• 4
  • 421x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Goed geïndoctrineerd.

0
1 Reagurius

Voor wie het niet kan lezen.

Dat er zo veel mensen uit dat kleine plaatsje tevoorschijn komen, dat heeft Eddy van Wessel misschien nog wel het meest verbaasd. Tienduizenden mensen zag hij afgelopen dagen massaal vertrekken uit het Oost-Syrische Baghouz. En waarschijnlijk zitten er nog duizenden mensen in het laatste stukje kalifaat van terreurgroep IS.

Zelf kan de fotograaf Baghouz niet in, omdat er nog zwaar gevochten wordt. “Voortdurend stijgen dikke rook­wolken op en klinkt het geluid van bominslagen en mitrailleurvuur”, vertelt hij aan de telefoon.

Exodus

Na elk bombardement ziet Van Wessel slierten mensen de woestijn in lopen. “Het is een exodus door een ­desolaat landschap. Je kunt hier tot tien kilometer alle kanten op kijken. Het regent, het is koud en af en toe raast er een stofstorm over de vlakte.”

Uitgeput kijken de mensen zijn camera in. “Sommigen zijn meer dood dan ­levend en ­moeten ondersteund worden door anderen. Ze hebben in kuilen onder de grond geleefd om zichzelf tegen de bommen te beschermen. De kinderen zijn heel mager. In Baghouz is er geen medische hulp meer, voedsel is schaars of veel te duur. Ik ving bijvoorbeeld op dat een kilo ­suiker nu zo’n 70 dollar kost.”

Hoe later de mensen zijn vertrokken, hoe grimmiger en bozer ze overkomen, merkt Van Wessel. “Eerder deze week was de stemming iets gemoedelijker. Nu komen er mensen die echt tot de harde kern van IS behoren, ­onder hen ook veel buitenlanders. Dit zijn mensen die tot het einde wilden blijven, geen spijt lijken te hebben en nog geloven in het kalifaat. Dat merk je aan alle kanten. Toen ik net een groep vrouwen en kinderen wilde ­fotograferen schreeuwden ze boos ­‘Allah Akbar’ naar mij. En wie met de pers wil praten, wordt door de rest van de groep afgestraft.”

Bewijs dat tegen hen gebruikt zou kunnen worden, proberen de vertrekkers te vernietigen. “De vlakte ligt vol met weggegooide vernielde telefoons en videocamera’s.” Mensen slepen tassen en rolkoffers met zich mee. “Wat daar in zit? Kleren, luiers, ­potten en pannen. Het lijkt er op dat mensen de ambitie hebben elders ­opnieuw een bestaan op te bouwen.”

Schieten op eigen mensen

Vooralsnog worden degenen die Baghouz hebben verlaten opgevangen door de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), gesteund door Amerikaanse troepen. SDF heeft vrachtwagens ingezet die de mensen ophalen tussen de frontlinies, waarin ze beschermd kunnen worden tegen IS. “De kans bestaat dat IS wil schieten op eigen mensen die vertrekken. Ik zie nu zo’n vijftien vrachtwagens voorbij rijden, met in elk minimaal honderd mensen.”
Ze worden uitgebreid gecontroleerd, geregistreerd en vervolgens naar kampen gebracht. Echt veel haast lijken de SDF en de Amerikanen daar niet mee te hebben. Een specifieke datum voor de definitieve klap voor het IS-bolwerk noemen ze in elk geval niet. “Ze hebben IS helemaal in een hoekje weten te duwen”, zegt Van Wessel. “Op een gegeven moment komt iedereen die enigszins om zijn leven geeft wel naar buiten, lijkt de strategie. Hoe snel dat zal gaan is moeilijk te voorspellen.”

Voorlopig blijft Van Wessel in de buurt in de hoop Baghouz in te kunnen zodra het kalifaat definitief gevallen is. “Het lijkt mij belangrijk om dat vast te leggen.”

0
2 TheoTheo

Al die moeders die niet net als hun man zelfmoord gepleegd hebben of vermoord zijn XD. Extreem onderdrukte mensen question

De goede droom is voorbij. Terug naar je nachtmerrie.

1
3 DikkeTor

Heel enge beelden, ik krijg de rillingen van die zwarte spoken. Ook zielig voor de kinderen die zulke "moeders" in van die horrorpakjes hebben.

0
4 RoosjeB

@4 En die ouders willen nu zielig gevonden worden en terug naar het door hen gehate Europa. Die horen hier totaal niet, nemen die enge waanbeelden hierheen.

0
5 gaulette

is dat lang lopen voordat ze hier zijn?

1
6 ongelovenloos

Die vrouwen en hun kinderen moeten daar blijven, die horen hier niet meer.

0
7 Marrie

@5
Ja, ze zijn nu allemaal zielig en willen naar het verdorven Europa om daar aanslagen te plegen. Walgijke figuren zijn het.

1
8 RoosjeB

En ze zijn behalve gehard ook uitgekookt, ze gooien hun belastende informatiedragers weg. Ik hoop dat de Koerden die allemaal verzamelen, zodat hun misdaden bewezen kunnen worden.
Uit het artikel:
“Bewijs dat tegen hen gebruikt zou kunnen worden, proberen de vertrekkers te vernietigen. “De vlakte ligt vol met weggegooide vernielde telefoons en videocamera’s.”

0
9 Marrie

@9
Ja, ze zijn nu allemaal "kok" of "verpleegkundige" geweest, niemand weet ineens nog iets van al die massagraven vol met Jezidi's.

1
10 RoosjeB

@10
Daarom is het belangrijk dat er zoveel mogelijk documentatie wordt verzameld en bekend wordt gemaakt.
Ik kan b.v die beelden van Jezidi,s meisjes en vrouwen die als slavinnen in vrachtwagen werden rondgereden, nog heel goed voor de geest halen.

1
11 Marrie

@11
In die zin is het goed dat die walgelijke monsters allemaal foto's van zichzelf met hun slachtoffers op internet verspreid hebben. Dat kan mooi als bewijs dienen.

2
12 RoosjeB

Allemaal mogelijk gemaakt dankzij U democratisch gekozen regering.

Ze hebben nog auto's nodig. Doe maar pickups.

Nu een beetje schijnheilig zitten spelen die hollanders. Rutte weet dondersgoed. En de nederlandse bevolking tja lees reacties hierboven.

14
13 PrinsClaus

@12
Ja, ze hebben hun eigen misdaden vastgelegd. Hier komen ze niet meer mee weg.
(Net zoals die moslims in 2014/15 in den Haag die in IS en Hamas optochten liepen met hakenkruizen en IS vlaggen)

2
14 Marrie

@13
De Nederlandse bevolking staat niet achter Rutte, hoe konden wij nu weten dat Rutte geld en auto,s zou geven aan het kalifaat ?

3
15 Marrie

Ze krijgen al veel te véél aandacht.
Het beste is er helemaal geen aandacht aan te besteden en al helemaal niet één terughalen.
Heb oók een paar van die gekken op één van de nieuwsitems zien schreeuwen,
dat IS blijft bestaan...
Dat ze nog vervoerd worden is al teveel eer voor deze beesten.
Lekker aan hun lot overlaten, dat is het beste.

1
16 Strongoli

@15
Een beetje Nederlander wist dat al, want daar was uitgebreid al voor gewaarschuwd dat die "hulpgoederen" bij de verkeerde groepen zou terechtkomen.
Maar tóch bleef de Nederlandse regering, ondanks al deze waarschuwingen, óók van Kamerleden, ermee door gaan.
Dus de wegkijkers waren dom en deze regering was nóg dommer.

4
17 Strongoli

@15

Hoe kan de nederlandse bevolking niet achter Rutte staan.

U leeft toch in een democratie? Door het volk voor het volk?

En toen u erachter kwam wat deed u toen?
Want Rutte is nog steeds Minister President? In een normaal democratisch land zou de president aftreden lijk mij? Of denkt u van niet?

Dus we kunnen dus de conclusie trekken dat de nederlandse regering IS heeft geholpen met het vermoorde van onschuldige mensen. Wederom weer bloed aan de handen van het verlichte Nederland. Maar niemand deed wat boeiend zijn toch apen, achterlijke geloof.

Oke, duidelijk.

Schijnheilig dus..

8
18 PrinsClaus

Wel mooi dat de nederlandse fotograaf dit kan vastleggen helemaal in het midden oosten.

Terwijl de NOS geen beelden kan krijgen van de gele vesten in Frankrijk of elders in Europa.

Goed man dat democratie. Zo eerlijk en transparent voorbeeld voor de rest van de wereld. Wat zeg ik voor het universum.

8
19 PrinsClaus

@18
Ik schrijf toch dat de Nederlandse bevolking NIET! achter Rutte stond, toen bekend werdt wat de Nederlandse overheid heeft gedaan.
Rutte en zijn handlangers manipuleren alles en iedereen.
Maar dat mag geen! reden zijn om die IS monsters met hun kinderen terug te halen. Wat mij betreft kan Nederland voor de kosten opdraaien om ze daar te laten berechten op de islamitische manier, en hun kinderen in weeshuizen te plaatsen en daar op te voeden. Er lopen hier al meer dan genoeg gehersenspoelde islamieten rond, die vatbaar zijn voor de IS.

2
20 Marrie

@20

Geen problemen met de gehersengespoelde Islamieten maar meer met de gehersengespoelde westerse ideologie. Dus we gaan niet het probleem aanpakken maar de symptonen bestrijden.

En nogmaals als de nederlandse bevolking NIET! achter Rutte stond en hij is nu nog steeds MP is. Dan noemen ze dat een dictator of te wel een schurkenstaat. Wat we nu schreeuwen over Rusland en wederom de gekozen democratische volksvertegenwoordigers roepen geen handel met schurkenstaten maar wat is Nederland dan? Of wat is volgens jou een definitie van dictator?

Of ga je nu nog harder schreeuwen de Nederlandse bevolking NIET! Ook al draai je het rechtsom of linksom. Nederland blijft bloed aan haar klauwen hebben. Je zou je familie verloren hebben hierdoor. Ben jij blij dat jij aan de goede kant van de wereld woont, bofkont...

7
21 PrinsClaus

@21
Je moet van leer trekken tegen Rutte en zijn lobbyisten en adviseurs, de NGO en het COA die hebben bloed aan hun handen en maken misbruik van hun macht en kennis.
En zeg eens eerlijk, aan welke kant van de wereld woon jij dan ? aangezien je aardig jaloers overkomt.

0
22 Marrie

Dat ze nog lang mogen doorlopen om er uiteindelijk dood bij neer te vallen. Tijdens hun wandel uitje mogen ze mooi nadenken wat ze anderen hebben aangedaan.....

0
23 Congo

Uit het bericht ... De Koerden in Noord-Syrië reiken Nederland de hand. Zij willen vrouwen en kinderen van Nederlandse IS-strijders naar de grens begeleiden.

https://www.trouw.nl/democratie/koerdische-hulp-bij-terugkeer-nederlandse-is-vrouwen~adbb102c/

Of we willen of niet de neanderthalers worden gewoon terug geschoven naar Nederland .

0
24 Olivia

@24
En dat zou dus niet mogen gebeuren, het merendeel heeft ook nog een andere nationaliteit.

0
25 Marrie

@13
"En de nederlandse bevolking tja lees reacties hierboven. "

U bent op z'n Hollands gezegd een K*T!
Iets met een U er tussen.
Een misselijke klootzak.

0
26 tegenzinnig

@25
Het zou inderdaad niet mogen gebeuren . Als het merendeel een dubbele Nationaliteit heeft zou het een optie kunnen zijn de Nederlandse nationaliteit in te trekken . Engeland heeft dat onlangs ook gedaan bij die Engels-Bengaalse vrouw . Maar ik zie de bui al hangen Nederland heeft gezegd de kalifaatgangers terug te nemen als ze de Nederlandse ambasade bereiken . De koerden gaan hun helpen hierbij .

0
27 Olivia

@26

Boehoe boehoe huilie hij vindt mij kut.

Misschien kan je beter meelopen met de kinderen in de klimaatmars. Waarheid is niet aan jou besteed.

1
28 PrinsClaus

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Marrie1
Offtopic

Ik ga lekker de stad in, ergens wat eten en dan de vrijmarkt over. ...

zojuist geplaatst door Marrie1

VBOH
Offtopic

@2843 🥂 ☕ 🎂Gefeliciteerd! 🍼 🍻 🍷 🍾Voor de liefhebbers!...

4 minuten geleden geplaatst door VBOH

baba jaga
Offtopic

@2847 Dankje Marie....

5 minuten geleden geplaatst door baba jaga

baba jaga
Offtopic

@2846 Nouja ik heb het geprobeerd....

5 minuten geleden geplaatst door baba jaga

JackKropotkin
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@159 Hallo Mac, je snapt toch ook wel dat ik nu in jouw geval expres “communisme” gebruik. In dit geval trouwens nog geeneens zo vreemd. ...

6 minuten geleden geplaatst door JackKropotkin

VBOH
Offtopic

@2839 1 glaasje merlot🍷+ schaaltje 🥣 snoeptomaatjes. 🍅 🍅(ze zouden theoretisch moeten inkrimpen naar meerdere mini's na de verzend...

7 minuten geleden geplaatst door VBOH

Marrie1
Offtopic

@2843👍 gefeliciteerd....

7 minuten geleden geplaatst door Marrie1

zilvergoud
Van der Plas hekelt uitspraken Timmermans richting Wilders: "Kan een vrijbrief zijn voor een gek" - NieuwRechts.nl

De opruiende woorden bieden geen oplossingen maar leiden er alleen maar toe dat de haat toeneemt, de problemen groter worden en dat de democrati...

8 minuten geleden geplaatst door zilvergoud

Bop
Offtopic

@2841 Hahaha, thanks but no thanks. 😄 ...

9 minuten geleden geplaatst door Bop

NK. App
Caseros XxPorn BrotishDesi X ViodesGay Porn SexualLena Paul BlackedOrzqwqHarem69XxxbunkeSavannah Bloom NudeShaitan Hot SceneCamila Cortez JeshGay Crying PornGays BoquetesSonic Amy PornAva AdamXxx Hot RapShemale And Girl PornClean House NudeJohnny Sins ArmyPictures Of Beautiful Naked WomenNude BeautifuLesbianx VideosStep Son XxxXpxxxXx Videos KannadaXxxs ComMasterbate And Chill.Comic PormTeenage Filter TiktokAdult Games For FreeOakley Rae LeakedKendra Peach PornSit My FaceBillie Eilish Hottest PicFucking Positions334430 HentaiCamversittyMnsfw DiscordCamara OcultapornoXxx Sexy ActressPor N TubNuaghty AmericaForest Of The Blue Skin HentaiHenti Comics PornBlaked Com XxxBf Video LoadingTürkce Altyazılı PornStrip Tease BikiniMilano Persuasion PornالإباحيّةBest Porn SitedPublic CumshotInterview XxxPorn Star Sex Video ComGhapa Ghap MoviePornos PoliciasMelissamoore PornFlat PornXvideo BhaiHandsome Hunk PornGirlsquirtVermeil In Gold PornThroat Cumming CompilationGiovanni Francesco PornHypnopics CollectiveRelityking.comBd Porno VfBig Round TittysDaisy Duke NudeSex Telugu Video Sex Telugu VideoLust XnxxBlack PornpicJawani Ki ChudaiPublic Agent Xxx VideosBrazzers CouplePorn Old TimeBeautiful Girl Fuking VideoNewest Kendra LustIggy Axalea Onlyfans LeakDeathbysnusnuMassive CreampieRide That BbcXnxx Full MoviePerfect Bidy PornDirtywifestyleXxx2024Mom Squirt PornLessonofpassionBella Thorne SextaoeIndian Nude Video CallXxx 365ThreesomecumJavtifullLindsey Lohan NudeAv In JapanBest Porn Twitter AccVrkm-1116Mon XxxnxTru Kait LesbianHamstar XnxxBangla Real SexTomoyo IsumiThuck PornWww Xxx Sex VidosGay 3someChina XnnxBrooke HunterViolet MyresIndiaxxxsexCowboy PornJaye Summers Bad UncleBlack Nudes TeensMy Hero Academia NakedHollywood Hot X VideoHeidi Lee Bocanegra NudeAi LijimaSonakshi XxBhavana Menon XxxTamil Hot Full MovieNude PageantAdult Freind Finder性爱 视频Big Titts Porn PicStep Mom Porn VideosFilm SxsValentina GarzonPorn Movies ComHindi Dubbed SexPorn Videos Seal PackBlackssbbwVergin CreampieIamshamayneg OnlyfansPromptchan Ai Image GeneratorRedbledSexo LevianaPlayboy SexCelebrity Xxx ComIndian Group Sex ClipsIndian Homo SexIndian Sexy Bhabhi SexBlue Sexy Hindi HdAnime With NudityJenna Jameson PornosSons Raping MothersForced EjaculateY O U P O R NSexting ForumsNudes CaseiroLink Porn TelegramCelebrities Movies Archives