Waarom het eigen risico afschaffen 3,4 miljard kost, maar ook 6 miljard (eenvandaag.avrotros.nl)


Het eigen risico afschaffen: regelmatig komt dat plan voorbij. Zo ook in de afgelopen verkiezingsperiode. Maar hoeveel zou het kosten? Een bedrag van 3,4 miljard wordt wel genoemd, maar ook 6 miljard komt voorbij. We vroegen experts wat er klopt. ...

door Inter in Politiek  ·  32 Reacties

  • 13
  • 346x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Verlaag het eigen risico
naar 50 euro.
Dat doet al wonderen.

1
1 Weetal

Dit is toch wel heel triest deze redenatie:

"Als het eigen risico wordt afgeschaft, dan verwacht het CPB dat mensen meer van zorg gebruik zullen maken, omdat de financiële rem op zorggebruik wegvalt. Mensen zullen dus vaker naar de dokter of het ziekenhuis gaan, of meer geneesmiddelen gebruiken."

Alsof naar een dokter of ziekenhuis gaan een uitje is en medicijnen lekkere snoepjes. Eigenlijk zeggen ze hiermee dat die zorg niet nodig is. Als dat zo is dan ligt het probleem bij de zorg zelf: te gemakkelijk doorverwijzen en medicijnen voorschrijven. Pak dat dan aan.

2
2 Artikel39

@2 Hmm... eigen risico afschaffen heeft niet zo veel zin. Want dat betaal je zelf.

In principe hoeft een miljardair zich niet te verzekeren voor zorgkosten. Want die kan alles cash betalen.

2
3 smurf

@3 Ja, hier is ook duidelijk een probleem met draagkracht naar inkomen. Het zou natuurlijk niet zo moeten zijn dat hoe kleiner de beurs hoe slechter de zorg. Die mensen betalen ook gewoon de inmiddels torenhoge premie. Hoe dan ook zal de politiek er iets mee moeten. Ik moet wel eerlijk zeggen dat veel gemeenten voor de laagste inkomens, die door chronische ziekte ieder jaar het ER volledig verbruiken er wel regelingen zijn. Maar dat is eigenlijk hun taak niet.

4
4 Artikel39

@4 Mja... voor arme mensen is zorg onbetaalbaar.

2
5 smurf

@2
Inderdaad vreemde redenering. Immers nu wordt zorg gemeden die eigenlijk noodzakelijk is of geadviseerd wordt.
Draai je dat terug, dan krijgen mensen de zorg die ze hadden moeten krijgen. Dat heeft dus niets te maken met een extra druk op de zorg omdat de financiële rem is weggevallen..
Dus eigenlijk is het eigen risico ingevoerd, om mensen noodzakelijke zorg te ontnemen??? Dat is wat ze eigenlijk zeggen..

2
6 Strongoli

@1 . Hoe weet u dat? Hebt u daar onderzoek naar gedaan?

3
7 Magister Nivardus

Uiteindelijk moet zorg betaald worden. Je kan het eigen risico afschaffen maar dan zal de premie gewoon nog verder omhoog gaan. Vervelend is dat politieke partijen voor het moment, afschaffing, gaat en nooit cijfers zullen laten zien hoeveel procent van de premiestijging te wijten zal zijn aan het afschaffen van het eigen risico.

3
8 Hendrianus

@4 . “ Die mensen betalen ook gewoon de inmiddels torenhoge premie “. Dat is niet waar want die mensen ontvangen toeslagen , ook voor de zorgkosten.

1
9 Magister Nivardus

@5 en @6

In 2019 heeft het CPB al een advies uitgebracht voor de laagste inkomens, namelijk de herinvoering van de no-claim:

https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2020/vervang-eigen-risico-zorgverzekering-door-no-claim

Dit hangt dan wel samen met de ziektekostenverzekering die gemeenten goedkoper kunnen aanbieden aan mensen met een laag inkomen. Ik weet nog heel goed dat dat de no claim werd vervangen door het eigen risico. Dat laatste was er helemaal niet, geen gebruik maken van de zorg en je kreeg geld terug. Men vond dat heel oneerlijk tegenover chronisch zieken en ouderen, dus besloot men maar om hen nog meer te duperen. Maar ik denk dat de oplossing weleens in die hoek gezocht kan worden.

2
10 Artikel39

Er moet ook eens goed gekeken worden wat vergoed moet worden. IVF is dat een behandeling die je als noodzakelijke zorg kan aanmerken? En zo zal er nog wel het e.e.a. vergoed worden waarbij je vraagtekens kan zetten.

1
11 Hendrianus

@10 Het zou al veel schelen als weer eens zouden stoppen met al die koloniale praktijken. Misschien dat zaken dan weer betaalbaar worden.

4
12 smurf

@9 Wat ze aan toeslag krijgen en de steeds hogere zorgpremie plus ER begint steeds meer uit de pas te lopen. Het bedrag wat mensen zelf nog moeten betalen wordt steeds hoger. Zeker na de verlaging van de zorgtoeslag dit jaar, ten opzichte van vorig jaar waar het eenmalig verhoogd was. Verder moet je ook niet vergeten dat ook de eigen bijdragen voor medicijnen en andere zorg steeds meer en hoger worden. Plus de uitkleding van het basispakket waardoor zieken aanvullend bij moeten verzekeren.

2
13 Artikel39

@10
Kijk ook naar de landen waar private zorg wordt aangeboden en nationale zorg.
Voor wie het kan betalen, zijn er de priveklinieken, waar je ook eerder geholpen wordt. Voor de armlastigen is er dan de nationale zorg, met wat langere wachttijden en goedkopere tarieven.
Er zijn ook landen waar de ouderenzorg gratis is en armlastigen gratis worden geholpen.
Het zorgsysteem verschilt van land tot land, dus zeker iets om als politiek, eens je licht hierover te laten schijnen.

1
14 Strongoli

@8
Ja dan gaat de premie omhoog , maar dan draagt wel iedereen bij aan die verhoging , ook iedereen die weinig gebruikt maakt van de zorg . Voordeel is dan wel dat niemand hoeft te schuwen naar een specialist te gaan om zo kosten te drukken , en niet zoals bij dit eigenrisico systeem alleen zij die het zich permitteren kunnen een specialist bezoeken .

0
15 Olivia

Haal de zorgverzekering uit de commercie, dat kost heel veel. Winst op zorg moet niet kunnen.

0
16 Wil

@14 Eigenlijk zou zo'n tweedeling niet moeten bestaan, maar die is er eigenlijk nu ook al. Ik zou het prima vinden om op die manier voor iedereen zorg toegankelijk te houden. Tot 2006 had je ook nog een particuliere ziektekostenverzekering, daar ben ik ook een tijdje onder gevallen als ondernemer. Was een stuk duurder dan het ziekenfonds destijds. Het is niet te hopen dat dat weer terug komt. Want naar inkomen werd er toen ook niet gekeken. Maar het ziekenfonds was verder wel een stuk beter dan wat we nu hebben.

1
17 Artikel39
18 Strongoli

@18 Dankjewel. 👍

2
19 Artikel39

Ik weet het niet. Maar als iemand een zware ziekte heeft, dan mag dat gewoon vergoed worden. Maar dingen als fysio, psycholoog en dergelijke, daar mag best eigen risico op zitten. Mja... het wordt wel ingewikkeld zo.

2
20 smurf

@2 Als de drempel, eigen risico, weg is en een huisarts een verwijzing weigert uit te schrijven dan voorzie ik heftige taferelen. Er zijn nu eenmaal mensen die zich niet zullen neerleggen bij het oordeel van een huisarts en gaan eisen.

Aan de andere kant moet iedereen de noodzakelijke zorg krijgen en ik denk dat dat nu voldoende gewaarborgd is. Met de regelingen die er zijn voor voor armlastigen moeten we ook niet doen voorkomen dat 400 Euro een niet te overbruggen hindernis is.

1
21 Hendrianus

@15 Als hulp noodzakelijk is krijgt in NL iedereen die hulp. Als dat kleine remmetje, eigen risico, weg is dan gaan veel mensen eisen dat ze een onnodige verwijzing naar een specialist krijgen. Mooie gedachte dat het collectief daar dan maar voor moet opdraaien maar er is een grens.

1
22 Hendrianus

@6 De chantage van 'dat kan ik niet betalen' moeten we niet omdraaien naar een collectief hogere zorgpremie en grotere druk op de zorg. Het eigen risico is maar een paar honderd Euro, bepaald geen fortuin.

2
23 Hendrianus

@3 Ik ben geen miljardair, maar betaal de tandartskosten toch echt zelf, dat is voor mij een stuk goedkoper, dan een tandverzekering.

0
24 Biscanna

En dat hebben we allemaal te danken aan wie , Hansje Hoogervorst een VVD minister naar ik meen kabinet Rutte 1 . We hadden een geweldig gezondheidssysteem en ook de financiering hoe dat geregeld was . Sommige voorzieningen kun je gewoon niet aan de markt overlaten , want dan wordt de burger uitgekleed

0
25 on the mountain top

@24 Bianca jij bent neem ik aan een jonge vrouw , helaas ben ik niet zo jong meer , ben altijd trouw twee keer per jaar naar de tandarts gegaan . Dan komt het zegt de tandarts waar niet veel meer zit kan ik niks meer repareren . dan gaat de eerste eruit , en tien jaar later loop je met een prothese tanden slijten ook .

0
26 on the mountain top

@@26 Harry, jij bent neem ik aan een bejaarde vent, ik ben een man, die ook al over de helft is. Ook ik ben altijd trouw geweest, ik heb van kinds af aan goed voor mijn tanden gezorgd(dat is er altijd goed ingestamd door mijn ouders.) en heb dan ook nog nooit een gaatje gehad, wel heb ik vroeger een beugel gehad. Uiteraard slijten tanden, maar gelukkig niet zo hard, dat er niks meer zit, ik ben nog geen €100,- per jaar kwijt, en mocht het ooit zo ver komen, heb ik genoeg in mijn tandarts potje gespaart. Ook heb ik geen brillen verzekering voor die enkele keer dat ik een nieuwe bril moet hebben.

1
27 Biscanna

@24 Ja, juist. Maar een zware ziekte is weer te duur.

0
28 smurf

@28 Dat valt gewoon onder mijn basisverzekering.

0
29 Biscanna

@6 Niet om zorg te ontnemen maar om bv hypochonders te remmen.

0
30 RobP

@3 @4 het idee was solidariteit... ga je naar draagkracht dan loop je het risico dat mensen minder betaalde zoeken

0
31 maarten1234

@31 Dat is zo ja.

0
32 smurf

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
wildersfan
Woekerhuren aanpakken is nodig, maar heeft ook nadelige gevolgen

Ze willen weer regelgeving invoeren die gunstig is voor banken. De belangen van multinationals staan nog steeds voorop....

6 minuten geleden geplaatst door wildersfan

RobP
Blamage voor Rutte en Ollongren: "Het Oekraïense F-16-trainingsprogramma is mislukt", zeggen de Fransen - Dissident.one

@60 "Rusland, Belarus zijn momenteel democratischer als wat wij hier hebben"Aha, daar zit het probleem. Je denkt dat autocratie de sublieme vo...

15 minuten geleden geplaatst door RobP

Sarcoff
Een collectieve ‘gemeenschappelijke vijand’ achtervolgt nu de mensheid - Dissident.one

Het grote probleem is dat die Harari gelijk heeft, vroeger hadden we werkpaarden en werkezels in Nederland, toen de stoommachines het werk overn...

23 minuten geleden geplaatst door Sarcoff

Vageali6888
Wilders wakkert haat tegen Timmermans aan - Joop - BNNVARA

Er bij de PvdA niets veranderd, Melkert gebruikte dezelfde tactiek tegen Fortuyn als Timmermans nu....

25 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

RobP
Blamage voor Rutte en Ollongren: "Het Oekraïense F-16-trainingsprogramma is mislukt", zeggen de Fransen - Dissident.one

@18 Knap... Dat artikel zit achter een betaalmuur. Dus wat jij er allemaal selectief tussen uit gehaald hebt...Die toezeggingen waren er al ...

31 minuten geleden geplaatst door RobP

Vageali6888
Wilders wakkert haat tegen Timmermans aan - Joop - BNNVARA

Ik vind dat Wilders behoorlijk kalm blijft na de 18 jaar demonisering en bijbehorende bedreigingen waardoor hij zijn vrijheid verloor. Met dan...

34 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

Sarcoff
Von der Leyens tweede ambtstermijn wordt steeds onwaarschijnlijker - Dissident.one

@1 We weten nou wel dat jij de volkskrant als de heilige schrift ziet en dat in jouw wereld alle politici de pure waarheid spreken. mijn beste Z...

1 uur geleden geplaatst door Sarcoff

benbenieuwd
Nieuwe peiling! PVV 60 zetels? Wilders doet aangifte tegen Timmermans. Kiezers zijn het zat.

@71 En ik wil wat minder timmermans. ...

1 uur geleden geplaatst door benbenieuwd

wildersfan
Video: Ophef over 'antisemitische' uitspraken tijdens congres van GroenLinks

Ik weet het niet. Maar volgens mij is dit het einde van de samenwerking tussen PvdA en GL. Ik denk toch dat er hier harde noten gekraakt gaan wo...

1 uur geleden geplaatst door wildersfan

spookrijder
Paul Wilders denkt dat zijn broer Geert zo raar doet omdat hun moeder gisteren gestorven is

@8 Ik hoorde dat zijn goudvis is overleden, vandaar dat hij wat vreemde taal brabbelde....

1 uur geleden geplaatst door spookrijder

NK. App
RealmmsShawn Raymond PornSuper HqVídeo De Sexo JaponêsBig Old TittyVoltron PornSara Jay PornosuPornos Con PrimasAunt HentaiAnri OkitaRiver SexBlue Sex PhotoIndian Romantic Sex ComBhabhi Adult VideoMia Malkova MomHot Boss PornVideos Of Girls Having SexBlue Film 2017Brazzers MenFlesh Light Home MadeHot New Web SeriesJav Hd Porn MoviesAnime Naruto PornAva Addams Porn DownloadCollege Sex ClipsMom BrazzrsNona Malone PornBaddiehub.Porn O AmateurNice RacksLittle Sister SexstoriesMia KhalifaxnxXxx Hd CoTony Sting PornYoung Aunty XxxLuna LovepornFaye Reagan PovPati Kayy PornPornvideobbThe Porn SudeMature Tube EbonyBeurette . ComVoueur HousePerfectgirsTiffany TeenXxxsexo DuroXnxx Sexy PhotoKendra LostBangal Ka Sex VideoNick Sandell OnlyfansAmateur Lesbian PronChinese Porn XxxBefsexXxx Sexy MovyNaomi BlueEmma Glover NudeStormy Daniels XxxMizuno Asahi UncensoredPantie Poop PornSexual ScissoringFutanari Growth PornErika MomotamiFilmes PornoonlineVibratLogan PierceSexual Therapist PornSex Is VideoHindi Teen SexStep Mom SexxJapanesxxxxUrbabydollxoLesbian Porn FingersTamil Sex VidioBollywood Actress XvideoXnxx Com GfGringa1 OnlyfansMet Art BabeLenatheplug LeaksTenn Hd PornEsskayuwu LeaksTopless MaidsFull Porn ViseoPorno Gay Em QuadrinhosBoku To Misaki-senseiDoggie PositionKarla Crome NudePublic Agent Full VidroThin Girl PornHot Lesbian SquirtBad Dragon LubeRedbonexxxDanyancatDaniel Weber PornLatina Oiled Upسكس الصبيCome A Long Way - Charlotte SinsExtreme Deep Throat PornLive EscortAdult Madsage Near MePornstar PicturesMadianxxxxXxx56WetsinsCojendo RicoBest Indian Sex MoviesSky Bri HotMy Friends Hot Mon PornSexart PornHot Blonde With Big TittiesDanii BankIndian Spa SexHolly Madison NakedHappy XnxxMistress DamanoziaFree Massaging PornHard Core Taboo PornエロマンガSakusei ByotouAmeature PornPorn All BlacksVrporn RedditHot Men NudeHot Asian PormJaskiran Kaur NudePolice Lady SexPornografia Con ChicasFree Downloads For PornSiri PornhubNude Women On Nude BeachesDanny Daniel PornstarNude Women Sexy VideosBrother Impregnating SisterMature Nude PhotographsKrina XxxDani Daniels PhotosAnabelle BradyHot Boudi ComSecurity Check PornTaboo.fantazyVida GuerrCody CumminsOld Hd SexSex Video MoviNursh OnlyfansVintage Dad PornGuys Cumming In PussiesDaddy Seduces Daughter PornSites EróticosXnxx JapaniChina Xnxx Com