Marijnissen: ‘Praat Nederlands, we zijn hier in Nederland’ (wnl.tv)


Voormalig SP-leider Jan Marijnissen heeft vrijdag Turkse Nederlanders opgeroepen Nederlands te spreken in plaats van Turks. “Wel fijn als ook de Turkse Nederlanders Nederlands gebruiken in plaats van... ...

door Moskowfiets in Media  ·  90 Reacties

  • 33
  • 1500x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Marijnissen, dat had je 40 jaar geleden al moeten zeggen.

7
51 A Passenger

@51 , @A Passenger,

Marijnissen/SP heeft het 34 jaar geleden al gezegd.
Nog voor Bolkestein, Fortuyn en Wilders.

1
52 Graaier1000

@44 Iedereen kent ze wel, Nederlandse mensen die hier tientallen jaren zijn en nauwelijks te verstaan zijn en waar ondertiteling voor nodig is.

3
53 21st Century Guy

@47 In Zuid Afrika heb je tiende generatie Nederlanders met een gebrekkig Nederlands accent.

3
54 21st Century Guy

uhm hij viel over een reactie op facebook? wel, daar kan je felicitaties krijgen van vrienden in heel veel talen. dat is heel gewoon. tenzij je alleen Nederlandse vrienden hebt.

dat was het topic toch?

misschien is Jan Marijnissen geen facebook gebruiker en dit niet gewend.

2
55 info

@41
@42
Linkse partijen hebben altijd rechtse initiatieven voor veranderingen op het gebied van gezinshereniging geblokkeerd, in het parlement of als coalitie-partner. Het CDA steunde vaak de linkse partijen, uit christelijke overwegingen. Rita Verdonk is de enige minister geweest die toch iets heeft kunnen klaarspelen op immigratiegebied, al was ze daardoor niet geliefd.

3
56 wiseguy

mbt werk. dan spraakt men Nederlands. Arib spreekt ook geen Marokkaans als ze aan het werk is.

vrienden van mij,zelfs als ze een echtelijke onenigheid hadden, spraken ook Nederlands als ik daarbij was, geen Turks.

verder reageren mensen wel erg overgevoelig soms. Nederlanders in het buitenland spreken ook niet doorlopend Engels of Frans om rekening te houden met omstanders.

misschien had Marijnissen een slechte bui? de verkiezingen voor de SP zijn tegengevallen. en ja, heel jammer.

7
57 info

spraakt = spreekt

2
58 info

ach, begrijp dat het topic, face book, hier al lang achter de rug is.
dus......

3
59 info

@43 Ten opzichte van Groen Links is het mischien streng maar van mij mag het nog wel wat strenger richting Japans niveau bijvoorbeeld.

1
60 21st Century Guy

@52 Heel goed. En is het tot ze door gedrongen? Niet echt he. Vooral bij de ouderen die hier al lang wonen zijn er veel die nog steeds slecht Nederlands spreken.

0
61 A Passenger

Marijnissen heeft gewoon gelijk, ik moest laatst in het ziekenhuis zijn toen er ook een Turkse madam, geheel bedekt met vodden, de wachtruimte binnenkwam. Toen er vanalles omgeroepen werd kon je een groot vraagteken boven haar hoofd zien, ze brabbelde wat in het Turks en de wachtende deden net alsof ze het niet hoorde. Ik dacht zelf ook, dan moet je maar onze taal spreken.

2
62 Interessant

@56
"Linkse partijen hebben altijd rechtse initiatieven voor veranderingen op het gebied van gezinshereniging geblokkeerd, "

Ja ja..... en toen Rutte I de kans kreeg om niet gehinderd door links orde op zaken te stellen hebben ze niets veranderd.

Wederom: het is onzin om links er de schuld van te geven, rechts vindt het wel prima zo.

1
63 HenkG

Tjah als ik zo emigreren naar het buitenland dan zo ik de taal van dat land leren als ik nog niet ken , en ik zo zeker die taal na behoren spreken , ik vind Jan hier wel een punt in hebben.

1
64 MarcusCole

@64 Ook onderling - waar het hier over gaat? Mijn Maastrichtse Echtgenoot - al een eeuwigheid woonachtig in het beschaafde westen - spreekt nog altijd Maastrichts met zijn zus die even lang in het westen woont.

2
65 Smiling

@65 Persoonlijk zelf zo ik zeggen binnenshuis zo het me niet zo uitmaken , maar als je met mensen in je omgeving bent zo ik wel fijn vinden als je Nederlands praat en dat geld voor mij ook voor dialect.

Maar goed ik ben opgevoed met Nederlands te praten , alleen de zachte tongval en G kun je niet weghalen.

1
66 MarcusCole

Als je in het buitenland woont,spreek je gauw tegen je landgenoot je eigen taal. Dat is het probleem niet. Maar leer je taal van het land en gebruiken daarvan. Pas je aan.

Nederlanders praten op vakantie ook vaak hun eigen taal. Ook met andere Nederlanders.is dat erg?

In Griekenland word ik nog steeds geprezen dat ik beter Grieks schrijf dan de meeste Grieken en zonder accent spreek.
Vind dat ze overdrijven.
Ook in Spanje spreek ik accentloos. Als ze vragen waar ik vandaan kom, dan doe ik altijd het Louis van Gaal accent en zeg ik altijd "siempre negativo nunca positivo" ah Holanda roepen ze dan. Bij musea zeg ik altijd als land Guiriano als grapje. Als ze vragen welk land ik kom. Guiris zijn bepasld soort toeristen in het Spaans question

0
67 xativa

de aanleiding was een felicitatie op facebook. daar werd hij kwaad over. niet zo bekend met facebook zeker. want daar kan je felicitaties krijgen in heel veel talen.

en toen deze oproep. beetje een chagrin op het moment. kan ook met de tegenvallende verkiezingen te maken hebben.

Arib en anderen spreken Nederlands op hun werk. de Turken die ik ken spreken Nederlands op hun werk of als er Nederlanders aanwezig zijn bij hen thuis.

Nederlanders spreken niet doorlopend Frans, Duits of Engels als ze in het buitenland zijn.

dat men onderelkaar een andere taal spreekt, soi.

3
68 info

@67 Ik vind vakantie of emigreren wel anders vakantie is een tijdelijk bezoek aan het land , emigreren is een permanent vertrek naar het andere land , zit wel wat verschil in tussen beiden.

Maar goed als ik naar het buitenland ga en ik hoor Nederlands om mij heen heb ik neiging heel snel ervan weg te lopen question

1
69 MarcusCole

@68 -
quote
Marijnissen deed deze uitspraak op de Facebookpagina van het onlangs geïnstalleerde SP-Kamerlid Cem Lacin. Deze werd door sommige commenters in het Turks gefeliciteerd met zijn nieuwe aanstelling. Dit was kennelijk tegen het zere been van de voormalig SP-leider.
unquote

sorry hoor, beetje vreemde reactie op facebook naar aanleiding van een felicitatie.
zelf geen facebook? J. Marijnissen? of geen vrienden die een andere taal spreken?

2
70 info

Het is natuurlijk wel makkelijk om Marijnissen aan te vallen op het feit dat hij dit op facebook constateert.
Maar volgens mij valt niet te ontkennen dat veel allochtonen de taal slecht beheersen en volgens mij is dat waar Jan eigenlijk tegen ageert.

En ook op facebook is het vervelend dat je de helft van de reacties niet lezen kan!

Ik denk ook niet dat Jan het vervelend bedoelt. De kansen van die allochtonen verbeteren namelijk aanzienlijk als zij goed Nederlands leren spreken.

Ik zie hoor en spreek ook regelmatig allochtone jongeren met een accent en een taal-"vaardigheid" waar ik van schrik. En voor wie hier is geboren is daar geen enkel excuus voor.

Er is niets mis mee om naast het ABN nog een andere taal/talen te beheersen, of dialect te spreken. Maar ABN is toch echt de standaard en de enige manier om je overal in Nederland verstaanbaar te maken en daar kan echt nog iets verbeterd worden.

1
71 HenkG

LOL, iemand de les lezen op zijn eigen face book pagina.
misschien heeft Cem Lacin hem nu wel geblokkeerd.

3
72 info

@71 - Henk G

inderdaad
quote
Maar volgens mij valt niet te ontkennen dat veel allochtonen de taal slecht beheersen en volgens mij is dat waar Jan eigenlijk tegen ageert.
unquote

maar verkeerde plek voor die reactie.

bij een felicitatie van vrienden op mijn pagina ga ik ze ook niet vertalen voor Nederlanders. er zijn mensen die dat in hun eigen taal doen. Frans, Duits, Spaans, Grieks, Turks, Engels. enz.
nog nooit gehoord dat iemand daar een probleem mee had. ik zeker niet.

0
73 info

@11 Dialecten zijn inheems, gammelegammele niet.

0
74 Scholar101

uhm het ging over een reactie op facebook.

verder is het normaal dat mensen die hier geboren en getogen zijn Nederlands spreken.
en ook dat jongeren, behoorlijk Nederlands spreken, wel er zijn er voldoende, die geen normale zin produceren, ook blond met blauwe ogen.

ben er weg van. have a nice day.

1
75 info

@56 Links heeft nooit een meerderheid gehad in nederland. Zelfs het vermaarde kabinet Den Uyl is door coalitie met het CDA centrumlinks te noemen. Links kan dus nooit wijzigingen in de gezinshereniging hebben geblokkeerd.

Daarbij komt dat de enige serieuze politieke suggestie tot terugkeer van gastarbeiders is gedaan in de jaren 80 door ...... Jan Marijnissen. Dit werd door rechtse partijen al heel snel bestempeld als 'onfatsoenlijk' en kreeg door rechts het predikaat 'oprotpremie' opgespeld. Rechts zag in de kinderen van die gastarbeiders, de 2e generatie, een nieuwe mogelijkheid om de looneisen van de vakbonden te onderdrukken.

De arbeidsmigratie is altijd in het belang geweest van rechts nederland dat de meerderheid had en juist tegen het belang van links nederland. Ook nu nog is de oostblokmigratie door Toine Manders, destijds VVD, door het europees parlement geloodst met een beroep op de vakbonden om solidair te zijn met arbeiders in het oosten. De vakbonden zijn inmiddels tegen, net als het grootste deel van west europa maar het is rechts liberaal dat wijziging van die detacheringsrichtlijn tegenhoudt in het europees parlement. En dat is dan incl. de EVP waar het CDA toe behoort.

Hypocriet rechts.

2
76 Hollander1967

@73
Zelf vind ik het wel uiterst vervelend als ik de helft van de reacties niet lezen kan.
Gewoon uit interesse.

Misschien is de boodschap van Jan wel belangrijker dan de plek. Dat taalprobleem is er nog bij een hoop allochtonen en het hindert ze en het hindert de maatschappij..

Ik woon zelf pal aan de Duitse grens en ik zing in een paar Duitse koren. Daar zijn enkele Nederlandse "collega's" maar we spreken voor 90% Duits onderling. Alleen als we er niet uitkomen gaat een zin in het Nederlands en als er Duitsers bij zijn vertalen we het ook nog.
Zij spreken namelijk zelden Nederlands en het voelt aso voor mij om ze buiten te sluiten, ik ben in hun land.

En jij kunt wel iets vinden, dat het geen probleem is, maar er zijn ook nog anderen die het lezen ( of juist niet lezen kunnenb question )

1
77 HenkG

@76
Ja zo moeilijk is het niet, rechts had (en heeft!) behoefte aan goedkopere arbeidskrachten en de problemen schuiven ze ijskoud in linkse schoenen.
Hier zie je dat de werkgeversorganisaties (VNO-NCW, MKB-Nederland,LTO) in 2012 pleitten voor arbeidsmigratie en dan vooral van niet-westerse allochtonen.
www.mkb.nl/sites/default/files/downloadables_vno/Arbeidsmigrant_werkt!.pdf
Een paar citaten:
---------------------------
Veel mensen uit m.n. Oost-Europa, waaronder hele goede vakmensen, boden hun diensten aan tegen aantrekkelijke tarieven. Dan is die keuze snel gemaakt

Tegen deze achtergrond is ook arbeidsmigratie een belangrijk gegeven. De vraag is niet of
wij arbeidsmigranten nodig zullen hebben, maar hoe wij de goede arbeidsmigranten
hierheen trekken, en hoe we die arbeidsmigratie in goede banen leiden.

Een eenvoudige toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt van vakkrachten op middelbaar
niveau, bijvoorbeeld voor de bouw, land- en tuinbouw en de industrie, is minstens zo
belangrijk. Ook als zij uit landen zouden komen waarvoor (nog) geen vrij verkeer geldt.
Om de simpele reden dat we ze nodig hebben en een grotere snelle beschikbaarheid leidt
tot vergroting van ons verdienvermogen.
---------------------------------------------
Geld is het sleutelwoord.

Er valt nu al te voorspellen dat links straks de schuld krijgt van deze door rechts geïmporteerde problemen.
Want bij velen functioneert de onderbuik beter dan het geheugen, en dus stinken heel veel mensen in dat geframe.

Een mooi voorbeeld daarvan is het laatste kabinet Balkenende, dat viel over verlenging van de Afghanistan missie. CDA en CU verklaarden heilig, samen met de PVDA dat we zouden stoppen in Afghanistan. CDA en CU besloten plots dat we toch zouden blijven, de PVDA was de enige met een rechte rug en hield zich aan het regeerakkoord. Kabinet viel, en de PVDA kreeg de schuld.

Er is later onderzoek naar gedaan: 80% van Nederland is er heilig van overtuigd dat de PVDA de afspraken schond, simpelweg omdat 2 (CDA/CU) anderen zeggen dat het zo is.,
Daar heeft christelijk rechts een heel smerig spelletje gespeeld. En het blijkt niet zo moeilijk om een ander er de schuld van te geven.

1
78 HenkG

En dan graag ook dat Nederlanders ophouden het Nederlands met Engels te mengen.

Niet alleen in de spraak, maar al die "sorry, we're closed" bordjes op winkels mogen best vervangen door gewoon Nederlands: "gesloten," En dergelijken..

Lijkt me heel belangrijk voor de Nederlandse identiteit,
dat we hier gewoon Nederlands spreken en schrijven.

2
79 mijnvorigemeningwastochbeter

Tsja, als je in de grote steden al automatisch post van de gemeente in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch krijgt aangeleverd, waarom zou je dan Nederlands gaan leren?
Ze zouden bij de gemeentes eerst moeten stoppen met het leveren van documenten in Turks en Arabisch.

0
80 beastyboy

@80 En niet met die in het Engels?

0
81 mijnvorigemeningwastochbeter

@81 Jij verstaat geen Engels?

0
82 Xmod

@82 (......)

0
83 mijnvorigemeningwastochbeter

@54 Dat noemden we dus apartheid, en daar hebben we ons net zolang verzet tot het verdween. En nu ontstaat hier weer nieuwe apartheid door ontelbare moslims die langs de westerse maatschappij heenleven. Dus nu verzetten we ons weer.

1
84 zewa

@81
liefst wel, maar niet perse. Met Engels bereik je ongeveer 90% van de buitenlandse mensen.

0
85 beastyboy

* Verwijderd door de redactie *

86 Captain Hero

@80
"Tsja, als je in de grote steden al automatisch post van de gemeente in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch krijgt aangeleverd, waarom zou je dan Nederlands gaan leren?"

Ja dat vraag ik me ook al langer af. Als ik bij de snackbar extra mayo wil, mag ik bijbetalen. Dat mogen ze van mij ook voor al die vertalingen doen. Voor 100 euro per jaar kun je zaken in je eigen taal toegestuurd krijgen.

Daar hoort wel iets bij: gratis NL les voor iedereen die dat wil. Want ik bedoel het niet om te pesten maar om te stimuleren dat iedereen het Nederlands beheerst.

1
87 HenkG

@71 Ik zie hoor en spreek ook regelmatig autochtone jongeren met een accent en een taal-"vaardigheid" waar ik van schrik. En voor wie hier is geboren is daar geen enkel excuus voor.

0
88 21st Century Guy

@84 Wat zit u nou slap te lullen die antieke vorm van Nederlands wordt daar nog steeds gesproken en als ze een andere taal spreken hoor je dat accent er dwars doorheen.

0
89 21st Century Guy

@88
ja die mogen van mij ook bijgespijkerd worden. Ik dacht ook dat ik dat al duidelijk had gemaakt in @24 , het is hetzelfde probleem.

1
90 HenkG

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Wedergeboren
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@88 " Domme trol." Schelden, beledigen, op de persoon spelen → gemeld ...

2 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Nicks R. Van
Zestig procent mbo’ers krijgt niks voor stage, Tweede Kamer zint op verplichte vergoeding

Als stagebegeleider ben je extra tijd kwijt om de student het een en ander bij te brengen. Daar moeten de studenten voor betaald worden? Heel vr...

2 minuten geleden geplaatst door Nicks R. Van

Biscanna
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@85 Ach, het begint weer over schrijfvoutjes, dus je hebt geen argumenten meer . Domme trol. Aangezien je geen argumenten meer hebt, ga ik even...

5 minuten geleden geplaatst door Biscanna

Nicks R. Van
D66-prominent voelt zich 'tweederangsburger' in Nederland - NieuwRechts.nl

Ze praat zichzelf een probleem aan wat er niet is. Ja, dan kun je nog wel even. ...

6 minuten geleden geplaatst door Nicks R. Van

Wedergeboren
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@86 Mja.. dank je, ik weet het niet. Dat voortdurende schelden, liegen enz. Dat houdt toch nooit op, er is niets aan/tegen te doen...

9 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Nicks R. Van
Te winnen voor slechts een tientje: een Belgisch kasteel ter waarde van 1,5 miljoen euro

Misschien iets voor de Meilandjes? ...

10 minuten geleden geplaatst door Nicks R. Van

JackKropotkin
Plan: daders antisemitisme verplicht naar museum of kamp

@40 Lol, je schrijft nog steeds dezelfde onzin. Je bent dus gewoon een sneue antisemiet, daar hoeft niet meer over getwijfeld te worden. ...

15 minuten geleden geplaatst door JackKropotkin

Bop
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@84 Maar dat is het 'm nu juist. Je moet het niet zo ver laten komen dat je eraf gegooid wordt want dan lachen sommige mensen in hun vuistje. J...

16 minuten geleden geplaatst door Bop

Wedergeboren
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@82 "Als een ware NSB'er. Het feit dat mijn reacties blijven staan, betekend dat mijn reacties aan de huisregels voldoen. " Al weer sche...

21 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Biscanna
Situatie asielopvang ‘heel kritiek’: mensen slapen in Ter Apel op de grond, COA krijgt hen niet ondergebracht

Ze kunnen ook beter onder de grond liggen....

22 minuten geleden geplaatst door Biscanna

NK. App
XxxmuveBhn Full FormHd Porn ComiczHq P O R NFatal.commodelFotos Caseiras NuasTeenage Anime PornLele Pons NudesXvideo XvideoBig Ass TwitterEnima PornX Video RealSexv8deoXxx Sex WallpaperDoctorfuckingFree Reaity KingsFilme De PornográficoNxxn TamilLuna Blaise NudeJdjdAss Clap EromePornnudistBlow Job PocsPorn Movies NameSalena Gomez NakedSkinny Mom PornSani Leon Bf VideoCasual PornBodybuilder Woman XxxLatina DildoingVibrating Panties In PublicPorn DollXxx Indian Marathi VideoXnxx Pure TabooDesi Aunty Xvideo ComJapanese Forced XxxCute Gf PornBangla Porn SiteXxxbabysittersBlowjobs ComplicationJaponese FemdomBounceboobCollige PornStep Daughter XvideosAssamesexxxHindi Hot SaxBeeg Porn SexLaila XxxBangla English MovieRob Quin Gay PornBest Free Porn VideosGypy PornAture TubeBeeg.cXvideoxxWeb Series Adult ScenesWww Sex Aunty VideosMassage XnxxcomVintage XmoviesMilfycityNithya RamsexEmergency Room PornKamasutra Porn VideosBlackmailedmilfTeens Vs BbcAraceli Arambula DesnudaAll BlackpornYou Porn CcomFree BrasersDirtyroullttePornos FetichesProm SexBig Butt Xxx VideoRyan Conner Xxx VideosVideo PonograficoHole In Wall HentaiJohnblazeAnushka Sharma Porn VideoKerala First Night VideoAutumn Falls BlackEbony Foot Worship PornRiley Reid BlackmailTiktok PornôFreechatnoeChat Gratuit Sexe91视频.Britney Spear PornhubFuckniteFemale Orgams PornHaryanvi BfSex With Bra SellerFredina's Nightclub PornAsian Teen Lesbian PornR Progressive GrowthBrand Sex VideoShemale Hd PornBrazzers FatherGirls Naked IndianAmericanpornstarsPlush PornJasper NyxBellsia PornOmegle PornSexvvJapanese Interracial PornBengali Girls Xxx VideoPunjabi Aunty Xxx VideosAnatomy Of Hell Movie DownloadVideoporno GratiImagens De Filme PornôPussy Porn PicsBlondalashes19Porn Tv IndianBella BrookzBrazer IndianAlison Porn VideoSexe AdultVideor PornorXse HdGinger Gets Germinated FacialabuseGirl Hell 1999Danielle Bregoli LeakKiri OnlyfansRedtube BrasilBus PoronoPorn 2010Bbc InterracialPorn Movies Full LengthCelebs Nude WorldSpank Bang BlackOlivia Culpo NudeXhamster Porn TubeXxx Sexy YoungBoy And Girl Sex MovieMe And My Girlfriend SexTaraswrld PornSani Loon XxxBusted BabysittersCoq Nu FrFilmbokep JepangXxnxpornoBig Booty CreamieBoy And Girl XnxxXxx VipoErotic ComicsSex Com MalayalamKamathipura Sex VideoBrazil Girl SexMomoka NishikiJapanesevr Porn