Direct naar artikelinhoud
Energietransitie

Siemens Energy grijpt in bij noodlijdende windmolentak

Siemens Energy grijpt in bij noodlijdende windmolentak
Beeld Reuters

De windmolentak van Siemens Energy kampt al jaren met problemen. Nu denkt het bedrijf de weg terug gevonden te hebben.

Siemens Energy heeft een duidelijke stip op de horizon: in 2026 moet het bedrijf dat windmolens produceert na jaren van verliezen weer break-even draaien. Daarna wil de Duits-Spaanse firma weer winstgevend zijn.

Om dat te bereiken gaat het fors ingrijpen bij de windmolen-dochter, beter bekend als Siemens Gamesa. Nu nog wordt dat bedrijfsonderdeel geleid door Jochen Eickholt, maar hij wordt later dit jaar opgevolgd door Vinod Philip. De nieuwe topman is een bekende binnen Gamesa, hij zit nu al in het bestuur.

De windmolenbouwer gaat een onbekend aantal banen schrappen. De bedoeling is dat de individuele werknemers zoveel mogelijk voor het bedrijf behouden blijven. Ondanks alle problemen bij Siemens Gamesa is de bouw van windmolens een groeimarkt..

Technische problemen, inflatie en groeipijn

Dat er desondanks een reorganisatie nodig is, heeft te maken met financiële tegenvallers en interne problemen bij Siemens Gamesa. Het bedrijf bouwt windmolens voor op land en op zee. Vorig jaar bleek dat de windmolens op land kwaliteitsproblemen hebben. Er waren technische mankementen aan wieken en het systeem waaraan de wieken bevestigd zitten. Het kostte Siemens Gamesa ruim een miljard euro om dat op te lossen. Bovendien worden de gemankeerde windmolens tijdelijk niet meer verkocht.

Het bedrijf bouwt en levert nog wel windmolens voor op zee. Om aan de grote vraag naar offshore wind te voldoen, wil het bedrijf de productiecapaciteit uitbreiden. Maar dat verloopt veel trager dan verwacht. En dan is er nog de inflatie, die sommige contracten verlieslatend maakt.

Siemens Energy wil meer controle

Duitse banken en de Duitse overheid sprongen al eens bij om Siemens Gamesa uit de brand te helpen. Ze stelden zich garant voor 15 miljard euro. Ook Siemens Energy greep in, toen nog een moeder op afstand.

Siemens Gamesa ontstond in 2017 na een fusie tussen het Spaanse Gamesa en het Duitse Siemens Wind Power. Er werken ongeveer 26.000 mensen. Aanvankelijk was het beursgenoteerd, maar in 2022 kocht Siemens Energy het bedrijf op om te helpen bij het oplossen van de problemen.

Uit de aankondiging van deze week blijkt dat Siemens Energy nu meer controle wil over de activiteiten van Gamesa. Het wil het bestuur ‘integreren’ en kondigde aan dat het gaat snijden in het aantal managementlagen.

Gamesa zegt dit jaar weer te beginnen met de verkoop van windmolens voor op land. Daarbij gaat het bedrijf zich vooral richten op Europa en Amerika, waar de regelgeving helder is. Ook verwacht het bedrijf dat de productiecapaciteit voor windmolens op zee in de loop van dit jaar vergroot kan worden.

Lees ook:

Chinese fabrikanten van windturbines en waterstof hard op weg Europa van de troon te stoten

Chinese fabrikanten van windmolens en waterstoftechnologie ontwikkelen zich razendsnel. Europa moet met een antwoord komen, zeggen de onderzoeksinstituten TNO en HCSS.