RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Dutchbat-veteranen naar rechter om eerherstel vanwege Srebrenica

De toenmalige minister-president Wim Kok spreekt met Dutchbat-militairen in 1995.

Een groep Dutchbat-veteranen die bij de val van Srebrenica was, stapt naar de rechter omdat de militairen in 1995 op een 'onmogelijke missie' zijn gestuurd. Ze willen eerherstel, excuses en een symbolisch bedrag.

Dat bevestigt advocaat Michael Ruperti naar aanleiding van een bericht uit het AD. Ook drie jaar geleden wilden Dutchbat-veteranen de staat voor de rechter slepen. Het ging toen om een groep van zo'n 230 militairen.

Claim opgeschort

Omdat minister Bijleveld van Defensie aanvullend onderzoek wilde doen naar de problemen van de veteranen, werd de claim opgeschort.

"Sindsdien heeft een deel van de veteranen het gevoel dat er niets concreets gebeurt", zegt Ruperti, die de veteranen bijstaat.

Advies:
Lees ook:
Advies: Nederland niet aansprakelijk voor drama Srebrenica

'Onuitvoerbare missie'

Uiteindelijk verwacht Ruperti dat zo'n 100 militairen opnieuw naar de rechter zullen willen. Momenteel gaat het nog om een twintigtal. Volgens de advocaat is Dutchbat 3 verantwoordelijk gehouden voor het falen van de missie. Nadat voormalig defensieminister Hennis in 2016 had gezegd dat het om een 'onuitvoerbare missie' ging, werd de roep om eerherstel luider. 

Volgens woordvoerder Klaas Meijer van het ministerie van Defensie wordt er wel degelijk wat gedaan. Zo was er afgelopen maandag nog een gesprek met de werkgroep Dutchbat 3 waar erkenning en eerherstel werd besproken. Over schadevergoeding had men het niet. "Er zijn al veel schadevergoedingen betaald, maar als mensen vinden dat ze nog steeds aantoonbare schade hebben geleden, dan kunnen zij altijd een claim indienen en dan gaan we daarnaar kijken", aldus Meijer. 

Karadzic
Lees ook:
Karadzic moet alsnog levenslang de cel in voor oorlogsmisdaden