Miljoenen voor weggestuurde architect Binnenhof (ad.nl)


Beschrijving niet beschikbaar ...

door Havermout in Politiek  ·  25 Reacties

  • 6
  • 496x gelezen
Reageer met een Emoji
9

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Och, jan-lul betaalt toch.

0
1 de Leek

Schande.
Iemand die niet voldoet ga je toch niet betalen?
Welke idioot heeft dat contract opgesteld?

0
2 Aunti

Gelukkig hebben ze nu wel een échte expert. Arrogander Penthouse gaat het project begeleiden.

1
3 Rex

U en mijn geld waarvan het spul denkt dat het niet op kan en men weet dat al die burgers als ze zich er druk over maken niet verder komen dan de schouders er over ophalen. Jammer dat er niet boven op gezeten wordt middels een debat en een motie van afkeuring.

0
4 Voorzittershamer

Een absurd bedrag voor een architect, ook als het een top architect betreft.

0
5 groenengeel

Wie durft nu nog te zeggen dat het niet fijn werken is voor de overheid. Trouwens, is die klus wel binnen de EU aanbesteed? Zal ook wel een overweging van Engeland zijn geweest om die EU de rug toe te keren.

1
6 ThWil

Ze zijn echt knettergek geworden in Den Haag. Als ze zulke bedragen betalen voor een architect, dan betekent dat erg nog heel veel meer onbekwaam volk daar rond loopt.

0
7 groenengeel

Wat kan het schelen? Het is toch maar belastinggeld.
Die staatssecretaris moet de laan uit! Is niet geschikt voor z'n werk. Het is weer precies hetzelfde als de Fyra-zooi. Daar is ook een of andere ambtenaar van de NS in 2004 (Aad Veenman?) voor verantwoordelijk geweest. Hij is inmiddels vervangen door Roger van Boxtel, maar dat het geld gekost heeft moge duidelijk zijn.

0
8 Nicks R. Van

@6 In principe horen ze zo'n project openbaar aan te besteden.

0
9 groenengeel

Iemand die zulk slecht werk levert kun je met de beste wil van de wereld geen TOP-architect meer noemen. Eerder beun-de-haas architect. Of eufemistisch gezegd een B-Architect.

2
10 PFL

Duidelijk App. Pechtold gaat zijn tweede en derde appartement binnen harken en dan met pensioen.

2
11 Uitede aka Espede

Schandalig , En weer een die ongegeneerd voor slecht werk, een graai uit ons belastinggeld mee krijgt.

0
12 Jill

Leuk al die meningen maar zonder inzage in het contract, de gemaakte afspraken over het ontwerp, de reeds uitgevoerde werkzaamheden e.d. , kan je er helemaal niks mee.
Contractenrecht is gewoon van toepassing. Dan kom je op het vlak van beëindiging/ontbinding uit. Als niet voorzien is in bepalingen inzake afkoop van het contract bij vervroegde beëindiging en de architect is niet aansprakelijk te stellen vanwege wanprestatie (is in de praktijk heel lastig), dan moet je je uit een contract onderhandelen en vaak betalen. Dat is hier gebeurd. Of het een goed onderhandelresultaat is, is niet te beoordelen zonder alle relevante afspraken.

3
13 marcmarc

@9 , dit geval niet mbt veiligheidsaspecten etc. (even kort door de bocht)

0
14 caso

Wie controleert bij de overheid de contracten.?
Hoe kan het zo zijn dat de overheid in al haar contracten achter de feiten aan rent.
Ja, tegenover de normale burgers zijn ze afgedekt. Dan hebben ze batterijen met advocaten om hun gelijk te krijgen. Maar met zakelijke partners gaat het altijd mis.
Ergens zit het niet goed bij de overheid.

0
15 rlw

@15 , afdeling inkoop + juristen gaan over de contracten. Ik heb mezelf jarenlang bezig gehouden met dat soort contracten, contractonderhandelingen, ingebrekestellingen en contractbeëindigingen. Ik deel de mening niet dat de overheid standaard achter de feiten aanloopt. Het punt met contracten is dat risico's die je wilt afdekken een zekere proportionaliteit moeten hebben (geen ongelimiteerde aansprakelijkheid e.d. en in verhouding tot de omvang van de opdracht) en dat het afdekken van risico's de prijs opdrijft. Je moet dus altijd goed kijken in welke mate risico's beïnvloedbaar zijn door opdrachtnemer. Is dat niet het geval dan kost een contractbepaling alleen maar geld zonder dat het risico kleiner wordt. Daarnaast kan de overheid wel wat risico's dragen dus je kan jezelf de vraag stellen om het slim is om alles af te dekken.
Zie het als een telefoonverzekering, mensen die makkelijk een nieuwe telefoon kunnen betalen verzekeren hun telefoon niet en dat risico wordt genomen omdat het geld bespaart en het risico laag is.

1
16 marcmarc

Ellen van Loon had last van 'grootheidswaanzin'..
Netjes toch, past zij zich aan wordt ze ineens afgekocht voor 2,7 miljoen.
Slim mens toch wel! ^^

1
17 Sjaak Trekhaak

Tob-architect , maar wel slim. Tis weer niet te geloven weer 2.7 miljoen naar de Kl....

1
18 Mien.klimop.3.0

@16 : "Daarnaast kan de overheid wel wat risico's dragen." Misschien wordt juist hierover wel iets te gemakkelijk gedacht door de overheid. Het is niet het eerste project bij de overheid dat een hoop geld heeft gekost en uiteindelijk niets tot weinig heeft opgeleverd.

0
19 Reagentje

@19 , niet helemaal, wanneer je een contract aangaat zijn er altijd twee partijen waarbij veel bepalingen wederkerig zijn, dat wil zeggen, ook voor de opdrachtgever gelden verplichtingen. Wanneer het mis gaat in contracten dan is de opdrachtgever meestal ook niet helemaal vrij te pleiten. Wurgcontracten met 0 risico voor opdrachtgever en alle risico's bij opdrachtnemer die niet allemaal in de invloedsfeer van opdrachtgever liggen, worden gewoon niet geaccepteerd en zijn disproportioneel. Daarnaast lees je in de krant alleen over de zaken waar het mis gaat. Over de meeste projecten lees je niks en wordt met het contract in de hand de leverancier tot presteren gedwongen. Soms gaat het mis, grote ICT projecten zijn daarin berucht. Ik heb bij meerdere grote ICT projecten over miljoenenissues onderhandelt met leveranciers en daar waar het echt mis ging was de opdrachtgever zeker niet helemaal onschuldig. Al die tientallen miljoenen meerwerk tot honderden miljoenen meerwerk had altijd met onvolledige opdrachtspecificaties te maken en/of het veranderen van specs.

1
20 marcmarc

@20 . Werk van een architect kun je gewoon reimbursable laten uitvoeren. Zeg maar uurtje factuurtje. En als je dan uit elkaar gaat is er hoogstens nog een maand opzegtermijn of zo ( en dat had je dan contractureel moeten vastleggen) en dat kost je dan zeg 160 uur extra uurtarief. Daar hoef je geen 2,7 miljoen euro aan te verbrassen. Hoogstens ( bij dure architect) 160* 500 euro (80.000 Euro) of zo. Ik werk ook al bijna 40 jaar met contracten vanwege mijn werk en vanuit mijn ervaring kan ik ook niet anders concluderen dan dat bij de overheid een slechte contractonderhandelaar heeft gezeten. Ik vermoed dat men bij het aangaan van het contract behoorlijk geilde op deze specifieke architect en daarom zo'n slecht contract heeft geaccepteerd. De architect was slimmer dan de overheid. Bij een normale openbare aanbesteding kun je de risico's en gevraagde garanties en kwaliteitseisen en onbindingsclausules in je RFQ /RFP als voorwaarden dicteren en dan zie je wel welke architect op die voorwaarden zaken wil doen.

2
21 PFL

@21 , zou kunnen maar het blijft speculeren. We weten beide niet hoeveel uren er gespendeerd zijn, hoeveel berekeningen zijn gedaan, of de architect een PvE heeft gemaakt voor de daadwerkelijk bouw. Politieke druk op tijdlijnen en voorkeuren voor architecten komt over het algemeen de contractvoorwaarden niet ten goede.
Hier is een ontwerp gemaakt en dat is door de politiek afgewezen want te duur en niet sober genoeg. Als vooraf niet duidelijk genoeg was afgesproken in welke mate er ontwerpvrijheid was en wat het mocht kosten, trek je sowieso aan het kortste eind.

0
22 marcmarc

@22 . Inderdaad. En daarom is de Overheid erg slecht in contracten afsluiten. Ook de overheid had een PvE moeten hebben en goede contractvoorwaarden moeten opstellen.

2
23 PFL

@20 : Ik weet dat er voor beide partijen risico's zijn en ik weet dat er gaandeweg het project vaak veel onvoorziene zaken naar voren komen, zeker in ICT-projecten en dan voornamelijk van de kant van de opdrachtgever. Maar in dit geval blijkt er totaal geen draagvlak te zijn voor het ontwerp door de architect. En dan vraag ik me af in hoeverre er door de opdrachtgever in dit geval een vooraf enig onderzoek is gedaan naar de wensen van de gebruikers. Je gaat toch geen opdracht geven met carte blanche?

0
24 Reagentje

@24 , geen idee, ik heb me nooit bezig gehouden met architectenselectie. Is sowieso een rare wereld. Wij kennen de opdrachtverstrekking niet dus het is allemaal lastig oordelen. We wachten de kamervragen af.

0
25 marcmarc

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Nicks R. Van
Weinig doorstroom in overvolle Expo Hal in Assen: 'Afhankelijk van andere centra'

Wanneer stopt die idioterie nou eens? Die van der Burg weet ook van geen ophouden. Het leidt allemaal tot niets! Er komen er steeds weer nieuwe ...

1 minuut geleden geplaatst door Nicks R. Van

Mevrouw Stemband
Topdokter slaat alarm: ‘Chemische stoffen in vaccins maken kinderen trans’ - Dissident.one

@4 En dan ook nog die levensgevaarlijke 'chemische stoffen', daar moet je echt niet mee in aanraking komen. :)Ach ja dissident.one; de speld...

3 minuten geleden geplaatst door Mevrouw Stemband

Nicks R. Van
Zou ik militair kunnen zijn, nu de oorlog overal oprukt? - Joop - BNNVARA

@1 In Duitsland hebben ze wel slechte Feldwebels!...

4 minuten geleden geplaatst door Nicks R. Van

maarten1234
Topdokter slaat alarm: ‘Chemische stoffen in vaccins maken kinderen trans’ - Dissident.one

o man... denk dat het probleem is dat men nu te veel ruimte krijgt om alles in twijfel te trekken en dat mankementen aan je genderidentiteit je ...

6 minuten geleden geplaatst door maarten1234

Bop
GeenStijl: Er komt toch geen officiële imamopleiding. "Onoverkomelijk verschil van inzicht over invulling"

@10 Oh je begrijpt zogenaamd weer eens niet wat ik zeg. Ik zal je helpen:https://www.nieuwskoerier.nl/news/984183-kampioen-vaccineren-en-wein...

6 minuten geleden geplaatst door Bop

Botlleneck
Vijf gewonden na steekincident met zwaard in buitenwijk London

Is dat een politie wagen daar vooraan/Waarom word er niet op die haatbaard geschoten?...

6 minuten geleden geplaatst door Botlleneck

eh
Amin Maalouf: ‘Een nieuwe wereldorde ontstaat vaak pas na een grote ramp. Dat mag je de wereld niet toewensen’

#3""Dat klinkt mooi, werp ik tegen, maar intussen is de basisarchitectuur van mondiale macht nog altijd dezelfde als in 1945. De VN, en vooral...

10 minuten geleden geplaatst door eh

Strongoli
Sophie Hilbrand en Jeroen Pauw samen naar avondshow op NPO1

@9Ja mee eens. Niet iedereen kan een duo met iemand vormen, zeker niet aan praattafels. Dat hebben we met andere duo's ook gezien. ...

11 minuten geleden geplaatst door Strongoli

eh
Amin Maalouf: ‘Een nieuwe wereldorde ontstaat vaak pas na een grote ramp. Dat mag je de wereld niet toewensen’

""De voorbije decennia, benadrukt Maalouf, zijn er al verschillende nieuwe machtscentra ontstaan. Zij hebben gebruikgemaakt van de ruimte die on...

12 minuten geleden geplaatst door eh

baba jaga
KIJK. Joodse man op straat lastiggevallen door viertal dat hem in kofferbak wil steken

@19 Kom eens met resente vrslagen en niet degene die jouw haat naar rechts voeren.Wees eerlijk en laat dan ook de stukjes tekst die met extree...

14 minuten geleden geplaatst door baba jaga

NK. App
Kaley Cuovo NakedVideo Vazado TwitterPictures Of Boob'sCulonas DesnudasHutxxxMaa Bete Ki Chudai Hindi MeLisa Ann BideosCody KaladinFather Daughter Porn FreeHarem PorncomicsBombay SexJasmin BlackBoobs Sucking ComAdn 499African Porn VideosGay Male PornPeriscope SexualSexart.comReal Amater PornCumming Her MouthVideos Por No GayEnglish Sex ClipSavita Bhabhi Cartoon MovieExotic Indian PornCosplay FemdomLeilanni LeeaneNude Pornstar ModelsDanny D CumsSneesnaw LeaksPorn Hd TeeBrazza XnxxSex SaniaKhulla SexyAnimated Porn EnglishCourtney Scott PornhubCartoon PorbCherrydevivreJenna Jameson Is The MasseuseHot CowgirlsHot Sex Indian PornBhabhi Ki Nangi PictureAlly Lotti Only Fans LeaksTs Eve PornNew Hd Porm8ndian PornPorn In AirplaneKoreanxxxBig Breasted BondagePacks Onlyfans GratisLexi Love3d Animation HentaiMaddison Beer NudeNikki Galrani SexImgfyBhojpuri Actress Trishala Madhu VideoBangla Local SexSwathinayudu Sex VideosMincraft PronBangalixxMo XnxxXxx Sex GirlStep Mom SexxPorn RuleSexe VoissaStars Pornos FrancaisesWww XnxxcomCyndi Crawford NudeTamil Girls XnxxBahu Sasur ChudaiPorn SnowballSofia Vergara PornstarKarina Colombiana PornBest Subreddit PornHomemade PorntubesLesbian Tean PornAnna Kendrick BikiniCamwhores.tv Videos DownloaderAmerican Po RnBbw Milf Caught Me Watching Her Huge AssPorn MuslamGay Movie PornXixx VideosReddit PornidWww Brazzershd ComTeen Porn HdManhunt Gay DatingPornofrancais.Newsexstory ComKenzie Reeves BbcImagenes PrnoStrapon Lesbo PornGayconnectCerise_angelicNew AnalPriya Rai CumshotJailyne Ojeda XxxMyway WrestlingDaniel Xx VideoZeldaporn ComicCurvy Girls NudeIndian Married SexSky Bri Full PornHigh Rise Invasion HentaiInterracial OnlyfansDoctor Porn IndianFree Use MilfRobinwright NudeCarton Porn GifChloe Lamb VideosMutualmasturbationGinny Weasley PornAnime Hentai VfOutlander Sex ScenesExploitedcollegegirls ZoePorn FightHitomi TanaaLuxurygirl PornHusband Friend Sex VideoBest Discord ServersShemalestar DbPeachypop34Amia MorettiX Pron ComNaked Black BootyEbony Cuckold WifeSophia Leone Full VideoBlack:pornJennifer Connelly AznudeTee Porn VideosBlow Jobs BabesKamasutra Hot SceneReshmi Hot PicsSexmodellDouble Penetratuon PornMalayalamsexsLena MoonBokep MichatBf Sex Video Bf SexSexy Granny PornMangy Baby PornUllu Hindi MovieXnx SaxBbw Latina CreampiesEbony Lesbians ScissorMotherlesscomEva Cudmore NudesOdisha PornPusy ShowAsian Massage BbcNude Selfie Reddit