door Shit...Fan...WhatAMess in Buitenland  ·  13 Reacties

  • 2
  • 313x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Russen die aan de vooravond van de presidentsverkiezingen een origineel cadeau zoeken, kunnen terecht op putinversteher.ru. De site verkoopt zilveren ringen met het hoofd van Poetin. „De wereld is veranderd”, schrijven de makers op hun website, „en Poetin is de kapitein van die veranderingen”. Het dragen van een Poetin-ring is, aldus de tekst, niet alleen een blijk van steun aan de president, maar ook een krachtig signaal aan „de wereld van corporaties, fluwelen revoluties, humanitaire bombardementen, dubbele standaarden en bebaarde vrouwen”.

Deze zondag wordt Vladimir Poetin herkozen, en zijn merk lijkt sterker dan ooit. Niet alleen op de binnenlandse markt, ook internationaal timmert Rusland flink aan de weg. De man die ooit min of meer toevallig in het Kremlin belandde, is de afgelopen achttien jaar uitgegroeid tot een van de populairste én meest gehate wereldleiders. Geen dag verstrijkt of de ‘Nieuwe Tsaar’ komt langs in loeiende krantenkoppen, meestal in de context van een dreiging, een repressieve maatregel of een harde uithaal richting het Westen.

„I couldn’t care less”, luidde Poetins sarcastische reactie, afgelopen week in een televisie-interview met het Amerikaanse NBC, op de vraag of hij de hack op de Amerikaanse verkiezingen had gesanctioneerd. „Misschien waren het wel Oekraïners, Tataren of Joden met Russisch staatsburgerschap. Misschien zijn ze wel door de Amerikanen betaald, weet u het? Ik heb geen idee, en het is niet míjn probleem”, zo beet hij de verblufte presentator toe.

„Zoekt u het zelf maar uit”, was zijn reactie op beschuldigingen van de Britse premier May over de geruchtmakende vergiftiging van de dubbelspion Sergej Skripal, vorige week, met zenuwgas van Sovjetmakelij.

Het is de Russische president ten voeten uit. Of het nu gaat om hackers, ‘groene mannetjes’ op de Krim, doping, inmenging of huurlingen in de Syrische woestijn. Ontkennen, verwarring zaaien en een onverwachte tegenzet vormen de vaste cocktail waarin Rusland zijn antwoord aan de wereld giet. Het is een spel dat het Kremlin tot in de puntjes beheerst. Niet voor niets staat Poetin bekend als een meester-tacticus: hij houdt zich aan geen enkele diplomatieke regel en is zo iedereen telkens te slim af.

Gefrustreerde spion

Hoe anders maakte Poetin, ruim achttien jaar geleden, zijn entree op het wereldtoneel. Toen een zieke en vermoeide president Jeltsin op oudejaarsavond 1999 de jonge Poetin aanwees als zijn opvolger, kende vrijwel niemand de grijze ambtenaar met de ingevallen wangen. Who is Mr. Putin? klonk het overal. Wat had deze gefrustreerde ex-spion met de reputatie van straatvechter te zoeken in het Kremlin? Toch won hij de verkiezingen, met 53 procent van de stemmen. Meldingen van fraude, intimidatie en manipulatie (zelfs overleden Russen hadden de stembusgang weten te maken) ten spijt.

Al in zijn eerste jaar in het Kremlin toonde hij zijn daadkracht met een keiharde politieke lijn. De oorlog in Tsjetsjenië kreeg een bloedige doorstart, televisiezenders werden onder controle van het Kremlin gebracht en de oligarchen, die zich in de Jeltsin-jaren als kauwgum aan het Kremlin hadden gehecht, werden en masse de laan uitgestuurd, opgepakt of het land uitgejaagd. Velen trokken richting Londen. Zoals de ex-autohandelaar en mediatycoon Boris Berezovski, de man die Poetin de facto in het zadel had geholpen en op Britse bodem op mysterieuze wijze aan zijn eind kwam. De lege plaatsen vulde Poetin met zijn eigen achterban die bekend zou worden als de ‘siloviki’, de machtsmensen.

Economisch ging het voor de wind. Poetins aantreden viel samen met het einde van een lange periode van recessie. De olieprijzen stegen en de president begon de enorme reserves in het land onder zijn controle te brengen.

Ondanks die harde lijn besloot het Westen hem in die beginjaren het voordeel van de twijfel te geven. De man dronk niet en verschilde in alles van zijn ontspoorde voorganger.

Naar buiten toe koos Poetin het charmeoffensief. „Rusland is onderdeel van de Europese cultuur”, zei hij tegen de BBC, en voegde eraan toe dat hij een Russische toetreding tot de NAVO niet uitsloot. Bush zei Poetin „in zijn ziel” te hebben gekeken waar hij een „zeer toegewijde” man ontwaarde, met wie het „constructief samenwerken” zou zijn. Na 9/11 bleek die samenwerking hard nodig.

‘Een echte man’

Achttien jaar later ziet het plaatje er heel anders uit. De NAVO met haar in Russische ogen onrechtmatige expansie bleek de splijtzwam die de toenadering algauw ondermijnde. De ruzie over invloedssferen mondde uit in een reeks territoriale conflicten waarmee Rusland zich internationaal steeds verder isoleerde. Het land wordt geplaagd door sancties en zit economisch in het slop wegens wanbeleid en een lage olieprijs. Kritische activisten en journalisten zijn deels monddood gemaakt. De bevolking, waarvan 20 miljoen onder de armoedegrens leeft, krimpt.

En toch kan Poetin bogen op ongekende populariteitscijfers. Zijn ingevallen wangen zijn vakkundig weggewerkt en hij blaakt van zelfvertrouwen. Ondanks een recente dip in de peilingen, zegt 70 procent van de Russen hem als president te willen. Als aantrekkelijke eigenschappen noemen ze zijn ‘besluitvaardigheid, mannelijkheid, wilskracht, rust en moed’. ‘Een echte kerel’, aldus 17 procent in een poll van oktober. Ook in buitenlandse, veelal rechts-populistische kringen heeft hij stevige aanhang.

Als klap op de vuurpijl toverde Poetin begin deze maand tijdens zijn ‘State of the Union’ in plaats van een verkiezingsprogramma een reeks ‘supersonische kernwapens’ uit zijn hoed. „Jullie wilden niet luisteren, dan luisteren jullie nu”, ronkte hij tegen het Westen. Het leverde hem in zijn eigen parlement een staande ovatie op, het buitenland reageerde verward, bezorgd en sarcastisch. Diplomaten begrijpen maar weinig van de aanhoudende agressieve toon waarmee hij zich steeds verder isoleert.

„Een ultimatum aan de wereld”, zo noemt Tatjana Stanovaja die verkiezingsstunt. Volgens de politiek analist van de Moskouse denktank Carnegie Centre bevestigde Poetins optreden wat iedereen al wist: de verkiezingen zijn niet meer dan een technische formaliteit.

Grote vraag: wat kunnen Rusland en de wereld verwachten van Poetins komende termijn?

Op binnenlands vlak weinig, zo betogen deskundigen. De man die in de ogen van veel Russen van hun noodlijdende land weer een ‘grootmacht’ maakte, lijkt de belangstelling voor zijn medeburgers verloren te hebben. Binnenlandse hervormingen – zoals het verhogen van het BNP, het elimineren van de armoede en het opkrikken van het dalende geboortecijfer – lijkt hij liever af te schuiven op zijn regering. „Het zijn slechts potloodstrepen, want Poetin is helemaal niet van zins zich met dergelijke nuances bezig te houden”, concludeert Stanovaja. Die houding was ook zichtbaar tijdens de flauwe verkiezingscampagne, waarin Poetin een verveelde indruk maakte.

De achteloosheid ten aanzien van het welzijn van zijn land lijkt niet helemaal terecht. Immers, bij de laatste verkiezingen in 2012 zag het plaatje er nog heel anders uit. Nadat hij – omwille van grondwettelijke bezwaren over een derde termijn – in 2008 stuivertje wisselde met slippendrager Medvedev eiste Poetin in 2012 zijn plaats in het Kremlin weer op. De vanzelfsprekendheid waarmee dat ging, schoot veel Russen in het verkeerde keelgat. Aangemoedigd door anticorruptiegoeroe Aleksej Navalny gingen tienduizenden de straat op om een ‘Rusland zonder Poetin’ te eisen.

Hoewel de regering terugsloeg en Navalny buitenspel zette als presidentskandidaat, blijft verzet smeulen. Dat is terug te zien in de meest recente peilingen, waarin Poetin een deuk opliep. Staatspeilbureau VTsIOM haastte zich echter te verklaren dat de terugslag „onbetekenend en tijdelijk” is.

Losse eindjes

Wat is Poetin internationaal van plan? De vraag is of hij het zelf weet. De ‘briljante tacticus’ staat niet bekend als strateeg met een duidelijke visie. Zijn reactie is weliswaar afgewogener dan die van zijn Amerikaanse tegenhanger Trump, maar ook Poetin laat zich graag leiden door het verrassingseffect. De korte termijn heeft zijn aandacht, het einddoel blijft, althans voor de buitenwacht, in nevelen gehuld. Zo zit de Russische regering anno 2018 met allerlei losse eindjes.

Het thema waar Poetin wél warm voor loopt, is de digitale technologie. „Zonder terughoudendheid kan ik u vertellen dat onze president daar volledig in opgaat”, zei de Russische vicepremier Sjoevalov vorig jaar op het St. Petersburg Economic Forum. Die fascinatie vindt zijn oorsprong in de Krim-crisis van 2014, zo meent politicoloog Stanovaja. Toen werden propaganda, cyberaanvallen en trollen vast onderdeel van Poetins beleid. Sindsdien weet de man die zelf nauwelijks computers gebruikt de kracht van technologie op waarde te schatten.

Eén obstakel zal de Russische president onder ogen moeten zien: de grondwet, die maar twee termijnen toestaat. Wil Poetin ook na 2024 aan de macht blijven, dan zal hij een list moeten bedenken. „Ik wil mijn carrière op succesvolle wijze afronden”, hintte hij in een tv-gesprek in 2016. De komende zes jaar zal blijken hoe dat succes eruit zal zien

1
1 Shit...Fan...WhatAMess

De Russische grondwet verbiedt Putin na 2024 nog een termijn te vervullen, na deze verkiezingen zal de strijd voor Putin's opvolger binnen de oligarchenkliek dan ook ongetwijfeld in alle hevigheid losbarsten.

3
2 Crannbuidhe

@2 of hij haalt dezelfde truc uit als de chinezen president en laat zich kronen tot president voor het leven!

2
3 mike45

@3 Zoiets dacht ik ook.
Waarschijnlijk gaat dat stukje van de grondwet langzaam aangepast worden de komende 6 jaar.

1
4 Shit...Fan...WhatAMess

@3 De nieuwe regering van Putin goed in de gaten houden, of daar iemand naar voren geschoven wordt, zoals Putin zelf ooit door Yeltsin is 'gelanceerd'.

3
5 Crannbuidhe

@2
de oligarchen, die zich in de Jeltsin-jaren als kauwgum aan het Kremlin hadden gehecht, werden en masse de laan uitgestuurd, opgepakt of het land uitgejaagd

5
6 loki zegt

Toevoeging @4
Hij heeft al eerder zo'n truukje uitgehaald trouwens.

"Op 26 maart 2000 won hij de presidentsverkiezingen. Op 16 maart 2004 werd hij herkozen. Hij wordt, officieel partijloos, gesteund door de politieke partij Verenigd Rusland die op dat moment een meerderheid had in de Staatsdoema. In september 2007 liet hij zich kiezen tot lijsttrekker van deze partij. Hij gaf aan de functie van premier te willen vervullen, mits Verenigd Rusland een grote overwinning boekte bij de Russische parlementsverkiezingen van december 2007 en er een president kwam waarmee hij goed zou kunnen samenwerken. Eerder in september stelde hij Viktor Zoebkov, die had aangegeven niet uit te sluiten president te willen worden, aan als premier.

Omdat Poetin, ingevolge de grondwet, niet drie keer achtereen president kon worden, schoof hij Dmitri Medvedev naar voren als zijn opvolger. Die benoemde hem op 8 mei 2008 als zijn eerste minister. Op 4 maart 2012 won Poetin de presidentsverkiezingen en kon hij van rol wisselen met die van zijn politieke vriend Dmitri Medvedev."

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Poetin?wprov=sfla1

1
7 Shit...Fan...WhatAMess

@5 Wie de 'beschermengel' van Putin, zodat Putin tzt het Kremlin 'verticaal' kan verlaten.

1
8 Crannbuidhe

@6 Je hebt er alleen maar een heleboel bijgekregen, de hele familie van Poetin inclusief zijn beste vrienden zijn inmiddels voor iets van 80% in bezit van de energiebedrijven in Rusland, dat is ook het enige wat echt geld oplevert in Rusland.

2
9 mike45

@6 En Putin verrijkte en omringde zich vervolgens met zijn oude KGB vriendjes.

1
10 Crannbuidhe

@10
Zal ik niet ontkennen
maar vergeet niet....stel...Poetin zal op een dag...laten we zeggen..vermoord worden...en dan?
Ik voorspel je...het hele land is weer in chaos gedompeld...en het is afwachten welke gek je ervoor terug krijgt.

Je hebt het gezien met Saddam...Khadaffi....allemaal geen lieverdjes, maar ze hielden wel alle verschillende religie's / stammen uit elkaar!

Een nog grotere puinhoop is het nu daar.

3
11 loki zegt

@11 Veel zal afhangen of de ultra-conservatieve knarrenkliek of de progressievere jongere generatie een stem in het kapittel krijgt.

0
12 Crannbuidhe

@12
Klopt.

2
13 loki zegt

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
spookrijder
Situatie asielopvang ‘heel kritiek’: mensen slapen in Ter Apel op de grond, COA krijgt hen niet ondergebracht

@18 Ja, en het zijn tenslotte de veroorzakers van deze chaos. ...

zojuist geplaatst door spookrijder

Wedergeboren
Situatie asielopvang ‘heel kritiek’: mensen slapen in Ter Apel op de grond, COA krijgt hen niet ondergebracht

@20 Tip: hou dergelijke overbodige opmerkingen gewoon voor je. ...

4 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Wedergeboren
Situatie asielopvang ‘heel kritiek’: mensen slapen in Ter Apel op de grond, COA krijgt hen niet ondergebracht

@13 Absoluut ja. En wie hoor je niet? Querido, Graaier, baba jaga, ronin, bob sleebaan, thWil, etc ... ...

5 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

ongelovenloos
Jetten voelt schaamte voor 'roeptoeters' als Wilders - NieuwRechts.nl

Nogmaals , ga eens hand in hand met je vriend wandelen in een islamitisch land .Dan word het misschien duidelijk waar Wilders je hier voor wil...

6 minuten geleden geplaatst door ongelovenloos

VBOH
Situatie asielopvang ‘heel kritiek’: mensen slapen in Ter Apel op de grond, COA krijgt hen niet ondergebracht

@13 Die Frisse bries zorgt zelf ook voor het nodige riool ontstoppingswerk. Dus wat mij betreft heeft geen gelijk dat het hier een riool is,...

6 minuten geleden geplaatst door VBOH

greenpollo
Situatie asielopvang ‘heel kritiek’: mensen slapen in Ter Apel op de grond, COA krijgt hen niet ondergebracht

De linkse ratten onder ons kunnen er vast wel een aantal van die asielparasieten kwijt in hun huis. Want ze zijn volgens hun gedachten toch al...

6 minuten geleden geplaatst door greenpollo

Biscanna
Situatie asielopvang ‘heel kritiek’: mensen slapen in Ter Apel op de grond, COA krijgt hen niet ondergebracht

@9 Nee, het zijn altijd dezelfde trutjes die weer lopen te drammen....

7 minuten geleden geplaatst door Biscanna

Wedergeboren
Situatie asielopvang ‘heel kritiek’: mensen slapen in Ter Apel op de grond, COA krijgt hen niet ondergebracht

https://meld.onlinediscriminatie.nl/ Die bedoelde ik natuurlijk....

7 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

sockknitter
Kabinet wil belasting op dranken met veel suiker verhogen

Waarom moeten frisdranken zoet smaken?Ik maak mijn eigen frisdranken. Op een liter water doe ik een uitgeperste grapefruit of sinasappel. Smaa...

7 minuten geleden geplaatst door sockknitter

NK. App
Www Poonam Pandey ComBib Cock XxxReddit AnalPornography AsiaRyuugameGay Hot PornWww Squirt OrgHard Ball BustingShilpa Shetty XxxTamil Hot Porn VideosRandi Xxx HindiBrandi Belle PornElizabeth Berkley PornDakota SkyePorna IzlePyar Sex VideoAmirah Adara Porn VideosTessa Fowler MasturWatchmygirlfriendHentaienvyDiane Lane In The NudeGay Porn RapingHanahh HaysAunty Ki ChootAmalia DevisPorn InspectorPornovoisineSite Gay PornMuscle Nude GuysR TiktokthotsThe Porn Dude ComWannonce. ComTelugu Real Sex ComRonda Rousey NakedBrazilian GaysexSpankworeEbony Riding PornMoikaloop PornBawg AnalXnxx Bf GfRiley Reid Onlyfans LeaksChinese Girls SexShion YumiBrandi Love Johnny SinsKemono.paryMilf3000Ponografia De LesvianasVideos Of Diamond JacksonJustswallowLes Filmes PornographiquesLouloubelle_xo NudeTamil Man Sex VideoBrutalx VideoAnna Ralph PornAv GirlFem Dom Face SlappingMia Kahlifa Porn GifX V I D E O SPorn MnagaSpider Gwen FeetTube8Forced Kissing Videos3d Ani PornAlexxa Vice AnalOmgle PornHanime.rvFap Vid HdHailey Rose PornPantsedColegiales PornLetitia WrightnudeBig Titys NakedChaz BadunkSwetha Basu HotIndian Teen Age PornBlack Monster TrrrorNeaked BreastBig Tit RedboneJessicakes33 NudeWihte PussyNaked On The Nude BeachAmerica Ka Sex VideoApollostone1776Bangla Prone VideoReal Sex Video OnlineTeana TrimpJulanne Hough NudeXxx Anty SexXxx 49 ComLeaked Nude Celebrity PicsOnlygans VazadosBridgette B XxxXxx Hot XxBest Xnxx EverKristine Froseth NudeBhabhi Ki Chudai Video DownloadFurry SexKim Bessinger NudeTeenager Public PornMegan Thee Stallion NakefNew Style SexBollywood Celebrities NudeSex Games For GirlsShaving PornBf Sex IndianPorntarzanAdulting Porn VideosEmmie.sg NudeLesbian Hump PillowNaked JapanWebtoon.cyzRef Sex VideoXxx Sex Big TitsBig Tits BeachLesbian Ass FingerBo DeanBdsm ChairHard Sex Video HdSunny Leon Hot MoviePorn Movies With CelebritiesSummerbrieleVideos Of Lap DancingRomantic Pornography MoviesBlack PornhFilme De Sexo PornBunnybonn1eDehatisex VideoHardest Porn EverPorn Sunny LeonneHermaphroditepornHot Blonde PornstarsGentle Femdom RedditBlack Lisbean PornBirchplceNude Saree ModelRumi Usagiyama PornXxxsex ToysYoungpornvidPost Orgasm HandjobAfrican Porn For FreeSlamrushMiya Khalifa Sexy VedioMia Khalifa Mia Khalifa Sexy VideoMetal Gear PornPornos ExclusivosPictures OfdickBhabhi Xxx Video ComValeriavee LeakIndian Girls Anal Sex VideosPornomovies Xxx