Tieners lezen steeds slechter (ad.nl)


Bijna 18 procent van de Nederlandse 15-jarigen kan slecht lezen en hun aantal is groeiende. Volgens de Stichting Lezen en Schrijven moet er ingegrepen worden bij deze ‘vergeten groep’. ...

door Havermout in Binnenland  ·  23 Reacties

  • 3
  • 380x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Niet vreemd. Half Nederland lijdt aan "dyslexie" aangezien dat voordelen oplevert.

2
1 De leraar

Zo lang de scholen maar winst maken toch? VVD stemmers niet zeuren nu.

3
2 Epic_Cynic

Komt misschien dat ze te veel aandacht besteden aan onzin vakken op het basisonderwijs. Misschien gewoon weer terug naar de basis en 60 % van de tijd besteden aan rekenen en taal . Gewoon boeken gebruiken ipv tablets

1
3 rabartels

En een ander punt is dat daarom de rekentoets slecht wordt gemaakt omdat daar ook een goede leesvaardigheid voor vereist is.

0
4 rabartels

@2 Sinds wanneer maken scholen winst? Je schiet een beetje door in je VVD-haat en gaat dan onzinnige opmerkingen maken die niet eens kloppen.

4
5 Mrs. K

Tja...als de playstation, de tablet en de smartfoon worden gebruikt als oppas of om de kids in toom te houden, zie ik niet gebeuren dat ouders nog in staat zijn hun kind een boek te laten lezen.
Lezen vraagt een zekere "inspanning" om te komen tot ontspanning en dat moeten kinderen leren en daar hebben ze uiteraard in eerste instantie geen zin in.
Dus...moeten ouders hun kinderen dat opleggen...en daar hebben ouders vaak geen zin in want dan krijgen ze misschien ruzie.
bord leeg eten, een uurtje op je kamer lezen, op tijd binnen komen en mensen met U aanspreken....zonder gezeik of commentaar....dat soort zaken...komt het helemaal goed met de kids...

0
6 MarkUg

Ik denk dat dat slecht lezen meer een symptoom is van dieper liggende problemen,
het logisch denken / redeneren is tegenwoordig ook een uitstervend truukje
geworden, je ziet hier en op andere fora ook de meest onnozele reacties
waarbij je denkt ... "gast heb je die reactie nou gelezen, of weet je gewoon niet beter" ?

0
7 Limburg

@1 Eens. Dyslexie als excuus om niets aan het onderwijs te verbeteren en kinderen voor de rest vaan hun leven af te schrijven. Niet sociaal.

@3 Ook met jou eens. Wie niet goed kan lezen schrijft ook slechter. Weinig kinderen lezen nog voor hun plezier een boek. De verslechtering van het onderwijs is ook duidelijk merkbaar sinds het 'stampwerk' is afgeschaft. Vroeger moest je bij taal tot vervelens toe rijtjes opdreunen: 'stam plus... (-t, bv.)'. Dan vergat je niet meer wat de uitgang moest zijn. Op de middelbare school werd bij verslagen niet enkel naar inhoud maar ook naar taalfouten gekeken. Nu is dat niet meer zoals toen, taalfouten worden voor een groot deel en soms helemaal door de vingers gezien. Het gaat enkel om de inhoud.

En precies zoals je schrijft, ook voor rekenen is een goede taalbeheersing nodig. Vorig jaar klaagde een leraar in de media dat de rekenopgaven veel te moeilijk waren. Die moesten maar worden aangepast: de tekst moest eenvoudiger, omdat de rekenopgaven anders te moeilijk zouden zijn. Mij lijkt dat het onderwijs dan beter zou moeten ipv het niveau te verlagen.

Tegenwoordig moet onderwijs vooral leuk zijn. Kijk hoe slecht veel HBO'er en zelfs academici schrijven: zelfs die kunnen geen foutloos Nederlands meer. Sommige HAVO-leerlingen schrijven als de MAVO-leerlingen van 30 jaar geleden. Het niveau is gewoon gedaald, zowel bij taal als bij rekenen. Als grote groepen de norm niet halen wordt het niveau gewoon verlaagd.

3
8 Mrs. K

@8 HBO'er moet zijn: HBO'ers.

3
9 Mrs. K

"18 procent van de Nederlandse 15-jarigen is niet in staat een brief van de gemeente te lezen of ondertiteling van een film te volgen"
Dat is zeker een bedroevend niveau..

0
10 Wild Rover

@6 +++++++++++++++

0
11 netcat

* Verwijderd door de redactie *

12 Raffa

18%?? Schrikbarend. We zijn toch geen derde wereld land?

Werk aan de winkel voor Rutte.

0
13 Bob Sleebaan

@6 Helemaal mee eens. Ouders moeten zich er ook voor inzetten.

@7 Klopt. Je ziet dan dat er slecht gelezen wordt en dat er niet gereageerd wordt op het geschrevene: soms twijfel ik eraan of het slecht lezen is of een drogredenering (stropop). Ook gebrek aan logica, niet kunnen argumenteren en niet kunnen onderbouwen komen vaak voor.

Een mening plempen, hoe dom ook, wordt meer op waarde geschat dan eerlijk toegeven dat je iets niet weet. Op internet wordt die doorgeschoten assertiviteit en het niet meer kunnen accepteren van de expertise van een ander ('wetenschap en/of feiten zijn ook maar een mening') nog meer versterkt, tot aan het horkerige toe.

@12 Zijn de voorscholen goed genoeg? Misschien zit daar ook een probleem. Kinderen die van huis uit het Nederlands niet meekrijgen, die ouders met laag opleidingsniveau hebben die niet kunnen helpen met huiswerk en het belang er niet van inzien om hun kinderen te stimuleren om te lezen.

3
14 Mrs. K

@13 Yep, gelukkig D66 erbij in het kabinet.

3
15 Mrs. K

Omdat ik weet dat jullie steeds slechter lezen schrijf ik dit bericht langzaam....

1
16 in holland

En zo gaat de kwaliteit van het onderwijs zichtbaar achteruit in dit land. Bij testen is al gebleken dat ruim de helft van de zgn. dyslexie patiënten helemaal geen dyslexie heeft maar gewoon slechts onderwijs heeft genoten. En dat is in deze groep van slechte lezers naar mijn mening precies hetzelfde. Wij kregen vroeger stamplessen waarin het lezen en schrijven er bijna letterlijk werd in gestampt. zal wel heel ouderwets klinken en zijn maar.... het werkte wel.
Gelukkig weet het min van onderwijs en de pedagoochelaars het tegenwoordig veel beter dan de goed opgeleide onderwijzers van vroeger en daarom is het nu zo'n puinhoop.

0
17 PFL

@5 Sinds wanneer maken scholen winst?

Scholen maken wel degelijk winst.
Alleen dat zie je niet zo. Het betreft dan met name het MBO, HBO en Uni.
Gemiddeld 7.600 per leerling aan budget, en er wordt bespaard op van alles, zodat ze nog grotere en mooiere gebouwen kunnen neerzetten.
Bouw en onderhoud van basisscholen, valt onder de gemeente, maar de gebouwen en het onderhoud van het voortgezet onderwijs, die vroeger onder de rijksgebouwendienst vielen, komen ten laste van de school. Schoolbesturen zijn vastgoedmagnaten geworden die zich bezig houden met rendementsdenken. Vooral de kwaliteit van het MBO, voorzover die er nog was, holt achteruit. De bezettingen op de UVA waren ook al signalen van dit soort streken.

0
18 in holland

* Verwijderd door de redactie *

19 Raffa

@17
Gelukkig is het tijdperk van Blutsemaker ten einde. Het is niet te hopen dat die Dekker haar opvolgt met zijn sublieme inzichten en visie.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/24584561/__Dekker_vindt_3_voldoende__.html

0
20 in holland

@18 Verkeerd investeren is geen winst maken.

@19 Het gaat hier even om het onderwijs. Elke partij heeft zo zijn nadelen, maar mbt onderwijs is D66 gewoon goed.

1
21 Mrs. K

@17 Dat wist ik niet. Maar je kon het op je klompen aanvoelen dat dyslexie niet zo vaak voor kon komen.

@20 Bussemaker is toch niet verantwoordelijk voor het hoge aantal dyslexie"patiënten"? Of voor iets anders wat @17 schrijft? @17 is tenminste eerlijk. Die wijt het aan het ministerie ipv aan één partij of één minister. Het is nl. echt niet sinds de afgelopen (een of twee) kabinetsperiodes dat het onderwijs verslechterd is. Dat is al veel langer zo. Anders schreven de huidige HBO'ers wel beter.

Het onderwijs holt al achteruit sinds de invoering van het Studiehuis. Daar is Bussemaker niet voor verantwoordelijk.

1
22 Mrs. K

App's maken meer kapot dan u lief is.

Bijvoorbeeld > De weg vinden naar een bepaald doel doe je door logisch te reizen
en onderweg te improviseren waar nodig door plotselinge beren op de weg.
(En niet door een App het denkwerk te laten doen )
Dit is maar -1- voorbeeld , maar de mens dient zelf mbv neuro-hersencellen-transmissie actief zijn levensdoelen en reizen in kaart te brengen en te plannen
organiseren , anders verworden deze natuurlijke hulpmiddelen tot verdroogde
vruchten waar geen wijn meer van gemaakt kan worden .
(Oftewel > De ondergang der mens)

0
23 m+m = Z

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Bob Sleebaan
Leon Verdonschot: 'Wilders, je bent een vriend van Orbán óf van de Joden'

@98 Verdonschot was een presentator bij de VARA. Dan weet je wel hoe laat het is. 😅...

2 minuten geleden geplaatst door Bob Sleebaan

Bop
Leon Verdonschot: 'Wilders, je bent een vriend van Orbán óf van de Joden'

@97 Dan wordt het vast een voetballer. Bijzonder hè, zo'n piepklein mensje?...

2 uur geleden geplaatst door Bop

wildersfan
Trump koerst af op verkiezingswinst: staat boven Biden in bijna alle swing states

@4 Ja, dat is eigenlijk de enige echte reden dat ik pro Trump was. Hillary wilde al giga oorlog voeren tegen Rusland. Als Hillary toen gewonnen ...

2 uur geleden geplaatst door wildersfan

wildersfan
Poetin: "We vermoorden een groot aantal Britten en Fransen in Oekraïne" ! - Dissident.one

Ik heb liever dat je de Europese elites vermoordt Poetin. Nu ben je onschuldige mensen aan het vermoorden. Je moet achter de elites aangaan. Je ...

2 uur geleden geplaatst door wildersfan

skapoe
Pro-Palestina demonstranten blokkeren Piet Heinkade in Amsterdam: Koningsdag-vierders woedend

Beste hamas lovers, pleur asjeblieft op naar de gaza strook.Het zal me worst wezen hoe het verder met jullie gaat....

2 uur geleden geplaatst door skapoe

wildersfan
unser-mitteleuropa.com

@21 En Nederland werft jongens in arme wijken met een gratis abonnement op een sportschool. Daaraan kan je dus goed zien hoe onvoorstelbaar slec...

2 uur geleden geplaatst door wildersfan

skapoe
Briefje van Jan - aan Ahmed Aboutaleb - Buttkicken.nl

boetalep en Markoesj, twee Trojaanse paarden...

2 uur geleden geplaatst door skapoe

skapoe
Leon Verdonschot: 'Wilders, je bent een vriend van Orbán óf van de Joden'

Who the FUCK is leon verdomschot?En waarom is Geert verantwoording aan hem schuldig?...

2 uur geleden geplaatst door skapoe

wildersfan
unser-mitteleuropa.com

@21 Rusland haalt de jongens uit de dun bevolkte, arme gebieden. Rob was weer eens potje htpocriet. Zijn groep is te goed om te vechten, dat...

2 uur geleden geplaatst door wildersfan

duurendaal
Pro-Palestina demonstranten blokkeren Piet Heinkade in Amsterdam: Koningsdag-vierders woedend

@71 m post@72 Querido notDaarom had ik ook al eens het volgende tekentafelvoorstel ontworpen / opgeworpen.Vanuit o.a. de volgende vertre...

2 uur geleden geplaatst door duurendaal

NK. App
Sex Boobs HdBig Lund PornElizabeth Hurley NudesMenareslavesEmraan Hashmi And Vidya Balan MoviesIndian Black XxxBound HoneysHot Sexy DownloadPerfect Figure PornHermophdite PornBest Teenage BlowjobsVideobokep Indo TerbaruMadison Beer BoobsDom RystanWintar RoseGroup Sex ComKelsi Monroe DoggystyleDixie Lynn IafdPornstar 80sPlace Libertine ComBack Room CastinfSallyfield NudeLesbians With Strapons VideosJapanese Sex Eng SubLillupeLil Sis NakedFemboy Joi PornTgtubwNude In The BushIndian Couple Sex PornGujarati Xvideo ComOld Women MasturbatingAspen BrooksKajal Agarwal Xxx VideosMegapornfreehdAmateur Dp PornIndian Sexy Hot Porn VideosSunny Leone SixyPorn NenitaUncensored Japanese Lesbian PornPorn Stori3sسکس لبMeena SexMan Fucking DogLesbian Pics NudeAbby Elizabeth Miller LeakedChudai Ki Video HdHd Defloration Porn VideosXxx Moves PornPornlesbianCum 10 TimesBooty Fat PornLady Dimitrescu NakedSissyboyLedy Boy XxxThe Incredibles PornBest HentaisKim Kardashian Deepfake PornHoliday Sex VideoAlycia StarrrNepali Sex Video Nepali Sex VideoEmraan Hashmi SexPron HudBonecas SexuaisPhitoacompanhantesGiantess Anal VoreKristin Chenoweth NakedSex Video Porn IndianTs Natalia La PotraDesi Porn XvideosHot Vintage PornIndian PornstarsRay J And Kim Kardashian SextapeBest Nude GirlsLexi Revira NudeSex Video Hindi JabardastiIndian Story XxxLesbiab PornVenus Orickmon PornBig Tit MoviesHen Tai SitesX Hamster Age VerificationFilmes Prono Grátis3d PhubTits IutXxx Indian Web Series VideoNaruto Pixxx ComBrazzer Indian PornXxnx Porn Video HdBokep Indo StreamingStep Mom And Step Sister PornSexo.com VariosSsbbw Kellie KayBeauty Aunty SexLondon Sex Videos HdHindipornstoryNikki Benz AnalItalian Porn Movisموقع افلام سكسSex Dating AppFree Porn Granny PornEva Menta PornOnlinehindimovie. Com딸감Nude Hot LadysIndian Six Video ComTeacher And Student PornHardcore Balck PornDanborru야돈 사이트Hypnotized Cock SuckerHot Stepmom PornAlabama NudesJija Sali Blue FilmPaige Wwe Porn VideoAsian Anal OrgasmProvate DelightsDirty TouletteHot Mom And Son Sexy VideoEmilly Willis XxxJulie Gonzalo NudeConstance Nunes NudesMrunal Thakur NudePpornPhatass AsianVideos Of Naked MassageMirami ChatFotos EroticasX CnxxFuck Her Right In The PussyFull Hd Panu VideoRuth Lee OnlyfansMikki Marie NudeXxxtik.comErosescortsMasturbation TwitterJor Kore ChodaPorn VelmaNaked Girl GamesMad ThumbsPerfect GorlCoco Austin NakedAvva Ballerina PornXxxfreevideosEstiphania HaLesbiansex StoryNewgrounds AdulktAughty MachinimaTeenage TitfuckSasian Gay Porn