Ermi

Ermi

@Ermi

0 Volgers 0 Volgend


Mijn ervaring is dat veel mannen het zelf moeten uitzoeken. Opgroeien met een verwrongen manbeeld waarin vooral geen gevoel moet worden getoond. Maar door het onderdrukken van gevoelens of emoties houd je ze juist vast.

Hoeveel mannen hebben geleerd dat je boosheid, wat in principe levenskracht is, mag voelen en uiten? Het onderdrukken van boosheid kan leiden leiden tot angsten, depressie, piekeren, lichamelijk klachten. Wat heerlijk dat er een festival is waar je je longen uit je lijf mag schreeuwen, dat schoont op. Boosheid uiten zonder dat iemand de dupe ervan wordt.

Ik heb eens meegemaakt dat in een vol cafe een dronkaard zomaar klappen kreeg. Niemand greep in, niemand durfde. Ook ik was bang, vooral voor de repurcusies die zouden kunnen volgen, maar ik greep wel in. Een kroeg vol stoere mannen die zichzelf hoogstwaarschijnlijk een excuus vertelden om niet in te grijpen. Mannen die geen verantwoordelijkheid namen, mannen die zichzelf verhaaltjes vertellen.

In het mannenwerk leren mannen uit hun hoofd te komen, uit de verhaaltjes en weer in hun lijf. In je lijf, in je bekken daar vind je kracht. Als je weer mee leert verbinden dan durf je zoveel meer.

In je hoofd, in je stoere verhalen, vind je geen innerlijke veiligheid, geen manlijkheid. Je denkt van alles tot je er echt voor staat. Waarom denk je dat soldaten marcheren, stamp, stamp, stamp of krijgers springen met hun hakken op de grond. In je lijf uit je hoofd.

Maar er is ook het hart. Liefde of verbinding of je het ook wil noemen. Snappen dat er meer is dan je kleine ikje. Verantwoordelijkheid nemen. Voor jezelf, je eigen behoeften, voor mensen om je heen, voor de natuur.

Veel mannen leren dit niet, want ze worden opgevoed door hun mamma, die het het beste met hen voorheeft. Maar ze missen iets essentieels ‘Heb jij weleens samen met je vader hutten gebouwd, gezeild, metaal of hout bewerkt? Heb je samen muziek gemaakt, gesport, een survivaltocht gedaan, bier gebrouwen, een huis verbouwd, vuur gemaakt en gekookt? Heb je van hem geleerd hoe je een bedrijf opzet, een instrument bespeeld, de wereld verkent, je grenzen verlegt? Heeft hij je verteld hoe je blijft staan bij de wispelturige emoties van een vrouw of hoe je haar kan veroveren of beminnen? Heeft hij je leren omgaan met alledaagse problemen of hoe jij voor jezelf moet opkomen, bijvoorbeeld als je werd gepest? Leerde hij je risico’s te nemen, stappen te zetten om jouw dromen te realiseren? Heb jij broederschap ervaren? En voelde jij je onvoorwaardelijk gesteund, zodat jij jezelf leerde accepteren?’

Veel mannen dus niet. In het mannenwerk leren mannen weer dingen met elkaar te ondernemen? Misschien compensatie voor wat er vroeger niet was.

Door te delen, je kwetsbarheid, je verlangen, je angsten, je boosheid, je schaamtes te delen. Leer je dat je niet alleen bent. Je leert dat dat het vaak vrij normaal is. Je leert jezelf te accepteren en daardoor sta je veel sterker.

Je durft nu ook zonder drank een vrouw aan te spreken, je komt je angsten steeds meer zonder schaamte onder ogen, waardoor je nu wel een grote stap durft te zetten. Niet meer zo bang om door de mand te vallen. Je mag namelijk door de mand vallen, iedere keer weer.

Mannenwerk, er zal vast ook onzin tussen zitten, maar het onderzoek, het samen met mannen erop uit gaan en te delen. Ik kan het iedereen aanraden.

Ermi    
meer dan 4 jaar geleden door Ermi
Zoeken
Nieuw op Nieuwskoerier?
Registreer nu en krijg je eigen gepersonaliseerde tijdlijn!
Aanmelden bij Google Registreren met een e-mailadres
Trends voor jou
Wie te volgen
Laatste reacties
Reconquista
Omgekeerde vlaggen zetten CDA aan tot zoektocht naar onvrede

""In onze zoektocht naar wat hierachter zit kwamen we tot de conclusie dat Nederland uit balans is geraakt""Nee het CDA is uit balans geraak...

4 minuten geleden geplaatst door Reconquista

smurf
Malek F. stak drie mensen neer en maakt kans op verlof: slachtoffer ‘leeft voortdurend in angst’

@3 Yep, en het einde is nog niet in zicht....

12 minuten geleden geplaatst door smurf

ABRACADABRA
“NPO-bestuur valt de democratie aan” - Ongehoord Nederland

@1 ik hou er wel van hoor, moddergooien. oke, niet tè, maar anders wordt het zo'n saaie en eentonige eenheidsworst, dus van mij mag het. overdr...

16 minuten geleden geplaatst door ABRACADABRA

pickwick
Malek F. stak drie mensen neer en maakt kans op verlof: slachtoffer ‘leeft voortdurend in angst’

D66 Approved ! Das koeltoer man koeltuuuuuuur !...

17 minuten geleden geplaatst door pickwick