U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Binnenland
  • 3
Een fout bij het wassen van cocaïne is vermoedelijk de oorzaak van de voor twee mensen fatale explosie in de Daphnestraat in Arnhem geweest. Dat blijkt uit onderzoek van De Gelderlander. Een reconstructie van die bewuste zomerdag in juli. ...

7 maanden geleden door AD

REAGEER MET EEN EMOJI
3
1

Tja er zijn andere manieren om van zo'n coke-lab af te komen!

1 Zie Hier    
7 maanden geleden door Zie Hier
0
Meld

Opgeruimd staat netjes.

2 niet-alles-geloven    
7 maanden geleden door niet-alles-geloven
0
Meld

mijn 3 gratis artikelen zijn op. en toch maar die reclame hier posten.

3 info    
7 maanden geleden door info
2
Meld

@3 toevoeging
goede reclame zou zijn het hele artikel. en dan de moeite ook nog en daarna
het aanbod om een abonnement te nemen.

nu doorlopend AD SPAM

4 info    
7 maanden geleden door info
3
Meld

@3 @4
Voor jou hieronder het artikel Info.

De impact van een ontploft coke-lab in Arnhem: ‘Ineens zag ik weer die verbrande man voor me’

reconstructieEen fout bij het wassen van cocaïne is vermoedelijk de oorzaak van de voor twee mensen fatale explosie in de Daphnestraat in Arnhem geweest. Dat blijkt uit onderzoek van De Gelderlander. Een reconstructie van die bewuste zomerdag in juli.

Eric van der Vegt 30-12-18, 07:10 Laatste update: 07:55

Een daverende knal maakt abrupt een eind aan een lome, zwoele zomeravond in de Arnhemse nieuwbouwwijk Schuytgraaf. Het is maandagavond 30 juli rond kwart over negen als tientallen geschrokken buurtbewoners samen komen bij het appartementencomplex aan de Daphnestraat.

Sommigen krijgen het beeld van de twee mannen die kort na de explosie het trapportaal uit rennen niet van hun netvlies. De mannen zitten onder het bloed en zijn hevig verbrand. Een van hen, een 33-jarige bewoner van de flat, loopt in paniek om het trapportaal heen, omdat hij weet dat achter het complex een kinderbadje ligt. Tot zijn ontsteltenis ziet hij dat het badje om veiligheidsredenen op de kop ligt en leeg is.
Rafels

Veel omstanders schrikken van het beeld van de verbrande man. Aan zijn gewonde lichaam hangen alleen nog maar een paar rafels stof. De meeste buren maken zich uit de voeten. Enkele buurtbewoners ontfermen zich wel over de Arnhemmer. Ze helpen de radeloze man naar een deur van een appartement op de begane grond en zetten hem op een stoel onder een douche met lauw water. Even richt het slachtoffer zich op om een blik in de spiegel te werpen. De man schrikt zichtbaar van wat hij ziet. Hij vraagt om zijn moeder. Die arriveert korte tijd later.

Na de aanblik van de zwaar verbrande man schrikken de buurtbewoners van een ander tafereel. Een oude vrouw loopt op de galerij van de vierde verdieping naar het nog immer rokende appartement. Ze beginnen te schreeuwen, waarop de vrouw blijft staan. Dan keert ze om en loopt enkele passen terug, het is haar redding. Een gigantische steekvlam komt uit het appartement precies op de plek waar de vrouw stil stond.

Aan de voorkant van de flat probeert een tweede man uit België de sloot tegenover de ingang van het flatgebouw te bereiken. Hij valt enkele keren neer. Bob Roethof, die enkele huizen van de flat woont, neemt de zwaar gehavende man ter verkoeling mee de sloot in. ,,‘Het ziet zeker niet goed uit hè?’ vroeg hij me. ‘Nee jongen, het ziet er inderdaad niet best uit’ heb ik geantwoord. Wat kon ik anders?”, zegt Roethof.

Ambulances brengen de twee zwaar gewonde mannen naar het Radboud UMC, waar ze enkele uren later overlijden. Daar heeft een derde slachtoffer van de explosie dan nog geen weet van. Het gaat om een 55-jarige Colombiaan, die als eerste uit het bebloede trapportaal aan de Daphnestraat komt.

Hij kent heg noch steg in Arnhem en loopt doelloos dieper de wijk in richting Polluxstraat. Daar verwisselt hij zijn bebloede t-shirt voor een schoon exemplaar, dat hij van een buurtbewoner zou hebben gekregen. De man loopt daarna verloren door Schuytgraaf. Hij vraagt rond twaalf uur die nacht in het Engels aan een man die nog in zijn tuin zit of hij zijn handen mag wassen. In plaats daarvan belt de man de politie. De Colombiaan maakt zich uit de voeten. En blijft voortvluchtig tot de volgende morgen. Dan vindt iemand die zijn hond uitlaat de zwaar gewonde Colombiaan op de hoek van de Matsersingel en de Brabantweg in de berm liggen. De gewaarschuwde politie rekent hem dan in.
Spanjaard

De Colombiaan stelt zich voor als Spanjaard. Hij zou ontvoerd en zwaar mishandeld zijn. Na het Radboud UMC gaat hij naar het Martini Ziekenhuis in Groningen. Enkele weken later gooit een onbekende het paspoort en de sleutels van de man in de brievenbus van het politiebureau aan de Groningensingel. Eind september houdt de politie de man pas aan. ,,Waarschijnlijk heeft de politie de man niet eerder gearresteerd omdat zijn medische toestand dat niet toeliet. Justitie heeft geen mogelijkheden om een zwaar gewonde verdachte te huisvesten en is dus aangewezen op de medische toestemming van een arts", zegt hoogleraar Henny Sackers van de Radboud Universiteit.

Vorige week heeft het Openbaar Ministerie zijn voorlopige hechtenis opgeheven. ,,De officier van justitie heeft nu aangegeven dat er te weinig aanleiding is om mijn cliënt nog langer vast te houden”, zegt zijn advocaat Leon van Kleef. De Colombiaan blijft wel verdachte.

Naar de rol van de enige overlevende is het alleen gissen. De vraag is of de man wel in het appartement was ten tijde van de explosie. Hij is immers veel minder ernstig gewond dan de twee anderen. Duidelijk is wel dat zowel de Colombiaan als de Belg al enkele dagen voor de explosie in Arnhem waren gearriveerd. De Colombiaan komt met het vliegtuig uit Madrid aan op Schiphol. De Belg heeft een witte Franse huurauto, een Fiat 500 Albarth die hij mogelijk die maandag de 30e juli parkeert in de Ledastraat.

Buurtbewoners zien ‘s middag dat de Arnhemse bewoner met wie de Colombiaan en de Belg contact hadden, een zwaar object uit zijn rode auto haalt en het trapportaal in meezeult. Wat precies is onduidelijk. Een badlaken onttrekt het ding aan het zicht.Na de explosie treft de politie in de uitgebrande flatwoning enkele beschadigde vaten aan en 3000 gram cocaïne, met een straatwaarde van zo'n 75.000 euro. Het meest waarschijnlijke scenario is dat het appartement gebruikt is voor het wassen of zuiveren van cocaïne en daarbij iets is mis gegaan. ,,Bij het verder zuiveren van cocaïne wordt oplosmiddel gebruikt, meestal aceton of ether. Als dit op grote schaal gebeurt, moeten er liters oplosmiddel worden gebruikt. Dit middel is vluchtig en in combinatie met de juiste hoeveelheid zuurstof in een slecht geventileerde ruimte explosief”, legt chemicus Floris Rutjes van de Radboud Universiteit uit.

Of er ooit duidelijk wordt wat zich precies heeft afgespeeld in het appartement is de vraag. Zeker nu het Openbaar Ministerie geen aanleiding meer ziet om de enige overlevende langer vast te houden, lijkt de kans klein dat er een rechtszaak komt die antwoord geeft op de vele vragen.

Wat blijft is de impact van de klap op 30 juli op de buurt. Eind oktober ontmoette buurtbewoner Roethof, die de zwaargewonde Belg hielp, vier andere hulpvaardige buurtbewoners uit de Daphnestraat. Op het gemeentehuis bij burgemeester Ahmed Marcouch. ,,We kregen een bloemetje voor onze hulp. Toen ik de verhalen van de anderen hoorde, zag ik ineens weer de beelden van die verbrande man voor me. Dat raakte me, het deed na drie maanden meer met me dan ik had verwacht.”

Bij derdegraads verbranding voel je in eerste instantie niks

Dat de Arnhemmer ondanks zijn zware verwondingen zo helder is gebleven, is niet vreemd, meent professor Paul van Zuijlen, directeur van het Brandwondencentrum Beverwijk. ,,Ik kan hierover alleen in algemene zin iets zeggen, omdat ik de casus niet ken. Wat wat je ziet bij derdegraads brandwonden is dat de zenuwen verbranden, waardoor het gevoel wordt uitgeschakeld. Wij horen wel vaker dat mensen met de ernstigste brandwonden juist de mensen hielpen die er minder erg aan toe waren, omdat ze de ernst van hun eigen verwondingen niet in de gaten hadden. Pas na enkele uren worden ze echt ziek omdat het lichaam in shock raakt.”

Naschrift: dit verhaal is tot stand gekomen op basis van verschillende bronnen rond het onderzoek en getuigenverklaringen.

5 rebo    
7 maanden geleden door rebo
0
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Heksenjacht op een PVV-meisje
Een blond meisje kijkt in de camera en vertel...

1 dag geleden door Hadito

Trump gaat immigranten deporteren zonder tuss...
De regering Trump heeft maandag nieuwe ‘fast...

4 uur geleden door Nu.nl

Zwarte Cross maakt excuses voor ‘racist...
De organisatie van de Zwarte Cross heeft excu...

1 dag geleden door AD

Gratis en anonieme vaccinatie tegen Hepatitis...
Tijdens de Pride at the Beach parade in Zandv...

15 uur geleden door kwatta

'Britse economie mogelijk al in recessie...
De Brexit heeft er mogelijk al voor gezorgd d...

23 uur geleden door Nu.nl


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Ignatowski
Extreme warmte deze week: Nationaal Hitteplan...
@2Zwaar overdreven ja Die hoge temperatur...

minder dan een minuut geleden door Ignatowski

TedjeR
Trump gaat immigranten deporteren zonder tuss...
@178 aanvullend puntje is ook dat het legalis...

minder dan een minuut geleden door TedjeR

Strongoli
’Omtzigt doet z’n werk goed’...
@8Dat "influisteren" lag wel iets genuancee...

1 minuut geleden door Strongoli

WijzeDwaas
Gratis en anonieme vaccinatie tegen Hepatitis...
@109Libelle wijsheid, Google wijsheid, ik...

2 minuten geleden door WijzeDwaas

Weet geen naam
Trump gaat immigranten deporteren zonder tuss...
@176 "Illegaal is illegaal, dus direct terug ...

2 minuten geleden door Weet geen naam

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig