Jammer zeg. Pastafarians krijgen ongelijk (geenstijl.nl)


Beschrijving niet beschikbaar ...

door Moszkowicz in Binnenland  ·  26 Reacties

  • 1
  • 262x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Zojuist een vergadering met mede-pastafarianen gehad en voorlopig geven wij geen commentaar, we zijn nog in overleg met de Commissie Stiekempastafarian. .
Ik kan alleen nog kwijt dat we in de pauze hebben genoten van een dampend bord Bolognaise!

5
1 Jan met de korte achterlul

Zouden dan, in navolging van deze casus, andere geloven ook geen privileges mogen krijgen?

0
2 Schildpad

@2 Dat zou mooi zijn....

1
3 Moszkowicz

@2 Wat denk je zelf, Schildpad? question

0
4 Wylde Gjert

@23
Waarom worden anderen die in onzin geloven dan wel erkent, en mogen wel genieten van de bijbehorende voordelen?
Ik snap die pastafari's wel (denk ik).

0
5 Schildpad

@5 welke voordelen precies?

1
6 Attercopus

@2
Wat ik zelf dank is dat dit weer een interesante zaak is in de beoordeling of het geloof in onzin nog een bevoordeelde status kan genieten in 2018 : P

0
7 Schildpad

@5 -> @3

0
8 Schildpad

@6 subsidie, belastingvrijstelling, anbi status, idiote rituelen onbestraft laten zoals kinderverminking.
Blokkades op winkelopeningen of feesten.
Teringherrie maken op gezette tijden, uithongeren van kinderen legitimeren.
Nog meer?

1
9 chouffleur

@6
B.V. Subsidie op religieuse gebouwen.
https://www.google.com/search?q=Subsidie+op+religieus+gebouw

0
10 Schildpad

@9 tjonge, het zit je blijkbaar hoog om zoveel onzin te moeten spuien.

1
11 Attercopus

@6
Verder somt @9 het een en ander op.
Misschien heeft hij daar ook bewijs voor.

0
12 Schildpad

@11
Trouw
INLOGGEN
Kerkje stichten heeft voordelen
HOME
Lodewijk Dros– 13 mei 2004

Typisch voor de protestantse polder: Er waren drie kerken – gereformeerd, hervormd en luthers –, toen één Protestantse Kerk in Nederland. Nu zijn er alweer drie. De PKN, de kleine Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland en de forse 'hersteld hervormden'. Waarom zou je zelf géén kerk beginnen?
U krijgt 5 artikelen van Trouw cadeau. Dit is nummer 1 .
Onbeperkt onze artikelen lezen? Digitaal Basis € 2.50 per week.



Ontkerkelijking? Fusie? Rien Ipenburg merkt er weinig van. Hij werkt aan de opvolger van 'Wegwijs in religieus en levensbeschouwelijk Nederland' uit 2000. Daar stonden 700 zelfstandige religieuze groeperingen in, waarvan 450 christelijke. Ipenburg schat dat er in de volgende editie tweeduizend staan, met bijna de helft christelijke groepen. Hij heeft veel tot dusver onbekende groepen opgespoord. ,,Migranten nemen allemaal hun eigen geloofje mee. Ghanezen alleen al hebben zestig zelfstandige kerkjes, en dan zijn er nog de groepjes van illegalen.”

Een religieuze vorm van hollanditis? Nee, eerder een uiting van protestantisme, analyseert de Vlaamse rk kerkjurist Rik Torfs. Het is, waarschuwt hij, moeilijker om onder één dak samen te blijven, dan opnieuw te beginnen. Protestanten hebben de neiging, aldus de canonist, om gemakkelijk van gemeente te wisselen. ,,In overwegend protestantse landen hebben zelfs katholieken die neiging, zoals de crossover-parochianen in de VS.”

De kerk uitstappen, naar een ander genootschap, dat doen katholieken niet gauw. ,,Ze voeren liever levenslang oppositie, kijk maar naar Acht Mei.” Want 'in theorie' is een katholiek die zijn kerk verlaat 'een schismaticus en dus een crimineel'.

In Ipenburgs nieuwe overzicht staan de PKN, de Hersteld Nederlandse Hervormde Kerk (als die naam het haalt) en de VGKN. In de 19de eeuw woedde er onder Afgescheidenen 'strijd en twist, nagenoeg van allen tégen allen óver alles'. Kenners verwachten nu vergelijkbare fricties. Schieten ze een beetje op, dan kunnen ook die afsplitsingen in de nieuwe, dubbeldikke 'Wegwijs'.

Waarbij Torfs aantekent dat Nederland, anders dan België, het ontstaan van kerken 'stimuleert'. Afficheert een kerk zichzelf als rechtspersoon, dan aanvaardt de Nederlandse overheid dat vrij makkelijk. Je hebt, zegt Torfs, eigenlijk alleen maar een enigszins samenhangend geloofsgoed nodig én een structuur, een organisatie.

Dat beaamt Ipenburg. ,,Dominee is geen beschermd beroep en iedereen kan zich hier kerk noemen.”

Maar waarom zou je? Volgens Ipenburg voelen gemeenschapjes die uit de VS zijn overgewaaid, er weinig voor.

,,Een kerk, dat is voor die clubs uit de tijd, verstard.”

Leen van Drimmelen, protestants kerkjurist, krijgt 'regelmatig' vragen over hoe je kerk kunt worden. Vooral van migranten. ,,Ik zeg dan: als je kerk wilt zijn, hoef je niets te doen. Maar wil je een bankrekening openen, dan zul je een kerkorde moeten schrijven, die aan de notaris voorleggen en hem om een verklaring vragen dat je kerk bent. Dat is alles.”

Migrantenkerken beginnen soms als stichting, en wenden zich dan tot kerkjurist Van Drimmelen. ,,Ik vraag ze dan: wat geloof je eigenlijk? Een stichting kent een bestuur dat alles mag besluiten, en geen leden. Pinksterkerken zijn juist heel democratisch en hebben leden. Dan past de stichtingsvorm niet.”

Een kerk, doceert Van Drimmelen, heeft een ledenregistratie, houdt er gemeenschappelijke godsdienstige overtuigingen op na en praktiseert die. En de vorm heeft flinke voordelen, weet hij. Al is het, zegt Torfs, niet zo gunstig als in België, waar de staat ,,bedienaren en gebouwen van 'erkende erediensten' steunt”.

In Nederland biedt de overheid aan kerken vaak vrijstelling van de onroerendezaakbelasting – en dat scheelt veel geld. Inschrijving bij de kamer van koophandel: niet nodig. Scheelt geld. Bovendien hoeft een kerk geen winstbelasting te betalen. Kan veel schelen. En giften aan een kerkgenootschapzijn aftrekbaar bij de belasting.

Dat is zó aantrekkelijk dat sommigen opzichtig proberen een graantje mee te pikken. Mede daarom, , zegt Ipenburg, procedeert Scientology om erkenning als kerkgenootschap te krijgen. De verklaring past bij het bon mot van de stichter van Scientology, L. Ron Hubbard, toen nog een gemankeerd sciencefictionschrijver: 'Wie rijk wil worden, moet een kerk stichten'.

Van Drimmelen: ,,Scientology huurde me ooit in om te bewijzen dat ze kerk waren. Ik heb het geprobeerd, maar zag in Scientology geen religie – dat is een vereiste –, wel een op winst gericht bedrijf. Toen ik dat zei, werden ze boos, noemden me een fascist. De overheid heeft ze nooit erkend.”

De Kerk van Satan, mét bisschop, schreef zich in in het toenmalige register van kerkgenootschappen. Daar trapte de belastinginspecteur niet in. De politie deed in 1984 een inval in de Walburgia-abdij – het praktiseren van de gemeenschappelijke overtuiging bleek het drijven van een bordeel. De Kerk van Satan bestaat trouwens nog altijd, 'ondergronds' en niet erkend.

Inzet van veel kerksplitsing en -vorming is verschil van mening over de leer: niet zuiver, te strak. Over dogmatische, 'geestelijke' geschillen mogen de kerken graag schrijven. Niet over het sociaal-psychologische voordeel van kerkstichting.

Elke geloofsgemeenschap heeft zo z'n leidinggevenden. Lukt het niet om tot dat eregezelschap door te dringen, dan kun je zelf iets beginnen. Scheuren mag ook. Want twee kerken hebben dubbel zoveel hotemetoten als één. Een genootschap vormen biedt óók voordelen. Dat heeft overkoepelende besturen en organen, met elk eigen topmensen die nóg belangrijker zijn.

Deze benadering bedacht socioloog Durk Hak in 1992, om het grote aantal kerkscheuringen op Urk te verklaren: zucht naar status. Helemaal doortimmerd was zijn theorie niet, charmant wel. En ze strookt aardig met de bevindingen van Ipenburg. ,,Neem de afsplitsingen onder apostolischen. Die ontstonden door ruzies die erop neerkwamen dat deze of gene niet als De Apostel werd aanvaard.” In het ontstaan van het woud aan 'vrije en oudgereformeerde genootschapjes' ging het niet anders. Ze bevochten elkaar over de leer, maar het draaide om ,,oefenaren en 'vrije predikanten' die niet geaccepteerd werden, of tegen een gebod hadden gezondigd. Dan begonnen ze voor zichzelf.”

Er zitten, naast het financieel voordeel, nog andere aantrekkelijke kanten aan het stichten van een kerk, zegt Van Drimmelen. ,,Je organisatie hoeft niet te voldoen aan wettelijke regels die buiten het godsdienstige domein wél gelden.”

Vergelijk de kritiek die de SGP te verduren heeft op het weren van vrouwen als leden, met die op kerken die de SGP-achterban vormen, dan valt één ding op: een politieke partij krijgt de wind van voren, de kerk blijft aardig in de luwte. Ook de rk kerk kan zonder veel maatschappelijke weerstand de vrouw uit het priesterambt blijven weren. Van Drimmelen: ,,Binnen een kerk hoef je vrouwen geen stemrecht te geven, of posities. Je kunt heel autoritair zijn en niemand die er wat van mag zeggen.”

0
13 chouffleur

vind het jammer dat die rechter zijn/haar uitspraak zo motiveerde.

Als ik die rechter was geweest ik zou die pasfoto toestaan "mits" de betrokkene zich niet zonder vergiet in het openbaar vertoond en zo de onzinnige rechtzoeker te veroordelen tot het dragen van een vergiet.

0
14 morandi

@14
Dat zou mij ook een primma uitspraak lijken.

0
15 Schildpad

@13 er zijn inderdaad belastingvoordelen om van je vereniging een kerkgenootschap te maken. Maar goed, die voordeeltjes hebben de Pastafari's ook, want die zijn ook officieel geregistreerd als kerkgenootschap bij het KvK. Blijft staan dat bij kinderverminking en uithongering dezelfde regels gelden voor gelovigen als ongelovigen.

0
16 Attercopus

@16 besnijdenis en ramadan zijn legaal voor religieuzen maar vallen onder kinderverminking en uithongeren

1
17 chouffleur

@17 En, mogen niet-reli's hun kinderen niet besnijden of besluiten overdag niet te eten?

1
18 Attercopus

@18 besnijdenis op religieuze grond is verplicht bij sommige religies, evenals ramadan
Die keuze is er dus niet.
Als normale ouders zou je wel gek zijn om dat te laten doen zonder medische noodzaak.

0
19 chouffleur

@19 Het ging niet om keuze maar om de voordeeltjes voor reli's. Als iedereen iets mag doen is het dus geen voordeeltje voor de reli's.

0
20 Attercopus

@20 ach ja semantiek, voor de betreffende religies is dat een voordeel, dat gebrek aan realiteitszin bij de overheid.
Ik ben voorstander van afschaffing van dit soort regelingen.
Alleen maar voordelen voor iedereen die belasting betaalt

0
21 chouffleur

@21 Wordt besnijdenis eigenlijk vergoed door de zorgverzekering? En op wat voor manier gaat het afschaffen van de ramadan geld opleveren? Ach, ja natuurlijk! Je vindt dat moslims te weinig consumeren en daardoor te weinig BTW inkomsten opleveren!

0
22 Attercopus

@2 Dat is juist de hele insteek van deze religie geweest, omdat aan te kaarten en te duiden hoe dom wij omgaan met andere religies.

0
23 Bluth

@23 waarmee de spaghettikerk ooit begonnen is was wel een heel specifiek punt, een punt waar ik me ook sterk voor maak. Het begint nu toch wel een beetje te verworden tot gezeur in de marge, wat mij betreft.

0
24 Attercopus

@24 Gezeur in de marge voor jou, omdat jij voor discriminatie bent. Daarom kan ik jou niet meer serieus nemen.

0
25 Bluth

@25 ha ha! Prima hoor.

0
26 Attercopus

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
baba jaga
Offtopic

@2793 ik ben 53 ouwe tang....

zojuist geplaatst door baba jaga

baba jaga
Offtopic

@2767 Het is sue me niet suit me, ik dacht dat die atheneum gangers zo goed in taal waren....

1 minuut geleden geplaatst door baba jaga

VBOH
Offtopic

@2788 Daarbij helpt 5 liter motorolie, en nieuwe tandraderen nog niet om dat weer op de rit te helpen. ...

2 minuten geleden geplaatst door VBOH

FrisseBries
Offtopic

@2792Inderdaad, dat durf ik. Jij bent een rechtsextremist....

3 minuten geleden geplaatst door FrisseBries

Marrie1
Ollongren: Poetins grens stopt niet bij de NAVO-grens

@16Dat zou een goede zaak zijn dat de zwarte kant van de islam wordt belicht.Alleen ben ik bang dat geen enkele onderwijzer daar niet aan du...

4 minuten geleden geplaatst door Marrie1

FrisseBries
Offtopic

@2788Je bent zelf over de 50, en durft dan anderen oud te noemen. Je bent de domste persoon ooit....

4 minuten geleden geplaatst door FrisseBries

baba jaga
Offtopic

@2762 Jij beschuldigt zomaar anderen van het zijn van tokkie en fascist enz.En dan de vermoorde onschuld uithangen....

4 minuten geleden geplaatst door baba jaga

baba jaga
Offtopic

@2784 Zelfs het riool wil die ouwe niet hebben....

5 minuten geleden geplaatst door baba jaga

FrisseBries
Offtopic

@2786Nee hoor. Voorlopig heb jij niets gezegd over dramaqueen Olivia, die in @2730 anderen begint te beschuldigen, en dat zegt mij al geno...

6 minuten geleden geplaatst door FrisseBries

Marrie1
Offtopic

@2758😂@2760“ Ik heb geen goede ervaringen met jou (maar dat heb ik met de meesten hier niet)”Gebrek aan goede begeleiding soms ...

6 minuten geleden geplaatst door Marrie1

NK. App
Madisin Lee PornIndian Poop PornNaked AnjmeNuds NovinhaP Ornh UbWww South Indian Sex VideosBlack Xxx Video HdLove Sex FilmCarmela ClunthNip Slip Selena GomezCamcaosHottest Porn Female StarsPlaypornN Hent AiEnglish Sexy Sex VideoOn Her Knees BlowjobsKrysten Ritter HotGabbie Hanna AssXxx Video Punjabi HdLookingformargot LeaksMovie Scenes PornhubFunction Sex VideoSex 720pIzzg_M Haturbate ComIncest PregnantLittle Miss TootsKommonsBoudi Xxxx VideoPeachyprime NudeNude Girls XxxJintur Sex VideosXxx PalmbarDaughter Cream PieChanny Crossfire Vs Chad DiamondBest Henta ITits IntopsAmazing PornosQuinn Finite Onlyfans LeakedX TsunadeChut Ki PictureAunty Navel LickHot Sexy Anime VideoPorn ImagsePixel Porn GameXxnx DasiJapanese Massage PornhubClub Da PunhetaMilf BreedFree Son Mom PornFather And Daughter Real PornFytppBeurettes BlogBbw XvideosSex Doll ReviewXxx All HeroineHey Sexy VideoXxx Blue PictureJemma DallenderYouthlust DannyBrazeers Hd PornBabestation CamsHand Job VideosShillong SexRocco SifreddiBelle Delphine Im BackTamil Actress Saree SexBig Titty SecretaryReal InceztJaponese Porn StarsPorni LegendadoSmall Nude TittiesIn The Pocket Rachael Cavallijanie BladeMadam VioletSex With VegitableBizzaar PornBookofsextسکس دو جنسههاBoy Boy SexxAngela White ThreesomeFist SquirtShiromine MiuBlackcockanalDemons In PornAdult Porn MovieBooty Calls PornBecome Someone Porn GameJacquie Et Michel éliteBillie Eilish Sexy PhotosFutanari MangasSexy Black ManHijabxnxxBrazzers School XnxxLilly Sex VideosHindi Dirty Talk VideoDesi Mom Hd PornFsrt PornUberhorneyPornographie GratuitesEbony Big Tittysسكس الانمىSandralatinaBlow Job ViseoKuwari Dulhan Sex MovieBlakedsexTentacle Porn GamesMassive Butt AnalKarabella PornReal Incest WebsitesFrances Bentley PornXhamatarPon PicsMisty Ray NakedAmerican Xxx Sex VideoAndroidmo PornBrandi LovBlondebellaSext For FreeXlxxxFree PornxnxxShruti Hasan BoobsXxx Dehati HindiIndian Pornstar XvideosBamgla CotiAnorecic PornPorn Advertisement NameSex In College VideoX Videos HideHentafoxSite VoyeurSniffies Hook UpAnuty XxKoreanfuckNud Sex VideoBangla Full Adult MovieXvideos Indian LatestEva Notty Gym PornBig Ass OnlyfansCambropornR E C U R B A T EHq HebtaiNrawl Stars PornFollandome Una GorditaFree Brazzer VideodGay Men Having SexHindi Bf JabardastiBlindfolded XxxLow Quality Porn VideosPorn Hot JapanSarah Banks Creampie