Ruim 1440 damherten gedood in duingebied (telegraaf.nl)


Beschrijving niet beschikbaar ...

door Havermout in Binnenland  ·  46 Reacties

  • 5
  • 761x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

En dat is een goede zaak
Mensen die daar tegen zijn, zijn dierenbeulen

9
1 Deelname

"Volgens deskundigen zijn er te veel herten en gaat dit ten koste van de leefruimte van andere dieren."

Ik vraag me af welke dieren we hier nu meer gaan zien?
Zelf denk ik eerder dat omwonende te veel klagen wegens herten in hun tuin en hoe meer er zijn hoe meer er uit het gebied kunnen ontsnappen.
http://www.ad.nl/amsterdam/rechter-damherten-mogen-worden-afgeschoten~a1b14e5c/

4
2 TheoTheo

Afschot als beheersmaatregel is een wrange maatregel. Het betekent dat somewhere along the road er beslissende fouten zijn gemaakt die zo een situatie in de hand heeft gewerkt. Het is alleen wanneer de balans tussen mens en natuur scheef zijn geworden dat men dit soort drastische maatregelen toepast. Dit beleid is geen beleid dat structureel moet worden. Het klopt niet dat iets wat levend is vernietigt wordt.

7
3 billeba

@3
Je eet ook geen vlees zeker ? Zowel is het een beetje hypocriet

9
4 Deelname

Zo is het in de natuur gesteld. Als er teveel van andere soorten in het leefgebied komen, dan verstoort dat de habitat van alle levende organismen in dat gebied.

(Ik doel hier uiteraard niet op ongewenste immigranten natuurlijk question

2
5 Katte_kop

Dan zullen ze snel klaar zijn geweest met die telling ... 1 ... 2... 3 ... tja dat waren de herten die nog over zijn...

3
6 mightimouse

En hoe denk je dat hertenbiefstuk in de winkel komt of reebout/ Dat komt niet uit de fabriek. Het is een heerlijk stukje vlees wat heel veel mensen willen eten. Ik ook

7
7 keestramper

Eindelijk.
En het vlees naar de voedselbanken neem ik aan, of heeft er toch weer iemand zijn zakken mee lopen vullen.

4
8 corretje

Maar er zijn toch ook wel andere oplossingen? Elders onderbrengen geen optie? Ik snap dat als er veel te veel zijn er iets moet gebeuren. Aan duiven geven ze de pil geloof ik.

1
9 Arista

@3 In Nederland hebben we al heel lang geen natuurlijke balans meer, en al helemaal niet bij de grote zoogdieren. We hebben geen grote roofdieren meer (die hebben we al lang geleden opgeruimd) en lustig andere soorten geimporteerd (het damhert is een exoot). Dus je moet of gaan afschieten, of gaan toekijken hoe de beesten alles kaalgrazen en vervolgens verhongeren. En als de jager goed kan schieten is afschieten de meest diervriendelijke optie, plus dat het goed vlees oplevert.

4
10 Attercopus

Populatie binnen de perken te houden is een goede zaak want er moet voor al die dieren wel voldoende eten blijven.
Wat ik me nu bedenk is dat de populatie in onze mensen wereld ook overbevolkt is, daarom zou dat ook verminderd moeten worden, met name in derde wereld landen waar maar gefokt word terwijl er geen genoeg voedsel is. Denk hierbij aan de giro 555 actie.

3
11 Interessant

@11 De wereld is beter af met minder mensen, dat is correct. Het is alleen nogal wrang om dan naar de derde wereld te wijzen. Een van de redenen dat de derde wereld in deze toestand zit is dat het westen eeuwen lang de boel geplunderd en gedestabiliseerd heeft.

3
12 Attercopus

Het mooiste was geweest als er zich een roedel wolven in de duinen had gevestigd. Die pakken dan wel de zwakste van die herten. Helaas -precies wat @3 zegt- het natuurlijk evenwicht is allang verdwenen in Nederland. De natuur is al zo ver teruggedrongen dat er nog slechts wat kleine oases met natuur zijn, maar zelfs daar moet voortdurend 'gestuurd' en 'gemonitord' worden. We zijn gewoon met teveel mensen, hier. En dat zien we terug in de weinige natuur die er nog over is.

Die herten daar is zeer onnatuurlijk. Ooit uitgezet door een paar onnadenkende lieden, begreep ik. En zonder vijanden vreten ze alles kaal, net zolang tot de meesten dood gaan van een gebrek aan voedsel. Pas dan stelt zich een nieuw evenwicht in, maar daar kan de mens nooit op wachten. Men wil binnen een jaar resultaten zien... De lange termijn is altijd te ver weg! Afvangen en ze elders (Duitsland) uitzetten, was een goed idee. Niet uitgevoerd. Ze 'de pil' geven; ook niet uitgevoerd. Dus (...) werd teruggegrepen op het Abknallvolk, de jagersverenigingen. Die zagen de euro's in de vorm van vlees alweer voor hun ogen en stemden uiteraard toe. En zo geschiedde. Slechts voor die herten, beter voor de duinen, die in feite niets meer zijn dan bergen zand met helmgras erop als kustbescherming, maar allang niets meer met echte natuur te maken hebben.

De vraag is en blijft: waar gaat het geld naar toe van dat verkochte hertenvlees...

1
13 weerman

* Verwijderd door de redactie *

14 moeder

Allemaal in de vriezer en samen met de afgeschoten ganzen met Kerstmis uit laten delen door de voedselbanken

2
15 Piet Pijlenboog

@14 De gebruikelijke definitie van "de natuur" is : "Het geheel van planten en dieren zoals dat door de natuurwetenschappen waargenomen wordt."
Maar "dieren" kunnen we dus schrappen?

2
16 Piet Pijlenboog

@14

De Oostvaardersplassen is een ander verhaal. Dat project was goed doordacht en had een succes kunnen worden, als niet die lamstraal van een minister Bleker de corridor tussen de Oostvaardersplassen en de Veluwe verhinderde, als bezuinigingsmaatregel. De grond was nagenoeg volledig aangekocht, en 'meneer' draaide het hele project de nek om. Een erg foute beslissing waar we NU de gevolgen van zien: een kaalgevreten vlakte waar zich nu een nieuw evenwicht gaat instellen (zoals dat al gebeurt sinds de eerste levende microbe op deze planeet...) en daar gaat massasterfte bij gepaard. Logisch: er was eerst voedsel in overvloed voor die dieren, dus er kwamen ook snel jongen bij. En nu dat voedsel opraakt, sterven er dusdanig veel dieren dat er straks net voldoende voedsel is voor een bepaald aantal dieren. Zo werkt het altijd in de natuur.
alleen wij mensen willen dan gaan bijvoeren, ze 'redden,' 'kunnen het niet aanzien', enzovoort. Ga op safari in Afrika en je ziet niet anders. ER is daar een evenwicht ingesteld, maar dat evenwicht wordt nu voortdurend aangetast door... de mens.

2
17 weerman

@13 "Die herten daar is zeer onnatuurlijk. Ooit uitgezet door een paar onnadenkende lieden, begreep ik."

Edellieden in lang vervlogen tijden, en daarvoor de Romeinen die de beesten (her)introduceerden in Europa.

"Pas dan stelt zich een nieuw evenwicht in, maar daar kan de mens nooit op wachten."

De natuurgebieden in Nederland zijn te klein en te geisoleerd om een evenwicht van grote zoogdieren te krijgen. Het gaat gewoon niet gebeuren. Verder wil de mens ook niet zien dat er op grote schaal grote zoogdieren verhongeren. Geen leuk gezicht als je met je gezin een wandelingetje door de duinen maakt.

"Afvangen en ze elders (Duitsland) uitzetten, was een goed idee."

Willen ze ze daar hebben dan? Of knallen ze ze dan gewoon daar af? Verder geeft het vangen en vervoeren van deze wilde dieren *enorme* stress. Ik denk dat ze beter af zijn met een kogel door de kop.

"Dus (...) werd teruggegrepen op het Abknallvolk, de jagersverenigingen. Die zagen de euro's in de vorm van vlees alweer voor hun ogen en stemden uiteraard toe."

Heb je liever dat de politie of het leger ze afschiet dan?

"... beter voor de duinen, die in feite niets meer zijn dan bergen zand met helmgras erop als kustbescherming, maar allang niets meer met echte natuur te maken hebben."

We hebben uberhaupt geen echte natuur meer in ons land (behalve als je een microscoop bezit). Toch zijn de duingebieden erg mooie stukjes semi-natuur. Moeite waard om te behouden.

"De vraag is en blijft: waar gaat het geld naar toe van dat verkochte hertenvlees..."

Ik vermoed naar het beheer van de duingebieden. De beheerder zijn ook niet gek.

2
18 Attercopus

@10 Helaas zijn niet alle jagers echte jagers, en eten ze niet het gehele dier op. Ook zijn er aardig wat plezierjagers, die het voor de leuk doen...

De ultieme vraag is; Wie z'n schuld is het dat er een overschot aan damherten is? Daarop weten we allemaal het antwoord, maar straffen we het damhert ervoor. Erg diervriendelijk inderdaad, voor het dier, de mens.

0
19 Bluth

@19 "Helaas zijn niet alle jagers echte jagers, en eten ze niet het gehele dier op."

Dus voor jou is iemand pas een echte jager als hij het hele dier opeet? Nou, dan zijn veel roofdieren ook geen echte jagers ... Voor mij is een goede jager iemand die zich aan de regels houdt, respect voor de natuur heeft, en goed kan schieten zodat het dier meteen dood is.

"Ook zijn er aardig wat plezierjagers, die het voor de leuk doen..."

Dat zullen in ons land de meesten zijn. En ik zie ook niet in wat er mis mee is zolang ze zich aan de regels houden. De meeste huisdieren lijden veel meer dan de prooien van de jagers, om eens wat te noemen, en als je vlees eet worden daar ook dieren voor gedood (en zelfs voor je groenten en fruit moeten dieren het leven laten, dus de vega's hebben ook geen schone handen).

"Erg diervriendelijk inderdaad, voor het dier, de mens."

En het is wel diervriendelijk om al die herten de boel kaal te laten grazen en vervolgens te laten verhongeren?

4
20 Attercopus

* Verwijderd door de redactie *

21 Doordenker

Naar wie gaat de opbrengt van die damherten?? Dat vlees is een vermogen waard!!

0
22 Topperz

@22 Even wat nagespeurd: het schieten gebeurt door boswachters, er wordt geschoten met geluiddempers om de andere dieren niet teveel te stressen, de ingewanden worden achtergelaten voor aaseters. 20% van het vlees gaat naar de voedselbank, en de rest naar de poelier. Omdat de boswachters zelf schieten zal de opbrengst ook naar het beheer van de waterleidingduinen gaan (hoewel ik dat nog niet zwart op wit heb teruggevonden).

0
23 Attercopus

Jammer dat er niet genoeg ruimte is om wolven in te zetten hiervoor.

1
24 Darwinius Maximus

@24 Kunnen we er net zo goed nog een paar beren bij proppen.

2
25 tripomatic

Eerst zetten we overal herten uit en dan moeten ze weer afgeslacht worden. Het zijn gouden tijden voor de schietgrage cowboys! :X Ik walg ervan en vindt het een grof schandaal!

1
26 Bleke Betty

@26

Och, hetzelfde geldt voor de Veluwe. Dat gebied is in feite één grote kwekerij van 'wilde' zwijnen. Teveel percelen met snijmaïs, illegaal bijvoeren en hoplaaa; "er zijn teveel wilde zwijnen!""Abknallen bitte!"

1
27 weerman

@26 "Eerst zetten we overal herten uit ..."

We? Weet je hoe die damherten in Nederland terecht zijn gekomen?

"Het zijn gouden tijden voor de schietgrage cowboys!"

Sinds wanneer zijn boswachters schietgrage cowboys? Je zit in het verkeerde draadje.

4
28 Attercopus

@20 Die schaar ik niet onder echte jagers, nee. Het vergelijk met roofdieren gaat niet op want die hebben niet het bewustzijn wat wij hebben. En de meeste roofdieren eten het overgrote deel van hun prooi op.

Wij weten dat de maagsappen van veel dieren zéér voedzaam zijn, dat de lever erg gezond is, dus waarom niet het hele dier opeten? Voor dat soort jagers kan ik respect opbrengen.

Ja, en er gaat veel mis in de veehouderij en daarom is rituele slacht goed... Lekker hoor die redenatie. Plezier jacht, dieren doden voor je plezier... Dan zit er in mijn optiek een klein steekje bij je los. Het gaat mij niet op het doden van het dier, dat maak jij er geheel zelf van.

"En het is wel diervriendelijk om al die herten de boel kaal te laten grazen en vervolgens te laten verhongeren?"
Dan moet je de hele alinea lezen zodat je die zin in context kan plaatsen. Wij zijn er schuldig aan dat er een overschot aan die damherten zijn, snap je?

1
29 Bluth

@29 "En de meeste roofdieren eten het overgrote deel van hun prooi op."

Als je je er eens in zou verdiepen zou je nog verbaasd staan. Verder wordt in dit geval geprobeerd alles te gebruiken: "Van Meel stelt er eer in het geschoten wild in zijn geheel te gebruiken. Dat geldt ook voor de damherten." Zie: http://www.parool.nl/amsterdam/vlees-damherten-naar-restaurants-en-voedselbank~a4265184/ En de ingewanden blijven in het natuurgebied liggen voor de aaseters.

"Wij weten dat de maagsappen van veel dieren zéér voedzaam zijn,"

Hoe kom je daar nu weer bij?

"Plezier jacht, dieren doden voor je plezier... Dan zit er in mijn optiek een klein steekje bij je los."

Ik vind dat er bij veel mensen een steekje los zit die niet dezelfde hobbies hebben als ik. Maar ik kan dat wat beter relativeren dan jij, blijkbaar. Verder gaat het hier niet om "plezierjacht" maar wordt er afgeschoten door de boswachters.

"Wij zijn er schuldig aan dat er een overschot aan die damherten zijn, snap je?"

Tuurlijk, en daarom zullen wij het ook moeten oplossen, linksom of rechtsom.

3
30 Attercopus

Nederland is nu eenmaal een kunstmatig ecosysteem, waarin sommige planten en dieren geen natuurlijke vijanden hebben. Dat moet je dus kunstmatig in balans houden. Afschieten is daarbij een stuk diervriendelijker dan laten verhongeren.

Het uitzetten van wolven in de duinen zal de overpopulatie van de damherten ook wel oplossen, maar dan kun je een leuke zondagswandeling met de kids wel vergeten.

5
31 Dune

@31 "Afschieten is daarbij een stuk diervriendelijker dan laten verhongeren."

Absoluut. Plus dat in het verhongerscenario het natuurgebied er ook heel anders komt uit te zien (en op een manier die maar weinig mensen zullen ambieren).

"Het uitzetten van wolven in de duinen zal de overpopulatie van de damherten ook wel oplossen,"

Dat betwijfel ik. Er zijn maar heel weinig ecosystemen waarin de predatoren de aantallen prooidieren controleren (en die ecosystemen zul je eerder met je microscoop moeten zoeken). Het aantal predatoren volgt het aantal prooidieren, het aantal prooidieren volgt het voedselaanbod, etc.

"maar dan kun je een leuke zondagswandeling met de kids wel vergeten."

Valt wel mee hoor. In Duitsland hebben ze ook niet veel problemen met de daar aanwezige wolven.

2
32 Attercopus

@31

Je schreef: "..maar dan kun je een leuke zondagswandeling met de kids wel vergeten."

Dat is bewezen onzin. Wolven zijn banger voor mensen dan andersom. Wat jij uitspreekt, noemen we het "Roodkapje-syndroom". Lees dit eens over wolven:
https://www.npo.nl/labyrint-tv-de-wolf-en-het-roodkapje-syndroom-promo/21-03-2013/WO_VPRO_300842

http://dier-en-natuur.infonu.nl/dieren/102749-de-wolf-in-verhalen-wereldwijd-menseneter-of-kindervriend.html

1
33 weerman

@28
1. De damherten zijn net als de vossen in deze gebieden uitgezet. En leuk met cameraatjes kijken hoe lief die welpen spelen en even later worden ze ook net zo makkelijk afgemaakt.
2. Nooit Vera gezien met zijn crew? Te paard met cowboy hoeden op, echt niet te geloven!
Sporen voor geen meter die gasten!

0
34 Bleke Betty

@34
1. Damherten zijn uitgezet, maar weet je ook te vertellen WANNEER dat gebeurd is?
2. Nee, wie is Vera? Is dat een boswachter?

1
35 Attercopus

@35

De herkomst van die dieren:

"Midden jaren negentig leefden er honderd damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Veelal uit particuliere parkjes ontsnapte of losgelaten dieren."
BRON: https://www.vn.nl/het-tuig-van-de-waterleidingduinen/

0
36 weerman

@36 Ach, ze zijn op deze locatie dus niet met een duidelijk idee uitgezet?

0
37 Attercopus

@37

Lees het artikel, of Google even...

0
38 weerman

@38 Ach, retorische vragen zijn aan jou niet besteed zie ik.

1
39 Attercopus

@39

Ik hou niet van onzin; lees gewoon het artikel, zoek even zelf en je vragen worden beantwoord. Wat ik kan, kan jij ook. question

0
40 weerman

@40 Misschien wel, maar andersom in ieder geval niet.

1
41 Attercopus

@41 Je bent lief, echt. Een dotje. Nog iets ON-topic, of.... ? question

0
42 weerman

@42 Fijn. Neuh, ik hoef niets meer on-topic kwijt, en ik denk trouwens dat draadje wel dood is.

0
43 Attercopus

@25 lol beren ik vind het wel een goed plan maar de rest van Nederland niet ben ik bang.

0
44 Darwinius Maximus

@43

Dan wens ik je een fijne dag, verder. question

0
45 weerman

@45 Dank je, en insgelijks.

0
46 Attercopus

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
duurendaal
GeenStijl: Nederland kampioen asielverzoek goedkeuren

@21 StrongoliFoto's van cruiseschepen gaan via mobieltjes vliegensvlug terug naar de landen van oorsprong en helpen de mensensmokkelbendes o...

zojuist geplaatst door duurendaal

Wedergeboren
Radicale islamisten bijeen in Hamburg: ’Kalifaat is de oplossing’

   Dubbel: https://www.nieuwskoerier.nl/news/984142-islamisten-roepen-bij-betoging-in-hamburg-om-kalifaat...

1 minuut geleden geplaatst door Wedergeboren

duurendaal
GeenStijl: Nederland kampioen asielverzoek goedkeuren

@16 m post@17 ThWilDoor het innemen van sleutelposities kun je de gehele keten op termijn beheersen. Vanzelfsprekend. Politiek draait med...

9 minuten geleden geplaatst door duurendaal

Snorrie
Putin parades British armoured cars and US tanks captured in Ukraine

Het kleine klootzakje zal er wel geen bordje bij zetten wat het rusland gekost heeft aan mensen en materiaal....

13 minuten geleden geplaatst door Snorrie

van Keulen
Frans Timmermans: antisemitisme is de schuld van rechts

Frans de flapdrol weet heel goed dat moslims een bloedhekel hebben aan joden maar durft dat niet te zeggen uit angst dat hij 24/7 beveiligd moet...

13 minuten geleden geplaatst door van Keulen

sockknitter
Israëlische vlaggen verboden tijdens Eurovisie Songfestival op straat - NieuwRechts.nl

Waarom zou je in Nederland met een israelische vlag lopen zwaaien. ...

16 minuten geleden geplaatst door sockknitter

sockknitter
Radicale islamisten bijeen in Hamburg: ’Kalifaat is de oplossing’

@15Bij islamisten niet. Bij de "normale" moslims hebben de vrouwen wel veel in te brengen....

21 minuten geleden geplaatst door sockknitter

Marrie1
Grote verschillen in vaccinatiegraad per wijk: 'In mijn ervaring zijn er drie soorten weigeraars'

Vaccinaties zijn toch voor iedereen gratis ?En waarom wordt het probleem van mensen met een migratie achtergrond zo omfloerst omschreven, waa...

21 minuten geleden geplaatst door Marrie1

eh
Putin parades British armoured cars and US tanks captured in Ukraine

@1Jij bent natuurlijk ook niet verder gekomen dan de titel....

23 minuten geleden geplaatst door eh

LoydMorris
Radicale islamisten bijeen in Hamburg: ’Kalifaat is de oplossing’

@14 Vrouwen hebben binnen de islam geen ene moer in te brengen. . . ....

24 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

NK. App
Sexual Massage VedioGisellelynette OnlyfansTrans 69Xxx Rick And MortyAmanda TrivizasDominant MilfTravestis Brasil PornMurray Bartlett NudeFox Sex VideoXxx00Xxx School HindiJennifer White FeetMuslim Girls Fucking VideosPorn PlayPornosexGirl Xnxx ComMadhuri Dixit NavelHot Pornstar NudeChubby PorntubesPorn Toon PornR34 OverwatchGood Night XnxxBest Adult Movie In The WorldMia Malkova Leaked OnlyfansAmateurs NudeMuslim Hijab SexDouble Penetration CompRaw Gay Porn BlackAnime Sexual MoviesPhim Sex HayNonudevilleBlack Teen PornoFucking PussyAnna MornaGay Furry Comic PornXxxxx VideosFilm Porno FrRaguel Welch NudeTamil Aunty Hot SexHd Porn StepmomDesi Aunty RidingPorn Video WebBangla Hot XxxFaith LeoneHindi Sex Download ComSex Cartoon SeriesScooby Doo SexxxAneme PornCumming On Wife's FaceFye BottomKatie Cassidy NakedTs Yandie LeeBrandy Renee NakedPassionate Gay PornWife Swap CreampiesExtremely SquirtingReal Amataur PornNxx Com VideoMuy Caliente MeaningCorruption PornAndilandShemalepantyContos Eróticos BdsmIndian Hot Sexy Blue FilmTanya Tehanna PornOmegle Gay PornPorn Mega LinksVideo Of A Hand JobAnmia MileyCogiendo EsposasDesi Kinnar SexXxx You ComCorinnakopf NudeEsdeath NakedAnty AexWww Hot Pron ComMega BoobsNude Veronica RodriguezKamapisachi VideosPornhulkEbonycumshotMax 80 ListcrawlerGay Throat FuckAnna-song韩国 三 级Xxx In Class RoomHighschool Of The Dead PornEnony NakedNebraska Coeds VideosGiantess FanVideos OnlyfansBig Titty StepmomsChloe Surreal Codi VoreYoung Justice HentaiArabepornoFling..comBlack Creampie PornRocco SteelBig Titties NakedChole SalpaPrettylittleethinggAvy Scott18xxx VideoSuit PornTransgender JoiJason Luv And Lena The Plug Porn VideoLesbian Revenge PornFree Granny PorneTube TiavaXvideos Black PornBig Titsand AssesAyisha Diaz NudeMilf FacefuckingKezia 420Free Fat PornJack Plus Jill PornFamilyorgyJhonysins PornsAsianxxAnty Xxx VideosTelugu Sex Videos InRamba SexBlack 4k PornTeen Animal SexMichelle Maylene PornIranian SexXhaster DownloaderMature Bj GifXxx Blood SexKorean Sex WifeNun PornvideosOnlyfans LeaksdBangla Hot SexxxHotleajReddit SubredditStepmoyher FriendsSexy Gal GodotHentai.msGelbooru ComTeddit NudesVídeos Pornô Sem VírusCojiendo A Mi TiaHoodhunniesDesi Chudai In HindiIndian Housewife Sex ComPorn AcademyDillion Harper BbcAmateur Teens BlowjobsSexy ShakiraSex Video News