U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Binnenland
  • 11
Glyfosaat, een in de landbouw veelvuldig gebruikte onkruidverdelger ('Roundup'), bevordert het ontstaan van diverse vormen van kanker sterk. Vooral het ontstaan van het zogenaamde non-Hodgkin-lymfoom wordt sterk bevorderd. Glyfosaat-resten bevinden zich in vrijwel alle voedingsmiddelen. ...

6 maanden geleden door Lea Engnek

REAGEER MET EEN EMOJI
11

Zo lang het in de handel is zal het spul worden gebruikt.

1 Nicks R. Van    
6 maanden geleden door Nicks R. Van
0
Meld

Massa vernietigings wapen dus.

2 caso    
6 maanden geleden door caso
0
Meld

Weten die wetenschappers wel dat dit Bayer is en die mogen alles van Mutti Merkel. Niet zeuren want er moet veel geld verdiend worden om die miljarden aankoop zo snel mogelijk terug te verdienen.

3 niet-alles-geloven    
6 maanden geleden door niet-alles-geloven
2
Meld

Mensen die in grote mate worden blootgesteld aan glyfosaat hebben 41 procent meer kans op non-Hodgkin-lymfoom. Dat concluderen wetenschappers op basis van een groot nieuw onderzoek, zo schrijft The Guardian.

Roundup
Glyfosaat is de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld. Het wordt door Monsanto verkocht onder de merknaam Roundup. Al jaren staat het middel ter discussie. Zo oordeelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat de pesticide waarschijnlijk kankerverwekkend is. De EPA, het Amerikaanse federale milieuagentschap, stelt echter van niet, waardoor de onkruidverdelger nog steeds gebruikt mag worden.

Rechtszaken
De studie komt op een moment dat verschillende landen overwegen om het gebruik van glyfosaat aan banden te leggen. Tevens lopen er op dit moment 9.000 rechtszaken in de VS tegen Monsanto en de Duitse eigenaar van het bedrijf Bayer van mensen die kanker zeggen te hebben door glyfosaat. Een eerder rechtszaak is gewonnen door een patiënt.

Hoewel Monsanto blijft ontkennen dat er een link is tussen kanker en het bestrijdingsmiddel lijkt het erop dat het net zich begint te sluiten. De nieuwe studie is gepubliceerd in vakblad Mutation Research waarvan EPA-onderzoeker David DeMarini hoofdredacteur is. Ook zijn drie van de andere onderzoekers betrokken bij de EPA. Als zij nu gezamenlijk stellen dat het middel wel degelijk kankerverwekkend is dan kan de organisatie daar bijna niet om heen.

Volksgezondheid
De onderzoekers zeggen dat hun meta-analyse anders is dan andere onderzoeken, juist omdat het zich richt op extreme blootstelling aan glyfosaat, zoals bijvoorbeeld bij boeren het geval is. “Dit rapport maakt meer dan eerdere analyses duidelijk dat er een verhoogd risico is op non-Hodgkin-lymfoom door blootstelling aan glyfosaat,” vertelt onderzoeker Lianne Sheppard van de universiteit van Washington. “Vanuit het oogpunt van de volksgezondheid zijn er grote zorgen.”Sheppard was een van de adviseurs van EPA die de organisatie erop wees dat er niet de juiste wetenschappelijke protocollen zijn gevolgd bij het bepalen van de relatie tussen glyfosaat en kanker. “Het was fout. Het was duidelijk dat ze hun eigen regels niet volgden,” aldus Sheppard. “Is er bewijs dat glyfosaat kankerverwekkend is? Het antwoord is ja.”

De wetenschappers schrijven in hun conclusie: “Alle meta-analyses die tot nu toe zijn uitgevoerd, inclusief de onze, komen consistent tot dezelfde conclusie: blootstelling aan glyfosaat wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op non-Hodgkin-lymfoom.”

4 Wiebe Nik    
6 maanden geleden door Wiebe Nik
0
Meld

@2 Nee hoor. Het onderzoek betreft de gebruikers, de boeren. Trouwens er zijn meer middelen 'verdacht van carciogene werking'. Daarvoor wordt dan op de verpakking gewaarschuwd. In geconcentreerde vorm zijn veel stoffen schadelijk.

5 Myth63    
6 maanden geleden door Myth63
0
Meld

@5 , correct, niet alleen de dosis maar ook de frequentie.

6 caso    
6 maanden geleden door caso
0
Meld

Originele titel topic:
Studie: Blootstelling aan glyfosaat verhoogt kans op kanker met ruim 40 procent
Originele inleiding topic:
Mensen die in grote mate worden blootgesteld aan glyfosaat hebben 41 procent meer kans op non-Hodgkin-lymfoom. Dat concluderen wetenschappers op basis van een groot nieuw onderzoek, zo schrijft The Guardian.

7 DagmarA    
6 maanden geleden door DagmarA
0
Meld

Dan heeft de VN met haar Wereld Gezondheidsorganisatie tòch gelijk!

8 Uit Den Haag    
6 maanden geleden door Uit Den Haag
16
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Man overleden na mishandeling in speeltuin
Een man is zaterdagmiddag in Assen om het lev...

1 dag geleden door Telegraaf

MH17 Waarheidsconferentie in Maleisië co...
Bewijs dat niet Russische raket, maar Oekraïe...

1 dag geleden door zilvergoud

Trump: Joden die op Democraten stemmen, tonen...
Volgens Donald Trump tonen Joden in de VS die...

20 uur geleden door iSlam FM!

Duitsland: leerlinge krijgt gelijk en mag in...
Een jonge moslima heeft gelijk gekregen van d...

1 dag geleden door Kiki

Baudet wilde Kremlin-aanhanger op Europese li...
Thierry Baudet wilde een pro-Russische Brit,...

1 dag geleden door Crezee


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Undertaker
Jeroen Dijsselbloem (PvdA): ‘Pensioenen moe...
@6 Je bent echt niet goed wijs....pensioenpot...

minder dan een minuut geleden door Undertaker

WijzeDwaas
Jeroen Dijsselbloem (PvdA): ‘Pensioenen moe...
@20Het is me toch allemaal wat hè……....

minder dan een minuut geleden door WijzeDwaas

WijzeDwaas
Jeroen Dijsselbloem (PvdA): ‘Pensioenen moe...
@18De spelregels worden niet veranderd, p...

1 minuut geleden door WijzeDwaas

Scrow
16-jarige Cihan wil met Pegida-voorman in ges...
@56 Ja en dan al zulke agressieve taal....

1 minuut geleden door Scrow

kenny013
Groenland staat niet te koop, dus Trump wil e...
Als Denemarken zijnde zou ik na de afgelopen ...

1 minuut geleden door kenny013

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig