U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Binnenland
  • 19
Tussen 1933 en 1945 hield Victor Klemperer, een Poolse-Joodse filoloog die in Berlijn woonde, een dagboek bij. Bijna dagelijks maakte hij notities over de kleine, soms bijna onmerkbare veranderingen in de Duitse taal van de media en de nazipropaganda (in het begin waren deze twee nog niet ...

ongeveer 1 jaar geleden door Crezee

REAGEER MET EEN EMOJI
27

@198 Daar zie ik Baudet niet voor aan wel voor grenzen dicht maar niet voor vergassen van " niet Nederlandsachtigen".

201 21st Century Guy    
ongeveer 1 jaar geleden door 21st Century Guy
4
Meld

@199

Het is niet zo zeer een nuancering, maar trachten de onderliggende oorzaak van racisme te vinden. Wie een ander inferieur acht, die verheft zichzelf zonder denkbeweging tot superieur.
Zichzelf superieur vinden is een vorm van egoïsme.

Politici spelen op dit mechanisme in, al dan niet bewust.

202 WijzeDwaas    
ongeveer 1 jaar geleden door WijzeDwaas
16
Meld

@201

Ik denk ook niet dat het zo’n vaart zal lopen, maar dat kan alleen een vaststelling achteraf zijn.
Getuigen uit het interbellum vertelden mij dat ze ook nooit gedacht hadden dat Hitler op zo’n grote schaal joden en anderen zou vermoorden. Door een bepaald klimaat te kweken kan het onmogelijk geachte mogelijk worden.

De recente geschiedenis leer ook dat het zich herhaalt: Srebrenica. Daarvan kan ik me herinneren dat in eerste instantie men het ook wat overdreven achtte dat er genocide was bedreven.

203 WijzeDwaas    
ongeveer 1 jaar geleden door WijzeDwaas
11
Meld

@202 Het heeft ook te maken met het verlangen om bij een geïdealiseerde, homogene groep te behoren om een stukje 'identiteit' niet uit je zelf te halen maar uit een groepsbeleving. Het zich afzetten tegen andere groepen is dan een bekend en vervelend trucje om die 'identiteit' aannemelijk te maken voor een aantal mensen die minder sterk op hun eigen benen staan.

204 Crannbuidhe    
ongeveer 1 jaar geleden door Crannbuidhe
4
Meld

@204

Inderdaad. Je zou 'identiteit’ ook een collectief ego kunnen noemen.
Zo werkt men toe naar een maatschappij waar twee of meerdere groepen tegen over elkaar komt te staan.

Alle reden om die 'identitairen’ te wantrouwen en eventueel te vervolgen.

205 WijzeDwaas    
ongeveer 1 jaar geleden door WijzeDwaas
10
Meld

@203 "....Srebrenica. Daarvan kan ik me herinneren dat in eerste instantie men het ook wat overdreven achtte dat er genocide was bedreven....."

Het Srebenicadrama was al maanden van tevoren gepland door de NATO top.....vandaar het tijdig overplaatsen van het islamitisch commando naar Serajewo en het negeren van de herhaalde vraag om luchtsteun toen de situatie steeds nijpender werd....m.a.w Srebenica is één van de vele door het Westen zèlf veroorzaakte drama's....!

206 CoolMemories    
ongeveer 1 jaar geleden door CoolMemories
7
Meld

Voor WO2 was er geen probleem met een bepaalde bevolkingsgroep.

Er was geen oververtegenwoordiging van een bepaalde bevolkingsgroep in de gevangenis, geen homogeweld veroorzaakt door een bepaalde bevolkingsgroep, enzovoorts.

Nu zijn er wel problemen veroorzaakt door een bepaalde bevolkingsgroep.

207 Jackd    
ongeveer 1 jaar geleden door Jackd
5
Meld

@204 ".... met het verlangen om bij een geïdealiseerde, homogene groep te behoren om een stukje 'identiteit' niet uit je zelf te halen maar uit een groepsbeleving. Het zich afzetten tegen andere groepen is dan een...."

Ja, zoals het Brusselse groepje steeds weer zijn identiteit en bestaansrecht probeert te ontlenen aan het demoniseren en sanctioneren van Rusland....! Inhoudelijk slaat het nergens op want met de islamitische kalifaten hebben wij de allervriendelijkste betrekkingen en doen wij goede zaken.....

208 CoolMemories    
ongeveer 1 jaar geleden door CoolMemories
5
Meld

Doorgeslagen analyse. Een projectie van de eigen bedenksels op de ervaring van een ander. Hieruit is de politiek correcte woordpolitie ontstaan.

209 sparta    
ongeveer 1 jaar geleden door sparta
5
Meld

@209 Van mij een plusje maar dat werkt weer eens niet in een mobiele browser.

210 Mrs. K    
ongeveer 1 jaar geleden door Mrs. K
4
Meld

@207 "Nu zijn er wel problemen veroorzaakt door een bepaalde bevolkingsgroep."

Antillianen , Marokkanen ?

211 21st Century Guy    
ongeveer 1 jaar geleden door 21st Century Guy
2
Meld

@204 Zoals Ajax supporters, Groenlinks partijleden, milieuridders, vakbondsleden, rode brigades, Trump bestrijders, ...

212 JackKropotkin    
ongeveer 1 jaar geleden door JackKropotkin
6
Meld

Nâh....dan ben ik toch een racist.

A- ik vind dat er alleen échte vluchtelingen mogen komen (dat zijn er niet zoveel). Voorstander van opvang op eigen continent.
B- ik vind dat ze eerst 10 jaar moeten werken voor ze aanspraak mogen maken op de vangnetten.
C- criminele asielzoekers eruit schoppen.
D- ik hoef me niet te verontschuldigen omdat ik blank ben, en doe dat dus ook niet.
E- MAAR.......ik heb hele lieve Bosnische buren (gevlucht, moslim-light en die hebben het ook niet op asielzoekers), dus die zijn ook racistisch.

-alles beter dan monddood-

213 Dunkelheit    
ongeveer 1 jaar geleden door Dunkelheit
5
Meld

@213 : + vooral E; echte vluchtingen hebben meegemaakt wat er komen kan.

214 Jackd    
ongeveer 1 jaar geleden door Jackd
3
Meld

@115 plus!

215 Grootmoeder    
ongeveer 1 jaar geleden door Grootmoeder
3
Meld

Ik ben géén racist. PUNT!

217 =*(++)*=    
ongeveer 1 jaar geleden door =*(++)*=
9
Meld

* Verwijderd door de redactie *

218 Amy    
ongeveer 1 jaar geleden door Amy

@166 ; "Stel hè. Je zegt iets en wordt vervolgens voor je gevoel onterecht van racisme beschuldigd. Dan is het toch niet zo heel moeilijk om gewoon netjes uit te leggen hoe je het wél bedoelde. Zodat het duidelijk is dat er geen racistisch gedachtegoed aan de grondslag lag?"

Dat is best moeilijk, er wordt namelijk overwegend geen genoegen genomen met een normale rationele reactie daarop. Het gaat namelijk meestal om het label, om daarmee niet te hoeven luisteren, bij de aanhorende partij. Eenmaal geplakt, treedt cognitieve dissonantie op, als men tegenstrijdige informatie krijgt en gaat men zoeken naar een uitweg om tóch het gelijk te halen.
Dat is in ieder geval wat ik regelmatig observeer in de praktijk.

"Maar de simpele stelling "ik ben geen racist" is te simpel. Net als dat "Ik ben geen racist, want ik heb een zwarte vriend" ook te simpel is. Je zal toch met iets beters moeten aankomen als verdediging wanneer je uitspraken doet die zich mogelijk op het randje bevinden."

Als hierop veel meer uitleg nodig is, dan is het enkel voor de toehoorder. Die zou genoeg moeten hebben aan de korte en simpele uitleg 'ik ben geen racist'.
Al wat dies meer nodig heeft, kan niet geboden worden. Gedachten lezen is nog niet ver genoeg ontwikkeld. Het is wederom een onderliggend probleem, dat men heel makkelijk kan beschuldigen en vervolgens van de ander te verwachten dat hij zich verdedigt.

Maar goed, ik ben meer van de 'er staat wat er staat' en de 'ik zeg wat ik zeg' houding.
Wat anderen er dan allemaal bij bedenken, moeten ze zelf weten, voel hooguit plaatsvervangende schaamte voor dat soort gevallen.

219 Partijdig    
ongeveer 1 jaar geleden door Partijdig
3
Meld

Tja we zijn tegenwoordig bijna allemaal racisten toch. Als er een woordje/betekenis niks meer waard is geworden dan is het deze wel

220 Hefan430    
ongeveer 1 jaar geleden door Hefan430
3
Meld

Heb af en toe wel un kolerehekel aan un bepaald nietblank mokkel , maar daar mot ik het ook mee zien te rooien dus hou ik muh muil maar

221 Waardenberg    
ongeveer 1 jaar geleden door Waardenberg
2
Meld

Leuke term, dat zg "figleaves". Moet ik onthouden de volgende keer als ik hoor: " Ik wil de moord op Fortuyn/ van Gogh/ Charlie Hebdo / 9/11 niet goed praten, maar . . ." Denk dat ik een goede 95% van regressief / islamitisch Nederland met deze figleave wel te grazen heb.

222 greenmango    
ongeveer 1 jaar geleden door greenmango
4
Meld

@206
Zelf Beatrix was er van op de hoogte dat het zou gaan gebeuren.
Ze was een paar maanden eerder al gewaarschuwd door Holbrooke

223 Marrie    
ongeveer 1 jaar geleden door Marrie
6
Meld

Lees ik in de nagelaten geschriften van Etty Hillesum, uitgeverij Balans, blz. 19, (in een gesprek over de Duitsers in 1941): 'uitgassen moet je ze'.

224 Commodus    
ongeveer 1 jaar geleden door Commodus
1
Meld

@187 “De toehoorder die te pas en te onpas alles racistisch vindt zal vermoedelijk denken dat het juist een vooraankondiging is van een racistisch te interpreteren uitspraak.”
Dat is dan ook het probleem: als het niet wordt gezegd wordt iemand geframed racist, als het wel wordt gezegd ook. De toevoeging is inderdaad nutteloos maar ik kan me voorstellen dat sommigen het uit onzekerheid toch zeggen, net als de toevoeging “maar dat zal ik waarschijnlijk niet mogen zeggen”.

225 Mrs. K    
ongeveer 1 jaar geleden door Mrs. K
1
Meld

@225 Ik moet zeggen dat ik beide toevoegingen knap irritant vind. Ze lokken uit dat het gesprek niet gaat over - om een eerder voorbeeld te gebruiken - je observatie dat mevrouw Simons een zeur is klopt, maar over de vraag of het racistisch is om dat te vinden.

226 Smiling    
ongeveer 1 jaar geleden door Smiling
1
Meld

@226 Mee eens, het is irritant. Vaak wordt het ook een dooddoener en voor elke zin over een bepaald onderwerp geplakt. Voor mij hoeft het ook niet: zeg gewoon wat je wilt zeggen en als dat racistisch is laat ik het wel weten.

227 Mrs. K    
ongeveer 1 jaar geleden door Mrs. K
3
Meld

@227 :
Alles om maar niet over de inhoud te hoeven nadenken.

Zo zijn er meer voorbeelden, o.a. klimaatontkenner. complotdenker, antivaxxer, enzovoorts.

228 Jackd    
ongeveer 1 jaar geleden door Jackd
3
Meld

Altijd maar weer de Holocaust erbij slepen om mensen tegenwoordig de grootst mogelijke stront te laten slikken omdat je je anders schuldig moet voelen of 'n nazi zou zijn.
FvD wordt al in verband gebracht met fascisme , absurd natuurlijk..
Verbeter de wereld en begin bij jezelf Israel.

229 Chat Baker    
ongeveer 1 jaar geleden door Chat Baker
9
Meld

@227 Zo denk ik er ook over.

Ondertussen zie ik drie fundamentele problemen met de column. Omdat ik filosoof noch taalkundige ben, noem ik ze met enige aarzeling, het voelt wat aanmatigend.

- De eenzijdigheid, alsof het fenomeen van kleuren van de werkelijkheid zich uitsluitend ‘op rechts’ voordoet.
- De suggestie dat het om geïsoleerde woorden gaat, terwijl het om tendensen zou moeten gaan. Als in de loop van de tijd ‘belastingverlaging’ verdwijnt ten faveure van ‘belastingverlichting’ is het anders dan als een enkele spreker/schrijver een keer om redenen die niet evident zijn ‘verlichting’ gebruikt.
- De toepassing op het individuele gebruik van woorden, ook in informele situaties. Mijns inziens zou zo’n analyse zich moeten richten op het officiële discours: de voorbereide teksten in de politiek, lezingen, artikelen, dat niveau.

Ik heb Klemperer maar eens gedownload om te kijken hoe hij zijn analyse opbouwt. Ik vind het wel een erg interessant onderwerp en het daarom jammer dat het in dit artikeltje zo - in mijn lekenogen - slordig en gemakzuchtig wordt behandeld.

230 Smiling    
ongeveer 1 jaar geleden door Smiling
1
Meld

Toch blijf ik woorden als allochtoon en zionist en neger en zwartepiet gewoon gebruiken. Ook eet ik wel eens een negerzoen. Wie mij derhalve racistisch wil noemen, ik lach daarom. Die moet zelf eens langdurig en diep in de spiegel kijken. De meeste mensen zijn zo hypocriet als ze groot zijn; ze hebben het alleen niet in de gaten.

231 samcash    
ongeveer 1 jaar geleden door samcash
7
Meld

Weer in Etty Hillesum's dagboek, iemand die van mening is dat 'alle 80 miljoen Duitsers moeten worden uitgeroeid. Er mag geen één van blijven leven.' Geweldig antwoord van Etty, dat zij 'het niet klaarspeelde om uit een haatgevoel te leven'.

232 Commodus    
ongeveer 1 jaar geleden door Commodus
0
Meld

Er moet natuurlijk wel een manier zijn om je tegen het opengrenzenbeleid van de EU te verzetten, tegen de massaimmigratie van goedkope arbeidskrachten en de islam en de macht van de internationale bedrijven. Dat heet gewoon democratie. Maar iedereen die de macht van de internationale kapitalisten in de wielen rijdt wordt extremist genoemd. Lekker het volk links en rechts noemen en ze tegen elkaar opzetten, zodat ze niet een front kunnen vormen tegen het werkelijke probleem, de macht van het grote geld, dat de 'democratie' in zijn zak heeft zitten.

233 zewa    
ongeveer 1 jaar geleden door zewa
1
Meld

Quote : "Ik ben geen racist, maar… "

… maar ik ben wel een cultuurchauvinist.
Mijn cultuur is beter(!) dan wat ze elders te bieden hebben. Je hoeft het niet met me eens te zijn, maar ga dan alsjeblieft naar een ander land, waar het zoveel beter is dan in Nederland.

Misschien kan je nog meevechten in 'de' oorlog in je lievelingsland, of samen met de anderen onder de boom wachten tot de vrouwen het werk gedaan hebben. . question question

234 Gandalf    
ongeveer 1 jaar geleden door Gandalf
1
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
President ‘Dementia J. Trump’ bes...
[Engelstalig] De persconferentie van Trump op...

1 dag geleden door Lidpver

Aantal besmettingen stijgt opnieuw: 2588 geva...
De afgelopen week zijn er in Nederland 2588 m...

21 uur geleden door AD

Weer rampzalig interview Trump: “We heb...
Donald Trump blijft blunderen in de coronacri...

14 uur geleden door Crezee

Lies, damned lies, statistics and Trump
Trump en getallen: vanaf het moment dat hij n...

24 uur geleden door Crezee


ADVERTENTIE


Laatste reacties
RichardR
COVID USA...
@33Dat is gewoon statistiek op z'n Trumpiaa...

1 minuut geleden door RichardR

Gunther
Geert Wilders gaat compleet door het lint...
Wij betalen ons kapot aan zorgpremie de wij e...

2 minuten geleden door Gunther

weerman
Beiroet ontwaakt in puin na explosie: 'Ik vlo...
@8Dat is laster en smaad. Israël is één ...

2 minuten geleden door weerman

Weet geen naam
Beiroet ontwaakt in puin na explosie: 'Ik vlo...
@7 Nederland ook.Sterker nog. Die zijn al...

2 minuten geleden door Weet geen naam

Wilmama
Reclame Code Commissie: homeopathie is onbewe...
On topic verder m.b.v. dit citaat uit bovenst...

3 minuten geleden door Wilmama

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig