Goed bezig voor het klimaat en milieu hoor...Shampoo !...
Enigma - Sadenesshttps://www.youtube.com/watch?v=x4maoo4A3x4...
Vangelis - Conquest Of Paradisehttps://www.youtube.com/watch?v=WYeDsa4Tw0c...
Carl Orff - O Fortuna ~ Carmina Buranahttps://www.youtube.com/watch?v=GXFSK0ogeg4...
ERA - Amenohttps://www.youtube.com/watch?v=6xUnSVTh8fI...
Wes - Alanehttps://www.youtube.com/watch?v=3gl5OEZ8j_o...
Beatrix met Poetin dat is not done. 😁Waar is Jesse klaver en Jan Paternotte?...
The Foundations - Build me up buttercup (There´s Something about Mary - soundtrack)https://www.youtube.com/watch?v=vsqAYdFl9Bo...
Jarabe De Palo - Bonitohttps://www.youtube.com/watch?v=xxhET61yB1A...
Mijn vader heeft nog als coupeur aan die koningsmantel gewerkt. Ik meen herstelwerkzaamheden. Al weer héél lang geleden....
https://energiekevrouwenacademie.nl/het-grote-cholesterol-doolhof-laat-je-niet-misleiden/
Het lichaam maakt extra cholestrol aan om de bloedvaten juist te beschermen.
De oorzaak waarom er meer cholestrol word gemaakt moet worden aangepakt, niet de cholestrol zelf.
Hetzelfde met hoge bloeddruk; adviseer eerst maar eens andere voeding en levenswijze
Ik heb begrepen dat volgens de nieuwste normen bijna iedereen aan de cholesterolverlagende medicijnen moet. Of cholesterol schadelijk is is dan niet het belangrijkste, maar de vraag of de bijwerkingen het waard zijn om een paar beroertes te voorkomen. Een beetje risico in ruil voor een grotendeels medicijnvrij leven heeft mijn voorkeur. Risicomijdend Nederland zal daar wel anders over denken. Waar is toch de VOC mentaliteit?
@3 Aan de minners kun je zien dat Nederlanders tot risicomijdende watjes zijn verworden
Er was ooit het probleem van boter. In oorlogstijd boter krijgen voor het brood van de soldaten. Uiteindelijk kwam men met het synthetische raffinage product dat men nu margarine noemt. Een grijze feitelijk oneetbare substantie die je met kleurstoffen kunt verven zodat het net boter lijkt. Met het toevoegen van een beetje zout en smaakstoffen geeft het een beetje de textuur en smaak van boter. Terwijl je het eerder plastic dan boter zou moeten noemen.
Unilever is er groot mee geworden. Het was een margarine producent die zich met een liberale premier niets aantrok van de dichtgetimmerde patenten uit de VS. WIj doen niet aan patenten was het motto. Daar komt philips ook vandaan uit die tijd.
Maar hoe verkoop je plastic als boter? Daar is heel veel reclame voor nodig. En monopolies werken over alle sectoren. Dus de belangen van unilever moesten worden uitgebreid naar medisch. Mannen in witte jassen die de mensen op televisie vertellen dat margarine niet alleen gezond is maar noodzakelijk. Dat je dood gaat als je het niet eet.
Daar komt het cholestrol verhaal vandaan. Je moet margarine eten. Plastic. Op je brood.
** gebruiker verwijderd **
@5
Wat een geneuzel.
Wil je het werkelijke verschil weten tussen boter en margariene?
Boter is niet lekker. En margarine is ronduit smerig.
@5 Huh?
Margarine is ontwikkeld door een Franse scheikundige in opdracht van Napoleon. Naast dat het lastig was om de constante kwaliteit van boter te behouden zocht hij ook een product dat meegenomen kon worden door soldaten zonder dat het zou bederven (roomboter wordt ranzig bij blootstelling aan licht en zuurstof na verloopt van tijd). De Franse scheikundige onderzocht hoe de melkproductie van een koe tot stand kwam en ontdekte dat een koe eigen lichaamsvet afgeeft in melk. De oorspronkelijke margarine werd gemaakt van rundvet, afgeroomde melk en ook werden koeienuiers gebruikt. Dit klinkt een beetje vies, maar destijds was boter ontzettend duur geworden en men had in de uiers een geschikt ingrediënt gevonden om het melk en het vet te helpen binden. Dat is uiteraard door de jaren heen veranderd, maar feit blijft dat het een samenstelling van diverse vetten is. Deze vetten zijn tegenwoordig van plantaardige oorsprong.
Er bestaat veel negativiteit rondom de productie van margarine. Ik vroeg me af waarom dit zo is. Het is een samenstelling van diverse plantaardige oliën (zonnebloem-, koolzaad- en lijnzaadolie), in sommige gevallen ook wat vast vet (palmolie), water, vitamines, citroenzuur, caroteen, natuurlijke aroma’s en emulgatoren. De palmolie is nodig om ervoor te zorgen dat margarine een smeerbaar product wordt. De emulgator zorgt ervoor dat de water en de olie kunnen mengen (net zoals eigeel bij het maken van mayonaise). De citroenzuur en aroma’s zorgen voor een goede smaak en dat je het ook even kunt bewaren. De caroteen (wortelsap) voor een aantrekkelijke kleur. Uiteraard komt hier een fabrieksproces aan te pas, maar de meeste producten die wij gebruiken kennen een bepaalde mate van bewerking. Bovendien maakt een fabriek het mogelijk om een product in grotere mate te produceren. Er wordt vaak een vergelijking gemaakt met roomboter, maar ook roomboter kent inmiddels een fabrieksproces.
@5
Uw 'purelogica' is aan't schiften!
Dus: er is eerst een ontstekingsreactie, waarvan je de oorzaak kunt wegnemen of de ontsteking zelf, dat doen ze niet. En er is kalk, die zich afzet rond die ontsteking, waar de cholesterol zich dan weer aan hecht. En die plaque is niet alleen gevaarlijk bij losraken, maar ook als het aderen dichtslilbt waardoor er te weinig bloed meer bij belangrijke organen kan, zelfs bij het hart zelf.
Het cholesterol dat je eet, is dus maar een kleine factor in hoeveel cholesterol er in je bloed circuleert. Veel belangrijker is de erfelijke factor, hoeveel je lichaam van beide soorten zelf aanmaakt.
@8 : De produktie van roomboter is een simpeler proces waarbij ingredienten van de melk worden gescheiden van elkaar maar verder niet veranderen of toevoegingen kent. Terwijl margarine vetten bevat die je in de natuur nooit in die hoeveelheden en verhoudingen binnen zou krijgen en die bovendien ook nog eens verwarmd en anderszins bewerkt worden. En dan heb je het nog niet over de verdere toevoegingen.
@8 Inderdaad. veel gedetailleerder en feitelijker. Maar het ging over de gevaren van het slechte cholesterol. Misschien was ik iets te kort door de bocht.
De cholesterol reclames van 20 jaar geleden kent u misschien niet. Maar je werd er mee dood gegooid.; Mijn ouders eten nog steeds bakken margarine bang als ze zijn voor cholesterol. En ze vragen zich niet af of het eten van "cholesterol verlaging" als dat al klopt misschien de lever inactiever maakt zoals je dat ziet bij bv insuline.
Ik weet niet of margarine slecht voor je is. Je kunt in ieder geval goed zonder. Maar eten ontsnappen dat in fabrieken bewerkt is met stoffen die andere belangen dienen is een utopie. En mannen in witte jassen op de TV moet je het best overschakelen naar een andere zender.
@12 : Nou, ik kom een heel eind door flink wat diepvriesruimte en eten of delen daarvan in grotere porties klaar te maken dan ik op dat moment nodig heb en dan in te vriezen. Immers het grootste bezwaar van alles zelf maken van grondstoffen is de tijdsinvestering, en daar kun je dan van alles op verzinnen, dankzij o.a. de vriezer.
@13 ik heb zelf altijd wel voor 3 maanden eten in huis voor een man of tien. 2 grote vriezers en een noodaggregaat.. En 5 zakken rijst van 30 kilo.
Mijn kinderen eten soms in een maand een groot deel weg maar dat is een kwestie van logistiek!
@14 : Logistiek ook geen punt meer met die bezorg-boodschappen.
Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten
Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.