Groeiend aantal ongewenste vreemdelingen verlaat Nederland (ed.nl)


Voor het eerst in jaren stijgt het aantal ongewenste vreemdelingen dat Nederland verlaat. In 2023 moesten ruim 10.000 mensen Nederland verlaten omdat ze geen verblijfsvergunning hadden of kregen. Het gaat daarbij voornamelijk om Algerijnen, Marokkanen en Nigerianen. Toch moesten er ook 270 ...

door LoydMorris in Binnenland  ·  6 Reacties

  • 3
  • 161x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
1 LoydMorris

@1 Staat daarin dat het aantal vreemdelingen blijft groeien? Ik kan het artikel niet lezen.

4
2 Bop

@2


Het aantal alleenstaande minderjarige vreemdelingen dat naar Nederland komt is sterk gestegen. Betrokkenen zien dat sprake is van bewust vooruitsturen, om vervolgens via gezinshereniging familie over te laten komen. Maatregelen om misbruik te voorkomen zijn er nauwelijks. Uit navraag blijkt bovendien dat de IND niet weet om hoeveel nareizende familieleden het precies gaat.


De hoge asielinstroom zorgt voor grote problemen in de opvang. Daarbij valt op dat er steeds meer alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) naar Nederland komen. In 2021 waren dat er nog 2191, een jaar later verdubbelde dat aantal en in 2023 waren het er zelfs zo’n 6000. Het aantal is niet alleen absoluut gestegen. Het aandeel jongeren is ook relatief flink omhoog gegaan in de toch al fors toegenomen instroom.

Op het ministerie van Justitie en Veiligheid wordt al langer gewaarschuwd voor een trend die volgens betrokkenen is te verklaren door het feit dat jongeren – veelal jongens die nog net niet volwassen zijn – vooruit worden gestuurd om vervolgens makkelijker familie aan een asielvergunning te kunnen helpen.

Aanvraag
Meestal hebben de jongeren familie in het land van herkomst, waar ze snel na aankomst in Nederland een gezinsherenigingsaanvraag voor doen. Die familieleden komen dan als de aanvraag van het kind is goedgekeurd. De volwassen nareizigers kunnen dan zelf ook weer een verzoek indienen om familie te laten overkomen. En die regels zorgen bij een steeds groter deel van de Tweede Kamer voor onvrede. „De alsmaar stijgende instroom van amv’s is uiterst zorgelijk en onhoudbaar”, zegt VVD-Kamerlid Brekelmans. „Het asielbeleid moet voor jongeren niet soepeler zijn dan voor volwassenen, anders worden jongeren vooruitgestuurd. Dit geldt bijvoorbeeld voor grenscontroles, detentie, Dublin-afspraken en terugkeer. Ten slotte moet het Nederlands beleid rond amv’s en nareis worden aangescherpt.”

BEKIJK OOK:

Najaarspiek asielzoekers door komst kinderen
Volgens een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hebben jonge migranten ’geen extra rechten’ ten opzichte van volwassenen als het gaat om nareis. Dat blijkt niet helemaal te kloppen. Volgens de Dublinverordening – die voorschrijft dat het eerste EU-land van aankomst verantwoordelijk is voor de asielprocedure – mag een minderjarige asielzoeker niet worden teruggestuurd naar dat land in Europa. Daardoor is doorreizen binnen Europa veel makkelijker voor een amv’er en kan er bewust worden gekozen voor Nederland, bijvoorbeeld omdat het inwilligingspercentage veel hoger ligt dan in andere Europese landen.

Verblijfsvergunning
Uit een werkinstructie van de IND blijkt dat de ouders van een amv in aanmerking komen voor gezinshereniging, en daarmee voor een verblijfsvergunning in Nederland. Zo’n verzoek moet dan wel worden gedaan binnen drie maanden nadat de jonge migrant een vergunning heeft gekregen. Volwassen asielmigranten die in navolging van hun kind zijn gekomen, kunnen dan binnen drie maanden na het krijgen van een vergunning weer andere familieleden laten overkomen. Op die manier ontstaat een sneeuwbaleffect.


BEKIJK OOK:

Verslaafde asielzoekers Ter Apel krijgen methadon: ’Je ziet het aan hoe ze uit hun ogen kijken’
De woordvoerder van de IND vertelt dat er ook nog Europese regels zijn die het voor een jonge migrant makkelijker maken om méér familieleden in een keer over te laten komen. Daardoor kunnen ook broers, zussen en grootouders naar Nederland worden gehaald door vooruitgestuurde amv’s. Dat hoeft bovendien niet binnen die drie maanden.

Uit navraag blijkt dat de IND geen zicht heeft op hoeveel nareizigers er gemiddeld in navolging van een (minderjarige) asielzoeker naar Nederland komen. Daar is op korte termijn geen antwoord op te geven, luidt de reactie. Ook is niet bekend wat het hoogste aantal nareizigers op basis van een asielmigrant is. Daar zouden volgens de IND zelfs geen cijfers over bestaan. Nu er een Europees asielakkoord ligt, lijkt het nog aantrekkelijker te worden om amv’s vooruit te sturen. Volwassen migranten mogen straks bij de Europese buitengrenzen vast worden gezet om te beoordelen hoe kansrijk hun aanvraag is, maar bij jonge migranten mag dat niet.

BEKIJK OOK:

Verslaafde asielzoekers Ter Apel krijgen methadon: ’Je ziet het aan hoe ze uit hun ogen kijken’
Demissionair staatssecretaris Van der Burg (Asiel) had graag gezien dat ook alleenstaande minderjarige migranten uit veilige landen aan de Europese buitengrenzen zouden kunnen worden vastgezet, in afwachting van een oordeel. „Ik zat daar wat strenger in”, erkende Van der Burg onlangs. De staatssecretaris ziet ook dat kinderen uit veilige landen bewust massaal vooruit worden gestuurd. „Dat was voor mij de belangrijkste reden om dit anders te willen”, zei hij daarover. Uit de beantwoording van de staatssecretaris blijkt dat hij nog geen oplossing heeft. „Op dat punt moeten we verder kijken met elkaar.”

Onenigheid
Ook nationaal is geprobeerd om de regels rond gezinshereniging strenger te maken, maar het kabinet viel afgelopen zomer na onenigheid daarover. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Justitie en Veiligheid is het aan een nieuw kabinet om met ander beleid te komen. „Kleine aanpassingen zijn al eerder mogelijk”, zegt VVD’er Brekelmans. Hij refereert aan een aangenomen motie van VVD en CDA om strenger te toetsen of jongeren daadwerkelijk alleenstaand zijn. „Ook roept de motie op om nareis daadwerkelijk te beperken tot het kerngezin, dus zonder jongvolwassenen en voormalige partners uit een gebroken relatie. Ik verwacht dat het demissionaire kabinet deze motie gewoon uitvoert.”

0
3 LoydMorris

@3 Dankjewel.
Er is nog een hoop werk aan de winkel, zoveel is wel duidelijk. Ik lees echter wel dat de aanvraag van de amv eerst moet zijn goedgekeurd eer er sprake kan zijn van een eventuele gezinshereniging. Als je de kop van het artikel leest, en dat is voor velen vaak al voldoende, dan lijkt het net of iedereen hier maar gewoon mag blijven en dat is natuurlijk niet zo. Maar ja, dat is de Telegraaf hè.

2
4 Bop

@4 Wat is er mis met de Telegraaf??? Heb jij echt zo'n probleem met een andere visie? Met de waarheid? Geloof jij werkelijk blind wat andere kranten neer plempen???
Overigens, welk recht heeft Nederland om minderjarigen hier vast te houden?
Ik moet er niet aan moeten denken als 1 van m'n minderjarige kinderen de kuierlatten genomen had naar het buitenland men hem daar vast zou houden. Mag toch echt hopen dat ze hem heel gauw op het vliegtuig, retour Nederland, gezet zouden hebben.
En wat doet het COA??? Zij houden de minderjarige kinderen hier!! Terwijl deze kinderen heel graag weer bij hun ouders en familie zijn. . .

0
5 LoydMorris

@5 De Telegraaf is rechts en zal het nieuws zo brengen dat het lijkt alsof onze grenzen bedolven worden onder amv's en volgende week met hun families.
Verder denk ik dat wat jij daar neerplempt vast en zeker een stuk genuanceerder ligt dan wat jij wil doen geloven. Maar ja, tegenover een positief verhaal moet natuurlijk wel een negatief verhaal staan anders valt er straks niks meer te klagen.

4
6 Bop

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Bob Sleebaan
D66-Kamerlid waarschuwt voor 'dorre ellende' als rechts wint bij Europese verkiezingen - NieuwRechts.nl

Waarom gaat D66 niet fuseren met PVDA-GL? Het is één pot nat....

3 minuten geleden geplaatst door Bob Sleebaan

Mac Benac
Mag Aldi op industrieterrein blijven? 'Voor je winkelcentrum is dit de doodsteek'

Het neoliberalisme geldt even niet als het 't grootkapitaal niet uitkomt. Hypocriet....

3 minuten geleden geplaatst door Mac Benac

Reconquista
Wilders houdt poot stijf: 'Geen kabinet als er geen stevig asielpakket komt' - NieuwRechts.nl

@15In het gedoogakkoord stond 40 tot 50% minder asielzoekers. In plaats daarvan werden het juist weer een record jaar. CDA en VVD hebben we da...

4 minuten geleden geplaatst door Reconquista

Bob Sleebaan
Rwandadeal ondenkbaar voor Nederland: 'Zouden uit EU moeten stappen'

@32 is voor @31...

5 minuten geleden geplaatst door Bob Sleebaan

Bob Sleebaan
Rwandadeal ondenkbaar voor Nederland: 'Zouden uit EU moeten stappen'

Goed verhaal!Naast een tekort aan huizen, ruimte, leraren en doctoren hebben we ook een tekort aan integere politici. Waarom wordt wanbeleid...

6 minuten geleden geplaatst door Bob Sleebaan

Mac Benac
Partijkantoor ChristenUnie beklad, partij doet aangifte

Genocidegoedpraters. Mooi woord van 19 letters....

6 minuten geleden geplaatst door Mac Benac

Mac Benac
Zorgen bij muzikanten over muziek producerende AI-tool

Tja, heel vervelend voor die multimiljonairs....

8 minuten geleden geplaatst door Mac Benac

ABRACADABRA
Toch windmolens mogelijk rond Veluwe, mits de wieken in de zomer overdag stilstaan

wat leven we toch in een krankzinnig, gestoord, debiel landje...

8 minuten geleden geplaatst door ABRACADABRA

Mac Benac
Van Houwelingen en Eerdmans (JA21) stellen vragen over verplicht verduurzamen: 'dit is echt absurd!'

Van Houwelingen en Eerdmans; Peppie en Kokkie....

9 minuten geleden geplaatst door Mac Benac

Bleke Betty
De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Die vindt er helemaal niks van, die wacht op input. :D ...

10 minuten geleden geplaatst door Bleke Betty

NK. App
Hindi Sexxi VideoBlindfold Sex PornFamily Guy Comic PornWives Loving BbcIndian Teen Sex XxxFlirt XxxReddit Ai HentaiDl GaypornNalgonas XxxJuicydate.comShraddha Kapoor Hot XxxHollywood Porn Full MovieShowup KamerkiSexiest Porn GifVideo Call Sex ChatFotos PornostarLeah Jaye Sex VideosPron ClipXxxn Com TamilPornphotosHand Job CfnmGta 5 Rule 34Sexy Storeis HindiNeelam KudaleRandi Sex FilmBrother Sister Sex VideosQuickiecreampieOily Big TitsFamily Incest XxxAnal Brother And SisterBeurete NueWantboyswantDanidanielsMiaa-736Hayden Panettiere NudwYor Forger NakedTrippie_briKylie Rocket PornRangammaTranssexual Angel PornAlyson Mystery BangbusBig Boob Asian PornVeronica Church XxxAsian Suck Boob PornhubJohnny Sins Sexy VideoHard DoggySouthindiansexvideosCherie Deville AnalMandingo The Porn StarJapan PorTeenage Boobs NudeMarg Helgenberger NudeNude Rhonda ShearAlisa Amore NudeHolly Halston PornHomemade FuckvideosRiley Reid RoughVietbunny RedditBig Boobs Sex PicLittle Mermaid Rule 34Hentia20Collage XnxxOpen Sex GifTamil Aunty RomanceBharat PornJasmine Jae Sexy VideoGiantess Boob CrushBrazzers LesbiensXbeeg PornAdrianne Curry NudeFaking Video HdIndian Gf Sex MmsXx English SexyEmily Ratajkowski PornNude Massage VidiosLoveandlighttv PornOmegle MasterbationLooking For SexLustcinmeaVideo AmateurxVideos De PornoLexi Love NakedCurvy PornstarsVillage Bf VideoBengali Sex Video PlayHindi Poen MovieChoclatemodelsIndian Porn HddYes PornXhomestarBangla Xxx PhotoXxx Video Sunny Leone HotJapanese Porn AitesWww Xxx Sex VideoMoti Aunty SexCojiendo Ami TiaHot Nude AsiansDilf PornXxx Sexy Video Desi BhabhiDog Licks Girls PussySexwithsonTerraria Dryad PornVídeos Pornos XnxxStepsister CreampieMaldives SexBhabhi Xxx Video DownloadDesi Gand Sex VideoBhutan SexStar Whores Princess Lay Abby Cross And Danny DNaked TwerlingFree SwxFinal Fantasy Hentia근친상간야동Shemal E PornPornografiabrasileiraShuana O BrienJapan Groping PornGay Vr PronBrazilyan PornPolice Wali XxxPornhighAngel Wicky WebcamGif PornographiqueFa Mily PornSexoe PornografiaTumbizilaAunt Cass XxxSame-058 TorrentLegxxxGirl Sucking DickIndian Naked BoobsJapani Sex ComFuck BookLive Cam FreeAdult SitePornode FamosasFembois PornIndiangf Videos ComXnxx XhmsterThailand Pron VideoMichelle Taylor XxxRebecca Romijn NudrBollywood Heroine BfOdia Desi Sexy VideoRebecca XxxBlue Picture Video Blue Picture Video Blue Picture VideoHijabhookupForced Porn SitesThick Black PornstarsLelolist