Binnenland
  • 43
Richard de Mos is fel tegen het de opening van een gebedsruimte in de Haagse Hogeschool. Dat zei hij zojuist in WNL Op Zaterdag. Een groep studenten probeert dit middels een petitie af te dwingen. De studenten willen dat de ruimte voor alle geloven wordt opengesteld ...

9 maanden geleden door Inter

REAGEER MET EEN EMOJI
35
3
3
LEES MEER OVER

@200 : Dat is dus een probleem, maar ja, Moslims eisen zoveel in ons land. Niet allemaal overigens, maar juist degenen die niets eisen en zich aanpassen komen niet in beeld, Behalve 'succesverhalen' als het gaat om het profileren van vluchtelingenorganisaties.

201 Reagentje    
9 maanden geleden door Reagentje
0
Meld

@192 . Harry, Vergeet de rookruimtes.. Ruimtes om te mediteren. Geen slecht idee, vooral niet voor de jeugd.

202 Scalple    
9 maanden geleden door Scalple
0
Meld

Moslims die gebedsruimte eisen zijn fundamentalisten en die moet je geen centimeter ruimte geven.

203 Dune    
9 maanden geleden door Dune
4
Meld

@203 Je moet geen enkel moslim iets gunnen, want het zijn allemaal fundamentalisten.

204 MARCUSAURELIUS    
9 maanden geleden door MARCUSAURELIUS
3
Meld

@162 Ja, ieder individu is vrij om zelf de zingeving te bepalen. Wat ik beargumenteer is dat wij ons er bewust van zijn dat religie pertinente onzin is, waarom zou je deze onzin nog promoten? Waarom er een voorstander van zijn dat mensen hun leven inrichting aan de hand van onzin? Als je de idioterie van het geloven in een religie gaat vergelijken met liefde, of een angst, dan krijg ik sterk het gevoel dat je religie op geen enkele wijze eerlijk bekijkt.

Of het een vooruitgang is doet er niet zoveel toe. Waar het omgaat is dat in Sinterklaas geloven dom is, en mensen zouden niet in domme dingen moeten willen geloven. Ja leuk, charmant... Het lijkt erop dat jij er moeite mee hebt om te zeggen waar het op staat, dat religie gewoonweg onzin is en dat je leven inrichting aan de hand van onzin dom is, en absoluut niet bevorderlijk is.

Rare vraag, ik heb het nergens over dat het zin zou hebben. Ik confronteer je enkel met de feiten. Wanneer jij zegt dat je moeder zonder religie door een hel was gegaan, dan moet je dit hard maken. Dit kun je niet, vervolgens toon ik je aan dat je moeder ondanks haar leven echt niet klaar is voor het echte leven en dit dankzij haar religie.

Met je laatste alinea draaf je volledig door. Ik heb het niet over indoctrinatie in algemene zin, hier wees ik je eerder ook al op en toch blijf je doorgaan met je onzin.

205 Bluth    
9 maanden geleden door Bluth
0
Meld

@198 "Even een moment om alles te verwerken, gelovig of niet."

Klinkt leuk, maar is, wat mij betreft, totaal overbodig om daar aparte ruimtes voor te creeren.

206 Mappie    
9 maanden geleden door Mappie
0
Meld

@189 " even een moment om alles te verwerken "

Gaan ze lekker het bos in, wandeling in de natuur is gezond voor lichaam en geest

207 lisaaatjuh    
9 maanden geleden door lisaaatjuh
0
Meld

@152 "Ik ben geen voorstander van het religieus opvoeden van kinderen, ik ben er ook geen tegenstander van"

Lekker niets zeggende, algemene, dooddoender.

Ik krijg mijn kind(eren) en zie verder wel.

Lekker makkelijk!

208 Mappie    
9 maanden geleden door Mappie
0
Meld

@162 "Als je kinderen niet meer mag opvoeden (indoctrineren) met pertinente onzin, schrappen we dan ook de Tandenfee (cq de muis die de tandjes ophaalt), Sinterklaas, sprookjes in z'n algemeenheid, elke fantasie, elke niet-rationele overtuiging? Waar wilt u de grens leggen? "

Ligt aan het kind.

Ik deed mee aan al die "fantasieen" en hoorde, jaren later, dat dit aanleiding was geweest tot vechten.

Toen vriendjes mijn zoontje vertelden dat Sinterklaas echt niet bestond vloog hij in de verdediging van zijn moeder, die immers niet loog question

Toch echt iets om rekening mee te houden, lijkt me.


209 Mappie    
9 maanden geleden door Mappie
0
Meld

@209 Sowieso zou het schrappen van die onzin geen negatieve impact hebben. Waarom maken we (nou ja, jullie want ik doe niet aan kinderen question) kinderen wijs dat Sinterklaas bestaat? Dan kun je daar in de opvoeding mee dreigen, geweldig die ouders. question

210 Bluth    
9 maanden geleden door Bluth
0
Meld

@210 "nou ja, jullie want ik doe niet aan kinderen question"

Gelijk heb je.
Mijn zoon is het gevolg van jeugdige onbezonnenheid en ik zou hem voor geen goud geld willen missen, maar zou hem ook nooit bij volle bewustzijn gekregen hebben.

211 Mappie    
9 maanden geleden door Mappie
0
Meld

@208 Hoe ik zelf mijn kind opvoed is niet maatgevend voor hoe ik vind hoe anderen op moeten voeden. In andere woorden: of iemand zijn/haar kinderen wil opvoeden in een godsdienstige traditie of niet, is geheel aan die persoon. Ik bemoei me daar niet mee en vind ook dat de maatschappij zich er niet mee heeft te bemoeien.

212 Smiling    
9 maanden geleden door Smiling
2
Meld

@212 " Ik bemoei me daar niet mee en vind ook dat de maatschappij zich er niet mee heeft te bemoeien.

Dat ligt er nogal aan!

Moet men echt bij constatering van ernstige verwaarlozing of erger de schouders ophalen met de gedachte: niet mijn probleem?

Echt helemaal oneens hiermee!

Kinderen zijn de veranatwoordelijkheid van de totale gemeenschap en dienen door die gemeenschap beschermd te worden.

213 Mappie    
9 maanden geleden door Mappie
0
Meld

@213 U leest wat ik niet bedoel te schrijven. Het gaat hier specifiek om religieuze opvoeding en natuurlijk niet over verwaarlozing. Ik vind het eerlijk gezegd een beetje zot om mijn tekst binnen de context van deze discussie zo op te vatten als u doet.

214 Smiling    
9 maanden geleden door Smiling
1
Meld

@205 Ik geloof niet dat ik doordraaf, ik geloof dat ik uw argumenten niet begrijp. Ik had de indruk dat uw bezwaren tegen een religieuze opvoeding er (onder meer) in liggen dat er sprake was van pertinente onzin en van indoctrinatie. Maar klaarblijkelijk is indoctrinatie en onzin zónder dat er van godsdienst sprake is voor u niet problematisch. Dat snap ik niet.

Ik heb de indruk dat u veel 'zwaarder' denkt over een opvoeding-met-god en een leven-met-god dan ik. Ik ben min of meer gelovig opgevoed, daar was niets zwaars aan. Mij is nooit gedreigd met een straffende god, met hel en verdoemenis, ik heb nooit dingen gedaan of niet gedaan 'omdat god het zo wil'. Mijn dagelijkse omgang met het 'hogere' zat op het niveau van 'lieve heer, help me om een voldoende voor wiskunde te halen', om en nabij vergelijkbaar met de bezwering 'als ik voor ik bij de spoorwegovergang ben drie rode auto's heb gezien, dan haal ik een voldoende'.

Natuurlijk weet ik dat mijn ervaring niet voor iedereen geldt. Ik weet ook dat er in religieuze opvoeding wél sprake kan zijn van dwang en bangmakerij en kleinhouden en intolerantie ten opzichte van anderen en kritische vragen de kop indrukken. Dat zijn allemaal zaken waar ik ernstig tegen ben, ze staan de vrije ontplooiing van het kind in de weg. Mijn ervaring is alleen niet dat die een-op-een aan religie te koppelen zijn.

En mijn moeder? Je kunt ten principale niet weten hoe je leven was verlopen als je iets anders zou hebben gedaan, als er iets wel was geweest dat er nu niet was geweest of omgekeerd. Ik kan wel met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen, als afgezien van het geloof alles in het leven van mijn moeder gelijk was gebleven (wat al niet kan), zij een van degenen zou zijn die behoefte zou hebben gehad om een verklaring te vinden voor wat haar overkomen is. Nu religie aanwezig is, is dat voor haar de verklaring die het leven dragelijk maakt.

215 Smiling    
9 maanden geleden door Smiling
0
Meld

De studenten kunnen beter hun tijd steken in studeren.

Hoeven ze ook niet te bidden voor goede resultaten. question question

216 Weet geen naam    
9 maanden geleden door Weet geen naam
0
Meld

@211 Het is voor iedereen weer anders. Als kinderen begonnen als 5-jarigen was het voor mij wellicht anders geweest. Maar sinds dat niet zo is en je eerst de eerste paar jaar opgescheept zit met iets wat helemaal niets zelf kan, nee bedankt. question

Ik denk dat wat jij zegt voor relatief veel anderen ook geldt. Wanneer ik het er met vrienden die kinderen hebben erover heb, mijn beweegredenen waarom ik geen kinderen wil dan hoor ik meestal "oh, zo heb ik er nog nooit tegenaan gekeken" en dan realiseren ze zich dat ze kinderen hebben gekregen "omdat het hoort".

Overigens, bedenk ik me net dat mocht ik een kind hebben gehad, ik hetzelfde zou zeggen als jij. question

217 Bluth    
9 maanden geleden door Bluth
0
Meld

@217 "en dan realiseren ze zich dat ze kinderen hebben gekregen "omdat het hoort". of omdat men ongewild zwanger was, maar een abortus niet aandurfde en dan maar koos voor de "nette" oplossing.

Veel ellende door ontstaan question

218 Mappie    
9 maanden geleden door Mappie
0
Meld

@215 Bij Sinterklaas vertellen we dat het onzin is. Bij Roodkapje vertellen we dat het een sprookje is. Beiden gaan niet over de algehele invulling van het leven, hebben niets te zeggen over wat je tussen de lakens allemaal niet mag doen, enzovoorts. Een kind religieus opvoeden is voor mij exact (en dit bedoel ik letterlijk) hetzelfde als een kind opvoeden met de nazi-ideologie. Er zit feitelijk geen enkel verschil tussen, behalve dat het verschillende gewelddadige ideologieen betreft. Maar ja, de één heet religie, de ander niet...

Jij bent dus niet opgevoed met ouders die je vertellen dat 'god' bestaat en noem de hele riedel maar op. Velen doen dit wel, en hebben hierin geen enkele keuze. Dit is de aard van religie, en daar doet hoe jij bent opgevoed niets aan af. Er zijn ook kinderen die opgroeide in NSB-gezinnen die niet in die ideologie (nazi) 'geloven'. Maakt dat een kind opvoeden met de nazi-ideologie, hoe mild ook, dan wenselijk?

Dan had je niet in eerste instantie moeten zeggen dat je zeker weet dat zij dan door een hel was gegaan zonder haar religie. Je maakt nu zo ongeveer dezelfde claim alleen wat milder. De verklaring die zij nu heeft is onzin, slaat nergens op, is niet waar. Zonder die religie had zij zeer waarschijnlijk vrede kunnen hebben met de feiten, met de werkelijkheid. Het feit dat zij religieus is opgevoed is er debet aan dat zij nu niet met de feiten om kan gaan.

(Ja, ik weet dat ik nogal hard ben met mijn nazi vergelijking, en ook richting je moeder. Is niet de bedoeling om "gemeen" of wat dan ook te zijn, maar in mijn ervaring werkt het het beste om gewoon hard en recht voor zijn raap te gaan wanneer het religie betreft)

219 Bluth    
9 maanden geleden door Bluth
0
Meld

Ik kan het niet oneens zijn met deze meneer.

Ik lees alleen ook dat er totaal geen plannen zijn om dit te doen op deze school??

Want in dat geval wil ik ook wel even kwijt dat ik fel tegen het invoeren van de Sharia ben.

220 Xyron    
9 maanden geleden door Xyron
0
Meld

@219 Ik vind de nazi-vergelijking merkwaardig en ervaar uw oordeel over mijn moeder als kwetsend - u kent haar niet, ik wel. Ik weet dat ik haar in de discussie heb gebracht, ik wil haar er nu graag weer uithalen.

U heeft een ander beeld van religieuze opvoeding dan ik. Ik ben wél opgevoed in de overtuiging dat god bestaat - het agnosticisme van mijn vader drong pas tot ons kinderen door toen we een jaar of tien waren. In mijn beleving is er niet zoiets als 'de aard' van de religie. Het gaat erom hoe mensen invulling geven aan hun overtuiging, hun levensfilosofie.

In mijn ideale wereld is opvoeding gericht op (ondermeer) tolerantie jegens andersdenkenden, een open blik, een kritische geest, vertrouwen in jezelf en anderen, nadruk op wat goed gaat, zorg voor elkaar, verantwoordelijkheidsgevoel, compassie. Een religieuze opvoeding maakt dat volgens mij niet per definitie onmogelijk en een niet-religieuze opvoeding leidt er niet per definitie toe. Ik vermoed dat in de nazi-opvoeding ten minste een aantal aspecten van mijn rijtje daar niet bijzonder veel aandacht zullen krijgen.

Ik zie in religie domweg niet het grote kwaad dat u er in ziet. Ik vind het niet afkeurenswaardig als mensen steun zoeken buiten zichzelf. Ik zie dat gewoon als een algemeen menselijke behoefte - een verklaring zoeken voor iets dat anders niet te vatten is. Ik heb daar geen moeite mee. Ik heb er moeite mee als iemand probeert op basis van zijn/haar overtuiging mij iets op te leggen. Dat X denkt dat god vindt dat je op zondag je gras niet mag maaien, moet hij weten, maar als ik het wel moet doen is dat niet zijn pakkie-an. Maar dat ligt voor mij niet anders dan de (fictieve) buurman die vindt dat het avondeten om kwart over zes sharp geserveerd moet worden.

Mijn standpunt is simpel: ik zie religie als onzin, maar als iemand anders er iets aan heeft (en er niemand schade mee berokkent), dan gelooft hij toch lekker wel dat god bestaat?

221 Smiling    
9 maanden geleden door Smiling
2
Meld

@221

Mijn standpunt is simpel: ik zie religie als onzin, maar als iemand anders er iets aan heeft (en er niemand schade mee berokkent), dan gelooft hij toch lekker wel dat god bestaat?

Mee eens met de toevoeging dat andere mensen geen rekening hoeven te houden met jouw geloofsregeltjes
Als je daardoor in de problemen komt moet jezelf voor een oplossing zorgen
Zoals al gezegd in dit artikel ga bidden in een moskee die vlakbij is

222 Ikke44    
9 maanden geleden door Ikke44
0
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Beelden van blanke jongens die in elkaar gero...
Ik zie ze steeds vaker: Beelden van blanke jo...

21 uur geleden door Hangingmen

’Vlees moet op rantsoen’
Nederlanders mogen zich opmaken voor een vlee...

1 dag geleden door in holland

Wilders ziet samenwerking met FvD wel zitten:...
Geert Wilders ziet een samenwerking met Thier...

18 uur geleden door Inter

Eu wil niet heronderhandelen als Brexit akkoo...
Volgens minister buitenlandse zaken Heiko Maa...

21 uur geleden door kovichni

Een achtergehouden review ‘bewijst dat...
Gezondheidsgroeperingen voeren campagne voor...

16 uur geleden door kwatta


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Denisova
'Ex-vrouw PVV-Kamerlid Dion Graus doet aangif...
vreemd verhaal, alsof die beveiligers zich da...

1 minuut geleden door Denisova

Positivo
Verdachte doodrijden geel hesje 'was in panie...
O, de aap komt uit de mouw, het waren dus gee...

2 minuten geleden door Positivo

Weet geen naam
Talkshow van Robert Jensen trekt meer dan hal...
Voor wat betreft zijn optreden in de show....

2 minuten geleden door Weet geen naam

Gunther
Beelden van blanke jongens die in elkaar gero...
Dit geweld hebben puur te danken aan alle D66...

2 minuten geleden door Gunther

Wilmama
Een achtergehouden review ‘bewijst dat home...
@109Wat is er redelijk aan? Het lijkt er ee...

3 minuten geleden door Wilmama

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig