meer dan 3 jaar geleden door DaSilva in Gezondheid | 27 Reacties | 570


Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Reacties (27)
1 DaSilva    
meer dan 3 jaar geleden door DaSilva

* Verwijderd door de redactie *

2 Robin    
meer dan 3 jaar geleden door Robin

er zijn autisten en er zijn neuro typisen miss wel meer autisten, waarom vinden we neotypisch normaal en autisme niet.

1
3 120db    
meer dan 3 jaar geleden door 120db

@2 ongelovelijjk...

2
4 Denisova    
meer dan 3 jaar geleden door Denisova

Misschien eens wat meer buiten de gangbare wegen
naar auto's gaan kijken ?

4
5 m+m = Z    
meer dan 3 jaar geleden door m+m = Z

@2 Als je niet weet waar je het over hebt dien je je bek te houden.

3
6 Scholar002    
meer dan 3 jaar geleden door Scholar002

@2
Verdiep jij je wel eens in een onderwerp voor je op de automatische piloot over vaccinaties begint?
Vaccaties hebben niets met autisme te maken.

@3 Neurotypischen zijn geclassificeerd als zijnde niet-autistische mensen,
Een bepaalde groep mensen met autisme hebben dusdanige problemen in het leven dat het godsonmogelijk is om in die gevallen van een normale situatie te spreken, want dat is het niet en dat wordt het nooit.
Niet voor de gene die onder de stoornis lijdt en niet voor de verzorgers die dagelijks toe moeten zien hoe hun kind worstelt met het leven, en dit voor de rest van zijn/haar leven.
Daarnaast heb je een grote groep autisten/ASS gediagnosticeerden die zich met of zonder hulp heel goed kunnen redden in het leven, gelukkig wel.
Dus nee, je kunt iemand met een ernstige vorm van autisme helaas niet wat jij noemt "normaal" noemen want daarvoor zijn de dagelijkse gevolgen op het leven van die persoon en het bijbehorende gezin te ingrijpend.

1
7 DaSilva    
meer dan 3 jaar geleden door DaSilva

@7
vertel mij wat.
kijk ff wat ik heb gepost op de kijkbuis tijd terug. 292.

dat wil niet zeggen dat er erg negatief word gedaan naar autisten toe. daar heb ik de pest aan.
alsof ze niet goed bij hun hoofd zijn, zo word er vaak gereageerd.
kijk het maar en lees wat ik erbij heb gezet, miss snap je mij dan

en nu slapen typen lukt ook al niet meer question

0
8 120db    
meer dan 3 jaar geleden door 120db

@7 de link
https://www.nieuwskoerier.nl/news/283533-kijkbuis?page=3
292
ik heb het nog opgezocht

0
9 120db    
meer dan 3 jaar geleden door 120db

@8
Bedankt voor de link, ik zal de aflevering eens bekijken.
Ik weet dat je als ouder van een kind met autisme vaak te maken krijgt met onbegrip en stigmatisering, het valt ook niet mee om aan iedereen uit te leggen dat de ene autist de andere niet is, je hebt gradaties.
Dus ja, ik snap je

0
10 DaSilva    
meer dan 3 jaar geleden door DaSilva

@10 Sinds de diagnose autistisch bij mij een aantal jaren geleden is gesteld, heb ik al best vaak de reactie gehad "Jij, autistisch? Maar je bent gewoon normaal!".

In de gewone omgang zal niemand iets merken, of je moet toevallig weten naar welke signalen je moet kijken. Maar als ik ze dan vertel of het ze nooit is opgevallen dat ik liever thuis ben met de hond, dan ga stappen en dat soort indicaties dan is het "oh ja...".

0
11 Bluth    
meer dan 3 jaar geleden door Bluth

@11
Ja, bij heel veel autisten/ASS gediagnosticeerden zit het hem ook in subtiele signalen vandaar dat men zoals bij jou het geval de diagnose pas op latere leeftijd stelt.
Hoe ben je aan je diagnose gekomen, liep je tegen bepaalde zaken op, of had je zelf het gevoel dat er iets niet klopte?

0
12 DaSilva    
meer dan 3 jaar geleden door DaSilva

@12 Als er in mijn tijd (ben begin 30) meer bewustwording was geweest aangaande autisme dan was ik zeker wel opgevallen haha.

Mijn zus begon een psychiater te zien omdat ze toch wel last bleek te hebben van de scheiding van onze ouders toen we tieners waren. Toen kwam ik natuurlijk ook ter sprake, de problemen die mijn zus en ik hebben (we zijn een tweeling, maar compleet tegenovergesteld haha) en toen kwam haar psychiater op het idee dat ik wellicht een lichte vorm van autisme heb en dat ik de autisten test eens zou moeten maken. Gemaakt, en na het lezen van de uitslag maar een afspraak gemaakt bij het GGZ om het professioneel aan te laten pakken.

Ikzelf heb nooit echt last ondervonden van mijn autisme in mijn volwassen leven. Qua beroep (militair en nu hondentrainer) eigenlijk alleen maar voordelen aan gehad. Het verklaard wel aardig wat uit mijn jeugd, en waarom ik school echt haatte.

0
13 Bluth    
meer dan 3 jaar geleden door Bluth

Autismepatient , zie mijzelf niet echt als een patient ...

1
14 MarcusCole    
meer dan 3 jaar geleden door MarcusCole

@14
Ik ook niet(*), maar er zijn natuurlijk ook ernstige gevallen die niet of nauwelijks normaal kunnen functioneren (klassiek autisme). Maar inderdaad zou 'mensen met ASD' beter zijn, dat dekt alles, zonder verdere bijsmaak.

On-topic: een interessant artikel, met name ook dat stukje over valproïnezuur; ik had dit nog niet eerder gehoord.
Enerzijds ook wel wat raar dat er zo weinig geld voor onderzoek naar autisme is, zeker vergeleken met kankeronderzoek. Kanker is natuurlijk wel de voornaamste doodsoorzaak en kan echt iedereen zomaar treffen terwijl autisme niet op latere leeftijd kan ontstaan -- maar aan de andere kant is autisme voor het leven, en zeker in ernstiger gevallen is dat leven vaak toch minder dan optimaal. Het zou mooi zijn wanneer zelfs die 20% niet-genetische gevallen voorkomen kunnen worden.
En misschien dat dit onderzoek ook aanknopingspunten geeft waarom ASD vier keer zo vaak voorkomt onder mannen dan vrouwen.

*: Ik ben juist wel blij met mijn half autistische brein -- ik verdien goed geld met mijn technische intuïtie en goede geheugen, en geniet ook elke dag weer van de technische vraagstukken die ik mag oplossen en het ontdekken van wetenschappelijke achtergronden. Het zijn vooral de mensen om me heen die wel wat last hebben van mijn afkeer van sociale contacten (maar ook dat is in de loop der jaren toch nog wel verbeterd).

2
15 RichardR    
meer dan 3 jaar geleden door RichardR

@13
Dank je, dus dan viel er ondanks het feit dat je er in principe weinig tot geen last van had tot de scheiding van je ouders ( vastigheid en regelmaat weg? ) toch het e.e.a. op zijn plaats voor je.
Dat hoor je heel vaak, ook het stukje school en regeltjes question

@14
Vind ik ook Marcus, ik heb ook een labeltje maar ik zie mezelf ook zeker niet als patiënt dat zal er ook mee te maken hebben dat ik al jaren geen last meer heb en het slechts een tweemalige gebeurtenis was maar toch.

1
16 DaSilva    
meer dan 3 jaar geleden door DaSilva

@15
Ik hoop ook dat dit onderzoek wegen opent voor een voorspellende factor en eventuele gerichte medicatie.
Heb je dit onderzoek al gezien?

https://nl.onlinemedicineinfo.com/autism-anti-cancer-drug-may-improve-social-behavior-60654

''"We hebben ontdekt", zegt senior studie auteur Zhen Yan, die hoogleraar is in de afdeling Fysiologie en Biofysica, "een kleinmolekuul verbinding die een diepgaand en langdurig effect heeft op autisme-achtige sociale tekorten zonder duidelijke bijwerkingen (…)."

Dit is volgens haar vooral belangrijk omdat "veel momenteel gebruikte verbindingen voor de behandeling van verschillende psychiatrische aandoeningen niet de therapeutische werkzaamheid voor dit kernsymptoom van autisme hebben aangetoond."

Tijdens hun studie ontdekten prof. Yan en haar team dat 3 dagen behandeling met lage doses romidepsine "sociale tekorten" reverseerde bij muizen met een deficiënt SHANK3-gen, dat een bekende risicofactor is voor ASS.''

1
17 DaSilva    
meer dan 3 jaar geleden door DaSilva

@17
Dank, interessant! Al heb ik er nu even geen tijd voor (ik heb nogal de neiging om mezelf dan te verliezen in het doorwerken van onderzoek na onderzoek -- een obsessie om alles te willen weten die ongetwijfeld ook voortkomt uit m'n Asperger ...).

Er vinden sowieso goede ontwikkelingen plaats op het gebied van neurologie/psychiatrie/psychologie, niet in de laatste plaats doordat men zich realiseert dat veel van het bestaande onderzoek op dit gebied eigenlijk toe is aan grondige herziening.

2
18 RichardR    
meer dan 3 jaar geleden door RichardR

* Verwijderd door de redactie *

19 Robin    
meer dan 3 jaar geleden door Robin

@16 er is wel meer begrip voor dan vroeger zit nou in een kroeg met een koptelefoon op , niemand die je raar aan kijkt

0
20 MarcusCole    
meer dan 3 jaar geleden door MarcusCole

@16 Ikzelf had eigenlijk helemaal geen last van de scheiding, ik zag in dat het voor het beste was (ik heb onze vader sinds hij met de noorderzon vertrok 20+ jaar geleden nooit meer gezien, en dat wil ik zo houden ook). Vastigheid en regelmaat hadden we nooit echt (mijn vader mag de titel "vader" niet dragen).

De enige indicatie van mijn autisme was school, hyper-focus wat mijn interesse had, en ik kon mezelf niet motiveren voor de dingen die me niet boeide. En dat ik liever met de hond speelde dan met vriendjes. question Ben zo snel mogelijk in dienst getreden (wist wat ik wilde), daarin denk ik juist dat autisme een voordeel en dat het daarom nooit iemand is opgevallen, ook niet bij de evaluatie.

Twee jaar geleden toen ik autistisch bleek te zijn was viel direct wel een heleboel op zijn plek, en bleek ik inderdaad toch wel rekening te moeten houden met bepaalde dingen. Zo snap ik over het algemeen geen bal van menselijke emoties en waarom mensen hun emoties laten prevaleren boven reden en logica. Maar ja, dat schijnt normaal te zijn en ik ben dan abnormaal. question

0
21 Bluth    
meer dan 3 jaar geleden door Bluth

@20
Is ook een stukje tijdsgeest, tegenwoordig lijkt iedereen zich in zichzelf terug te trekken d.m.v. oortjes, koptelefoons e.d. dus nee, je valt niet meer op.

@21
Ik snap het en herken toch wat dingetjes ondanks het feit dat ik volgens de zelftest niet autistisch ben, ik kan mezelf ook volledig storten op iets en daarbij de i.m.o. triviale zaken vergeten zo vliegen er heel wat uurtjes voorbij of op de automatische piloot antwoord geven omdat ik zo gefocust ben dat ik nergens meer erg in heb.
Naderhand hoorde ik dan van de kids dat ik ergens toestemming voor had gegeven of toegezegd had iets te doen oh ja?
En nog hoor maar nu wordt er geen misbruik meer van gemaakt question
En wat me niet interesseert komt er bij mij ook niet in, geschiedenis , topografie, politiek maar alles wat met mensen te maken heeft daarentegen weer wel.
Van wat iemand beweegt (psychisch) tot de geneeskunde en het maatschappelijk element.
Wat betreft emoties boven/ versus reden en logica : die twee weet ik gelukkig goed te scheiden.
Maar wat ik eigenlijk wil zeggen is dat als je goed gaat kijken niemand volkomen "normaal'' is, iedereen heeft wel een trekje wat ergens bij past, de een wat meer dan de ander.

0
22 DaSilva    
meer dan 3 jaar geleden door DaSilva

@2 Die enorme stijging komt maar door 1 ding. Betere diagnose mogelijkheden die 50 jaar geleden nog niet bestonden.

0
23 Harry Kroepoek    
meer dan 3 jaar geleden door Harry Kroepoek

@22 ik zie dat bij kinderen normaal is was onlangs bij een brouwerij , waar de kinderen van de brouwer ook waren , die hadden hun iPad en koptelefoon op , terwijl iemand mij ooit niet meer uitnodigde omdat ik tijdens een verjaardag een boek las , hoorde dat pas jaren later , had niet eens door.

0
24 MarcusCole    
meer dan 3 jaar geleden door MarcusCole

@24
Ja gek hé hoe dat kan veranderen, nu ben je zowat een buitenbeentje als je een gesprek aan wilt knopen in de wachtkamer bij de huisarts/tandarts of wat dan ook, iedereen zit op een schermpje te staren.

0
25 DaSilva    
meer dan 3 jaar geleden door DaSilva

@25 Mwah , daar zit ik ook niet op te wachten 'een gesprek aan te gaan' ...

0
26 MarcusCole    
meer dan 3 jaar geleden door MarcusCole

@26
Nou, lang leve de techniek zal ik maar zeggen dan question

0
27 DaSilva    
meer dan 3 jaar geleden door DaSilva

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Laatste reacties
Prikkebeen
Demining Donbass | Sappers risk their lives clearing Donbass from Ukrainian mines

@3 De oorlog is tussen rusland en Oekraïne troll. Rot op met je domme rookgordijnen....

5 minuten geleden geplaatst door Prikkebeen

Oeps112
Giftige stoffen overspoelen onze leefomgeving!

https://deanderekrant.nl/nieuws/giftige-stoffen-overspoelen-onze-leefomgeving-2022-11-25...

8 minuten geleden geplaatst door Oeps112

pickwick
Demining Donbass | Sappers risk their lives clearing Donbass from Ukrainian mines

@2Amerika heeft dit ook niet ondertekent....

9 minuten geleden geplaatst door pickwick

Oeps112
'Rusland gebruikt raketten zonder explosieve lading'

https://tpo.nl/2022/11/26/rusland-vuurt-oude-nucleaire-kruisraketten-zonder-kernkop-of-explosieven-af-op-oekraine/...

16 minuten geleden geplaatst door Oeps112

Prikkebeen
Demining Donbass | Sappers risk their lives clearing Donbass from Ukrainian mines

"Ukraine signed the 1997 Mine Ban Treaty comprehensively prohibiting antipersonnel mines on February 24, 1999 and became a state party on June 1...

25 minuten geleden geplaatst door Prikkebeen