door Havermout in Binnenland  ·  30 Reacties

  • 0
  • 836x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Lekker spul denk je dan, maar gelukkig geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen voor het personeel.

2
1 Rattocasi

@1 De vraag is of de as inmiddels uitgestrooid was question

1
2 Piet Pijlenboog

Het medicijn was dus een echt paardemiddel.

1
3 Positivo

@2

Hopelijk niet, die as is radio actief afval. Dat moet tienduizenden jaren opgeslagen worden.

4
4 WijzeDwaas

@3 genoeg om te overlijden.

5
5 Rattocasi

Hebben ze dan standaard geigertellers in crematoria?

1
6 Alingebruik

@4
Dat valt wel mee. Isotopen die voor kankerbehandeling gebruikt worden hebben meestal maar een korte halfwaardetijd. Strontium-89 heeft de langste halfwaardetijd, iets van twee maanden. Bij andere isotopen zoals jodium-133 en radium-223 is dit iets van een tot twee weken.

Dit radioactieve afval is kortom na een paar jaar volkomen ongevaarlijk.

1
7 RichardR

Radioactief afval is er, of we het nu willen of niet. We hebben het in het verleden gecreëerd en maken het nog steeds. Dat gebeurt niet alleen in kerncentrales, maar ook ziekenhuizen houden (licht) radioactief afval over van bijvoorbeeld kankeronderzoek en -genezing.

Met dat afval moeten we iets. Tot de jaren tachtig wisten we niet goed wat en dumpten we het zelfs in zee. Inmiddels is er een plek in Zeeland, vlak bij Borssele, waar al het radioactieve afval wordt verzameld en opgeslagen. Tonnen vol staan hier minimaal honderd jaar te wachten tot er een definitieve oplossing is.

4
8 Rattocasi
9 Rattocasi

@7
Ik vind het maar een onduidelijk verhaal via Nu.nl, dat op deze manier voor onnodige stemmingmakerij zorgt. Je ziet het hier al gebeuren, dus voor @1 @2 @3 @4 @5 @8 informatie van het Avl.: https://www.avl.nl/topmenu/afdelingen/nucleaire-geneeskunde/

De afdeling Nucleaire Geneeskunde doet onderzoek en verricht behandelingen met behulp van radioactieve stoffen. Meestal krijgt u deze stoffen toegediend via een injectie. Daarna maken we foto's met speciale scanners. Zo brengen we de functie van uw organen of orgaansystemen in beeld. Dit gebruiken we vooral om kanker en uitzaaiingen bij u op te sporen en om te bepalen of uw behandeling aanslaat. De afdeling beschikt daarvoor over gammacamera's, PET- en CT-scanners en andere geavanceerde technieken.

1
10 Wilmama

Aanvulling op @10 met deze lijst van patiëntenfolders over Nucleaire Geneeskunde:
https://www.jeroenboschziekenhuis.nl/Publicaties/103050/Patintenfolders-Nucleaire-Geneeskunde

Tot nu toe alleen de derde folder gelezen en daarin is sprake van de normale voorzorgsmaatregelen thuis. Die zijn ongeveer hetzelfde als de adviezen in de eerste week na chemotherapie. Niks spetterends aan de hand dus.

1
11 Wilmama

@10 @11 En wat wil je met je schrijven zeggen?

5
12 Rattocasi

@10
Ach ja, clickbait in komkommertijd. Aan de andere kant moet dat crematorium wel een flinke tijd dicht blijven -- maar misschien ook is dit net zo'n overdreven reactie als destijds met die paar asbestplankjes in Utrecht waar een halve woonwijk voor ontruimd werd (en onlangs bleek ook dat asbestsanering veel goedkoper en simpeler kan, zonder extra risico's voor wie dan ook).

Het zal wel iets zijn van vaste voorschriften waardoor levende patiënten met radioactieve stoffen in hun lichaam ongehinderd hun dagelijkse gang mogen gaan, maar na crematie ineens veranderen in 'radioactief afval' dat allerlei bijzondere voorzorgsmaatregelen vereist...

Ik blijf me verbazen hoe weinig men hierbij naar de feiten kijkt: de overheid eist volstrekt buitenproportionele maatregelen bij 'paniekdingen' zoals dit kleine beetje radioactiviteit of asbest, maar stimuleert juist de dingen die wèl aantoonbaar ernstige gezondheidsschade en overlast veroorzaken, zoals vlieg- en wegverkeer.
Aan de andere kant snap ik het ook wel: de kiezer vindt radioactiviteit en asbest eng en ziet het nut er ook niet zozeer van in (en de associatie met kanker maakt het er ook niet beter op), maar wil wil ongehinderd elke dag in z'n autootje kunnen stappen en drie keer per jaar een goedkope vliegvakantie houden...

1
13 RichardR

Hier al iets meer duidelijkheid over i.i.g. de gebruikte radioactieve stof:
https://nos.nl/artikel/2242439-crematorium-purmerend-dicht-om-radioactieve-as-van-kankerpatient.html

(**) Een situatie als deze is volgens de ANVS zeer zeldzaam. "De laatste keer dat een crematorium de deuren moest sluiten door het vrijkomen van radioactieve stoffen was in 2006", aldus de ANVS.

De patiënt was voor zijn ziekte behandeld met jodium 125, meldt *Uitvaart.nl. "Wanneer iemand binnen een jaar na plaatsing van de radioactieve stof overlijdt, moeten er aanvullende maatregelen worden genomen", zegt een woordvoerder van uitvaartmaatschappij PC Uitvaart.

Dat was in dit geval niet mogelijk, omdat het crematorium pas een dag te laat op de hoogte werd gesteld van de aanwezigheid van radioactieve stoffen in het lichaam van de overledene.(**)

* https://www.uitvaart.nl/55699

1
14 Wilmama

@13 wat heeft asbest met radioactief afval te maken?
Moet je ook nagaan wat er in het grondwater komt met de afvalstoffen van mensen die daar mee behandeld zijn.

@14 dat staat toch in de link!

3
15 Rattocasi

@13
[ Het zal wel iets zijn van vaste voorschriften waardoor levende patiënten met radioactieve stoffen in hun lichaam ongehinderd hun dagelijkse gang mogen gaan, maar na crematie ineens veranderen in 'radioactief afval' dat allerlei bijzondere voorzorgsmaatregelen vereist...]

https://curamortuorum.nl/wp-content/uploads/2016/09/radionuclide_overledenen.pdf

(**) 1.2 Aanvullende aanbevelingen VROM behandeling I-125
In het geval dat een patiënt behandeld met I-125 komt te overlijden binnen één jaar na het plaatsen van de implantaat dan kan crematie alleen plaats vinden als de implantaat wordt verwijderd. (**)

0
16 Wilmama

@16
Ah, dank voor het nazoeken en presenteren question Ik ben er vandaag even te lui voor om alles zelf na te trekken. Zo worden we iedere dag weer wat wijzer.

@15
"wat heeft asbest met radioactief afval te maken?"
Over beide wordt nogal snel paniekerig gedaan, maar verder is er inderdaad geen overeenkomst.

0
17 RichardR

@17 Is maar wat je paniekerig noemt, asbest kan je na 25 jaar asbestkanker krijgen, kan je vertellen als je dat hebt in je longen ben je binnen een mnd weg en valt niks aan te doen.
Radioactief spul hebben wij in Engeland gezien wat het met mensen doet.
Heb zo en zo nooit gesnapt waarom mensen die behandelt worden in ziekenhuizen daar mee niet die urine en ontlasting apart moeten opvangen en het heerlijk in het grondwater komt.
Dus niet zo gek dat ze voorzichtig zijn en daar regels voor hebben.

4
18 Rattocasi

@17
Een voorbeeld van Brachytherapie, en de halfwaardetijd van Jodium 125 zaadjes:
https://www.prostaat.nl/behandelingen/behandeling-van-prostaatkanker/behandeling-van-prostaatkanker-zonder-uitzaaiingen/brachytherapie-inwendige-bestraling/

(**) Voorzorgen na de behandeling
Het doel van brachytherapie is om een hoge stralingsdosis in een beperkt doelvolume te realiseren die geruime tijd zijn werking heeft. Bij gebruik van de Jodium 125 zaadjes is de stralingsdosis in 2 maanden gehalveerd. De bronnen blijven de rest van het leven in de prostaat. Hoewel de hoeveelheid straling buiten het lichaam minimaal is, wordt geadviseerd in deze periode direct lichamelijk contact met kleine kinderen en zwangeren te voorkomen.

Seksueel contact kan gewoon plaatsvinden. Wel wordt geadviseerd de eerste maand een condoom te gebruiken, aangezien er bij een orgasme een zaadje verloren kan gaan. Ook kan in deze periode met het plassen een zaadje verloren gaan zodat u gevraagd wordt door een zeefje te plassen en een eventueel uitgeplast zaadje in het aan u meegegeven loden kokertje te doen. In geval van een HDR of PDR behandeling zijn deze neveneffecten niet aan de orde (de radioactieve bron blijft dan niet achter in de prostaat). (**)

0
19 Wilmama

@19 Noem dat maar een gevalletje niet zo moeilijk doen, zoals RichardR schrijft.

2
20 Rattocasi

@18
Ik zeg niet dat de spullen ongevaarlijk zijn, maar alleen dat men er vaak overdreven bang voor is. Zo goed als alle mensen met asbestkanker zijn intensief en langdurig met het spul in aanraking gekomen. En als je met dat Engelse verhaal de vergiftiging van Litvinenko met polonium bedoelt: dat illustreert dus in wezen beetje wat ik bedoel. Je noemt een extreme uitzondering (een bizarre spionagemoord met 'eng' radioactief spul) als ondersteuning dat we vreselijk moeten oppassen met radioactiviteit. Dat valt dus wel mee. Het aantal mensen dat jaarlijks door straling omkomt, is denk ik op de vingers van één hand te tellen.
Ook wel een aardig weetje: kolencentrales produceren MEER radioactief afval dan kerncentrales (en ze stoten ook nog eens tonnen kwik en andere zware metalen uit). Maar daar kraait eigenlijk geen haan naar.

Evengoed zijn die strenge regels misschien wel terecht in het geval van deze jodiumisotoop. Dit spul wordt normaal gebruikt in de vorm van een soort 'zaadjes' die de omliggende halve millimeter van het weefsel continu bestralen, zonder verder schade aan te richten.
Ik kan echter niet goed beoordelen hoe gevaarlijk het is wanneer dit spul vrijkomt in de oven van een crematorium; me dunkt dat inademing van de as in ieder geval af te raden is, maar voor de rest lijken de risico's erg beperkt. Zie ook https://en.wikipedia.org/wiki/Iodine-125 en https://en.wikipedia.org/wiki/Brachytherapy

0
21 RichardR
22 kwatta

@20
Dat er niet onnodig moeilijk gedaan moet worden, wordt bevestigd door het AvL:
https://www.avl.nl/behandelingen/brachytherapie-prostaatkanker/
(**) De geringe hoeveelheid radioactiviteit die u meedraagt, levert geen gevaar op voor u en uw naaste omgeving. Om elk risico te vermijden, krijgt u toch adviezen en voorschriften mee voor de eerste paar maanden.(**)

0
23 Wilmama
24 Rattocasi

@24
He is wel opvallend hoe jij jezelf telkens weer binnen enkele reacties weet weg te zetten als een complete idioot, onder meer door je doof en blind te houden voor alles wat riekt naar nuance en gezond verstand...

Jammer, ik dacht toch even dat je serieus wilde discussiëren over dit onderwerp.

0
25 RichardR

@25 daar verschillen wij dan in, want ik denk dat het je nooit om discussie gaat.

6
26 Rattocasi

@26
Je suggereert in @5 zelfs dat de patiënt overleed aan de gevolgen van de behandeling, dus breek me de bek niet open! ( en @24 is zo off topic als maar zijn kan )

0
27 Wilmama

Gat in de markt. Nucleair crematorium. Geheel CO2-neutraal.

1
28 grovi

@27 Mag je vinden, echter veel gevoel voor humor (@5) heb je niet valt mij elke keer op.
Zou je bek echt niet open willen breken komt volgens mij alleen google uit.

3
29 Rattocasi

Ik ben best nieuwsgierig hoeveel pizza's er naast oma passen

3
30 knakworst

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Bob Sleebaan
Zwarte man in handboeien in VS overleden tijdens arrestatie

Als er een zwarte man wordt gedood door de politie dan is dat meteen groot nieuws. Toch worden er in de VS meer witte dan zwarte mannen gedood d...

3 uur geleden geplaatst door Bob Sleebaan

Bob Sleebaan
Nederland passeert ergens komende maanden grens van 18 miljoen inwoners

@3 Veel van die politici hebben een huis in het buitenland. Als het hier onleefbaar wordt zijn ze met de noorderzon vertrokken. ...

3 uur geleden geplaatst door Bob Sleebaan

ABRACADABRA
Nederland passeert ergens komende maanden grens van 18 miljoen inwoners

@2 erger nog, niet alleen hij, maar nog veel meer politici...

3 uur geleden geplaatst door ABRACADABRA

Bob Sleebaan
Nederland passeert ergens komende maanden grens van 18 miljoen inwoners

VVDer v.d. Burg vindt dat er nog wel 18 miljoen mensen bij kunnen....

4 uur geleden geplaatst door Bob Sleebaan

ABRACADABRA
Nederland passeert ergens komende maanden grens van 18 miljoen inwoners

mijn hemel. over overbevolking gesproken...

4 uur geleden geplaatst door ABRACADABRA

progressiefliberaal
Devon Eriksen (@Devon_Eriksen_) on X

En in deze post geeft hij een radicale klimaatactivist die niet gelooft in de kracht van innovatie (daar zijn er nogal veel van) een goede veeg ...

4 uur geleden geplaatst door progressiefliberaal

progressiefliberaal
Devon Eriksen (@Devon_Eriksen_) on X

Devon is een interessant account om te volgen, vind ik. Ja, hij gebruikt ook AI om afbeeldingen te maken (van katten). Maar niemand is perfe...

4 uur geleden geplaatst door progressiefliberaal

progressiefliberaal
Zwarte man in handboeien in VS overleden tijdens arrestatie

Nou, dan moet Walmart of zo maar snel in brand gestoken worden. Toch?...

4 uur geleden geplaatst door progressiefliberaal

Vageali6888
Wilders hoofdgast in Hongarije, hij is voor Orbán een ‘big shot’ in Europa

@13Maar ze daar sensureren ze ongewenst nieuws!!Oh .. laat maar.....

5 uur geleden geplaatst door Vageali6888

duurendaal
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@41 m post@49 MalinoisTechnisch gezien mengt Soros zich in. Weet ik niet of hij ook sturend optreedt of alleen als geldschieter. Politici ...

6 uur geleden geplaatst door duurendaal

NK. App
Odia Bhabi SexXinxx ComJada Stevens OiledR34 XxHardcore Extreme PornDoujins VostfrPhotos Pornos GaysC HansterWife FuckedGorgeous Nude WomenVanessa LunaBig Arab CocksKutty SexBrie Larson Hot SceneX PornstarSexually Full Movie3d Monstrr PornBrazil Video PornAmador PornSexo Anal ForçadoBroke Straight BiysRus Porn VideosPornito BuenoNude Brunette GirlsHindi Sex PonNew Type Of PornPeta Jensen PovHazel LushNicky NapleMarhati Sex ComTransgender Porn TwitterInetrracial PornXxxpanjabiHollywood Movie Hindi XxChie Aoi PussyTied And VibedHamster Pornographic VideosAunty Nude AssFree Interracisl PornTia Careers NudeNikola OphanHow To Solve Rubik's Cube In HindiMallu Hot BathWwe Diva NudeMom's Camel ToeFamily Sexx VideoCei CuckoldKrystal.rojas PornSsurFull VideopornFree PornsitesMasalaseen ComBokep PornVideos Sexo AmadoresآلکسیسTwo Girls Xxx VideosEat My PussYum Thee Boss PornTinyasiansXbunker.nuافضل مواقع الاباحيةStares NuesDefloration.omInay PornLean GottiXx ClipsMalayalam New Hot MoviesIndian Girl FakingSexy Nude CartoonSex NakedLesbian Porn AnimeNicole Aniston AnalBig Oiled BoobiesDenise Richards NudesIndian Heroine Xxx VideoRiya Sen PornX Movie PunjabiLauren Phoenix NudeIndian Xxx SleepingKenra JamesR/doujinshiPump PornTheodora DayRinheeGay Porn IndianXxxnx Indian PornTruth Or Dare Questions In HindiHindi Sexx MoviePornos DormidasBig Boobd TubeProfessor Garlick HentaiJawansexNew Japanese PornHome Made Sex Porn VideosOlivia OloveliKaley Cuoco LeakSlutvideoUtherverseпонхабFree Brazzers VidoeMulher Pelada NuasFilme De Pornô Filme De PornôVídeos De Pornô De AnimeNew Porn WebsiteXxx SeaxyIndian Sex In JungleMuslim X Video ComBeeg OldIndian Mistress Foot SlaveEscorts In LondonWife SuhagraatInfluencers Goen WildGator ExcortCumming CompilationXxx Of NarutoSandra Latina PornMom Qnd Son PornAdult FfOnlyfans Mega LinksPawg BlondeLana Rose SexShemale SelfsuckFree Mom On Son PornForced Mom By Son PornMultporn.negSex JaponaisPorno AgrecivoJade GroblerXxx Video AssamesRani PornYou Tube Free PornOlegleLilus HandjobStripchat ConSuhagrat Web SeriesIndian Riding PornAmature SexFree Brazzer BideosPornography TanzaniaSpartacus NudesPornos En Español XxxRiley Read NudeBengali Girls Xx VideoHot Sexy Nude Girls VideosEbony OornMyfreecams.Swinger Lifestyle SiteEmo BoysMadison Ivy PornstarMia Sollis Nude