Islamofobie: het nieuwe racisme van het westen (dewereldmorgen.be)


In dit essay onderzoekt Enzo Traverso, professor aan Cornell University, de gelijkenissen en verschillen tussen het antisemitisme van weleer en de islamofobie van vandaag in Frankrijk en Europa. Volgens Traverso zijn er alvast opvallende gelijkenissen. ...

door morandi in Politiek  ·  41 Reacties

  • 0
  • 749x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Godwin heet dit.
Er is nagenoeg geen overeenkomst.
Andere groep, andere aanleidingen en vooral vreemd dat een hobby zoals religie zo serieus invloed heeft op onze maatschappij

1
1 Voxpopuli

Niets mis met een godwin. Als het ons als de grootste maatlat ooit wordt ingeprent, dan moeten we ook van die maatlat gebruik maken.

0
2 Commodus

vergeet vooral ook niet het antisemitisme van tegenwoordig te benoemen
dat ondermeer in Gaza en andere woestijngebieden welig tiert

waarom je beperken tot het antisemitisme van weleer ?

0
3 Limburg

@2 genocide op Joden of Armeniërs is van een geheel andere orde dan wat milde weerwoorden tegen een maatschappelijk probleem wat religie heet.
Islam is niet meetbaar of aantoonbaar als eigenschap. Netzomin als christendom of andere wanen.

0
4 Voxpopuli

Het Duitse antisemitisme had een sterk raciale inslag. Dat betekende dat ook een geïntegreerde Jood, of zelfs een geassimileerde 'nieuwe Duitser' van Joodse afkomst, altijd een Jood bleef. Islamofobie richt zich voornamelijk op de orthodoxe islam, minder op seculiere moslims, en voor zover ik weet helemaal niet op ex-moslims.

0
5 Civilis

Toevoeging @5 : 'altijd een Jood bleef' - en, in de ogen van de Duitse antisemiet, altijd een vijand.

0
6 Civilis

Vind je het gek dat steeds meer mensen walgelijke van de islam? Als je de koran hebt gelezen heb je gegeten en gedronken. Wat een haat staat erin naar ons toe.
Wat je zaait zul je oogsten.

1
7 trixie

De hele term 'islamofobie' slaat nergens op. Het heeft allemaal weinig met een fobie te maken. Veel mensen zijn gewoon klaar met de islam, en niet zonder reden.

1
8 Levy

Vanavond 8 uur journaal gekeken,
een Syrische man huilt omdat hij zijn zonen kwijt is,
over dochters of vrouw of schoondochter heeft hij het niet.
Vrouwen worden daar niet zo belangrijk gevonden.

0
9 Aragon

@9 dan doet ie iets wat volgens de Nederlandse wet verboden is. Hij discrimineert!.

0
10 Morgaine

@1 Helemaal met je eens. Totaal andere groepen, verhalen en situaties.


@8 "Veel mensen zijn gewoon klaar met de islam, en niet zonder reden." Ik ben er inderdaad ook wel klaar mee. Probleem is alleen dat we nog maar aan het begin van de ellende staan. Het ergste moet nog komen. Vluchtelingen die hun familie hierheen gaan halen bijvoorbeeld.

@10 En dus zal zo'n man door onze fijne politici maar wat graag hierheen gehaald worden.

Het moet toch allemaal niet gekker worden.

0
11 xtremy

Jodenhaat is niet iets van de vorige of deze eeuw. Jodenhaat is er al vele eeuwen. Het is alleen in 40/45 geëscaleerd tot een gigantische genocide die zij weerga niet kent in de geschiedenis van de mensheid.

De vergelijking met de huidige afkeer van terreur uit naam van de islam is daarom belachelijk. Als er dan toch gesproken wordt over "post-fascisme", dan moet je dat vooral zoeken bij sommige terreurgroeperingen binnen de Islam zelf

0
12 Belazerd

Islam is geen ras, religie is geen ras, en daarmee is het geen racisme.
Een fobie is een onredelijke angst, zonder reden. En laat er nu een redelijke angst zijn verklaard door acties gekoppeld aan religie. Derhalve heerst er islamangst.

0
13 Voxpopuli

Ja, het is wel racisme. Cultureel racisme heet dat geloof ik. Het principe blijft, een minderheid als niet volwaardig zien. Zo is antisemitisme ook racisme, het heeft alleen een eigen woord gekregen. Joden vormen trouwens ook geen ras, maar antisemitisme blijft dus racisme.

3
14 Commodus

Dus als men vraagtekens zet bij en/of kritiek hebt op de islam dan is men een racist. Lekker gemakkelijk, zo wordt iedere discussie in de kiem gesmoord. De racismetroef wordt naar mijn mening überhaupt veel te snel getrokken.

0
15 Levy

@14 het gaat bij antisemitisme niet om een religie. daar vallen ook etnische joden onder.
overigens lees @13 . fobie is een onredelijke, ongegronde angst. de angst is doch redelijk en gegrond, dus geen fobie.
ook is kritiek op de islam geen islamofobie.

0
16 Morgaine

@14 dit soort vermeend rascisme is niet aan te tonen, simpelweg omdat het criterium ontbreekt. Aangifte is daarmee kansloos

0
17 Voxpopuli

@14 Ik ben de term 'cultureel racisme' ook weleens tegengekomen, maar het lijkt me een contradictio in terminis. 'Culturisme' dekt de lading beter.

0
18 Civilis

Die klote islamofoben ook..
Eerst vliegen ze met vliegtuigen in het Al-Aqsa en het Masjid an-Nabawi moskee...
Daarna blazen ze bussen met mohammedanen op...
Daarna moorden ze de redactie van de moslimkrant uit...
Daarna rijden ze met een vrachtwagen tientallen onschuldige moskeegangers ondersteboven...
Daarna onthoofden ze een imam in z'n eigen moskee...
Maar vergeet niet, dit zijn geen gemiddelde islamofoben, dit zijn enkelingen, echte islamofoben wijzen dit gedrag af. Dit zijn niet eens echte islamofoben...

1
19 Abendland

@19 LOL!

0
20 Levy

@4
"een geheel andere orde dan wat milde weerwoorden tegen een maatschappelijk probleem wat religie heet."
De weerwoorden worden met de dag minder mild en meer veralgemend, daarom is het verstandiger om de demonisering van etnische minderheden in een klimaat van toenemend nationalisme onder ogen te zien, voor er mensenrechten geschonden worden.

Het is flauw om alsmaar weer met gebeuzel over de "juiste" betekenis van het woord fobie of het woord ras het "probleem" van tafel te vegen.

3
21 flagrant

Terechte kritiek op de islam-ideologie wordt islamofobie genoemd. Nou, ze doen maar doen.

1
22 Tsaar

@21 De wet beschermt iedereen. Ook etnische minderheden. Daarom hebben wij een seculiere democratie. Als een groepering op basis van een religie uitzonderingen wil bewerkstelligen dan dienen die aan diezelfde wet te voldoen.
Helaas denken die groeperingen vaak dat bij voldoende aanwezigheid of herrie de zieligheidsfactor of druk uitgeoefend kan worden. En daarmee een speciale uitzondering mogelijk is. Fout dus.

0
23 Voxpopuli

@21 [Het is flauw om alsmaar weer met gebeuzel over de "juiste" betekenis van het woord fobie of het woord ras het "probleem" van tafel te vegen.]

Door zonder goede gronden beladen termen als 'racisme' te gebruiken wordt zo'n debat juist in de kiem gesmoord. Mensen voelen zich aangevallen en gekwetst en je komt er in het algemeen geen steek verder mee. Zie de Zwarte Piet-discussie.

0
24 Civilis

@21
Waar het om gaat is dat een etnische minderheid in dit geval de moslims met een arabische oorsprong in zijn totaliteit in toenemende mate wordt afgeschilderd als de vijand, als “niet-wij” als onverenigbaar, als onnuttig, onwaardig, achterlijk.

Als het erop aankomt wil een rechtgeaarde nationalist nederland voor de nederlanders (of frankrijk voor de fransen etc). Dat betekend dat ze de minderheidsgroep “weg” willen.

Die minderheidsgroep kan alleen “weg” als hun, op zijn minst, rechten ontnomen worden.

Daarom is het voeden van dergelijke sentimenten een risico, omdat eerder en elders is gebleken dat, wanneer een bepaalde grens wordt overschreden, de rechten en uiteindelijk de levens van die anderen nietswaardig worden.

2
25 morandi

@25 [Waar het om gaat is dat een etnische minderheid in dit geval de moslims met een arabische oorsprong]

Waarom spreek je van een 'etnische minderheid' en niet van een 'religieuze groep'? Want de etnische achtergrond is niet doorslaggevend. Afghaanse moslims, Surinaamse moslims ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdullah_Haselhoef ), Turkse moslims en autochtone bekeerlingen staan allemaal bloot aan dezelfde kritiek.

1
26 Civilis

@21
tja het is geen populistisch stuk , de gronden worden uitgelegd, hij heeft het niet over racisme tout court hij heeft het over islamofobie als een nieuw soort racisme;

"Het racialisme – een wetenschappelijk vertoog dat gebaseerd was op biologische theorieën – werd vervangen door een cultureel vooroordeel dat een radicale antropologische onverenigbaarheid naar voor schuift tussen het ‘joods-christelijke Europa’ en de islam."

0
27 flagrant

het woord etniciteit overkoepeld afkomst, taal, religie, cultuur.
bij dit soort mechanismen gaat om het etnische verschil, de islamitische allochtoon versus de "joods-christelijke" echte nederlander, (fransman,vlaming, hongaar, whatever).
Dat is wat ik in het artikel lees, nu moslims, toen joden , de essentie is dat ze "niet-wij" zijn en tot vijand, tot zondebok gemaakt worden.

0
28 morandi

@28 Het gaat ook niet om het woord op zich. En moslims zijn inderdaad "niet-wij". Dat zullen ze ook niet worden, of er moet binnen niet al te lange tijd héél erg veel veranderen, maar dat zal vanuit de moslimgemeenschap zelf moeten komen. Voorlopig zijn wij de vijand en de zondebok, niet zij. Ze worden aan alle kanten gepamperd door de overheid. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn; óf ze passen zich aan, óf ze gaan naar oorden waar ze zich wél thuis voelen. Racistisch? Welnee. De moslim Abouthaleb sprak dezelfde woorden.

0
29 Levy

@28 Volgens mij zijn het in de eerste plaats de religieuze uitingen in de publieke ruimte waarmee het 'anders-zijn' van moslims wordt benadrukt die voor wrijving zorgen: hoofddoeken, bidruimtes, minaretten, seksesegregatie. Niet-religieuze culturele verschillen spelen eerder een secundaire rol. Ik heb de indruk dat het multi-gefacetteerde label 'etniciteit' er vooral bij wordt gehaald om via het deelaspect 'afkomst' de link naar racisme te kunnen leggen. Het is allemaal zo tendentieus.

0
30 Civilis

@28
"Ik heb de indruk dat het multi-gefacetteerde label 'etniciteit' er vooral bij wordt gehaald om via het deelaspect 'afkomst' de link naar racisme te kunnen leggen. Het is allemaal zo tendentieus. "

Dat is in ieder geval niet voor mij het geval, ik gebruik het woord etniciteit juist omdat ik een hekel heb aan het woord/begrip racisme. Omdat dat woord juist racisme belichaamd, het is een voorbijgestreefd concept vermits er biologisch gesproken geen verschillende mensenrassen bestaan. ( al heb je natuurlijk wel echte racistische clubjes die daar anders over denken).

Die wrijving waar je het over hebt vind ik niet zo logisch, bestaat er wrijving met zwartekousen mensen of met joden?
Ik kom vaak in Antwerpen daar loopt het vol met orthodoxe joden, die daar zo'n dertig syangoges hebben, rare kleren dragen en hun vrouwen onderdrukken, dat geeft amper wrijving. Het is dus goed mogelijk dat verschillende gemeenschappen gewoon naast elkaar bestaan.

Als iemand zich ergert is dat het gevolg van zijn/haar eigen voorgeprogrammeerde perceptie.

1
31 morandi

@29
En moslims zijn inderdaad "niet-wij"

Dat zegt iets over jouw " wij".

Voor mij zijn moslims wel-wij als behorend tot het menselijk ras en als burgers van dit land.

En voor de rest ben ik zelf "niet-wij" want mijn identiteit hang heel weinig op aan mijn etniciteit, veel meer aan mijn rol in de samenleving en mijn familie en aan mijn ervaringen en posities en in die zin ben ik uniek en zo probeer ik ook anderen te zien.
Als ik een vrouw met een hoofddoek of een kaalkop vol tattoos ontmoet dan kijk ik naar het gezicht op zoek naar de persoon die spreekt uit de expressie van zijn/haar blik.

0
32 morandi

Islamofobie heeft helemaal niks met racisme te maken. Moslims zijn er namelijk in alle soorten en maten.

0
33 Black65

@4 Daar ben ik het niet mee eens. Het begint altijd mild en onschuldig en na een psychologisch bepaalde tijd van gewenning (het is normaal geworden zo te denken) schiet het de diepte in.

0
34 Commodus

Als activistisch atheïst zie ik liefst geen voorkeursbeleid aangaande religieuze groeperingen. Seculier is nu eenmaal de geboortenorm . Ik probeer zoveel mogelijk misstanden aan te kaarten bij de politiek en en publiek om dit te bereiken. Uiteraard geweldloos...

0
35 Voxpopuli

De vergelijking met het antisemitisme en islamfoob gaat totaal de mist in. In grote lijnen. De joden zijn, handelaars, hebben een rijke verleden en hebben macht. De Duitsers van de jaren 30 hadden geen geld en banen. Veel minderbedeelde Duitsers namen het de joden kwalijk dat de joden wel van alles hadden, met de krastalnacht als diepte punt.

Vul nu voor joden christenen in en voor Duitsers moslims. De vergelijking zal nu veel beter kloppen. Zeker in de Franse randsteden waar armoe on evenredig groot is onder de niet blanken, niet Aziaten.

0
36 Suikerbeessie

De vergelijking met het antisemitisme en islamfoob gaat totaal de mist in. In grote lijnen. De joden zijn, handelaars, hebben een rijke verleden en hebben macht. De Duitsers van de jaren 30 hadden geen geld en banen. Veel minderbedeelde Duitsers namen het de joden kwalijk dat de joden wel van alles hadden, met de krastalnacht als diepte punt.

Vul nu voor joden christenen in en voor Duitsers moslims. De vergelijking zal nu veel beter kloppen. Zeker in de Franse randsteden waar armoe on evenredig groot is onder de niet blanken, niet Aziaten.

0
37 Suikerbeessie

Oeps twee keer. Ik kreeg een melding iets niet helemaal goed zat.

0
38 Suikerbeessie

http://www.nujij.nl/algemeen/verwarde-man-roept-allahu-akbar-steekt-rabbijn.36889669.lynkx

en dan gek vinden dat men helemaal klaar is met die islam?

1
39 trixie

Een tijdje geleden schoot een joodse Israëlier een Palestijne dood die gewond en stil op straat lag. Dat zegt toch ook niets over het joodse geloof?

0
40 Commodus

Islamophobia is a dishonest word:

0
41 Tsaar

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Olivia
Muziekdraadje

I'm Gonna Tear Your Playhouse Downhttps://www.youtube.com/watch?v=XaGLjQqqdsY...

1 minuut geleden geplaatst door Olivia

Olivia
Muziekdraadje

@3072Er zijn hier reageerders die lezen sneller dan gemiddeld . die plaatsen 2 reacties per minuut . Ieders eigen talent ....

2 minuten geleden geplaatst door Olivia

Olivia
Muziekdraadje

@3072 👍...

5 minuten geleden geplaatst door Olivia

Vageali6888
'Ukraine is not anymore sovereign state', says Hungary's Orban

@22Je vergeet voor het gemak even dat die garanties gegeven zijn onder de toen heersende omstandigheden, niet met een geïnfiltreerd VS aan ...

6 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

Olivia
Muziekdraadje

Smocke y IRobinson Second That Emotionhttps://www.youtube.com/watch?v=rjbqcFB_sPU...

10 minuten geleden geplaatst door Olivia

duurendaal
Demonstratie bij AvroTros-gebouw tegen deelname Israël aan songfestival

Boeiend is dat de langzame culturele en fysieke genocide die plaatsvindt in Oekraïne ultralinks in het geheel niet interesseert. De genocide in...

10 minuten geleden geplaatst door duurendaal

Bob Sleebaan
Muziekdraadje

Olivia luister jij elke minuut een nieuw nummer?...

11 minuten geleden geplaatst door Bob Sleebaan

Olivia
Muziekdraadje

Keep On Smilin'https://www.youtube.com/watch?v=zLXRqWoWOuQ...

12 minuten geleden geplaatst door Olivia

Olivia
Muziekdraadje

A Little Bit Further Awayhttps://www.youtube.com/watch?v=W5tdy8g4Hws...

14 minuten geleden geplaatst door Olivia

Bob Sleebaan
Turn Out The Lights - The Party's Over

Doet me denken aan knulletje Jetten die zich afvraagt hoe je een huis verwarmt met kernenergie. Dit soort mensen besturen ons land.......

15 minuten geleden geplaatst door Bob Sleebaan

NK. App
Leigh Darby PornCelebrity Best NudePornografia De MorritasCelebrities That Did PornBarbara Bach NudeSalma Hayek Nip SlipTaylor Swift NippleRomantic Porn StoryFrerporn VideosInfluenceuse PornDevar Bhabhi ChudaiHot Gym PornNepali PornstarsHot Indian Sexy Videos HdShuna KagamiSunny Leone XvideosCarmen Hayes AnalPorn MoMonster Girl IslandBrick DangerX.x.x.okBest Story PornDopewhore PornDigpornNazie PornMujeres Que Cojen Con AnimalesNicci Bella NudeJav With Eng SubFree Camsex裸照Firest AnalTube8 BlackedPixxxPornofrancais HdNeelam KudaleXxx Poran Video ComAlicedelish NudesIndian Sex Video YoutubeCute Teen Gay PornPorn Sister SleepingKrissy KayManga ScnatradHpornhubSexy Camel ToePornhubintroUbiles PornWhite PornstarsHorny StepsisJasmine JaymesMature Tube Porno.Sexo ZvideosNaked FurriesMadchen Amick NudeXnxx VirginityKirsten Dunst SexyAngela Whate XxxFitness Papi PornAmber MoodyPorn Stars VideosBig Lips BjDesi Aunty ChudaiLesbian Office PornKorean SexingRunning Train On ThotRough GanbangChaturabetPorn Indian HotelPorn Games HtmlBisexual PornSexylexxypJasmine Jae New VideoHard Raping PornCzech MassagepornMom Xxx MomSunny Leone Without DressOlivia Casta LeakVideos PonoxxJameliz YallMpornAmazonsex PositionSensualorgasmBig Black Boobs NudeSafest PornScan HentziPornpsGrippy PussyRomance Without ClothesKylie Page Hot3d Porn ComjcsMy Henti ComicsDnbooruVideos Travestis SexoEkta Kapoor XxxJija Ne Sali Ko PelaBang My StepmomMandy Moose PornBang One Get OneCuckold RedditCherie Deville TwitterJapon HentaHoliday PornKulhad Pizza Viral Video WatchCecelia Rose NudeHd Mms PornGym Porn VideosPorn Aishwarya RaiRussian LesbianpornBff ThreesomePornos FatFansleyBlowjob At WorkSuper Aunty Sex VideoBlahgigiMalayalam Sex Movie ComFeee Porn PicsGay Forc PornGal Gadot NaketBest Love Making VideosWaiter XxxSextape Of Nicky MinajTamilscandalsRachelle Renee DavisEvelin Elle PornWatch 3d HentaiLedbian XxxPorn Game For IphoneHot Model XxxXxx Hindi Video FullAdult Film DikhaiyeChaturbate MilfSissy PeggingFoto PornDownloadfree PornSara Jay 2022New Jersey PornhubPorncumshotsXxxgames GayVideoseroticosSub Rosa Movie DownloadFacial CumsjotDoenblouseLos Mejores Videos PornosxxxXxx FokingXnxx Old MoviesHot Big Boobs SuckingAnil Sex VideoSexy.prn8teen X XxKay Lenz NudeScarlett Skies