Alle toeslagen in een keer afschaffen en vervangen door een vast 'basisinkomen' voor iedereen: dit plan moet systeem simpeler maken (eenvandaag.avrotros.nl)


Het toeslagenstelsel moet drastisch op de schop. Dat lees je in de verkiezingsprogramma's van veel partijen. Het systeem is nu zo ingewikkeld dat veel burgers er niet mee uit de voeten kunnen. Onderzoeker Jasper van Dijk denkt de oplossing te hebben. ...

door Nieuwskoerier in Binnenland  ·  40 Reacties

  • 13
  • 354x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Annemarie van Gaal heeft ook een item 'Hef alle toeslagen op om werken lonend te maken', blijkbaar loont op de bank zitten meer door alle toeslagen. Zo ontvangt een bijstandsmoeder met drie pubers NETTO 40.000 per jaar met alle gemeentelijke potjes erbij terwijl een hardwerkend 1 persoonshuishouden BRUTO 40.000 verdient bijvoorbeeld. Wereld op z'n kop.

2
1 maarten1234

Ze stelt ook voor 'Het principe dat je een toeslag krijgt omdat je niet werkt, veranderen we in een toeslag die je krijgt omdat je werkt.
Bijvoorbeeld 10 euro per gewerkt uur voor werknemers met lage lonen en iets minder voor de werknemers met middenlonen.'

0
2 maarten1234

Volledig van de pot gerukt plan.

2
3 RobP

@1 Bewijs?

3
4 RobP

@3 : onderbouwing?

5
5 Seconda

@5 "Basisinkomen voor iedereen".
Dat betekend dus dat iedereen, straatarm - stinkend rijk, bijstand tot miljoenen-inkomen, een basis inkomen krijgt.
Dat basisinkomen moet hoog genoeg zijn om van te kunnen leven, oftewel bijstand + toeslagen niveau.
- Waar moet dat van betaald worden?
- Waarom hebben rijke stinkerds het nodig?
- Waarom hebben grootverdieners het nodig?
Anders gezegd, waarom hebben degene die nu geen recht hebben op toeslagen cq niet krijgen, dat basis inkomen nodig en waar gaat dat van betaald worden?

2
6 RobP

@3 : Duidelijk en deels mee eens.

Als ik me niet vergis is een en ander al eens doorgerekend en was het best levensvatbaar, zal kijken of ik dat artikel kan terug vinden; best interessant.

Ja, ik kan me voorstellen dat boven een bepaalde inkomensgrens het niet echt veel nut heeft; een fooitje voor de rijken.

0
7 Seconda

@6 : vond gelijk dit....

https://basisinkomen.nl/een-grove-indicatie-van-de-financierbaarheid-van-basisinkomen/

Als ik het zo lees lijkt het eerder dat iedereen er wat op achteruit gaat .... want zelfs bijstandsgerechtigden houden met huur en zorgtoeslag nu meer over dan 1250 per maand...

1
8 Seconda

Hier is in de politiek al jarenlang gesteggel over. Dat het tieslagensysteem op termijn in zn geheel gaat verdwijnen, is al langer bekend en zelfs onderdeel van het nieuwe belastingplan, waar momenteel aan gewerkt wordt.
De SP komt eigenlijk met een soirtgelijk voorstel, dat alleen haaks staat op dit plan.
Zie onderstaande info over de opzet van het nieuwe belastingplan, voor wie erin geïnteresseerd is.
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32140-5.html
https://kpmg.com/be/nl/home/insights/2023/03/sme-eerste-fase-van-de-beoogde-belastinghervorming-bekend.html
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/bundel/1577366/hervorming-belastingstelsel

1
9 Strongoli

A9 bestemd voor @6 en @7

1
10 Strongoli

Kinderopvangtoeslag wordt genoemd maar dat is ongeveer tot 12 jaar, als ze naar het voortgezet onderwijs gaan, en is alleen voor ouder(s) die werken. En de energietoeslag was maar tijdelijk en geldt alleen voor 2022 en 2023. Vanaf volgend jaar geen energietoeslag meer.

@1
Buiten dat je een 4 persoonshuishouden vergelijkt met een 1 persoonshuishouden denk ik dat 40.000 een beetje aan de hoge kant is. Dat zou op 3300 euro netto per maand uitkomen. Ik zit met twee kinderen en ik kom niet eens in buurt van dat bedrag. Was het maar waar.

0
11 Reconquista

@11 Aanvulling
En de zorgtoeslag gaat volgend jaar ook omlaag terwijl de zorgpremies maar blijven stijgen.

0
12 Reconquista

@10 : als ik het zo vluchtig even scan neig ik meer naar de hervormingen dan naar een algeheel basisinkomen gezien de bezwaren van @7 voor het grootste gedeelte hout snijden I.m.o.

0
13 Seconda

@13
Die hervormingen zullen er op termijn, zeker wel komen en dan kan het idee van Jasper van Dijk (die ik als persoon best wel hoog heb zitten), de prullenbak in.

0
14 Strongoli
15 maarten1234

@6 wellicht omdat anders de prikkels om te gaan werken en ondernemen minder worden?

1
16 maarten1234

@11 : Ze noemt dit als voorbeeld: "Neem even een alleenstaande moeder met drie kinderen in gedachten. Ze leeft van een bijstandsuitkering wat in haar geval 1330 euro per maand is en ze woont in een sociale huurwoning waar ze 500 euro huur voor betaalt. Haar situatie is op het eerste gezicht niet echt benijdenswaardig toch?
Maar met alle toeslagen in ons land ontvangt ze bijna 40.000 euro op haar bankrekening en dan heb ik de gemeentelijke regelingen en kwijtscheldingen nog niet eens meegerekend. Dat is meer dan een modaal salaris, maar dan netto.
De drie kinderen van deze denkbeeldige bijstandsmoeder zitten op de middelbare school, dus ze kan prima gaan werken. Maar als ze gaat werken veranderen enkele toeslagen en om hetzelfde bedrag over te houden zou ze ruim 2200 euro bruto per maand moeten verdienen. Dus aan haar de keuze om thuis te blijven of fulltime te gaan werken voor hetzelfde geld... voor de lage inkomens wordt er al niet bijster veel aan belasting geheven, dus we moeten iets anders verzinnen om mensen vanuit een uitkering aan het werk te krijgen."

0
17 maarten1234

@6 Je zou het basisinkomen kunnen uitsluiten voor miljonairs aan de andere kant dat is niet zo'n hele grote groep dus op het totaal maakt het niet heel veel uit. Wat wel heel belangrijk is dat meer betaalbare woningen , het zou in principe zo moeten zijn dat mensen met een laag inkomen zonder huurtoeslag in staat zouden moeten zijn om de huur te voldoen. Een basisinkomen is zeker wel nodig maar er zal gesneden moeten worden in al die sudsidies , als ik hier in de gemeente zie waar ze allemaal susbsidies voor geven , zaken als geveltuintjes,buurtfeesten,etc. dan zeg ik : betaal dat even uit de eigen pocket.

0
18 21st Century Guy

@15 Bewijs?

1
19 RobP

@16 Daarvoor hoef je alleen maar een glijdende schaal te maken van de toeslagen.

1
20 RobP

@18 Dan is het geen basisinkomen meer voor iedereen. Waar ga je de grens leggen?

1
21 RobP

@21 Ik ben juist wel voor een basisinkomen voor iedereen, maar ik ging even mee in die denktrant van jou,

0
22 21st Century Guy

@22 Je sluit het basisinkomen uit voor miljonairs. Ik sluit het basisinkomen uit voor iedereen.

2
23 RobP

@23 Nee , je geeft er je eigen draai aan , ik ben voor een basisinkomen voor iedereen, jij bent tegen een basisinkomen, jouw mening.

1
24 21st Century Guy

@24 "Je zou het basisinkomen kunnen uitsluiten voor miljonairs aan de andere kant dat is niet zo'n hele grote groep dus op het totaal maakt het niet heel veel uit."
Waarop mijn conclusie en vraag volgt:
"Dan is het geen basisinkomen meer voor iedereen. Waar ga je de grens leggen?"
In mijn denktrant is er geen basisinkomen, oftewel ik sluit een basisinkomen uit voor iedereen.

3
25 RobP

@20 als je van succesvolle ondernemer van de een of de andere dag besluit je vermogen te schenken en niet meer te gaan werken, dan komen alle toeslagen je tegemoet. soort prepensioen.

2
26 maarten1234

@26 Dan ga je als succesvolle ondernemer heel hard achteruit.

1
27 RobP

Alles leuk en aardig, maar men is vergeten waarom er die toeslagen zijn...
Omdat het leven in Nederland zo fucking duur is en het einde van de prijsstijgingen is nog lang niet in zicht !

1
28 DWZ

@27 nou niet echt, als je gewoon geen zin meer hebt, en aan het sociale infuus wilt dan is dit een ideale mogelijkheid

2
29 maarten1234

@29 Yep, maar dat geldt voor iedereen. Gewoon de bijstand in nadat je eigen vermogen opgesoupeerd is.

2
30 RobP

@28 ,

Dat dus.

Echt raar hoe er steeds weer net gedaan wordt alsof de toeslagen het probleem zijn, terwijl die in werkelijkheid als oplossing werden geboden voor de echte problemen - die vaak door de overheid zelf veroorzaakt zijn (veel te hoge woonlasten door toenemende bevolkingsdruk, hoge energiebelasting, verplichte verzekering etc).

1
31 progressiefliberaal

@31 ja, gaat alleen werken als er een balans is tussen werkenden en niet-werkende. nu slaat de wegschaal naar de niet-werkende kant, waardoor de werkende niet alles meer om kunnen brengen omdat iedereen aan het infuus wil/zit. nog meer kanslozen importeren maakt het probleem groter, ook qua huisvesting en andere schaarste: dus prijs omhoog

1
32 maarten1234

Maak werken gewoon lonender door ervoor te zorgen dat iedereen die meer gaat werken, minder belasting betaalt in plaats van meer.

Als je op dit moment rond het kantelpunt zit waarop je precies nergens meer recht op hebt, dan snijd je jezelf dubbel in de vingers: je verliest én je toeslagen, én je betaalt ook nog eens (een beetje, maar toch) meer belasting omdat je meer verdient.

Voor iemand die een ton per jaar verdient, maakt het allemaal weinig uit, die had toch al nergens recht op en verliest alleen ongeveer 50% van elke euro die hij extra verdient (ook veel te veel trouwens, maar dat is een andere discussie).
Voor iemand die rond het kantelpunt zat, is het directe verlies per euro weliswaar kleiner (omdat je in een lagere belastingschijf zit), maar het is wel extra zuur omdat je nét geen geld meer uit de pot krijgt, terwijl je er wel meer in gaat stoppen.

Terwijl iedereen snapt dat, als er minder nodig is uit de pot omdat die ene persoon meer gaat werken, er ook minder ingestopt zou hoeven worden. Het is ronduit absurd dat je meer belasting gaat betalen vanaf het punt waarop je geen recht meer hebt op toeslagen. Die belasting zou juist omlaag moeten gaan.

Maar dankzij de linkse partijen die, elke keer dat er wat geld overblijft omdat mensen juist meer gaan werken, roepen dat de onderkant (die sowieso al vooral uit de pot bleef krijgen) weer een extraatje moet krijgen, heeft het allemaal totaal geen zin.

1
33 progressiefliberaal

@32 ,

Dat ook inderdaad.

Naast te veel niet-werkenden, hebben we trouwens ook veel te veel mensen die alleen maar werk doen omdat de overheid het verplicht of subsidieert.

CDD-medewerkers die heel de dag zitten te Googelen, mensen die elke 100 euro moeten gaan traceren... En dan nog alle gesubsidieerde onzin zoals mensen met stichtinkjes die tegen een kinderfeest zijn.

Veel te veel mensen die óf niet werken, óf werk doen waar de samenleving niks aan heeft.

1
34 progressiefliberaal

@34 de bullshit jobs ja; waaronder jobs om de baantjescarousel van rutte en co. draaiende te houden.

0
35 maarten1234

@28 en @31
Ik zeg het ook wel eens over ahdere maatschappelijke onderwerpen: kijk eens in de andere landen van Europa. Nergens is er zo' uitgebreid toeslagensysteem voor van alles en nog wat, dan in Nederland.
Dan haak ik in op wat @31 ook al stelde, namelijk de groei van de bevolking. Ik zou daar nog aan willen koppelen: de reden van die bevolkingsgroei.
Natuurlijk is het gros van de nieuwe Nederlanders, niet hier naar toe gekomen om te werken of anderszins. Nee, de uitkeringen en vooral de extra's, zijn beroemd geworden bij buitenlanders. Je hoeft hier bijvoorbeeld geen dag gewerkt te hebben, om voor een AOW in aanmerking te komen. Dat is in andere landen ook wel anders, waar men geen staatspensioen heeft, maar pensioen gekoppeld is aan arbeidsjaren.
Wij zijn alles zo gewoon geworden, dat we geen oog meer hebben, dat niet alles wat verkregen wordt, een automatisme moet zijn.
Net zoals de pensioenen, gaan ook op termijn de belastingen en andere uitkeringen op de schop. Dat zal wel moeten,vwillen we met de komst van al die handophouders, onze economie en verzorgingsstaat nog draaiende kunnen houden. Als dat gaat gebeuren, wordt net zoals vroeger, werken weer lonend. Het is te gek voor woorden, dat we arbeidsmigranten uit het buitenland moeten halen, terwijl er zovelen niet kunnen, of willen werken, omdat bepaalde toeslagen dan in gevaar komen..

0
36 Strongoli

Als ik een basis inkomen heb, waarom zou ik dan nog gaan werken? (maar zo werkt dat ook met sociale uitkeringen > we laten niemand verhongeren).

0
37 DikkeTor

Met een basisinkomen maak je de massa afhankelijk van de overheid terwijl we juist los moeten komen van die psychopaten.

0
38 Malinois

met een Basisinkomen kun je verwachten op een hyper-inflatie omdat geld niks meer waard is, wegens niemand is meer genoodzaakt om te werken.

0
39 DikkeTor

Meest stomme idee ooit geproduceert!

0
40 Zie Hier

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Wedergeboren
Demonstratie bij AvroTros-gebouw tegen deelname Israël aan songfestival

@52 "propaganda van beide kanten wat de cijfers betreft"" Het IDF zelf vindt 2 burgerdoden tegen één militant een "geweldig positi...

zojuist geplaatst door Wedergeboren

Graaier1000
Rusland heeft onlangs weer een vreselijke mijlpaal bereikt in de oorlog

"Bijna 500.000 troepen zijn omgekomen.Moskou heeft volgens de generale staf van Oekraïne een zorgwekkende nieuwe mijlpaal bereikt op het gebi...

zojuist geplaatst door Graaier1000

Feldwebell
'Ukraine is not anymore sovereign state', says Hungary's Orban

@60 Laatst nog een interessante documentaire uit 2012 gezien over de Russische Akula Onderzeeër Severstal. De kapitein ter zee kwam thuis in ...

1 minuut geleden geplaatst door Feldwebell

Bop
GeenStijl: Nederland kampioen asielverzoek goedkeuren

@3 Een VVD'er is prima. Alles beter dan een PVV 'er....

1 minuut geleden geplaatst door Bop

Bop
Grote verschillen in vaccinatiegraad per wijk: 'In mijn ervaring zijn er drie soorten weigeraars'

@1 Door idioten als jij gaan er weer kinderen dood die, als hun ouders zich niet zo zouden laten beïnvloeden door volk als jij, gewoon nog had...

6 minuten geleden geplaatst door Bop

Bop
Kampioen vaccineren én weinig besmettingen: in Portugal gaat het beter

@14 Tuurlijk, dat is in jouw ogen uiteraard vreemd. Je zou je kapot horen te schamen om mensen, die er met elkaar voor gezorgd hebben dat we de...

10 minuten geleden geplaatst door Bop

Wedergeboren
'Ukraine is not anymore sovereign state', says Hungary's Orban

@66 Het één sluit het ander natuurlijk niet uit. ...

11 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Strongoli
GeenStijl: Nederland kampioen asielverzoek goedkeuren

Excuus, vteewijk = terwijl ...

11 minuten geleden geplaatst door Strongoli

Wedergeboren
'Ukraine is not anymore sovereign state', says Hungary's Orban

    "de door VS gesteunde gewelddadige coup op hun democratisch gekozen president" 1) Janoekovytsj weigert ondanks democratisch...

12 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

duurendaal
'Ukraine is not anymore sovereign state', says Hungary's Orban

Orban bepleit "Realpolitik", politiek op basis van feiten, niet van waarden. Hoewel er vervolgens waarden onder blijken te steken. In zijn geval...

12 minuten geleden geplaatst door duurendaal

NK. App
Serial X VideoKendra Sunderland New PornMalluxvedioLaura Linney PornFucking A ProstituteVintage Ir PornHaydenbrierPornd HdYoung Don Juan MovieSex Hot Indian VideoXnxx Sis Love MeBilatin MenIndain NudesPorn AsiaticheMoms XnxFilmes Pornográficos Com TravestisPeteite PornHairy Men SexXnxx Tv BestBig Booty DildoLesbian Piss PornBiggest Tits HardcoreXev Bellringer Full VideosSexy Girl Pron VideoAshlynn BrookBrutaly AnalJav StreamsPornhubstockingsJazvip PornLasbeen XxxMommy Porn FreeSunakshi XxxWomen Peeing Nude明星 裸照Porn Ebony LesbiansPcollege PornMarathi Chudai VideoBreast Inflation PornGroos PornTmkoc SexRargbNesha DevilBengali Sexy Blue FilmUllu SexyM.a.p. PornWebsites Like PornhubFilmes Pornô PortuguêsXnxx Com KeralaTen Xxx HdEva Green Nude SceneBideospornoNaked DadsErotic Sex MassageJapenese Nude WomenAtrizespornosPornjogosFilmes Pornô AdultoGay Porn MusculeNaked Ladies PicsHindi KamsutraSecret Home SexWww Telugu Blue FilmBelessa PlusEbony Prostitute PornPorn Accounts On TwitterVevastreetKoel Mallick BfAsmr DildoVoyeurs-house.tvAlexandra DaddarioboobsLsbian AnalIvanka Trump SexyClea Gaultier PornSexy Film Sexy Film Sexy Film Sexy Film Sexy FilmFucking ChineseIndian Women Xxx VideosXxx Hot Sexy Video IndianCam 4 Homens BrasilBp Xxx Sex VideoElsa Jean DpDaddy Kink PornFreeblackpronHomemade Free Black PornCbt PornhubGay For FansBuetiful Nude WomenMilitary XxxWww New Xnxx Videos ComRachelcook NudeSloppy BbcHome Made SexImagefap Xom12 PornhubBlow CumshotsMorningpornSophie MoonePhilliphino PornJjuicyjasssTori Black NudeHow To Use Japani OilDoctor Porn MoviesLilo And Stitch Nani PornPorn VideoosAmadores SexoNude CheerlesdersReal Wife Stories ComClara00ellis NudesNaked Men In MilitaryReshma PornBelessa CoDirtyshypBrasileira PornMaria OzwaNicole SherdianInterracial CreampiesPornsexeOnly Fans Leaked VideoTikporno.Filmes Completos EroticoFamosas Peladas No Only FansSean Young NudePorn OxxxAnella DangerXxxn SexyNetoraseIndian Adult StarAshley PornstarFemalw Friendly PornVoyeu TvJohn Holmes PornPue Taboo PornCheese DickSex Xxx EnglishIpzz 046Www Brazeer ComPorn Video Full Hd IndianTamil Sex Com HdToor SexMia Halifa AnalFliz Movies OnlinePornktube Hd VideoMilly D AbbraccioWww Indian SexcomIndian Bhabhi Sex BoobsGirls RimmingFemale Possession PornUsa Sex Guide CincinnatiGirlsnackedSeducing Wifes FriendHentaistream