IC-chef Girbes: fout om patiënten om etniciteit anders te behandelen (nrc.nl)


Girbes wees er dit weekend op dat veel IC-patiënten met Covid-19 een niet-westerse achtergrond hebben. Wilders ging er ‘mee aan de haal’, zegt hij. ...

door Wilmama in Gezondheid  ·  28 Reacties

  • 5
  • 606x gelezen
Reageer met een Emoji
1
1
11
1
1

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Ik vind zelfs dat deze a-socialen zwaar beboet moeten worden. Houd toch eens op met dat politiek correcte gedoe!

9
1 SergioLeone

Wilders is er altijd als de kippen bij als hij denkt stemmenwinst te kunnen behalen door mensen met een andere etniciteit anders te behandelen.Goedkope manier om politiek te bedrijven.

27
2 jantje van leiden

@1 zie je niet wat ze aan het doen zijn?

14
3 Rattocasi

@1 En u met uw extreemrechtse retoriek.

23
4 jantje van leiden

@2 Wilders is er inderdaad altijd als de kippen bij om allochtonen de schuld ergens van te geven. Maar als er gevraagd wordt om ergens een oplossing voor te geven hoor je die lamlul nooit. Dan houdt hij zijn kiezen stevig op elkaar.

22
5 Kimmar

Een IC chef brengt iets naar buiten over de etniciteit van IC zieken en Wilders haalt er meteen Henk en Ingrid bij.

25
6 jantje van leiden

* Verwijderd door de redactie *

7 MAGA03

@5
"Maar als er gevraagd wordt om ergens een oplossing voor te geven hoor je die lamlul nooit"

Da's niet waar...
hij heeft altijd wel een oplossing voor handen.
Weliswaar altijd een oplossing die rechtsreeks uit de studieboeken van nazi Duitsland jaren '30 komen, maar hij heeft ze wél.

15
8 Immanuel

@7 Welke deugen en welke harde cijfers? De arts in dit artikel is in elk geval dezelfde als degene die als eerste repte over de oververtegenwoordiging.

6
9 Smiling

Zit wel een logica achter, grotere gezinnen en de senioren wonen vaak in de zelfde woning.

7
10 Marauder

@3 @7 @10
Lijkt het jou/jullie niet verstandiger om eerst goed te kijken wat er verstaan wordt onder een niet-westerse migratieachtergrond?: https://www.cbs.nl/nl-nl/faq/specifiek/wat-is-het-verschil-tussen-een-westerse-en-niet-westerse-allochtoon-

(**) Niet-westers:
Persoon met als migratieachtergrond een van de landen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië (exclusief Indonesië en Japan) of Turkije.(**)

Brazilië is bijvoorbeeld het grootste katholieke land ter wereld.

12
11 Wilmama

@11 , lees die van mij nog eens bij 10.

5
12 Marauder

De islam is een criminele organisatie echter willen de knuffelaars en de deugers het maar niet zien tot ze van hun beschermde leventje inclusief theedrinken worden beroofd.............

7
13 Strokealpha

@12
Daar gaat het net om en over. Je generaliseert teveel in @10 en Armand Girbes vraagt nu net om dat niet (meer) te doen. Hij denkt vooral dat er iets gedaan moet worden aan de voorlichting, omdat mensen die het Nederlands niet machtig zijn nog steeds onvoldoende bereikt lijken te worden.

9
14 Wilmama

@11 Er zijn ook definities die Noord Amerika en Zuid Amerika beiden tot de westerse wereld rekenen, ze lijken ook best veel op elkaar veel mensen van Europese origine, de landstalen zijn Europees en de meerderheid van de bevolking is christelijk.
Er zijn wel inkomensverschillen bijvoorbeeld maar die heb je in Europa ook tussen West -en Oost Europa bijvoorbeeld maar ook binnen West -en Oost Europa zijn er verschillen tussen de landen.

8
15 21st Century Guy

@15
Waar het mij om en over gaat, is dat er onmiddellijk gestopt zou moeten worden met al dat vingertje wijzen en wat meer beseffen dat we er SAMEN voor moeten gaan.

Om met de woorden van Peter Paul Van Benthem, Voorzitter Federatie Medisch Specialisten, te spreken: https://www.demedischspecialist.nl/blog/tsunami-genaamd-covid-19

(**) Ik verwacht dat het kabinet deze week strengere maatregelen zal afkondigen om het tij te keren. De enige kans die we maken als samenleving is als we gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor dit probleem. Er is geen tijd om met vingers te gaan wijzen, we zullen snel moeten optreden. Alleen dan zullen we gezamenlijk kunnen voorkomen dat ziekenhuizen overspoeld worden en de niet-COVID-19-patiënten opnieuw het kind van de rekening worden. Dit betekent; je handen wassen, 1,5 meter afstand houden, zoveel mogelijk thuisblijven en een masker dragen. Het opgeven van dit stuk comfort en gemak maakt het verschil: voor je familie, je buren, het zorgpersoneel en jouw toegang tot kwalitatief hoogwaardige zorg in de toekomst, mocht je het nodig hebben.

Ik hoop oprecht, dat je mij of mijn collega’s nooit hoeft te bezoeken. Maar mocht je ons nodig hebben, weet dan dat wij klaar staan om jou met de best mogelijke zorg te helpen. Maar om dat te kunnen doen, hebben we jou nodig als onderdeel van ons team. Zoek dekking. Was je handen, houd 1,5 meter afstand, blijf zoveel mogelijk thuis en draag een masker. Help ons helpen. (**)

13
16 Wilmama

@9
[De arts in dit artikel is in elk geval dezelfde als degene die als eerste repte over de oververtegenwoordiging.]
Of zijn bevindingen juist zijn, wordt in dit artikel genuanceerd:
https://nos.nl/artikel/2352068-welke-rol-speelt-etniciteit-bij-corona-een-ic-patient-is-een-ic-patient.html

(**) Vandaag benadrukte Ernst Kuipers van het Erasmuc MC echter dat dit niet geldt voor zijn ziekenhuis. Ook de andere ziekenhuizen binnen en buiten de Randstad waarmee de NOS vandaag contact had, herkennen het beeld niet, vinden het nog te vroeg voor conclusies of vinden de vraag niet relevant. "Een IC-patiënt is een IC-patiënt", reageert het Diakonessenhuis in Utrecht. Het Amphia Ziekenhuis in Breda laat weten: "Vanwege de privacy kunnen we geen antwoord geven op deze vragen. Een migratie-achtergrond wordt ook niet geregistreerd."(**)

10
17 Wilmama

Bedoelt Girbes Aziaten?

6
18 Hollander1967

Terug sturen naar land van herkomst!

5
19 Zie Hier

@16 Er moet zeer zeker naar oplossingen worden gekeken. Echter, moet men ook de oorzaken benoemen. En dan kom je toch echt uit op de eigen schuld van mensen die de taal weigeren te leren, en de fout van de politiek om al die mensen bij elkaar te gooien waardoor ze vrijwel niet te maken krijgen met de Nederlandse taal.

4
20 Bluth

Inburgeren is voor Turken niet verplicht in de EU, welke idioot heeft dit zo geregeld?

2
21 wijs

@20
Dat vind ik te kort door de bocht. De lees- en schrijfvaardigheden van bijvoorbeeld @3 zijn ook ver beneden de maat en ook die weigert om te leren.

5
22 Wilmama

@22 Hoezo is dat te kort door de bocht? Dat is toch dé oorzaak waarom deze niet-westerse allochtonen er niks van begrijpen? Mijn lees en schrijfvaardigheden zijn ook beneden de normale maat vanwege dyslexie en woordblindheid, maar ik versta wel vijf talen waarvan ik er vier (relatief) vloeiend spreek.

Hoe kan dit? Omdat ik mij onder de mensen die die talen spreken begaf, zo heb ik het opgepikt en begrijp ik de talen dus. Dat is bij de betreffende niet-westerse allochtonen overduidelijk niet het geval. @3 heeft daar geen mallemoer mee te maken.

3
23 Bluth

@23
In dit artikel van vanavond wordt genuanceerd en terecht: https://www.parool.nl/nederland/coronapatienten-op-ic-s-vooral-van-niet-westerse-achtergrond-de-achterdocht-is-groot~b5ff4cdc/

(**) Bas van den Putte, hoogleraar gezondheidscommunicatie aan de UvA, is mild: “De overheid is vol goede bedoelingen. Ze doen hun best.” Alleen: “De goedheid van die bedoelingen is waarschijnlijk groter dan het bereik. Voordat je op internet de pagina hebt gevonden met uitleg in begrijpelijke taal moet je je eerst door een heleboel informatie in onbegrijpelijke taal heen worstelen.”

Crime voor laaggeletterden
Er kan dan ook meer worden gedaan, aldus Mohammed Azzouz, projectleider begrijpelijke informatie bij het medische expertisecentrum Pharos in Utrecht. Sterker nog: “Er moet meer worden gedaan. Voor grote groepen is de informatie van het kabinet veel te ingewikkeld, ook voor mensen met een Nederlandse achtergrond.”...(**)

(**) In Amsterdam probeert de GGD de mensen daarom op straat te bereiken. Met folders in alle talen, natuurlijk. En vol met plaatjes. Coronateams worden ingezet, met sleutelfiguren of, iets moderner gezegd, influencers met een netwerk in de buurt. Arbeidsintensief werk, dat maar moeizaam op gang komt.

De GGD-woordvoerder: “Toch is praten het enige dat echt helpt. Luisteren naar de roddels, begrip tonen voor de schaamte en angst. Mensen laten weten dat ze aan het einde van de teststraat hun nieren nog hebben. Vooral bij oudere mensen is de achterdocht groot, en dat geldt niet alleen voor allochtonen.”(**)

Vooral even het hele artikel proberen te lezen of voor laten lezen.

4
24 Wilmama

@23
De volgende nuancering:
Zomaar een ontroerende en hartverwarmende illustratie uit de praktijk van alledag:

"De mevrouw vd snackbar vertelt me een beetje beschaamd dat ze de persconferenties niet kijkt. 'Ik snap ze niet. Rutte zegt zoveel en ik weet niet goed wat hij bedoelt.' Als ik doorvraag over hoe zij zich informeert: 'Ik kijk het Jeugdjournaal. Daar snap ik het wel.' #stadsleven"

4
25 Wilmama

Tja die informatie is ook echt ingewikkeld.

Wat valt er niet te snappen aan: "Corona is eng, dus hou afstand van anderen en zorg dat je het virus niet verspreidt."

3
26 Scholar008

@23 heeft daar geen mallemoer mee te maken.

Waar heeft het geen mallemoer mee te maken?

2
27 Rattocasi

@21 Iedereen moet inburgeren Turken, Marokkanen , Syriërs, Polen, Duitsers, Britten, Amerikanen, Japanners, Ghanezen etc. niemand uitgezonderd.

0
28 21st Century Guy

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Querido not
KIJK. Joodse man op straat lastiggevallen door viertal dat hem in kofferbak wil steken

@43 Dat het Frans niet is gewijzigd komt omdat in het Frans je die tekens (zoals bij élève) áltijd gebruikt - het zijn tekens die de uitspr...

2 minuten geleden geplaatst door Querido not

Sarcoff
Genoeg is Genoeg | #300 | ? | #teamvlees (@GGenoeg429502) on X

Deze werkt wel.https://ejbron.wordpress.com/2024/04/30/als-je-alleen-maar-gras-vreet/...

2 minuten geleden geplaatst door Sarcoff

Bob Sleebaan
-Michael van der Galien- Erdogan krijgt van Rutte wat hij wil en steunt hem nu voor NAVO-topman

Ik ben benieuwd of Rutte ook 1000 EURO heeft belooft aan Erdogan.Net als de ‘Duizend euro voor elke werkende Nederlander’ in 2021.Da...

4 minuten geleden geplaatst door Bob Sleebaan

Snorrie
Vijf gewonden na steekincident met zwaard in buitenwijk London

@10 Die "Joden later homo’s" ?Is dat een apart soort ?...

10 minuten geleden geplaatst door Snorrie

Nighthawk
Offtopic

@2569 "weer op MD probeerde je ruzie uit te lokken , Nighthawk is getuige hiervan . Om MD niet te ontheiligen wilde je Nighthawk uitnodigen e...

11 minuten geleden geplaatst door Nighthawk

Wedergeboren
Duitsland levert opnieuw wapens aan Oekraïne

Verdere info: https://en.defence-ua.com/news/germany_sends_skynex_system_10_marder_ifvs_iris_t_ammunition_and_more_to_ukraine-10343.html...

13 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Wedergeboren
ATACMS Strikes on Crimea Become Systematic: Targets are Air Defenses and Airfields | Defense Express

Google TRANSlate: https://en-defence--ua-com.translate.goog/news/atacms_strikes_on_crimea_become_systematic_targets_are_air_defenses_and_airfiel...

15 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Wedergeboren
Vijf gewonden na steekincident met zwaard in buitenwijk London

scheldt >> scheld...

18 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Wedergeboren
Vijf gewonden na steekincident met zwaard in buitenwijk London

@12     "de grootste scheldkanonnier" Mispoes. En als ik al scheldt, dan is daar IEDERE keer. zonder enige uitzondering,...

27 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Bop
Beïnvloeder die werd betaald om Pfizer te promoten, zegt dat COVID-prikken haar hartaanval hebben veroorzaakt - Dissident.one

En wat heeft ze overgehouden aan de botox injecties, behalve een duckface van dertien in een dozijn?...

29 minuten geleden geplaatst door Bop

NK. App
PornvidzThotbookFree Porno SitesHqporonoMiray AkayDawn Pokemon PornMia Khalifa Porn StatWhat Is RedtubeNao Conto SexoEbony Farting PornhubMalayalam BlowjobCei HypnosisPornos EsposasAbbywinrersBaddiesonly.tbCeleb NidesSporn HubHomemade BondageTwitter R34Porn BrazzersxxxCelebs With Porn VideosSyntribatingChennai Girls NudeBlake Lively SexsceneSofia NudeBeautiful AnalDesi Villagesex VideoC VideosScarlett Jones NudeXxx Desi PornIndian Beautiful Wife Sex VideoPorn Desi AntyWorm PornXxx GirllsSexiestmilfPorn ImegsCome Undone 2010Bp Video Sexy HindiTory Lane AnalHuge Creampie PornKolkata Sonagachi Xx VideoMiss Raquel Michael StefanoMia KalifNative Americn PornTheeroticreviewHentai Haven DiscordDauhterswapDoujin.vfLianne YoungMelina MasonHot Girlsex VideoNude PregnateRihanna TwerkingBigbooborgyTelugu Aunty FuckingMot XxxVillage Tamil Aunty Sex VideoSexs AnimaPorn Reality KingsKaty Rose PornstarDakota Tyler VrAva Addams My Friends Hot MomPhillipinespornCamillia CortezBigbooty PornNola Carolina PornIndian Shy PornHd Sex LatinaRomi Rain MassagePorn HitelTiffany Goodtime NudeAdult VidJenna Haze VideosOnlyfanscreampieFree Sex GamesRule 34 PahealFrancaise Amateur PornPorno No TwitterKhloe KnowlesAlura Jenson Xxx Com374869 NhentaiForced Orgasam PornDick SuckBig Cocks Cumming GayAsian Camel ToeJenny Poussin NudeMom And Son New XvideosActris PormoFlufferpornFairy Til PornBest PorngifIsla Moon Only FansRyuko PornInterrical AnalGhana XxxLive Xxx MoviesSonagachi Bengali BfIncestvid PornAsaian Street MeatJessica Hull PornPussy Eat LesPorn Free Video DownloaderChafurbateHot XxxCanadian PornXxx Porn Video IndianSinjini ChakrabortyDesi Rough Sex VideoSaffron Rose NudeSivr-271Japanese Wife SeducedTommie Jo PornParty BlojobPorn IsraeliAlinarose PornJaime Presley NudeJennifer Walcott NudeDebbie DiamondFree Porn VidepsActress Nude FakeBoobs Milf PicGranny CreampiesExstream DeepthroatMom First AnalDraenei PornDesi B Grade MoviesDesi World SexCarmen ValentinaLicking Hairy PussysSex On Bed VideosIndian Full PornMen Hd PornCamp.cretaceous PornBrezers PronTik Tok Do Sexo1990 S PornXxx2021Porno SensualOnlyfans ++Porn AltyazılıKiller SexThe Hun TellowJocondaStepsiblings CaughtXhamster Indian VideosLana RoadhesSexy Adult VideoExtreme PornJapanese Student PornHoby Buchanan