door Havermout in Gezondheid  ·  40 Reacties

  • 0
  • 641x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Ieder zn keuze. Ik heb gezien wat chemo met je doet: Van iets naar niets, fysiek en psychisch. De manier hoe de jongeren bij over mijn lijk bnn er mee omgaan en maximaal gaan t laatste stukje... Respect

8
1 maarten1234

@1 Heb je ook gezien wat kanker met je doet? Je krijgt geen chemo voor je plezier hoor.

1
2 Wild Rover

Dan leer je ook je echte vrienden kennen.

1
3 eigenmening

@3 Dat dacht ik ook altijd. Degene die ik nooit meer zie zijn geen echte vrienden. Uitgaan, op visite gaan e.d. is er niet echt bij tijdens de chemo, dus moeten mensen zelf langskomen. Het probleem is dat aardig wat mensen geen enkel idee hebben hoe om te gaan met de situatie, en dit liever uit de weg gaan. Dat zal niet inhouden dat de vriendschap niets voor hen betekend.

0
4 Bluth

@1 Ik begrijp je reactie niet, wat wil je er nou mee zeggen?

Kanker heeft nog ergere gevolgen dan chemotherapie/bestraling.

1
5 Bluth

@4 Dat ben ik wel met je eens, beste Bluth.
Mijn beste vriendin was terminaal en kreeg een hoop kuren. Het was al een verloren zaak maar iedereen deed wat ze konden.
Eenzaamheid zat haar behoorlijk dwars dus kwam een lul als ik maar iedere dag langs bij gebrek aan beter. question

0
6 Wild Rover

Ieder zijn keus, maar als je een andere route kiest ( waar ieder recht op heeft, het is je eigen lijf) wordt je niet voor vol aangezien.
Als twee mensen kanker krijgen en de ene kiest voor een andere route als de reguliere en hij/zij sterf, is het van; zie je wel, eigen schuld, hoe dom kan je zijn.
De andere kiest voor chemo, en na veel ellende sterft deze eveneens dan is het van; hij/zij heeft er wel voor gestreden, maar helaas heeft de afschuwelijke kanker gewonnen.
Respecteer gewoon ieders keuze.

7
7 FCT

@1
Wat @2 ook zegt en de primaire behandeling van borstkanker is sowieso opereren. Zelfs dat sloeg Marca van den Broek over omdat ze dacht zelf beter te weten wat er aan de hand was, dus nooit een fatsoenlijke diagnose liet stellen:

(**) En toen openbaarde zich een gezwel in haar borst. ,,Noem me naïef’’, zegt ze, ,,maar ik geloofde dat het met gezonde voeding en supplementen wel over zou gaan.’’

Al bijna haar hele leven eet Van den Broek vegetarisch, de laatste jaren zelfs veganistisch. Geen enkel dierlijk product nam ze meer tot zich en ze at alleen nog biologisch geteelde groenten. ,,Het klinkt een beetje vreemd omdat ik nu ziek ben, maar ik voelde me er echt beter bij.’’

Haar aversie betrof niet alleen chemokuren, maar het hele medische circuit. Liefst bleef ze er ver vandaan en hield ze vast aan haar overtuiging dat het lichaam zelf het best in staat was zich te helen. (**)

Het is dus haar zelfbenoemde deskundigheid die haar nu letterlijk het leven gaat kosten. De borstkanker heeft inmiddels ook al uitzaaiingen in het hoofd veroorzaakt.

Een uitzaaiing die verder komt dan de oksel betekent dat genezing van deze vorm van kanker dan niet meer mogelijk is. Dat was bij deze vrouw in het begin van het jaar dus al een gepasseerd station:

(**) Totdat haar gezwel groter werd. Dit was niet zomaar een ontsteking, dit was foute boel, wist ze. Met lood in haar schoenen ging ze afgelopen voorjaar naar de huisarts, die haar direct doorverwees naar het ziekenhuis. De oncoloog had een heldere, maar keiharde boodschap: borstkanker met uitzaaiingen naar longen en lymfeklieren. Liet ze zich niet behandelen, dan zou ze binnen drie maanden overlijden. (**)

De suggestieve koptekst van AD stoort me ook weer enorm. Er had beter iets kunnen staan als bijvoorbeeld: "Hadden haar vrienden Marca (55) maar op tijd een flinke schop onder haar kont gegeven'. Daarmee wil ik niemand kwetsen, maar te kennen geven dat we dit soort tranentrekkers vooral niet normaal moeten gaan vinden of gaan denken dat Marca een weloverwogen keuze maakte of zoiets dergelijks.

Marca heeft niet lang meer te gaan en ik hoop dat ze zo goed als nog mogelijk vertroeteld gaat worden. Gelukkig heeft Nederland op het gebied van terminale zorg heel wat te bieden.

1
8 Wilmama

Aanvulling op @8
https://borstkanker.nl/nl/overlevingskansen
De kans om borstkanker de overleven is de laatste jaren gestegen. Dit komt enerzijds doordat mensen door goede voorlichting eerder naar de huisarts gaan als zij iets aan hun borst merken. Maar het komt ook omdat er steeds betere onderzoeken en nieuwe behandelmethoden zijn.

Gemiddeld is vijf jaar na diagnose 87% van de borstkanker patiënten nog in leven. Maar omdat de overlevingskansen van veel dingen afhankelijk, bijvoorbeeld van het stadium, zit er veel verschil per patient. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het stadium is, hoe lager de overleving is. Vrijwel iedereen met stadium 1 borstkanker is na drie jaar nog in leven. Na 10 jaar is nog 94% van de borstkanker patiënten met stadium 1 nog in leven. Bij stadium 4 is na drie jaar nog 42% in leven, na vijf jaar nog 22% en na 10 jaar nog 9% in leven.

Hoe groot de individuele kans is om borstkanker te overleven, hangt af van aantal factoren. De belangrijkste zijn:......

1
9 Wilmama

Chemo tast ook vaak organen aan die goed zijn dus ik snap wel dat er mensen zijn die dat niet willen. Aan de andere kant is het wel makkelijk praten zoals ik nu doe omdat het mij niet betreft.

1
10 Voorzittershamer

@10
Drogreden/kulargument. Chemotherapie tast niet vaak gezonde organen aan. Dan zou deze therapie helemaal niet gegeven mogen worden. Het zijn dit soort praatjes die (mede)mensen verkeerde keuze's laten maken. *zucht*

3
11 Wilmama

@10 Zonder chemo ga je onherroepelijk dood.

3
12 arcenist

Weer een zweefdoos minder.

3
13 Scholar002

@12
Dat is niet waar. Chemotherapie wordt niet bij iedereen geadviseerd. Het ligt onder meer aan het stadium bij de diagnose en het soort kanker.

Daarnaast bestaan er veel verschillende soorten chemotherapie die solo (monotherapie) of in combinatie gebruikt kunnen worden:
https://www.kanker.nl/soorten-behandelingen/chemotherapie/behandeling/soorten-chemotherapie

1
14 Wilmama

@7
"Respecteer gewoon ieders keuze."
Dit is in principe te verdedigen, zolang die 'keuze' maar goed geïnformeerd is.

Mensen die kiezen voor alternatieve behandelingen zijn vaak bijzonder slecht geïnformeerd, en dat kost ze doorgaans hun leven -- en vaak ook enorme kapitalen voor 'behandelingen' door kwakzalvers. Onderzoek laat duidelijk zien dat deze groep patiënten steevast ernstiger lijdt en (veel) eerder overlijdt, en dan ook nog eens de laatste weken tot maanden van hun leven vergooit aan het najagen van het onmogelijke.

Er is m.i. dan ook niets mis mee om kankerpatiënten te ontraden om te kiezen voor alternatieve behandelwijzen. Nee, uiteraard niet door ze voor 'dom' uit te maken, want het is volkomen logisch dat ze iedere strohalm willen aangrijpen, hoe onwaarschijnlijk ook. Maar wel door goede voorlichting, alsmede het bestrijden van aanbieders en promotors van dergelijke kwakzalverij.

1
15 RichardR

@14 Je hebt gelijk. Enige nuance was op zijn plaats geweest.

0
16 arcenist

@7
[ Ieder zijn keus, maar als je een andere route kiest ( waar ieder recht op heeft, het is je eigen lijf) wordt je niet voor vol aangezien.]

Struisvogelpolitiek bedrijven -zoals Marca van den Broek deed- is ook een soort keuze, maar heeft met het gebruik van gezond verstand niets te maken. Kiezen heeft altijd met een weloverwogen keuze te maken en daar was bij deze mevrouw (helaas) geen sprake van.

Zo'n 10 dagen geleden claimde je zelf in de zorg te werken. Daar is tot nu toe opvallend weinig van te merken, eerlijk gezegd.

0
17 Wilmama

* Verwijderd door de redactie *

18 Robin

@11 : ooit wel eens van systemische platinum chemo gehoord?

2
19 maarten1234

@8 : heb t van dichtbij meegemaakt; een huisarts die je eerst tig x terugstuurt en na 5 maanden pas duidelijk dat het kanker is, dus je kan zelf je pad kiezen maar dan ben je ook nog overgeleverd aan de skills van je huisarts.

2
20 maarten1234

@4 : indredaad, mensen negeren je als familielid van de overledene omdat ze niet weten hoe er mee om te gaan; een simpele 'hallo' is ook voldoende.

0
21 maarten1234

@19
Ja.

0
22 Wilmama

@20
Klik ook eens op de afbeelding van de eierdoos en besef dat een huisarts bij het vermoeden van borstkanker vrijwel onmiddellijk in actie komt/kan komen:
https://borstkanker.nl/nl/nieuws/borstkanker-herkennen-ken-je-lijf

Daarnaast lijkt het er op dat Marca van den Broek sowieso geen gebruik maakte van de periodieke controles:
(**) In Nederland worden alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar elke twee jaar uitgenodigd om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Er worden dan ter controle röntgenfoto's van de borsten gemaakt, de mammografie. Het is belangrijk dat je ook in de periode tussen die controles, let op de genoemde afwijkende symptomen. (**)

Marca van den Broek was vooral overgeleverd aan het vooringenomen idee dat zij geen (borst)kanker kon krijgen.

0
23 Wilmama

@19
Vrijwel alle chemo is systemisch.

0
24 kwatta

@23 Die 2 jaarlijkse controle, is dat echt waar? Daar heb ik nog nooit een uitnodiging voor gekregen. Controleer wel maandelijks zelf of er geen veranderingen zijn. Voor het darmkankeronderzoek krijg ik de onderzoeks-test.

Het is voor veel vrienden en kennissen redelijk moeilijk zich een houding te geven als er in je kring iemand is met kanker. Een goede vriendin zei me ooit: vindt me alsjeblieft niet zielig en geef me liever een welgemeende knuffel, ik weet dat je het verschrikkelijk vindt. Die tip maak ik vandaag de dag nog steeds gebruik van, hoewel zij al 12 jaar geleden is overleden aan deze ziekte.

0
25 sprookjesvertelster

@25
[ @23 Die 2 jaarlijkse controle, is dat echt waar? Daar heb ik nog nooit een uitnodiging voor gekregen. Controleer wel maandelijks zelf of er geen veranderingen zijn. Voor het darmkankeronderzoek krijg ik de onderzoeks-test.]

Ik weet niet in welke regio jij woont, dus maar even een willekeurige opgezocht:
https://www.bevolkingsonderzoekzuid.nl/borstkanker

(**) Uitnodiging
U krijgt een uitnodiging als het onderzoekscentrum bij u in de buurt staat.
U ontvangt de eerste uitnodiging op uw 50e, 51e of 52e. Dat is afhankelijk van de route en planning van het onderzoekscentrum. Tot het jaar waarin u 76 wordt, ontvangt u elke 2 jaar een uitnodiging. (**)

0
26 Wilmama

@26 Dank u wel voor de link. De juiste regio ook nog, dus even gekeken. Ik vermoed dat er dan bij een gefundeerde klacht rechtstreeks naar het juiste centrum wordt verwezen. Ik ben gelijk weer gerustgesteld.

0
27 sprookjesvertelster

@27 als u binnen de groep valt dan zou u toch echt een uitnodiging moeten krijgen, tenzij u om andere redenen al onder controle staat. Maar misschien begrijp ik u verkeerd.

0
28 datkanjijmakkelijkzeggen

@23 wat bedoelt u nou met die eierdoos? question

0
29 datkanjijmakkelijkzeggen

@29
Bovenaan het artikel staat een kleine afbeelding die vergroot wordt als je er op klikt. Onderaan staat deze uitleg:
(**) Media-aandacht
De campagne "Know your lemons" is van oorsprong een Engelstalige campagne van de organisatie "World wide breast cancer". Sinds een aantal weken is er veel aandacht in de media voor deze campagne, de 'eierdoos met citroenen', onder andere door een post van de Britse Claire Warner (externe link)op facebook. Claire wilde met haar actie vrouwen erop wijzen dat ook andere symptomen dan het bekende knobbeltje kunnen duiden op borstkanker. Claire ontdekte een klein kuiltje onderaan haar borst.

Ook Nederlandse media besteedden aandacht aan de campagne. BVN werkte hieraan mee:...(**)

0
30 Wilmama

@30 ah, dank u, dat had ik niet gezien in de versie die ik heb gelezen.

0
31 datkanjijmakkelijkzeggen

@28 In 1984 een oproep gekregen voor baarmoederhalskanker. Na telefonisch contact ivm vergevorderde zwangerschap toch naar de onderzoeksbus gegaan en daar enorm uitgelachen door de aanwezige mensen. Aansluitend weer telef. contact gehad en er zijn verontschuldigingen aangeboden.
De eerste oproep tot deelname aan een onderzoek was 2 jaar geleden, darmkanker onderzoek.

Sinds 2003 heb ik 7 jaar onder controle gestaan bij cardioloog en longarts, inmiddels sinds 2013 ook daar niet meer geweest omdat de situatie al die jaren stabiel is gebleven.
Kom niet bij de huisarts als het niet nodig is. Kom ook niet bij allerlei alternatieve "genezers". Vertrouw op mijn gezonde verstand en dat betekent dat ik maandelijks mijn borsten controleer op bultjes, kuiltjes en eventueel vocht uit de tepels.
Als er iets is dat ik niet vertrouw dan blijft mijn eerste gang naar de huisarts, die inmiddels weet dat ik niet kom voor een loopneus.

0
32 sprookjesvertelster

@18
"Chemo is geen methode tot genezing"

Het heeft mij volledig genezen, leugenaar.
Dus wil je even stoppen met LIEGEN?

Alvast bedankt.

2
33 Stiplaats

Joh Robin als je het zo goed weet , waarom ga je dan geen werk maken van je beweringen , er staat een nobelprijs van de geneeskunde te wachten ... Ik wacht vol spanning af.

0
34 MarcusCole

@33
Ik denk dat hem eerder tralies staan te wachten, doordat hij met zijn kwakzalverij mensen de dood heeft ingejaagd.
Er kleeft bloed aan zijn handen en men mag hopen dat hij geen kinderen heeft.

1
35 Stiplaats

@35
En geen huisdieren overigens.
Ja, ratten, dan is hij in goed gezelschap, net als die rat hier op NK.

1
36 Stiplaats

* Verwijderd door de redactie *

37 Robin

@23 : inderdaad 'kan' komen, hij/zij kan t ook anders inschatten en dan zit de patient met de gebakken peren c.q. overlijden

1
38 maarten1234

@38
Bij een afwijking in het borstweefsel verwijst een huisarts voor alle zekerheid automatisch door naar het ZH voor minimaal een mammografie. Daar wordt beoordeeld of er vervolgstappen gemaakt moeten worden. In de borst(en) kunnen namelijk ook goedaardige gezwellen voorkomen, waaronder een cyste.

0
39 Wilmama

@37 ; Beste lulfiep,
Kap er eens mee.
Chemo is bewezen werkzaam in vele gevallen (inclusief mijzelf).
Jouw alternatief niet. Als ik daar in getrapt was, schreef ik nu niet meer op NK.

0
40 Partijdig

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Inter
Offtopic

https://www.nieuwskoerier.nl/news/984036-moppetrommeltjes-17...

1 minuut geleden geplaatst door Inter

spookrijder
Leon Verdonschot: 'Wilders, je bent een vriend van Orbán óf van de Joden'

@8 Er zijn inderdaad nogal wat geflipte linkse deugidioten. Griezels....

1 minuut geleden geplaatst door spookrijder

Bop
Pro-Palestina demonstranten blokkeren Piet Heinkade in Amsterdam: Koningsdag-vierders woedend

@5 Ik zou zeggen, maak plaats voor degenen die er wel iets mee hebben en verkas naar Hongarije. ...

4 minuten geleden geplaatst door Bop

Sarcoff
Piet (70) uit Dokkum weigert lintje: 'Heb helemaal niks het met koningshuis'

Mooi, een man met een heldere kijk en principes.Link werkt niet, dan deze maar:https://www.ninefornews.nl/veel-steun-voor-man-die-lintje-van...

6 minuten geleden geplaatst door Sarcoff

Strongoli
Edwin de Roy van Zuydewijn, duidt verstrekkende macht van onze Koninklijke familie - Ongehoord Nederland

A13Excuses, woordje weggevallen.Juiste zin moet zijn: ...moeilijk aan het werk kon komen.....

9 minuten geleden geplaatst door Strongoli

VBOH
Leon Verdonschot: 'Wilders, je bent een vriend van Orbán óf van de Joden'

@12 Zeker. Hij is het nog niet. Dus vandaar mogelijk toekomstige. Maar ik acht de kans vrij groot in dat binnenkort het mogelijk toekomstige a...

10 minuten geleden geplaatst door VBOH

LoydMorris
Klimaatactivisten blokkeren A10 bij voormalig ING-kantoor

@7 Als dit zo werkt, zouden we ook massaal snelwegen/grensovergangen kunnen blokkeren om tegen de asielinstroom te demonstreren. . . ...

11 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

Strongoli
Edwin de Roy van Zuydewijn, duidt verstrekkende macht van onze Koninklijke familie - Ongehoord Nederland

@12Het is ook niet allemaal onzin wat hij verkondigt. Zijn ex heeft hem ook op een schandalige manier extra te schande gemaakt en inderdaad sc...

11 minuten geleden geplaatst door Strongoli

Snorrie
Leon Verdonschot: 'Wilders, je bent een vriend van Orbán óf van de Joden'

@11Ja, mogelijk toekomstige. Lekker duidelijk....

14 minuten geleden geplaatst door Snorrie

NK. App
Tamil Full SexMia Khalifa TwerkBrooke TylerSex Film Sex Film Blue FilmPov In PornographyTiawa PornBlack With Big TitsDevar Bhabhi Ki Sex VideoWomentoplessDani DevineScarlett Johansson Sex XxxHannahowo FuckHeroine XxxxSex Video Chudai VideoDesi Bhabhi Chudai ComOnlyfans Leaking WebsiteSexclip IraniIce Porn CastingKriti Sanon SexBoops VedioInternetchucksHint PornaDdf Network VideoBulu PikcharPorn Movies MakingEbony Asshole LickClitoris TortureXnxx MyanmarJerkmate GamesJennette Mccurdy FeetVideo Bokep Kebaya MerahBig Tits MexicanSex Video 2004UncensoredleakHot Mother And Son Sex VideoDesi Indian Porn Video DownloadLauren CatTupes Of PornAdult Work ComHot Sexy LadiesPorn CrystalNaked Gay SexBest Hardcore Porn VideosValentina Nappi Hd VideosSpeing CummingVeronica Church BbcRebecca MorepornTriolesbianasNude In GermanLeicht Perlig PornMilf With Short HairAedan RayneCumfest OrgyP. O R NHoneymoon Leaked VideosMandy Flores PornBrazilien PornChinese Bf HotPetite TittysBusty Blonde AnalNifty.orhMelissa Fumero NakedDinosoar PornHindi Cartoon Porn MovieGirlsdoporn 404Gf RevengeAssamese Porn StoryPorn Page 2Family Affair XxxTumblr Porn GayPublic Nude On BeachNicky BerryAsa Akira Nuru MassageMorgo Sullivan PornCileb PornLilu's HandjobsGay Basketball PornBf Video AdultTeaam SkeetSydney PaigeCasting Vouch HdNishimura NinaSister Masturbating For BrotherDominated PornManga OriginzHairypussy TeensCory Chase TwitterReal Wife XxxMass Effect Andromeda Sex ScenesFree PorbErosguideAinslee DevineX Vide OkHot Naked BoobesAlyx Star Porn HdPors TubeElepantubeIndian Sexy Girl XxxSex Video Hindi DesiJapanese Bath PornRasmi PornIndian Teen Outdoor Sex VideosSeany Leone XxxRabel Rhyderسكس مترجمهGqy Porn TubeGostosas Nuas GifMystic Being PornEllie The Empress LeaksIts KaaiLolly GartnerChristy Mack PornNewsexvidoBig AssbbwPorn Marilyn ChambersAmouranth Onlyfans PornMaserati LesbianReal Twin PornEscort AligatorPorn Games 3dVideo Streaming SexeLust Stories Sex ScenesSonam Kapoor XxxXxx Desi Sex Video ComSiblings CaughtPutri_cinta NudeEscort Girl 31Naked FaimlyMessi GayPriyanka Chopra Xnxx VideosPunanniPorn MasseuseParadicehillEverly HazeWww Indian Hot SexSavita Sex VideoBhanupriya MoviesParis PornRoulette SexchatEva Loria PornPorn SlaveryCuckolding RedditThoyhubPlayboy PornosuSexxxxxAmia MorettiVip WankTrex PornMarylin Monroe PornVr Chatsex