door Havermout in Gezondheid  ·  23 Reacties

  • 3
  • 627x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Goed dat dit naar buiten komt. Heh he..

5
1 Tegenlicht

Die hele bedrijfskundige laag mag er ook wel uit, funest voor veel toko's.

1
2 caso

"Van 5 tot 10 procent van de zorg is volgens Repping zelfs wetenschappelijk bewezen dat het geen effect heeft."

Zolang de "wetenschap" aan het bezuinigingsinfuus van Den Haag hangt, heb ik er mijn twijfels over.

5
3 rolstoeltje

@1 dit is al langer bekend. De geneeskunde is dan ook al jaren bezig om alle onbewezen behandelingen te schrappen. Helaas is dat een kwestie van zeer lange adem.

Maar er wordt aan gewerkt. Trefwoorden: science-based medicine, of evidence-based medicine.

Niet alleen wordt gewerkt aan het schrappen van alles wat niet bewezen werkzaam is, ook wordt gewerkt aan het her-evalueren van behandelingen waarvan is bewezen dat ze werken... maar waarvan het bewijs nooit is gereproduceerd. Er worden nu dus vele onderzoeken nogmaals bekeken, of zelfs overgedaan, om te kijken of de resultaten van de eerste generatie onderzoeken standhoudt. Zo niet: schrappen die behandelingen.

1
4 Doeslief

Ik vind dit dus een ontzettend goede ontwikkeling, die vooral getuigt van (haha) gezond verstand.

@4
Ik zeg het al jaren: 'één onderzoek zegt niets, bij twee onderzoeken (met dezelfde uitkomst) mag je hooguit een wenkbrauw optrekken, en pas na drie of meer mag je voorzichtig concluderen dat je inderdaad iets zinnigs kunt zeggen over wat er onderzocht is.

1
5 RichardR

50% zo dat is niet niks zeg!

8
6 Rattocasi

@6
Ter nuancering goed in de gaten houden dat 'niet bewezen nuttig' niet hetzelfde is als 'bewezen niet nuttig'. Ervaring speelt regelmatig ook een niet te verwaarlozen rol van betekenis.

1
7 Wilmama

Dit lijkt mij een typisch geval van voortschrijdend inzicht, mooi!! De enige manier om verder te komen, maar azijnpissers, en knaagdieren, denken daar uiteraard vanaf hun zolderkamertje anders over, en dat mag.

0
8 datkanjijmakkelijkzeggen

@8
Een slimme meid is op de toekomst voorbereid, dus om 'ons aller' Robin voor te zijn nogmaals dit artikel uit 2013 over hoe op de juiste manier naar dit soort cijfer gekeken moet worden:
https://kloptdatwel.nl/2013/10/28/natuurgeneeskundigen-medische-wetenschap-blijkt-kwakzalverij/

(**) Dat 50 procent in de categrorie Unkown effectiveness valt, lijkt heel erg, maar geeft in feite alleen maar weer dat dergelijk hoog gewaardeerd bewijs niet te vinden is. In veel gevallen is het ook duidelijk waarom dat er niet is en waarom er ook niet naar gezocht zal worden in de vorm van een dubbelblind klinisch onderzoek (RCT). Een chirurgische ingreep als verwijdering van een ontstoken blindedarm bijvoorbeeld is niet onderzocht in een RCT ten opzichte van een nepbehandeling en toch zullen er maar weinig twijfelgevallen zijn of die ingreep ingezet moet worden of niet. (**)

2
9 Wilmama

@5
Achtergrondinformatie over dit initiatief:
https://www.zorginstituutnederland.nl/actueel/nieuws/2018/12/20/sjoerd-repping-kwartiermaker-zorgevaluatie-en-gepast-gebruik-bij-zorginstituut-nederland

(**) Het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik vloeit voort uit het Hoofdlijnenakkoord (HLA) Medisch-Specialistische Zorg 2019-2022. In opdracht van het ministerie van VWS heeft het Zorginstituut het plan van aanpak voor het programma opgesteld. Het programma wordt uitgevoerd in opdracht van alle HLA-partijen onder regie van het Zorginstituut. De betrokken HLA partijen zijn:

Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ)
Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU)
Patiëntenfederatie Nederland (PFN)
Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN)
Federatie Medisch Specialisten (FMS)
Zorgverzekeraars Nederland (ZN)
Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) (**)

Publicaties

> Plan van aanpak 1e fase programma 'Zorgevaluatie en Gepast Gebruik'
Het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik vloeit voort uit het Hoofdlijnenakkoord (HLA) Medisch Specialistische Zorg ...
Rapport | 20-12-2018

2
10 Wilmama

Aanvulling op @10 met deze uitspraak van minister Bruins afgelopen februari:
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/02/14/minister-bruno-bruins-wil-meer-regie-op-gepast-gebruik-van-zorg

Bruno Bruins: ‘Uit internationaal onderzoek blijkt dat we van misschien wel de helft van de zorg die we leveren eigenlijk onvoldoende weten of het wel iets toevoegt voor de patiënt. Die uitspraak horen we ook vaak terug in de media. Maar om welke zorg gaat het dan precies? Sjoerd Repping gaat aan de slag om samen met alle zorgpartijen te onderzoeken welke zorg zinnig is en welke niet, zodat zinnige zorg geboden kan blijven worden en onnodige zorg uit ons systeem wordt gefilterd. Onnodige zorg is voor niemand goed, niet voor de patiënt en niet voor de premiebetaler.’

2
11 Wilmama

@4
[ Zo niet: schrappen die behandelingen.]
Een niet te verwaarlozen punt is het gegeven dat iets niet meer uitvoeren en/of voorschrijven weerstand op kan roepen bij patiënten: https://www.skipr.nl/actueel/id38146-ziekenhuizen-laten-stoppen-met-overbodige-zorg-wordt-ingewikkeld.html

(**) Wetenschappelijk bewijs
Repping: “Voor ongeveer de helft van alle behandelingen is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat die zin hebben. Dat betekent overigens niet dat die behandelingen niet nuttig zijn, maar van een groot deel weten we gewoon onvoldoende Maar er is ook een deel waarvan we nu al weten dat het niks toevoegt. Dat is ingewikkeld om te meten, maar het ligt zo tussen de 5 en 10 procent van de ziekenhuiszorg. Dat moeten we zo snel mogelijk veranderen.”

Hij erkent dat stoppen met zinloze zorg niet eenvoudig is .Hier is Leti Van Bodegom-Vos, senioronderzoeker en implementatiefellow bij het LUMC, het helemaal mee eens. “Als je iets nieuws implementeert, geef je mensen wat. Als je de-implementeert, neem je ze voor hun gevoel wat af. Dat is lastiger. Dat roept weerstand op. Het is bovendien lastig voor zorgverleners om iets niet te doen. We zijn gericht op handelen. Als je niets kunt doen, voel je je vaak machteloos”, zo zegt ze op Qruxx.

Naar de special over stoppen met zinloze zorg op Qruxx

[werkende links in het origineel]

2
12 Wilmama

Whow Wilmama zit weer een topic vol te kwakken.
Begin mij haast af te vragen of ze er voor betaalt krijgt.

7
13 Rattocasi

@13 u kunt uw tijd vast veel beter besteden. Misschien kunt u zich inzetten voor de volksgezondheid? Hoewel.. Laat maar.

1
14 datkanjijmakkelijkzeggen

@14 En wie zegt dat ik dit niet al doe?

5
15 Rattocasi

@15
Wat doe je dan precies in het belang van de volksgezondheid? Dan kan er wellicht een welgemeende pluim uitgedeeld- of naar keuze een veer in jouw re*t gestoken worden.

1
16 Wilmama

@16 Vind het veel leuker om al die aannames over mij te lezen dus zou niet weten waarom ik moest vernoemen wat ik doe, die aannames zegt een heleboel over de ander.

3
17 Rattocasi

@17
Ik vind jouw (vergezochte) aannames over anderen nooit prettig of leuk om te lezen.

0
18 Wilmama

On topic verder met dit artikel van vandaag:
https://www.artsenauto.nl/onzinnige-zorg/

Kwartiermaker zorgevaluatie bij Zorginstituut Nederland Sjoerd Repping was de eerste om toe te geven dat het a hell of a job wordt om een einde te maken aan alle ‘onzinnige’ ziekenhuiszorg. De werelden van de arts, de ziekenhuisbestuurder, de zorgverzekeraar en de patiënt moeten ervoor bij elkaar gebracht worden en zie dat maar eens voor elkaar te krijgen.

Op social media zie ik zorgprofessionals reageren op een manier die weinig bemoedigend is. Een van de reacties luidt:.............

0
19 Wilmama

@18 O ja welke aannames dan van mij kant dan Wilmama?

2
20 Rattocasi

@20
Dat zou makkelijk een avondvullend programma kunnen worden en in jouw geval lijkt het me beter dat ik emmertjes water naar de zee ga dragen, dus laat maar.

0
21 Wilmama

@21 verrassend, slappe tekst van jouw kant, echter geen voorbeelden.

2
22 Rattocasi

@6 @13 @22
Deze boodschap lijkt speciaal voor jou bedoeld en komt i.i.g. als geroepen:
(**).....Maar laten we ons ook bewust zijn van alles wat de zorg ons inmiddels geboden heeft en nog steeds biedt, en geen karikatuur maken van de ziekenhuiszorg door grote woorden te gebruiken en verwarring te scheppen over ‘onzinzorg’. (**)

Cardioloog Marcel Daniëls pleit ervoor om van ziekenhuiszorg vooral geen karikatuur te maken:
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/maak-geen-karikatuur-van-ziekenhuiszorg~be9a6226/

(**)..........Het is echter niet haalbaar en ook niet wenselijk alle ‘niet bewezen effectieve’ behandelingen opnieuw te onderzoeken. Niet bewezen effectief is namelijk niet hetzelfde als bewezen niet-effectief en zeker niet hetzelfde als ‘onzinnig’. Geen mens zal een duur wetenschappelijk onderzoek beginnen naar het al dan niet gebruiken van een parachute bij het springen uit een vliegtuig. Zo zal ook niemand een studie doen naar het nut van antistollingsmedicijnen bij mensen die een metalen kunsthartklep hebben gekregen. In de groep van patiënten die in het kader van een dergelijke studie een placebo zouden krijgen, zullen doden vallen. Er zijn in de medische wereld legio voorbeelden te vinden van niet-bewezen maar toch wel zinvolle zorg. Maar ook voorbeelden van zorg waarover we simpelweg wél meer willen weten. (**)

0
23 Wilmama

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Oeps112
Edwin de Roy van Zuydewijn, duidt verstrekkende macht van onze Koninklijke familie - Ongehoord Nederland

‘Wat er achter de schermen gebeurt bij de koninklijke familie, daar lusten de honden geen brood van’https://ejbron.wordpress.com/2024/04...

1 minuut geleden geplaatst door Oeps112

Nicks R. Van
Optiekketen Hans Anders komt in Amerikaanse handen

Dan zal alles wel Anders worden, of juist niet?...

1 minuut geleden geplaatst door Nicks R. Van

baba jaga
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@127 Mijn nick is babajaga niet truffelaar.Dat bedoel ik dus weer zo een narcistisch trucje....

2 minuten geleden geplaatst door baba jaga

Nicks R. Van
Concurrentie van goedkope merken doet moederbedrijf KitKat en Nespresso pijn

De boodschap lijkt mij duidelijk: je bent te duur met je product! Geen mens gaat dat kopen....

2 minuten geleden geplaatst door Nicks R. Van

Nicks R. Van
Staken in Eindhoven om ‘vecht-cao’ in metaal: ‘Later met pensioen, maar lichaam slijt nog net zo hard’

Even gaan solliciteren bij Defensie. Ze hebben heel graag nieuwe aanwas en je kunt al met 55jaar met pensioen!!...

3 minuten geleden geplaatst door Nicks R. Van

Wedergeboren
Offtopic

@2694 Succes Olivia! En vooral veel PLEZIER toegewenst! ...

4 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Nicks R. Van
Ook CDA-Kamerlid en boerin Eline Vedder verliest uitzonderingspositie: ‘Wij gaan dit niet overleven’

Gewoon emigreren naar Canada, waar alles kan en mag!...

4 minuten geleden geplaatst door Nicks R. Van

Strongoli
Offtopic

@2694👍Doen! Want dit kan ècht niet. Succes daarmee gewenst. 😘...

5 minuten geleden geplaatst door Strongoli

Nicks R. Van
Nederland passeert ergens komende maanden grens van 18 miljoen inwoners

Met 'dank' aan van der Burg! 😕...

7 minuten geleden geplaatst door Nicks R. Van

NK. App
Tamil Heroine XxxBaap Beti Xxx VideoLeaked Indian SexX Art Hd VideoPorn Dani Danilesسكس كوريBrowserporn GamesVideo PoroXxx Indian RepAkadanidaniels XnxxBrazzers Sexy PornNaked MotherRedtubbeJav HaremBig Titty FilipinaTaboohomeKtlordahl Nudeمواقع سكسيه عربيهPrivatedelights .chShelovesblaxkDiscord Server PornFlorence Pugh SexPorn QuotesListcrwwlerDestiny MiraJia LisaOdia Sex VideoSextop1Porno EscortJessae Rosae PornHistorietas PornosFriends Blow JobPornhub FacesittingKadakkal AuntyNokia Sex VideoTeens Ffm PornHidden MasturbatinVideo Sexo OnlineSadhu Baba Sexy VideoBig Wet ButtsComic Books PornSquirting DildosMilf Dirty TalkCyberkitty XoMadison Sky PornBlack Male StrippersBeefycakehunterBangladeshi X BfDesicollegesexTamil Aunty Homemade SexReddit Asian HottiesSocailmediagirlsLists PornPorn CreampiedHandjob CompilationXvideos Sexo Gay BrasilJodie Sweetin In The NudeVirgun PornTeacher Sex Videos TeluguNude FatherAsiantranniesLilo And Stitch HentiaBest Live CamsFlingster ConYoupor.nBeurettecideoVave VodTiny4k.cimStripchat.clmW Xxx XxxHindi Web XxxOdisha New Sex VideoPak Sex ComXxx ChainesDesi Anal ComDaddy Impregnated DaughterCute FutanariBig Brazilian Booty PornXxx Elizabeth OlsenLissa AirespornTwrek PornGay Porn NarutoWife Flashing TittiesSharon Lawrence NudeHot Sex Mia KhalifaDoy Pocket PussyDesi Gold X VideosXxx Sex Full Hd VideosAnnorexia PornHoneymoon Sex MovieSpyfam ComHot Mom XxHot Bahu SexHindi Porn Xxx ComBrazzers Mother In LawActor Sex TamilDemi Moote NudeShemale Teen PornHidden Cam MasturbatioNew Xxx Video DownloadClose UppussySolo Women PornRule 34 VieeoNudes InfluenceusesMature Nl.comLily Rose Depp NudeBianca Jordan NudeVintage Full Sex MoviesNatalia StarrJasmine Princess PornNicolette Shea AnusJerk Daddy OffBall Busting VidsCamonster.comThe Best Pornography MoviesVideo You PornSex With House WifeNx Xxx SexYogendubVideos De Sexo XxxEuros EscourtFilme De Sexos CompletoX Videos ShortYuiwooKareena Kapoor Hot PornGayporn PoppersNaked Big Bouncing BoobsVer Videos OrnoEntrecoqunEva Lovia PronZebra SexEnglish Hindi Sex VideoOrg Df6LargeporntubesOnscreen.meCouch Cast PornPorn Videos LeasbianPregnant Anal PornPesephaniiNonane55Porn Spider GwenYandere HentaiViolated HeroineNhentai.net NetorareMalik DelgatyNude Jennifer WhiteYuirzan BeltranFull Frontal NudityTelugu Office SexIndeanxxx