Bijna 800 duizend ambtenaren raken beschermde positie kwijt (volkskrant.nl)


Bijna 800 duizend ambtenaren raken hun beschermde positie kwijt. Hun rechten en plichten worden gelijk aan die van werknemers in het bedrijfsleven. Dit heeft vooral gevolgen voor het ontslagrecht. De vakbonden hebben al hevig verzet aangekondigd. ...

door Zie Hier in Binnenland  ·  37 Reacties

  • 0
  • 590x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Zouden die verhaaltjes over ambtenaren dan toch waar zijn!

3
1 Zie Hier

Nivelleren is een feestje.

0
2 IJzervreter

Vooral zo doorgaan ,,,, het is nu al zo dat gekwalificeerd personeel meer kansen en geld in het bedrijfsleven heeft, en dat ambtenaren luxe banen hebben is allang niet meer zo als vroeger, door alle reorganisaties is het een rommeltje overal, steeds meer leegloop bij de ambtenaren nu al kunnen ze geen geschikt personeel vinden door de veel slechtere arbeidsvoorwaarden en het grote rommeltje waar je dagelijks in werkt

3
3 Deelname

Werd 'ns tijd. Nooit begrepen waarom ambtenaren betere arbeidsvoorwaarden dienen te hebben dan gewone werknemers in de particuliere sector.

2
4 Black65

** gebruiker verwijderd **

De overheid moet blijkbaar slinken tot 225 FTE.

5 gebruiker-verwijderd

En nu die gasten van de tweede kamer nog, want die blijven zoals gewoonlijk buiten schot.

2
6 eigenmening

En terecht, waarom zouden de ambtenaren moeten uitgesloten zijn van de race-to-the-bottom?

2
7 Eb

Waarom zouden ambtenaren meer rechten moeten hebben dan gewone burgers?

3
8 Positivo

Goede zaak dat ambtenaren nu ook behandeld gaan worden als gewone werknemers, misschien gaan ze ook eens anders kijken naar hun broodheren, het volk, de belastingbetaler.
Een lekker beschermd baantje zit er dan niet meer in en wordt de bereidheid van medeplichtigheid aan corruptie en slavendrijverij waar de overheid zich dagelijks aan schuldig maakt minder.

3
9 Adam Weishaupt

** gebruiker verwijderd **

@3 , klopt. Betrokkenheid is verdacht op de werkvloer tegenwoordig.

10 gebruiker-verwijderd

@4
Die hadden ze omdat er anders letterlijk geen Hond wil werken als ambtenaar
om toch iets te bieden wat het bedrijfsleven niet kon bieden is dit ooit ingesteld ook in het verleden kon men geen personeel vinden bij de overheid/gemeentes toen ze dit onder andere als arbeidsvoorwaarden kregen kon men iets meer personeel vinden
Nu gaan we weer terug naar de tijd dat niemand er wil werken, en degene die het toch probeert rent heel hard weer weg als hij de kans krijgt

1
11 Deelname

Deze arbeidsvoorwaarde zorgde ervoor dat ambtenaren in vergelijking met het bedrijfsleven lagere salarissen ontvingen. De ambtenarensalarissen zullen door het wegnemen van deze zekerheid gaan stijgen.

0
12 Hoofd bijzaken

Ja,ambtenaren dat heet globalisatie.
Boontje komt om zijn loontje.

2
13 moya155

@7en @8 minimaal 3 ambtenaren zijn het oneens hahhaha

1
14 1---liner

dat is even slikken.
6 maanden ww en dan de bijstand in, als het tegen zit.

2
15 Hein2

@12 dat zal wel meevallen met die 650000 werklozen die we hier hebben in dit land , en de druk vanuit uitkeringsinstanties om te solliciteren etc.
Je kan hooguit zeggen dat ze er een lager nivo van ambtenaren voor terug krijgen.

1
16 Adam Weishaupt

Snik, weer een stap terug voor de gewone mens. Overal wordt bescherming voor werknemers afgebroken. Het zijn vooral eenvoudige mensen die nu zitten te bibberen. De top-ambtenaren merken hier niks van.

0
17 lieveschat

@4
Mensen op kantoor, de ambtenaren, bepalen de Cao's, dus ook die van hunzelf wat volgens het artikel rechtspositieregelingen heette.
Waarom zal het zijn dat de gemiddelde installateur zoals een elektricien of loodgieter minder aan basissalaris verdient als een ambtenaar terwijl dit een vrij zware baan is waar ook veel kennis en dus ook scholing voor nodig is. De beschermende status van ambtenaren hebben zij zichzelf ooit toegewezen, meer als fair dat dit afgeschaft wordt.
overigens opmerkelijk, in het artikel is de PvdA de enige partij die tegen is.

3
18 tewarm

@18 ; Je weet ze er wel uit te pikken voor je vergelijking. Dat zijn mbo-ers, de opleiding is laag van niveau en kort. Toch verdienen zij voor mbo-ers wel het meeste. question Meer dan een agent bijvoorbeeld.

2
19 Mariska3

Eenzijdige wijziging van de arbeidsovereenkomst in het nadeel van de werknemer is bij hoge uitzondering toegestaan en er moet sprake zijn van een "zwaarwichtig of zwaarwegend belang". De wijzigingen moeten redelijk en billijk zijn en eventuele nadelen moeten gecompenseerd worden.

De rechter zal zonodig slechts bij uitzondering zo'n eenzijdige wijziging toestaan waarbij de zogenaamde "uitsterfconstructie" wordt gehanteerd. Dat wil zeggen dat de oude arbeidsvoorwaarden niet meer aan nieuwe werknemers worden aangeboden.

0
20 Belazerd

@19
ik heb ooit de opleiding Technicus sterkstoomtechniek (MBO) gedaan (4 jaar, 5 jaar over gedaan) en kan ik kan je verzekeren dat dit geen makkelijke opleiding was/is zoals je aangeeft.
Het basis salaris was minder als wat een agent op staat verdient. Volgens onderstaande bron is dat nog steeds zo.
http://www.loonwijzer.nl/home/salaris/salarischeck?job-id=7411990000000#/
http://www.loonwijzer.nl/home/salaris/salarischeck?job-id=5412010000000#/

0
21 tewarm

Maar alle gekheid op een stokje..

De prachtige arbeidsvoorwaarden voor ambtenaren zijn ooit ingevoerd omdat de lonen in de commerciële sector hoger waren en in sommige gevallen zelfs extreem hoger waren, dan in het ambtelijk apparaat. Maar in de commerciële sector is er sprake van een verhoogd risico; de kans op ontslag, reorganisatie of een faillissement van de werkgever is gewoon veel groter.
Daarnaast moest de overheid uiteraard het juiste voorbeeld geven als werkgever. Het zou de overheid veel zwaarder aangerekend worden wanneer zij zich gedroegen als een slechte werkgever dan als een kleine mkb werkgever dat zou doen.

Wie koos voor overheidsdienst had dus een lager loon, minder vooruitzichten op promotie, maar wel prachtige regelingen op alle vlakken en een baangarantie van bijna 100%. Bij disfunctioneren greep de overheid ook maar zelden in. Iedereen kent de verhalen van vroeger over de luie ambtenaren die liever uit hun neus aten dan een toets op het toetsenbord in te drukken. Sterker nog; dat soort ambtenaren werden vaak weggepromoveerd...

Tegenwoordig liggen de verhoudingen echter anders. In de commerciële sector zijn de lonen hard aan het dalen. Wie na een ontslag een nieuwe baan vindt, zal vrijwel zeker een enorme daling in het inkomen ondervinden. Het is echt geen uitzondering meer dat een hbo-er met meer dan 10 jaar werkervaring werkt voor nog geen €2000.- bruto per maand bij een 40 urige werkweek. Met tijdelijke contracten.. De arbeidsvoorwaarden in de commerciële sector worden volledig uitgekleed. Reiskosten worden steeds vaker bv niet meer vergoed, geld vragen voor de koffie hoor je ook steeds meer en werkkleding dient steeds vaker zelf aangeschaft te worden. Meer dan 25 vakantiedagen raakt uitgestorven en steeds meer mensen werken zonder CAO.

Alles wijst er op dat deze situatie voorlopig niet gaat veranderen en dan is de luxe positie van ambtenaren niet meer te verantwoorden.
Het geklaag is echter niet van de lucht. In hun ogen verdienen ze te weinig (door zich idd met bv een loodgieter te vergelijken ipv met een winkelbediende, bouwvakker of administratief medewerker) en de teruggang in arbeidsvoorwaarden is de 25ste lolly in hun zak die ze in moeten leveren. Dat zij er dan nog 24 hebben wat veel meer is dan de mensen in de commerciële sector hebben... dat begrijpen ze niet.

1
22 Mariska3

@18
Klopt niks van wat je zegt
B.v een loodgieter / mbo'r heeft een hoger basis salaris
En de ambtenaar die hier nu de dupe van is / op de werkvloer die bepaalt helemaal niet zijn eigen cao

0
23 Deelname

@23 ; Klopt. Maar wederom; je weet het beroep er wel uit te pikken. Gemiddeld bezien verdient een ambtenaar behoorlijk meer tegenwoordig dan het gemiddelde voor een vergelijkbare opleiding.

1
24 Mariska3

Toen ik een bijstandsuitkering kreeg had ik een bijstandsconsulente die het werkelijk in haar hoofd haalde om tegen mij te klagen dat zij wel 4 dagen 9 uur moest werken voor een salaris van €3200.- bruto met 'maar' 35 vakantiedagen....

WTF. Tegen iemand die haar hele leven gewerkt had en door de crisis in inkomen gedaald was van €2850.- voor 40 uur naar €1860.- voor 40 uur werken... Gewoon ieder contract een beetje minder. Nu heb ik gelukkig weer werk... €900.- voor 20 uur.. tijdelijk uiteraard. Maar mijn opleiding is hoger en langer dan die van haar, net als mijn werkervaring.

Ambtenaren zijn vooral heel erg goed in klagen.

1
25 Mariska3

@25 "Toen ik een bijstandsuitkering kreeg had ik een bijstandsconsulente die het werkelijk in haar hoofd haalde om tegen mij te klagen dat zij wel 4 dagen 9 uur moest werken voor een salaris van €3200.- bruto met 'maar' 35 vakantiedagen."
|
Veel ambtenaren weten werkelijk niet, hoe goed ze het hebben. Kantoorwerk is dit bij lange na niet meer waard. 2000 tot 2300 euro bruto moet echt meer dan voldoende betaald zijn voor een dergelijke functie, waarin:

- Je zomer en winter binnen zit bij een behaaglijke temperatuur van 20 graden.
- Je je niet druk hoeft te maken, of er genoeg werk binnenkomt.
- Als dat werk er niet is, je niet voor de uren, dat je niets te doen hebt, naar huis wordt gestuurd. Ook hoef je niet bang te zijn, dat je 'minderwaardig' werk als dossiers opschonen hoeft te doen. ("Ik ga toch niet met mijn goede kleren op de grond liggen.")
- Je taken duidelijk vastliggen en sommige van die ambtenarenkantoren een werkverdeler hebben, die een dagenda opstellen.

Het wordt als heel vanzelfsprekend ervaren voor degenen, die er 10, 20, 30, 40 jaar werken, maar in de echte wereld werkt het al lang niet meer zo. Ja, de bijstandsconsulent moet wel eens op huisbezoek en komt in gevaarlijke situaties terecht, maar daar staat wel een stevig veiligheidsprotocol tegenover en dat is een van de weinige dingen, die wel werken bij de overheid. Als een consulent de deur uit is, dan moet hij of zij dat bij een andere melden, die in de gaten houdt, of je op tijd terug bent. Ze gaan sowieso met zijn tweeën. Sociale diensten zijn doolhoven, dus een boze cliënt verdwaalt snel, mocht die al langs de andere barrières komen. Er zijn fotolijsten beschikbaar (die ook up to date worden gehouden) van 'gevaarlijke' cliënten (die hooguit een grote mond opgezet hebben). Dan kunnen ze nog een pandverbod krijgen en als er 's middags een 'gevaarlijke' cliënt komt, leeft de hele dag de afdeling met je mee.

Dus mochten ze komen met: "Het verschil kun je beschouwen als bibbergeld," dan weet ik zo wel wat gevaarlijkere beroepen te noemen.

2
26 Vilseledd

@23 'Slachtoffer' van de regels, ja. Je kunt er ook voor kiezen niet reflexmatig met iedere staking mee te doen.

0
27 Vilseledd

@25 Ze blijven overigens niet voor niets tientallen jaren op dezelfde plek; hooguit schuiven ze wat binnen hun gemeente.

0
28 Vilseledd

"Iedereen kent de verhalen van vroeger over de luie ambtenaren die liever uit hun neus aten dan een toets op het toetsenbord in te drukken."

Haha. Ik heb ook wel eens een toetsenbord van een dergelijke ambtenaar gezien (onderwijs), die zijn toetsen wel indrukte na een dergelijke 'maaltijd'.

0
29 Vilseledd

@25 Jij bent hier toch behoorlijk aan het klagen...

1
30 Hoofd bijzaken

"Daarna moeten ruim honderd wetten aangepast. De kosten van de hele operatie worden geraamd op mogelijk 200 miljoen euro."

Iets zegt me, dat er weinig zal veranderen. Ctrl-H hebben ze nog niet ontdekt op hun computer.

0
31 Vilseledd

@30 Ambtenaren zijn goed in het klagen op gezonde benen. Met klagen over echte misstanden is niets mis.

0
32 Vilseledd

wat maakt opleiding is die kort is uit? Zij werken toch ECHT .Kennis is een aaneenschakeling van weetjes.
ambtenaren hebben een baantje,geen werk.
DAT is het verschil.Echt Werk Zou Meer Beloont Moeten Worden.Dit is de
oorzaak van probleem dat buitenlanders het echte handwerk goedkoop houden.

1
33 1---liner

@33 ; Nou ja, je hebt ambtenaren en ambtenaren. Zorg is overheid, defensie is overheid, onderwijs is overheid.... en de vuilnisman ook.

Wat ik wilde zeggen (en zei) is dat vooral ambtenaren nogal eens klagen over hun salaris en zichzelf dan gaan vergelijken met de best verdienende mbo-ers. Tja, zo kan iedereen het. Redelijker is het om een mbo agent te vergelijken met een mbo beveiliger of mbo sportinstructeur. Of een mbo administratief medewerker in overheidsdienst met een mbo administratief medewerker in de commerciële sector. Dan zal je doorgaans zien dat die ambtenaar toch echt een hoger salaris heeft.

Loodgieters verdienen relatief veel in relatie tot hun opleiding omdat er veel noodzakelijke vraag is naar hun diensten terwijl er een tekort is aan loodgieters. That's all. Op het moment dat jonge vmbo-ers dit gaan inzien en er een hausse komt in loodgietersopleidingen dan daalt dat inkomen aanzienlijk.

0
34 Mariska3

@34 Te kort aan handen-werkers is dank zij de overheid vroeger was er een ambachtschool waar uitgebreide vakopleidingen werden gegeven!

0
35 Zie Hier

Het gaat overigens niet over hun salaris; dat zal voorlopig niet veranderen, maar over de mogelijkheid ze straks makkelijker te kunnen lozen.

0
36 Vilseledd

Waar ik me trouwens een keer wild aan geërgerd heb, was een particuliere verzekering, die zich richtte op ambtenaren. Ze adverteerden met teksten met een strekking als: "Ambtenaren zijn betrouwbaarder, worden minder snel ontslagen, verdienen meer en maken minder ongelukken, vandaar dat we voor u een aantrekkelijke premie hebben." Ik heb er toen melding van gemaakt bij de politiek, dat dit toch wel zeer schandalig is. De bevolking uitzuigen met hoge belastingen; je eigen mensen daar een hoog salaris van geven en dan uitventen, dat ambtenaren zo betrouwbaar zijn.

0
37 Vilseledd

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Graaier1000
Muziekdraadje

Enigma - Sadenesshttps://www.youtube.com/watch?v=x4maoo4A3x4...

2 uur geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Muziekdraadje

Vangelis - Conquest Of Paradisehttps://www.youtube.com/watch?v=WYeDsa4Tw0c...

2 uur geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Muziekdraadje

Carl Orff - O Fortuna ~ Carmina Buranahttps://www.youtube.com/watch?v=GXFSK0ogeg4...

2 uur geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Muziekdraadje

ERA - Amenohttps://www.youtube.com/watch?v=6xUnSVTh8fI...

2 uur geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Muziekdraadje

Wes - Alanehttps://www.youtube.com/watch?v=3gl5OEZ8j_o...

2 uur geleden geplaatst door Graaier1000

Bob Sleebaan
Nederland gaf tientallen machthebbers hoge onderscheidingen, ook uit omstreden landen

Beatrix met Poetin dat is not done. 😁Waar is Jesse klaver en Jan Paternotte?...

2 uur geleden geplaatst door Bob Sleebaan

Graaier1000
Muziekdraadje

The Foundations - Build me up buttercup (There´s Something about Mary - soundtrack)https://www.youtube.com/watch?v=vsqAYdFl9Bo...

2 uur geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Muziekdraadje

Jarabe De Palo - Bonitohttps://www.youtube.com/watch?v=xxhET61yB1A...

2 uur geleden geplaatst door Graaier1000

Mac Benac
Leve Willem-Alexander, keizer van Europa - Joop - BNNVARA

Mijn vader heeft nog als coupeur aan die koningsmantel gewerkt. Ik meen herstelwerkzaamheden. Al weer héél lang geleden....

2 uur geleden geplaatst door Mac Benac

Mac Benac
Eerdmans (JA21) en oud-SP-Kamerlid clashen over asielaanpak: ‘Links heeft nooit een oplossing’

Tja Joost Eerdmans; een ijdel leeghoofdje....

2 uur geleden geplaatst door Mac Benac

NK. App
Euro Profile PornHd Prono VideoTransando Com BonecosRashiyan PornOpen Pussy PicsSunny Leone Sex XxxxPlumber Porn HdBest Adult Movie In The WorldPlayboy Tv SwinLezdom FacesitBalance Ta NuddHot Girl FuckPorn Addict PornChachi X VideosPhat Azz ComXtube.cpomBlog DefolieGoth Egg NudePornrabbitSexy Kiara AdvaniXnxx Desi Video ComTelugu Sex Full HdLulu LoveHindi Bf 2020Mom Shower XxxSexmex CompletosTop Ts PornstarsItchio PorngamesJavbangerPlayboybplusSambaponoCocksleeveXxx.hamster PornoRocky EmorsonFinger MyselfDesi Aunty Hd PornVirvin PornPon HupVannonceBad Dragon DildosXnxx Yoga HdBig Boobs Lesbian SexMast Chut VideoBlow FessionalsPorndexJav GyruPorn Massage GayBigtit SquirtXmxx PakistanBig Ass Anal LatinaErotica TabooCam Porn VideosSchoolsexvideoPornor TelegramPorn.videosPorbo Com LegendaAtlanta Moreno Danny DAunty Sex Video XnxxSex Desi SexHindi Blue Film OnlineTribal PornhubSex PornolariPatni Ki Adla BadliSuhana Khan Porn VideoCucking Her Hubby FacialabuseDdf BustyMalayalam Sex PhotoMallu Chubby AuntyXxx Gay Porn ComPorn With ToolsLittle Caprice Cream PieMileroticsMoriahmills TwitterGifs SexuaisLndian XxnxIndian SchoolsexSlowest Hand JobCamehoreXmasteePorn EsposasLinks PornorXnxx ApReyan Corner Xxx91自拍Sunny Lion Sexy VedeoParis WatersLarkin Love BbcCyberpunk StripclubFrence PussyBusty PornographyWww.imagefap.copmSite For Indian PornBusiness Sex VideoLittle Clover Whispers50 Shades Of Gray Hot ScenesDesi Audio ChudaiSpyfam.cpmMariana MartixAnushka Sharma Xxx VideoZee Telugu SexHiroin Ki ChudaiHindi Music Sex VideoPunjabi Sex TalkBbw Porn TupeBig Breast FlashAnime PornxManga BondagePayton Preslee NudeLennox Luxe SexDesi Indian Girl NudeDesi Erotic StoriesMaya Sex VideoDesi Anal Sexy VideosDoughter AnalTeen Anal FistingDeepfakeporn GeneratorJovencitaxxxHigh Def Mom PornMy Mother Hentai AnimeLena The Plug With Jason LuvWife Anal GangbangedJapanese Cosplay PornSon Inpregnates MomItali SexxxJapan BdsnXxx Video Com LiveKissingtitsInternalcumshotsWelcomix FreeTamilxxxnxHot Sex BusUllu Series VideosIndian Sex Video Hindi MaiSuperchat LiveJerkmateliveLatina SquirtersLesbian HitchhikerBridgette B And Bunny MadisonLana Rhodes PornographySite De CulStacimariroseRosaio Dawson NudeBreezer XxxIndian Girls Naked PicsPrincess JasMilf BangMilifXxx Dragon Ball SuperTelugu HardcoreGigantic White Cocks