Azerbaijan eyes Iran, Armenia borderlands after 'voluntary' exodus from Nagorno-Karabakh (al-monitor.com)


The fall of the Nagorno-Karabakh government after 30 years could empower Turkey and weaken Iran. ...
Lees verder op al-monitor.com

1 maand geleden door eh in Buitenland | 9 Reacties | 167


Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Beste samenvatting die ik tot nu toe gelezen heb, ook vanuit verschillende standpunten.

0
1 eh    
1 maand geleden door eh

#1 correctie : beste korte samenvatting,

0
2 eh    
1 maand geleden door eh

"De effectieve etnische zuivering van een hele bevolking in minder dan twee weken markeerde een van de grootste civiele verplaatsingen in de zuidelijke Kaukasus sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie en een geopolitieke verschuiving van seismische proporties die Turkije machtigt, Iran verzwakt en de jonge democratie van Armenië in gevaar brengt. Voor de meeste Armeniërs was het – zoals de Armeense politieke analist Tigran Grigoryan het uitdrukte – “de grootste ramp die ons volk heeft overkomen sinds de genocide op de Ottomaanse Armeniërs in 1915.” Toch is het verhaal al verdwenen uit internationale krantenkoppen."

0
3 eh    
1 maand geleden door eh

""Er zijn redenen om aan te nemen dat oorlogsmisdaden plaatsvonden in vier dorpen - Taghavard, Haterk, Vardadzor en Kyulagagh - op de eerste dag van de aanval," zei Eric Hacopian, die verbonden is aan de Civilitas Foundation, een onafhankelijke non-profitorganisatie in de Armeense hoofdstad Jerevan. “Maar overlevenden zijn te bang om te praten,” vertelde Hacopian aan Al-Monitor. Het Internationale Comité van het Rode Kruis is begonnen met het onderzoeken van berichten dat honderden burgers, velen van hen kinderen, nog steeds vermist zijn.""

0
4 eh    
1 maand geleden door eh

Azerbaijan reissues Nagorno-Karabakh map with street named after Turkish leader of 1915 Armenian genocide

Azerdbeidzjan heeft een straat in Stepanakert de naam gegeven van een Turkse architect van de Armeense genocide. ( One of these streets is named after Turkish military officer Enver Pasha, one of the main instigators of the Armenian genocide of 1915.)

https://www.lemonde.fr/en/international/article/2023/10/04/azerbaijan-reissues-map-of-nagorno-karabakh-with-street-named-after-turkish-leader-of-1915-armenian-genocide_6146889_4.html#

0
5 eh    
1 maand geleden door eh

Groot deel artikel gaat over Pashinyan, de Armeense premier.
Pashinyan werd zo populair dat hij in 2021 werd herkozen, ondanks de verpletterende nederlaag van Armenië tegen Azerbeidzjan in de 44-daagse oorlog van het jaar ervoor.
Pashinyan zit op een veel meer pro-westerse koers en nam zelfs contact op met de historische kwelgeest van Armenië, Turkije, wiens dodelijke drones en militaire adviseurs Bakoe's overwinning in 2020 hebben behaald en wiens Ottomaanse voorouders meer dan een miljoen Armeniërs hebben vermoord.
Het Armeense parlement besloot dinsdag om zich aan te sluiten bij het Internationaal Strafhof, een stap die door Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov als “extreem vijandig” werd beschreven. Landen die het Statuut van Rome hebben ondertekend en geratificeerd dat het ICC heeft opgericht, zijn verplicht om Poetin te arresteren, die werd aangeklaagd voor oorlogsmisdaden in Oekraïne als hij voet op hun grondgebied zet.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna zei dat Parijs had ingestemd met een deal om Franse hardware te leveren aan het Armeense leger.

Zal de gok van Pashinyan zich uitbetalen?

0
6 eh    
1 maand geleden door eh

""During a Sept. 14 hearing at the Senate Foreign Relations Committee, Acting Assistant Secretary of State for Europe and Eurasian Affairs Yuri Kim suggested it had. She noted that Blinken’s “leadership has yielded results” and that Armenia and Azerbaijan had made “progress on a peace agreement that could stabilize the region.” Kim warned, however, that the United States “will not countenance any action or effort — short term or long term — to ethnically cleanse or commit other atrocities against the Armenian population of Nagorno-Karabakh. … We have also made it abundantly clear that the use of force is not acceptable. We give this committee our assurance that these principles will continue to guide our efforts in this region.” Five days later, Azerbaijan attacked Nagorno-Karabak.""


"" Armenië en Azerbeidzjan "hadden vooruitgang geboekt op een vredesakkoord dat de regio zou kunnen stabiliseren". Kim waarschuwde echter dat de Verenigde Staten "geen enkele actie of inspanning - op korte termijn of op lange termijn - zullen tollereren om etnische wreedheden tegen de Armeense bevolking van Nagorno-Karabach etnisch te zuiveren of te plegen. We hebben ook overduidelijk gemaakt dat het gebruik van geweld niet aanvaardbaar is. Wij geven deze commissie onze zekerheid dat deze principes onze inspanningen in deze regio zullen blijven sturen.” ......... Vijf dagen later viel Azerbeidzjan Nagorno-Karabach aan.""

Tsja

0
7 eh    
1 maand geleden door eh

"" “Iedereen geeft de Russen de schuld. Armenië is nu de meest pro-Amerikaanse staat in de regio. De acties van Rusland hebben een averechts effect gehad.”

Olesya Vartanyan, senior analist van de Zuid-Kaukasus bij de International Crisis Group, was het daarmee eens. “Nagorno-Karabach vormt het centrum van de Armeense identiteit, en de Russen lieten het instorten. Ze verloren de Armeense samenleving”, vertelde Vartanyan aan Al-Monitor.

Dit markeert een ommekeer. Armenië behoorde tot de meest pro-Russische voormalige Sovjetstaten. Volgens een omstreden versie van de geschiedenis opende het imperiale Rusland zijn deuren voor tienduizenden Armeniërs die de genocide ontvluchtten. Er wordt aangenomen dat meer dan de helft van de huidige bevolking van Armenië hun nakomelingen zijn.

Westerse waarnemers beweren dat de anti-Russische gevoelens momenteel zo hoog zijn dat Pashinyan er geen last meer van heeft. ""

oxoxoxoxoxoxoxox

""Uit interviews met meerdere Armeniërs in het hele land blijkt echter iets anders. “Hij gaf alles weg”, zegt Markar Martirosyan, die een dierenwinkel runt in Jerevan. “Pashinyan is zibil,” voegde Martirosyan eraan toe, waarbij hij het Armeense jargon gebruikte voor dierenpoep of afval, wat hetzelfde is in het Turks.

“De man van Turkije”

Het heeft niet geholpen dat de gesprekken met Turkije nergens toe hebben geleid. De landgrens blijft gesloten en er zijn geen diplomatieke betrekkingen tot stand gebracht. Niets van dit alles weerhield Pashinyan ervan zich aan te sluiten bij de inaugurele bijeenkomst van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in Ankara, na zijn verkiezingsoverwinning in mei.

Regeringsgezinde Turkse hackers noemen hem spottend ‘onze man’.

“Pashinyan is erg naïef”, zegt politiek analist Grigoryan. “Hij deed eenzijdige concessies zonder er iets voor terug te krijgen. Hij is een geschenk voor Aliyev, voor Erdogan.”""

0
8 eh    
1 maand geleden door eh

Je zou zeggen dat vanwege de houding van Pashinyan wat betrefd Oekraïne Armenie alle steun van de EU zou krijgen, maar daar is nog niks van gebleken.
En als Turkije/Azerdbeidzjan nog een stuk Armenië gaat opvreten (verbinding Turkije met alle andere Turks-sprekende landen) dan zou de Armeense steun voor Pashinyan wel eens flink kunnen zakken ..........

0
9 eh    
1 maand geleden door eh

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Zoeken
Laatste reacties
Botlleneck
F1-coureur Bottas zamelt met naaktkalender 137.000 euro in voor goed doel

ik denk dat een f 1 kalender met coureurs vrouwen meer ophaalt...

12 minuten geleden geplaatst door Botlleneck

Strongoli
Opa Ofir Engel: 'Hij lacht steeds' • Hamas eist verantwoordelijkheid aanslag op

@5Nee, dat van die zoon heb ik wel eens gehoord, maar verder niet meer zo gevolgd.Ik weet wel, dat je terroristen, maar ook hun familieleden...

13 minuten geleden geplaatst door Strongoli

elsemiek
Opa Ofir Engel: 'Hij lacht steeds' • Hamas eist verantwoordelijkheid aanslag op

@2 Ken je Mosab Hassan Yousef oftewel Son of Hamas , zoon vd oprichter van Hamas ?Die zich volledig heeft afgekeerd van Hamas ? Die werd vanaf...

20 minuten geleden geplaatst door elsemiek

Strongoli
F1-coureur Bottas zamelt met naaktkalender 137.000 euro in voor goed doel

Mooie aktie, sympathieke man ook. Geen bluffer en praatjesmaker zoals Hamilton.Nu nog de rest van al die F1 coureurs.. veel vrouwen zullen er ...

25 minuten geleden geplaatst door Strongoli

Prikkebeen
Weer Russische generaal omgekomen in Oekraïne en dat brengt officiële teller op 7: “Echte aantal mogelijk hoogste sinds Tweede Wereldoorlog”

@12 "zinloze toestand" Je niet neerleggen bij een brute aanvalsoorlog, lijkt mij niet zinloos. ...

27 minuten geleden geplaatst door Prikkebeen

Strongoli
Opa Ofir Engel: 'Hij lacht steeds' • Hamas eist verantwoordelijkheid aanslag op

@3Inderdaad, dit heeft niets met het "staakt het vuren" te maken.Verder kan Hamas blijkbaar, nog steeds ongehoord zijn gang gaan in Israël ...

30 minuten geleden geplaatst door Strongoli

Vageali6888
Weer Russische generaal omgekomen in Oekraïne en dat brengt officiële teller op 7: “Echte aantal mogelijk hoogste sinds Tweede Wereldoorlog”

Beetje een zinloze toestand daar, al ruim een jaar lang is het front vrijwel onveranderd.https://www.nzz.ch/english/ukraine-war-interactive-...

31 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

Prikkebeen
Kabinet geeft miljoenen meer uit aan zorgkosten voor illegalen zonder verzekering

@194 Ik denk dat niet hoor, ook al ben ik ieder jaar duizenden kwijt aan die verzekering. ...

31 minuten geleden geplaatst door Prikkebeen

Vageali6888
Kabinet geeft miljoenen meer uit aan zorgkosten voor illegalen zonder verzekering

@187Waarom zou je nog "verplicht" verzekerd zijn denk je dan....

33 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

Strongoli
LIVE | Hamas: aanslag Jeruzalem is vergelding voor dood twee Palestijnse kinderen

Dubbel https://www.nieuwskoerier.nl/news/945378-opa-ofir-engel-hij-lacht-steeds-o-hamas-eist-verantwoordelijkheid-aanslag-op...

35 minuten geleden geplaatst door Strongoli

xvideosfapmeisterxnxx