Onderzoeker: Amsterdamse stadsbestuur was op grote schaal betrokken bij slavernij (nos.nl)


De rol van Amsterdam in de slavenhandel was groot en ging verder dan de meeste mensen dachten. Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerd onderzoek naar het slavernijverleden van de hoofdstad. ...

door Havermout in Binnenland  ·  73 Reacties

  • 4
  • 550x gelezen
Reageer met een Emoji
20
2

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

@46 Ik denk dat je iets pas achter je kunt laten, als alle aspecten bekend zijn. Ik zie het een beetje als uitpraten na een ruzie: als je samen verder wilt moet dat om te voorkomen dat het eindeloos tussen de twee ruziemakers blijft hangen.

7
51 Smiling

- BLACK WOMAN SAYS "I Don't Give a Shit About Slavery!!!" -



Jonge kinderen die nooit iets van racisme/discriminatie/slavernij hebben gemerkt worden op school geïndoctrineerd dat ze slachtoffer zijn , en hun blanke vriendjes bij de foute soort horen..

Black history month gaat vrijwel alleen over de slavernij , net alsof zwarten geen andere geschiedenis hebben behalve slachtoffer zijn ...

GIF !!

1
52 Vageali6888

@51
Maar vind je het terecht dat we excuses zouden moeten maken voor iets waar we part nog deel aan hebben? En dat geldt natuurlijk net zo hard voor al dat gezeik van al die vermeende slachtoffers Want die hebben het ook enkel maar uit de geschiedenisboekjes, en net zo min zelf meegemaakt. Ik noem dat grossieren in oud leed.

Rutte is nu niet bepaald mijn meest favoriete politicus, maar hij is volgens mij wel heel nuchter. Ook zoals hij zich er in het verleden al over uitliet met dat Zwarte Pieten gezeik. En volgens mij vindt hij het zelf nog steeds flauwekul, maar zal het inmiddels wijselijk voor zichzelf houden. Omdat de gemoederen inmiddels teveel verhit zijn.

Zo lees ik in het NOS artikel hierboven en waar dit draadje over gaat onder meer dat Rutte zegt "De vraag is of je mensen die vandaag leven verantwoordelijk kunt houden voor het verleden."

0
53 rebo

Ondanks het bagatelliseren van het slavernijverleden staat onomstotelijk vast dat het onderzoek heeft uitgewezen dat het Amsterdams stadsbestuur op grote schaal bij slavernij betrokken was.

5
54 jantje van leiden

@54 Bij de schuldbetaling die ze wensen alleen de Amsterdammer laten betalen dan. Wel zo eerlijk.toch. Hebben er het neeste profijt van gehad de rest van nederland nu de lasten.

2
55 Saviro

@54

Oh ja.
Verkochten ze soms net als die Neger Koningen hun eigen onderdanen?

2
56 MARCUSAURELIUS

@5 op zich niets, maar hier wordt gezocht naar schuld, niet naar de toen geldende cultuur.
Er wordt gezocht naar een van te voren vaststaande uitslag, niet naar een objectief verslag.

0
57 icnivad

Tja, Amsterdam is ook de stad waar je als zwarte man niet eens een terasje kan doen. Dus wat verwacht je dan ook?

1
58 greenmango

@9 Inderdaad, want zo is het met die deugers toch altijd? Precies datgene waar ze jou van beschuldigen dat doen ze zelf.

1
59 greenmango

@21 hey, ik woon in Amsterdam maar mijn voorouders niet...
Blankentaks betaal ik via de algemene belastingen al jaren aan Afrika en de in de steek gelaten bijstandsmoedertjes van elke kleur hier...

2
60 icnivad

@53 Over excuses denk ik tamelijk genuanceerd. Sowieso is er geen sprake van individuele schuld of verantwoordelijkheid van de huidige oer-Nederlanders, waarvan van een groot deel ook de voorouders part noch deel hadden aan de slavernij. Vermoedelijk was de vrijheid van arbeiders maar nominaal groter dan die van de slaven. (Maar ze waren geen eigendom van een ander, wat denk ik wel een cruciaal verschil is.)

Aan de andere kant kunnen traumatische ervaringen generaties doorwerken. Ik vind het wat makkelijk om te zeggen: schouders eronder en niet zeuren, niet iedereen kan nu eenmaal problemen even goed handelen. (Ik lees ook over derde generatie-slachtoffers van WOII, dus kleinkinderen van degenen die tijdens de oorlog narigheid hebben meegemaakt. Een deel van mij denkt dan: holy moly, mijn ouders hebben ook tamelijk veel ellende meegemaakt, met bombardementen en gefusilleerde familieleden en tewerkstelling in Duitsland en zo, maar daar heb ik geen last van gehad, en de kleinkinderen al helemaal niet, maar wie ben ik om te zeggen dat het maar aanstellerij is?)

Wat denk ik ook meespeelt is dat na afschaffing van de slavernij de groep van de voormalige slaven nog altijd niet de rechten hadden van de rest van de bevolking. Het was niet: vrij, hoera, en alles vergeten.

Dan kan een vorm van excuses helpen om dat proces te stoppen - ook als de slavernij bekeken vanuit de overtuigingen van toen. Maar er moet wel heel goed nagedacht worden over de vorm waarin die gegoten worden. En bij herstelbetalingen haak ik af.

4
61 Smiling

De allochtone activisten zetten aan tot een burgeroorlog.
We zullen dus hun huizen en wijken moeten bulldozeren.
Dan worden het eindelijk échte vluchtelingen
Dan wil Merckel ze wel hebben.
En als ze daar moeite mee hebben zeggen wij wel sorry, en geven ze €50,- schadevergoeding per gezin.
Dan doen we al veel meer dan hun thuislanden, en hebben we ook reden om excuses te maken.

2
62 icnivad

@55 , de Amsterdammers van toen, die er aan verdiend hebben neem ik aan?
Dan wens ik ze nog veel succes toe met het verkrijgen van hun ´recht´ question

0
63 icnivad

@61
"Wat denk ik ook meespeelt is dat na afschaffing van de slavernij de groep van de voormalige slaven nog altijd niet de rechten hadden van de rest van de bevolking. Het was niet: vrij, hoera, en alles vergeten."

Oke tot zover kan ik er in meekomen als het dan gaat om een Sylvana Simons. Maar wat vind je dan van een Akwasi als hij dan begint over herstelbetalingen en dat hij daarvoor een van die grachtenpanden wil hebben? Terwijl uitgerekend zijn eigen Ashantie voorouders net zo hard aan die slavenhandel hebben meegedaan. En onder een hoedje meespeelde met de Europese slavenhandelaren. Toch wel een klein beetje hypocriet als je het mij vraagt. Dan is hij volgens mij wel de laatste persoon die ze voor al die KOZP en BLM perikelen die we hebben zouden moeten nemen.

0
64 rebo

@54
Ja Jantje, dat het allemaal echt is gebeurd weten wel allemaal wel dus dat hoef je hier niet neer te zetten. Het gaat erom of je daar alsnog je excuses voor moet aanbieden 150 jaar of zelfs nog langer na dato.

0
65 rebo

@54
Het gaat niet om het bagatelliseren van het slavernijverleden op zich, want dat is erg genoeg geweest. Maar het gaat om het feit dat sommige er naar mijn gevoel over lopen te zeiken, alsof het net nog maar gisteren is gebeurd. En net alsof ze die slaven dan nog persoonlijk hebben gekend terwijl het al 150 jaar of zelfs nog langer geleden is. Dat noem ik grossieren in oud leed.

0
66 rebo

@63 Natuurlijk die van toen. Schade is allang betaald aan uitkeringen en subsidies question

0
67 Saviro

@60 Okay.... sorry...

0
68 smurf

@55 De gewone Amsterdammer en hun voorouders hebben geen baat gehad bij het koloniale verleden van Nederland.Er zijn genoeg telgen uit destijds rijke families die nog steeds rijk zijn die aangesproken kunnen worden op het gedrag van hun voorouders.

1
69 jantje van leiden

@64 Die herstelbetalingen had ik al in mijn vorige bericht gefoezeld: daar haak ik af. Het idee om een grachtenpand ter beschikking te stellen is helemaal dolzinnig, of het nou aan een telg van een slavenfamilie is of aan de zwarte gemeenschap in z'n geheel.

Akwasi zou zich in mijn ogen niet als woordvoerder van de slavernijbeweging moeten profileren, althans, niet als eisende partij. Verder mag hij ervan vinden wat hij wil.

BLM en KOZP kun je daar enigszins los van zien, en daar kan hij dan eventueel wel als 'slachtoffer' figureren. Maar in zijn algemeenheid vind ik handelen vanuit slachtofferschap niet zo sterk. Je moet dingen niet veranderen als iemand zich zielig voelt, maar als er inhoudelijke redenen zijn om ze te veranderen.

1
70 Smiling

@70
Ik zal het hieronder heel kort houden. question

Als het om de slavernij gaat dan is Akwasi zelf wel degene die daar het minste recht van spreken over heeft.

0
71 rebo

@71 U zegt het wat krachtiger dan ik zou doen, maar oneens zijn we het niet question.

0
72 Smiling

Ik denk dat excuses aan de nakomelingen wel op hun plaats zijn. Amsterdam is schatrijk geworden van de slavenhandel.

0
73 samcash

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Weetal
Biden wel degelijk van plan om in debat te gaan met Trump: “Zal blij zijn om het te doen”

Helaas laat de fysieke toestand vanBiden wat te wensen over....

1 minuut geleden geplaatst door Weetal

Schildpad
Biden wel degelijk van plan om in debat te gaan met Trump: “Zal blij zijn om het te doen”

Hahaha .. en nu wachten op het persbericht van zijn persafdeling waarin staat dat Biden dit niet zo bedoelde : P...

2 minuten geleden geplaatst door Schildpad

VBOH
Situatie asielopvang ‘heel kritiek’: mensen slapen in Ter Apel op de grond, COA krijgt hen niet ondergebracht

@54 Nou ja ik heb het geprobeerd. Maar ik ben niet te vertrouwen. Prima. Dan laten we dat zo.We hebben het er verder niet meer over.Voor w...

2 minuten geleden geplaatst door VBOH

Weetal
El País: Spanje stuurt Patriotraketten naar Oekraïne

Amerika blij.Hoeven zij het niet te doen enSpanje koopt ze van Amerika.Een win-win situatie voor Amerika....

8 minuten geleden geplaatst door Weetal

VBOH
Situatie asielopvang ‘heel kritiek’: mensen slapen in Ter Apel op de grond, COA krijgt hen niet ondergebracht

@53 Dat weet ik niet. Ik heb daar geen cijfers van hoeveel analfabeten er per jaar aan de Ter Apel poort staan. Wat ik wel weet is dat gepensi...

8 minuten geleden geplaatst door VBOH

Schildpad
Vast in de modder: nijlpaarden dreigen te sterven door enorme droogte in Botswana

Die kunnen beter hier kunnen komen wonen : )...

9 minuten geleden geplaatst door Schildpad

progressiefliberaal
Pizzabaas verdacht van ontvoering filiaalmanager na salarisruzie: ‘Tekenen! Heb vat zoutzuur klaarstaan’

Overigens zou ik sowieso niet snel een pizza bestellen. De korst is eigenlijk het lekkerst en die kun je zelf wel namaken door een kaiserbroodje...

15 minuten geleden geplaatst door progressiefliberaal

progressiefliberaal
Pizzabaas verdacht van ontvoering filiaalmanager na salarisruzie: ‘Tekenen! Heb vat zoutzuur klaarstaan’

Klinkt gezellig. Zou daar niet snel een pizza bestellen, wie weet wat voor gekke dingen ze er nog meer hebben staan....

16 minuten geleden geplaatst door progressiefliberaal

Wedergeboren
Situatie asielopvang ‘heel kritiek’: mensen slapen in Ter Apel op de grond, COA krijgt hen niet ondergebracht

"Murray Douglas " Gebruikelijk is : Douglas Murray, de voornaam eerst te zeggen. Nu lijkt het wel knip en plakwerk. ...

17 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Bop
Situatie asielopvang ‘heel kritiek’: mensen slapen in Ter Apel op de grond, COA krijgt hen niet ondergebracht

@51 Misschien dat maar met haarzelf bespreken. Ik bedoel dat hier meer mensen reageren op de bagger die velen hier over vluchtelingen neerplemp...

19 minuten geleden geplaatst door Bop

NK. App
Ponhub ComFor HerpornHex Maniac LaceysxVideos Porn ColegialasInstagram Models With OnlyfansAmateurfrance PornReallifecam ToSaruei PornKorean Sex Hd VideosMasagepornHp PornBlow Job ComplIn Vogue Part 2 PornChut Me LandXhamster CartoonPorn 20Stormy Daniels PhotosKkvsh LeaksSex Videos TamilTamil Sex StoryListcrawer TsHentai Incest MangaHot Bhabhi MassageMature GilfRule 34 XxxToonliyLiz Katz PornhubCynthiapornPakistani Fucking VideosXhumaster ComJessi FosterChaturbabeBrazzers CollectionHansika Hot BoobsFree Full BrazersIndian Suhagrat First NightElle Brooke PovBrutal PornographyMilf StockingsCharmsukh XxxMoti XnxxX Video Hindi ComBeautiful Babe SexIndian Super Hot PornSanyloin XxxChubby Teens With Big TitsBdsm WebsitePorn BuTwerking BjBaixar Videos Do RedditMomo XxxTelugu Aunty XnxBlue Film Xxx HindiVirgain PornThunda DeniseEbony PirnFree Sexing AppsStacie LaneSex Story GamesMom And Son Xxx NewJoy SistinaStepmother PornoInterracial CummingFilmes PorneSpankbang.comwNxx IndonesiaSherri Moon Zombie NakedPayton Preslee PornVideos Pornos Ver GratisMissb NastySexe Amateurs Français GratuitsPorno Francais HdTeen Tamil SexDan DanglerFree Anale PornSexy Indian Girl FuckBoy And Girl Sex MovieJapanese Porn GameHtms 061Hamster CamsRedhead PussyWww Xnxx.comWilla Holland LeakedToshi DensetsueVoyeursex VideosBig Boobs HentiBukkae PornGoth Big TitsNsfw Online GamesXxx Video Hindi TeacherOutdoors Blow JobDenise MilaniMilf PituresVics On The River PhotosMaxie Mellow PornGianna Michaels PronIndianmilfBatman XxxSexy Girl Dance VideoPure Muture ComGothic FacesittingAbsolus PornVideo De Sex GratuitAnime Hentai .Jogos PôrnoGayporn GangGay Porn FistedPyasi AuratReal Mms LeakedBlack DeepthroatingWww XnnIndian Desi Village Sex VideosSanny LionSunny Leone X ImagePo Rn TnIndiesnudesHindi Anal Porn VideosPussy Fucking MoviesFather Daughter Sex VideosSex Movie Sex Movie SexAva Addams Big BoobsXxnxx3Indian Actress Hot Sex ScenePenthouse CenterfoldsTik Tok Strip CompilationLana Roads HotFreeporn Home MadeNormal Nudes1337x.tiLarge Porn TubesSnapcamsOut Of The FamilypornAmaro DarlenePornou LegendadoGloria LeonardLas Famosas XxxGand Marne Wali SexyPorn Sexy Videos HdSabrina Banks OnlyfansIntimate Couple VideosManipulative Mommy Shay SightsHq PornerDormida XxxSexrouletteDaizy CooperTinna AngelSerena AvaryPriyanka Chopra In NudeCartoon LesbiansexSafe Porn Web Site