Begrijpen waar racisme vandaan komt, begint met leren over dat schaamtevolle verleden van Nederland (ad.nl)


Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. ...

door Havermout in Binnenland  ·  136 Reacties

  • 4
  • 1077x gelezen
Reageer met een Emoji
2
33
1

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

@1 "...stoppen hiermee!.."

Je bedoelt: met stemmen op neo-marxistische partijen als Groen-Links, D66, PvdA, en VVD...?!?

1
101 CoolMemories

@16 De grootste en meest massale uitbuiting vond plaats in de 19e eeuw op autochtone blanke arbeiders in smerige mensonwaardige fabrieken met één dag vrij in de week voor de gang naar de kerk......

1
102 CoolMemories

@32 "....Wat raar, ik voel me niet schuldig aan de slavernij. Wat nu ...?...."

....therapie....? question

2
103 CoolMemories

@34 Klopt, Trump wordt al jaren lang gestenigd door de woedende linkse meute....maar slecht geraakt!

2
104 CoolMemories

@46 "....kiesmannen. De “stem van het volk” had ie in ieder geval niet...."

Je leutert! Zonder de stemmen van illegalen, criminelen, communisten, marxisten, idealisten, hysterische vrouwtjes, geïndoctrineerd studenten enz andere anti-Amerikanen had Trump met 70% gewonnen!

2
105 CoolMemories

Wat een geleuter wederom.
Wat gebeurd is is gebeurd en daarvan kun je leren.... of niet.

Het schaamtevol verleden van nederland bestaat niet.

0
106 Proemevla

@69 "....trots op wat precies?..."

Trots dat Nederland in de vele duizenden jaren oude geschiedenis van imperialisme en slavernij zo'n korte bescheiden en minimale rol heeft gespeeld ....en de slavernij al weer afschafte terwijl die in Noord-Afrika en de Arabische wereld gewoon door ging....!

1
107 CoolMemories

* Verwijderd door de redactie *

108 Dante F.

Wat raar; ik heb op de middelbare school juist heel veel over het slavernij verleden blank->zwart geleerd en mijn kinderen ook. Wat wij echter NIET leerden was de slavernij zwart->blank en zwart->zwart. En waarom is het erg dat er veel aandacht was voor de handel in onder andere specerijen? De slavenhandel was nog geen 5% van de activiteiten van de VOC/VIC.

Daarnaast en misschien nog wel het belangrijkste.. Nergens in dit artikel wordt iets gezegd over hoe het slavernij verleden van 150 jaar geleden dan nu nog zou doorwerken in racisme. Het wordt alleen neergekalkt als een feit.

Ga ik terug in de geschiedenis van mijn voorouders dan zie ik dat zij gruwelijk zijn behandeld door de Duitsers, de Romeinen, de Spanjaarden, de barbaren, de Kelten en de Vikingen. Maar wat merk IK daarvan in mijn HUIDIGE leven? Nou, niets eigenlijk.

Er zijn volken die eeuwenlang een haat kunnen koesteren. Een wrok jegens elkander die niet te helen valt. Denk aan de Grieken en de Turken. Datzelfde zie je bij de donker getinte mens jegens de blanke mens. Over 10 eeuwen zullen zij nog net zo denken, ook wanneer zij miljarden zouden krijgen aan Nederlands belastinggeld.

0
109 Mariska3

@79 "....handelszaken van slechts een kleine club zakenlieden..."

En die zakenfamilies in vooral Amsterdam waren door eeuwenlange immigratie uit het Oosten juist het meest beïnvloed door de handels- en slavernijcultuur uit het Oosten...

De autochtone noordelijke bevolkingen, de Borealen zeg maar, kenden geen cultuur van slaven(handel)

0
110 CoolMemories

@96 "...Je moet het verleden nooit beoordelen / veroordelen op die basis maar altijd in de tijdsgeest bezien...."

Nog beter is het om over dimensies te spreken, of zoals Michel Foucault als hoogleraar in de geschiedenis van de denksystemen sprak over 'epistemes'.

0
111 CoolMemories

@93 "....hadden een hekel aan Duitsers, goed te begrijpen met wat ze mee hadden gemaakt...."

Zo hebben onze hekelende politieke elite en media het steeds over 'de Russen' waarmee ze associëren met de gruwelen van Stalin en de Goelags waar juist de Russische burgers naartoe verdwenen....

0
112 CoolMemories

@99 Voor slavernij en onmenselijkheid in Nederland moet je ver na de VOC in de moderne 19e eeuw zijn: de fabrieken van het Directoire!

0
113 CoolMemories

@106 "...Het schaamtevol verleden van Nederland bestaat niet....."

Als je hem slinks weet op te wekken wel...

0
114 CoolMemories

* Verwijderd door de redactie *

115 Anti-racisme

@108 Ja, want BLM, onze politieke elite en media moeten wel een aanwijsbare vijand hebben om de BLMonvrede en rebellie te legitimeren!

0
116 CoolMemories

@115 In vergelijking met andere volken door heel de geschiedenis mbt slavernij heeft het idd een minimale rol gespeeld.

0
117 solidsteel

Ik ben trots op het verleden van Nederland. Onze voorouders hebben ons grote rijkdom gebracht. Zij hebben met grote denkers en politici Nederland gevormd. Natuurlijk zijn er ook zaken waarvan je nu kunt zeggen, dat was niet netjes. Maar noem mij eens een land zonder oorlog? Nederland voerde zijn oorlogen. Nederland was een handelsland. Ja, en...

0
118 rlw

@110 Geen Boreale slavernij dus?

Interessant, ik heb over de Vikingen toch anders geleerd.

1
119 Criticaster

Mijn schooltijd ligt achter me, ga zelf leren. En ook al was het schaamteloos, jammer maar we leven nu en niet in het verleden, men zegt wel eens, mensen die in het verleden blijven hangen hebben geen toekomst.

0
120 lisaaatjuh

@115 Binnen de millennia lange geschiedenis van de slavernij spelen die twee eeuwen VOC nauwelijks een rol....! Toch wordt weer het schuld en zondebesef gericht op de blanke.....de gristelijke en linkse kerk zijn nog steeds actief....

1
121 CoolMemories

"Welke stappen worden er ondernomen? De Tweede Kamer deed vorige week een halfslachtige poging een debat over racisme te voeren, maar dat bracht ons allemaal geen steek verder."

De Kamer is geen discussieforum, maar een orgaan dat wetten aanneemt.

0
122 Vilseledd

"Ik weet inmiddels waar u kunt beginnen. Bij een podcast over ons slavernijverleden."

De generaliteitslanden hadden daar geen zeggenschap in, laat staan de landen die Spaans en later Oostenrijks waren.

0
123 Vilseledd

Die slavernij is er nog steeds.
het enige dat veranderd is dat nu niet alleen de afrikanen en verre oosterse mensen meer slaven zijn onder de Unam Sanctam, Dum Diversas maar iedereen!

0
124 Chaimileh

"Ik weet niet hoe oud u bent, maar ik ben van de generatie die op de middelbare school echt bedroevend weinig leerde over dat onderwerp."

Oud genoeg, dat de docenten ervan uitgingen, dat je je ook in je vrije tijd los van de leerstof verdiepte in zaken.

0
125 Vilseledd

Zolang de schuld eenzijdig bij blanken wordt gelegd kunnen ze de boom in. Niet racistisch bedoeld overigens.

1
126 Tsaar

De zoveelste opinieleider in de media, die de blanke Nederlander zogenaamd bij de hand neemt, terwijl ze ook zelf een ontdekkingsreis maakt door het land van schaamte over het collectieve Nederlandse verleden. Dat collectieve verleden bestaat niet. In 1830 was Friesland even vreemd aan de Utrechter als West-Vlaanderen.
En heden ten dage bestaat d e Nederlander niet volgens politiek en overheid, maar politiek correcte collectieve schuld en schaamte ineens wel?

De ontdekkingsreis van Nynke de jong is overigens grotendeels geschiedvervalsing .
1. Ten tijde van de slavernij was Nederland geen democratie. De Nederlandse ingezetene had er niets over te vertellen.
De exploitatie van plantages en slaven was een onderonsje tussen een aantal invloedrijke families binnen de staat en binnen de commercie en financiele wereld, waar men beleggingen verkocht.

2. DE WIC , West Indische Compagnie heeft niets bijgedragen aan de welvaart van de Nederlander in de 17e of 18e eeuw. Zij leidde een kwijnend bestaan. De Middelburgse Commercie Compagnie en enkele Zeeuwse rederijen waren belangrijker voor de slavenhandel, maar daar weten alle zelfbenoemde deskundigen niets van.
De VOC hield zich niet bezig met slavenhandel. Klok-en-klepel-werk van Nynke de Jong.
Nederlandse welvaart in vroeger tijden kwam voort uit de Oostzeehandel. Zie de tolregisters van de Sont.

3. In de 18e eeuw heeft de regentenstand meer verdiend aan geldhandel en het verstrekken van leningen aan buitenlandse vorsten dan verdiend is in de ( 17e ) Gouden Eeuw.
De gewone man draaide op voor de staatsschuld die steeg vanwege verloren oorlogen en de neergang van de economie in eigen land, omdat deze door de gezamenlijkheid van bewind en regentenstand werd verwaarloosd.
Adam Smith (Wealth of Nations) verbaast zich erover dat de Nederlanders die 200 tot 150 jaar eerder de Spanjaarden verbeten bestreden vanwege de centrale belastingen opgelegd door Philips II, zich in zijn tijd zo gelaten neergaven onder torenhoge belastingen waarvoor hun eigen bestuurders hen lieten opdraaien.

Maar goed, vanwege het bijzondere verleden van haar familie kan Nynke de Jong een persoonlijke verplichting voelen tot herstelbetalingen. Dat is dan een civiele zaak tussen haar en afstammelingen van slaven die hun schade kunnen aantonen.

Dat kan dan overigens interessante precedenten scheppen. Wellicht kunnen families die in de eerste helft van de 19e eeuw in de grote steden echtgenoten en kinderen zijn verloren aan cholera, kraamvrouwenkoorts, of andere besmettelijke ziekten, schade claimen bij afstammelingen van toenmalige stadsbestuurders.

Zo komt de maatschappij die gebaseerd is op wraakneming over een afstand van 6 generaties of langer er wel.

2
127 duurendaal

Hoezo schaamteloos verleden van Nederland? En die Afrikanen dan die hun eigen volk mishandelden oppakten en als slaven verkocht aan Nederland? De Ashantie b.v. de familie van Akwasie..

Afrika deed zelf net zo hard mee ze verraden hun eigen volk, en daarmee hebben ze het zelf uitgelokt. Als de Afrikanen niet juist de slaven aangeboden hadden was er geen slavenhandel geweest maar oorlog met de blanken.

En als je van racisme af wil dan dien je te assimileren en alles achter je te laten en de geschiedenis ook, en met een schone lei te beginnen.

En dus niet zoals 80% doet, je afzetten tegen de blanke overheersing in Nederland en je eigen regels stellen en doordrammen, want dan creëer je juist racisme.

2
128 Goesenaar

* Verwijderd door de redactie *

129 Dante F.
130 Frouke

@130 Welk statement bedoel je met dat artikel te maken? question

0
131 foshizzle

@131
Wat maak je er zelf uit op?



question

2
132 Frouke

@132 Dat flexcontracten kut zijn en dat laagopgeleiden, mensen met een beperking, en migranten door zulke contracten nu zwaarder getroffen worden door de corona-crisis. question

0
133 foshizzle

@126
Dikke jankerd zeg...
Wat een slap en inmiddels behoorlijk achterhaald geleuter zeg.....

Ooit geschiedenis bestudeerd? En nee, niet selectief, maar de totaliteit question

3
134 Frouke

@133
1+1= 2
Discriminatie is in NL dus blijkbaar toch institutioneel. Waarbij discriminatie breed getrokken kan worden. Wie voor een dubbeltje wordt geboren, maakt blijkbaar weinig kans op een kwartje.

3
135 Frouke

@135

Hoezo? Akwasi is toch ook miljonair, er zijn zoveel voorbeelden van wie voor een dubbeltje wordt geboren kan ook een kwartje worden.
Dat spreekwoord komt uit een tijd dat je weinig kansen had om verder te komen maar dat is tegenwoordig sterk verbeterd, je hoeft geen kind van een rijke te zijn om te kunnen studeren.

1
136 NLsandman

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Querido not
Zestig procent mbo’ers krijgt niks voor stage, Tweede Kamer zint op verplichte vergoeding

@1 Dat ligt eraan welke vorm de stageplek heeft. Bij de ene werkgever is het een onderdeel van je opleiding en zal alles onder begeleiding m...

1 minuut geleden geplaatst door Querido not

Snorrie
Plan: daders antisemitisme verplicht naar museum of kamp

@43Zoek eerst de definitie maar eens op en laat je dat even uitleggen....

2 minuten geleden geplaatst door Snorrie

wildersfan
Ollongren: Poetins grens stopt niet bij de NAVO-grens

Een mooi artikel. Jammer dat ze het achter een betaalmuur hebben geplaatst. Maar DPG krijgt toch heel veel subsidie? Dus we hebben er eigenlijk ...

7 minuten geleden geplaatst door wildersfan

Wedergeboren
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@88 " Domme trol." Schelden, beledigen, op de persoon spelen → gemeld ...

18 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Nicks R. Van
Zestig procent mbo’ers krijgt niks voor stage, Tweede Kamer zint op verplichte vergoeding

Als stagebegeleider ben je extra tijd kwijt om de student het een en ander bij te brengen. Daar moeten de studenten voor betaald worden? Heel vr...

19 minuten geleden geplaatst door Nicks R. Van

Biscanna
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@85 Ach, het begint weer over schrijfvoutjes, dus je hebt geen argumenten meer . Domme trol. Aangezien je geen argumenten meer hebt, ga ik even...

21 minuten geleden geplaatst door Biscanna

Nicks R. Van
D66-prominent voelt zich 'tweederangsburger' in Nederland - NieuwRechts.nl

Ze praat zichzelf een probleem aan wat er niet is. Ja, dan kun je nog wel even. ...

23 minuten geleden geplaatst door Nicks R. Van

Wedergeboren
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@86 Mja.. dank je, ik weet het niet. Dat voortdurende schelden, liegen enz. Dat houdt toch nooit op, er is niets aan/tegen te doen...

25 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Nicks R. Van
Te winnen voor slechts een tientje: een Belgisch kasteel ter waarde van 1,5 miljoen euro

Misschien iets voor de Meilandjes? ...

26 minuten geleden geplaatst door Nicks R. Van

JackKropotkin
Plan: daders antisemitisme verplicht naar museum of kamp

@40 Lol, je schrijft nog steeds dezelfde onzin. Je bent dus gewoon een sneue antisemiet, daar hoeft niet meer over getwijfeld te worden. ...

31 minuten geleden geplaatst door JackKropotkin

NK. App
Ai-generated PornRumah BokepSexsensayFreeporndvdsXvideos 3gpBeasty Ality PornXxx Family'sBisexual Male PornSuhagrat Video DesiDarryl HanahChristycanyonnudeCumfaced AsiansBangladeshxxxSexx Hd Video3d Lesbien PornEscorts AikenNhentia .netKill La Kill NudeAubree Valentine PovPornstars Female ListCinema SexxxIndian Blue Film VideoIyottubeX CumKhet Me ChodaLauren German HotBig Titties DancingXxx DudYuahentaiKerala Tulasi PornAlison Tyler OfficeNewest Lela StarEnglish ChudaiSports Xxx VideoKelly Brook Nude NakedBengali 3x ComAva AddamsnXxx Lesbian VidioXhamster9Piumi Hansamali Sex VideoJenny Lux PornLana Rhoades 4kTruple PenetrationXujanVollege PornXxxxxx VoiceFeet On CockEmilie EkstromMarvel Porn GamesPorn AsainBoudi Blue FilmMothersex StoryAbigail Ratchfird NudeBlack Male PorstarTaboovideosZoya Rathore HotIndian Natural Sex VideosJapanese Mom XxxxDragon Ball HenraiBig Boob CompMayohiga No Onee-sanLesbian Trib VidsPsylocke PornUta HibinoBrazzwra HdPron DogFag PornBdsm LesbicoNude Allie HazeStripper OutfitsRevenge Porn VideosBig Boobs Pov Pornسكس كامCoomersSexemodel/comPyra PornAdult Dvd EmpierXhamsterlivdAmateur Biggest TitsNetherland SexRachel Roxxx PornBlack Porn PetiteVideo On OmegleAnal PlugPornonegraBrazers SexxxGirl And Girl BfPeta Jensen BrazzersLocalslutsBig Booty Black GrannysLatina HandjobsSavannah Bond PovgodXxxx Video 4kXnxx Japan SelingkuhSunny Leone Sex Video IndianFirst Time In PornPregnant WomenpornPor Nhu BLeaked Celebrity VideoReddit PorngifAnna L PornSxc BfPeliculas Pornos De LesvianasSiraleJanessa BrazilChicks With Dicks PornBangladeshi Blue Film VideoCumshot On JeansVirigin DeflorationSexmod For MinecraftSpa SexDesi PorMast Bhabhi SexCat FuckIncest VidsClassic Porn MoviewAsa Akira NakedMia Khalifa Hot BoobsSsbbw Fart PornTherapyxxxMissax MomStepmom Xnxx VideoGents Video SexPornvds91poenNew Casting PornThetrannyPirn TubeMelhores NudesMelanie-marieSonakshi Sinha NudeTaylor Breesey PornHotel Maid FlashPornic TubePorn Nuru MasageTamil Cartoon Sex VideoPokemon Hentai ComicHhentaiPorkys NudesIzzybunnie NudeMew Porn StarsBhojpuri Sex VideoPorn DealsIndian Girl Watching PornXxx PortSly BriChinese Students XxxTrios.pornosXxxsex MomGree Anal Porn