Groeiend aantal ongewenste vreemdelingen verlaat Nederland (ed.nl)


Voor het eerst in jaren stijgt het aantal ongewenste vreemdelingen dat Nederland verlaat. In 2023 moesten ruim 10.000 mensen Nederland verlaten omdat ze geen verblijfsvergunning hadden of kregen. Het gaat daarbij voornamelijk om Algerijnen, Marokkanen en Nigerianen. Toch moesten er ook 270 ...

door LoydMorris in Binnenland  ·  6 Reacties

  • 3
  • 163x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
1 LoydMorris

@1 Staat daarin dat het aantal vreemdelingen blijft groeien? Ik kan het artikel niet lezen.

4
2 Bop

@2


Het aantal alleenstaande minderjarige vreemdelingen dat naar Nederland komt is sterk gestegen. Betrokkenen zien dat sprake is van bewust vooruitsturen, om vervolgens via gezinshereniging familie over te laten komen. Maatregelen om misbruik te voorkomen zijn er nauwelijks. Uit navraag blijkt bovendien dat de IND niet weet om hoeveel nareizende familieleden het precies gaat.


De hoge asielinstroom zorgt voor grote problemen in de opvang. Daarbij valt op dat er steeds meer alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) naar Nederland komen. In 2021 waren dat er nog 2191, een jaar later verdubbelde dat aantal en in 2023 waren het er zelfs zo’n 6000. Het aantal is niet alleen absoluut gestegen. Het aandeel jongeren is ook relatief flink omhoog gegaan in de toch al fors toegenomen instroom.

Op het ministerie van Justitie en Veiligheid wordt al langer gewaarschuwd voor een trend die volgens betrokkenen is te verklaren door het feit dat jongeren – veelal jongens die nog net niet volwassen zijn – vooruit worden gestuurd om vervolgens makkelijker familie aan een asielvergunning te kunnen helpen.





Aanvraag
Meestal hebben de jongeren familie in het land van herkomst, waar ze snel na aankomst in Nederland een gezinsherenigingsaanvraag voor doen. Die familieleden komen dan als de aanvraag van het kind is goedgekeurd. De volwassen nareizigers kunnen dan zelf ook weer een verzoek indienen om familie te laten overkomen. En die regels zorgen bij een steeds groter deel van de Tweede Kamer voor onvrede. „De alsmaar stijgende instroom van amv’s is uiterst zorgelijk en onhoudbaar”, zegt VVD-Kamerlid Brekelmans. „Het asielbeleid moet voor jongeren niet soepeler zijn dan voor volwassenen, anders worden jongeren vooruitgestuurd. Dit geldt bijvoorbeeld voor grenscontroles, detentie, Dublin-afspraken en terugkeer. Ten slotte moet het Nederlands beleid rond amv’s en nareis worden aangescherpt.”

BEKIJK OOK:

Najaarspiek asielzoekers door komst kinderen
Volgens een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hebben jonge migranten ’geen extra rechten’ ten opzichte van volwassenen als het gaat om nareis. Dat blijkt niet helemaal te kloppen. Volgens de Dublinverordening – die voorschrijft dat het eerste EU-land van aankomst verantwoordelijk is voor de asielprocedure – mag een minderjarige asielzoeker niet worden teruggestuurd naar dat land in Europa. Daardoor is doorreizen binnen Europa veel makkelijker voor een amv’er en kan er bewust worden gekozen voor Nederland, bijvoorbeeld omdat het inwilligingspercentage veel hoger ligt dan in andere Europese landen.

Verblijfsvergunning
Uit een werkinstructie van de IND blijkt dat de ouders van een amv in aanmerking komen voor gezinshereniging, en daarmee voor een verblijfsvergunning in Nederland. Zo’n verzoek moet dan wel worden gedaan binnen drie maanden nadat de jonge migrant een vergunning heeft gekregen. Volwassen asielmigranten die in navolging van hun kind zijn gekomen, kunnen dan binnen drie maanden na het krijgen van een vergunning weer andere familieleden laten overkomen. Op die manier ontstaat een sneeuwbaleffect.


BEKIJK OOK:

Verslaafde asielzoekers Ter Apel krijgen methadon: ’Je ziet het aan hoe ze uit hun ogen kijken’
De woordvoerder van de IND vertelt dat er ook nog Europese regels zijn die het voor een jonge migrant makkelijker maken om méér familieleden in een keer over te laten komen. Daardoor kunnen ook broers, zussen en grootouders naar Nederland worden gehaald door vooruitgestuurde amv’s. Dat hoeft bovendien niet binnen die drie maanden.

Uit navraag blijkt dat de IND geen zicht heeft op hoeveel nareizigers er gemiddeld in navolging van een (minderjarige) asielzoeker naar Nederland komen. Daar is op korte termijn geen antwoord op te geven, luidt de reactie. Ook is niet bekend wat het hoogste aantal nareizigers op basis van een asielmigrant is. Daar zouden volgens de IND zelfs geen cijfers over bestaan. Nu er een Europees asielakkoord ligt, lijkt het nog aantrekkelijker te worden om amv’s vooruit te sturen. Volwassen migranten mogen straks bij de Europese buitengrenzen vast worden gezet om te beoordelen hoe kansrijk hun aanvraag is, maar bij jonge migranten mag dat niet.

BEKIJK OOK:

Verslaafde asielzoekers Ter Apel krijgen methadon: ’Je ziet het aan hoe ze uit hun ogen kijken’
Demissionair staatssecretaris Van der Burg (Asiel) had graag gezien dat ook alleenstaande minderjarige migranten uit veilige landen aan de Europese buitengrenzen zouden kunnen worden vastgezet, in afwachting van een oordeel. „Ik zat daar wat strenger in”, erkende Van der Burg onlangs. De staatssecretaris ziet ook dat kinderen uit veilige landen bewust massaal vooruit worden gestuurd. „Dat was voor mij de belangrijkste reden om dit anders te willen”, zei hij daarover. Uit de beantwoording van de staatssecretaris blijkt dat hij nog geen oplossing heeft. „Op dat punt moeten we verder kijken met elkaar.”

Onenigheid
Ook nationaal is geprobeerd om de regels rond gezinshereniging strenger te maken, maar het kabinet viel afgelopen zomer na onenigheid daarover. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Justitie en Veiligheid is het aan een nieuw kabinet om met ander beleid te komen. „Kleine aanpassingen zijn al eerder mogelijk”, zegt VVD’er Brekelmans. Hij refereert aan een aangenomen motie van VVD en CDA om strenger te toetsen of jongeren daadwerkelijk alleenstaand zijn. „Ook roept de motie op om nareis daadwerkelijk te beperken tot het kerngezin, dus zonder jongvolwassenen en voormalige partners uit een gebroken relatie. Ik verwacht dat het demissionaire kabinet deze motie gewoon uitvoert.”

0
3 LoydMorris

@3 Dankjewel.
Er is nog een hoop werk aan de winkel, zoveel is wel duidelijk. Ik lees echter wel dat de aanvraag van de amv eerst moet zijn goedgekeurd eer er sprake kan zijn van een eventuele gezinshereniging. Als je de kop van het artikel leest, en dat is voor velen vaak al voldoende, dan lijkt het net of iedereen hier maar gewoon mag blijven en dat is natuurlijk niet zo. Maar ja, dat is de Telegraaf hè.

2
4 Bop

@4 Wat is er mis met de Telegraaf??? Heb jij echt zo'n probleem met een andere visie? Met de waarheid? Geloof jij werkelijk blind wat andere kranten neer plempen???
Overigens, welk recht heeft Nederland om minderjarigen hier vast te houden?
Ik moet er niet aan moeten denken als 1 van m'n minderjarige kinderen de kuierlatten genomen had naar het buitenland men hem daar vast zou houden. Mag toch echt hopen dat ze hem heel gauw op het vliegtuig, retour Nederland, gezet zouden hebben.
En wat doet het COA??? Zij houden de minderjarige kinderen hier!! Terwijl deze kinderen heel graag weer bij hun ouders en familie zijn. . .

0
5 LoydMorris

@5 De Telegraaf is rechts en zal het nieuws zo brengen dat het lijkt alsof onze grenzen bedolven worden onder amv's en volgende week met hun families.
Verder denk ik dat wat jij daar neerplempt vast en zeker een stuk genuanceerder ligt dan wat jij wil doen geloven. Maar ja, tegenover een positief verhaal moet natuurlijk wel een negatief verhaal staan anders valt er straks niks meer te klagen.

4
6 Bop

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Strongoli
GeenStijl: Nederland kampioen asielverzoek goedkeuren

@52Het probleem met de veilige landers speelt al sinds Dijkhoff. Dus in zeg maar zo'n 7 jaar tijd kan er geen plek voor veilige landers worden...

2 minuten geleden geplaatst door Strongoli

LoydMorris
Radicale islamisten bijeen in Hamburg: ’Kalifaat is de oplossing’

@18 Goed bezig, Prik. . . Aanpakken dit zooitje dubbel-plaatsers. . . Gladjanus 🤮...

8 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

Zie Hier
Putin parades British armoured cars and US tanks captured in Ukraine

Health Science Institute: hsionline.com (zie MBFC)@2 @8 Humans Are Free: humansarefree.com (zie Fake News Watch, MBFC)Illuminati New...

9 minuten geleden geplaatst door Zie Hier

Zie Hier
Een internationale strafzaak tegen Benjamin Netanyahu en de Israëlische legertop? - Joop - BNNVARA

Ik dacht dat dat was over de uitspraken /oproepen van Timmermans...

11 minuten geleden geplaatst door Zie Hier

Schildpad
Deze week in ons kanaal: 20 video's die je zeker even moet checken

We hebben skoften wel weer gezien: next...

13 minuten geleden geplaatst door Schildpad

Schildpad
GeenStijl: Talentloze NPO-prutser zeikt gewone mensen af: "Taakstraf voor luisteren naar Frans Bauer"

Zo'n pipo die dictatortje wil zijn, maar te dom is om dat door te hebben XDDom-links domvolk XD...

17 minuten geleden geplaatst door Schildpad

Wedergeboren
GeenStijl: Nederland kampioen asielverzoek goedkeuren

@51 "Dat er geen plek zou zijn is onzin. " Oh ja, omdat er zoveel plek is slapen mensen weer op de grond, stoelen etc. Al maande...

19 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Wedergeboren
Putin parades British armoured cars and US tanks captured in Ukraine

ON topic: "Russia display captured Western combat vehicles during the 9 May parade in Moscow" https://armyrecognition.com/ukraine_-_ru...

23 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Strongoli
GeenStijl: Nederland kampioen asielverzoek goedkeuren

@47Dat is dus steeds het probleem met Van der Burg: jij beloofd veel maar het gebeurt niet of hij kan het niet waarmaken.Dat er geen plek zo...

24 minuten geleden geplaatst door Strongoli

NK. App
Sunny Leone MasterbationIndian Cock SuckingPardoy Porn MoviesTushy ComLesbianasslickingHairypussy PhotosStyle ByannaLegs Behind Head PornErotic StroyCollege Student Sex ComAlttea OceanIndian Models NudeJogo De PutariaBustyemaAsiancamsAndrogynous Porn1920 PornographyLeila ArcieriMarathi Xnxx VideoXhamster LoginOld Porn VidzRozzzywowSky Bri PussySkiptheganeEtripchatShion útunomiyaNude BlodesGand MaroWww Sex Vedo ComMenschatThinknoodleSexual Video RealMoms That Are HornyXxx Picture OfPenis CageChica CogidaXxn VideosBid CocksHot Xxx VPregnant And Horny BrazzersDesi Indian Sex Video DownloadXxx Sexy Video LiveOral CreampieAlison Rey LesbianCambbxxxFilme Pornô Brasileiro AmadorPorn TeacherOakley Rae NakedFamilystrokesXxx Sexy ClipTelugu Blue Film SexTamilsaxcomLaughing PornBubble Butt MilfMexican Male NudeNicole Doshi JoiAnal SleepingLatina Sex VideosMadonna Poses ToplessNubilles.netJennifer White DpMc Pipokinha NudeBra Panty PornHollywood Sexy Video Full HdFree Full Length PornmoviesKelly Couco Nude PicsRaping Anal Pornسکس 18Chachi Ke Sath Sex VideoShe Hulk NakedFreyasteinLessbisn PornGrannyfemdomStoriesonline.netIndian Porn StartCockyboysShraddha Sex VideoXxnx Gf BfRia YamateSweet Sinner Porn VideosReallifehentaiNina Harty PornBonpornMileena PornHafada PiercingAnastasiaplaysDiamond XxxClemintine PornPenthouse CenterfoldPirn VrEvangiline Lily NudeFuta Over WatchTwerking XxxHaryanvi ChutkuleFistingorgasmHard Porn 3dSophia Vergara PornFpyttSit On Face PornSalma Hayek Boobs NudeWwe Superstars Sex VideosShakeela BoobsIndian GaggedKiki VidisExploitedcollegegirls AubryTrib EbonyFamily Guy Porn ParodyPiratebay OrgHailey Rose BrazzersXnxx ItalyanBbc Ebony PornHdxx XMature OrgasmicMy Hero Acadamia PornIndianwifesexPornhub Com HdTamilnsexXia Yuhe PornDrunk Sleep PornWww.youjezz.comAlexisaevans NudeOlympia IvlevaXx WwXnxx Of BhabhiHot Milf AuntyHeather VandeevenUllu SexvideoSherlyn Chopra Hot SexOlivia JensenBrazzers AnimeRomantic Bf SexyInd Xxx MovesTits In TopsEscirts Near MeGay Scat TwitterSaites PornosViolet PornHmn-428Pink PussiDouble Dildo PornChinese Adult MoviesAfterdarkwillow LeakedEngland SexMia Malkova NudesEmeraude Toubia NudeZoe Bloom PornStrip Poker GamesPooja Hegde NakedBollywood Nip SlipClipage Sex