Reacties

4 reacties
  • 1

    Is het leven van de meeste van onze! Nederlandse soms ook een gedeelde geschiedenis voor de nazaten van van de slavernij, die door hun eigen landgenoten gevangen werden genomen en door verkocht werden aan slavenhandelaren ?
    Weten als die Keti Koti gangers hoe het leven was voor die mensen in Nederland in 1900 ?
    Stukje geschreven door een AI
    “ AI-overzicht
    Armoede was een wijdverbreid en ernstig probleem in de 19e eeuw, met name in de opkomende steden als gevolg van de industrialisatie, wat leidde tot de zogenaamde sociale kwestie. De omstandigheden voor de armen waren erbarmelijk: ze woonden vaak in kleine, vochtige en slecht geventileerde huizen, met slechte hygiëne en beperkte toegang tot schoon water en riolering. De armenzorg was voornamelijk een lokale aangelegenheid, gedomineerd door kerken en particuliere liefdadigheidsinstellingen, met de overheid die zich grotendeels terugtrok na de invoering van de Armenwet van 1854, die de armenzorg bij de kerken en weldadigheidsinstellingen legde.
    Kenmerken van armoede in de 19e eeuw:
    Woonomstandigheden:
    Arme families leefden vaak in kleine, vochtige en overvolle huizen, soms bestaande uit één kamer, zonder elektriciteit, en met beperkte verwarmingsmogelijkheden. Hygiëne was een groot probleem door gebrek aan riolering en schoon water.
    Werk en Lonen:
    De industrialisatie leidde tot een grote trek naar de steden en werkgelegenheid in fabrieken, maar de lonen waren vaak laag en werkdagen lang, wat resulteerde in hongerlonen en massale werkloosheid.
    Kinderarbeid en Vondelingen:
    Kinderarbeid was wijdverbreid, en in steden als Amsterdam werden veel zuigelingen te vondeling gelegd, wat de ernst van de armoede illustreerde.
    Armenzorg:
    De armenzorg werd voornamelijk geregeld door kerken en particuliere instellingen, die weeshuizen en armenhuizen beheerden. De overheid probeerde zich grotendeels te onttrekken aan de directe armenondersteuning.
    Perceptie van Armoede:
    Armoede werd vaak gezien als een moreel probleem, veroorzaakt door luiheid of een gebrek aan beschaving bij de getroffenen, een idee dat in strijd was met de realiteit van de slechte leef- en werkomstandigheden.
    De Sociale Kwestie:
    Het groeiende besef van de omvang van armoede en de slechte omstandigheden van arbeiders leidde in de tweede helft van de 19e eeuw tot de sociale kwestie, een brede maatschappelijke discussie die uiteindelijk leidde tot de eerste sociale wetgeving.

    Marrie1 Marrie1 6 uur geleden
    3
    melden
  • 2

    Uiteraard staat het iedereen om keti koti als feestdag/gedenkdag aan te houden omdat ze afstammen van tot slaaf gemaakten of van iemand die betrokken was bij het verhandelen/houden van slaven of geen van beiden. Maar om het tot nationale feestdag te promoveren gaat mij te ver.

    21st Century Guy 21st Century Guy 6 uur geleden
    3
    melden
  • 3

    Waarom de slavernij van een ander volk herdenken terwijl wij Nederlanders en Europeanen zelf door de eeuwen heen tot slaaf zijn gemaakt. Ik herdenk liever onze Europese slavernij dan de Afrikaanse. Voor mij geen Keti Krokettie

    Rio Grande Rio Grande 6 uur geleden
    2
    melden
  • 4

    Nederland is notoir gierig als het gaat om het uitdelen van vaste vrije dagen, kijk bijvoorbeeld maar eens naar onze 5 mei viering. De regering wist er ooit met de nodige pijn en een zuinig gezicht er een feest van eens in de 5 jaar uit te persen. Denk dus niet dat het gaat gebeuren.

    Tussenderegels Tussenderegels 4 minuten geleden
    0
    melden

Plaats een reactie