U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Gezondheid
  • 4
Fake news is een probleem, daar lijkt iedereen het wel over eens. Antivaccinatie-onzin, complottheorieën over corona, manipulaties van berichten over moslims, migranten en vluchtelingen: er gaat informatie rond op internet die aantoonbaar onjuist is, maar die door veel mensen gezien en ge ...

ongeveer 1 maand geleden door Wilmama

REAGEER MET EEN EMOJI
10
4

Nep nieuws

1 mijnnaamwasalbezet    
ongeveer 1 maand geleden door mijnnaamwasalbezet
10
Meld

Dat gaan ze op Nieuwskoerier uiteraard nooit geloven. Lol.

2 Bop    
ongeveer 1 maand geleden door Bop
11
Meld

Linda Duits (Zeist, 8 november 1976[1]) is een Nederlands schrijver, publicist en onderzoeker gespecialiseerd in onder andere gender- en mediastudies.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Linda_Duits

3 Truffelaar    
ongeveer 1 maand geleden door Truffelaar
7
Meld

Citaat uit bronartikel:
(**) Fake news is een probleem, daar lijkt iedereen het wel over eens. Antivaccinatie-onzin, complottheorieën over corona, manipulaties van berichten over moslims, migranten en vluchtelingen: er gaat informatie rond op internet die aantoonbaar onjuist is, maar die door veel mensen gezien en gedeeld wordt. Met gevolgen: dalende vaccinatiegraad, wantrouwen in instituties, xenofobie.

Die gevolgen kunnen we waarnemen, net als nepnieuwsberichten zelf. Zo hebben we in Nederland *)Nieuwscheckers, een initiatief van Alexander Pleijter en Peter Burger van de Universiteit Leiden (**)kijk hier voor een lijst met sites in andere landen). De relatie tussen bericht en gevolg vaststellen is zo eenvoudig nog niet.(**)

*) http://nieuwscheckers.nl
**) https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fact-checking_websites

@2
De gevolgen van fake news zijn (helaas) duidelijk waar te nemen bij NK; heel wat reacties laten zien dat zelfs broek afzakkende onzin voor zoete koek geslikt wordt. Ik vind dat verontrustend.

4 Wilmama    
ongeveer 1 maand geleden door Wilmama
4
Meld

Fake news is vooral ernstig als het door reguliere medediabronnen als CNN en NOS wordt verspreid. Helaas doet de reguliere media niet anders, zeker sinds "Orange Man Bad" de White House betrad.

5 greenmango    
ongeveer 1 maand geleden door greenmango
12
Meld

"Nepnieuws over moslims en migranten"....maar je hoort ze nooit over de jarenlange nepberichten over de zogenaamde collusie tussen Trump en Kremlin of het door democraten bij elkaar gelogen Steele rapport...!

6 CoolMemories    
ongeveer 1 maand geleden door CoolMemories
12
Meld

Fake news wordt vooral door fake newskrijsers als zoete koek geslikt.

7 Biesbush    
ongeveer 1 maand geleden door Biesbush
3
Meld

@5 Fake news is ALTIJD kwalijk door welke nieuwsbron/social media (alternatieve bronnen, links, rechts, onpartijdig-georiënteerd) dan ook gebracht! Uw reactie laat hier doorsijpelen dat u de MSM niet vertrouwt, maar als andere bronnen dat doen dit niet zo ernstig vindt!

Dat is meten met 2 maten en last hebben van tunnelvisie!

8 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
1
Meld

Het is echt een goede, verstandige eigenschap om het aangeboden nieuws kritisch te bekijken of zelfs in twijfel te trekken.

Maar het probleem van nu is, dat er een groep zéér beïnvloedbare mensen denkt een eigen mening te hebben en kritisch te denken, maar zich intussen juist wel gewillig laat volpompen met de grootst mogelijke onzin uit vage, heel vage bronnen. En dat praten ze dan van elkaar weer na.

9 Biesbush    
ongeveer 1 maand geleden door Biesbush
4
Meld

brainwash is overheid media ontzettend goed in, ze verspreiden het meeste fake nieuws, want onderbouwen niks.

10 Rattocasi    
ongeveer 1 maand geleden door Rattocasi
13
Meld

@10 Dat is het in uw eigen vertroebelde geest! Logisch of kritisch nadenken en zelf op zoek gaan naar feiten en verschillende nieuwsbronnen er op naslaan en naast elkaar leggen, een kritische mening daarover vormen is u volkomen vreemd!

Dus wie laat zich hier brainwashen?

11 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
2
Meld

@11 Jij in ieder geval. En wat je @10 verwijt doe je zelf.
Je hebt hoogstwaarschijnlijk 2 bronnen, Ap en reuters en de 10.000 kopieën ervan.

12 solidsteel    
ongeveer 1 maand geleden door solidsteel
11
Meld

@4 Je hebt volkomen gelijk, hoewel het soms ook wel lachwekkend is.

13 Bop    
ongeveer 1 maand geleden door Bop
6
Meld

@12 Omdat je zo goed weet welke betrouwbare bronnen te raadplegen en ook denkt te weten welke bronnen ik er op na sla? (knap hoor dat je al kan vermoeden welke bronnen en hoeveel ik er lees)

Is mijn vraag aan jou:

Welke bronnen gebruik je zelf om de 'waarheid' boven tafel te krijgen?

14 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
1
Meld

Geen enkel nieuws platform is volledig objectief en van enige kleuring is altijd sprake. Maar er is toch wel een significant verschil tussen gekleurde berichtgeving en opzettelijk foute berichtgeving met gephotoshopte foto's en volledig uit de context getrokken video's.

15 Tralalala    
ongeveer 1 maand geleden door Tralalala
0
Meld

@15 Klopt als een bus! Aanvulling: En er is ook een verschil tussen opzettelijke foute berichtgeving of een vergissing, nalatigheid bij berichtgeving die achteraf foutief of onvolledig blijkt te zijn!

16 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
0
Meld

Mensen willen graag horen wat hun wereldbeeld bevestigd al helemaal in tijden van de pandemie , gedurende de pest , werden de Joden ook de schuld van alles gegeven omdat de Joden bepaalde rituelen hadden waardoor ze minder vatbaar waren voor de pest wat niet Joden niet deden , uiteraard kregen de Joden de schuld dat ze achter de builenpest zaten , dat is in zeshonderd jaar niet veranderd ....

17 MarcusCole    
ongeveer 1 maand geleden door MarcusCole
0
Meld

@10
Deze pagina maakt duidelijk welke bronnen onder fake news vallen: https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/valse-nieuwssites

Ze vallen veelal onder deze categorieën:
* Clickbait-websites: getypeerd door sensationele titels zoals "eerst deed hij dit, maar wat er toen gebeurde geloof je nooit!". Ze publiceren vaak verouderd of gewoonweg verzonnen nieuws publiceren met de bedoeling om zoveel mogelijk bezoekers te lokken naar hun website. Dit levert immers inkomsten op d.m.v. het tonen van advertenties op hun website.

* Radicale propagandistische websites: getypeerd door artikels van politieke aard over onderwerpen zoals migranten, Islam en vluchtelingen/asielzoekers, waarbij specifieke bevolkingsgroepen opzettelijk in een zo negatief mogelijk daglicht worden gesteld. Het is hier de bedoeling om de publieke opinie te beïnvloeden in de richting van een radicaal denkpatroon van specifieke extremistische politieke bewegingen. De artikels zijn vaak gekleurd, misleidend of helemaal verzonnen.

* Pseudowetenschappelijke en kwakzalverijwebsites: getypeerd door artikels over gezondheid, voeding en (alternatieve) geneeskunde, alsook dat fluoride, vaccins, aspartaam en GGO's schadelijk zouden zijn. Die artikels zijn veelal aangevuld met aanbevelingen voor welbepaalde voedingssupplementen, detox-middelen of superfood dat wordt verkocht op de webwinkel van diezelfde website. Hierdoor wordt de verkoop van zulke middelen gestimuleerd d.m.v. misleidende, onjuiste of zelfs gevaarlijke gezondheidsclaims.

* Complottheorieënwebsites: getypeerd door artikels die beweren dat er een grootschalig complot bestaat binnen de wetenschap, de overheid, de farmaceutische industrie, en tal van fictieve organisaties zoals de "Illuminati" en "New World Order". Ze publiceren vaak artikels over 9/11, chemtrails, ontkenning van de maanlanding/holocaust/klimaatopwarming, Monsanto, "false flag"-operaties, mind control, en buitenaardse wezens die de macht in handen zouden hebben. De auteurs van zulke nieuwsberichten leiden vaak aan een vorm van paranoia en geloven zelf in datgene wat ze publiceren. Volgens hen is iedereen die hun complottheorieën tegenspreekt een "schaap" dat "wakker moet worden" of "omgekocht door "de samenzweerders".

Zie ook @15 en @16

18 Wilmama    
ongeveer 1 maand geleden door Wilmama
2
Meld

Is dit niet die BS waar de D66 zo hard mee op zijn bek ging?

19 Xmod    
ongeveer 1 maand geleden door Xmod
5
Meld

@14 Gezien je comments kom je niet verder dan MSM wat dus Ap en Reuters is.


Mijn bronnen hangen af van het onderwerp. Dan kijk ik naar wat de MSM zegt en wat de rest zegt en welke de beste argumenten hebben.

20 solidsteel    
ongeveer 1 maand geleden door solidsteel
8
Meld

@11 Wat is er dan onderbouwd van de 1.5 meter?
Wat is er dan onderbouwd van de mondkapjes?
Wat is er dan onderbouwd van de PCR testen ?
En wat gaan ze dan onderbouwen van vaccin als die in korte tijd op de markt komt.


Graag goed onderbouwde artikelen dat doen de gekkies ook.
Kijk maar op viruswaarheid alles is prima onderbouwd door veel bekwame mensen staan ook gewoon namen bij van de mensen die het onderbouwen veel artsen en onderzoekers.
Nu het RIVM nog komen met goed onderbouwde dingen, dat houd toch een democratie in laten zien wat waarheid is.

In een democratie laat je zien waarom je iets doet, waarom het RIVM dat dan niet?

21 Rattocasi    
ongeveer 1 maand geleden door Rattocasi
6
Meld

@21 Je bedoeld de artsen die eigenlijk geen artsen mogen heten omdat ze homeopaat en/of antivax zijn of die arts (ook homeopaat) die het niet werkende HCQ nog steeds wil voorschrijven tegen alle regels in?

22 Nieuwsgierig    
ongeveer 1 maand geleden door Nieuwsgierig
1
Meld

@21
[Kijk maar op viruswaarheid alles is prima onderbouwd door veel bekwame mensen staan ook gewoon namen bij van de mensen die het onderbouwen veel artsen en onderzoekers.]

Daar werd en wordt naar gekeken, maar voor mensen met gezond verstand is het (over)duidelijk uit welke hoek de wind waait. Zo ook blijkens dit artikel van vandaag:
https://www.parool.nl/nederland/factcheckers-in-actie-tegen-complotdenkers-robert-jensen-of-willem-engel-ga-ik-niet-overtuigen~bd22d077/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=twitter

Factcheckers in actie tegen complotdenkers: ‘Robert Jensen of Willem Engel ga ik niet overtuigen’

23 Wilmama    
ongeveer 1 maand geleden door Wilmama
1
Meld

@23 Schat je bent zelf een complotter want je ziet in iedereen een complot die anders erin staat als jij.

24 Rattocasi    
ongeveer 1 maand geleden door Rattocasi
5
Meld

@24
Welk gedeelte van het artikel in het Parool heb je niet begrepen dan of heb je dat eens gelezen?

25 Wilmama    
ongeveer 1 maand geleden door Wilmama
2
Meld

Weinig zeggend artikel. Beetje met vingertje wijzen maar niets kunnen aantonen of ontkrachten.

26 solidsteel    
ongeveer 1 maand geleden door solidsteel
3
Meld

@25 juist een blablabla artikel.

27 Rattocasi    
ongeveer 1 maand geleden door Rattocasi
3
Meld

fake news, complot denkers. dat komt zo vaak langs, zijn ze bang voor mensen die kritisch denken?

28 120db    
ongeveer 1 maand geleden door 120db
4
Meld

@27
Het artikel gaat je boven de pet, zal je bedoelen.

29 Wilmama    
ongeveer 1 maand geleden door Wilmama
1
Meld

Vraag het de NOS..., die weten het wel hoe het werkt...

30 Tjeesus...,    
ongeveer 1 maand geleden door Tjeesus...,
3
Meld

@29 nee hoor complotertje, maar als jij dat graag wil geloven prima hoor.

31 Rattocasi    
ongeveer 1 maand geleden door Rattocasi
2
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Dode en gewonden door mesaanval bij kerk in N...
Zeker één persoon is om het leven gekomen d...

15 uur geleden door Moskowfiets

Deense studie: mondkapjes werken niet
Een grote Deense studie naar het nut van mond...

18 uur geleden door boenwas

Premier van Maleisië: "Moslims hebb...
Dat schreef de premier van Maleisië, Dr. Mata...

11 uur geleden door boenwas

Joe Biden getting worse & worse! Is he ok...
Jo(k)e Biden wordt steeds erger en erger. V...

11 uur geleden door xtremy

Ziekenhuizen vrezen zorginfarct: ‘We st...
Het is niet mogelijk om de reguliere zorg en...

21 uur geleden door AD


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Ghurka
Akwasi noemt uitingen op de Dam ’superdom...
Waarom krijgt die vent nog een podium! ...

1 minuut geleden door Ghurka

Moien
Fox News-presentator: "Explosieve documenten"...
@19 Doe dat even voor Larry Kudlow, zat in he...

2 minuten geleden door Moien

Sjaak Trekhaak
GroenLinks en PvdD willen vuurwerkverbod nu c...
Er komt een moment dat ze opperen om 17 miljo...

3 minuten geleden door Sjaak Trekhaak

priaap
Aantal asielzoekers begint weer toe te nemen...
@1 Welnee. Ze zijn nu allemaal (weer) even di...

3 minuten geleden door priaap

Moskowfiets
Halsema: ‘Aanval door extremist ook in Amst...
@1 Juist ! En dat stop niet ! Niet vanze...

4 minuten geleden door Moskowfiets

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig