Gijzelsoftware gijzelt computers. (nu.nl)


Beschrijving niet beschikbaar ...

door in holland in Internet  ·  63 Reacties

  • 1
  • 1236x gelezen
Reageer met een Emoji
4

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

wtf..

1
51 Sjaak Trekhaak

Ook een keer ransomware gehad.
Laptop gelijk uitgezet (echt uit) vervolgens opgestart in safe mode (met internet).
Ik heb maar een comp. dus deze laptop moest het ook weer oplossen.
Gezocht naar een programma dat dat virus onschadelijk kon maken en dat was er idd. (ik ben natuurlijk niet het eerste doelwit van zo'n virus).
Progje gedraaid - en daarna niets meer aan de hand.

Geluk gehad, zal wel een softe versie zijn geweest.

Maar een herinstallatie zit ik niet op te wachten. Is er nou echt geen andere oplossing (anders dan elke dag een image van je schijf te maken)?
Of zou je @4 kunnen uitleggen (of een linkje) wat je bedoelt met "systeembestanden apart zetten"?

1
52 Querido not

@50
Komp u ter hulp is en non profit organisatie die geen enkele winst maakt.
De initiatiefnemers/vrijwilligers leggen er zelfs geld bij.

0
53 in holland

@50
Ik denk dat @48 wel verstand van zaken heeft en het zeker geen onnodige paniekzaaierij is , het is natuurlijk niet bepaald een komische grap als iemand zn pc gegijzeld word door een kwaad virus , los dat maar eens op als de computernoob die de gemiddelde internetgebruiker is .
De informatie die In Holland gaf is wel goede informatie , niet voor elke leek te volgen dat is waar want welke computernoob fix zoiets eventjes met een handleiding, dan moet iemand wel wat basiskennis van een computer hebben.

1
54 techcenter

@52
Je hoeft niet elke dag een image te maken.
Je verdeelt de harddisk in 2 stukken. Een C en een D
Dan verplaats je de data, documenten,foto's etc. naar een aan te maken map op D.
Dat staat allemaal in dat Word bestand.
Een nieuwe image van C maken is alleen nodig als er programma's worden toegevoegd of en nieuwe printer geïnstalleerd.

0
55 in holland

@55 Helder, bedankt.
Dus van C (systeem) alleen bij belangrijke wijzigingen een image maken.
(En bij een eventueel terugzetten van de image nog even updaten).
En van D regelmatig een backup maken.

Er komen nog wat vrije dagen aan. Dus ik kan wel even aan de bak.
Als ik terugdenk aan mijn 1e PC - een C64 - dan is er veel makkelijker geworden. Maar evenzoveel onveiliger en daardoor soms lastiger.

1
56 Querido not

Ik denk dat een aantal mensen toch denken vanuit een verkeerd referentiekader. Ze denken bij een virusuitbraak bij een grote Universiteit aan hun computer thuis. Zo moet je niet nadenken. Ten eerste is de kans vrij groot dat er geen PC's worden gebruikt omdat dit niet tot nauwelijks te beheren is. Het gaat zeer waarschijnlijk om een VDI omgeving en dan hoef je alleen maar voor de Windows 10 werkplekken de virtuele desktop systemen opnieuw uit te rollen. Dit gebeurd dus allemaal op de servers. Ook de servers zullen allemaal virtueel zijn aangezien ik de laatste 10 jaar niet meer een fysieke server ben tegen gekomen in een grote organisatie. Als die server op de campus draaien dan staan ze zeer waarschijnlijk op een SAN. Dan kan het zijn dat ze gebruik maken van SAN sanpshots en dan is het een kwestie van de snapshot terug zetten maar het kan ook zijn dat ze van backup moeten terughalen en dan ben je iets langer kwijt. Toch zal ook dit relatief snel kunnen gaan.

We hebben het over een organisatie met 4.400 medewerkers en 18.000 studenten. De kans is dus erg groot dat we het over meer dan 3.000 computers hebben. Dat kan je niet even oplossen door langs al die computers te lopen en daar met een DVD'tje een nieuwe installatie op te zetten. Zelfs als je slechts 10 minuten per werkplek bezig bent en je zou dag en nacht doorgaan dan ben je nog minstens 3 weken bezig. Dat is niet acceptabel. Enig idee hoeveel het kost als 3000 medewerkers niet kunnen werken gedurende minstens 3 weken? Dan hebben we het nog niet eens over de 18.000 studenten. Als we het al over bijvoorbeeld fysieke laptops hebben dan zullen die laptops via het netwerk met multicast en PXE boot een nieuwe installatie moeten krijgen.

Zoals ik al eerder heb gezegd kan dit binnen een paar minuten tot een paar uur opgelost worden als je al je zaakjes goed voor elkaar hebt maar kan dit een regelrechte ramp zijn als je geen idee hebt waar je moet beginnen omdat je je zaakjes niet voor elkaar hebt. Ik heb lang geleden voor een Universiteit gewerkt en die hadden hun zaakjes niet voor elkaar en die zouden hier niet zomaar zelfstandig van kunnen herstellen.

Vergeet ook niet de cultuur van Universiteiten. Daar heeft iedere afdeling vaak zijn eigen ICT strategie en de mensen die daar de beslissingen nemen die worden vaak niet gehinderd door enige kennis op ICT gebied. Ze varen vaak blind op de adviezen van externe partijen die vaak maar één doel hebben en dat is meer uurtjes verkopen. Dat UM volgens tweakers geen beroep kan doen op Fox IT en daarom maar hulp is gaan vragen bij de Universiteit van Antwerpen zegt eigenlijk al genoeg. Zoals ik al in @35 zei moet hier een standaard procedure voor zijn. Het herstellen van een dergelijke situatie zou al lang getest en gedocumenteerd moeten zijn. Als je zelf de kennis niet in huis hebt zou contractueel support moeten zijn vast gelegd met een bedrijf als Fox IT. Dan kan Fox IT niet zeggen dat ze even niemand beschikbaar hebben. Dat contract is er dus duidelijk niet en dan komen klanten die wel voor dergelijke support betalen op de eerste plaats bij Fox IT. Zoals ik nu lees op Tweakers is het totale chaos in Maastricht.

0
57 RazorBlade

@56

in feite gaat het erom dat je je OS (Operating System zoals bijv. Windows 10) gescheiden hebt staan van je bestanden. Van je OS maak je dan een "image". Dit kun je bijv. om de 2 weken doen. Je OS verandert echter niet alleen als je een programma of een printer installeert, maar het verandert continu. Er worden regelmatig op de achtergrond (zonder dat je het in de gaten hebt) updates gedownload en geïnstalleerd. En ook allerlei instellingen die u doet, kunnen in (een deel van) het OS worden opgeslagen. Zorg dat je altijd 2 images hebt, de laatste image en de voorlaatste image. Mocht de laatste dan niet werken, kun je terugvallen op de voorlaatste.

In geval van ransomware kun je dus terugvallen op je image en op die manier je OS herstellen. Echter ... ransomware kan niet alleen je OS aantasten, maar ook je bestanden op een of andere manier versleutelen, waardoor je die niet meer kunt openen. Dat los je niet op door een image terug te zetten. Daarom is het altijd raadzaam om regelmatig een normale back-up (dus geen image) te maken van je bestanden (foto's, Word-documenten enz.). Bij voorkeur doe je dat op een externe harde schijf of usb-stick. In het geval van een externe harde schijf, moet dit een harde schijf zijn die je kunt uitschakelen. Als de schijf namelijk altijd is ingeschakeld en je getroffen wordt door ransomware, dan zullen de back-up bestanden op die harde schijf ook versleuteld worden en heb je dus helemaal niks aan je back-up.

1
58 Kopkaas

@56 ,

bespaar je de moeite.
Al maak je honderd partities aan, je hebt nog steeds 1 harde disk waar je data op staat en waar je geen virus wilt hebben.
Maak regelmatig een backup van belangrijke data en zorg dat je een betrouwbaar antivirus programma hebt draaien.

1
59 jodelatedieho

* Verwijderd door de redactie *

60 nosuchname

@37 , merci. Heb ik niet nodig. Draai op laptops Linux, en klein serverparkje OpenVMS en Unix.

0
61 caso

@60

Gaat het een beetje met je? Dit is een Nederlands forum dus graag in het Nederlands reageren. En jezelf vragen gaan lopen stellen heeft ook geen enkele zin.

"chances are the hackers delete your partion table.."

En als je dan toch interessant wil lopen doen, het is een "partition" table en niet een "partion" table. En die hoeft helemaal niet vernield te worden door een hack, en als je goede imaging software hebt, dan staat er een afzonderlijke rescue sector op je harde schijf.

1
62 Kopkaas

Maakt u geen zorgen mensen. Zodra Huawei 5G over het hele land heeft geïnstalleerd, zullen wij geen last meer hebben van hackers. Dan gaat al uw data direct naar China toe, veel goedkoper en efficiënter dan constante hack aanvallen.

0
63 Klompenbrekertje

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Rinze
Iraaks parlement stemt in met antihomowet: ‘Morele verdorvenheid’

Goh het lijkt Rusland wel...

1 minuut geleden geplaatst door Rinze

wildersfan
Iraaks parlement stemt in met antihomowet: ‘Morele verdorvenheid’

@11 Die was helaas niet bereikbaar voor commentaar....

1 minuut geleden geplaatst door wildersfan

wildersfan
Poetin: "We vermoorden een groot aantal Britten en Fransen in Oekraïne" ! - Dissident.one

@88 Dat zuig je uit je duim....

4 minuten geleden geplaatst door wildersfan

Graaier1000
Leon Verdonschot: 'Wilders, je bent een vriend van Orbán óf van de Joden'

"Toon ook eens aan dat jij niet in #6 begint met op de persoon spelen."@141 Wedergeboren met afschrift aan lezers/reageerders van NK,Waa...

4 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

wildersfan
Poetin: "We vermoorden een groot aantal Britten en Fransen in Oekraïne" ! - Dissident.one

@87 Ik heb geen iq van 160 zoals jij, dus dat zou kunnen....

4 minuten geleden geplaatst door wildersfan

GreyB
Poetin: "We vermoorden een groot aantal Britten en Fransen in Oekraïne" ! - Dissident.one

@86Maar Poetin geeft gelukkig wel om de levens van eenvoudige mensen in Oekraïne, proest...Lul niet zo uit je nek.....

6 minuten geleden geplaatst door GreyB

LoydMorris
Iraaks parlement stemt in met antihomowet: ‘Morele verdorvenheid’

Hoe kijken onze politici hier nu tegenaan? Van Wilders weten we het inmiddels wel. . . Jetten zal het ook niet leuk vinden. . . Maar ...

7 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

wildersfan
Iraaks parlement stemt in met antihomowet: ‘Morele verdorvenheid’

@9 Een roze gevangenis met slingers. 🤩...

7 minuten geleden geplaatst door wildersfan

Snorrie
Poetin: "We vermoorden een groot aantal Britten en Fransen in Oekraïne" ! - Dissident.one

@86Dat snap je dan weer helemaal verkeerd....

8 minuten geleden geplaatst door Snorrie

LoydMorris
Jaimie Vaes: ‘Ik ben niet vies van een prikje hier en daar’

Dit soort sukkels durven zich over 20 jaar niet meer in het openbaar te vertonen. . . . ....

10 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

NK. App
Frendz4mConnecticut PornGrandmalesbiansBouncy Perky TitsMotherless VomSexo XvieosFoto De Mulheres Bonita PeladaFaye Marsay Movies And Tv ShowsLucky Anne BangbusMeowriKareena Sex VideoIndian Malayalam SexRebtube PornInteracial PawgNudes CelebritiesPo RndudeSexstories AuntV-tuber PornMinigabysSunny Sex XnxxVideo Cartoons PornThumbzillAi EuheraDesi Xxx Hd DownloadSexiest Anime Milfsالتويتر سكسHot Big TityRomantic Xxx VideoPornhubnurseXxx MandingoQuadrinho Eroticos GayPorn From KenyaXhamaster IndanBengali Sex Hd VideoNubil FilmLiterotiicaTruthordarepics.comSister And Brother Xxx HindiAunty Xxx TamilPorn Free GamesJordi Sex HdBengalifuckingHd Family Strokes VideosNude Oil WrestlingManga PrigineAmouranrh NudeXvedio EbonyXnxx Com 2014Boudi SexSunny Leyon XxxHot Romantic Couple SexWedgie PornhubPhilippinexxxErotic BeautesPornographie Des NoirsChun Li R34Hot Kiss XxxHindi Adult ComicsXxx Video Full Hd MovieDarkskinsnickerBig Black Booty Naked中国 色情Porn.coimTelechargement Video XhamsterNude Joyce DewittSextuneNikki ThorneXxx Mom HotelTeenhairy PornNohemyorosco LeaksAnime Hentai VideoNude Scuba DiveFcnchatDuke HardcorehoneysWoder Woman NudeImthejay NudeEbony Big BooIndian Xxx PicXxxii VedoYummy PussyGhetto TiubeViphentaiclubMera Badla RevengeVrkm-1046Models PornR PornvideosBrrazers Porn VideosX Vedeo HdKannada Hot VideosVideoporno Esperanza GomezPoonam Sharma NudeNicole Aniston Creampie CompilationVr OrgyTube.perverzijaTukif MangaBig TittyBokep SdnMadisonmoores OnlyfansKelly Kay NakedBoss Wife PornIndian Old Lady SexReina Rae CreampieSloppyblowjobsHomemade Wife Sharing VideosRedgufFake Pornhub2048论坛Big Tits VidzPaige SteeleGenshin Impact Po RnMuslim XnxxAdam4adam.NattbabeBlacked New VideosGroup SecIndian Bathing XxxKajol Hot SexLantti IrresBrazzer Indian MomEroticporn StoriesCamp BuddyMaryjane PornJapanese Movie SexxxPorntube WildNude 2018Adult X Rated VideosMelia Kreiling NudeDoleful Eyes Supple Thighs FacialabuseHomemade Gay SexDarcialeeLegrand WolfBoob Suck ManPorn Makin LoveAsmr 福利RubrattingsAustin WildeBig Tittie CompilationMonstr CocksUshi No Otouto MajiHd Porn Hd VideoTeacher Student PormSei Brunehilde Gakuen Shoujo Kishidan To Junpaku No PantyBelle Delphine UncensoredAmeliaviera91 自拍Serena Salgot PornDouble Fisting PornEros GuiedZoo Gay PornJacqueline Bisset Nude