Is het coronavirus de nagel aan de doodskist van populisten? (ad.nl)


De coronacrisis maakt het populisten niet makkelijk. Het virus is niet de wereld in geholpen door vluchtelingen of de falende politieke elite, hoewel sommigen dat willen doen geloven. Het vertrouwen in de aanpak van gevestigde leiders is groot. Maar voor hoe lang? ...

door Havermout in Buitenland  ·  26 Reacties

  • 2
  • 496x gelezen
Reageer met een Emoji
9

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Een dodelijk virus politiseren, laat dat maar over aan de christelijke media.

9
1 Chaimileh

** gebruiker verwijderd **

Als dat een bijwerking van de corona-pandemie zou zijn, is dat zeker een goede zaak.

2 verwijderd9249148401

Ik denk eerder omgedraaid. Uiteindelijk wordt de samenleving wel wakker en zal toch begrijpen dat de populistische leiders gelijk hadden en de heersende politici het totaal verprutst hebben.

5
3 niet-alles-geloven

Hoezo moeilijk. Zie het kaartenhuis van de globalisatie in elkaar donderen.

3
4 broodjepoep

* Verwijderd door de redactie *

5 artemis

* Verwijderd door de redactie *

6 artemis

* Verwijderd door de redactie *

7 RubberDuck

* Verwijderd door de redactie *

8 RubberDuck

Wat opvalt is dat we juist verlost lijken te zijn van al die snowflakes. Ze hebben nog een keertje zonder succes een liedje proberen te maken, maar dat was dan ook wel.

Good times create weak people, weak people create hard times, hard times create strong people, strong people create good times. Enzovoorts.

4
9 Kaffer

* Verwijderd door de redactie *

10 artemis

Wat @1 zegt. Kotsmisselijk word je ervan. Geheel verkokerde zienswijze; de hoernalisten kunnen zich niet meer loskoppelen van hun doctrines, en alle lichtvoetigheid, humor en emotionele afstand is zoek. Alleen dat gristelijke vat ik niet. Is er een geloofsrichting bij het AD betrokken?

4
11 Ness

Hmmm.. door globalisering en open grenzen kon het supersnel de hele wereld overwaaien .. question

2
12 Vageali6888

Nou Bedotje en die Wilde hebben zichzelf duidelijk afgescheiden van Nederland.

De rest stond er als 1 front voor het land te knokken en zij zaten alleen strafpuntjes uit te delen.
Dat is menigeen niet ontgaan.

Daar krijgen ze in het najaar de rekening van gepresenteerd.

Ik verwacht een kabinet van nationale eenheid zonder die 2 paljassen want ze willen niet vooruit, ze hinderen.

En dat is nu erg zichtbaar geworden, want nu komt het er op aan, het is eens niet meer vrijblijvend. Voor de mentaliteit van een deel van de aanhang geldt hetzelfde.

4
13 Gekste Henkie

@12
Typte hij op zijn PC met onderdelen uit Korea Taiwan en China question
Want dan is globalisering handig nietwaar?

4
14 Gekste Henkie

* Verwijderd door de redactie *

15 artemis

* Verwijderd door de redactie *

16 Kung flu

* Verwijderd door de redactie *

17 RubberDuck

* Verwijderd door de redactie *

18 artemis

Nee. Het coronavirus biedt zowel de status quo als populisten mogelijkheden.

Op rechts kunnen ze de coronacrisis te gebruiken om aan te geven dat Wilders/Baudet altijd vanaf het begin gelijk hebben, dat de grenzen wel echt dicht kunnen hoor!!, dat overheidsinstituties zoals het RIVM niet te vertrouwen zijn omdat ze de hele tijd andere informatie geven, dat we China moeten bombarderen, dat de staat steeds langzamer opschuift richting totalitarisme etc.

En linkspopulisten kunnen de crisis gebruiken om aan te geven dat het feit dat veel rechtse machtshebbers de bedrijven open willen houden een indicatie is dat de status quo het bedrijfsleven boven de gezondheid stelt

0
19 ThierryBaedet

Het is goed om de regering scherp te houden, maar wat mij betreft wordt het voeren van politieke campagnes net als het bezoeken van concerten, feestjes en kroegen even opgeschort tot na de crisis.

0
20 Civ

@19 Ja, het werkt inderdaad twee kanten op. Zinloos dus eigenlijk.

0
21 Civ

@21 Ja het is moeilijk in te schatten omdat de status quo zich kan profileren als degene die ons uit de crisis heeft geholpen, maar aan de andere kant is een economische crisis altijd een goede voedbodem voor de politieke flanken. Ik denk dat we in Nederland weinig grote verschuivingen gaan merken, zit niet echt in ons ingebakken, behalve dan dat je de flanken meer retorische bagage geeft om tegen de elite te schoppen. Ik denk dat vooral in landen als Frankrijk en Spanje het positiever uit gaat pakken voor de radicalere partijen.

0
22 ThierryBaedet

Het AD biedt een zwalkende analyse zonder scherpte.

Laat ik ook wat punten noteren.
1. Regeringen in West-Europa, het VK en de VS, ook in de afzonderlijke staten van dat land, en hun instellingen op het gebied van de gezondheidszorg zijn nalatig geweest, vlak voordat en toen het coronavirus zijn intrede deed.
Zodra de epidemie binnen landen geweken is, zal de politieke stemming omslaan. Degenen die arbeidsongeschikt zijn geraakt en vooral nabestaanden van bezweken zieken zullen de politici aanklagen.
Bij verkiezingen eind 2020 en in 2021 kunnen politieke constellaties instorten. In de VS, vooral ook op het niveau van de staten, in Duitsland, Nederland, Italie, Spanje, Belgie, VK en Frankrijk.

2. Mondialisering/globalisering maakt dom. Het blijkt nu dat wanneer productie en waardeketens verplaatst zijn naar het buitenland, de kennis en kunde om zelf te produceren, eveneens verdwijnt.
De reflexen van regering en gezondheidsinstellingen zijn geweest om te wachten en te kijken , of ze tekorten aan beschermende kleding, zoals mondmaskers, beademingsapparaten, testkits etc. konden aanschaffen, zodra China deze niet langer vorderde. Men stelde zich afwachtend en afhankelijk op; en dacht er niet over na meteen zelf te produceren, zoals 50 jaar geleden heel gewoon zou zijn geweest.
Zo heeft men veel tijd en levens verdaan.

3. Een gevolg van de pandemie zal zijn dat burgers eisen dat essentiële productie wordt teruggehaald, onshoring, en mondiale waardeketens uit strategische overwegingen en risicobeheersing worden ontvlochten.
De traditionele partijen zullen aan die eis lippendienst bewijzen, maar deze achter de schermen saboteren. Het zal het vertrouwen verder aanvreten.

4. Als gevolg van de nalatigheid en trage reactie loopt de economische en fiscale schade met 100-den miljarden extra op. alleen in Nederland gaat het waarschijnlijk al om 20 mrd extra onnodige schade.
Dat dwingt tot nieuwe reeksen lastenverzwaringen in de toekomst. Nog afgezien van de miljarden voor klimaatdoelen 2030 en 2050. Dat is electoraal gif voor de gevestigde partijen.
Achter de pandemie komt in de Eurozone nu al een nieuwe Eurocrisis weg. Het Stabiliteits- en Groei Pact gaat bezwijken. Dat betekent extra overdrachten van Noord naar Zuid, hoewel Italiaanse en Franse burgers vaak hogere vermogens hebben dan Nederlandse huishoudens.
Die willen hun overheden uit angst echter niet mobiliseren. Jarenlange offers voor de Euro voor 2020 zijn vergeefs geweest.

5. de main-stream politici en media doen in een gezamenlijke inspanning altijd net alsof er 2 keuzes zijn: de echte politiek, waarin alle democratisch benodigde stromingen vertegenwoordigd zijn, versus populisten en de mensen die achter populisten aanlopen.
Dit is onzin. In vele landen krimpen de grote partijen van weleer, omdat ze niet vertegenwoordigend zijn en geen oplossingen bieden. Sterker nog: ze lopen weg voor oplossingen, omdat ze oneigenlijke belangen dienen van lobby’’s en activistische pressiegroepen die de burger uit de democratie hebben gezet.
Populisten bestaan niet. Laagwaardige politieke partijen wel. die geen aanhang kunnen vasthouden.
Kiezers lopen niet achter populisten aan. Ze zijn dissidenten, die zich niet vertegenwoordigd weten.
Na de Sars-CoVid-2 pandemie zullen meer dissidenten opstaan dan ooit tevoren.

2
23 duurendaal

Zelfs in deze tijd is er media die enkel kan jammeren over het links rechts verhaal welke ze zo graag in stand houden.

2
24 Alexis

@23 Je 2 is zeer realistisch we worden een lui volkje.

4 en 5 krijg je ook een plus voor

3
25 Alexis

@14

Net alsof Nederlandse fabrieken geen PC onderdelen zouden kunnen produceren ...

Sterker nog , de belangrijkste machines voor computerchips worden door ASML in Nederland gemaakt

1
26 Vageali6888

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
wildersfan
Russische sigarettenkoning loodste miljoenen door Nederland, vlak voor sancties

Hoogopgeleiden werkten hier natuurlijk aan mee....

30 minuten geleden geplaatst door wildersfan

wildersfan
Kortere lontjes vragen om nieuwe methode: NS-klas leert met geweld omgaan

@6 Desondanks zegt Den Haag, we gaan er allemaal op vooruit. En dat zeggen ze al decennia. De leugens stapelen zich op. Eindeloos. De Pravda is ...

1 uur geleden geplaatst door wildersfan

wildersfan
Het veilige Boedapest • Grenzenloos

Nou moet ik huilen. Zo was het hier vroeger ook. 😢...

1 uur geleden geplaatst door wildersfan

wildersfan
GeenStijl: Nederland kampioen asielverzoek goedkeuren

@61 Daarom zou het goed zijn als Wilders eens premier werd. Als we met z'n allen op Wilders stemmen en dan kijken wat er gebeurt. Net zo lang to...

1 uur geleden geplaatst door wildersfan

wildersfan
Rusland heeft onlangs weer een vreselijke mijlpaal bereikt in de oorlog

@3 Waarschijnlijk zijn er net zoveel Oekraïners gestorven. Maar daar hoor je niks van. Ik vraag me af wanneer er een opstand in Europa uitbreek...

1 uur geleden geplaatst door wildersfan

duurendaal
GeenStijl: Nederland kampioen asielverzoek goedkeuren

@31 m post@33 Strongoli.Mee Eens. Ja, er hangt een meer uitgebreide economie mee samen dan allen de inkomsten van vastgoedbaronnen. En e...

1 uur geleden geplaatst door duurendaal

ongelovenloos
Kortere lontjes vragen om nieuwe methode: NS-klas leert met geweld omgaan

Ze hebben het al zo ver laten komen dat ze een wapen moeten dragen willen ze zich kunnen verdedigen....

2 uur geleden geplaatst door ongelovenloos

Vageali6888
'Ukraine is not anymore sovereign state', says Hungary's Orban

@83 @89Aardige inside info over de reden en hoe het ging toen ;"they spat on us"Special Report: Why Ukraine spurned the EU and e...

2 uur geleden geplaatst door Vageali6888

ongelovenloos
Sophie Hilbrand en Jeroen Pauw samen naar avondshow op NPO1

Twee onfrisse figuren waarvan ik me wel eens afvraag of ze wel een douche hebben....

2 uur geleden geplaatst door ongelovenloos

NK. App
Cuna LingusForced Anal VideoRiley Reid Sky BriWomen Giveing Blow JobXxx 2025Dharmapuri Aunty Sex VideoFella.pureIndian FingeringIndian Pussy Fucking VideosNew Hollywood Sex MoviesHindi New Sax VideoLennox Luxe Xxx VideosMarried Couple ThreesomeMagic Pussy WalkthroughPutas TjJustaminx Fansly LeakFrench Porn GayJennifer Ponce Only FansAva Adems PornGraciela AlfanoCouple Sex MmsBhabhi Open BathingAirikacal LeakedAmerican Xnxx VideoPornpics AnimeCeleberty Women NakedFilm X Vintage FrancaisPriyamani SexyMom And Son Bathroom XxxSunny Leone FukingXxx Sex Hot Indian VideoXx Sunny Leone Full Hd VideoFree Porn InxxVoyeurFirst Position SexKasey ChaseCliti ComLife PornMamie PornographieBreeding BenchYoupor NForced Orgasam PornFbbpornvideosBeautiful Girls PornSkiiny AnalXxx Auntys VideosPorn Gang RapesHome Wife SexBhojpuri Actress Viral Video 2021Sleeping Mom Force SonPantie GroolMasturbaseLasbin XxxIndian Wife Sex ComKate Winslett NidePhun.org CelebSexs In EthiopiaJenna Sinatra NudeMkmp-528Sabrina Nichole FuckGoodcharlotteUllu Hd VideoShizuka PussySex Hd Full HdTube8comIndies NudesOlgunporno.Gsy Muscle PornCruel ReellAngela White WardCukoldKatee Sackhoff NakedMilf NiplesHardcorematurePorn Classic Full MovieAnal SleepingBalance Ta NidePlanesuzyDoublelist CincinnatiSex Wap.inRambha Sexy VideoWebtoon GratuitXxx Sax SchoolBrazzers House 4: Episode 4Porn Steven UniverseMy Porn Wap ComJapanese Teen Sex VideoBeta Sex VideoTelugu Sex Bf HdXxx Hindi BhashaAnimation 3d Gay PornVideosoornoStevie J NudeBeti Sex Video1 Night SexSexy Indian Aunty SexDeeper Full PornOutlander Nude ScenesDoujinshi XGoon HentaiOld Man Xxx ComVintage Porn VYanet Garcia PornWife Swapp PornDinotubrXxx Videos HotelHot Stepmom XvideosCocostar Onlyfans LeakedJapanese Love Story Sex VideoXxxx Video MomReal Sex DesiXxxxlsexEbony PawgFree Porno MoviesItsthemadsTeanna TrinpGay Porn Full MovieIpzz-108Cece Rose LeakedHot Xxx DeshiAdriana Ugarte NudePoonam Pandey Nude SceneMoms With BbcLushstoriesVivastreet BeBoy X VideoMarwadi Aunty Ki ChudaiCougarmilfLesbo Anal StraponPorn Aunty HdBest Young PornKing And Queen Porn VideosDoujin MomFortnite NakedEden West PornNikki Minaj PornCelebity Nip SlipsWife Xxx ComNaya KhalifaBrazzers TeacherScarlett Johansson Hot SexyBig Cock CumAdrian ZukiParty OrgyPati Patni Ki ChudaiSax Mms VideoPorn Lesbians RapeIndian Hindi Sex MovieVideo Sex PadamPubli Nude