Politie zet duizenden agenten in bij blokkade A12: ‘Dat ze niet hun reguliere werk kunnen doen, doet pijn’ (ad.nl)


De Haagse politie zet komende week duizenden agenten in tijdens de klimaatblokkades van Extinction Rebellion. Tot frustratie van de Haagse politie zelf. Er zijn al te weinig agenten en die wil ze liever inzetten voor ander politiewerk. ,,Wij moeten nu bij wijze van spreken half politie-Ned ...

door Reconquista in Binnenland  ·  9 Reacties

  • 13
  • 238x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Politie zet duizenden agenten in bij blokkade A12: ‘Dat ze niet hun reguliere werk kunnen doen, doet pijn’

De Haagse politie zet komende week duizenden agenten in tijdens de klimaatblokkades van Extinction Rebellion. Tot frustratie van de Haagse politie zelf. Er zijn al te weinig agenten en die wil ze liever inzetten voor ander politiewerk. ,,Wij moeten nu bij wijze van spreken half politie-Nederland leegplukken.”

Extinction Rebellion (XR) wil vanaf zaterdagmiddag elke dag de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag bezetten. Daar komt pas een einde aan als de overheid stopt met de jaarlijkse miljardensubsidies voor fossiele brandstoffen, waarschuwt de klimaatbeweging. Bij de vorige blokkade in mei, de zevende, arresteerde de politie zo’n 1600 personen die het wegdek bezetten. Het Openbaar Ministerie besloot de meeste actievoerders toen niet verder te vervolgen omdat het ging om een ‘gering strafbaar feit’ en omdat ze zich vreedzaam gedroegen.

Haagse burgemeester en VNG vinden dat recht van demonstratie niet onbegrensd is
,,Als de arrestanten niet worden vervolgd gaan wij geen tijd en moeite in de opsporing steken en voor elke persoon een proces-verbaal maken. Dat is zonde van onze capaciteit”, zegt Martine Dijkstra, algemeen politiecommandant en komende week medeverantwoordelijk tijdens de XR-blokkades.

Heeft het dan nog wel zin om die duizenden demonstranten van het wegdek te halen?
,,Onze opdracht is om het strafbare feit, in dit geval de blokkade van een snelweg, te beëindigen. Als wij niet optreden, krijg je anderen die daar wat van vinden. Ik moet er niet aan denken dat op een gegeven moment iemand met een bestelbus denkt: ik probeer er doorheen te rijden. Dat is al twee keer bijna gebeurd. Demonstraties willen we faciliteren. Maar niet als bewust massaal strafbare feiten worden gepleegd om een punt te maken. Dan helpen we liever mensen en vangen we boeven.”

Dat lukt nu niet?
,,Dat we die agenten niet hun reguliere werk kunnen laten doen, zoals werken aan een zedenzaak, aan problemen in de wijk of voor overlast doet pijn in mijn maatschappelijke hart. Wij moeten nu bij wijze van spreken half politie-Nederland leegplukken om de blokkades in goede banen te leiden en uiteindelijk te beëindigen. Het is ons werk en daar moeten we ook niet over klagen. Maar in verhouding gaat nu wel heel veel capaciteit naar de A12-blokkades. Komende week moet je aan duizenden diensten denken.”

Moet demonstreren dan maar verboden worden?
,,Iedereen is hier welkom om te demonstreren en het is ook een grondrecht. Maar wij moeten er ook voor zorgen dat de stad leefbaar blijft voor iedereen. Wij hebben er belang bij dat dit zo min mogelijk overlast voor de stad veroorzaakt, maar ook zo min mogelijk capaciteit van de politie kost. Demonstreren mag zaterdag op de Laan van Reagan en Gorbatsjov. Niet door het hele systeem plat te leggen op de A12.”

De politie weet wat ze kan verwachten. Extinction Rebellion kondigde de blokkade, de achtste inmiddels, maanden van tevoren aan. Ze geeft aan hoe laat ze start en met hoeveel mensen ze denkt te komen.
,,In die zin kun je het heel goed voorbereiden. En over het algemeen is ze redelijk goed voorspelbaar. Maar we moeten er ook mee rekening houden dat er andere groeperingen gaan komen. We zijn ook voorbereid als er tegendemonstraties zouden komen. De burgemeester wil dat de politie optreedt als actievoerders de A12 bezetten.”

De beweging zegt ook: de politie is helemaal niet nodig bij onze demonstraties. Zet de snelweg af en je hebt geen kind aan onze klimaatacties.
,,Dan kan je ook zeggen: overval alle banken maar en daar doen we niets meer aan. We staan voor de democratische rechtsorde. Kun je als je massaal genoeg bent het systeem frustreren en doen waar je zin in hebt? Het is niet de bedoeling dat de A12 een vaste demonstratielocatie wordt. Want als het bij de één gebeurt, dan weet je dat de rest ook de vinger gaat opsteken. Dat is op dit moment iets wat voor het bestuur best ingewikkeld is.”

,,Ik vind het wel jammer dat langzamerhand de aandacht niet meer gaat naar het punt van de demonstratie, maar veel meer over het recht van blokkeren van een snelweg. Er wordt echt alles uit de kast getrokken om te frustreren.”

Een evenement in Limburg of in Drenthe heeft nu last van ‘Den Haag’ en kan soms niet doorgaan

Treden politieagenten, zoals XR weleens zegt, te hard op tegen demonstranten?
,,Demonstranten worden getraind om hun aanhouding te frustreren. Sommigen zoeken de grens op en weten het energieniveau van de gemiddelde agent omlaag te halen door continu op de persoon te spelen. Wij proberen onze collega’s mee te geven dat het opmerkingen zijn tegen het systeem. Maar soms lukt het even niet meer. Dan zijn er best wel politiemensen die het echt even helemaal zat zijn. Dáár zit ook onze grote zorg. Wij staan in het glazen huisje, wij moeten ons aan de regels houden, wij moeten het altijd goed doen.”

Wat vinden andere politie-eenheden die steeds moeten bijspringen?
,,Een evenement in Limburg of in Drenthe heeft nu last van ‘Den Haag’ en kan soms niet doorgaan. Wij kunnen andere politie-eenheden eigenlijk niet faciliteren, want wij hebben juist hún mensen nodig. Toch doen wij dat bewust wel. Om ervoor te zorgen dat ‘Den Haag’ niet altijd degene is die alleen maar ontvangt.”

Komende zaterdag worden in het Haagse centrum zo’n 10.000 actievoerders verwacht. Is het nog wel mogelijk zulke enorme demonstraties te faciliteren?
,,Het faciliteren van demonstraties hoort bij ons werk. Veel schaarse politie-uren gaan op in actievoeren door het blokkeren van de snelweg. Eigenlijk wil je geen keuzes maken in het politiewerk, maar dat moet soms gewoon. Dan krijg je soms dat de rechercheur niet aan een zaak kan werken of de wijkagente niet in haar wijk kan zijn.”

Is er nog wel draagvlak bij de politie voor dit soort demonstraties?
,,Natuurlijk is het klimaat belangrijk. Het is voor mij duidelijk dat deze groep mensen zich enorme zorgen maakt. En dat ze willen dat hun boodschap wordt gehoord en opgepakt. Den Haag is de plék om je stem te laten horen, maar wel binnen de regels van onze democratie. Maar dit gaat niet meer om de discussie over het klimaat. Dit gaat over het demonstreren op dat stukje snelweg en die discussie moet door de politiek gevoerd worden.”

4
1 Reconquista

Nou, als je nog wat van plan was tegen die tijd....

Duizenden agenten is dat niet ietwat overdreven, zoveel zijn er zelfs niet bij risico wedstrijden met een stadion vol hooligans.

Een.paar van die vegan hippies veeg je met zn tienen ook wel aan de kant

4
2 Seconda

Kun ja nagaan wat dat groene zooitje overhoop haalt. . .

1
3 LoydMorris

Ik zie überhaupt het nut er niet van in waarvoor de politie hier nog tegen zou optreden. Al die opgepakte betogers staan binnen een paar uur alweer buiten het politiebureau. En het OM ziet naderhand geen redenen om tot vervolging over te gaan. Het is dan ook niet voor niks dat Extinction Rebellion hier demonstreren. Maar nu zou ik wel eens willen lezen dat Extinction Rebellion hetzelfde gaat flikken landen als Rusland of zoals China met al zijn kolencentrales. Maar daar zullen ze bij Extinction Rebellion wel te schijterig voor zijn want daar is het dan eenmalig. Terwijl juist in die landen de noodzaak nog veel groter is dan hier.

3
4 rebo

hetzelfde gaat flikken landen = hetzelfde gaat flikken IN landen

1
5 rebo

De politie kan beter ingezet worden voor andere zaken dus mischien is het beter om demonstraties te verbieden en gaan die linksen,rechtsen, moslims en wat dies meer folders uitdelen of zo.

0
6 21st Century Guy

XR is divers, inclusief en verbindend. Altijd bereid om te communiceren en hun standpunten uit te leggen of toe te lichten.


/sarcasm off

0
7 Graaier1000

In India en China is het 10 keer erger gesteld en veel meer nodig maar daar zie je XR niet. Daar hebben ze niet de ballen voor. In Nederland durven ze wel omdat ze weten dat ze hier met fluwelen handschoenen aangepakt zullen worden.

1
8 Graaier1000

@4
De cultuur is in veel oosterse landen anders, men is daar veel volgzamer.
Als er nou geen oorlog (of koude oorlog, zoals tussen de Angelsaksische landen en China) was, dan zou als een soort globalisatie (via de media) ook daar veel vaker gedemonstreerd worden.
Het was hier niet zo heel erg lang geleden ook not-done om tegen de overheid in te gaan, die immers door god was aangesteld.

1
9 eh

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
elsemiek
Leon Verdonschot: 'Wilders, je bent een vriend van Orbán óf van de Joden'

@149 Jack jij weet denk ik wel hoe dat zit bij Lenny Kuhr over joods zijn , ik weet dat ook niet precies https://www.nieuwskoerier.nl/news/9...

2 minuten geleden geplaatst door elsemiek

duurendaal
Poetin: "We vermoorden een groot aantal Britten en Fransen in Oekraïne" ! - Dissident.one

@96 wildersfan"De NAVO tanks worden, as we speak, terug getrokken. Het ultra moderne NAVO materieel heeft gefaald. "Dit gaat over het ve...

3 minuten geleden geplaatst door duurendaal

elsemiek
Briefje van Jan - aan Ahmed Aboutaleb - Buttkicken.nl

@32 Ze heeft zich al op vrij jonge leeftijd bekeerd tot het jodendom , maar is niet Joods voor zover ik t lees op internet Er zijn wel constru...

4 minuten geleden geplaatst door elsemiek

welofniet
Kortsluiting in hoofd maakte Youp van ‘t Hek ‘zeer verdrietig’: ‘Maar wappies lieten me weer lachen’

@12 Ik zeg toch ook hij lult links maar vult rechts.Heb ik dan gezegd dat hij op de PVDA of Groen Links stemt maar zo praat hij wel hij hang...

6 minuten geleden geplaatst door welofniet

Reconquista
GeenStijl: Hoera islam! Irak maakt homorelaties strafbaar

@1Ze lezen het wel maar ze nemen het niet in zich op. Het lijkt wel alsof ze een soort filter in hun hoofd hebben die al het negatieve over de...

7 minuten geleden geplaatst door Reconquista

Malinois
Poetin: "We vermoorden een groot aantal Britten en Fransen in Oekraïne" ! - Dissident.one

Rusland heeft bewijs dat de NAVO aanwezig is in Oekraïne.Dat legitimeert Rusland om uit een ander vaatje te gaan tanken.Kunnen wij wel gaan...

8 minuten geleden geplaatst door Malinois

Schildpad
Bernie Sanders: Niets antisemitisch aan protest tegen racistische, extremistische regering Israël - Joop - BNNVARA

@2Oproepen Joden te vermoorden en Joden aanvallen ook. Het gaat allemaal veel verder dan alleen mar met vlaggetjes waaien tegen het Israelisch...

18 minuten geleden geplaatst door Schildpad

JackKropotkin
Leon Verdonschot: 'Wilders, je bent een vriend van Orbán óf van de Joden'

Je bent een krokodil of een kanariepiet, je lust bananen of spaghetti, je leest Suske en Wiske of Tolstoi, je voetbalt of je watertrapt, je houd...

19 minuten geleden geplaatst door JackKropotkin

Wedergeboren
Leon Verdonschot: 'Wilders, je bent een vriend van Orbán óf van de Joden'

@143 " ik het op vind" Je weet toch wel dat wat jij vindt mij (om met Geert te spreken) worst zal zijn. En alweer geefj je er blij...

23 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

NK. App
Pussy TubeKamsutra Xxx VideoFat Black Women SexLemon Stealing WhoresDeeptjroat PornNaked Mom MatureTikok PornMature NudeBreast Oil Massage VideoHyd Xxx VideosSearch For Porn StarsAnime Hentai MangaViva LovalRahyndee James NudeMale To Male Body MassageSexy Vedios DownloadHotwife NudeRomans XxxMia Khalifa SxyNaked NunsTravelpornSnap Codes NudeKinky_mistress2021Sofi Ryan XxxBest Sex SitesKaren VelezTamanna Big BoobsFortnite Futanari PornDani Daniels Xxx Hd VideoDane DanelsVery Hot And Sexy GirlNew Sex Vedio ComMommyanalEbony Pyt PornBestmalevideosPriyanka Chopra NudaKinky Couple111Gay Nifty EroticFilmulete PirnoFinger In WomanBhopal SexCollegegirlsexXnxx SunyleonPassion Xxx VideosHotsexy PornWww.livejasmin.comSpeedbump Sex PositionNhrntaiOmegle TeensFreepornpictursShoplyfter Full PornAnimated Beastiality PornPorn TranxesualSexo SadomasôOliviasworld95Omegle 182 Couples SexFetish HypnoImages PornographiqueBillie Ellish NudeElena KoshkovGoldiehawn NudeFiliipino PornColegiala CogidaKylayese OnlyfansXx Bangla Video ComXxn LiveJustin Bieber Sex TapeEmerald LovesBusty NudeAndaman SexSunny Leone Ki BpXxx Porn PussyTamil Romance PornBf Video Dekhte ChaiOfleaked.net LegitWild SexingNubels PornZooey Dechannel NudeMasajistas XxxSamantha Xnxx VideosBus Sex StoriesXvideo 8Hiroin Sex VideoWww Xxx Indian Videos ComAmateur Wife PronFamstrikesFaking VidioGay Tentacle PornPinkyxxx PornBiggest Booty In The WorldPlayboy Magazine PornLisa Ann YoungerFtopxUsal Misal Web SeriesUllu MoveKannada Sex Com VideoKannada New Blue FilmFlingsyerTravest PornolarıFilmes Pornô ComBur Ka VideoBulu MuviDownload PornsitesLesbains Sucking BoobsManga DcanEscort NetLongjohnPussy Sucking VideosBf Hd DesiNude Small BoobsDolly Dyson PissR/lesbiansWebcam Sexo BrasilBokep PerawanCasual NudeOrgasms Xxx ComHe Made PornAlice MarchHow To Make A GirlcumCumshot CompilatipnExcaliburfilmsSex Videos Only LadiesIndian Classic Sex VideosKolkata Bf BanglaTeenage FlashingHanime ComicBoobies PornBebe Rexha PornographyScarlett Johansson NkedMature Curves PornTrending PornstarsBig Secret Scarlett HamptonNikki Next FeetPeta Jensen LactatingNina SkyeAngela White Xx VideoXxx Videos BengaliAssamese Porn ComFree Amine PornPorn InsestosDefloration Full VideosMom Nude At HomeManhaw PornPornography 4kNubiles.netFreeindia PornSakura PornEmma Stone NideShweta Sex Videos