U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Binnenland
  • 6
Een groep Dutchbat-veteranen die bij de val van Srebrenica was, stapt naar de rechter omdat de militairen in 1995 op een 'onmogelijke missie' zijn gestuurd. Ze willen eerherstel, excuses en een symbolisch bedrag. ...

8 maanden geleden door RTL Nieuws

REAGEER MET EEN EMOJI
12

Goed zo. En nu maar hopen dat de politiek ene keer zijn verantwoording neemt en eerlijk toegeeft dat ze de mannen op pad hebben gestuurd voor een vredesmissie, niet met het mandaat om als aanvallende eenheid op te treden.

Met je DIEMACO proppenschieter begin je niks tegen tanks. En als het mandaat er ook niet is om in te grijpen, tsja... Kan je als militair zijnde niets aan doen, en het is als militair niet je taak om een zekere dood op te zoeken.

1 Bluth    
8 maanden geleden door Bluth
3
Meld

Niet huilen dan had je maar nooit millitair moeten worden en ook Nederlandse millitairen hebben smerige dingen gedaan maar niet over gesproken mag worden anders krijg je problemen.

2 Raffa    
8 maanden geleden door Raffa
23
Meld

@2 Ze huilen niet, ze kaarten dingen die fout zijn gegaan aan. Als je daarheen gaat als vredesmacht, met het mandaat de vrede te bewaren, dan kan je niet worden ingezet als aanvalseenheid omdat het mandaat er niet voor is, en omdat de uitrusting er niet voor is.

De DUTCHBAT-veteranen krijgen van vele onwetende personen wel de schuld, terwijl het volledig de fout is geweest van Nederland zelf en van de gehele VN. Een Frankrijk en Amerika die luchtsteun (show of force) weigeren, maar daar hoor je niemand over.

Wat voor smerige dingen hebben Nederlandse militairen gedaan in Srebrenica?

3 Bluth    
8 maanden geleden door Bluth
2
Meld

@2 Een beetje meer respect voor die militairen zou wel op zijn plek zijn.

Als je van iemand verwacht dat ie een lawine gaat stoppen, zul je hem ook wat meer moeten geven dan een sneeuwschep.

Mocht je die niet begrijpen, dan heb ik net aangetoond dat je je er nooit in verdiept hebt en geen benul hebt waar je over spreekt.

4 Weet geen naam    
8 maanden geleden door Weet geen naam
3
Meld

@2 , Wat een uiterst domme opmerking! Verdiep je eens in de feiten hoe het daar is gegaan. De militairen konden weinig anders doen dan proberen een aanval op henzelf uit te lokken zodat ze dan wel zouden krijgen. Dat hebben ze tevergeefs geprobeerd. De regering heeft ze laten zitten, niets meer en niets minder en uiteindelijk is onze regering de schuldige van die genocide. Maar je zal het maar meegemaakt hebben als mens, want militairen zijn ook mensen, en getuige zijn geweest van het feit dat er zoveel onschuldige mensen zijn vermoord en je totaal machteloos was om het tegen te houden. Dat blijft je je hele leven bij en dan wordt je ook nog eens met je nek aangekeken door geestelijk beperkte mensen zoals jij. Maar ik snap het wel hoor in jouw geval. Het betrof moslims en dan is het allemaal niet zo erg natuurlijk.

5 Dirk2137    
8 maanden geleden door Dirk2137
5
Meld

@3 +++++

6 Dirk2137    
8 maanden geleden door Dirk2137
3
Meld

@5 zodat ze dan wel ondersteuning zouden krijgen.

7 Dirk2137    
8 maanden geleden door Dirk2137
3
Meld

@3 , S. was een rookgordijn.

8 caso    
8 maanden geleden door caso
7
Meld

@8 S... Slovodan? Sinterklaas? Sylvana?

9 Bluth    
8 maanden geleden door Bluth
5
Meld

@9 Goh, wat oh wat zou hij nou bedoelen.................???

10 Weet geen naam    
8 maanden geleden door Weet geen naam
1
Meld

Het grootste deel van de Nederlamders begrijpt best dat die gasten met lege handen tegen een overmacht stonden en ze weinig konden uitrichten. Maar het lijkt me niet handig om in deze vlek te blijven wrijven.

11 Vandeprinsgeenkwaad    
8 maanden geleden door Vandeprinsgeenkwaad
0
Meld

@2 Varken!

12 arcenist    
8 maanden geleden door arcenist
2
Meld

@11 Dat is dus het probleem, het grootste deel van de Nederlanders begrijpt dat NIET omdat de kennis onder de gemiddelde Nederlander wat betreft dit conflict niet aanwezig is.

En, blijven wrijven in deze vlek? Deze veteranen worden al decennia lang met de nek aangekeken. Krijgen geen enkele erkenning voor het werk wat zij hebben verricht. Ze worden uitgemaakt voor van alles en nog wat terwijl er velen vastzitten aan levenslange trauma's omdat ze niet in hebben kunnen grijpen. En dan heb je een overheid die deze veteranen vrijwel geen enkele hulp heeft gegeven... (doet de Nederlandse overheid sowieso niet met veteranen, die kunnen in hun sop gaarkoken, nazorg doen we niet aan in Nederland).

Eerherstel, herstelbetalingen, lijken mij nu wel op zijn plaats. question

13 Bluth    
8 maanden geleden door Bluth
3
Meld

@13 " het grootste deel van de Nederlanders begrijpt dat NIET omdat de kennis onder de gemiddelde Nederlander wat betreft dit conflict niet aanwezig is."

Waardoor ze zich helaas niet gehinderd voelen toch reacties als @2 te schrijven.

Maar goed, niet verdiepen in zaken maar wel een stellige mening presenteren, dat beperkt zich niet tot dit onderwerp alleen helaas.

Zoals ik ooit een keer las:

Het enige dat eerlijk verdeeld is, is verstand. Iedereen vindt dat ie er genoeg van heeft......... question question

14 Weet geen naam    
8 maanden geleden door Weet geen naam
2
Meld

Wat meer respect voor militairen graag. Gisteren nog gesprekken gevoerd met enkele militairen van het 42e pantserinfanterbataljon (Limburgse Jagers), deze mensen zijn trots op hun baan.

15 Crannbuidhe    
8 maanden geleden door Crannbuidhe
3
Meld

@15 is voor @2

16 Crannbuidhe    
8 maanden geleden door Crannbuidhe
3
Meld

Ik zeg niet dat zij de schuldigen zijn van alles maar de Nederlanders zijn helemaal zo schoon niet geweest. Ik ken meerdere personen die daar zijn geweest en hebben er nu nog trauma's van en andere psychologische problemen aan over gehouden. Ze zijn getekend voor het leven. Een daarvan was later chaffeur bij een bedrijf waar ik werkte. Draaide helemaal door als hij boos werd en scheet bij klanten gewoon voor de deur als hij moest. Allerlei dingen die hij daarvoor nooit had.

Hij zei dat ze er dingen moesten doen die anderen nooit mogen weten en is bedreigd (Want zo gaat dat in het leger) dat als hij vertelde wat daar gebeurde hij nooit meer werk zal kunnen krijgen en dat ze hem ook het leven zuur zouden maken.

Dit hoorde ik tevens van een ander oudgediende die bij anderen vrienden van mij altijd op bezoek kwam uit Utrecht. Hij was chaffeur in Sebrenica en moest letterlijk over mensen rijden en is geknapt toen hij over kinderen moest rijden zelfs als die voor de vrachtwagen gingen staan en zo nog een rits aan extreme dingen.

Het meest zieke wil ik hier nog wel ff kwijt en dat gaat over bepaalde millitaire eenheden die daar gedient hebben waar deze chaffeur moest verblijven op locatie.
Er kwamen meisjes langs waarvan hij niet kon vertellen of ze volwassen waren of niet en kwamen daar voor hulp.
Deze meisjes werden door verschillende eenheden genomen totdat ze krijsend met bloed langs de benen de basis weer verlieten en deze chaffeur werd geacht mee te doen. Hij weigerde dat en is in elkaar geslagen en gedwongen toe te kijken. Dit was een dagelijks ritueel.

Ook deze man leed aan zware trauma's en depressies en ben hem uit het oog verloren en weet zelfs niet meer of hij leeft omdat hij altijd zei dat hij dood wilde na wat hij heeft gezien.

Millitair zijn heeft niets te maken met goed zijn. Iemand die soldaat is geweest is niet beter of meer dan iemand die geen soldaat is geweest. Oorlog voeren is altijd nutteloos.

Het is de macho cultuur die soldaatje spelen rechtvaardig maakt.

Uit Amerikaanse onderzoeken is ook gebleken dat maar liefst 2% van de Amerikaanse soldaten zonder emotie kunnen handelen en de rest eraan kapot gaat met dikke trauma's dus oorlogje spelen is niet gezond en ook niet rechtvaardig.

17 Raffa    
8 maanden geleden door Raffa
13
Meld

@17 "Hij zei dat ze er dingen moesten doen die anderen nooit mogen weten en is bedreigd (Want zo gaat dat in het leger) dat als hij vertelde wat daar gebeurde hij nooit meer werk zal kunnen krijgen en dat ze hem ook het leven zuur zouden maken."

Dit is complete bull-shit. Als je nou een verhaaltje verzint, doe het dan wel goed en zorg ervoor dat je nog een beetje feitelijke kennis in huis hebt. Nu ben je overduidelijk glashard aan het liegen.

18 Bluth    
8 maanden geleden door Bluth
2
Meld

@3
Het is wel een feit, dat de politiek en de militairen(!) die er heen gingen, wisten dat het een 'moeilijke missie' zou gaan worden. Er is vooraf in de kamer voldoende over gediscussieerd bv over wat wel en niet tot de uitrusting zou gaan behoren.
Verstandige militairen hadden kunnen zeggen dat ze daar niet heen wilden: bv baan op zeggen!

Uiteraard werd de missie (van moeilijk naar) 'onmogelijk' toen Frankrijk geen luchtsteun kon of wilde(?) geven.

Maar Dutchbat heeft zich niet erg manhaftig gedragen door bv maar al te veel mee te werken met de Serviërs en te feesten voor het oog van de camera....

Ik zie geen reden voor 'eerherstel', excuses of zelfs symboliek.
Meen dat ook Dutchbat 3 de (veteranen?-)medaille hebben gekregen? Of is dat een lintje(!?) voor 6 maanden buitenlandse missie?

19 Gandalf    
8 maanden geleden door Gandalf
10
Meld

Voor figuren als @2 zou ik wensen dat de militaire dienstplicht weer ingevoerd zou gaan worden.
Wat een "oetlul" sprekende zonder enige kennis van zaken of kennis van toenmalige omstandigheden.
OT.: Eerherstel is wel het minste .......

20 Bezorgde Europeaan    
8 maanden geleden door Bezorgde Europeaan
0
Meld

@18 Tijdens de opleiding van soldaat in welke klasse dan ook wordt met dwang gedaan. Onder extreme druk worden jou dingen opgelegd. Wil jij niet gehoorzamen of denk je dat het een grapje is dan wordt je met harde hand aangepakt. Dit is een normale manier van aanpak.

Schreeuwen en kleineren zijn dagelijkse kost tijdens de opleiding.


Dat jij mijn verhaal van hierboven niet wil geloven is niet mijn probleem maar het is wel degelijk gebeurd. Er gebeuren nou eenmaal dingen die niemand kan verdragen als mens maar zeggen dat het bull-shit is of verzonnen verhaal dan lach ik daar alleen maar om.

Ik zou zeggen zet die roze bril eens af.

21 Raffa    
8 maanden geleden door Raffa
9
Meld

@17 Albert Heijn heeft de Fanta weer in de aanbieding??

22 Weet geen naam    
8 maanden geleden door Weet geen naam
4
Meld

@22 Net als E.meel ook nooit wat zinnigs te vertellen. Genoeg gezegd!!!!

23 Raffa    
8 maanden geleden door Raffa
9
Meld

@21 en @17 ,

U kunt zomaar een succesvolle TV serie kunnen produceren (Netflix).
Wel een fantasie bezit U.

O, wacht even (uit Uw @17 : "Hij was chaffeur in Sebrenica en moest letterlijk over mensen rijden en is geknapt toen hij over kinderen moest rijden...... en ....... "Deze meisjes werden door verschillende eenheden genomen totdat ze krijsend met bloed langs de benen de basis weer verlieten......."), waren dit misschien moslim meisjes of kinderen?
Zo ja, dan weet ik vanuit welke hoek Uw commentaar waait.

24 Bezorgde Europeaan    
8 maanden geleden door Bezorgde Europeaan
0
Meld

@23 "Genoeg gezegd!!!!"

Inderdaad, dat was wel weer genoeg dom gelul van je.

Gelukkig heb je het zelf ook door.

25 Weet geen naam    
8 maanden geleden door Weet geen naam
2
Meld

@19 Je kan als militair niet zeggen dat je er niet heen wilt, en je kan niet zomaar even ontslag nemen. Het is aan de politiek en de leidinggevende om ervoor te zorgen dat de militairen op pad gaan met passende uitrusting welke aansluit bij de missie.

DUTCHBAT is op pad gegaan met uitrusting welke aansloot bij de missie, de vredesmissie. Ze waren op geen enkele wijze uitgerust of zelfs voorbereid op een aanvalsmissie. Inschattingsfout van de Nederlandse politiek waar de DUTCHBAT-veteranen flink de dupe van zijn geworden. Ze hebben zich niet manhaftig gedragen? Jij zou natuurlijk met je DIEMACO-geweertje richting de tanks rennen en dood worden geschoten zonder enig verschil te maken, want zo "manhaftig" ben jij. Chapeau!

26 Bluth    
8 maanden geleden door Bluth
1
Meld

@21 Soldaat is een rang, militair is het beroep. Het is de opleiding tot militair. Er komt geen dwang aan te pas sinds in dienst treden tegenwoordig op vrijwillige basis gaat. Onder extreme druk moet je dingen leren, omdat je onder extreme druk zal opereren in oorlogsgebied. Ja, labbekakkers worden aangepakt, maar niet met harde hand hoor. Het straffen van de rest van de groep terwijl degene toekijkt bijvoorbeeld. Een verbaal standje hoort er ook bij.

Schreeuwen en kleineren is iets wat je in films ziet, en wat vroeger gebeurde, maar tegenwoordig niet meer. Het enige schreeuwen wat er tegenwoordig gaande is, is het simuleren van stress.

Ik geloof je verhalen niet om de volgende simpele reden. Wanneer een militair geheimhoudingsplicht heeft, dan gaat hij niet zomaar even tussen neus en lippen door iets vertellen wat onder die geheimhoudingsplicht valt. En ook al was de militair wel zo dom om dit te doen, dan had jij het hier niet neergezet. Dan hoef ik het dus niet eens te hebben over de absurde verhalen die jij hier neerzet om te duiden dat je op je duim zuigt.

27 Bluth    
8 maanden geleden door Bluth
1
Meld

Wat een helden waren dat,..

Ik zie ze nog feesten en dansen met de vijand,..zucht

https://www.youtube.com/watch?v=-tQCQzdfnKc

28 iedereen heeft recht op mijn mening    
8 maanden geleden door iedereen heeft recht op mijn mening
8
Meld

Dutchbat is natuurlijk keihard in de steek gelaten door de VN. Als zij gewoon luchtsteun hadden gegeven had dit allemaal voorkomen kunnen worden.

Maar de beelden dat Dutchbat militairen zich gezellig verbroederen met de Serviërs terwijl ze dondersgoed wisten wat er zou kunnen gebeuren zodra ze zouden vertrekken. Dat is natuurlijk eeuwig beschamend. Niets wat dat ooit nog kan repareren. Die schande hebben ze helaas geheel op zichzelf afgeroepen.

29 Gewoon een student    
8 maanden geleden door Gewoon een student
3
Meld

@29 De verhalen die ik heb vernomen hadden het over een "moetje". Het was geen geval van "oh, laten we eens gezellig met de Serviërs gaan "feesten"".

30 Bluth    
8 maanden geleden door Bluth
2
Meld

@30 En ook niet iedereen zal aan het feesten hebben deelgenomen. Ik vind op zich dat er in individuele gevallen als bewezen kan worden dat Dutchbat militairen zich met grote tegenzin van hun post hebben laten ontheffen er nog wel gesproken mag worden van eerherstel.

Maar wat de commandant betreft die lachend cadeautjes ontvangt van Mladic, en de militairen die vrolijk in de polonaise lopen met de Serviërs. Die hebben het wat mij betreft verspeeld.

Maar dat is misschien een te hard oordeel van de zijlijn. Jij bent immers zelf militair geweest. Jij hebt daar beter zicht op dan ik.

31 Gewoon een student    
8 maanden geleden door Gewoon een student
9
Meld

De Slag bij Jadotstad (nabij het hedendaagse Likasi) vond plaats in september 1961, tijdens interventies van de Verenigde Naties in het Katanga-conflict in Congo. Een door de VN uitgezonden compagnie van het 35 bataljon van het Ierse leger werd aangevallen door troepen die loyaal waren aan de Katangese minister-president Moïse Tshombe, gesteund door Belgische, Franse en Rhodesische huurlingen. Het lichtbewapende Ierse leger hield zes dagen stand en moest zich overgeven toen ammunitie en watervoorraden opraakten.

150 Ieren hielden dagenlang stand tegen een leger van zo’n 5000 man sterk.

Het is dus niet dat er geen precedent bestond voor zo’n situatie.

Had deze Ieren Srebrenica laten bewaken en de geschiedenis was wellicht anders verlopen.

32 Gewoon een student    
8 maanden geleden door Gewoon een student
8
Meld

@21 Ongelooflijk wat kun jij dom lullen.
Je weet totaal niet waar je over praat, respectloos figuur.

33 arcenist    
8 maanden geleden door arcenist
1
Meld

@31 Wij zijn geen vechters,..

We hadden daar helemaal niet deel moeten nemen aan zo,n verantwoordelijke opdracht,.. We hebben als Nederland die mensen de dood in gejaagd, niet meer en niet minder.

Zal altijd een zwarte bladzijde in onze geschiedenis blijven helaas. Niks aan te doen.

34 iedereen heeft recht op mijn mening    
8 maanden geleden door iedereen heeft recht op mijn mening
4
Meld

@31 Ik denk dat wat betreft de hooggeplaatste officieren dit ook is opgelegd vanuit hogere hand. Je van je goede kant laten zien, om de Serviërs te plezieren zodat die zich wellicht zullen gedragen? Ik heb er geen beter zicht op dan jij, de DUTCHBAT-misse was voor mijn tijd en ik kan alleen spreken vanuit de dingen die ik heb vernomen.

Het enige wat ik weet is dat de militair als individu hier geen enkele keuze in heeft.

@32 Dat is het vergelijken van appels met bakstenen. De troepen werden aangevallen, DUTCHBAT is niet aangevallen. De Ieren (ONUC) waren voorbereid op een eventuele aanval en waren naar behoren uitgerust. Ze hadden luchtsteun, en stonden niet tegenover tanks.

35 Bluth    
8 maanden geleden door Bluth
1
Meld

@3 Waarom klaag je zo Bluth?
Vorige week beweerde je stellig dat het goed is dat het leger het eigen vlees niet keurt. Dat het goed is dat de politiek de beslissingen neemt. Beslissingen over mandaat en uitrusting.
De politiek zat fout, dat is mijn punt niet. Mijn punt is dat jij als een blad aan een boom omdraait.

36 Rex    
8 maanden geleden door Rex
3
Meld

@34 "Wij zijn geen vechters,.."

In Afghanistan is anders gebleken. question

37 Bluth    
8 maanden geleden door Bluth
1
Meld

@36 Ja, het is inderdaad goed dat het leger het eigen vlees niet keurt. Dat wil niet zeggen dat de politiek dan maar verkeerde, foute, onjuiste etc. beslissingen mag nemen en dat ik dat dan maar op de koop toe moet nemen.

Kom op zeg, denk even na voordat je reageert en je jezelf plust. question

38 Bluth    
8 maanden geleden door Bluth
2
Meld

@35 Volgens mij klopt dat niet helemaal wat je zegt. Volgens mij hadden de Ieren namelijk de eerste dagen helemaal geen steun van buitenaf, waren ze bovendien zeer licht bewapend en hadden ze een tekort aan munitie. De vijand had beschikking over voertuigen en zelfs ook één jet waarmee ze geloof ik ook aanvallen vanuit de lucht uitvoerden op de Ieren.

39 Gewoon een student    
8 maanden geleden door Gewoon een student
5
Meld

@35 The Katangese attacked while many of the UN Irish troops were attending an open-air Mass. Expecting to take the men off guard, the first attackers moved in rapidly but were spotted by an Irish sentry. A warning shot by Private (later Sergeant) Billy Ready alerted the company to the threat (Ready was wounded in a later exchange of fire).[13][14] A five-day battle ensued.

A combined force of mercenaries, Belgian settlers and local Luba tribesmen attacked the Irish. The attackers had a strength of 3,000–5,000 men, mostly bands of Luba warriors, but also many Belgian, French and Rhodesian mercenaries armed with a mix of light and heavy armament. They also had air support from a Fouga Magister trainer jet, fitted with underwing bombs and machine guns. For the most part, the Irish UN soldiers were armed with only light personal weapons, a small number of water-cooled Vickers machine guns and 60mm mortars. The besieged Irish a number of days later radioed to their headquarters: "We will hold out until our last bullet is spent. Could do with some whiskey".[11]

The Katangese attacked in waves of 600 or so, preceded by bombardment from 81mm mortars and a French 75mm field gun. The Irish soldiers successfully defended against successive waves of attackers from their positions. The Irish Support Platoon knocked out most of the Katangese mortar and artillery positions with accurate counter-battery fire from 60mm mortars. After withstanding four days of repeated attacks, the Irish fired on identified Katangese mortar and machine-gun positions with several hours of continuous and concentrated fire from their own mortars and machine guns.

The fire from the UN Irish positions proved accurate and effective. Mercenary officers were reportedly observed shooting native gendarmes to stem the rout caused in Katangese lines.[15] The Katangese asked Quinlan for a cease-fire, as their forces had been seriously diminished. By this time their effective strength may have been reduced to 2,000 men. Quinlan agreed.

The 500 Irish and Swedish UN troops based in Kamina, and Indian army Gurkhas (seemingly 3rd Battalion, 1 Gorkha Rifles) made several attempts to relieve the besieged Irish soldiers.[8]

A" Company, 35th Battalion, suffered five wounded in action during the six days of the siege.[n 1] The Katangese, on the other hand, suffered heavy losses. Up to 300 were killed, including 30 mercenaries, and an indeterminate number were wounded, with figures ranging from 300 to 1,000. Quinlan, however, had no access to resupply and reinforcements and, with his transport destroyed by the Fouga Magister jet, a breakout was virtually impossible.

Quinlan lacked any clear direction or communication from his superiors, and the Katangese gradually infringed on the cease-fire agreement to undermine "A" Company's position. In the end, with his position untenable, without any clear orders or promise of assistance, having run out of ammunition and food and low on water, Quinlan accepted the second offer to surrender to the Katangese

40 Gewoon een student    
8 maanden geleden door Gewoon een student
6
Meld

@34 Jij begrijpt het. Smerige hoge piefen in het leger drankljes drinken met de vijand. Is nota bene op NPO in het verleden nog op tv uitgezonden.

Dutch-Bat stond erbij en keek ernaar.

Mensen Hypocriet mij wegzetten als fantast en verhalen verteller maar wel Amerika door het slijk halen maar de VS is het kwaad en hebben zich nooit in moeten mngen met verschillende operaties.

Nederland heeft gewoon gefaald en je kan er niets aan veranderen maar dat is de realiteit en een feit. Lekker makkelijk de overheid de schuld geven schaam je.

41 Raffa    
8 maanden geleden door Raffa
2
Meld

@41 , gum idd de Vs niet uit in die periode. En gum de moslims-militanten ook niet uit vlak voor S. Ook huisgehouden in veelvoud.

42 caso    
8 maanden geleden door caso
2
Meld

@41 En jij begrijpt er nog steeds geen fluit van.

Oh ik zat in 93 en 94 in voormalig Joegoslavië..
Dus weet waar ik het over heb.

43 arcenist    
8 maanden geleden door arcenist
1
Meld

De Dutchbatters begrijpen nog steeds niet dat het Srebenicadrama juist uitgelokt is door de NATO-top o.l.v. de VS....! Men wist weken van tevoren dat Mladic naar Srebrenica optrok voor represailles vanwege de aanhoudende terreur door moslimmilities op de omliggende Servische dorpjes! Ondanks al deze voorkennis stuurde de VS het moslimcommando uit Srebrenica naar Serajewo en weigerde de NATO de noodzakelijke en herhaalde verzoeken om luchtsteun.....het drama MOEST plaats vinden! Westerse politiek en media zochten naar het ultieme alibi om Servië als 'het Kwaad' te kunnen afschilderen en bombardementen te legitimeren.....en dat is gelukt.....

44 CoolMemories    
8 maanden geleden door CoolMemories
5
Meld

@43 "...Oh ik zat in 93 en 94 in voormalig Joegoslavië...."

Dan zul jij ook wel de rookpluimen aan de horizon hebben gezien van Servische dorpjes na nachtelijke roof- plunder- en amputatietochten van moslimmilities uit Srebrenica....!?

45 CoolMemories    
7 maanden geleden door CoolMemories
1
Meld

@45 Ik heb daar heel veel gezien en we stonden machteloos.

46 arcenist    
7 maanden geleden door arcenist
0
Meld

@45 , helaas was dat het geval.
@46 , ik ook, gezien, gehoord en geroken.

47 caso    
7 maanden geleden door caso
0
Meld

@47 "... helaas was dat het geval...."

En dat was dan ook de dringende reden van Mladic om Srebrenica in te nemen, de kelensnijders op te sporen en represailles te nemen. Maar de reden waarom Mladic uitgerekend naar Srebenica optrok is altijd systematisch verzwegen door de westerse media.....

48 CoolMemories    
7 maanden geleden door CoolMemories
0
Meld

@48 , correct en tevens juist. Hele smerige politiek mbt balkanisering, zeker ook van Clinton destijds.

49 caso    
7 maanden geleden door caso
0
Meld

@39 De Ieren hadden beschikken over een ondersteuning battalion met mortieren. Ze waren "ingegraven" in een defensieve positie, waren voorbereid op een eventuele aanval. Ze hadden goede geweren, posities met machinegeweren, goede uitrusting en stonden niet tegenover tanks. DUTCHBAT had zich niet ingegraven, waren daar niet om een positie te verdedigen, hadden geen zware machinegeweren, en stonden tegenover tanks.

Appels met bakstenen vergelijken is wat je doet.

@40 Precies, zie je nu ook dat je twee situaties vergelijkt die op geen enkele wijze met elkaar te vergelijken zijn? Of niet, en is dat waarom je dit niet erkent?

50 Bluth    
7 maanden geleden door Bluth
2
Meld

@50 Zie je nou niet dat @40 een totale contradictie is van wat je in jouw reactie op @39 beweert?

De Ieren waren slecht bewapend, slecht bevoorraad en al met al slecht voorbereid op een strijd tegen een leger met een gigantische numeriek overtal. En gingen toch de strijd aan.

51 Gewoon een student    
7 maanden geleden door Gewoon een student
6
Meld

@51 Dat staat daar op geen enkele wijze. Ja, relatief waren ze slecht bewapend, maar ze hadden machinegeweren en mortieren. In vergelijking met DUTCHBAT dus al héél wat meer. Daar komt bij dat ze (Ieren) niet tegenover tanks stonden, en zaten ze ingegraven in een verdedigende positie.

Dit vergelijk jij met DUTCHBAT, die niet aan werden gevallen door de vijand, zij zouden de vijand aan moeten vallen. Deze vijand had tanks, luchtsteun, mortiersteun, en die zou je dan aan moeten vallen? Daartegen verdedigen is een heel ander verhaal, want een positie verdedigen is 1000x makkelijker dan een positie aanvallen. Compleet ander scenario dus. Stop hier nou maar mee, want je slaat echt een compleet modderfiguur.

52 Bluth    
7 maanden geleden door Bluth
1
Meld

@52 “Dit vergelijk jij met DUTCHBAT, die niet aan werden gevallen door de vijand, zij zouden de vijand aan moeten vallen”

Daar heb je overigens wel een punt. Volgens de ROE van de VN vredesmissie had DUTCBAT zeker geen toestemming om op eigen initiatief het vuur te openen?

Het zou echter nog steeds een defensief scenario zijn geweest. Je kan namelijk ook als defensieve partij als eerste het vuur openen. De Serviërs kwamen namelijk op DUTCHBAT af, niet andersom.

Daarnaast lijkt het me zeer aannemelijk dat wanneer het wel tot een treffen tussen DUTCHBAT en de Serviërs was gekomen de VN wel uit noodzaak DUTCHBAT van luchtsteun zou hebben voorzien.

Maar goed, wat mij betreft kunnen we hier ook verder over ophouden. Ik ben natuurlijk geen militair expert, dat heb ik ook ruimschoots toegegeven. Daarom vind ik het ook een beetje jammer dat je zo gefrustreerd reageert. Ik probeer gewoon zo goed mogelijk inhoudelijk over dit onderwerp te discussiëren.

53 Gewoon een student    
7 maanden geleden door Gewoon een student
8
Meld

@53 Oh mijn god, stop hier nou mee. Je bent hier zoveel onzin aan het verkondigen. En waarom?

DUTCHBAT waren blauwhelmen, en die hebben logischerwijs niet het mandaat om als aanvallende eenheid op te treden. Die mogen niet zomaar even het vuur openen. Met een beetje kennis van zaken had je dit geweten.

Nee, het zou geen defensief scenario zijn geweest. Ze zouden de troepen van Mladic aan moeten vallen. Deze troepen bestaande uit bepantserde wagens, tanks, mortieren, enzovoorts. De DUTCHBATTERS hadden een DIEMACO geweer (die toen zeer slecht waren) en dat was het dan wel. Als eerst het vuur openen? Dat is helemaal geen ding om te bepalen wie de aanvallende vs verdedigende partij is.

Ja, als DUTCHBAT aan had gevallen, tegen het mandaat in wat dus ook weer tot juridische problemen zal lijden, dan zal de VN vast steun hebben gegeven. Maar ja, tegen de tijd dat die steun er zou zijn waren alle DUTCHBATTERS mors en mors dood. Is dat wat jij wilde?

Nee, jij bent geen expert dus hoe je mond hier dan ook over dicht. Je hebt nul verstand van het militaire leven, je hebt nul kennis van zaken wat betreft DUTCHBAT, dus waarom hier dan toch je mening als feit verkondigen?

Ik ben gefrustreerd omdat jij hier moedwillig liegt, jij probeert hier moedwillige de DUTCHBATTERS door het slijk te halen. Je hebt geen enkel inhoudelijke kennis in huis, en je reageert alleen om de DUTCHBATTERS door het slijk te houden. Jij wilt geen inhoudelijke discussie want dan had je n wel erkent dat je er de ballen verstand van hebt. In plaats daarvan blijft je dezelfde onzin maar herhalen terwijl ik die onzin al lang al onderuit hebt gehaald. Trol.

54 Bluth    
7 maanden geleden door Bluth
3
Meld

@54 Wat is er opeens mis met jou?

Deze reactie slaat werkelijk nergens op. Ik probeer gewoon beleefd een discussie te voeren. Eentje waarin ik heb aangegeven zeer open te staan voor jou inzicht vanwege je militaire achtergrond. Ik probeer vanuit mijn perspectief gewoon mijn mening te geven en ben benieuwd hoe jij daar uit jouw perspectief over denkt. Niet meer, niet minder. Het is dat je zo achterlijk denigrerend op mijn reacties in gaat. Anders had je me gewoon makkelijk overtuigd van je punt.

Iedereen reageert hier dagelijks op onderwerpen waar ze inhoudelijk eigenlijk geen hol van begrijpen. Jij ook. Moet ik je daar dan ook steeds maar op aanvallen? Ik ga liever eerst gewoon op een normale manier de discussie aan.

55 Gewoon een student    
7 maanden geleden door Gewoon een student
5
Meld

@55 Nee, ga niet zo schijnheilig lopen doen. Jij probeert hier moedwillig de DUTCHBATTERS door het slijk te halen. Jij hebt een mening over iets waar je de ballen verstand van hebt, en velt aan de hand van jouw onkunde een oordeel over de DUTCHBATTERS

Je staat nergens voor open, anders had je niet steeds maar weer door blijven gaan met het verkondigen van je onzin. Ik reageer denigrerend omdat jij hiermee begonnen ben richting Nederlandse militairen. Als je niet kunt incasseren, moet je ook niet uitdelen.

Het is niet mijn taak om jou te overtuigen. Het is jouw taak om jezelf in te lezen, dit heb je nagelaten. Vervolgens kom je met allerlei onzin aanzetten, haal je Nederlandse militairen door het slijk en dan verwacht ej van mij dat ik gewoon normaal blijf reageren om je te overtuigen? Kom op, steek de hand in eigen boezem en realiseer je dat jij je hier zéér onbeschoft gedraagt richting militairen.

Je hebt er zoveel verstand van, dat je serieus dacht dat degene die het eerste schot vuurt de aanvallende partij is. Dat is feitelijk en objectief gezien heel erg dom. Nee, ik reageer niet op dingen waar ik geen enkel verstand van heb, ik ben namelijk niet dom.

56 Bluth    
7 maanden geleden door Bluth
3
Meld
57 Gewoon een student    
7 maanden geleden door Gewoon een student
3
Meld

@56 “Nee, ga niet zo schijnheilig lopen doen. Jij probeert hier moedwillig de DUTCHBATTERS door het slijk te halen”

Dat is onzin.

“Je staat nergens voor open, anders had je niet steeds maar weer door blijven gaan met het verkondigen van je onzin.”

Wederom onzin. Ik probeer gewoon een discussie te voeren.

Op alle groffe denigrerende onzin daartussenin ga ik maar verder niet op in. Geen idee waarom je jezelf als zo’n ongelooflijke lul gedraagt opeens.

“Je hebt er zoveel verstand van, dat je serieus dacht dat degene die het eerste schot vuurt de aanvallende partij is.”

Ho is even. Dat is dus een misverstand. Ik dacht namelijk juist dat jij dat beweerde. Ik zei JUIST dat er zelfs als je zelf als eerste het vuur opent er nog steeds sprake kan zijn van een defensief scenario. Jij beweerde voor mijn gevoel JUIST dat als je het vuur als eerste opent je ook gelijk in het offensief bent.

“Nee, ik reageer niet op dingen waar ik geen enkel verstand van heb, ik ben namelijk niet dom.”

Jij reageert bijna alleen maar op dingen waar je geen snars verstand van hebt. Dit draadje uitgezonderd. Toch is dat voor mij normaal geen reden je denigrerend te benaderen. Dat doe ik alleen bij reageerders die structureel de feiten in de wind blijven slaan.

58 Gewoon een student    
7 maanden geleden door Gewoon een student
4
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Baudet heeft 100% gelijk over het EU complot
Afgelopen dinsdagavond 18 februari 2020 vond...

1 dag geleden door CSTVReal

Extreemrechtse aanslag in Duitsland: 10 doden
In Hanau in Duitsland heeft de extreemrechtse...

1 dag geleden door Schildpad

ANTI-VACCINEERDERS VALLEN ROUWENDE OUDERS LAS...
Ouders van overleden kinderen worden op ‘Face...

1 dag geleden door Wilmama

Vrouw (31) aangehouden omdat zij een busje pe...
Vannacht hebben we na een verkeerscontrole op...

16 uur geleden door Goldrush

‘Rechts sentiment nooit echt weggeweest...
Duitsland is opgeschrikt door een bloedige aa...

20 uur geleden door Telegraaf


ADVERTENTIE


Laatste reacties
RationeelRechts
Albon: 'Verbaasd over hoeveel mensen Formule ...
@1Zulke krankzinnige redeneringen lees je z...

minder dan een minuut geleden door RationeelRechts

Immanuel
Duitsland heeft een groeiend rechts-extremist...
@105Ik haat jou niet hoor, Jacky, die moeit...

minder dan een minuut geleden door Immanuel

Vrijbuitertje
Is de extreem-rechtse dreiging in Nederland n...
@108 Zucht, haatzaaier...

minder dan een minuut geleden door Vrijbuitertje

upanddown
Politieaanwezigheid in Duitsland wordt opgesc...
Actie - gevolg - actie...

1 minuut geleden door upanddown

Goodnews badnews
Energienota hoger door warmtepomp en laadpaal...
@25Nog wel.Maar gaat ook belast worden ...

1 minuut geleden door Goodnews badnews

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig