„Oudere in zorgcentrum wordt te veel verwend” (rd.nl)


Ouderen in woon-zorgcentra worden te veel verwend, vindt thermofysioloog prof. dr. Wouter van Marken Lichtenbelt. „De temperatuur daar wordt wel heel strak gereguleerd. Op die manier kweken we fragiele ouderen.” ...

door Nieuwskoerier in Gezondheid  ·  26 Reacties

  • 10
  • 282x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

"thermofysioloog prof. dr. Wouter van Marken Lichtenbelt."
Wat een prachtige titel heeft die man.
Moeten we nu onder de indruk zijn?
Niet dus.
Hij kan beter kranten gaan verkopen.

3
1 Weetal

Ik kan het artikel niet lezen zonder dat ik me eerst moet registreren. Dat verdom ik. Maar als ik lees dat een thermofysioloog van mening is dat ouderen te veel verwend worden dit gaat om de vaak hoge temperatuur in woon-zorgcentra.
Dus bedenkt hij vermoedelijk dat als ouderen het koud hebben, ze in woon-zorgcentra de kachel niet zo hoog moeten zetten. Want daar worden ze fragiele ouderen van.
Bij mijn weten zijn ouderen vaak al heel erg fragiel, en hebben het altijd koud als ze op een leeftijd zijn gekomen om in woon-zorgcentra terecht te komen.
Die fragiele ouderen laat je toch niet op hun oude dag in de kou zitten Prof.Dr. de thermofisioloog?

0
2 VBOH

@2 Misschien lukt het zo beter.

https://archive.ph/cKCKq

0
3 rebo

@2 . Het lijkt me onverstandig om met aannames te reageren op een stelling als u de argumenten niet kent.

1
4 Magister Nivardus

@2 VBOH,

Hieronder de leesbare versie van het artikel:

https://archive.ph/cKCKq

0
5 Graaier1000

@3 en @5
Bedankt voor de link!

@4
Daarom gebruikte ik ook het woord vermoedelijk. Maar na het lezen van het artikel, en daarmee de mening van de thermofysioloog, en de mening van de ouderengeneeskundige gelezen te hebben, zat ik er niet echt naast met mijn vermoeden.
De thermofysioloog wil dat ouderen in tehuizen aan wisselende temperaturen worden blootgesteld, en de ouderengeneeskundige wil de ouderen op hun oude dag een stabiele temperatuur geven. Met eventuele bezoekjes aan de buitenlucht. Voor zover dat nog kan in hun situatie.
Want ik ben het met de ouderengeneeskundige eens. Dat je ouderen die al fragiel zijn, voor de korte tijd die hun nog rest, niet genoeg kan verwennen met een voor hun, als fragiele ouderen, zeer behaaglijke kamertemperatuur.

0
6 VBOH

@6
Correctie op ouderengeneeskundige: dat had specialist ouderengeneeskunde moeten zijn.

0
7 VBOH

@6 . Het kan zo zijn dat ze opknappen door wat de thermofysioloog voorstelt en er nog een tijd aan vastplakken. Daar is geen onderzoek naar gedaan. Mocht zo’n onderzoek positief uitvallen voor de thermofysioloog , zijn we dan nog zo begaan met het lot van de oudjes ? Het gaat namelijk wel een bak geld extra kosten.

0
8 Magister Nivardus

@8
Aangezien dergelijke fragiele ouderen vaak niet lang meer te leven hebben, omdat ze zowel lichamelijk, door bijv. hoge bloeddruk, diabetes en hartproblemen, als in het brein niet meer in orde zijn, door bijv. dementie of Alzheimer, denk ik niet dat het de moeite waard is om daar nog een 'wisselende blootstelling aan temperatuur' onderzoek naar te doen.
Zo'n onderzoek gaat nooit positief uitvallen voor de thermofysioloog. Omdat fragiele ouderen vaak bedlegerig zijn, in een rolstoel zitten, of stil op een stoel voor zich uit zitten te staren. Uitzonderingen daargelaten die nog met lichamelijke ziekten kunnen lopen met dementie of Alzheimer.
Blootstelling aan een wisselende temperatuur, dus aan warmte en koude, in combinatie met bewegen, of in huis de thermostaat op 16,17 of 18 graden zetten, heeft volgens de thermofysioloog alleen maar zin bij mensen die nog helemaal gezond zijn.
En volkomen gezonde ouderen, die zal je niet snel in een verpleeghuis vinden kan ik je verzekeren. Dus fragiele ouderen kweken in een woon-zorgcentra door de temperatuur stabiel te houden, zoals de thermofysioloog zegt, dat gaat niet eens. Want tegenwoordig kom je als fragiele oudere pas in een verpleeghuis terecht als je laatste maanden of jaar zijn/is aangebroken.
En in nog geen jaar tijd, of laten we het ruim nemen in 2 jaar tijd, ofwel in 24 maanden, kun je onmogelijk fragiele ouderen kweken met behulp van een stabiele kamertemperatuur.

1
9 VBOH

Meneer is p de hoogte dat ouderen soms dagen in hun eigen vuil liggen .?
Of als ze graag naar buiten willen met begeleiding dat daar extra voor betaald moet worden?
1 keer in de week douchen voor meer keren douchen moet ook weer bijbetaald worden .
Sommige mensen horen niet bij de functie die ze bekleden en dit is een schoolvoorbeeld.

1
10 ongelovenloos

@9 Er is een verschil tussen een zorgcentrum en een verpleeghuis. In een verpleeghuis kun je dit niet meer doen natuurlijk. In een zorgcentrum wonen best nog wel actieve ouderen vaak. Dus de tip van die thermofysioloog om die mensen zelf de temperatuur te laten regelen vind ik niet zo gek. Maar verder moet je inderdaad geen gekke dingen meer uithalen met die mensen.

3
11 Artikel39

@9 . U hebt het over een verpleeghuis. Het gaat echter over woon-zorgcentra. Daar wonen 65 plussers die worden ondersteund met bijv. huishoudelijke taken maar die vaak nog redelijk fit zijn.

1
12 Magister Nivardus

@11
Wat voor mensen wonen er dan in die woon-zorgcentra? Zijn die ouderen lichamelijk nog helemaal gezond dan?
Wat is precies het verschil dan?

Want actief zijn, wil niet per definitie zeggen dat je nog helemaal lichamelijk gezond bent.
Ik dacht dat bejaardenhuizen voor ouderen wegbezuinigd waren.
Het kan zijn dat ik het ontstaan van woon-zorgcentra voor ouderen totaal gemist heb. Geen idee waar dergelijke woon-zorgcentra voor ouderen eigenlijk staan.
Bij mij in de buurt zijn er alleen nog maar de verpleeghuizen. Wij hebben geen woon-zorgcentra voor ouderen. Ook niet voor hulpbehoevende ouderen die nog best actief kunnen zijn.
Hier moeten ouderen die zorg nodig hebben gewoon thuis blijven wonen, met behulp van wijkzorg en mantelzorg.
En uiteraard gaan zij daar zelf over de stabiliteit van de kamertemperatuur.

2
13 VBOH

@12
Nogmaals, mij volledig onbekend. Wij hebben hier alleen nog maar verpleeghuizen.

2
14 VBOH

@14
Nou daar mag men daar nog blij mee zijn, want ook veel verpleeghuizen zijn al wegbezuinigd.

3
15 Strongoli

@14 Je beweert dat er geen zorgcentra zijn? Mijn moeder woont erin. Naast een verpleeghuis in een appartement met zorg aan huis.

2
16 Artikel39

@12
Lijkt mij dat als je 65 plus bent ,en je huishoudelijke ondersteuning nodig hebt, je lichamelijk wel het één en ander moet mankeren. En dan ben je misschien nog wel actief, maar niet meer zo gezond dat je je eigen huishouden nog kan doen. Anders kom je namelijk niet in aanmerking voor huishoudelijke ondersteuning van de thuiszorg.

En de thermofysioloog zegt het zelf:
"Toch blijf ik erbij dat de temperatuur in de meeste tehuizen veel te gelijkmatig is. Als ouderen fysiek gezond zijn,functioneert hun thermoregulatiesysteem prima en kunnen ze best een stootje hebben.”

Die vlieger gaat niet op bij fragiele ouderen in verpleeghuizen, ouderen met huishoudelijke ondersteuning in woon-zorgcentra.

2
17 VBOH

@16
Ja ik meen het. Ik woon in het midden van het land. Hier in de wijde omtrek geen woon-zorgcentra te vinden.
@15
Wij hebben nog wel voormalige bejaardenhuizen omgedoopt tot verpleeghuizen.
Maar ook niet al te veel. Ze zijn dun gemaaid.

2
18 VBOH

@18 Ik denk dat het ligt aan de manier van financieren vanuit de zorg of je iets een zorgcentra mag noemen.
Ik geloof je verder wel hoor. Eigenlijk zouden die bejaardenhuizen gewoon terug moeten komen. Veel ouderen blijven nu met alle risico's van dien zelfstandig wonen zonder voldoende toezicht en zorg.

2
19 Artikel39

@19
Ik weet niet waar jij zo ongeveer woonachtig bent.
Maar van appartementen die bij een verpleeghuis zijn ondergebracht heb ik nog nooit gehoord in deze omgeving.
Het heeft volgens mij niet met de financieringen uit de zorg te maken of iets een woon-zorgcentra of verpleeghuis mag heten.
Ja vroeger, toen had je nog aanleunwoningen/appartementen die naast het bejaardenhuis gelegen waren.
Die kregen zorg uit het bejaardenhuis. Dat zou je vandaag de dag een woon-zorgcentra kunnen noemen. Maar die aanleunwoningen/appartementen dat is iets uit een ver verleden. Allemaal wegbezuinigd.
Met als gevolg dat ouderen het moeten zien te rooien met wijkzorg, thuiszorg en mantelzorg. Tenminste, zo gaat dat bij ons in de buurt.

2
20 VBOH

@20 Ze betaalt wel gewoon huur voor haar appartement. Ik denk dat dit soort initiatieven een samenwerking zijn van meerdere partijen. Het complex waar zij woont was vroeger een deel bejaardenhuis met ook zelfstandige woonruimtes. Zoals jij ook aangeeft. Het is nu een verpleeghuis met zelfstandige woonruimtes.

2
21 Artikel39

@21
Ahhh ja, nu gaat er een lampje branden!
Ik meen dat wij hier in de buurt wel één woon-zorgcentrum hebben. Eentje maar. Daar moet je inderdaad een kamertje huren voor de huurprijs van een eengezinswoning. En dat kamertje met keukenblokje noemen ze dan een appartement. En ze hebben daar, net als in verpleeghuizen, aparte woonkamers waar de cliënten zich gedurende de dag in kunnen ophouden. Alleen hier ligt dat woon-zorgcentrum niet in de buurt van het verpleeghuis.

Verder hebben we hier nog een woon- zorgcentrum voor de crème de la crème. Daar kunnen de beter gesitueerde ouderen een kamer huren voor belachelijk veel geld per maand. Maar dan heb je ook wat als oudere. De luxe appartementen zijn gelegen in een grote villa. Er is daar zelfs een 3 sterren chef-kok voor het ontbijt, lunch en 5- gangen diner.
Dus we hebben hier wel 2 woon-zorgcentra in de buurt.

1
22 VBOH

@22 Mijn moeder heeft wel een redelijk luxe appartement. Maar ze betaalt meer huur dan ik doe voor een eengezinswoning. Verder geen luxe met een eigen kok gewoon tafeltje dekje. Dus waar zij woont zit weer een beetje tussen jouw twee opties in. 😀 Wel triest dat er zo verdiend wordt aan ouder worden tegenwoordig.

1
23 Artikel39

Ben blij dat we onze moeder nooit in een zorgcentrum heb hoeven laten verblijven . Wat is er mis mee ouderen wat te verwennen . Op z'n minst mogen ze het comfortabel warm hebben in de winter , vaker hebben ze toch al geen vet meer onder de huid waardoor vaker en eerder koud hebben dan een jonger iemand .

0
24 Olivia

@22 Dat zijn particuliere woon zorgcentra, grote ruime kamer, de kosten variëren tussen de 3.200 - 3.500 euro per maand hier. Dit betaal je van de aow en pensioen en je gaat interen op je spaargeld.
Maar bij ons moet je niet te dement worden, dan moet je daar helaas weg en word je geplaatst in een verpleeghuis. Dat hebben wij zien gebeuren met een buurvrouw. Dat kan toch niet de bedoeling zijn om zo met ouderen te leuren.

1
25 Wil

@25
Ja dat is het precies. Je mag daar niet te dement zijn.Ik heb een familielid die in zo'n luxe woon-zorgcentra gewerkt heeft. Het werk beviel daar toch niet zo goed als het werken in het gewone verpleeghuis. Ondanks het uitstekende salaris, en lekkere eten wat met de bewoners mee gegeten mocht worden, bevalt het werken in een gewoon verpleeghuis stukken beter.

0
26 VBOH

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
wildersfan
Langere reclames op YouTube leveren Google hogere winst op

Men kan toch ook gewoon zo'n youtube downloaden en dan afspelen? En je hebt speciale ad-blockers voor youtube. Die alleen youtube ads blokken......

2 minuten geleden geplaatst door wildersfan

DikkeTor
Langere reclames op YouTube leveren Google hogere winst op

Dan gaan we betere adblockers maken :)...

3 minuten geleden geplaatst door DikkeTor

Vageali6888
'Ukraine is not anymore sovereign state', says Hungary's Orban

@12Die binnenlandse oorlog is ontstaan na de door VS gesteunde staatsgreep.Het oosten pikte dit niet, kwam in verzet, en riep onafhankel...

6 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

Hendrianus
Activist Van der Linde mag op 4 mei alleen op afstand actievoeren

@20 'respect tonen' en 'inteelt volk' in dezelfde zin. . . . ...

7 minuten geleden geplaatst door Hendrianus

Vageali6888
'Ukraine is not anymore sovereign state', says Hungary's Orban

@12Even voor de volledigheid, het voorstel in @11 was over de relatie tussen Rusland en Nato.Deze is over de relatie tussen de VS en Rus...

9 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

Biscanna
Pro-Palestina demonstranten blokkeren Piet Heinkade in Amsterdam: Koningsdag-vierders woedend

@48 "Maar hamas heeft een hele grote invloed daar." En dat vinden de inwoners dus blijkbaar prima. Dat ze hier in Europa voet aan de grond hebbe...

11 minuten geleden geplaatst door Biscanna

NK. App
Bhabhi Aur Devar XxxRiley ReyesXnxxx VAshleyamorHindi Sexi Video HdSouth Indian Mallu AuntyDeepthroating AmateurPorn MyanmarXvideos AnimadosIntimissimiSeñoras CalientesSinnsageCheri Devile PornDesi Porn OutdoorAloha SexEva Elfie FacialNaughty America. ComRuke34videoSpnak BangFree Video PorneJennie JacquesNatasha Malkova XvideoKhada LandYoung Sagging TitsKeire LeeAagmalPussyoilPhoto Pornographique AmateurPorn InterviewsRehana HotEmma Exploited College GirlsToilet No Hanako-san Vs Kukkyou TaimashiSwap PornSil Kese TodeXxx Six Hot VideoTemptressxclusiveMalayalam Sex FilmXx Hindi SexyHindi Sex Video BhabhiWww Pron MoviePorn XdNathaly Cherie PornDefloration Free HdFree. PornYouoirnOcculus PornNude Pic BabesNude EbonnyThulasi SexPegging PornDesi Romantic Porn VideosXxn Telugu VideosBigtits RussianCrystal Chase Dick DrainersPorn GamsFotos Pornograficas GayNicki Minaj TwerkingDiosa CanalesAdrienne Barbeu NudeRashi Khanna NakedChaterbate CouplesBengali Xx Video ComSex Film In IndiaBouncy Tits NudeGirls Rim GuysAlicia Machado CojiendoMulher De Anime PeladaKarlye Taylor.nakedFemboy Porn VideosAnoexic PornZoetheweeb NudeTamil Masala SexDesi Women NudeSex52Thick Ebony BackshotsBdsm CageIndian Xxx Hd ComLali957Kira Noir BjSoul Eater Blair PornPorn Sexy Video Full HdTelugu Ammayi PukuCelebgateccKhloe Khardashian NudeLorna MaitlandSakura MiuraPron Hindi MeSubmilfNude Beauty PagentAnume XxxReddit HandjobLily Phillips NudeSxx Hot VideoPorn Downloader UrlBhojpuri Bur ChudaiNew Girl PornPorn Video Download Mp4Indian Neighbour PornTawnee AtoneAnal And FistingBusty Asian PornstarsGarcelle Beauvais NakedAxxxphatRedhea PornChor SexAriana Grande XxxDoctor And NursesexVeri Hot PornBreeding Mom PornBoucing TittiesXxxvifeoOld Young XxxIvysteeleBig Asss PicUp Skirt In PublickTrish Sratus NudeMinho TonoHot Black PornGravity Falls Pacifica PornTameuf ComDamnwhosthatKendall Woods PornSalicr Rose Nude백 보지Www SunnyleonesexAmerican Mom And Son Porn VideoIndex Of Porn MoviesMaturegangbangsFree Por NpicsAnal With Lisa AnnMalu LeakedRubbing TitsAsian Nude PicsErect ClitorisThai PronJapan TubepornBande Dessinée Pornographique GratuitDesi Antis Sex VideosSexo Brasil PornXnxx Video AuntyPornograpic PicsYoga Girl SexHardcore AnalingusTampabukkakePorn DiacordMason StormEmma Wastson NakedCojiendo AmamaNyyxxii NudesMen Com Videos