mobiele Eenheid op.

    Dana Holscher

  41. Demonstratie in Amsterdam verplaatst naar het Oosterpark

    De overgebleven pro-Palestina demonstranten hebben zich verzameld in het nabijgelegen Oosterpark. Daar wordt een zogenaamde ‘teach-in’ gehouden, meldt de protestorganisatie Amsterdam Encampment op sociale media. Er zijn verschillende sprekers, volgens een verslaggever van Het Parool is de sfeer rustig.

    Ondertussen is op de Roeterseilandcampus een arrestatieteam gearriveerd. Het is vooralsnog onduidelijk of er nog demonstranten in het bezette ABC-gebouw aanwezig zijn. De politie zei eerder niet van plan te zijn om demonstranten aan te houden, maar of dat zo is gebleven is nog onbekend.

    Dana Holscher

  42. In Groningen is het rustig, vooralsnog. ‘Maar als de ME er hier ook op in gaat slaan, ben ik weg’

    ‘Boe!!!!’ Via een megafoon bereikt het bericht dat de ME in Amsterdam heeft ingegrepen tegen pro-Palestijnse demonstranten ook Groningen. ‘Maar elders gaan de protesten gewoon door’, houdt de omroeper met bivakmuts de moed erin. Gejuich en applaus volgen.

    De aanloop naar de bezetting bij de Rijksuniversiteit Groningen ging gepaard met wat schermutselingen. Maar ‘s middags is de rust weergekeerd op het plein. Een meisje leest Camus, applaus is er voor een jongen die flesjes water uitdeelt. Via sociale media wordt om ijsjes, toiletpapier en usb-kabels gevraagd. Een handvol agenten en handhavers houdt de wacht in de Oude Kijk in het Jatstraat.

    De berichten uit Amsterdam leiden wel tot enige onrust. ‘Als de ME er hier ook op in gaat slaan, ben ik weg’, zegt een meisje dat in de schaduw van de lindebomen de beelden op haar telefoon bekijkt.

    Het Encampment Groningen wil niet met de pers praten. ‘Ik geloof dat we de regel hebben dat journalisten niet op het plein mogen komen’, zegt een jonge vrouw die haar gezicht bedekt met een Palestijnse sjaal. Jan (geen achternaam) van Extinction Rebellion onderhoudt als verbindingsofficier contact met de politie. ‘Wij willen deze jonge mensen faciliteren’, zegt hij als volleerd woordvoerder.

    Het universiteitsbestuur heeft vandaag geen overleg meer gehad met de activisten, zegt een woordvoerder van de RUG. ‘Dat aanbod hebben ze tot drie keer toe afgeslagen.’ Net als elders eisen de demonstranten dat de universiteit in Groningen de banden met Israëlische academische instellingen bekend maakt en verbreekt.

    Omdat de demonstratie plaatsvindt in de openbare ruimte, is de rol van de universiteit beperkt. Hier is de burgemeester de baas. Toch schuurt het, zegt de woordvoerder, omdat een deel van de demonstranten tegen de wens van de universiteit in gezichtsbedekkende kleding draagt.

    Een woordvoerder van de burgemeester laat weten dat de gemeente voorlopig niet van plan is de bijeenkomst te beëindigen, ook niet als de demonstranten willen overnachten. ‘Zolang de demonstratie maar vreedzaam verloopt en de verkeersveiligheid niet in gevaar brengt.’

    Jurre van den Berg

  43. Demonstranten verlaten campusterrein UvA

    Een groot deel van de demonstranten heeft het campusterrein verlaten. Een enkeling is door de politie afgevoerd. Het is nog onduidelijk of, en hoeveel, arrestaties de politie heeft verricht.

    De demonstranten bevinden zich inmiddels op de Roetersstraat. Of ze de protestactie elders zullen voortzetten, is nog niet duidelijk. Mogelijk zullen ze een mars inzetten, zoals ook bij de protestacties vorige week gebeurde.

    Dana Holscher en Malou Hart

  44. Politie: blijf weg van Roeterseiland

    De politie roept via X iedereen op Roeterseiland te verlaten en weg te blijven van de campus.

    Het aantal demonstranten dat voor het CREA-gebouw op de campus staat, wordt kleiner. Desalniettemin blijft er een groep protesteerders arm in arm staan. De politie gebruikt wapenstokken om ze van het campusterrein te verdrijven.

    Aan de andere kant van de campus roepen demonstranten door een megafoon naar ‘het plein’ te willen verplaatsen, omdat ze zich niet veilig voelen. Om welk plein het gaat, is vooralsnog niet duidelijk.

    Dana Holscher en Malou Hart

  45. ME drijft demonstranten UvA naar achteren, politie wil campusterrein ontruimen

    De Mobiele Eenheid wil de demonstranten van de campus af drijven. De protesteerders hebben hun armen in elkaar gehaakt en vormen een menselijke ketting. Politieagenten gebruiken hun wapenstok om de groep naar achteren te drijven.


    Politie en demonstranten staan tegenover elkaar op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van AmsterdamBeeld Malou Hart

    Dana Holscher

  46. Demonstranten verlaten gebouw UvA, geen aanhoudingen

    De demonstranten die zich nog binnen bevonden, hebben het gebouw op de Roeterseilandcampus via de fietsenkelder verlaten. De politie laat weten geen demonstranten aan te houden. Die mededeling werd met gejuich ontvangen.

    De politie verzoekt de demonstranten nu naar een ander gebouw op de campus te gaan. De demonstranten houden beide armen in de lucht en roepen ‘We are peaceful, what are you’. Er lijkt geen beweging in de groep te komen. De politie begint met duwen en slaan en drijven de groep naar achteren de kade af. Ook de omstanders reageren onrustig op de confrontatie.

    Dana Holscher en Malou Hart

  47. Nijmeegse demonstranten: ‘Blijven op campus tot universiteit onze eisen inwilligt.’

    De protesteerders die eerder vandaag een tentenkamp opzetten op de campus van de Radboud Universiteit, zeggen te willen blijven tot de universiteit hun eisen inwilligt. Die  luiden dat het college van bestuur alle banden met Israëlische universiteiten kenbaar maakt en verbreekt.

    De eis van de demonstranten is in lijn met die van de protestacties in de rest van het land. De Universiteit van Amsterdam maakte eerder al een lijst met samenwerkingsverbanden met Israëlische universiteiten openbaar. De Radboud Universiteit in Nijmegen zei eerder de eis tot transparantie begrijpelijk te vinden, maar heeft vooralsnog niets bekendgemaakt.

    De bezetting in Nijmegen is een vervolg van een protestbijeenkomst die vanmiddag plaatsvond. Die bijeenkomst was gericht tegen de ontruimingen van demonstraties in Amsterdam en Utrecht.

    Dana Holscher

  48. ME valt Roeterseilandcampus binnen

    De Mobiele Eenheid is een van de gebouwen op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam binnengevallen. Daar bezetten pro-Palestijnse betogers momenteel het centraal gelegen ABC-gebouw. In de centrale hal van het pand hebben betogers tentjes opgezet en barricades opgeworpen.

    Met twee handen in de lucht verlaat een grote groep demonstranten de campus. Enkele minuten voor de inval riep de politie de betogers op het pand te verlaten. Ook in het gebouw was die oproep te horen. Volgens een verklaring van de politie is de inval van de ME geen ontruimingsactie. De ME zou studenten ophalen die het pand willen verlaten.

    Eerder droegen de demonstranten alle aanwezige journalisten op het ABC-gebouw te verlaten. Rondom de campus hebben zich honderden mensen verzameld.

    Maartje Geels en Dana Holscher

  49. Minister Dijkgraaf: universiteiten moeten één lijn trekken over omgang met demonstraties

    Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs (D66) vindt dat universiteiten allemaal op dezelfde manier moeten omgaan met de demonstraties die er plaatsvinden naar aanleiding van de oorlog in Gaza. ‘Eén lijn trekken van hoe ze omgaan met demonstraties, wat wel en wat niet geaccepteerd wordt, is goed voor politie, OM en burgemeesters om te weten wanneer en hoe ze kunnen ingrijpen.’

    Dat heeft Dijkgraaf maandag gezegd na een bijeenkomst in het Catshuis. In onder meer Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Wageningen, Maastricht en Groningen vonden maandag opnieuw protesten plaats. 

    Korpschef Janny Knol onderschrijft de oproep van Dijkgraaf. Omdat alle universiteiten eigen huisregels op hun terreinen hebben, zouden duidelijke regels het makkelijker kunnen maken voor de politie om in te grijpen. Zo helpt het om de politie te laten weten of overnachtingen zijn toegestaan.

    Dijkgraaf hoopt dat de universiteiten zo snel mogelijk een demonstratieprotocol opstellen. ‘Ik denk dat we allemaal gewoon helderheid nodig hebben.’ Aan dat protocol wordt al gewerkt door de universiteiten. De landelijke studentenvakbond LSVb liet maandag weten te willen meepraten daarover, zodat ‘we niet de situatie krijgen dat er regels worden opgelegd en daarover niet in gesprek gegaan kan worden’. ‘Dat is een escalerende stap.’

    Redactie/ANP

  50. Nijmeegse studenten bezetten campus Radboud Universiteit

    Ook in Nijmegen hebben studenten een deel van de campus bezet. Activisten van ‘Nijmegen for Palestine’ hebben een tiental tentjes opgezet op een grasveld naast het Maria Montessorigebouw. ‘We maken ons steeds meer zorgen over wat er in Gaza gebeurt’, zegt woordvoerder Ties van den Boogaard, ‘maar de reactie van de universiteit is steeds dat ze het belangrijk vinden om de dialoog open te houden.’ 

    De studenten eisen dat het college van bestuur alle banden kenbaar maakt die ze heeft met Israëlische universiteiten, en die vervolgens ook verbreekt. Ze hebben daartoe een brief overhandigd aan het college van bestuur tijdens de medezeggenschapsvergadering die vanmiddag plaatsvindt.

    Het kampement is een vervolg van een protestbijeenkomst om half twee op de campus van de Radboud Universiteit. Die was gericht tegen de eerdere ontruimingen van de demonstraties in Amsterdam en Utrecht, en ter ondersteuning van de Palestijnen in Gaza. Daar werden leuzen geroepen als ‘free, free Palestine’ en ‘from the river to the sea, Palestine will be free.’

    Vooralsnog is de sfeer op het tentenkampen gemoedelijk. Studenten praten met elkaar in de zon. Ook is er een ehbo-tentje. De universiteit heeft nog niet gereageerd, aldus de studenten. 

    Stan van Pelt

Woensdag zijn de door demonstranten opgeworpen barricades bij het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) nog steeds zichtbaar. Ingangen naar het terrein zijn van meerdere kanten geblokkeerd met onder meer pallets en fietsenrekken.Beeld ANP