Apparaten gaan te snel kapot: 'weg met de weggooi-economie' (nos.nl)


Vooral kleine elektronische apparaten gooien we snel weg. Dat is slecht voor de portemonnee en het milieu. Milieuorganisaties pleiten voor makkelijker te repareren producten. ...

door Havermout in Economie  ·  82 Reacties

  • 25
  • 1265x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Volgens mij werden er pakweg 30 jaar (of zo, ook wel langer) geleden *wel* producten gemaakt die bedoeld waren om *lang* mee te gaan. Mijn zus heeft nog de Telefunken lampenradio van mijn ouders, met zo'n groen 'oog' - *niks* mee aan de hand. Ik heb zelf een Miele wascombinatie van 30+ jaar, daar zijn in de loop van de tijd wel onderdelen aan vervangen die verouderen/slijten (v-snaar, centrifuge-rubbers, en zo), maar verder is dat ding onverwoestbaar degelijk. Ik heb er laatst nog een versleten onderdeel zelf voor gemaakt, want dat was niet meer leverbaar (mag ook wel, na 30 jaar). Sony heeft (lang geleden) hele partijen handycams (met video-8-banden) geleverd met (veel) slechte/goedkope condensatoren. Die kunnen ook allemaal worden vervangen - voor een paar uur werk heb je dan weer een goed werkend apparaat - dat alleen liefhebbers nog willen hebben, dat dan weer wel.. Maar het punt is wel dat Sony, en vele anderen, er bewust voor hebben gekozen om spullen te gaan verkopen met onderdelen met een beperkte levensduur. En waarom zou dat wel zijn..

0
51 handsfree

Ook nog een "aardig" voorbeeld van kapot gaan: We kochten onze wasmachine 21 april 2015. Op dit moment is het ding voor de vierde keer kapot; Eerste 2 x werd de print met daarop o.a. het display en schakelaars vervangen. De derde keer diezelfde print plus de computer. Nu is voor de vierde keer minstens de print met o.a. het display defect is. Je zou bijna denken dat de reparatiekosten (monteur, voorrijden en materiaal) al een complete machine bij gekost heeft

0
52 Tiidmasine

@50 Ik heb nog een handjevol geerfde houten wasknijpers van minstens 50 jaar oud - werken perfect. En ik heb ook, stom genoeg, al handenvol (nieuw gekochte) gebroken plastic wasknijpers weggegooid..

1
53 handsfree

@6 "Als de weggooi economie aangepast gaat worden zijn er simpelweg niet genoeg banen voor een ieder op deze planeet. "

Wat dacht je van vakmanschap en inventiviteit van reparateurs die dan tot hun recht komen?
Ook wat betreft banenaanbod.

1
54 Mappie

@54 economische is dat toch allemaal niet rendabel wie gaat er nu apparatuur laten repareren wat nieuw minder dan 100 euro kost of meer dan 5 jaar oud is.

7
55 mike45

** gebruiker verwijderd **

Tot de jaren 1920 werden dingen gemaakt om zo lang mogelijk mee te gaan maar toe is de eerste afspraak gemaakt door een aantal fabrikanten van gloeilampen ,omdat de techniek inmiddels instaat was om lampen te produceren die niet meer kapot gingen waren zij bang om zichzelf uit de markt te werken en derhalve werd de beruchte " light bulb conspiracy" afgesproken die een effect zou hebben op alles wat de industrie in het vervolg zou produceren , er was een maximum afgesproken aan de werktijd van een geproduceerd apparaat en dat was het begin van de industrie die van af die datum dingen ging maken die kapot gingen in een bepaalde tijd zodat zij nieuwe apparaten zouden kunnen blijven produceren .
En hier in een notendop het ontstaan van de weggooi maatschappij .

56 verwijderd682241

@17 "Daarbij is het zo dat men inspeelt op mensen die het allernieuwste willen hebben, vaak zijn die nieuwe producten niet echt nieuw maar worden met dit gegeven in het achterhoofd op de markt gebracht."

Als te waar, helaas.
As the Bard would say: "there's the rub".

0
57 Mappie

@56 in de jaren 70 van de vorige eeuw kochten mijn ouders een kleuren tv zonder afstand bediening die koste toen 3 maand salarissen. Nu koop je een letscherm van een meter doorsnede voor een kwart maandsalaris. Dat is dus 12 keer zo goedkoop. Ik wil niet terug naar die tijd!

6
58 mike45

@22 "Binnen een paar jaar heb je de aanschafprijs terug verdiend."

Dat zal ongetwijfeld waar zijn en als iets aan vervanging toe is dan vind ik ook dat je moet kijken naar de effecten op het milieu, maar om iets de deur uit te doen omdat het niet (meer) aan hedendaagse mileiueisen voldoet gaat me te ver. Wellicht gebruikt een oud apparaat inderdaad meer energie dan een nieuw, maar de milieubelasting van de productie zijn al een feit en vroegtijdig afdanken omdat een nieuwere versie energiezuiniger is, vind ik redelijk bedenkelijk.
Hoeveel energie heeft dat nieuwe apparaat gekkost om te produceren in vergelijking met de extra energie die nodig is om dat oude apparaat nog een aantal jaren te blijven gebruiken?

0
59 Mappie

@22 "Binnen een paar jaar heb je de aanschafprijs terug verdiend."

Zolang het financieel gewin prevaleert boven het milieubelang is deze aardkluit de klos.

0
60 Mappie

@25 "Dan had je nog een beeldbuisapparaat."

Die heb ik nu nog.
Overigens, "pas" 12 jaar oud question
Geen haar op mijn kop die eraan denk 'm te vervangen voordat ie versleten is.

0
61 Mappie

@58 "Nu koop je een letscherm van een meter doorsnede voor een kwart maandsalaris. "

Waar en hoeveel verdien jij dan wel niet?

0
62 Mappie

Dit heet nou een "consumptie maatschappij".

Ik zoek nog zo'n oude beeldbuis tv, voor bij mijn VHS videorecorder.
Om oude films te kijken die niet zijn uitgebracht op dvd.

0
63 Zwitserlevengevoel

@4 Dat is niet bedacht door een amerikaan maar door chinezen met hun klote rotzooi. Zij zijn bereid om voor een hongerloontje te werken en dat heeft zijn prijs, dat spullen snel kapot gaan en wij in de westerse wereld trappen er in want we willen zo graag goedkope rotzooi.

1
64 A Passenger

* Verwijderd door de redactie *

65 Chat Baker

* Verwijderd door de redactie *

66 Chat Baker

@66 mmm ik zal ze weer eens afstoffen..

0
67 voetstoots

@1 Inderdaad. Twee weken terug had ik een satelliet ontvanger van iemand om na te kijken (Xtrend). Het batterijtje (knoopcel) was leeg, Mag ook wel na 4 jaar. Op het moment dat je die er uit haalde en verving startte hij niet meer op. Hij was met geen mogelijkheid meer aan de praat te krijgen.
Dus op internet gezocht en inderdaad, dit was door de fabrikant erin gebouwd. Er was een software update beloofd maar die is er nooit gekomen. Jammer want hij gaf altijd een uitzonderlijk mooi beeld. Dus hup op de schroothoop ermee. Gelukkig zijn die dingen niet meer zo duur (wellicht omdat er zoveel van verkocht worden doordat ze vaak kapot gaan question)

Wat ik tegenwoordig zie in mijn omgeving is dat mensen oude spullen opknappen en repareren en zo een tweede leven geven. Mooie oude buizenradio's die weer tot leven zijn gewekt enz. Zelf ben ik nu bezig om een oude wallbox (die dingen die vroeger in café's hingen) om te bouwen naar een luxe mp3 speler. Geeft veel voldoening om zo'n oud beestje weer aan de gang te krijgen en een leuk project voor de donkere winteravonden. Zoek eens met Youtube op AMI jukebox Wallbox. Succes !

0
68 Berpke de Poes

@15 "Negativiteit van milieu freaks knalde de computer uit ,moest ze direct vervangen ,energie slurpers ed " dat is bizar, voor het milieu is het juist goed om een apparaat zo lang mogelijk te behouden. En als je elektriciteit groen opwerkt, dan is er niks aan de hand. Dus vooral zo doorgaan als je het milieu een warm hard toedraagt.

0
69 Dutchy

** gebruiker verwijderd **

@64 , niet correct. China ging pas echt produceren sinds de jaren 80.

70 gebruiker-verwijderd

@70 Klopt. Maar sindsdien is het ook wel hard achteruit gegaan. Lees alleen al berichten hier dat veel mensen nog steeds spullen uit de jaren 70 hebben die nog steeds werken.

0
71 A Passenger

@68
Zo heb ik hier allemaal opgeknapte meubilair uit de kringloop staan, allemaal super degelijk.
En een heerlijk zittend echt leren bankstel, niet doorgezeten en na het schoonmaken en opknappen ziet alles er super deluxe uit.

Doet ook nog eens lekker warm en gezellig aan ipv al die kille moderne meuk, maar dat is ook een kwestie van smaak.
Gaat gerust nog vele vele jaren mee.

0
72 Zwitserlevengevoel

@65

Zo werkt het inderdaad ongeveer.

Tegenwoordig wordt er scherp op gelet dat producten niet te lang mee gaan.

0
73 MARCUSAURELIUS

* Verwijderd door de redactie *

74 Chat Baker

@67 Prima spul hoor, ik heb de allergrootste staan en dat klinkt inderdaad goed. Maar die kleine exemplaren zijn ook leuk

0
75 voetstoots

Dit is op zich wel een humoristisch draadje. Iedereen heeft hier wel iets dat hij gekocht heeft dat duurzaam is. Aan de andere kant weten we ook dat bedrijven als de Action en de Primark het veel beter doen de betere huishoud winkel en de duurdere kleding zaken.

Mijn ervaring is dat met name vrouwen liever kiezen voor goedkoop en nieuw dan voor duur en solide. Welke vrouw heeft niet een kleding kast vol met kleding die ze vrijwel nooit draagt? Wat is het gemiddelde aantal schoenen dat een man heeft in vergelijking met het aantal dat een vrouw heeft. MIjn vrouw kan het niet laten om een heel mandje vol te proppen als ze bij de action is. Ik heb onderhand een heel afvalverwerkingsbedrijf op zolder en ik ben bang dat ik niet de enige ben. Als mijn vrouw iets niet meer gebruikt dan breng ik het naar zolder. Eens in de zoveel tijd ruim ik dan de dozen op zolder weer leeg door vrijwel alles weg te gooien. Dat kan ik dan het beste doen als mijn vrouw er niet bij is. Als ik dat niet doe dan groeit mijn huis vol met allerlei Chinese rotzooi van de Action.

Ik vind het overigens een beetje onzin om het in dit onderwerp te hebben over smartphones, laptops en tablets. Dat zijn producten die technologisch zo snel ontwikkelen dat het inderdaad logisch is dat ze worden vervangen voordat ze kapot gaan. Wie zou er nu nog graag een mobile telefoon gebruiken waar geen Wi-Fi op zit? Wie wil er een computer die alleen nog maar geschikt is voor Windows 95? Dan is het dus logisch om een nieuwer apparaat te kopen, zelfs als het oude apparaat nog niet helemaal versleten is.

Ik denk dus niet dat we het helemaal de fabrikanten kunnen aanrekenen. Sterker nog, fabrikanten komen met zaken als led verlichting, stofzuigers zonder stofzuigerzak, etc. Aan de andere kant zie ik dat alles met de smartphone bediend moet worden en als de smartphone niet meer ondersteund wordt dan is je apparaat ook redelijk waardeloos geworden.

0
76 RazorBlade

* Verwijderd door de redactie *

77 Chat Baker

* Verwijderd door de redactie *

78 Captain Hero

@22
Maakt mij niet zoveel uit heb stroom van collectoren en gebruik regenwater vermengd met zwembadwater voor oa toiletten douches wasmachine ed
@23
heb Henry gekocht en als ik het sleufje in de steel sluit trekt ie het vloerkleed/ zeil omhoog
@78
Mijn flatscreen komt aardig in de richting van de 15 jaar en als ie de 20 haalt zal die er nog staan
Heb het al eerder verteld maar bij ons gaat pas iets weg als het echt over en uit is met een voorwerp

Vindt het overigens wel leuk om te vertellen
iemand had het over een oude stofzuiger welnu mijn broer heeft na het overlijden van onze moeder het huis opgeruimd en vond daar op zolder een oude excelsior slede stofzuiger zoeen waar de slang op de zuigkant als op de blaaskant geplaatst kon worden
Neefje had dat nooit gezien en wist dus niet dat dat kon
We zouden de haard aansteken en ik had de asla eruitgehaalt en naast de haard neergezet
Neefje heeft de slang van die stofzuiger aan de verkeerde kant aangesloten wat ik niet gezien had
Pakte de slang op en zei tegen neef zet maar aan
Heb het geweten zwarte piet was terug in het land de asla was leeg en de kamer in no time zwart
Dat was Kerstmis 2 jaar geleden

0
79 eoghanfeehily

@76

"Mijn ervaring is dat met name vrouwen liever kiezen voor goedkoop en nieuw dan voor duur en solide."

Echt niet!

"Welke vrouw heeft niet een kleding kast vol met kleding die ze vrijwel nooit draagt?"

Deze!

"Wat is het gemiddelde aantal schoenen dat een man heeft in vergelijking met het aantal dat een vrouw heeft. "

Geen idee. Ik ben gebonden aan aangepaste schoenen.


" Eens in de zoveel tijd ruim ik dan de dozen op zolder weer leeg door vrijwel alles weg te gooien."

Dat had je dan ook meteen kunnen doen; daargelaten dat ik me afvraag waar je het recht vandaan meent te halen om spullen van je vrouw weg te doen.

"Dat kan ik dan het beste doen als mijn vrouw er niet bij is. Als ik dat niet doe dan groeit mijn huis vol met allerlei Chinese rotzooi van de Action."

"Jouw" huis?

"Ik vind het overigens een beetje onzin om het in dit onderwerp te hebben over smartphones, laptops en tablets. Dat zijn producten die technologisch zo snel ontwikkelen dat het inderdaad logisch is dat ze worden vervangen voordat ze kapot gaan. Wie zou er nu nog graag een mobile telefoon gebruiken waar geen Wi-Fi op zit? Wie wil er een computer die alleen nog maar geschikt is voor Windows 95? Dan is het dus logisch om een nieuwer apparaat te kopen, zelfs als het oude apparaat nog niet helemaal versleten is."

Lieve help!
Over mannenlogica gesproken!

1
80 Mappie

@80 Klopt. Maar het is toch raar om een *heel* apparaat weg te gooien als het ding (bijvoorbeeld) door het vervangen van een slechte elco/condensator van hooguit een paar cent, weer werkt zoals bedoeld?

0
81 handsfree

Een ervaring: In het laagste deel van Canon printers (en mogelijk van andere inkjetprinters, ook) ligt een matje van een soort van schuimrubber dat de (extra) inkt opneemt die wordt uitgespoten bij het ‘reinigen’ van de printkoppen. En die printers houden ook bij of dat ‘matje’ verzadigd is met inkt, en als dat zo is, dan werken ze *niet* meer. Fabrikanten zouden het ontwerp moeiteloos zo kunnen veranderen dat er in een paar seconden een nieuw ‘inktopzuigmatje‘ van een paar euro in te zetten zou zijn, met daarna een weer jaren goed werkend apparaat. Maar ja, aan een nieuwe, net zo gebrekkige printer is natuurlijk meer te verdienen.
En trouwens, als je dit soort ellende wilt voorkomen, laat je printer dan eens in de maand een full-color hoge kwaliteit afdruk maken waarbij alle kleuren gebruikt worden – kost wat inkt (en discipline om het te doen), maar je printkopinkt droogt niet uit, en je printer blijft het (dus) langer goed doen (totdat je tegen andere ingebouwde, onnodige functie-defecten aanloopt..)

0
82 handsfree

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
baba jaga
Offtopic

@2838 Ga je met mij mee dan mag jij in mannen billen knijpen.Ik zeg niets....

2 minuten geleden geplaatst door baba jaga

Querido not
Offtopic

@2811 Daar raak je een gevoelige snaar - ik reageer maar niet.Wel vraag ik me af hoe jij dat zelf zou kwalificeren 😁...

4 minuten geleden geplaatst door Querido not

Querido not
Offtopic

@2821 Een glaasje Merlot graag - en 'n schaaltje snoeptomaatjes....

6 minuten geleden geplaatst door Querido not

Bop
Offtopic

@2826 Koffie met oranje gebak voor de TV waarschijnlijk. En mensen kijken. Er loopt hier altijd heel wat volk voorbij, richting de festiviteite...

7 minuten geleden geplaatst door Bop

baba jaga
Offtopic

@2834 Ja halloo ineens met de staart tussen de poes afdruipen?Jij wilde toch ff sparren? pppffff watje....

8 minuten geleden geplaatst door baba jaga

baba jaga
Offtopic

@2829 Ze houdt van sucken indd.Een echt pijp konijntje....

9 minuten geleden geplaatst door baba jaga

wildersfan
Ollongren: Poetins grens stopt niet bij de NAVO-grens

Ik heb het idee dat de leiders van het westen in een bubbel leven die niet klopt. Net zoals dat overal democratie brengen een bubbel was die nie...

9 minuten geleden geplaatst door wildersfan

baba jaga
Offtopic

@2832 Dankje Bop, ik zal zachtjes en met respect knijpen....

10 minuten geleden geplaatst door baba jaga

FrisseBries
Offtopic

De tokkies van Nederland zijn hier bezig.Ik ben weg....

10 minuten geleden geplaatst door FrisseBries

VBOH
Offtopic

@2828 🍹 ziet er leuk uit zo hè?Smakelijk!...

11 minuten geleden geplaatst door VBOH

NK. App
Nude Mujra DanceFirst Time FistingAllporn FreeFffm FoursomeTamil PornographyHorror Porn ComicsBwc DeepthroatHannahowo Of LeakedSexy Blue Picture SexyWww Porn SexYuna HimekawaNude Indian GroupHot Sex FingeringTube Pure TsIran XxxBound2burstFirsttimesex PornMassage X Videoسکس لزبینHot Forced SceneAnelpornFlint Stones PornHairy MaturepornFree Teans PornClube Do AdultoCortana PornDylan Harper NudeBbwtubeDfgdfgXxx Hindi Sex StoryFriends Mom Xxx VideosBig Dic PhotosOnly Fans PornUncensered Asian PornLatino Big Tits PornBig Tits Blonde TeensMami XvideoJadeteen Bang BusBengali Boudi ChudachudiHot Sex Xxxx VideoAwefilmsPorncomix OneShiny Dixit Hot VideoSylvie DeluxeKorean Gay PornWatching My Mom Go Black ComAngela White MilfParty Porn MoviesXxx Video Com Hd HindiMothers And Daughters NudistsShortest PornstarLisxxxBlue Filem IndiaAwe FilmsCasting ChubbiesDownload PorngifPictures Of Beautiful Women NudeTrumbzillaSexe Amateur ReelAsian Face FuckedBig Booty Xxx VideoSex IpornJapanes X VideosMilf FoothobThailand PornstarDesi Masala Sex ComJungle XxxxDesi Indian Nude GirlsBody Swap.pornoPornhub RecomendedMamaplugdScarlett MaeMama Bhanji Sex VideoPorn Indian Vedios石原莉奈Aida MerlanoMuslim Xxx HindiSexy Girls TitsGujarati Sxe VideoPublic Toilet Gay PornFather And Daughter SexingMom Naked For SonKayla KayderFemale Masturbation CompilationMother FuckerpornHot Sexy Women NudeOuset PornMinxx NudeVideo Hot GratuiteGrace Charis XxxSouth Heroine SexXhamster NewestKannada Porn FilmKatana PornAmateur First Time AnalNative American Porn StarsBig Black TittisNude CutieBur VideoXxxx Sex HdPiper Perri MemeLow Quality PornClitoral TorturePorn FluffersAsianstreetmeat PornIvy WofleXnxx Gay OldSex Service Near MeSexy CuddlingHindi Sex Hot Hd VideoHot Sexy Babes SexAnal Wife SwapEvil Angel PornPics Hot NakedItalian Sex FilmAlleta Ocean Sexy VideoDirty VidsPorn Hd EYouporn..Str8playBhai BahansexSexhi VideoXxxx SaniSexporn MoviCelebjahidBlack Naked TeenageNude Bouncing BreastsYoung UpskirtThickpuertoricanqueenAbella Danger Massage ThreesomeXvideo In DownloadHook Up Hot ShotModel Indo BugilSunny Leone Hot SongPorn Swipe WifeWomensex PornCarmella BlowjobXhmasyerLegalporniChaturbat FemmeXxx Kinnar VideoDani Daniels CreampiedFat P OrnSupeise AnalPervcity AnalChristina AguileranudeSexo BrutalPriyanka Chopra Xxx Porn VideoXxxslutsLesbiansex Twitter