U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Media
  • 35
De Italiaanse crisis, het opkomen van anti-Europese sentimenten in vele lidstaten, de rebellie van de Visegrad-landen, de brexit en het falen van de bewaking aan de buitengrenzen zetten ons Europese onderkomen bijna in lichterlaaie. En wat doet Brussel? Een hoogst symbolisch gebaar maken ...

ongeveer 1 jaar geleden door Moskowfiets

REAGEER MET EEN EMOJI
17
1
1
LEES MEER OVER

Ja! populisme is een direct gevolg van de bezuinigingsrace

1 morandi    
ongeveer 1 jaar geleden door morandi
16
Meld

Wie de bal kaast kan 'm terug verwachten. De ontmanteling van dit wangedrocht zal dan ook niet lang meer op zich laten wachten.

2 Black65    
ongeveer 1 jaar geleden door Black65
3
Meld

* Verwijderd door de redactie *

3 hk-sr    
ongeveer 1 jaar geleden door hk-sr

Het populisme moet doorzetten..., die moeten die onderkruipsels en landverraders van het pluche trappen...
Wordt tijd..., hun plannetjes zijn doorgeprikt..., zijn betrapt...

Hup..., gevang in..., verdiende loon...

4 Tjeesus...,    
ongeveer 1 jaar geleden door Tjeesus...,
5
Meld

Sylvain Ephimenco.
Ik had er nog niet eerder van gehoord.
Maar wat een goed en accuraat stuk!
Groot applaus waard.

5 beastyboy    
ongeveer 1 jaar geleden door beastyboy
2
Meld

De EU IS het populisme! Er moest steed meer en steeds meer geld gestoken worden in het populair maken van de EU.

6 Chaimileh    
ongeveer 1 jaar geleden door Chaimileh
5
Meld

Ja, politiek, de moderne wereld met zijn globale uitdagingen, samenleving, veiligheid, economie, allemaal complexe en soms moeilijke thema's. Het is lastig voor velen die dan vluchten in simplisme.

Is dat de schuld van Europese beleidsmakers? Van nationale beleidsmakers? Van het volk zelf? Ik weet niet. Maar bange mensen en simpele populistische oplossingen hebben we niks aan.

7 d6072b01    
ongeveer 1 jaar geleden door d6072b01
31
Meld

* Verwijderd door de redactie *

8 M.Arias    
ongeveer 1 jaar geleden door M.Arias

-
Onbegrijpelijk dat zo'n man nog steeds een verstokte eurofiel is, onverbeterlijk.
De EU lijkt wel een verslaving voor dit soort mensen.
En dit terwijl de EU op bijna elk aspect faalt.
-
De kritiek op de EU in het stuk gegeven is uiteraard terecht en niet eens zo moeilijk waar te nemen; want wij zien het bijna allemaal voor onze ogen gebeuren. Wellicht zit deze man in een psychisch proces waarbij hij eindelijk leert zien wat de EU in werkelijkheid is. Hopelijk kan hij dan eindelijk zijn verslaving aan dit gigantische faalproject opgeven.
/-
-

9 MrCally1    
ongeveer 1 jaar geleden door MrCally1
2
Meld

@8 inderdaad. Wat @7 complex vind is voor een ander gewoon zijn dagelijkse beslommeringen. Hij heeft wel gelijk dat we niks aan bange mensen hebben, de politici die bang zijn voor de kiezers bvb.

10 Chaimileh    
ongeveer 1 jaar geleden door Chaimileh
4
Meld

@7
De echte bangeriken zitten in Brussel.
Ze weten ergens wel hoe slecht de zaak er voor staat, maar zijn zo bang er voor dat ze het maar ontkennen.

11 MARCUSAURELIUS    
ongeveer 1 jaar geleden door MARCUSAURELIUS
3
Meld

@11 ; Ik ga voor de uitleg van mr Hannan, cognitieve dissonantie.

12 Partijdig    
ongeveer 1 jaar geleden door Partijdig
9
Meld

Probleem is dat de EU te complex blijft voor sommige. Misschien zouden ze meer geld in uitleg moeten besteden zodat men meer doorheeft wat de EU allemaal doet maar dat is weer een verspilling omdat het niet nodig zou hoeven te zijn.
Voorbeeld EU pakt banken aan;
https://www.nieuwskoerier.nl/news/299712-europees-akkoord-over-strengere-eisen-voor-banken

En maar schreeuwen dat de EU vol corruptie voor banken zit. Je kan populisten wel de schuld geven misbruik van deze onkennis maken maar uiteindelijk is het de schuld van de boze burger dat ze zichzelf niet beter informeren.

13 Wetenschappertje    
ongeveer 1 jaar geleden door Wetenschappertje
23
Meld

Door deze titel wordt "populisme" oftewel naar de autochtone bevolking luisteren, afgeschilderd als criminaliteit. Want alleen aan iets slechts kun je schuldig of medeschuldig zijn.

14 Wendel    
ongeveer 1 jaar geleden door Wendel
4
Meld

@13 : Ik krijg tegenwoordig behoefte aan een teiltje, acuut, als er weer iemand veronderstelt dat wij te dom zijn om het te snappen en het dus weer wil gaan "uitleggen". Over het paard getild, arrogant, neerbuigend, en dan verwachten dat mensen naar je luisteren?

15 Wendel    
ongeveer 1 jaar geleden door Wendel
4
Meld

@13
Klinkt bekend .... boze burgers als ongeïnformeerd populistisch wegzetten... Na jarenlang incidenten te hebben gehoord, gezien en meegemaakt, is het volk ongeïnformeerd. Ik denk dat het probleem over visie eerder aan uw kant ligt.

16 sparta    
ongeveer 1 jaar geleden door sparta
3
Meld

@3 +++++++++

17 netcat    
ongeveer 1 jaar geleden door netcat
2
Meld

@15 @16 Dat komt alleen omdat ik foute argumenten tegen de EU hoor. Als zaken fout worden neergezet dan is het niet moeilijk om de connectie te maken. Zorg ervoor dat je feiten juist zijn en misschien heb je dan pas een betere argument tegen de EU.

18 Wetenschappertje    
ongeveer 1 jaar geleden door Wetenschappertje
18
Meld

@13 Dan moet het minder complex worden. Ambtenaren hebben een natuurlijke machtsdrang om met regeltjes en uitzonderingen het bestuur steeds complexer en ondoorzichtiger te maken. Daardoor worden ze onmisbaar en onaantastbaar.

19 Dune    
ongeveer 1 jaar geleden door Dune
2
Meld

@19 "Regeltjes" moeten complex zijn omdat de wereld van een multinationale handelsorganisatie complex is.

20 Wetenschappertje    
ongeveer 1 jaar geleden door Wetenschappertje
17
Meld

Lekker over verlanglijstjes babbelen ja keuk, maar de geschiedenis zal zich herhalen, keihard.

21 Al    
ongeveer 1 jaar geleden door Al
1
Meld

@20 Dat zijn lapmiddelen. Uitzondering op uitzondering op uitzondering.

22 Dune    
ongeveer 1 jaar geleden door Dune
2
Meld

@22 Ik begrijp dat wetten maken voor specifieke dingen niet simplistisch is maar dat is nou eenmaal hoe de grote mensen wereld werkt.
Doet me denken aan verhalen waar iemand 3 wensen krijgt. De eerste wens is altijd simplistisch waardoor de wensgever misbruik maakt en de tweede wens verspilt wordt in het oplossen van de rommel die de eerste wens maakt.

23 Wetenschappertje    
ongeveer 1 jaar geleden door Wetenschappertje
15
Meld

@3 Nou vooruit:

"Populisme is een politieke stroming of stijl die sommige politieke partijen hanteren. Populistische partijen stellen in hun standpunten en retoriek vaak het volk centraal en dragen sterke gevoelens uit tegen het establishment. Populisten betichten het establishment, vaak door henzelf de elite genoemd, ervan dat ze de ‘gewone man’ niet begrijpen."

Bron: https://www.ensie.nl/redactie-ensie/populisme

24 upanddown    
ongeveer 1 jaar geleden door upanddown
2
Meld

@23 Nee, dat is hoe bureaucratie werkt. Dat zijn mensen die het overzicht zijn kwijtgeraakt in veel te complexe structuren. In plaats van te herstructureren en te versimpelen werken ze met lapmiddelen wat de zaak alleen maar verergert, met een regelbrij als gevolg.

25 Dune    
ongeveer 1 jaar geleden door Dune
3
Meld

@7
Simplisme? Weet je wat pas simplistisch is? Denken dat massa-immigratie en volksverhuizingen (want dat is de grote aanjager van het populisme) ook maar iets oplost. Het heeft nooit iets opgelost en zal nooit iets oplossen.Het brengt alleen maar ellende. De EU is bezig grote problemen te veroorzaken in Europa die straks niet meer te herstellen zijn. Ze brengen terreur, conflicten en middeleeuwse achterlijkheid naar Europa en dat heeft hier nu al honderden en honderden levens geëist en gaat nog veel meer levens kosten. Ze creëren vervreemding, verlies van eigenheid en zaaien haat en verdeeldheid. Dat horen politici niet te doen, in tegendeel zelfs. Maar je ogen hiervoor sluiten, net doen alsof dit groeiende kankergezwel niet bestaat en blindelings achter de EU elite blijven aanlopen, is pas echt simplistisch.

26 Reconquista    
ongeveer 1 jaar geleden door Reconquista
3
Meld

Onze Rusland en anti EU trollen zijn weer aanwezig zie ik. Wat zou Poetin blij zijn als de EU uit elkaar zou vallen. De simpele geesten hier hebben geen flauw benul waarop de EU eigenlijk bestaat en waar haar onstaansgeschiedenis ligt. Daarbij begrijp ik deze geesten zeker wel. Nederland kan het natuurlijk ook best wel aaleen in de grote wereld. Iedereen zit eigenlijk op ons te wachten om handelsakkoorden af te sluiten. Mijn God als je denkt dat wij ook maar iets voorstellen in de wereld, dan ben je echt van het padje. Nederland zonder EU = faillissement. Wij hebben veiligheid en vrede te danken aan de EU, niet te vergeten onze welvaart. We zijn een van de rijkste landen van de wereld. Maar hier op de NK blijven we maar klagen en zeuren. We hebben er bijna een beroep van gemaakt. Uitgezonderd natuurlijk onze trollen die hopen op het einde van de EU. Vooral blijven hopen jongelui. dat kan helemaal geen kwaad. dat er wat moet veranderen bij de EU is duidelijk, men heeft in Brussel niet genoeg in de gaten voor wie men er eigenlijk zit. Echter, het is nog steeds beter dan te wonen in een land onder een dictator zoals Poetin e.d.

27 reality    
ongeveer 1 jaar geleden door reality
24
Meld

@27 ; Precies, net als Brexit, dat was ook faillisement.
En Noorwegen. en.. laat maar.

28 Partijdig    
ongeveer 1 jaar geleden door Partijdig
0
Meld

@7 lol kreeg je een appje van Frans met deze poëtische tekst?

Simplisme is allemaal leunen op 1 orgaan zonder individuele hersens te gebruiken.

Think about it.

29 Eastwood    
ongeveer 1 jaar geleden door Eastwood
1
Meld

Juiste analyse van het hoe en waarom.
De EU bemoeit zich tegenwoordig veel te veel met de binnenlandse politiek van een land.
Doet ze óók als het gaat om strenge hervormingen, waar een land aan onderdoor kan gaan.
Niet alle politiek (regels) , die vanuit Brussel worden gedicteerd, kunnen voor elk land hetzelfde uitpakken.
Waar het in het ene rijke land "een eitje" is om een hervorming door te voeren, zal het voor een arm land een proces van jaren zijn. Dat laatste wordt nog wel eens vergeten, zoals bij Griekenland is gebeurd.
Waar het ene land z'n schouders eronder zet, zal een ander land moeten ploeteren.
Dat is het mooie aan al die landen, dat niet één land hetzelfde is.
Dat geldt ook voor de culturen van al deze verschillende landen en daaraan gekoppeld de landelijke politiek.
Dat burgers daarom voor een andere koers kiezen met minder bemoeienis van Brussel is niet meer dan logisch te noemen.
Omdat Brussel dat weer als een gevaar ziet, wordt er zoals bij Italië, flink op ingehamerd dat de nieuwe politiek in Italië de verkeerde zou zijn.
Ze gaan zelfs zo ver, dat er rond deze regeringsformatie al volop druk wordt gezet, om deze formatie geen doorgang te laten vinden, door allerlei negatieve berichten rond te sturen. Waarschijnlijk hebben ze hierbij óók nog druk uitgeoefend op de president van Italië.
Allemaal redenen, om nog meer argwaan tegen deze machthebbers te hebben.
Opkomst van het populisme heeft de EU dus helemaal aan zichzelf te wijten.

30 Strongoli    
ongeveer 1 jaar geleden door Strongoli
1
Meld

@27 mensen die zich direct beroepen op trollen tactiek hebben geen argumenten.
De rest van je standaard reactie geeft vooral je hulpeloosheid aan en het gebrek aan zelfredzaamheid.

Triest

31 Eastwood    
ongeveer 1 jaar geleden door Eastwood
1
Meld

EU praat niet, EU forceert. Daarom de opkomst ultra-mega-extreem-nazi-rechts XD (of ja, wereld gezien, niet links en genderneutraal. Muren moorden).

32 DikkeTor    
ongeveer 1 jaar geleden door DikkeTor
2
Meld

Het jaar 2085, middelbare school, examen geschiedenis, vraag 14: waarom is Europa islamitisch geworden??

33 PeKa    
ongeveer 1 jaar geleden door PeKa
2
Meld
34 DikkeTor    
ongeveer 1 jaar geleden door DikkeTor
5
Meld

Antwoord: Om vergrijzing te voorkomen!!

35 PeKa    
ongeveer 1 jaar geleden door PeKa
7
Meld

*roept op de achtergrond nog wat Allah Akbar en heeft niks te maken met...* XD

36 DikkeTor    
ongeveer 1 jaar geleden door DikkeTor
5
Meld

@35 ; Dat voorkom je niet met een grote hoeveelheid instroom, die worden namelijk ook weer grijs.

37 Partijdig    
ongeveer 1 jaar geleden door Partijdig
1
Meld

@35 Condooms verbieden is daarvoor een betere oplossing.

38 Dune    
ongeveer 1 jaar geleden door Dune
4
Meld

Is populisme eigenlijk wel een negatieve betekenis? Als je de definitie bekijkt lijkt het juist voor de gewone burgers juist positief te zijn als politieke partijen voor populisme kiezen.

"Populisme (van het Latijnse populus, "volk") is een politieke stijl (soms een ideologie genoemd) waarin de centrale tegenstelling die tussen "het volk" en "de elite" is, en waarbij de populist de kant van "het volk" kiest."

Ik denk dat de meesten hier er wel over eens zijn dat politiek en (grote) bedrijfsleven inmiddels tot "de elite" gerekend kan worden en feitelijk twee handen op 1 buik zijn. De laatste crisis heeft ook duidelijk uitgewezen dat ze eerst elkaar helpen voordat het volk überhaupt geholpen wordt. Het volk kreeg doodleuk de rekening gepresenteerd voor het falende politieke en corporate beleid en zelfs nu het iets beter gaat moeten ze nog steeds achter aansluiten als het om de verdeling gaat. Ja ik zeg falende politieke beleid omdat het beleid ervoor gezorgd heeft dat banken ongecontroleerd en ongereguleerd aan de markt werd overgelaten wat leidde tot een excessief risico nemen wat op zijn beurt weer leidde tot de bankencrises in 2008. Falende corporate beleid door excessieve beloningsstructuur aan de top en excessieve schaalvergroting via risicovolle leningen wat leidde tot failissementen en bijna failissementen die alleen door steun en subsidies van de overheid voorkomen konden worden. In beide ligt de oorzaak in alleen maar 1 woord..... hebzucht.

Met de EU kwam dus de liberalisatie van de bankensector, marktwerking en de muntunie. Allemaal zaken waarvan de onderliggenden zwakheden gedurende de crisis meer dan duidelijk worden. Dan kan de burger zich terecht afvragen of de genomen politieke keuzes dus wel ooit de juiste waren. Als dan ook nog eens duidelijk wordt dat de politici blijven vasthouden aan deze keuzes, dan is het niet vreemd dat bij de burgers twijfel begint te ontstaan over de vraag of de politiek er nog wel is voor hen en hun belangen. Het helpt ook niet dat de politiek vrijwel alle sociale en maatschappelijke vangnetten versoberd hebben om te bezuinigen maar wel tegelijkertijd structureel miljarden willen schenken aan bedrijven en investeerders.

Ja dus, voor mij is de EU schuldig aan de opkomst van het fenomeen Populisme maar niet meer of minder dan onze eigen politieke bewindvoerders. Als ze in hun beleid meer rekening gehouden hadden met de noden en wensen van de burgers en minder met de noden en wensen van bedrijven en banken maar ook hun eigen agenda, dan had het misschien voorkomen kunnen worden.

39 Beowulf    
ongeveer 1 jaar geleden door Beowulf
1
Meld

@39 populisten zijn er niet voor het volk, maar zij blaten mee met het onderbuikgerommel om zichzelf op het pluche te hijsen en hun zakken te vullen. Het volk kan dan verder gewoon stikken.

40 oeioeioei    
ongeveer 1 jaar geleden door oeioeioei
14
Meld

@40
In principe ben ik het met jou eens, de meeste voeden zich met de onvrede en het sentiment dat er heerst in een samenleving om zich te profileren. Wat echter wel positief is dat het populisme constant de vinger op de gevoelige zere plek legt van de gevestigde orde, hiermee worden de ogen en oren geopend van velen die daarvoor geen idee hadden wat er echt speelde. Als burgers kritischer worden of een beleid of maatregel wel de juiste is, dan hebben we al veel gewonnen. Waarom denk dat VVD, D66, CDA en CU zo snel van het raadgevende referendum af wilden.... het antwoord ligt daar dus deels in.

41 Beowulf    
ongeveer 1 jaar geleden door Beowulf
1
Meld

@41
Een populist hoeft dus niet persé extreem-rechtse te zijn, wat velen altijd roepen. Ik zie het meer als een "beweging" met een uitgesproken mening tegen het huidige beleid. Zij kunnen dus zowel uit de linker of de rechter hoek komen of zelfs uit het midden.

42 Strongoli    
ongeveer 1 jaar geleden door Strongoli
1
Meld

@42
Alles is mogelijk. Als een politicus primair de kant kiest van de bevolking is hij of zij in principe in politieke termen een populist. Politieke consensus op dit moment geeft aan de term populist een negatieve lading maar het betekend alleen dat wat zij een populist vinden zich minder makkelijk voor hun karretje laat spannen.

43 Beowulf    
ongeveer 1 jaar geleden door Beowulf
1
Meld

Het altijd gemakzuchtige 'geef Brussel maar de schuld'. Wijzen naar anderen en lekker op je kont blijven zitten.

44 Ketter    
ongeveer 1 jaar geleden door Ketter
13
Meld

@20 : En de internationale handelsorganisaties maken uit hoe wij dienen te leven, tot in detail, dat klopt, als het aan Brussel en de NL politici ligt. En dat keurt u goed?

@24 : Er staat niet, maar wordt wel gesuggereerd, dat het "betichten" onterecht is. Wat ze ook niet vermelden, is dat "populisten" hier en nu een scheldwoord is voor nationalisten die een bevolking met een eigen cultuur in een specifiek land, willen verdedigen tegen het slopen van hun cultuur, hun volks-identiteit, hun nationale grenzen en dus hun democratische rechtsstaat.

45 Wendel    
ongeveer 1 jaar geleden door Wendel
2
Meld

@43
Mee eens.
Daarom zijn de ontwikkelingen in Italië misschien een voorbode van wat in andere landen, nog komen gaat.
Zoals de laatste berichten hierover, gaat deze "populistische" regering tóch vorm krijgen.
Bij zo'n formatie moeten helaas óók concessies een rol spelen, anders zou het nóóit van de grond kunnen komen.
Echte populisten zien daar altijd wel een weg in te vinden, zonder dat ze hun achterban (kiezers) voor de gek houden. Alles wordt óók éérst aan de achterban voorgelegd.
Zo zou het altijd moeten zijn.
Helaas moeten wij het doen met een stel leugenaars die géén respect meer hebben voor de burgers.
Italië is naar mijn mening, een voorbeeld van hoe je politiek moet bedrijven: eerlijkheid en vertrouwen uitstralen.

46 Strongoli    
ongeveer 1 jaar geleden door Strongoli
2
Meld

@37 @38
Dat is de smoes van de EU !!

47 PeKa    
ongeveer 1 jaar geleden door PeKa
1
Meld

@47 ; De vraag is dan ook of het antwoord in 2085 goed wordt gerekend ;-

48 Partijdig    
ongeveer 1 jaar geleden door Partijdig
2
Meld

@41 Een populist kiest niet voor de bevolking, een populist kiest voor zichzelf en praat de bevolking naar de mond. De meeste populisten hebben ook autocratische trekjes, zie in Nederland Wilders en Baudet, maar ook op links de SP, waarin tegenspraak niet geduld wordt.

49 oeioeioei    
ongeveer 1 jaar geleden door oeioeioei
11
Meld

Gezond verstand populisme noemen, of extreem-rechts. Ja, dat trucje heeft z'n tijd gehad.

50 schrootflint    
ongeveer 1 jaar geleden door schrootflint
1
Meld

Samenvatting van de column van Ephimenco: niet de burger is afvallig van de EU en een aantal nationale regeringen, - nee, de EU en die regeringen zijn afvallig van de kiezer en de democratie.


Nu ik het woord afvallig heb gebruikt, leidt dat tot de volgende conclusie: populisme bestaat niet.
Het is niet zo dat kiezers zweven en op het laatste moment in te groten getale te trekken naar foute politici: de klassieke volkspartijen zijn kwalitatief te zwak , te weinig democratisch om de kiezer nog een plek te geven waar zij met vertrouwen kunnen landen. Het probleemoplossend vermogen blijkt afwezig. Zij kunnen voor kiezers niets betekenen. De kiezers beseffen dat.

Voor het minachtende woord populist is in een democratie geen plaats. Het vóórondersteld dat de kiezer altijd moet stemmen op de aloude partijen. Stemt hij op andere partijen dan zijn die partijen verachtelijk fout en zijn die kiezers verachtelijk, want die stemmen komen als enige hun vroegere leiders toe.


Dat is onzin. De terecht klagende kiezers zijn dissidenten. En met het volste recht daartoe.
Democratie is de staatsvorm die gebaseerd is op wederkerigheid tussen kiezer en gekozene. Het gaat om de kiezer die in vrijheid een mandaat verleent aan een medeburger om hem te vertegenwoordigen. Hij heeft stemrecht, het recht actief te kiezen.

Degene die zich kandidaat stelt als volksvertegenwoordiger heeft passief kiesrecht. Dat wil zeggen , hij mag zich verkiesbaar stellen, maar hij heeft op voorhand geen enkel recht op enige stem.
De gevestigde partijen doen echter net alsof stemmen die uitgebracht zijn op voor populisten uitgescholden partijen, rechtens alleen aan hen toekomen. Die stemmen zijn gestolen door rattevangers.
Die gedachte is in strijd met de democratie, oftewel het is een volkomen verwerpelijke anti-democratische opstelling.


Tegelijkertijd zien we dat onderwerpen waarop de regerende partijen in West-Europa en de EU gefaald hebben , taboe worden verklaard. Wie politici of EU-commissarissen aanspreekt op hun falen, krijgt ogenblikkelijk het verwijt over zich heen populist te zijn. Dus is men die kiezer geen verantwoording verschuldigd. Niemand mag met de klager praten; hij mag niet gehoord worden; op zijn argumenten mag niet worden ingegaan. Hij en zijn denkbeelden mogen geen deel uitmaken van besluitvorming.
Vele onderwerpen zijn inmiddels taboe:
- immigratie,
- integratie,
- falende bewaking van de buitengrenzen,
- terreur en de rechtsstaat die voor slachtoffers gesloten blijft,
- geldtransfers via het extreem ruime monetaire beleid van de ECB, hetgeen pensioenen nekt,
- hoog opgelopen (staats)schulden, die niet terugbetaald kunnen worden
- falende muntunie.
- onderwijs dat in de breedte te slecht is om Europa te kunnen doen aanhaken in de 21e eeuw.

En de lijst groeit, want geen van de problemen kan men oplossen. Op al deze onderwerpen wordt democratie niet langer toelaatbaar geacht.


Hoe idioot de term populist is blijkt ook uit de geschiedenis.
De socialisten en communisten die in de 19e eeuw de arbeiders als groep voor zichzelf uit het volk wilden lichten, met allerlei beloften hen het bezit van anderen te geven en de staatsordening omver te werpen , waren dan de grootste populisten ooit.
Katholieke , protestantse of gereformeerde die mensen van een bepaalde geloofsgroep voordelen wilden geven uit de staatsruif, betaald en ten koste van anderen: eveneens, wat een populisten!

Toch zullen PvdA, CDA (vroeger CHU, KVP en AR) , of CU verontwaardigd van de hand wijzen dat aan hen ooit populistische smetten hebben gekleefd.


De krachtmeting in de EU is niet een tussen goede partijen versus populisten, het is een machtsstrijd tussen burgers die vrijheid en democratie terugeisen en politici en beambten die de macht beslist niet uit handen willen geven.

51 duurendaal    
ongeveer 1 jaar geleden door duurendaal
1
Meld

Schuldig?? Is er sprake van zonde? Moet de EU nu kaarsjes gaan branden? Schuldvragen zijn voor de armen van geest. Je kunt beter van je leren dan je er schuldig over voelen.
Ik ben dus wel heel kritisch over het leervermogen van de EU.

52 Trompetsignaal    
ongeveer 1 jaar geleden door Trompetsignaal
1
Meld

Het is de arrogantie van de EU dat zij weet wat goed is voor de burger, maar dat bestaat helemaal niet. Een volk kiest zijn weg en de huidige politiek kweekt meer onvrede dan steun voor hun beleid als ze tegen de wil van een grote populatie ingaan. Dit populisme argument is je reinste onzin en niet anders dan naar eigen mond praten. De politici die wel als vertegenwoordiger van de bevolking optreden worden weggezet als populisten.
En de mensen die vinden dat de bevolking geen recht van spreken heef omdat ze het zogenaamd niet begrijpen, zijn mensen met een slechte inborst. Ze ontkennen mensen het recht om voor zichzelf op te komen tegen iets wat ze niet

53 sparta    
ongeveer 1 jaar geleden door sparta
0
Meld

kijk...eindelijk begint het in de teksten te verschijnen...het met oneigenlijke praat over "menselijkheid" misbruik maken van de gevolgen van een oorlog om het economische belang van meer consumptie- en werkvee te dienen.
volslagen irrationeel beleid rondbazuinen, de eigen bevolking wegzetten als intolerante nono's....vluchtelingen provoceren levensgevaarlijke reizen te ondernemen met maar één doel; het economisch monster eist zijn offer weer op.
zo'n hypocriet, immoreel apparaat willen velen niet als centraal machtsorgaan...want de EU deugt klaarblijkelijk niet....je bent namelijk moreel rot van binnen als je "vergrijzing" op lost over de ruggen en levens van de eigen burgers en wanhopige afrikanen zonder toekomstperspectief.

54 MarkUg    
ongeveer 1 jaar geleden door MarkUg
0
Meld

Populisme is het directe gevolg van het gedrag van de politieke elite in de EU die vinden dat zij degenen zijn die het recht hebben voor iedereen te bepalen wat goed is!

En iedereen die een ander geluid laat horen te kwalificeren als populist!

Dat houdt in dat iedereen die gezond verstand heeft en zich verdiept in het nieuws en langs de door de EU opgedrongen propaganda kijkt word gedwongen tot het populisme!

Als de EU wil voortbestaan zullen ze snel van hun troon moeten klimmen en accepteren dat ze naar andersdenkenden moeten gaan luisteren!

55 Zie Hier    
ongeveer 1 jaar geleden door Zie Hier
0
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Trump: "Er zit geen gram racisme in mij&...
Donald Trump heeft zich fel verweerd tegen de...

21 uur geleden door Denisova

Brief aan een niet-vaccinerende ouder
Vaccineren verdeelt. Je bent pro-wetenschap,...

18 uur geleden door Wilmama

Ongeloof over grafschennis op Joodse begraafp...
Het trieste nieuws over het vermoedelijke res...

19 uur geleden door Telegraaf

Prof. Paul Cliteur: Wilders-proces is doorzic...
Met geld van de gemeenschap Wilders vervolgen...

22 uur geleden door Inter

PVV : Lastenverlichting nu!
Jan Modaal klem. De middenklasse balanceert o...

23 uur geleden door =*(++)*=


ADVERTENTIE


Laatste reacties
RazorBlade
PVV : Lastenverlichting nu!...
@140 Klopt niet helemaal wat je zegt. Er zijn...

minder dan een minuut geleden door RazorBlade

Tsaar
Aanhouding vrouw (65) na dreigbrieven tegen w...
Donna Quichote....

minder dan een minuut geleden door Tsaar

GreyB
Amerikaans Huis veroordeelt in stemming verba...
@85Die ken ik. Daarin staat nergens dat de ...

minder dan een minuut geleden door GreyB

CoolMemories
Amerikaans Huis veroordeelt in stemming verba...
@33 "...de lopers en pionnen bepalen dat Trum...

1 minuut geleden door CoolMemories

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig