U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Buitenland
  • 1
Vlak voor hij het bewustzijn verloor, zag Batsi hoe zijn moeder werd onthoofd. Het lichaam was weg toen hij weer bij zinnen kwam. 'Ze hebben haar ofwel opgegeten, of in de rivier gedumpt.' Etnisch geweld, in het verleden vaak door bemoeizuchtige buren gesteund, dreigt weer op te laaien in ...

5 maanden geleden door progressiefliberaal

REAGEER MET EEN EMOJI
1

Wordt toch nooit wat daar. :-/

1 foshizzle    
5 maanden geleden door foshizzle
0
Meld

Als de WHO nou de ebola zijn gang laat gaan hoeven de negers elkaar daar niet af te slachten, worden ze ook geen moordenaars.

2 Positivo    
5 maanden geleden door Positivo
1
Meld

Niet te hopen dat deze slachters deze kant opkomen

3 Kaksaboemsa    
5 maanden geleden door Kaksaboemsa
0
Meld

@3 Het was ooit een kolonie van België, dus die kunnen de lul zijn met dat volk. :-/

4 foshizzle    
5 maanden geleden door foshizzle
0
Meld

Het zijn en blijven beesten.

5 Arthur2000    
5 maanden geleden door Arthur2000
0
Meld

Hele artikel:

Terwijl hij het bewustzijn verloor, keek Batsi Lokana toe hoe de militieleden die hem hadden aangevallen het hoofd van zijn moeder afsneden. Toen hij bijkwam, was haar lichaam verdwenen. "Of ze hebben haar opgegeten, of ze hebben haar in de rivier gegooid", vermoedt hij vanuit zijn ziekenhuisbed in Bunia, de hoofdstad van de provincie Ituri in de Democratische Republiek Congo. Gezien Ituri's bloederige geschiedenis is dit geen vergezochte conclusie. De afgelopen twee decennia hebben burgeroorlog, massamoorden, systematische bende-verkrachting en een verachtelijke strijd om de buit plaatsgevonden. Voor sommige milities is kannibalisme gewoon een zoveelste manier om je vijanden bang te maken.

Vorige maand zag een herhaling van het geweld toen Ituri's vee-hoedende Hema en agrarische Lendu etnische groepen opnieuw de strijd aangingen. Gewapende mannen leegden dorpen, verbrandden huizen, hakten stukjes van hun inzittenden en rukten de foetus uit minstens één vrouw. Een massagraf in het dorp Tche bevat 161 lichamen, waaronder die van baby's en kleine kinderen.

Ten minste 276 mensen zijn gedood, schatten activisten in Bunia. Ongeveer 300.000 anderen zijn gevlucht, denken hulpverleners. De meeste slachtoffers waren Hema. Het was het ergste geweld sinds eind 2017 en begin 2018, toen velen werden gedood en honderdduizenden meer vluchtten voor een ongemakkelijke kalmte terugkeerde.

Buitenstaanders gaan er vaak vanuit dat de strijd voortkomt uit oude etnische haat. Dat is echter niet het enige. Toegegeven, de Hema en Lendu staan al een tijdje op gespannen voet met elkaar. Maar hun vijandschap is door externe krachten gekoesterd en misschien zelfs tot stand gebracht. Belgische kolonisten gaven de voorkeur aan de Hema, net zoals de Tutsi in het naburige Rwanda. Mobutu Sese Seko, Congo's dictator na de onafhankelijkheid, gaf hoge posities aan de Hema, die veel van Ituri's beste land verwierven. De in grotere getale aanwezige Lendu keek toe met afkeer.

Dergelijke spanningen zijn gemakkelijk te exploiteren. Hema en Lendu-milities zijn in het verleden bewapend door buitenstaanders met het oog op het goud dat de rivierbeddingen van Ituri bedekt en de olie onder het Albertmeer. Lokana denkt dat de mannen die zijn moeder hebben vermoord lid waren van CODECO, een landbouwcollectief van Lendu dat in de jaren zeventig werd opgericht. Landbouwondersteuningsgroepen worden normaal gesproken niet gevormd uit moordenaars. CODECO wordt echter lang verondersteld als nevenactiviteit te mysticisme en fetisjisme te hebben gehad. Gebruik makend van oud land-gerelateerd grieven tegen de Hema, wordt CODECO ook beschuldigd van het radicaliseren en trainen van Lendu-militieleden.

Hema-vertegenwoordigers zeggen dat CODECO-jagers een groot deel van het geweld zijn begonnen (hoewel sommige Lendus ook zijn gedood). De jagers, sommigen met kogels versierde hoeden, zijn beschuldigd van het ritueel eten van Hema-vlees. Velen vermoeden dat de groep, die in overvloed benzine, wapens en munitie lijkt te hebben, wordt gesteund door een van de bemoeizieke buurlanden van Congo. Het geweld was verre van spontaan, zegt Victor Ngona, een Hema-leider in Bunia. "Dit was gepland. Je wordt niet gewoon op een ochtend wakker om te beginnen met mensen aan stukken te hakken alsof het bomen zijn. '

Ituri was een van de bloedigste tonelen van de tweede Congo-oorlog van 1998-2003. Milities hebben ten minste 55.000 mensen afgeslacht. Veel van het geweld kan worden toegeschreven aan de binnenvallende Rwandese en Oegandese legers. Beide landen gebruikten proxy-milities om de minerale rijkdommen van Congo te plunderen. Oeganda ondersteunde en bewapende Lendu-milities. Rwanda wierp zijn gewicht achter de Unie van Congolese Patriotten (UPC), een Hema-militie die eerder de steun van Kampala genoot.

De moordlustige slachtingen bereikten een piek toen Oeganda, onder internationale druk, zijn troepen terugtrok uit Bunia in 2003. Lendu-militiemannen, waarvan sommigen menselijke levers om hun nek droegen, stroomden de stad in. De UPC verving ze vervolgens. Elke keer betaalden de burgerbewoners van Bunia de prijs. Kindsoldaten slenterden dronken door de straten met lijken die half door de honden van Bunia waren aangevreten. Eenden duiken stukken vlees van mensen op. Tienduizenden vluchtten naar UN-samenlevingen, maar de vredeshandhavers, die geen mandaat hadden om burgers te beschermen, konden weinig doen - zelfs als de militieleden hen beschimpten door lichamen over het prikkeldraad te gooien.

Met de waarschuwing van sommige mensen voor genocide, werden buitenlandse mogendheden in beweging gezet. Franse troepen ontdeden Bunia van de milities. Orde werd grotendeels weer hersteld en meer dan een decennium lang behouden. Het Internationaal Strafhof arresteerde Thomas Lubanga, de leider van het UPC, om hem een straf van 14 jaar te geven in 2012. Bosco ("De Terminator") Ntaganda, een bevelhebber in de militie, kan een levenslange gevangenisstraf krijgen nadat de rechtbank hem op 8 juli heeft veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Twee Lendu-militieleiders werden ook berecht. Eén werd vrijgesproken.

Maar veel werd ook niet gedaan. Grieven over land en marginalisering zijn grotendeels ongeadresseerd gebleven. Een golf van landroof in de afgelopen jaren heeft de wrok onder de Lendu vergroot. Hoewel de meeste milities ontbonden werden, werd er weinig moeite gedaan om hun leden opnieuw te integreren in de maatschappij. Zwervers uit het conflict, bekwaam in plundering, maar niet in staat om een ​​betaalde baan te vinden (waarvan er weinig zijn), hebben een diepe poel achtergelaten waaruit groepen zoals CODECO kunnen rekruteren.

Hoewel er officieel geen buitenlandse troepen op Congolese bodem zijn, dreigt Ituri zijn verleden opnieuw te beleven. Net als in 2003 verblijven tienduizenden angstige burgers opnieuw in scholen, kerken en een handvol kampen met beperkte middelen. Ebola, dat vorig jaar uitbrak in de naburige provincie Noord-Kivu, draagt ​​bij aan de ellende en doodde al 136 mensen in Ituri. Nieuwe gevallen werden vorige maand gemeld in Bunia.

Het Congolese leger is een beetje meer gedisciplineerd dan in 2003, toen soldaten in Ituri nog hun wapens aan Lendu-rebellen nog verkochten. Onlangs joegen ze de militieleden uit hun schuilplaatsen in het bos. Het stoppen van de gevechten zal echter moeilijk zijn. Het leger heeft enkele troepen gestuurd, net als de VN-vredestroepen in Congo, maar de meeste worden bezig gehouden door conflicten elders in het land. De milities zijn mogelijk teruggeslagen, maar ze zijn nog steeds gewapend en verbergen zich. De wens om recente aanvallen te wreken zal waarschijnlijk toenemen. Tenzij het geweld kan worden gecontroleerd, zullen de bewoners van Ituri bang zijn dat de geesten uit hun recente verleden weer worden ontwaakt.

6 progressiefliberaal    
5 maanden geleden door progressiefliberaal
0
Meld

@4 Weet je wat de vroegere koning der Belgen daar in het verleden geflikt heeft.
Dat was ook beestachtig.

7 Positivo    
5 maanden geleden door Positivo
1
Meld


Met bootjes vol komen ze de Middellandsche Zee over, aangetrokken door de kennelijk omweerstaanbare vleespotten van Europa.

8 Jan met de kortste achterlul    
5 maanden geleden door Jan met de kortste achterlul
1
Meld

@7 Ja klopt, de Belgen hingen daar aardig de beest uit .

9 foshizzle    
5 maanden geleden door foshizzle
0
Meld

@8 ,

En Hema-worsten.

Oké, die was niet grappig.

10 progressiefliberaal    
5 maanden geleden door progressiefliberaal
0
Meld

Het zit in hun genen. Niet verbaasd zijn wanneer ze, eenmaal in Europa, hun hobby verder gaan uitvoeren.

11 gaulette    
5 maanden geleden door gaulette
0
Meld

@10 "Oké, die was niet grappig"

Wat ondergetekende betreft wel hoor. Met een glimlach geef ik daar blijk van,. question

12 Jan met de kortste achterlul    
5 maanden geleden door Jan met de kortste achterlul
0
Meld

In Kongo slachten ze elkaar massaal af vanwege etnische verschilletjes....maar wij zijn de 'racisten'....!?

13 CoolMemories    
5 maanden geleden door CoolMemories
0
Meld

@13 De tweets van Trump, die zijn pas racistisch! Congolezen niet joh question

14 foshizzle    
5 maanden geleden door foshizzle
0
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Sixpack door stroopwafel
Een killerbody krijgen, daar moet je toch voo...

9 uur geleden door RTL Nieuws

Als het over racisme gaat, hebben witten het...
Vorige week ging ik een kijkje nemen bij een...

16 uur geleden door Brynnar

Wat staat er al decennialang, ieder jaar weer...
OproepZelfgetrokken kippensoep, pasteitjes me...

10 uur geleden door 120db

Europees Parlement eist in resolutie afschaff...
Het heerlijk avondje is gekomen, maar wel zon...

17 uur geleden door Moskowfiets

“WIJ MOETEN UIT DE EU!”
Geniet van de 4e JENS-Cast voor CommonSenseTV...

17 uur geleden door Moskowfiets


ADVERTENTIE


Laatste reacties
drs. Berenburg
Europees Parlement eist in resolutie afschaff...
"De resolutie gaat specifiek over de grondrec...

5 minuten geleden door drs. Berenburg

Dieke
Laat radicaal-rechts racisme niet mainstream ...
Dit NRC-verhaal druipt zèlf van de vooringen...

6 minuten geleden door Dieke

Idioot
Politie opent jacht op aanrander die onrust z...
Vandaag zag ik hier in de stad een verkeers f...

7 minuten geleden door Idioot

drs. Berenburg
Politie opent jacht op aanrander die onrust z...
Ik snap niet dat ze in zo'n lieve stad als Am...

9 minuten geleden door drs. Berenburg

Idioot
Europees Parlement eist in resolutie afschaff...
PVDA heeft gewoon de macht in Brussel. Bah...

10 minuten geleden door Idioot

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig