U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Binnenland
  • 16
De gemeente Amsterdam gaat mogelijk als eerste stad in Nederland een formele excuses aanbieden voor het slavernijverleden. Zeven politieke partijen, een meerderheid van de gemeenteraad, dienen maandag een initiatiefvoorstel in voor een formele excuses, meldt Het Parool. ...

4 maanden geleden door Nu.nl

REAGEER MET EEN EMOJI
58

@99 Wellicht is het een idee om slavernij niet als wedstrijd te zien maar om ervoor te zorgen dat de huidige – en de nasleep van de Trans-Atlantische die voor ongelijkwaardigheid in de samenleving zorgt – bestreden wordt.

101 mo    
4 maanden geleden door mo
15
Meld

@1 Amsterdam gedraagd zich al lang als een ander land en lapt alle regels van Den Haag aan hun laars. Het wordt tijd dat Den Haag zich afscheidt van dat burgemeesterdom.

102 niet-alles-geloven    
4 maanden geleden door niet-alles-geloven
1
Meld

Hoe nobel weer van Amsterdam om dit even voor Nederland te gaan beslissen. Naiviteit ten top om eerlijk te zijn. Zoiets als dit moet door de overheid besloten worden. Dit is een nationale aangelegenheid en niet iets voor de hoofdstad. Als Amsterdam schuld bekent, dan bekent Amsterdam dit voor Nederland en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Is het een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis? Absoluut. Is Nederland de enige met die zwarte bladzijde? Absoluut niet. Bieden alle andere landen hun excuses aan voor hun slavernijverleden? Ik denk het niet. Of moet enkel Europa hier voor bloeden? In dat geval is het hypocriet. Als je de slavernij aan wilt pakken, dan moet je alles aanpakken en veroordelen.

103 Gezond boerenverstand    
4 maanden geleden door Gezond boerenverstand
1
Meld

@101 Nu moet ik de eerste ongelijkwaardigheid wat dat betreft in onze samenleving nog voorbij zien komen, het is hier geen Amerika. Maar goed, dat is al een reëler streven dan excuses eisen van mensen die tot volkeren behoren die óók de slavernij van de "verkeerde" zijde hebben meegemaakt. Ik bedoel, deze mensen eisen geen excuses van de Afrikaanse landen. Veel slaven werden gevangen door hun mede-Afrikanen, werden "te koop" gezet door hun mede-Afrikanen. Nederland nam de bulk van het transport van deze slaven op zich. Hoeveel slaven werden er gehouden in Nederland?

We moeten stoppen met het een wit vs zwart-issue te maken, dat is slavernij namelijk absoluut niet. Daar komt nog eens bij dat er tegenwoordig meer slaven zijn dan tijdens het hoogtepunt van de slavernij-period.

https://www.konbini.com/en/lifestyle/modern-slavery-report/
https://myemail.constantcontact.com/-More-slaves-TODAY-than-at-any-point-in-human-history--TIME-Magazine--January-18--2010.html?soid=1108762609255&aid=J7bYCQ9wWdA

Laten we de moderne slavernij eens aan gaan pakken.

104 Bluth    
4 maanden geleden door Bluth
1
Meld

@12 jij vindt dat moslims zich ook verontschuldigen moeten voor aanslagen gepleegd door 'hun' broeders? Kom.nou

105 maarten1234    
4 maanden geleden door maarten1234
4
Meld

@104 . Je kan op blijven sommen wat een ander fout heeft gedaan maar het aandeel van Nederland poets je daar niet mee weg.

Vanwaar dat verweer toch altijd. Het is gebeurd punt. Hoeveel westerse slaven er ook zijn geweest in vroeger eeuwen, hoe slecht grote groepen westerlingen het in het verleden ook hebben gehad, al dat leed is geen collectieve geschiedenis. De geschiedenis is nu eenmaal diverser en we weten maar zeer beperkt hoe onze verre voorouders geleefd hebben. Waren ze een geronselde scheepsjongen, koopman, mijnwerker, boer, edelman? Wie zal het zeggen? Voor een groot deel van de Afro Amerikanen en ook voor donkere mensen uit de Nederlandse Antillen en Suriname geldt dat zij weten dat hun voorouders met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid slaaf waren (hoewel er ook ‘vrije zwarten waren’) en daarmee een onbeschrijfelijk, nooit bestraft, leed is aangedaan.

Wat is er mis mee dat te erkennen?

106 mo    
4 maanden geleden door mo
15
Meld

De erkenning is het probleem niet. Spijt en diepe rouw zijn geen probleem. Het aanbieden van excuses is wel een probleem want dat is de erkenning van schuld door de huidige bevolking met alle gevolgen vandien. En eenzijdige erkenning van schuld gaat leiden tot een immense scheefgroei, aanklachten, eisen tot herstelbetalingen, etc.... Dit is niet iets wat je zo maar even kunt beslissen zonder de achtergrond goed te kennen en te beseffen wat de gevolgen kunnen zijn.

Slavernij is wereldwijd een probleem geweest en is voor een deel nog steeds een probleem in bepaalde werelddelen. Prima als je de slavernij aan wilt pakken. Ik zeg, go for it, met man en macht. Maar focus je eerder daar op.

107 Gezond boerenverstand    
4 maanden geleden door Gezond boerenverstand
1
Meld

Eeuwenlang halen slavenhandelaars van de Barbarijse kust zwarte slaven uit Afrika om hen te verkopen aan onder andere Portugal. Maar wanneer Portugal zelf Afrikaanse slaven gaat halen, komt daaraan een einde en wordt er een nieuwe bron van inkomsten gevonden: het kapen van Europese schepen op de Middellandse Zee. De bemanning komt in slavernij terecht.
Als je kijkt naar de hele Middellandse Zee, dus Algerije, Tunesië en Marokko, wat er zo tussen de 1 en 1,2 miljoen Europeanen een tijdlang gevangen hebben gezeten en weer terug zijn verkocht. Dus het gaat om een behoorlijk aantal. De Nederlandse, dat loopt uiteen, schattingen tussen de 10- en de 12.000. Schepen werden geënterd, werden in beslag genomen, de lading werd in beslag genomen, het schip werd in beslag genomen en de mensen die erop zaten. Dat betekende dus dat als je Europeanen had, dat je ze tegen een grote som geld kon terug verkopen aan Europa. En dat waren forse bedragen. Voor de kapitein betaalde je toen omgerekend zoiets van 20-, 25.000 Euro, een stuurman, dat was ook iets van 15 mille, een eenvoudige matroos was geloof ik 2000, 3000 Euro en een koksmaatje, dat was wisselgeld om het zo maar te zeggen. En dan zie je dus, dat er een systeem gaat ontstaan in Nederland waarbij hetzij door de Gemeente, hetzij door de Parochie, hetzij door de familie, hetzij door loterijen of door middel van redersgeld, losgeld wordt betaald aan Marokko.
Het krioelde hier van mensen die aan deze muren aan deze moskeeën en aan deze forten bouwden en waaronder dus een groot aantal van die Christenslaven. Als er niet hard genoeg gewerkt werd, werd er geslagen, er werd ook hard geslagen met stokken en met zwepen. 

https://schooltv.nl/video/europese-slaven-in-noord-afrika-europese-slaven-in-noord-afrika/

108 Xmod    
4 maanden geleden door Xmod
1
Meld

@108 Marokko mag dus dokken!

109 Xmod    
4 maanden geleden door Xmod
1
Meld

Voor mij hoeft het niet, maar Amsterdam is er rijk van geworden, dus laat ze maar dokken. Let wel, de erfgenamen zullen nooit tevreden zijn. Want er zijn al miljoenen uitgekeerd in de loop der jaren.

110 Verwonderd    
4 maanden geleden door Verwonderd
0
Meld

@106 Niks geen excuses, de huidige bevolking heeft hier part noch deel aan.

111 arcenist    
4 maanden geleden door arcenist
1
Meld

@106 Tegenwoordig betekend erkenning dokken en dat is waar het om gaat. Is het nu zo moeilijk om het verleden achter je te laten en door te stappen zoals Europeanen naar de oorlog ook gedaan hebben. Wat is de meerwaarde van erkenning nu? Ongelijkheid? Kom op de meeste van het nagelslacht hebben een baan en zij die dat niet hebben leven net als de niet donkere van een uitkering. Net zo hoog , gelijkheid heet dat. Het enige dat men wil is die erkenning en ik hoop dat die niet gaat komen. Iedereen weet dat het is gebeurt en zij die nu honderden jaren later nog op erkenning wachten zijn in mijn ogen wereldvreemd. En met de groots waarschijnlijke zekerheid is er geen zekerheid feiten maken die zekerheid en na zoveel jaar is er nauwelijks nog zekerheid te bieden over het slaven verleden voor de huidige generaties of moet men afgaan op de familie verhalen en de mensen geloven op hun bruine ogen? Leef verder en laat een keer los. Slachtoffers zijn deze generaties al lang niet meer.

112 Saviro    
4 maanden geleden door Saviro
1
Meld

@106 Nee, daarmee poets ik het aandeel van Nederland niet weg. Ik ontken het aandeel van Nederland toch nergens? Ik stip het zelfs aan, dat aandeel van Nederland.

Er is niks mis mee om dat te erkennen, maar een enkele achterlijke die dat verleden niet erkent. Excuses? De mensen die er verantwoordelijk voor waren zijn allemaal dood. Surinamers, Antillianen kunnen over het algemeen een gelijke behandeling genieten. Onderling is dit af en toe nog weleens een issue, maar dat terzijde. Op wat voor wijze ondervinden ze nog de gevolgen van de slavernij? Hoe loop je een "trauma" op van iets wat je niet mee hebt gemaakt?

Het slavernij verleden ligt achter ons. Laten we het slavernij verleden van alle landen, alle volken gewoon erkennen, en ons realiseren dat vrijwel ieder volk door de geschiedenis heen wel slaven heeft gehouden, en slaaf is geweest.

Wij leerde op school over ons slavernij verleden, over dat van Amerika. Niet over dat van de Ottomanen. Jij hebt toch ook Italiaanse roots? Dan weet je vast wel hoe Italianen in Amerika lange tijd werden gezien, de behandeling die zij kregen, hoe ze werden uitgebuit. Waarom staat dat niet bij het slavernij verleden van Amerika in de schoolboeken?

113 Bluth    
4 maanden geleden door Bluth
1
Meld

GL : protskistische partij.

Je kunt natuurlijk niet protserig excuses aanbieden voor de ene misstand en de andere onbenoemd laten.
GL Amsterdam gaat dus nu ook ongetwijfeld excuses aanbieden voor:

1. De cholera-epidemieën in het begin van de 19e eeuw die kwamen doordat het gemeentebestuur geen hygienische maatregelen name, terwijl men vanuit Engeland wel wist dat dat noodzakelijk was. De gevolgen: soms honderden doden of meer.
2. De corruptie van het gemeentebestuur in de 18e eeuw. Waardoor vele gewone Nederlanders decennialang veel te hoge belastingen betaalden . Net zoals nu.

Landelijk GL gaat excuses aanbieden voor de miljoenen doden van Lenin, Stalin, Mao , Pol Pot, Castro, Farc, de Maoisten in noord-oost India, de Beweging van het Lichtend Pad. Voor het onderdrukken en wegzuiveren van gewone mensen door linkse collectieven van moordenaars.

Landelijk GL gaat excuses aanbieden voor de openlijke jodenhaat van de partij en het heulen met jihadistische bewegingen als Hamas. Voor het geweld van leden van de partij op straat. De BDS (Boycot , Desinvest , Sanction Israel , waar GL zich trots achter schaart , is in Duitsland verboden. Daar hebben ze archieven vol over jodenhaat.

GL gaat excuses aanbieden voor het demoniseren en vermoorden van Fortuijn.

Dus: niet alleen gratuite excuses die voor politiek correcte protskisten zo mooi staan, maar excuses voor je eigen grote fouten en tekortkomingen jegens de medemens.

We weten allemaal dat geen oprecht woord de lippen van een GL-er passeert.
Zou Jesse K. het bloed van zijn dolkje al hebben afgeveegd na de karaktermoord op fractie-genoot Zihni Ozdil, met wie hij samen een boek schreef over politieke empathie?

114 marielouisevankleinmareslag    
4 maanden geleden door marielouisevankleinmareslag
1
Meld

Volgend jaar bieden ze de goudzoekers en illegalen hun verontschuldigen aan omdat er nog autochtone Amsterdammers zijn.

115 Captain Hero    
4 maanden geleden door Captain Hero
2
Meld

* Verwijderd door de redactie *

116 chorizo    
4 maanden geleden door chorizo

@101 "en de nasleep van de Trans-Atlantische die voor ongelijkwaardigheid in de samenleving zorgt "
Allemaal terug naar het land van hun voorvaderen. Inclusief al hun hebben en houden. Kunnen ze meteen goed starten.

117 RobP    
4 maanden geleden door RobP
2
Meld

@117 . Als de discussie te hoog gegrepen is kun je beter niets zeggen.

118 mo    
4 maanden geleden door mo
8
Meld

@118 Zeg je account maar op dan.

119 Captain Hero    
4 maanden geleden door Captain Hero
2
Meld

@102 "Is het een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis? Absoluut."
In de tijd waarin zich dat afspeelde was het normaal. Projecteren van het huidige moraal op die tijd en daar conclusies aan verbinden is nonsens.
Zwarte bladzijde? Niet echt.

120 RobP    
4 maanden geleden door RobP
2
Meld

@118 Ik heb me gewoon aan jouw niveau aangepast.

121 RobP    
4 maanden geleden door RobP
1
Meld

@85 : Wie de schoen past, trekke hem aan. En u bent inderdaad altijd pro alles dat niet Nederlands is. U bent een autochtonen-hater, duidelijk, althans als het om Nederlanderrs gaat.

122 Wendel    
4 maanden geleden door Wendel
1
Meld

Ik was stom verbaasd om dit artikel te lezen , er zijn verschrikkelijke dingen gebeurd in het verleden en nu nog....daar kan beter aandacht aan worden gegeven ..We leven nu niet in het verleden

123 Gazelle    
4 maanden geleden door Gazelle
1
Meld

@101
@106
Als je citaten en comments copy/paste hoor je aanhalingstekens en de bron erbij te vermelden, wel zo eerlijk.

https://joop.bnnvara.nl/nieuws/waarom-het-niet-klopt-dat-er-meer-europese-slaven-waren-dan-afrikaanse

124 Lias    
4 maanden geleden door Lias
2
Meld

@124 . Jeetje je bent nogal met me bezig. Maar je hebt een punt. Het citaat had tussen aanhalingstekens gekund of bronverwijzing. Degene van de comment ben ik overigens zelf.

De boodschap blijft echter staan. Heb je daar nog iets over te melden ?

125 mo    
4 maanden geleden door mo
8
Meld

En wanneer krijgen we eindelijk excuses van Saudi voor het uitvinden en versiseiden van de islam?

Dat is voor de wereld heel wat erger dan het transport van slaven in het verleden.

126 PFL    
4 maanden geleden door PFL
0
Meld

@125
Nee hoor, je reactie valt gewoon op...

"Degene van de comment ben ik overigens zelf. "

En gij denkt dat wij dat geleuven..... dus je heet eigenlijk Jean Paul van Barneveld question question

En als Jean Paul ben je van mening dat een hijab een symbool van onderdrukking en vrijheidsberoving is en de ongelijkheid van moslima’s bestempeld.

Goed te weten...

question

127 Lias    
4 maanden geleden door Lias
1
Meld

@106
"..... westerse slaven er ook zijn geweest in vroeger eeuwen,"
In 1798 is het lijfeigenschap afgeschaft, in 1863 de slavernij, zit maar 65 jaar tussen.
"in vroeger eeuwen" is dan bagatelliseren.

128 kenny013    
4 maanden geleden door kenny013
1
Meld

Excuses zijn al aangeboden door middel van een stelletje uitkeringen en toeslagen.

Next

129 Kuifje en Bobbie 2    
4 maanden geleden door Kuifje en Bobbie 2
1
Meld

Nu zijn wij de slaven de autochtone Nederlanders en werken voor meerderheid van hun in bijstand.

130 Arthur2000    
4 maanden geleden door Arthur2000
0
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Succesvol Verenigd Koninkrijk kan meer landen...
Is het uittredingsakkoord nou aantrekkelijk...

1 dag geleden door Moskowfiets

OT 20
Gezellig offtopic ouwehoeren

1 dag geleden door Inter

Les basale natuurkunde voor klimatologen zoal...
In deze natuurkundeles verzorgt door Tony Hel...

14 uur geleden door Chat Baker

Hillary Clinton spot met Trumps brief aan Erd...
Hillary Clinton heeft een parodie gedeeld v...

4 uur geleden door Crezee

De minieme zeespiegelstijging neemt al 50 jaa...
The rate of sea level change was found to be...

1 dag geleden door Vageali6888


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Lias
Geen vrouwelijk symbool op maandverband na kl...
Niet alleen in Engeland maar de rest van de w...

minder dan een minuut geleden door Lias

Flipper
Zeer besmettelijk tomatenvirus gevonden in We...
Zoiets... ?https://www.youtube.com/watch?v=...

minder dan een minuut geleden door Flipper

Watwijwillen
Geen vrouwelijk symbool op maandverband na kl...
En dan wordt het nog lachten als vrouwen het ...

minder dan een minuut geleden door Watwijwillen

Kobus
Geen vrouwelijk symbool op maandverband na kl...
@6Volgens mij maken de transgenders zich vo...

1 minuut geleden door Kobus

groenengeel
Mitt Romney heeft geheim account op Twitter m...
Wie Geert is, is hier algemeen bekend. :-)...

1 minuut geleden door groenengeel

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig