U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Wetenschap
  • 2
Ritalin, een veelgebruikt middel bij attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), blijkt de ontwikkeling van de witte stof in de hersenen van kinderen te beïnvloeden. ...

4 maanden geleden door Inter

REAGEER MET EEN EMOJI
2
2
1
LEES MEER OVER

Bewijst weer eens dat men maar wat aanrommelt.

1 Nerva    
4 maanden geleden door Nerva
3
Meld

Dan valt vaccinatie weer even af, in dit geval. Of toch niet?

2 Verwonderd    
4 maanden geleden door Verwonderd
2
Meld

Was dat dan niet de bedoeling? Die kinderen mogen toch niet blijven zoals ze zijn? /sarc off
Als kinderen en volwassenen uit andere oorden zo zijn dan heet het 'volkstemperament'.

3 kritischelezer    
4 maanden geleden door kritischelezer
1
Meld

@3 . Inderdaad. Ik hoor tijdens mijn werk regelmatig mensen uit andere landen zeggen “dat kennen we bij ons niet, dan ben je gewoon een druk kind”.

Dat was je overigens bij ons vroeger ook.

4 mo    
4 maanden geleden door mo
4
Meld

De zegeningen van de farma maffia.

5 Positivo    
4 maanden geleden door Positivo
2
Meld

Wietolie lijkt me dan een stuk beter en veiliger werken dan Ritalin.
Ik heb zelf vroeger wel mensen gezien die Ritalin hadden gebruikt maar het hielp niet veel bij ze.
Wiet werkte wel goed zag ik bij die mensen , maten ook , ook liet ik een maat van me met adhd eigengemaakte wietboter proeven , de dag erna zij hij tegen me dat hij zich nog nooit zo relax had gevoeld en dat het zelfs nog na 24 uur werkte .

Ritalin is familie van de Amphetemineformule , dat snuif je als je naar een feestje gaat af en toe , hoe kan een kind zulke drugs gebruiken?
Sommige ouders zouden eens wat meer moeten nadenken ipv hun kind harddrugs te geven omdat ze niet wisten wat voor zooi ze hun kind geven.
Nadenken , vooral als ouder aangezien je niet enkel jezelf schaad maar ook je kind.

6 techcenter    
4 maanden geleden door techcenter
3
Meld

Heel goed dat ze het medicijn blijven testen en wat voor effect het heeft op het kind en volwassene. Dan kunnen ze ook sneller ingrijpen om het te verbeteren.
Ze willen de mensen graag helpen dat is hun doel. Tenminste zo zie ik het als ik in hun opleiding had gedaan.

7 Erika    
4 maanden geleden door Erika
2
Meld

Maar dat het de hersenontwikkeling beinvloed stond trouwens al 20 jaar geleden op de bijsluiter las ik toen , daar stond bij dat dat middel ernstige hersenbeschadigingen kon veroorzaken.

8 techcenter    
4 maanden geleden door techcenter
0
Meld

@8 . 20 jaar geleden kregen adhd’ers nog voornamelijk dipiperon waarvan ze massaal verdoofd rondliepen of in slaap vielen. Ineens was daar ritalin en dipiperon was history. Just like that. Altijd heel bijzonder gevonden.

9 mo    
4 maanden geleden door mo
5
Meld

@9
Dat wist ik niet , die maat van me kwam er toen mee 20 jaar geleden,
toen was Ritalin ook al een beetje een alternatieve partydrugs weet ik nog.
Ik heb toen 2 Ritalins genomen , en ik had ervaring met xtc , speed enzovoorts in die tijd , maar die 2 Ritalins hielden me 4 dagen lang wakker , tot het moment dat ik echt bang was een soort slaapstoornis te hebben opgelopen en door slaaptekort gek zou kunnen geraken.
Wat was ik blij dat ik weer kon slapen na iets van 100 uur lang wakker , never again.
Ik weet hoe sterk het is , naar mijn ervaring sterker dan normale Speed want daar snoof ik makkelijk 1 gram van weg en bleef er maar 24 uur op wakker.
( Let wel , dat was mn vroegere jonge leven , nu doe ik die dingen niet meer op wiet na )

10 techcenter    
4 maanden geleden door techcenter
0
Meld

@10 . Serieus? Ik dacht altijd begrepen te hebben dat je aardig wat pilletjes Ritalin moet slikken alvorens het effect heeft (als partydrug). Kennelijk niet dus .....

11 mo    
4 maanden geleden door mo
5
Meld

@11
In mijn eigen ervaring in ieder geval niet dat ik er veel van die Ritalin pilletjes hoefde te slikken om 100 uur wakker te blijven zonder enig slaap.
na die 4 dagen zag ik ook rare dingen om me heen , personen in struiken die me aan keken en als ik omlaag keek en weer keer waren ze weg , schimmen die langs me heen vlogen , echt enge dingen vanwege natuurlijk het slaaptekort.

Ze zeggen dat iemand met ADHD er rustiger van word, maar iemand die geen ADHD heeft en Ritalin slikt kan van een koude kermis thuis komen ,
4 dagen wakker is natuurlijk niet de bedoeling en hallucinaties .
Ik heb het daarna nooit meer geprobeerd en ben zelfs voorzichtiger met andere drugs aan gaan doen na dat space avontuur .

12 techcenter    
4 maanden geleden door techcenter
0
Meld

Ach ja.

13 Jan met de korte achterlul    
4 maanden geleden door Jan met de korte achterlul
4
Meld

@12 . Bizar zeg.

14 mo    
4 maanden geleden door mo
6
Meld

Allemaal het gevolg van de schijf van vijf met een dagelijkse overdosis zetmeel.

15 de gezonde roker    
4 maanden geleden door de gezonde roker
6
Meld

@14
Ja zo denk ik er zelf ook over, dat ze zoiets aan een kind kunnen geven als ´ medicijn ´.
Als een kind zoiets mee moet maken van dagen lang wakker en hallucinaties moet ondergaan door slaaptekorten , dat lijkt me geen oplossing, misschien word iemand wel rustiger maar in feite is iemand die Ritalin neemt onder een redelijk sterke Rush .
Nee dan die wietboter, die maat van me die dat nam en ruim 24 uur rust in zn hoofd er door kreeg , wietboter werkt ook zo lang omdat het in roomboter de THC word opgevangen, na inname blijft dat ´ kleven ´ in de aders en het bloed, het gaat langzaam weg.
En dat lijkt me een perfect medicijn tegen ADHD , puur natuur zonder bijwerkingen op een beetje stoned na , beter dan opgepept van de Ritalin .

16 techcenter    
4 maanden geleden door techcenter
1
Meld

@16 . Bij kinderen/volwassenen werkt een pil 4 uur. Het bouwt ook niet op, na vier uur is het uitgewerkt. Vandaar de laatste meestal rond etenstijd. Bijwerking is inderdaad wel slecht inslapen, dus naast ritalin ook doorgaans nog slaapmedicatie (meestal wel homeopathisch).
Triest.
Niet zelden zie je dat wanneer die kinderen minder moeten, niet in de stad opgroeien maar ergens met meer ruimte waar ze hun energie kwijt kunnen de drukte in hun hoofd al veel minder wordt. Naar ja dat kan niet in onze gehaaste maatschappij.

17 mo    
4 maanden geleden door mo
5
Meld

@12 Ik wilde het wel eens proberen. Ik zei tegen de de huisarts dat ik misschien ADD had en kreeg het zo voorgeschreven (bizar). Ik werd er vooral emotioneel heel vlak van. Een soort robot-gevoel.

18 de gezonde roker    
4 maanden geleden door de gezonde roker
1
Meld

@18 . Misschien heb je het dan echt wel question.

Dat je het zo kreeg geloof ik overigens niet. Een psychiater moet de diagnose stellen en de medicatie voorschrijven en de juiste hoeveelheid bepalen. Een huisarts neemt het voorschrijven later over.

19 mo    
4 maanden geleden door mo
5
Meld

@17
Ik hoop dat de farma in ieder geval op zn minst een medicijn tegen adhd zonder bijwerkingen aan de mensen toegangelijk maakt .
Wietboter, wat iedereen kan maken met 5 gram gruiswiet en Google werkt al zeer goed , maar veel mensen zijn daar nog bang voor omdat ze denken dat het ´ drugs ´ is , dat is het eigenlijk ook wel maar wat denken ze dan dat zware medicijnen voor benaming hebben ? In Amerika heet een apatheek een ´ Drugstore ´ omdat dat ook drugs is zei het chemisch en een stuk schadelijker.
Af en toe baal ik er wel van om te zien dat zoveel zieke mensen door een bepaalde indoctrinatie de Cannabis niet zien als een medicijn en er bang voor zijn , tegelijkertijd aan zware pillen die allerlei bijwerkingen geven .

@18
Zo´n gevoel had ik ook , een zeer vlak gevoel , met Speed voel je nog euforie maar dat was totaal weg.
Een soort 2dimensionaal gevoel , alles zag er ook net iets anders uit dan normaal .
Raar spul , de recreationele drugs waren toen toch wel wat lekkerder .

20 techcenter    
4 maanden geleden door techcenter
0
Meld

@16
Nóg idioter is, dat leerkrachten op basisscholen, ouders adviseren een kind met een ADHD-stempel, een pilletje te laten slikken.
Leerkrachten zijn tegenwoordig drukker met het ronddelen van meegebrachte medicijnen, dan het geven van goed onderwijs.
Het gekke is ook wéér, dat je deze idioterie alleen maar weer op Nederlandse scholen aantreft.
Ieder kind heeft tegenwoordig wel een stigma, als je dat niet hebt, vsan ben je al niet meer normaal
Een kwalijke en bizarre ontwikkeling, zeker als er maar in het wilde weg, zware medicatie voor wordt gegeven bij kinderen, die nog in ontwikkeling zijn.
Ik ben er zeker géén voorstander van.

21 Dieke    
4 maanden geleden door Dieke
0
Meld

@19 Nope. Ik zei dat ik een testje had gedaan op internet en kreeg een recept voor ritalin. Ben later wel nog naar psyq geweest maar die vonden niets.

22 de gezonde roker    
4 maanden geleden door de gezonde roker
0
Meld

@21
Hier nog 1 , ik ben er ook geen voorstander van .
Dat mag wel iets beter, hoe moet je het noemen , ik neem dat een specialist in medicijnen maken meer weet dan wij en heus wel een goed alternatief kan produceren tegen ADHD.
Ik heb geen kinderen maar als ik ze wel zou hebben en ze zouden druk zijn wat dan als adhd bestempeld kan worden dan nam ik die adhd pillen ook wel aan maar voor de sier, want ja als ik zou zeggen dat wietolie beter zou werken dan krijg je zo jeugdzorg achter je aan natuurlijk .
Dan hebben ze een reden om je kind af te kunnen pakken , zo ver zijn we al in deze tijd.

23 techcenter    
4 maanden geleden door techcenter
0
Meld

@20 Klopt. Van speed werd ik heel scherp van, en gek genoeg rustig. Maar je hebt al snel een nacht plafond-dienst (niet kunnen slapen).

24 de gezonde roker    
4 maanden geleden door de gezonde roker
0
Meld

@21 Ritalin wordt vaak ook uit gemakzucht aan drukke kinderen gegeven.

"Voor psychiater Peter Breggin is dat vloeken in de kerk. Hij is principieel tegen het voorschrijven van Ritalin. Volgens hem wordt het middel gebruikt om van kinderen 'robots op school' te maken. Het probleem zit er volgens hem in dat ouders hun kinderen geen discipline meer bijbrengen. 'Het gaat om de relatie die je met een kind hebt, het is geen neurologische aandoening', zegt hij. 'Als je een aap Ritalin geeft, wordt hij ook wel stil', schampert hij." https://www.volkskrant.nl/wetenschap/de-zenuwpezenpil~b39a5de0/

25 de gezonde roker    
4 maanden geleden door de gezonde roker
2
Meld

@11 ieder mens verwerkt stoffen anders. Daarnaast hebben mensen met autisme en/of ADHD een significante andere stofwisseling. Moeilijk inslapen en doorslapen is daar een bekend kenmerk van omdat de melatonine niet goed aangemaakt wordt of slecht verwerkt wordt in de hersenen. Ik zelf heb een vaker voorkomende mutatie op de CYP2. Hierdoor breekt de lever bepaalde stoffen anders/ soms nauwelijks af, dit geldt zeker voor hallucinogene stoffen als alcohol en de bekende pammetjes.
@12 om die reden zal ik ook niet snel wietolie gebruiken. Ik ben beter af met goed geteste en afgemeten drugs. Ritalin mag ik trouwens ook niet....

26 Merlinswit    
4 maanden geleden door Merlinswit
1
Meld

@25
Daar zegt u iets , de maten die ik kende uit die tijd die adhd hadden ,
die hadden ook allemaal wel een rumoerige thuissituatie die soms ook niet normaal meer was.
Scheidingen , alcohol en drugsmisbruik bij de ouders zelf, hun kind hun eigen gang lieten gaan.
Die werden natuurlijk ´ rebels ´ , als kind of jongere konden ze natuurlijk ook niet goed beslissen hoe ze zich zelf moesten redden.
Wellicht brengt dat toch een soort trauma met zich mee en kan iemand misschien zelfs wel iets oplopen wat dan ADHD word genoemd, of bestempeld.

Het zet wel te denken , dankuwel voor deze opheldering ik zal de link later eens lezen , maar ik zie er wel een relatie in.

27 techcenter    
4 maanden geleden door techcenter
0
Meld

@26 “Daarnaast hebben mensen met autisme en/of ADHD een significante andere stofwisseling.”

Exact, dat is waarom bij hen ritalin rust in het hoofd geeft, zij missen een bepaald stofje dat dat doet en waardoor het bij mensen die geen ADHD hebben juist stimulerend werkt.

28 mo    
4 maanden geleden door mo
7
Meld

@23
Ik denk dat het probleem meer ligt bij wie er ADHD vaststelt.
Dat Begint al op de scholen, waar leerkrachten verplicht zijn, kinderen volgens bepaalde "gradaties" in te delen. Ze zijn m.i. compleet de weg kwijt
In een gezin heb je altijd wel kinderen die druk zijn, dat kunnen de ouders het beste beoordelen. En wat is er verder vreemd aan een druk kind?
Waarom moet die dan direct naar de psychiater en aan de medicijnen?
Zo'n kind loopt daar gelijk een trauma van op of voelt zich buitengesloten omdat het "wat heeft".
Mijn broer was vroeger óók een druk kind, iets wat ze nu direct zouden aanmerken als ADHD. Heeft destijds op school wat extra aandacht (begeleiding) gehad, zonder enige vorm van medicatie, en is verder normaal ontwikkeld.
Op feestjes is hij wel altijd de gangmaker en hij heeft altijd een grote groep vrienden gehad vanwege zijn "drukte".
We móeten juist blij zijn, dat kinderen niet allemaal hetzelfde zijn en zich niet allemaal hetzelfde ontwikkelen..
Dàt zou pas een enge (robot)maatschappij worden.

29 Dieke    
4 maanden geleden door Dieke
1
Meld

@29
U verwoord het perfect, ook over die scholen die al snel een ´ diagnose´ stellen terwijl ze niet eens medici zijn of psycholoog, ze zijn niet meer dan leerkrachten in feite.
Dat is iets wat al zeer lang aan de gang is, ik herken het vanuit mn eigen basisschooltijd nog wel, bij mij dacht een leraar een keer dat ik loog toen hij vroeg waar een blauwe plek op mn been vandaan kwam, dat kwam door een val uit een boomhut destijds.
Mn ouders konden gelijk op het matje komen of dat geen mishandeling geweest was , ik ben nooit mishandeld thuis maar die leraar die dacht dat even te kunnen ´ bepalen ´ , mn ouders waren echt pissed daar over.

Leraren die even kunnen beslissen wat er met een kind aan de hand is,
volgens mij moet iemand wel wat van psychologie af weten zoals een psycholoog om eventjes uit het niets te kunnen oordelen wat een kind mankeert, en dat ze zelfs al zo ver gaan dat kinderen door zo´n ´ beslissing ´ allerlei ellende moeten ondergaan door bijvoorbeeld zulke pillen te moeten in nemen.

De tijd was vroeger al gestoord maar deze tijd is een tijd van waanzin,
dat zien de meeste mensen wel hoop ik want wie het niet ziet is in een zware droom gekomen . Daarom is een eigen mening blijven behouden een levensreddend iets in deze tijd, want wie niet meer nadenkt word voor een karretje gespannen waar de weg niet meer te volgen is.

30 techcenter    
4 maanden geleden door techcenter
1
Meld

@30
Dyslexie, óók zo'n "modeverschijnsel" op scholen..
Mijn neefje kreeg óók al vroeg dat stempel opgeplakt omdat hij wat te snel las.
Moest persé van de leerkracht op bijlessen, waar het niet ècht beter ging.
Dit was op de basisschool.
Inmiddels heeft hij HAVO, VWO glansrijk afgemaakt en studeert nu in Leiden voor een buitenlandse taal.
En dat allemaal omdat hij volgens de leerkrachten dyslexie gas.
Schei toch uit met al die medische onzin en laat kinderen gewoon zichzelf zijn, waarbij de ouders diegenen zijn, die het beste kunnen bepalen of er iets "mis" is met een kind.
En hou psychiaters zo ver mogelijk uit de buurt van normale kinderen.
De kinderen van vroeger, zijn óók allemaal volwassen geworden, zonder al die belachelijke stempels opgeplakt te krijgen.
Ga bij de opvoeding als ouders, op je eigen oordeel af en niet op dat van een leerkracht, die volgens bepaalde protocollen moet werken...

31 Strongoli    
4 maanden geleden door Strongoli
1
Meld

Wel leuk om te lezen hoe mensen zonder ervaring de beste oplossingen hebben.

Wiet olie is troep. Het geneest niet en onderdrukt de symptomen waar ADHD last van hebben.

Ritalin is een stimulans middel die dopamine aanmaakt waar iemand met ADHD te weinig van heeft om goed te kunnen functioneren.

Bij kinderen geeft Ritalin minder bijwerkingen dan bij volwassenen en daarom wordt dit middel gebruikt. Vaak ook in combinatie met Concerta of andere zodat rebound effect (ADHD symptomen keren terug wanneer het middel is uitgewerkt) zo klein mogelijk te houden.

Volwassenen gebruiken meestal dexamfetamine die veel minder bijwerkingen geeft dan Ritalin.

Ook dexa is een stimulans middel die dopamine aanmaakt.

Wiet olie daarin tegen is verslavend en onderdrukt het probleem en maakt geen dopamine aan. THC heeft een psychische bijwerking en maakt het probleem alleen maar groter. Het onderdrukt waardoor mensen met ADHD veel meer last van krijgen van prikkels.

Krijg je van Ritalin te veel binnen maar ook bij andere soortgelijke medicijnen dan krijg je een zombie effect dat staat voor futloos, nergens zin in, deprie of futloos. Je emoties zijn dan bijna verdwenen.

32 Raffa    
4 maanden geleden door Raffa
1
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Rutte: debat over nexit is 'waanzin&#039...
Een debat over het verlaten van de Europese U...

22 uur geleden door Hadito

( Video ) Geert Wilders (PVV) blij met Britse...
Geweldig nieuws! Brexit is zeker gesteld vand...

23 uur geleden door Moskowfiets

Moslims vrezen islamofobie na winst Boris Joh...
De Muslim Council of Britain, de grootste mo...

18 uur geleden door Schildpad

Michelle Obama neemt het op voor Greta Thunbe...
Niemand minder dan Michelle Obama brak vandaa...

20 uur geleden door Crezee

Boeren lopen massaal weg bij CDA en VVD
Boeren, de met afstand meest reactionaire ber...

1 dag geleden door Crezee


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Sterre001
Straatvraag: wat zou jij als omstander doen b...
@6 De kleding geeft hun een machtsgevoel, zon...

1 minuut geleden door Sterre001

mo
Ouders: "Alle Kamerleden schenden mensenrecht...
@10. Dat is idd teveel tekst ben ik bang. Op ...

2 minuten geleden door mo

Handalf
Na "antisemitisme" facade omtrent Corbyn, is ...
Lekker belangrijk; extreemlinks/SJW in de VS ...

2 minuten geleden door Handalf

Smite Gait
Na "antisemitisme" facade omtrent Corbyn, is ...
@17 Weg met antisemieten dus weg met Lega Nor...

2 minuten geleden door Smite Gait

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig