U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Wetenschap
  • 5
Terwijl de VS alleen maar bezuinigt op ruimtevaart, is China juist aan het investeren. Ze bouwen een ruimtestation dat ISS op kan gaan volgen. ...

11 maanden geleden door Faqman

REAGEER MET EEN EMOJI
1
1
1
LEES MEER OVER

Na de laatste maanlanding is de VS gaan bezuinigen op ruimtevaart. Dank zij ook buitenlands geld kon het ISS er nog komen, maar daarna ging het alleen maar bergafwaarts met hun ruimtevaartprogramma. We zien alweer een aantal jaren alleen maar mooie simulatiefilmpjes over "hoe mooie het binnenkort allemaal wordt", maar er komt niets van terecht. Nu weer dat peperdure Orion-project wat niet opschiet. Net als het mislukte Shuttle-project zie ik hooguit een paar vluchten van die raket, daarna zal ook die wel wegbezuinigd worden.

Nee, China, Japan, India, Europa en deels Rusland nemen het stokje over. De VS vallen op allerlei gebieden al terug; hun systeem stort langzaam in elkaar. "Over the top", zoals het altijd gaat met economieën; what goes up, must come down...

Het Chinese Tiangong-1-station was een goeie oefening met koppelen en verblijven in zo'n station. Net zoals Skylab de voorloper was van het ISS. De Chinese astronauten hebben er veel van geleerd. Als Europa slim is gaan ze meer met bovengenoemde landen samenwerken. Amerika is uitgepoept, helaas.

In het artikel staat een storende vertaalfout: "de donkere zijde van de maan". Foutief uit het Engels vertaald: "the dark site of the moon". Er is geen zijde altijd in het donker; er is slechts één zijde altijd naar de Aarde gericht. De zwaartekracht heeft de maan in feite "stilgezet".

1 weerman    
11 maanden geleden door weerman
2
Meld

@1
De maan staat niet stil maar heeft een synchrone draaiing.

2 MARCUSAURELIUS    
11 maanden geleden door MARCUSAURELIUS
0
Meld

@2

Daarom zette ik "stilgezet" dan ook tussen aanhalingstekens. Het is voor ons alsof de maan niet draait, maar dat is schijn. Hij draait wel degelijk. Ik ben op de hoogte, hoor. question

3 weerman    
11 maanden geleden door weerman
2
Meld

Wat China mist is wat SpaceX wel aan het ontwikkelen is en dat is herbruikbare raketten, waardoor de kosten omlaag kunnen. Dit betekent dat de Chinezen herbruikbare raketten ook echt serieus moeten gaan nemen om grootschalig in de ruimte actief te kunnen zijn.

Hebben de VS nog uberhaupt een ruimte station nodig als ze een Spacex BFR/BFS 2de trap langdurig in de ruimte kunnen houden? Uiteindelijk biedt de binnenruimte van de BFR/BFS (https://nl.wikipedia.org/wiki/Big_Falcon_Rocket) ongeveer even veel ruimte als de ISS. Is voor de VS ook een ruimte station een project die commerciele partners zoals SpaceX (herbruikbare raketten), Bigelow (Opblaasbare ruimtestation modules - http://bigelowaerospace.com/), ...

Dat de US overheid op ruimtevaart bezuinigt wil niet zeggen dat commerciele bedrijven deze rol overnemen en NASA uiteindelijk beslist (wat je nu al ziet) zaken bij deze bedrijven in te kopen ipv zelf te ontwikkelen.

De rol van de overheid van de VS aangaande ruimtevaart verandert snel en commerciele bedrijven als SpaceX zetten de norm. Het nieuwe Chinese station is mijninziens een teken dat de rest de snelheid van ontwikkelingen in de VS door commerciele ruimtevaart bedrijven, zoals SpaceX en Bigelow niet kunnen bijbenen.

4 Nos Calan Gaeaf (s7p)    
11 maanden geleden door Nos Calan Gaeaf (s7p)
1
Meld

De Amerikanen doen veel op interplanetair en astronomisch gebied.
Iets wat je de Russen en Chinezen nauwelijks ziet doen.

5 Stiplaats    
11 maanden geleden door Stiplaats
0
Meld

@4

Ik vestig alle hoop op bemande ruimtevaart naar de maan (en verder...) op commerciële bedrijven. Voorlopig gaat SpaceX voorop. Als al die bedrijven verstandig zijn, werken ze straks samen -ook met Nasa- om een permanente maanbasis mogelijk te maken.
SpaceX gaat nog dit jaar z'n bemande capsule testen. Daarna is Nasa voor bemande ruimtevaart niet meer afhankelijk van Rusland met hun Sojoez. Een idiote situatie ook; en een duidelijk teken dat de VS erg zwalkt met een meerjarenplan op ruimtevaartgebied. Het vroegtijdig uitschakelen van de -peperdure- Spaceshuttle was daar debet aan. Dat hele Shuttleproject was waanzin vanaf dag één; veel te veel bezuinigd en dus kreeg men een uitgekleed en slecht ontwerp. Wat teveel mensen het leven heeft gekost...

Laten we hopen dat er een goed vervolg zit aan te komen. De kennis van Nasa, plus hun lanceerfaciliteiten, en het geld van commerciële bedrijven; kan goed uitpakken.

En dat Orionproject zal ook geen lang leven hebben, denk ik. In feite oude plannen, geen vernieuwing. De boosterraketten zijn maar voor éénmalig gebruik; waanzin. Dat loste SpaceX mooi op; kan Nasa nog veel van leren. Maar dat doen ze niet, vrees ik. question

6 weerman    
11 maanden geleden door weerman
1
Meld

@5

Klopt, maar vergeet Europa niet. Via de ESA hebben wij enorm veel kennis opgedaan op het gebied van sondes naar de planeten, en naar kometen en asteroïden. Denk nog even aan het uiterst succesvolle ESA-project naar de komeet "Rosetta".

7 weerman    
11 maanden geleden door weerman
1
Meld

@6 Klopt dat alleen commerciele ruimtevaart (SpaceX, Blue Origin, Bigelow, ....) de kar gaan trekken in de toekomst - Over de inefficientie van NASA en ULA hoeven we het niet te hebben; dit zijn vast staande feiten. Maar ook China maakt gebruik van dezelfde verouderde technieken als de rest van de semi-staats ruimtevaartsbedrijven. Pas als China dit niveau weet te ontstijgen en werkelijk raketten herbruikbaar kunnen maken kunnen ze ook verder.

Aan de andere kant zie je ook de overgang van NASA van lanceerprovider tot wetenschaps en ondersteuningsorganisatie. Steeds meer zaken besteden ze uit aan bedrijven en SLS / Orion zijn waarschijnlijk spoedig doodgeboren kindjes.

Verders is de Sojouz van Rusland typische LTS (Long Term Service) techniek, dat zo dermate verouderd is dat het aan vervang toe is en Rusland is hier ook mee bezig.

8 Nos Calan Gaeaf (s7p)    
11 maanden geleden door Nos Calan Gaeaf (s7p)
1
Meld

@1 Donkere kant van de maan, donkere energie, donkere materie, donkere stroming. In kosmologie wordt het woord donker gebruikt voor iets dat er waarschijnlijk is maar dat je niet kunt zien. In dien zin is donkere kant van de maan wel een treffende benaming.

9 purelogica    
11 maanden geleden door purelogica
2
Meld

'china grijpt de macht in de ruimte'

Nounou, dat is me nogal wat zeg!

De ruimte is nogal groot. de aarde, de maan, ons planetenstelsel, de melkweg, het is maar een spikkeltje in de oneindige ruimte.

En nu China de macht heeft gegrepen sidderen de aliens van hier tot tokio!
.

10 hippodepippo    
11 maanden geleden door hippodepippo
2
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Otten treedt terug als bestuurslid Forum voor...
Henk Otten treedt terug als partijbestuurder...

19 uur geleden door Crezee

Femke Halsema casht tonnen winst in stilte
Amsterdam - Femke Halsema heeft haar huis in...

1 dag geleden door Querulijn Xaverius,

STOP MET HET BESCHULDIGEN VAN VACCIN-KRITISCH...
Er zijn ten minste zes ernstige problemen met...

7 uur geleden door Esm

Stelling dat 97% klimaatwetenschappers stelt...
Al jarenlang gonst vanuit het groene kamp het...

17 uur geleden door Spraypaint

Grootste Amerikaanse mazelenuitbraak sinds 20...
Volgens gezondheidsinstanties komt de ziekte...

1 dag geleden door Wilmama


ADVERTENTIE


Laatste reacties
wijs
Jan Mulder: ‘Gedrag van terreurasielzoekers...
Daar zitten ze dan de linksjes bij elkaar en ...

minder dan een minuut geleden door wijs

Drugs aren't bad mkay
Amerikaanse economie groeit sterker dan verwa...
Wacht maar tot Boeing de productie van de 737...

minder dan een minuut geleden door Drugs aren't bad mkay

Kubusje
Sigaretten volgend jaar duurder en in ‘saai...
@7 Goh, je derde reactie alweer. En weer éé...

1 minuut geleden door Kubusje

David
Sigaretten volgend jaar duurder en in ‘saai...
@15Dat algemene verbod komt vanzelf een kee...

1 minuut geleden door David

Amy
Sigaretten volgend jaar duurder en in ‘saai...
@8 Zou me niet een verbazen , t wordt steeds ...

1 minuut geleden door Amy

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig