Binnenland
  • 6
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft stilzwijgend belangrijke veiligheidsmaatregelen rond de verkiezingen teruggedraaid. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De uitslag is daardoor niet veilig, volgens IT-experts. ...

7 maanden geleden door RTL Nieuws

REAGEER MET EEN EMOJI
1
8

Leuk om te weten dat niemand bij de computers kan als ze niet op het net zijn aangesloten.. oh wacht https://thehackernews.com/2018/03/air-gap-computer-hacking.html
Afijn. Orwelliongren doet er weer alles aan om zoveel mogelijk gesjoemel te faciliteren. Er zullen wel heul veul D'66- en karteltellers zijn. Even proefdraaien voor de volgende 2e kamer verkiezingen. Al die lokale partijen zijn een kruis, zeg nou zelf, zo raak je toch je machtssbasis kwijt? En dat allerlaatste referendum moet natuurlijk geen vette 'nee' opleveren. gluren en loeren is een veel te leuk tijdsverdrijf.

1 Ness    
7 maanden geleden door Ness
2
Meld

"Het is nog steeds slecht beveiligde software," zegt onafhankelijk expert en ethisch hacker Sijmen Ruwhof. Hij vond meer dan 50 veiligheidsproblemen (.pdf), waarvan een 'kritiek' en tien met een 'hoog risico'.

"Er is wel wat vooruitgang geboekt ten opzichte van vorig jaar", zegt ethisch hacker Ger Schinkel. "Maar er had meer kunnen gebeuren, het valt tegen. Het programma gebruikt verouderde Java-software, terwijl van Java bekend is dat als je het een gatenkaas is, als je het niet up to date houdt."

''​Nederlands bekendste hacker en oprichter van XS4all Rop Gonggrijp vindt het ‘schokkend’ dat weer op onveilige software wordt vertrouwd. “10 jaar geleden hebben we al aangetoond dat je niet kunt vertrouwen op stemcomputers'

' Alles wat gebeurde rond het tellen van stemmen moest voortaan in aanwezigheid van minimaal twee personen en alle stemmen werden niet alleen met de computer, maar ook handmatig opgeteld. Die maatregelen draait huidig minister Kajsa Ollongren nu terug.

'De gedachte achter die beslissing is dat de nieuwe versie van de software volgens haar voldoende beveiligd is tegen hackers'

die mevrouw Ollongren...

2 Grootmoeder    
7 maanden geleden door Grootmoeder
1
Meld

"Het gaat om maatregelen die vorig jaar werden genomen, nadat uit onderzoek van RTL Nieuws was gebleken dat de software waarmee stemmen worden opgeteld vol lekken zat. Hackers hebben door de onveilige software de mogelijkheid om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden."

Waar het in werkelijkheid om gaat, is dat hackers, die verstand hebben van die dingen, wel eens zouden kunnen ontdekken dat er met de apparaten zelf gesjoemeld is. Soros heeft een fabriek van die stemcomputers. Een deskundige, die recentelijk zelf aan die dingen had gewerkt, viel het op, toen hij zijn stem uitbracht voor de presidentsverkiezingen, dat toen hij op "invoeren" drukte, nadat hij zijn kandidaat had ingedrukt, in de laatste micro-seconde de computer overflitste naar de tegenkandidaat, die hij NIET gekozen had. En zoiets kun je dan naderhand heel gemakkelijk uit de computer(s) verwijderen, alsof het er nooit is geweest.

Papier, alsjeblieft! Fysieke papiertjes kunnen altijd achteraf herteld worden, DAT valt te controleren, wat er in een computer gebeurt qua registereren/tellen, niet.

3 Wendel    
7 maanden geleden door Wendel
2
Meld

@3 volgens mij gaat het hierom de stemtelling die per computer wordt verwerkt, van het stemmen via een stemcomputer is volgens mij nog geen sprake. Dus bij twijfel kan altijd alles nog handmatig worden geteld.

4 Roy-050    
7 maanden geleden door Roy-050
2
Meld

Nice.

5 Schildpad    
7 maanden geleden door Schildpad
0
Meld

Een Russische gemeenteraad, het is weer eens iets anders!

6 zeikenderechter    
7 maanden geleden door zeikenderechter
7
Meld

"De software gelooft alles. Er zit geen integriteitscontrole in, geen fraudedetectie en geen inbraakdetectie: de verkiezingssoftware vindt alles prima."

Ik neem aan dat de software ontwikkelaar Gepetto heet die tevens de vader is van onze voorgeprogrammeerde Pinokkio?

7 in holland    
7 maanden geleden door in holland
1
Meld

Ik begrijp het probleem niet.
In onze gemeenten zijn ongeveer 100 stembureau's.
Per bureau worden de stemmen (met de hand) geteld.
Per bureau komen daar een lading getallen uit:
-een lijstje met 10 partijen. (en dus 10 getallen)
-een lijst waar ook de voorkeursstemmen apart vermeldt worden.
Vooral die eenvoudige lijst is van belang.
Wat een gemeente kan doen is naast de landelijke software ook een data sheet maken op een 2e offline pc met een extra beeldscherm waarop iedereen mee kan lezen en daarvan af en toe een print op papier te maken.
Het is zeer onwaarschijnlijk dat het iemand lukt twee verschillende systemen te hacken, vooral als ie niet weet welke programma's op de offline pc draaien. Zelfs als het zou lukken, dan kan ie de prints niet veranderen.

8 Jackd    
7 maanden geleden door Jackd
0
Meld

@4 : Het probleem ontstaat als alle getelde stemmen alleen nog de computer ingaan.
De ingevulde stembiljetten worden inderdaad minimaal 3 maanden (dacht ik) bewaard,
maar als de computer geloofd wordt zonder verder te controleren, dan kan het fout gaan en vergeet niet dat een groot deel van de mensen die erbij betrokken zijn geen it-specialisten zijn..

Ook is het heel belangrijk om hier heel streng in te zijn, een glijdende schaal is gevaarlijk, er is geen enkele reden om niet ook hangmatig op te tellen. Als we normaal gaan vinden dat die controle er niet meer is, dan geven we ons stapje voor stapje over aan degene die de computer programma's maakt. Voor hackers ben ik niet zo bang, wel voor deze minister die de zeggenschap heeft over de software.

9 Jackd    
7 maanden geleden door Jackd
0
Meld

@1 : air gap: Leuk, maar zeer onwaarschijnlijk buiten een proefopstelling of zeer veel onderzoek.
Verder kan er eenvoudig rekening mee gehouden worden: gebruik een computer zonder microfoon of speakers, demonteer een eventuele interne-pc-speaker.

Als je denkt dat er karteltellers zijn, dan kan je gaan controleren bij een stembureau.

10 Jackd    
7 maanden geleden door Jackd
0
Meld

@4 : Nog wel, na veel protest. Wat ze ook niet doen, in US wel, is het aantal mensen, dat is komen opdagen (je moet je identificeren om te stemmen) vergelijken met het aantal getelde papiertjes.

11 Wendel    
7 maanden geleden door Wendel
0
Meld

50 zwakheden in de software! Daar is de AIVD weer heel blij mee, die na toestemming van hun baas Ollongren, ja zij weer, overal in mogen, "om te controleren"?
Motie van wantrouwen tegen Ollongren. Zij heeft zo de mond vol van "Russische hackers en beïnvloeding" maar zet nu zelf de deur open! Heb je soms zelf een team hackers Kajsa?
Iemand die verkiezingsbeveiliging stilzwijgend weer teniet doet is NIET TE VERTROUWEN!
Beter deze hele coalitie van collaborateurs naar huis.

12 logikus    
7 maanden geleden door logikus
0
Meld

Waar hebben ze deze amateuristische mevrouw eigenlijk gevonden?

13 Gandalf    
7 maanden geleden door Gandalf
0
Meld

@13 Pechtold kwam haar tegen op een veiling!

14 Nicks R. Van    
7 maanden geleden door Nicks R. Van
0
Meld

Oplossing is je stem van 'n uniek nummer te voorzien door jouw gekozen...
En dat nummer moet dan weer terug te vinden zijn als getelde stem bij de partij en kandidaat waarop je hebt gestemd......
Waarom??
De politiek is tegenwoordig natuurlijk absoluut niet meer te vertrouwen...!!

15 Chat Baker    
7 maanden geleden door Chat Baker
0
Meld

[email protected] Ik denk dat ze van hogerhand de opdracht heeft gekregen om Nederland zo snel mogelijk te globaliseren ....en in dat proces is geen plaats meer voor democratie...

16 Chat Baker    
7 maanden geleden door Chat Baker
0
Meld

Duh, ze weten tegenwoordig alles beter en advies tja daar zit het woordje vies in en dat vinden ze dan ook.
de hooghartigheid is echt het enige wat ze verspreiden.

17 Gratiebarmhart    
7 maanden geleden door Gratiebarmhart
0
Meld

@13
Op de Bilderberg conferentie.

18 Reactie    
7 maanden geleden door Reactie
0
Meld

@15
Dat klopt ben ik bang, ik ben namelijk één keer in mijn leven mijn uitgebrachte stem gaan controleren, na de afgelopen Tweede Kamer verkiezingen.
Ik had gestemd op Ewald Engelen die op positie 10 stond voor de partij voor de Dieren.
En wat bleek vanuit mijn stembureau was er geen enkele stem op hem geregistreerd.

Ook zaten er verontrustende verschillen tussen de eerste telling op partijniveau en de tweede telling op kandidaat niveau in mijn gemeente Midden Delfland.

Bij de tweede telling waren er op eens 48 stemmen bij gekomen, maar toch waren er drie dalers: DENK verloor 10 van haar 54 stemmen, VNL 3 van haar 57 en PvdD 1 van haar 294. Andere partijen hadden meer stemmen gekregen, de drie grootste stijgers: VVD+19, CDA+19, D66+8.

19 Reactie    
7 maanden geleden door Reactie
0
Meld

We weten dat de overheid niet te vertrouwen is dus waar verbazen we ons dan over?
Ik zie persoonlijk een heel eenvoudig middel om elke hack tegen te gaan:

Stemmen worden handmatig per bureau geteld (met minimaal2 mensen die niet van dezelfde partij zijn!) Uitslag gaat op vel papier met handtekeningen eronder. Papier inscannen en als pdf doorsturen. Vervolgens wordt de pdf ( van elk stembureau) op de gemeentelijke website gezet.
De totaal uitslag kan dan door iedereen worden gecontroleerd en de mensen van elk stembureau kunnen direct zien of hun cijfers nog kloppen zoals ze op de website komen. Hoe wil je dan nog de uitslag beïnvloeden? Op die manier heb je elke mogelijke controle mogelijk gemaakt. Zo moeilijk is het dus volgens mij echt niet.

20 PFL    
7 maanden geleden door PFL
0
Meld

Als de uitslag bevalt is er niets aan de hand natuurlijk. Maar als de uitslag niet bevalt zitten de russen er achter.

21 benbenieuwd    
7 maanden geleden door benbenieuwd
0
Meld

Als het resultaat straks goed uitkomt, hoor je deze politici vast niet klagen .....
en bij een vreemd (niet welwillend) resultaat wordt er geroepen dat er hackers actief zijn geweest.
Dus win-win situatie voor Ollongren en Rutte.

22 FeHa    
7 maanden geleden door FeHa
0
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
De werkzaamheid van homeopathie: ‘De ko...
Als kind kreeg ik regelmatig korreltjes Nux V...

20 uur geleden door kwatta

Trump zegt dat hij 'natuurlijk instinct...
President Donald Trump vertelde de Associated...

1 dag geleden door Denisova

PVV: verbied anti-Zwarte Piet protest bij int...
De PVV in de Haagse gemeenteraad roept burgem...

4 uur geleden door Ignatia

Jetten: Nederlands lidmaatschap EU moet in de...
D66 wil het lidmaatschap van de Europese Unie...

9 uur geleden door AD

CBS: Nederlanders emigreren massaal
Statistiekjes- en grafiekjestijd. Volgens het...

6 uur geleden door Inter


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Kubusje
PVV: verbied anti-Zwarte Piet protest bij int...
@221 Nee hoor. Met het lijkt erop dat jij jal...

minder dan een minuut geleden door Kubusje

Jeb
Gevolgen klimaatverandering al duidelijk zich...
@21 U heeft nul posts...

minder dan een minuut geleden door Jeb

E. BruinO-O
De bestorming van Europa en zijn prijs...
Arm Europa...

1 minuut geleden door E. BruinO-O

Dachtutniet
'Pakje sigaretten gaat meer dan een tientje k...
Rokers gaan stoppen, het wordt te duur. Prima...

1 minuut geleden door Dachtutniet

Jeb
Gevolgen klimaatverandering al duidelijk zich...
@25 idereen weet dat het klimaat om de 30 jaa...

2 minuten geleden door Jeb

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig