In 100 woorden | Wat is het verschil tussen geslacht en gender? (nu.nl)


Op Nederlandse basisscholen is het komende week de Week van de Lentekriebels. Naar aanleiding van ons artikel daarover vroegen lezers op NUjij wat het verschil is tussen geslacht en gender. Dat leggen we hier kort uit. ...

door Nieuwskoerier in Gezondheid  ·  29 Reacties

  • 10
  • 417x gelezen
Reageer met een Emoji
2

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Heel makkelijk, geslacht is mannelijk of vrouwelijk.
Gender is een fout van de natuur (komt niet vaak voor) of iemand met mentale problemen (komt steeds vaker voor)

5
1 van Keulen

Geslacht ja of nee?

2
2 Tussenderegels

Geslacht Nederlands
Gender Engels ?

Ik zeg ook maar wat 😃

2
3 elsemiek
4 Olivia

@4 Hier gaat het mis, uit dat stuk:

"Genderidentiteit gaat over wie mensen zijn"

Wie je bent heeft niks met sekse of gender te maken.

4
5 Artikel39

@5
Gender is de kenmerken, eigenschappen, talenten en verwachtingen die we toekennen aan vrouwen en mannen.
Sekse is gewoon de biologische geslachtskenmerken alsook de genen die het verschil aangeven tussen man en vrouw

3
6 Olivia

@6 Daar hoort toch geen verschil in te zijn? Waarom allerlei zaken toekennen aan mannen of vrouwen? Dan gaat het toch gewoon over geslacht en vooroordelen? Dit hele gedoe werpt iedereen terug in de tijd.

2
7 Artikel39

@5
Je heb gender , en je heb Genderindentietijd .
Gender indentiteit is dan hoe je je voelt , dus als je van geslacht mannelijk bent maar je voelt je een vrouw en je gedraagt je als een vrouw dan is dit je gender "indentiteit "
Staat dan los van gender , omdat gender alleen maar inhoudt dit van wat er doorgaans van een vrouw of man verwacht wordt als verschil in gedrag in de maatschappij . Bijvoorbeeld Vrouwen kleding - mannenkleding .
Je ziet door de bomen het bos niet meer of er is wel een benaming voor . Het zij zo , ga me er niet in verdiepen .

.

2
8 Olivia

@7
Dat dit hun terug werpt in de tijd dat is dan voor eigen rekening , ze bedenken zelf al die benamingen . Is me te ingewikkeld allemaal ,kunnen ze zichzelf zoet mee houden .

1
9 Olivia

@9 Weet je wat ik zo triest vind? Dat er zoveel decennia gevochten is voor vrouwenrechten om man en vrouw dichter bij elkaar te brengen. En dat dan door dit gebeuren de ongelijkheid weer wordt aangewakkerd. Dat bedoel ik met terug in de tijd. Ik weet niet hoe het met jou is, maar wie ik ben hangt niet af van mijn geslachtsdelen. En de bijbehorende typering.

4
10 Artikel39

Geslacht is gewoon biologisch.
'Gender' is een begrip uit de sociologie/antropologie en duidt op verwachte gedragingen, rolpatronen etc. Alles wat te maken heeft met de sociale betekenis die mensen toedichten aan een geslacht.

0
11 progressiefliberaal

@10 Uit je reactie .. Weet je wat ik zo triest vind? Dat er zoveel decennia gevochten is voor vrouwenrechten om man en vrouw dichter bij elkaar te brengen. En dat dan door dit gebeuren de ongelijkheid weer wordt aangewakkerd .....

Hoe bedoel je ? Vrouwen hebben veel meer rechten dan vroeger ja , en de scheefstand tussen man en vrouw in de maarschappij is voor een groot deel rechtgetrokken . Maar er is nog altijd verschil waar mannen bevoordeeld zijn in onze maatschappij .
Maar ik snap niet wat met dat genderindentiteit te maken heeft ,De rechten die vrouwen in vroegere tijden verworven hebben daar veranderd niks aan .
Misschien dat een transgender bijvoorbeeld een vrouw die de indentiteit van een man aanneemt straks meer salaris ontvangt dat is dan mooi meegenomen .




" Ik weet niet hoe het met jou is, maar wie ik ben hangt niet af van mijn geslachtsdelen. En de bijbehorende typering.

Goeie vraag .

2
12 Olivia

Dat laatste verschilt door de tijd heen en tussen culturen. Daar komt ook het idee vandaan dat alles fluïde en verre van dichotoom is. Dat klopt voor gender - maar dat je daarom ook hetzelfde kunt concluderen van het geslacht zelf is natuurlijk onzin.

Zowel de woke genderbende als de alt-right/conservatieven (of hoe je de tegenbeweging ook wilt noemen) zaait bewust verwarring door die twee dingen gelijk te stellen aan elkaar.

1
13 progressiefliberaal

Was nog wat vergeten uit je reactie ... " Ik weet niet hoe het met jou is, maar wie ik ben hangt niet af van mijn geslachtsdelen. En de bijbehorende typering.

Goeie vraag ja , wat bedoel je met wat je bent ? hoe je je gedraagt , hoe je je presenteerd ?

2
14 Olivia

Presenteerd = presenteert .

1
15 Olivia

@14 Er staat niet: wat je bent maar: wie je bent.

3
16 Artikel39

@16
Ja wie je bent dat heeft dan niks met gender of geslacht te maken , maar meer met karakter eigenschappen , bedoel je dit zo .

2
17 Olivia

@17 Karaktereigenschappen hebben niks te maken met man of vrouw zijn. Maar die hebben te maken met wie je bent. Ik ben bijvoorbeeld qua karakter niet echt vrouwelijk volgens de normen.
Maakt me dat een man?

5
18 Artikel39

@18
ja kom je weer bij wat bedoelt wordt met gender , vrouwen dragen rose en jongens blauw . Vrouwen horen lief en zorgzaam te zijn , mannen mogen niet huilen .

Uit je reactie .. Ik ben bijvoorbeeld qua karakter niet echt vrouwelijk volgens de normen.
Maakt me dat een man?

Nee een man ben je dat niet , dan kom je weer bij de karaktereigenschappen uit .

1
19 Olivia

@19 Ik denk dat opvoeding er ook mee te maken heeft. Ik kom bijvoorbeeld uit een gezin met vier meiden. Ik ben de jongste. Dan heb je inmiddels wel te maken met een wat wanhopige vader. 😀 Ik ga slapen Olivia. Bedankt voor de verdieping. Welterusten.

4
20 Artikel39

@20 Ja slaap lekker .
Maar nog even . Je hoort wel vaker dat als een meisje tussen veel broers is grootgebracht dat dit het karakter kan beïnvloedden Zo ook een jongen met alleen maar zussen dat deze jongen dan eerder kattige vrouwelijke eigenschappen bezit .,. Ik ken er zo ene . 😁

2
21 Olivia

ik kan het in 1 woord. WAANZIN

2
22 ABRACADABRA

@4
Geslacht staat vast en is een wetenschappelijk feit, gender is een soort fantasieversie waarbij je zelf kan uitkiezen wat je wil zijn. Ik heb begrepen dat er inmiddels 72 genders bestaan

3
23 Reconquista

@23
Tja , en wie weet hoeveel benamingen er nog bij komen , we verschillen tenslotte allemaal van elkaar , Ieder mens is uniek . 🤔

2
24 Olivia

Geslacht volgt biologische kenmerken: mannelijk of vrouwelijk.
Gender is een post-modern construct. Je construeert zelf je eigen genderidentiteit. Als gevoelsmatige expressie van jezelf, als kunstwerk, als politiek of sociaal statement.

Stel dus je bent biologisch een vrouw. Maar tijdens meditaties zie je telkens beelden voor je van een wereld waarin voor iedere sociale verhouding vier wezens nodig zijn. Zo kom je tot het besef dat je tetraseksueel bent.

Dus wil je tetraseksueel in je paspoort hebben. Anders word je psychisch beschadigd, omdat jouw wezen wordt ontkend.

DvD

3
25 duurendaal

Heel simpel
Geslacht is biologisch. gender psychologisch.

5 woorden

2
26 Vageali6888

@5 Artikel39

Het gaat de genderactivisten er niet om wie ze zijn. Alles draait erom een ander hun 'identiteit' , hoe absurd ook, op te leggen. Ze creëren hun eigen minderheid om in de rol van het slachtoffer te kruipen dat psychisch beschadigd raakt door de miskenning van de persoon die ze aanvallen en die pas werkelijk beschadigd wordt.

DvD

2
27 duurendaal

@27 Kort en bondig. Ik twijfel over waarom ze dat doen of menen dat nodig te hebben. Komt het voort uit onzekerheid, of zijn dit mensen die gewoon graag macht willen?

2
28 Artikel39

@27 m post
@28 Artikel39

"Macht" lijkt mij de drijfveer. Woke werpt stelselmatig theorieën op die aangrijpen op de belangrijkste relaties in het leven van de mens. Krijg je mensen op deze gebieden klein, dan zijn ze geïsoleerd van elkaar en heb je de macht.
Crt: critical race theory = ras
Mmt: modern monetary theory = financiën en geld
Gendertheory : liefde
Religie: het patriarchale westerse christendom is fout, alle andere religies zijn goed.

Het is zo systematisch. dat is geen toeval.

DvD

1
29 duurendaal

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
LoydMorris
Islamisten roepen bij betoging in Hamburg om kalifaat

En velen vinden het geweldig dat er dagelijks honderden moslims naar Europa komen. . . Denk goed na waar u binnenkort op gaat stemmen!...

40 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

Graaier1000
Poetin: "We vermoorden een groot aantal Britten en Fransen in Oekraïne" ! - Dissident.one

"Poetin zei meer specifiek: ‘NAVO-soldaten zijn in Oekraïne. We weten dat. Ze spreken Frans en Engels, dat weten wij ook."Dat er voor of ...

43 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Wedergeboren
Leon Verdonschot: 'Wilders, je bent een vriend van Orbán óf van de Joden'

@96 "aan de puntentelling te zien" De 'puntentelling 'die laat zien dat jij al in #6 begon met op de persoon spelen en daarmee ook...

1 uur geleden geplaatst door Wedergeboren

Graaier1000
Weg uit Nederland regelland: ‘soevereinen’ beginnen nieuw bestaan in Portugal

Hoe ze het op termijn volhouden en redden daar ben ik wel benieuwd naar. Wat is hun vangnet als het even tegenzit, zijn de 'souvereinen' dan op ...

1 uur geleden geplaatst door Graaier1000

Bob Sleebaan
Weg uit Nederland regelland: ‘soevereinen’ beginnen nieuw bestaan in Portugal

Verstandig. Nederland wordt onleefbaar. Brussel heeft haar zin. Elk land verliest haar identiteit. Op naar de superunie. Bah....

4 uur geleden geplaatst door Bob Sleebaan

Strongoli
Leon Verdonschot: 'Wilders, je bent een vriend van Orbán óf van de Joden'

@90Blijft staan: kwestie van goed lezen. Ik heb nergens gezegd dat je in a37 op a45 moest reageren. Heb alleen in a71 gewezen op jouw hypocris...

4 uur geleden geplaatst door Strongoli

Bob Sleebaan
Leon Verdonschot: 'Wilders, je bent een vriend van Orbán óf van de Joden'

@98 Verdonschot was een presentator bij de VARA. Dan weet je wel hoe laat het is. 😅...

5 uur geleden geplaatst door Bob Sleebaan

Bop
Leon Verdonschot: 'Wilders, je bent een vriend van Orbán óf van de Joden'

@97 Dan wordt het vast een voetballer. Bijzonder hè, zo'n piepklein mensje?...

7 uur geleden geplaatst door Bop

wildersfan
Trump koerst af op verkiezingswinst: staat boven Biden in bijna alle swing states

@4 Ja, dat is eigenlijk de enige echte reden dat ik pro Trump was. Hillary wilde al giga oorlog voeren tegen Rusland. Als Hillary toen gewonnen ...

7 uur geleden geplaatst door wildersfan

wildersfan
Poetin: "We vermoorden een groot aantal Britten en Fransen in Oekraïne" ! - Dissident.one

Ik heb liever dat je de Europese elites vermoordt Poetin. Nu ben je onschuldige mensen aan het vermoorden. Je moet achter de elites aangaan. Je ...

7 uur geleden geplaatst door wildersfan

NK. App
Indian Couple Hard SexSavita Bhabhi AnimationBloejobXxx Sexi BhabhiChina Sexy Blue VideoHot Fat PornPunjabi Hot Porn VideosChloe MiraaCaricaturas XxxGifs PornográficoDua Lipq NakedBig Ole TittiesYui KawagoeSwathi Naidu PronHindi Boobs SuckingSissygasm CompilationPublic MasturbatingXxx Anal VLatin SexAssamese Xvideo ComArchana AnchorMorgan RayTelugu Actress X VideoCute Japanese Girl PornBest Leaked MmsRegular Show Rule 34Tara Lynn FoxxGorls FingeringTamil Boobs VideosSexy Video Video SongKajal PornIndian Actors PornSofa XxxAdult PornsOverwatch 3d PornAnalvids Free PornHd BarazersJohnny Sins Peta JensenFiona Gallagher NakedBazzers PornHardcore PovT I K T O K P O R NHindi Sex Xnxx ComKorean Xxx Video HdFree Japanse PornG E HetaiWqnnonceMutal MasturbateLollipop XxxSexsi VideoFreeuse MylfMature Yube PornJenny 69 NudeSsbbw SpankbangAnti OkitaBangli PornPressing Boobs PornBlu Film XxxPorn Tution TeacherBeti Ko Baap Ne ChodaPorn Indian FilmBollywood Ki ChudaiSubmityourflixEbony Nude TwerkJen KaelinRipping Panties PornUrban AmateursKbj FreeDownloads Pornos4chan ATran CummingBdsm DrawnGali_gool LeakXxx Mallu BhabhiMeliene HicksFree Se XclipsNude HouseXxnxx Storiesسکس در اتوبوسGranda Gay PornSwallowed XxxStacy Dash NakedNaked LesbiasnX VdeoAmateur Eroticالسكس صينيBig Tity PornXvideos OnlyfabsNano Nano PornMaserait XxxVideo SexeWow Girls XxxPornstar DressPiperperri OnlyfansTwinky Gay PornOkusama Wa Moto Yari ManForcesex PornReal Family OrgyJustporn3d PornolarRebecca PornhubBig Bobs XxxPorn Video Porn VideoXxxii MomFamily BfWww Xxx Vidio Hd福利 姬Asian Hugh TitsBombay Sex Bombay SexSexypornstarsDating App Hookups XxxPorn Ghetto BootyUnsimulatedFuq. ComXflirtLatina Sucking BbcIvana XxxReshma Tamil ActressR/gilfsOnlyfans GifShuri AtomiKiara Advani MmsNami SexxxMaria BellucciRam Sex VideoArabelle Raphael And Payton PresleeLennaluxLidt CrawlersReddit TiktokthotAnimated Porn TwitterPorn Best Free SitesOlder Women NakedLily Mo Sheen NudeMilf BrazzrrsChennaifuckXxe VideoH.d Porn DownloadTwinks LatinoXmaster HdRoad XxxSarawrcosplay LeakedYoung TwinkboysBaddoehubTwinz 4 The WinHentaidadMy Porn XxxYoga Time XxxBailey Brooke AnalHipwrdexRosalina Rule 34