U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Politiek
  • 3
In Nederland hadden we het incident met Jordan Peterson, die op de UvA was uitgenodigd voor een interview. Een groep UvA-medewerkers en studenten schreef op 25 oktober een boze brief waarin werd gevraagd om een extra spreker voor de balans, maar de organisatie hield voet bij stuk. Geen Ame ...

7 maanden geleden door chouffleur

REAGEER MET EEN EMOJI
1

Liberalisme met het social-justice-warrior legertje! (Ze zijn niet meer te genezen!)

1 caso    
7 maanden geleden door caso
1
Meld

Ik moet bij gedachtenpolitie meteen aan ene Buma denken, waarom is zou het echt niet weten.

2 Voorzittershamer    
7 maanden geleden door Voorzittershamer
0
Meld

@1 De vraag is of dit nu toevallige kenmerken zijn van de maatschappij van nu of dat er krachten zijn die dit zo zitten te sturen (globalisten, neoliberalen bijvoorbeeld). En met welk doel.

3 Conradijntje    
7 maanden geleden door Conradijntje
1
Meld

Je mág alles zeggen. Maar dan moet je niet raar opkijken wanneer je mening bepaalde consequenties met zich meedraagt.

De samenleving is verplicht je mening aan te horen, maar alles behalve verplicht deze te respecteren.

4 Gewoon een student    
7 maanden geleden door Gewoon een student
11
Meld

@4 Nee, je mag niet alles zeggen want dan staan er sneeuwvlokjes en sjw'ers te janken en te dreigen. Als een stel studenten een discussie met Petersen niet aankunnen dan heeft hij blijkbaar een goed punt of de studenten een opleiding policor gevolgd.

5 Captain Hero    
7 maanden geleden door Captain Hero
2
Meld

@2 Ik bij de PvdA. Een PvdA politica zei circa tien jaar geleden: burgers die niet van allochtonen houden moeten eigenlijk naar een heropvoedingskamp. Toen dacht ik: Orwell's1984 opmerking van deze politica. Van wie ik houd bepaal ik zelf wel. De overheid kan hooguit van mij afdwingen dat ik me netjes gedraag richting allochtonen in het publieke domein.

6 Conradijntje    
7 maanden geleden door Conradijntje
0
Meld

@5 Peterson mag nog steeds alles zeggen. Net als de UvA in overleg met hun docenten en studenten mogen beslissen niet met Peterson in debat te gaan of hem een podium te geven vanwege zijn mening.

7 Gewoon een student    
7 maanden geleden door Gewoon een student
8
Meld

Volgens mij is het wel beter geworden de afgelopen jaren met de vrijheid van meningsuiting. 't Zou best zo kunnen zijn dat de politieke correctheid in de jaren tachtig is overgewaaid vanuit de US.

Wat het artikel stelt is dat je in bepaalde kringen inderdaad beter je mond dicht kunt houden. Mja... dat zal nooit veranderen. En dat is ook logisch.

8 alexandroepimenco    
7 maanden geleden door alexandroepimenco
1
Meld

@7 Hahaha, ja joh. Het kleine clubje drammers die het bepaalt voor de rest. Men durft gewoon niet met hem in discussie te gaan. Overleg? Drammen bedoel je.

9 Captain Hero    
7 maanden geleden door Captain Hero
2
Meld

@7 Hij mocht komen als er een door de UVA goedgekeurde gesprekspartner erbij kwam. Het politbureau bepaalt weer de toon.

10 Captain Hero    
7 maanden geleden door Captain Hero
2
Meld

Het is heel simpel. Als een universiteit, toch wel het hoogste opleidingsorgaan, zo'n discussie wil beginnen dan lijkt me dat het niveau van de studenten hoog genoeg is om zelf een mening te vormen maar blijkbaar mag in een universiteit alleen de mening van de meerderheid aangenomen worden.

11 Captain Hero    
7 maanden geleden door Captain Hero
2
Meld

Je ziet dat het niveau van de universiteiten nogal omlaag is gegaan door bezuinigingen en managers als er alleen met min wordt gereageerd. Blijkbaar is een discussie met een metaalwerker al lastig.

12 Captain Hero    
7 maanden geleden door Captain Hero
2
Meld

@9 De UvA is ook wel een uitzonderlijk clubje gekkies natuurlijk. Zo als dat hoort in Amsterdam hè question

13 Yiroesh    
7 maanden geleden door Yiroesh
3
Meld

@13 Nog even en Amsterdam is een onafhankelijk links deelstaatje. En binnen een jaar weer westerlingen op houten banden in de provincie op zoek naar vreten.

14 Captain Hero    
7 maanden geleden door Captain Hero
2
Meld

@10 @11 Ook studenten zijn natuurlijk tot in bepaalde mate gewoon nog beïnvloedbaar. Door sprekers nog een stuk meer dan door literatuur, omdat bij literatuur het voor studenten een stuk makkelijker is om de betrouwbaarheid te achterhalen. Maar sprekers, vooral die met het CV van Peterson, hebben gewoon autoriteit. Dan is het niet heel gek dat de UvA in plaats van Peterson de kans op een monoloog te geven, waarbij hij zijn opvattingen (waarvan er veel dubieus zijn te noemen) door de strot van aanwezigen studenten kan rammen, graag een waardige discussiepartner erbij heeft die ook sterke tegenargumenten kan inbrengen. Want pas zodra er een echte discussie plaatsvindt, met argumenten van twee kanten, krijgen studenten de kans om een volledige mening te vormen. Anders moeten ze het slechts doen met die van Peterson, en eventueel hun eigen visie.

15 Gewoon een student    
7 maanden geleden door Gewoon een student
9
Meld

@15 onzin natuurlijk, als een student zich zo makkelijk laat beïnvloeden moet men bij ieder college een contrageluid mee laten gaan.
De essentie is zelfanalyse versus een opvatting.
Als iemand daar niet toe in staat is, is het predikaat academisch niet terecht.

16 chouffleur    
7 maanden geleden door chouffleur
2
Meld

@15 quote;"Ook studenten zijn natuurlijk tot in bepaalde mate gewoon nog beïnvloedbaar. "

En daar maken de universiteiten dankbaar gebruik van. Zie je dus ook weer in dit geval.
Je bevestigd in je eigen schrijven dat je dus studenten niet vertrouwt om een eigen mening te ontwikkelen. Is dit niet het hele probleem? Op de universiteit krijgen ze bij elke college al de mening van hun professoren enz. te verwerken en als er dus een gastspreker komt moet ook daar dus weer iemand bij zitten. Jammer, maar je bevestigd eigenlijk precies waar het nu ook om gaat.
Een afwijkende mening is onwelgevallig en mag alleen onder aanwezigheid van iemand die "deugt".

17 Captain Hero    
7 maanden geleden door Captain Hero
2
Meld

@16 “onzin natuurlijk, als een student zich zo makkelijk laat beïnvloeden moet men bij ieder college een contrageluid mee laten gaan.”

Nee dat is juist onzin. Je verwart nu colleges met debat-avonden. Bij colleges is het doel simpelweg onderwijzen. Vaak geeft de docent hierbij al een overzicht van meerdere relevante invalshoeken. Debat-avonden zijn bedoeld om te debateren, en echt stelling te nemen achter een bepaalde invalshoek. Een debat vindt pas plaats zodra meerdere mensen de kans krijgen om hun visie kenbaar te maken. Anders is er sprake van een monoloog. En monologen kunnen erg overtuigend zijn wanneer iemand een sterke orator is en geen echte tegenspraak krijgt, zelfs wanneer de argumenten in realiteit helemaal niet zo sterk zijn. Dat is vanuit academisch perspectief zeer onwenselijk.

18 Gewoon een student    
7 maanden geleden door Gewoon een student
6
Meld

@17 Nee je trekt mijn woorden helaas helemaal uit verband.

Wat ik probeer te zeggen: studenten zijn vanzelfsprekend nog ‘in opleiding’. Ze zijn nog niet volleerd. In opleiding zijn betekent nog in ontwikkeling zijn, nog vormbaar zijn. Studenten zijn verder natuurlijk niet gek. Ze kunnen aan de hand van literatuur echt wel bepalen of een bron betrouwbaar is of niet. Maar dit is met sprekers een stuk lastiger, vooral als ze een academisch CV hebben zoals Peterson. Je kan als studentje wel je eigen visie op bepaalde zaken hebben, maar als Peterson de kans krijgt zonder enige tegenspraak zijn mening te onderbouwen, wie ben jij dan als student om zijn lezing in twijfel te trekken? Het risico bestaat dus dat je iets voor waarheid aan zal nemen waar in de praktijk nogal wat aan mankeert. Daarom is het altijd goed dat een vergelijkbare academische autoriteit ook tegenargumenten aanvoert, omdat dit een veel minder eenduidig beeld schetst van het academische debat rondom bepaalde onderwerpen.

19 Gewoon een student    
7 maanden geleden door Gewoon een student
5
Meld

@18 nope u vergist zich twee meningen aanhoren is een keuze, één mening aanhoren is gewoon de eigen mening spiegelen..
Een college is wat het is aanhoren van een interpretatie

20 chouffleur    
7 maanden geleden door chouffleur
2
Meld

@19 Dan is het maar te hopen dat de professoren ze niet te eenzijdig opleiden of telt dat niet mee? Nogmaals, als ze 5 dagen per week worden "geindoctrineerd" door hun professoren dan kan 1 discussie met Peterson daar niet veel aan veranderen. Maar over 1 ding zijn we het van verschillende hoeken blijkbaar eens, het niveau van de huidige student is niet meer wat het geweest is.

21 Captain Hero    
7 maanden geleden door Captain Hero
1
Meld

@20 " één mening aanhoren is gewoon de eigen mening spiegelen.."

Dat werkt zolang de mening van de ander die van een 'gelijke' is wat autoriteit betreft.

Om bij het voorbeeld van Peterson te blijven. Ik ben het met veel van zijn standpunten oneens (niet allemaal overigens, ik vind dat hij wat identiteitspolitiek betreft soms sterke punten heeft). Maar ondanks dat ik het principieel met hem oneens ben, ben ik me er van bewust dat ik een inhoudelijke discussie met Peterson nooit zou overleven. Die zou mijn argumenten van tafel blazen, simpelweg omdat ik niet over de kennis/ervaring beschik om die te onderbouwen zoals hij dat kan. Het gevolg? Wie weet laat ik me wel overtuigen door Peterson's standpunten, omdat ik die van mijzelf net vernietigd heb zien worden. Dat terwijl er wel degelijk academici zijn die mijn mening wél met sterke argumenten goed zouden kunnen onderbouwen. Maar die argumenten worden dus niet gehoord, omdat alleen Peterson de kans heeft gehad te spreken.

22 Gewoon een student    
7 maanden geleden door Gewoon een student
5
Meld

@21 "Dan is het maar te hopen dat de professoren ze niet te eenzijdig opleiden of telt dat niet mee? Nogmaals, als ze 5 dagen per week worden "geindoctrineerd" door hun professoren dan kan 1 discussie met Peterson daar niet veel aan veranderen."

Hoorcolleges worden altijd gebaseerd op de literatuur die bij het vak gebruikt worden. Als de literatuur niet deugt prikt de gemiddelde student daar zo doorheen. Hoorcollegedocenten geven niet hun mening over een onderwerp, ze geven een overzicht van de literatuur over een onderwerp. Het is vervolgens aan studenten wat ze daarmee willen doen.

Uit ervaring kan ik vertellen dat die literatuur ook een stuk minder eenzijdig is dan vaak door buitenstaanders beweerd wordt. Antropologie wordt bijvoorbeeld vaak gezien als een 'links bolwerk', terwijl ik de afgelopen jaren genoeg teksten van o.a. David Horowitz (Wilders' grote maatje) en volgens mij ook eenmalig Peterson heb moeten lezen.

"Maar over 1 ding zijn we het van verschillende hoeken blijkbaar eens, het niveau van de huidige student is niet meer wat het geweest is."

En je trekt weer mijn woorden uit verband.

23 Gewoon een student    
7 maanden geleden door Gewoon een student
5
Meld

@23 quote:"Hoorcolleges worden altijd gebaseerd op de literatuur die bij het vak gebruikt worden. Als de literatuur niet deugt prikt de gemiddelde student daar zo doorheen. Hoorcollegedocenten geven niet hun mening over een onderwerp, ze geven een overzicht van de literatuur over een onderwerp. Het is vervolgens aan studenten wat ze daarmee willen doen."

Kortom, je kan het in 1 richting sturen en dit gebeurt op meerdere opleidingen en niet alleen de universiteiten.

24 Captain Hero    
7 maanden geleden door Captain Hero
1
Meld

@24 Tot in bepaalde mate ja. Maar dat valt al heel snel op. Studenten zijn natuurlijk ook niet gek.

25 Gewoon een student    
7 maanden geleden door Gewoon een student
6
Meld

@24 De meeste studenten durven helemaal geen commentaar te geven op een uni. Men slijmt liever, dan dat men kritische houding aanneemt. En als men kritisch is, moet men altijd waakzaam zijn voor wraak van de docent. Uni's zijn tegenwoordig sowieso vooral diploma fabrieken geworden. En derhalve kunnen ze net zo goed gewoon maar geprivatiseerd worden.

26 alexandroepimenco    
7 maanden geleden door alexandroepimenco
1
Meld

@25 Gezien de demonstraties die ik heb gezien met SJW's die wat tegen Peterson hebben twijfel ik aan je laatste opmerking.

27 Captain Hero    
7 maanden geleden door Captain Hero
2
Meld

@22 weakling.

28 chouffleur    
7 maanden geleden door chouffleur
2
Meld

@27 Die Peterson is ook een rare vogel. Op yt kan je zijn college's zien. Die zijn meer van: zoals ik alles persoonlijk zie, verpakt in een smakelijk verhaal. Peterson is meer een goeroe, dan een fatsoenlijke docent.

29 alexandroepimenco    
7 maanden geleden door alexandroepimenco
2
Meld

@27 Jordan Peterson dat is toch die veroordeelde agressieveling en oplichter die via internet geld ophaalt om er rolex horloges, shirtjes van 800 euro etc van te kopen? Die vent die het geld van zijn achterban vergokt in het casino? Die Peterson bedoel je?

30 Jaap Oudenaerde    
7 maanden geleden door Jaap Oudenaerde
5
Meld

@30 Dat is Robinson...

31 alexandroepimenco    
7 maanden geleden door alexandroepimenco
0
Meld

@31 Oh ja Peterson is die Canadese idioot die soms wat zinnigs zegt om vervolgens helemaal door te slaan. My bad je hebt helemaal gelijk.

32 Jaap Oudenaerde    
7 maanden geleden door Jaap Oudenaerde
5
Meld

@30 Joh, familie? Wie of wat hij doet boeit me totaal niet. Het voorkomen van een discussie met studenten des te meer. Als de studenten zo goed zijn en van niveau dan zou ik zeggen, "laat ze, betere manier om te laten zien hoe zulke mensen denken is er niet". Maar men is bang voor de discussie omdat hij misschien iets zegt wat niet met een knuffelmanteltje en schreeuwkoor is weg te bagatelliseren. Daar is men veel banger voor.

33 Captain Hero    
7 maanden geleden door Captain Hero
0
Meld

@33 Kun je dat vertalen voor me? Het is een vreemd soort gammele gammele wat daar staat namelijk.

34 Jaap Oudenaerde    
7 maanden geleden door Jaap Oudenaerde
4
Meld

@34 Geeft niet. Probeer eens die plaat voor je kop te verwijderen.

35 Captain Hero    
7 maanden geleden door Captain Hero
0
Meld

@34 Jij kunt veel beter overweg met Jaap, dan ik dat kan. Ik kan altijd wel lachen zoals jij met Jaap communiceert. question Ik zou zeggen goed werk, volhouden.

36 alexandroepimenco    
7 maanden geleden door alexandroepimenco
1
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Trump: "Er zit geen gram racisme in mij&...
Donald Trump heeft zich fel verweerd tegen de...

9 uur geleden door Denisova

Ongeloof over grafschennis op Joodse begraafp...
Het trieste nieuws over het vermoedelijke res...

6 uur geleden door Telegraaf

PVV : Lastenverlichting nu!
Jan Modaal klem. De middenklasse balanceert o...

11 uur geleden door =*(++)*=

Prof. Paul Cliteur: Wilders-proces is doorzic...
Met geld van de gemeenschap Wilders vervolgen...

10 uur geleden door Inter

De uit zee opgepikte migranten moeten wel erg...
Er ontstaan onveilige situaties aan boord als...

16 uur geleden door Moskowfiets


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Spraypaint
Tsunami van leegstaande panden overspoelt Ned...
Als ik de huurprijzen opvraag vind ik het nie...

6 minuten geleden door Spraypaint

eh
Frans Timmermans enorm in zijn nopjes met uit...
Ze is als Duitse en volgens Elsevier "Macro...

11 minuten geleden door eh

Alt-Wrong
Ursula von der Leyen niet Manfred Weber EU Co...
Haha, extreem dom rechts kan de wonden gaan l...

23 minuten geleden door Alt-Wrong

B55
Tsunami van leegstaande panden overspoelt Ned...
Dat komt omdat ze een tsunami van asielzoeker...

26 minuten geleden door B55

eh
Raket gevonden bij rechts-extremisten in Noor...
Weer een voorbeeld van onzorgvuldige Nederlan...

28 minuten geleden door eh

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig