Live - Oekraïne. ISW: ‘Oekraïense pantservoertuigen voorbij laatste laag eerste Russische verdedigingslinie’ · Tweede graanschip verlaat Oekraïense haven (demorgen.be)


Lees de belangrijkste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne hieronder in de liveblog. Download de app van De Morgen en krijg meteen een bericht... ...

door Immanuel in Buitenland  ·  39 Reacties

  • 9
  • 340x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

"Oekraïense pantservoertuigen opgemerkt voorbij laatste laag van eerste Russische verdedigingslinie'
Oekraïense pantservoertuigen zijn opgemerkt voorbij de laatste laag van de eerste Russische verdedigingslinie in het westen van de oblast Zaporizja, dat schrijft denktank Institute for the Study of War (ISW).

Volgens de denktank zijn pantservoertuigen voorbij de anti-tankgreppel en de drakentanden geraakt. De hindernissen maken deel uit van de derde en laatste laag van de eerste Russische verdedigingslinie. Het is de eerste keer dat Oekraïense pantservoertuigen voorbij de Russische drielaagsverdediging geraken, schrijft ISW. Achter deze verdedigingslinie bevinden zich nog wel nieuwe linies."

8
1 Immanuel

"Tweede graanschip verlaat Oekraïense haven sinds afbreken graandeal
Het vrachtschip Aroyat heeft vanochtend de Oekraïense haven Tsjornomorsk verlaten, zo meldt de Oekraïense minister van Infrastructuur Oleksandr Koebrakov. Het is het tweede volgeladen graanschip dat die haven verlaat sinds het einde van de graandeal in juli, en het eerste grote schip. De Aroyat is met een lading van 17.600 ton tarwe onderweg naar Egypte. Het eerste schip, de Resilient Africa, vertrok op dinsdag met een lading van 3.000 ton tarwe richting Azië."

8
2 Immanuel

"'Russische reservisten sneuvelen gemiddeld vier maanden na mobilisatie aan front'
Russen die opgeroepen worden om in Oekraïne te gaan vechten, sneuvelen gemiddeld vier maanden na hun mobilisatie. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Russische onderzoeksmedium iStories en het Conflict Intelligence Team (CIT), een onafhankelijke onderzoeksorganisatie die informatie via openbare bronnen verzamelt. Van de gesneuvelden legde een op de vijf al na minder dan twee maanden het loodje.

De cijfers zijn gebaseerd op gegevens van zo’n 3.000 gesneuvelde Russen die vorig jaar werden opgeroepen om in Oekraïne te gaan vechten. In september 2022 kondigde president Vladimir Poetin immers zijn “gedeeltelijke mobilisatie” van 300.000 Russische burgers aan.

Het rapport toont aan dat de reservisten gemiddeld 4,5 maanden na hun mobilisatie sneuvelden aan het front. Slechts vier van de 3.000 soldaten hielden het langer dan 11 maanden vol in Oekraïne. “Daarnaast stierf een op de vijf gemobiliseerde Russen minder dan twee maanden na rekrutering”, klinkt het."

7
3 Immanuel

7
4 Immanuel

Rusland zet nu alle middelen in die ze hebben om hun linies te behouden. Als ze terrein verliezen, gaan ze herhaaldelijk in de tegenaanval om te proberen het terug te krijgen. Het resultaat is bekend: De tegenaanval mislukt, de Russen sneuvelen en hun commandant kan naar achteren zijn lintje gaan halen. Maar grond doet er niet toe, logistieke lijnen zijn belangrijk, de rest komt vanzelf

Oekraïne rijdt nog steeds rond in schijnbaar eindeloze hummvees en mraps. Ondertussen gebruikt Rusland nu allerhande auto’s, busjes etc met geknutselde pantserplaten zo dun als mijn telefoon als frontlijntransport.

Hun Sovjetvoorraden worden niet geleverd in de snelheid waarmee ze worden vernietigd. De engineering- en productiecapaciteit onder de gebruikelijke normen houdt dat niet bij. Rusland beschikt ook niet over onbeperkte hulpbronnen; Oekraïne wint de artillerieoorlog en Rusland heeft geen luchtoverwicht. Ze kunnen dit tempo niet volhouden. Gebaseerd op de verbruikte munitie per dag/maand sinds afgelopen zomer, en de berichten van eenheden die klagen op Russische zenders , kunnen de Russen geen volledige artilleriedekking meer over het gehele zuid-front garanderen. Dit laatste gaat hun uiteindelijk de kop kosten in Zaporizha.

5
5 Feldwebell

Nu hopen dat ze goed door kunnen stoten.

2
6 Tussenderegels

@6
Dit is een zeer serieuze ontwikkeling, en er bestaat geen twijfel over dat de Russen dit zullen proberen te bagatelliseren. De komende dagen zullen uitwijzen of de penetratie een grotere doorbraak mogelijk maakt.

2
7 Feldwebell

Sebastopol loopt leeg en de vliegbasis Saki is nu ook verlaten na de raketaanval van eergisteren.

0
8 Feldwebell

@6
Mooi, mooi, mooi.
Ik hoop dat ze ook heel snel de landverbinding tussen Rusland en de Krim volledig af weten te sluiten.

3
9 Immanuel

"'Raket ingeslagen op hoofdkwartier Russische Zwarte Zeevloot in haven van Sebastopol'
Minstens één Oekraïense raket is vrijdag ingeslagen op de haven van Sebastopol, op de Krim. Het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot is daar gelegen. Dat schrijft de plaatselijke gouverneur Mikhail Razvozhayev op de berichtenapp Telegram, zo meldt persagentschap Reuters.

De autoriteiten op de door Rusland bezette Krim zijn nog bezig met het opmaken van de balans. Brokstukken van de aanval zijn neergekomen nabij een theater, zegt Razvozhayev. Volgens hem zit Oekraïne achter de aanval.

De bevolking wordt gevraagd om het stadscentrum van Sebastopol, waar het gebouw staat, te mijden. Razvozhayev waarschuwt voor een herhaalde aanval op het hoofdkwartier van de vloot."

1
10 Immanuel

0
11 Immanuel

"VS en Oekraïne gaan samen wapens produceren
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens zijn bezoek aan Washington afspraken gemaakt over de gezamenlijke productie van wapens. Dat meldt hij in zijn dagelijkse videoboodschap.

"Co-productie in de defensie-industrie is een historisch iets", zegt Zelensky. "Een nieuwe industriële basis, nieuwe banen voor beide landen." Hij spreekt van "een nieuw niveau van eenheid". Specifiek gaat het volgens Zelensky om de productie van luchtverdedigingssystemen. Wanneer de productie moet beginnen is onduidelijk, maar Zelensky heeft het over een akkoord voor de lange termijn.

Eerder deze maand sloot de Oekraïense regering ook een akkoord met de Britse wapenfabrikant BAE Systems. Die gaat onder meer artilleriegeschut produceren in Oekraïne.

Maarten Albers"

0
12 Immanuel

Als je door de laatste verdedigingslinie bent krijg je een free ride .God bless.
De oorlog is bijna klaar.

1
13 visvogel

https://www.ad.nl/buitenland/oekraiense-vooruitgang-aan-zuidelijk-front-en-op-de-krim-doet-russen-pijn~ae3f0c10/

"Oekraïense vooruitgang aan zuidelijk front en op de Krim doet Russen pijn
Oekraïense strijdkrachten hebben belangrijke strategische vooruitgang geboekt in het zuiden van het land, in de buurt van Bachmoet, en in het westen van Zaporizja. Ook krijgt Oekraïne controle over het noordelijke deel van de Zwarte Zee, met name door het uitschakelen van de Russische luchtafweersystemen op de Krim."

..."breidt de Oekraïense artillerie haar bereik steeds verder uit. ,,Oekraïne beschikt hiervoor nu over geavanceerde wapens, artillerie-opsporingsradars, en drones, terwijl de Russische artillerie het zwaar te verduren heeft. Dagelijks worden tussen de twintig en veertig Russische artilleriestukken uitgeschakeld,..."

0
14 Immanuel

Het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot in Sebastopol bestaat dus niet meer. Dit zou het best verdedigde object op de hele Krim zijn. De Russische luchtverdediging op de Krim heeft zo enorm gefaald dat ik hoop dat iedereen die de S-400 heeft gekocht zijn bonnetje heeft bewaard voor teruggave. India, China en Turkije moeten dit met lede ogen aankijken nadat ze vele miljarden investeerden in dit systeem.

Ja, het doel van die batterij was dan ook om de raketten neer te schieten die erop afkwamen. Dat gebeurde niet.

2
15 Feldwebell

@
15 Dat zal een flinke deuk slaan in het moreel van de Russen op de Krim, vermoed ik ...

0
16 Immanuel

@16
De Russen zijn hun controle over de noord-westelijke Zwarte Zee kwijt. Van daaruit kunnen de mig24's van UA vanaf nu hun Storm-Shadows en SCALP-EC lanceren. En de Russen kunnen er he-le-maal niets tegen doen.

2
17 Feldwebell

"Oekraïne krijgt toch gewenste langeafstandsraketten van VS
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens zijn bezoek aan Washington van president Joe Biden toch de toezegging gekregen voor "een klein aantal" zogenoemde ATACMS-langeafstandsraketten. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwszender NBC op basis van meerdere overheidsbronnen."
https://www.demorgen.be/oorlog-in-oekraine/live-oekraine-zelensky-krijgt-toch-gewenste-langeafstandsraketten-van-vs-oekraiens-leger-claimt-geslaagde-raketaanval-op-de-krim~b38bed0a/

3
18 Immanuel

"Rusland meldt nu ook "ongekende" cyberaanval op de Krim
"Ongekende cyberaanval op internetproviders op de Krim. We zijn bezig met het herstellen van internetstoringen op het schiereiland", zegt Oleg Krioetsjko, een adviseur van de leider die door Rusland op het schiereiland is geïnstalleerd, op Telegram."

1
19 Immanuel

De aanvallen op Oekraïense elektriciteitscentrales en het Russische vloothoofdkwartier in Sebastopol zijn onderdeel van een trend. In de afgelopen vier dagen zijn zowel Rusland als Oekraïne opgeschrikt door "buitengewoon hevige aanvallen diep achter hun linies", aldus het Britse ministerie van Defensie in een dagelijkse inlichtingenupdate.

De Oekraïners hebben aanvallen uitgevoerd op logistieke knooppunten, luchtmachtbases en commandoposten op de Krim, in de regio Krasnodar en in de buurt van Moskou. De Britten zien de aanval op luchtmachtbasis Tsjkalovsky, in de buurt van Moskou, van woensdag als de meest zorgelijke voor de Russen. "Dit is een gevoelige locatie, omdat het de thuisbasis is van gespecialiseerde militaire vliegtuigen en VIP-vervoer voor Russische leiders."

1
20 Immanuel

@18
Ik lees het ook zojuist. Geweldige zet van Biden want nu kan de lafaard Scholz zich niet langer meer verstoppen. De druk op hem wordt te groot. Nu komen ook de Taurus-kruisraketten----->500km.

2
21 Feldwebell

1
22 Immanuel

@21
"t is denk ik aftellen tot de Krimbrug totaal buiten werking gesteld wordt met die ATACMS.
En daarna kan het zomaar heel snel gaan op het Krim schiereiland.

3
23 Immanuel

@23
9 oktober is de baas jarig. Ik zeg niets..

3
24 Feldwebell

@24
Dat vraagt gewoon om een knalfuif, niet 💣 💥

3
25 Immanuel

0
26 Immanuel

0
27 Immanuel
28 JackKropotkin

@28
Ik had wel al gehoord (ook onbevestigd, overigens) dat hij zwaar gewond zou zijn geraakt.
Maar nog niet dat hij al overleden is.

Hoe dan ook, de aanval op dat hoofdkwartier was uitermate succesvol.
🥂 🍹Ik hef het glas op ieder voortijdig afscheid van iedere genocidale oorlogsmisdadiger, proost!

0
29 Immanuel

@29 Het blijft altijd wat onduidelijk en voorzichtigheid blijft troef. De Telegraaf komt ook met het bericht over Sokolov, maar ja. In ieder geval hef ik mee question.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1882052184/live-media-admiraal-viktor-sokolov-gedood-bij-aanval-op-hoofdkwartier

0
30 JackKropotkin

"Oekraïens leger bevestigt: 'hoge' commandanten gedood of gewond
Bij de aanval op het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot in Sebastopol, op het geannexeerde schiereiland Krim, zijn vrijdag "hoge" commandanten van de Russische marine gedood of gewond geraakt. Dat zegt het Oekraïense leger zaterdag.

"De details van de aanval zullen zo snel mogelijk bekendgemaakt worden", aldus het leger in Kiev, dat wel al gewag maakt van "tientallen" doden en gewonden onder de "bezetters", onder wie "hoge" commandanten van de Zwarte Zeevloot. Volgens het leger vond de aanval plaats "tijdens een vergadering van leiders van de Russische marine"."
https://www.demorgen.be/oorlog-in-oekraine/live-hoge-commandanten-russische-marine-gedood-bij-aanval-op-sebastopol-zegt-oekraine-nieuwe-beelden-tonen-raketinslag-op-hoofdkwartier-zwarte-zeevloot~b38bed0a/

0
31 Immanuel

"Volgens het leger vond de aanval plaats "tijdens een vergadering van leiders van de Russische marine".""

Als het klopt dat die aanval samenviel met die vergadering is het zeer wel denkbaar dat er diverse hoge marineofficieren slachtoffer geworden zijn van deze aanval, en was de timing van de Oekraïners echt wel bijzonder goed.

0
32 Immanuel

Oekraine krijgt voorlopig enkel de clusterversie van de ATACMS. Die gaat buitengewoon goed werken tegen vliegvelden (waar vliegtuigen onoverdekt uit elkaar staan) en grote brandstofdepots, aangezien letterlijk tientallen olietanks kunnen worden vernietigd met 1 raket. Deze ATACMS versie heeft 950 stuks submunitie aan boord.

Als Rusland blijft vasthouden aan haar vliegbases op de Krim, en Oekraïne die ATACMS met clustermunitie eenmaal gebruikt, kan Oekraïne in één klap tientallen vliegtuigen vernietigen. Die ATACMS met clustermunitie zullen de Kertsj-brug niet kunnen uitschakelen/vernietigen, maar concentraties van vliegtuigen of lichte voertuigen in de open lucht kunnen compleet onbruikbaar geknald worden. Dus als Rusland ergens op de Krim vijftig militaire bevoorradingsvrachtwagens geparkeerd heeft, kunnen die allemaal beschadigd raken bij één enkele ATACMS-aanval met clustermunitie. Wanneer Oekraïne dus drie HIMARS opsteld die elk 6 ATACMS-clustermunitie lanceren met coördinaten die 50mtr uit elkaar liggen, zouden ze elke Russische vliegbasis in bezet gebied en op de Krim kunnen vernietigen. Maar de ellende voor de Russen gaat pas echt compleet worden nu Slapjanus Scholz eindelijk eens met die Taurus ‘over de brug’ moet komen.

0
33 Feldwebell

@33
"Oekraine krijgt voorlopig enkel de clusterversie van de ATACMS"

Hm... jammer.
Hoewel ze natuurlijk hun nut wel zullen hebben, had ik toch graag gezien dat die brug eindelijk eens volledig onklaar gemaakt zou worden.
Maar goed..., de UA heeft ondertussen wel bewezen dat hun aanvallen op vliegbases en hoofdkwartieren achter de linies bijzonder succesvol zijn in het bemoeilijken van de ondersteunende diensten aan de Russische fronttroepen, dus we nemen het maar zoals het komt.
En verder inderdaad maar afwachten tot de Duitsers eindelijk met die Taurus raketten over de brug komen, zodat die brug uiteindelijk toch vernietigd kan worden.

0
34 Immanuel

@34
De huidige HIMARS raketten die de AFU gebruikt hebben slechts een bereik van 80km terwijl je het systeem zelf het liefst minimaal 10km bij het front vandaan houdt. Dat probleem is niet meer bij deze ATACMS met een reikwijdte van 150km. ELK serieus doelwit op bezet gebied ligt nu binnen de mogelijkheden.

0
35 Feldwebell

@35
"ELK serieus doelwit op bezet gebied ligt nu binnen de mogelijkheden."

Goed om te horen.
Ik ben van nature nogal ongeduldig, dus het duurt me gewoon allemaal veel te lang voordat we met elkaar eindelijk eens met VOLdoende èn AFdoende wapens over de brug komen om dat smerig genocidale Russische "leger" van kinderen en bejaarden verkrachtende oorlogsmisdadigers de grens te jagen.

0
36 Immanuel

@36
Dat was al grotendeels mogelijk met de Storm-Shadow en Scalp-EC. Het ligt hem dan ook in de aantallen. Oekraïne moest tot nog toe zuinig zijn met haar middelen. De VS heeft daarom al een tweede badge ATACMS toegezegd voor 1 november. Het aantal rookpluimen zal vanaf nu, met name op de Krim, alleen nog maar toenemen.

0
37 Feldwebell

"CNN: nieuwe Oekraïense doorbraak aan zuidelijke frontlijn
De Oekraïense troepen hebben bij de frontlijn in het zuiden van het land opnieuw een doorbraak geforceerd, zegt de Oekraïense generaal die het offensief leidt tegen de Amerikaanse zender CNN. De Oekraïners zouden bij het dorp Verbove zijn doorgebroken "en nog verder oprukken"."
https://www.demorgen.be/oorlog-in-oekraine/live-cnn-nieuwe-oekraiense-doorbraak-aan-zuidelijke-frontlijn-hoge-commandanten-russische-marine-gedood-bij-aanval-op-sebastopol-zegt-oekraine~b38bed0a/

0
38 Immanuel

@37
"De VS heeft daarom al een tweede badge ATACMS toegezegd voor 1 november. Het aantal rookpluimen zal vanaf nu, met name op de Krim, alleen nog maar toenemen."

Mooi, mooi, mooi!

0
39 Immanuel

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
welofniet
Daags na neonazistische toespraak Wilders roept Dassen (Volt) VVD en NSC op: 'Doe. Het. Niet.' - Joop - BNNVARA

Die Dassen moet je met een grote korrel zout nemen die man heeft 2 zetels maar heeft praatjes voor 10.Het is een vreselijke irritante man, met...

zojuist geplaatst door welofniet

spookrijder
Radicale islamisten bijeen in Hamburg: ’Kalifaat is de oplossing’

@10 Hmmm, ik moet wat rekening houden met de huisregels... 😉...

4 minuten geleden geplaatst door spookrijder

Snorrie
Israëlische ministers: regering valt bij afzien van aanval Rafah

@30 Nog een jaar of 10 en dan komt er bij jou ook lichaamsbeharing.Even geduld dus nog....

5 minuten geleden geplaatst door Snorrie

Schildpad
Israëlische vlaggen verboden tijdens Eurovisie Songfestival op straat - NieuwRechts.nl

Wat een armoede. Als fans niet eens met hun vlag mogen zwaaien kun je ze net zo goed helemaal uitsluiten ......

5 minuten geleden geplaatst door Schildpad

Strongoli
Radicale islamisten bijeen in Hamburg: ’Kalifaat is de oplossing’

@6*Minder import, *geen haatpaleizen meer, die op onduidelijke wijze gefinancierd worden, * uitzetten van haatimans *geen vergunningen mee...

8 minuten geleden geplaatst door Strongoli

spookrijder
Radicale islamisten bijeen in Hamburg: ’Kalifaat is de oplossing’

@8 Ja, helaas wel....

10 minuten geleden geplaatst door spookrijder

eh
Putin parades British armoured cars and US tanks captured in Ukraine

@1Daar staat van alles op , maar natuurlijk niet de Independent....

11 minuten geleden geplaatst door eh

wildersfan
Radicale islamisten bijeen in Hamburg: ’Kalifaat is de oplossing’

@6 Het wordt nog veel erger....

12 minuten geleden geplaatst door wildersfan

wildersfan
Radicale islamisten bijeen in Hamburg: ’Kalifaat is de oplossing’

@5 Het zijn er nog niet genoeg. Eerst moet de zaak verder escaleren. Dan kom het van hoe heeft het zover kunnen komen. Dan onderzoek. En dan wor...

12 minuten geleden geplaatst door wildersfan

spookrijder
Daags na neonazistische toespraak Wilders roept Dassen (Volt) VVD en NSC op: 'Doe. Het. Niet.' - Joop - BNNVARA

Jopie is zo langzamerhand verworden tot een kwalijk opruiend blogje....

15 minuten geleden geplaatst door spookrijder

NK. App
Passionate Boob SuckingMommy Forced PornRomantic Pornography MoviesAbella Danger BangbrosPornode EstudiantesXhamster RussianAshoka Nude SceneMysex TeacherRoblox Noob PornFull Vintage PornOvertime Megan PornTamil Sex Video Hd AuntyPorn Hd3xNeach PornLady SonyaSex Video GandKatrina Sexy Video HdAsian Facial PornInfluencersonewildXhambsterBaixar Pornografia GratisSxsyFitgirl PornCelebrity JihaadBigtit BlowjobsMalika Sherawat SexHannah Owo Sex TapeCarla_blondeLeague Oflegends PornReal Real Estate PornPornjav.onlineEkasiwpCartoon PornyEvangelinelilly NudeTamil Sex Stories In TamilOdia Sax VideoYoga Master SexJav Indo SubAsa Akira's AssBokepasiaXxnmxSensational SexKarnataka Village Sex VideosSherlyn Chopra PornVoyeur WrbScort DirectoryGharelu Sex VideoXxx Video UsZoey Sinn EthnicityZoofilia Con PerrosXxx GujratVideos Pornografivos GratisDaftsex.cocmSexo SmaleHeather Vahnالمساج سكسAlyx Star Movies And Tv ShowsNude Beach BabesHot Wife OrgyAngela White Sophie DeeInfluencergowildReddit NovinhaSri Reddy XnxxFriday-adsGame PornoMom And Daughter NudeHairypussy AnalCamdollWifeswappingBondage IndoMamie PornosKoreanpornhubGay Men In The NudeIndian Xmaster ComSunny Leone Hot Bf VideoValentina Nappi Xxx HdNude Arabia色情 电影Gaby Gardez OnlyfansMegan Overtime LeaksSex English Movie ComDad Forces Daughter PornLas Pilladas De TorbeAllporn FreeBig Tits Wet T ShirtFake Taxi ThreesomeVaultgirls PornXtqpesEbony Creampie PornJana JennerGay's XxxLove Bites On BreastWww Xvidoe ComMadrastra FollaThe Beach NakedMelhores Do OnlyfansEmma Watson Nude PicsMiami PornTwin Brothers Gay PornLeah Gibson NudeNaked Ava AddamsWwwxxxocmAudrey PornDesi 4k Porn VideosKamasutra Indian Sex VideosLily Lou Primal FetishPorno De VelhaBonnielocketxoHomemade TitfuckSounding SexNight Sex XxxHenti Brother And SisterBokep Indo MahasiswiBackroomcastingcoucShiftymine LeakedRuben Andre GarciaSexatworkXxx Sex Hd DownloadShilpa HotMird-150-uncensored-leakLong Distance CummingCelebrity.nip SlipPornox GratuiIndian Hot Romantic Sex VideosXvldeoNsafuck.comPhoenix Mary PornSsbbw FemdomChicas PornográficasHomemade DildoIndian Pussy SuckingIndian Sex Sunny26regionsfnDildoIndian Beeg HindiTelugu Romance Bf VideosStep Sister Caught MasturbatingGirls EscortSara Jay OnlyfansMature Women In LingerieIndian Xxx Full Hd VideoکصFnafporn GamesSusanna Hoffs NudePics Of Camel ToesPorn Hub.com FreeTuny PornLaurenholly NudeNepali Open SexSonakshi Sinha Ki Sexy Film